Ghettoblaster- projekti

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Tubulaari, 03.05.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Tubulaari

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2006
  Viestejä:
  566
  Morjens vaan tänne HiFi- puolen porukoillekkin! :kippis:

  Intti loppu ja kesä alkaa, eli keissi olisi että pitäis saada jonkunlainen kyhäys aikaan. Mobiilisoitu ja josta lähtee jonkun verran ääntä. Mitään pioneerin tai sonyn "ghettoblaster wnb" en ole hankkimassa ja jonkulaisena tee se itse miehenä haluaisin väsätä jotai itse.

  Alkuperäinen ajatus olisi:
  Lepai TA-2020 T-luokan stereovahvistin - Audio & video - Elektroniikka
  AKUT JA PARISTOT-> AKKU LYIJY-> NP7-12 - LYIJYAKKU 12V 7Ah - YUASA - 48566
  ja kaiuttimista ei tietoa, mielellään 8ohmin koska hyötysuhde olisi 88%.

  Kysymyksiä olisi että Lepailta lupailtiin vuorokauden akun kestolla, kuinka paljo todellisuudessa se on ja kuinka kovalla? Kuinka kovaa musiikkia saa parhaimalla mahdollisella tavalla jne?

  Tänne ajatuksia ja lisäyksiä kaiuttumista ja muusta. Toivoisin myös selitteitä ja muuta koska olen vasta hyvin aloittelija hifi puolen tehon laskuissa ja muissa.

  PS. Portable Amplifier and Speaker Box Mod by MetkuMods - Because you love your hardware!
  ja Supaghettoblaster - a DIY BoomBox ovat kokoluokaltaan ehkä hieman isoja mutta toisaalta upeita tekeleitä, mutta ehkä hieman projektiluokaltaan hieman liian isoja, kerrostalossa ja ilman hyvä työkaluja valmisettavaksi. Tarkoituksena olisi käyttää valmista vahvistinta.
   
 2. mailbag

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2005
  Viestejä:
  5 404
  Älä tuollasta vahvaria osta, varsinkaan suomesta. Samoja saa ebaysta kuluineen noin 10-20e ilman koteloa.
   
 3. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  Tuossa on paras blasteriketju suomeksi: tee-se-itse ghettoblasta? - DVD Plaza Forums

  Sieltä löytyy parhaat osat eri hinta- ja kokoluokkiin. Lyhyesti kuitenkin:
  Joku D-luokkainen vahvistin täältä taikka rakennussarja täältä
  Elementeiksi Visatonin 6,5 tai 8" laajakaista Thomannilta (herkkä, halpa ja edullinen)
  Akuksi Li-Po tai Li-Ion hobbykingistä/Dealextremestä. Sopiva kapasiteetti ja jännite riippuu kaikesta, mutta luultavasti koitat ylimitoittaa aivan hemmetin räikeästi ekayrityksellä.
  Koteloksi halutun kokoinen ja muotoinen, blasterikäytössä ei ole kamalan nuukaa ku matalaa bassoa ei tule kuitenkaan olemaan. Materiaaliksi riittää maltillisen kokoiseen boksiin 4 mm vaneri, 15 mm rima nurkkiin, ristikkotuenta ja liima.

  Lopputuloksena pitäis olla helvetin äänekäs blasteri joka ei paina liikaa.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Pinkki kasattiin vapuksi kaverille, keltanen toisen kaverin tuotos.
   
 4. Kaino-Vieno

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2007
  Viestejä:
  489
  Itselläkin on ghettoblaster suunnitteilla; saa nähdä tuottaako aikaansaamattomuuteni tällä kertaa tulosta. Hifiasioista en kuitenkaan ole kovin hyvin perillä ja kysymyksiä on googolplexeittäin. Lähdetäänpä purkamaan pohjatonta kysymysten arkkua seuraavalla:

  Minulla on ennestään Autostudio B502 -autovahvistin. Onko se passeli moiseen ghettoblaster-projektiin? Vai ovatko nuo yllämainitut kämmenenkokoiset vahvistimet jotenkin ylivertaisia? Kuluttaako autovahvistimeni huomattavasti enemmän virtaa vähentäen ghettoblasterin soittoaikaa radikaalisti?

  E:
  Uhkaa mennä offtopiciksi, mutta koetin vahvistimen toimintaa kun se on pitkän tovin laatikon pohjalla maannut toimettomana. Otin virrat auton akkulaturista. +12v plussaan, GND miinukseen ja RMT kanssa plussaan. Kytkin kaiuttimet reikiinsä ja rca-kaapelilla mp3-soittimen sisääntuloon. Edes vahvistimen virtaledi ei syttynyt, eikä hakkurin ininää kuulunut. Onko vahvistimeni rikki vai jäikö kytkennät puutteelliseksi?
   
  Viimeksi muokattu: 10.05.2011
 5. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Autovahvistin saattaa tahtoa enemmän startissa virtaa kuin laturi antaa. Halpa laturi ei anna kunnon tasasähköä, vaan pulssimuotoista ja jännite voi olla todella korkea huipuissa pienellä kuormalla 17-18V. Kytkitkö herätevirran?

  Autovahvistimessa ekaksi nostetaan jännite 80% hyötysuhteella ja sen perässä AB-luokan vahvistin, kokonaishyötysuhde alle 50% parhaimmillaan osakuormilla todella surkea. D/T-luokkalaisissa 85-95% aina, joten autovahvistin vie 2-4 kertaa enemmän virtaa samalla lähtöteholla.
   
 6. Waudaa

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2008
  Viestejä:
  987
  Listaa mitä kaikkia osia tarvitsee ghettoblasteriin? Tuli hinku väsätä oma :D

  Onko kotelon suunnitellulla suurta väliä, riittääkö jos liimaa vaan vanerit kasaan "sinne päin"?

  Voiko projektissa hyödyntää esim. jotain vanhaa 2.1 kajarisettiä, jostai sais subbarin ja diskantit :confused: :smoke::smoke:
   
 7. Nippa_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  697
  Kolmannessa postauksessa on hyvin tiivistetty mitä tarttee ja mitä kannattaa ostaa. Osat on dvdplazan puolella suosittuja ja hyväks todettu.

  Ghettoblasterin kotelon suunnittelussa pätee samat säännöt kuin muidenkin kaiuttimien. Kotelon pitää olla tiivis ja tukeva, että saadaan hyvää ääntä aikaiseksi ja mitoitus pitää olla ainakin suunnilleen sinnepäin. Kotelon tyypiks kannattaa valita refleksi paremman herkkyyden takia.

  Voit käyttää ja hyvällä tuurilla nuissa tietokonekaiutin seteissä saattaa olla vaikka 12voltilla toimiva vahvistin, mitä voit käyttää suoraan akulla. Mutta jos ei oo sähkölaitteista mitään hajua niin osta suosiolla valmis vahvistin.

  Ainoa "ongelma" nuissa on luultavasti elementtien pieni herkkyys, joten tehoa tarvitaan enemmän vastaavaan mekkalaan kuin herkillä PA-vehkeillä = akku tyhjenee nopeemmin
   
 8. Kaino-Vieno

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2007
  Viestejä:
  489
  Kiitos viestistä. Yhdistin sekä vahvistimen +12v-pinnin että RMT-pinnin akkulaturin punaiseen napaan; näin kuvittelin kytkeväni herätevirran. Olisiko minun pitänyt tehdä se toisin?
  Jos autovahvistin kerta imee akun useita kertoja nopeammin, ehkä ostan tuollaisen pienemmän vahvistimen. Tämä näyttää paremmalta kuin tämä?
   
 9. fella5s

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  1 346
  En oo ainakaan sellasta lokitekin settii purkanu mikä ei muuntajan ohitettua 12v tasajännitteellä toimis. Noissa ei kyllä mun mielestä oo hirveän epäherkät elementit ja yleensä lokitekillä ne on vielä laadukkaitta.
   
 10. Nippa_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  697
  Jep. itellä ei ookkaan nuista kokemuksia, jostain vaan muistan lukeneeni noista vahvistimista.

  Tietääkö joku mistä sais kaiutin ritilöitä ostettua 5,25" elementeille? Tuntuu harvassa olevan ainakin nettikaupoissa.
   
 11. Forhero Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2006
  Viestejä:
  1 001
  Ajateltiin frendin kanssa, että vois tehdä kesäksi myös oma ghettoblasteri. Oon nyt yrittänyt lukea DVD-plazan ketjusta neuvoja, mutta kuitenkin heräs pari kysymystä. Itsellä kun ei ole minkäännäköistä kokemusta sähköasennuksista niin ei noista akuista tiedä mitään. Kaveri on sähkömies niin hän saa hoitaa nuo asiat.

  Eli ideaa;
  Tehtäisiin vain yhdellä elementillä, luultavasti jo mainittu Visatonin 8" tai 6,5" laajakaista.
  Vahvistin Surelta 2x25W Class-D, riittää varmasti yhdelle laajakaistalle?
  Akuista ei mitään hajua, jotain halvempaa settiä voisi olla. Tähän tarvitsisi helppiä.
  Kotelo vanerista, tilavuudeltaan ei mitään hajua. Vähän saman tyylinen suunnittelu kuin Jipan tekemässä "Domoblasterissa". (AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery)
  Tarvitaanko refleksiputkea?

  Ideana tehdä siis suht halvalla. Puuta saadaan luultavasti lähes ilmaiseksi niin niitä kuluja ei tarvi lisätä. Eli mikä akku ja miten refleksiputken kanssa?

  Edit. Käykö noille akuksi tämä: HobbyKing Online R/C Hobby Store : ZIPPY Flightmax 5000mAh 4S1P 20C
  ja virtalähteeksi: HobbyKing Online R/C Hobby Store : HobbyKing Variable 6S 50W 5A Balancer/Charger w/ accessories

  Nämä voitaisiin varmaan kytkeä jo valmiiksi toisiinsa ja kun tarvii ladata akku niin laittaa vaa pistokkeen seinään?
   
  Viimeksi muokattu: 11.05.2011
 12. darkdog

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2008
  Viestejä:
  244
  .
   
  Viimeksi muokattu: 18.10.2016
 13. Cronicle

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2008
  Viestejä:
  109
  Tietääkö kukaan / onko kukaan täällä kasaillut noita 41hz amp6 että onko vaikeaa / helppoa ja voisko onnistua peukkukeskellä kämmentä tyyliseltä henkilöltä moisen kasaus? Tai vaihtoehtoisesti onko täällä joku joka voisi pienestä korvauksesta kasata moisen?
   
 14. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  Cronicle: kaverille juottelin yhden semmosen amp 6 basicin. Itselläni on kyllä ele-asentajan koulutusta ja taustaa harrastuksen parissa, mutta jos suurinpiirtein osaat kolvia käyttää nii ei sen pitäis mahdoton olla. Hyvät ohjeet tulee mukana, sen ku juottelee kasaan vaan :)

  Forhero: Visaton + vahvistin-setti on oikein hyvä, mutta akuksi kannattais etsiä 5S tai 6S, eli semmonen jossa on korkeampi jännite. Nuo suren vahvarit kai toimii kaikki 10-30 V jännitealueella ja mökää tulee sitä enemmän mitä lähemmäs tuota 30 volttia päästään. 5 Ah kapasiteetti taas on todella hurja, eipähän lopu kesken :D

  Laturi tarvii erillisen virtalähteen, enkä kyllä suosittele sitä koteloimaan samaan settiin, sillä nappuloita tarvii päästä painelemaan ja vehje voi lämmetä kans jonkin verran. Itse tekisin saman kuin tähänkin asti, eli jonku helposti avattavan huoltoluukun jonka kautta akun saa helposti irti ja lataukseen.

  Ja autovahvistin "toimii", mutta on paskan hyötysuhteensa ja hirveän painonsa takia tosi huono valinta. Tietokonekaiuttimista saa kans väännettyä jonkinlaisen mökävehkeen, mutta ulkona on ihan turha odottaa bassontoistoa ja ylipäätään ne pienet elementit ei vaan kuulosta hyviltä avoimessa tilassa kun huonekorostus puuttuu.

  Koteloiden tilavuuksilla ei ole mitenkään hirveästi väliä, koska sekin vaikuttaa lähinnä bassotoistoon, joka taas puuttuu ulkona aikalailla kokonaan. 8" Visatoneille ollaan kai koitettu saada noin 10 l kotelotilavuutta ja 6,5":lle about puolet siitä. Umpinaisia koteloita tullu vaan vastaan, en jaksa uskoa että refleksistä olis merkittävää iloa.
   
 15. Forhero Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2006
  Viestejä:
  1 001
  Kiitos Jipa neuvoista!

  Eli mietinnässä olisi; Visaton BG20 8" -elementti, Sure 2x25W -vahvari ja suljettu noin 10 litran kotelo.

  Laturiksi tulisi: HobbyKing Online R/C Hobby Store : Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ accessories
  ja siihen vielä oikea virtalähde perään.

  Jos 5 Ah on tosissaan hurjan kuulonen, niin taidan hankkia 4 Ah ja säästää muutaman euron siinä. Esim. tälläinen: HobbyKing Online R/C Hobby Store : ZIPPY Flightmax 4000mAh 6S1P 20C

  Vielä yksi onneton kysymys: miten onnistuu tarpeen vaatiessa se, että saisi sähkön suoraan seinästä ilman akkua. Tarviiko tähän viritykseen tehdä jotain erityistä? Edit. Hienoa, tämä siis onnistuu suoraan muuntajan kautta seinästä! Homma helpottuu paljon tämän jälkeen.

  Kiitos taas mahdollisista vastauksista!
   
  Viimeksi muokattu: 12.05.2011
 16. Kaino-Vieno

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2007
  Viestejä:
  489
  Sure 2x25W päätynee omaankin ostoskoriini ja taidan itsekin valita yhden Visatonin BG20:n kaiuttimeksi. Jos ottaisin kaksi BG20:sta, jaksaisiko vahvistin luukuttaa molempia? Olisiko 2x BG17 parempi kuin yksi BG20? Katson vielä kotoa löytyisikö sieltä jotain ylijäämäkaiuttimia projektia varten. Olisiko 2-tie autokaiuttimista mihinkään?

  Kuinka paljon musiikin luukuttaminen yleensä ottaen edes kuluttaa virtaa? Kuinka monta tuntia 5Ah Li-Po -akulla ghettoblasterini soisi? Muutama tunti riittäisi hyvin, kuinka suuri akku olisi siihen riittävä?

  Onko Li-Po-akku ylivertainen muutenkin kuin kokonsa puolesta? 5Ah Li-Po-akun hinnalla saisi akkukapasiteetiltaan parikymmentä ampeerituntisen moottoripyöräakun, eikä nekään paina kuin pari kiloa. Mitä muita ominaisuuksia minun tulisi tarkkailla ampeerituntilukeman lisäksi?

  Onko kotelon materiaalilla suurempaa merkitystä? Massaa ilmeisesti olisi hyvä olla resonoinnin estämiseksi, mutta voinko modata minkä vain muovilaatikon jämeräksi boomboxiksi?

  Itsekin käyttäisin kapinetta mielelläni myös verkkovirralla, ehkä jopa tietokoneeni äänilähteenä. Eikös tuossa Suren vahvistimessa ole virtaliitin ja mukana siihen sopiva johdonpää? Joten kunhan jonkun 12-30V muuntajan lyö väliin ja suoraan seinään kiinni?
   
  Viimeksi muokattu: 12.05.2011
 17. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  6-kennoinen Li-Po on todella hyvä noille suren vahvareille, täyteen ladattuna jännite on jotain 25 - 26 V luokkaa, eli oikein sopiva ja saa vahvarista tehot pihalle. Visatonit on aivan lyömättömiä hinta/teho/laatu-suhteeltaan, autokaiuttimet "toimii", mutta on todella epäherkkiä ja sen vuoksi paskoja. Painavat helposti myös enemmän kuin herkät visatonit.

  Tuo akkukesto on ainainen lotto, teoriassahan 2*25 W vahvari veis yli 50 W tehoa, mutta käytännössä näin ei musiikkia kuunnellessa ole. 1) akkujännite ei ole 30 V, jolloin teoreettinenkaan teho ei ole 2*25 W 2) vahvari on harvoin oikeasti täysillä, melu vaan on ihan hirvittävä perus istuskeluun 3) musiikki on musiikkia, eikä pinkkiä kohinaa tms.

  Käytännössä tohon ei siis ole mitään järkevää vastausta, mutta kaikkien Metkun (drakmin, willek ja nyt minä) porukan rakentelemien blasterien akkukesto on ollu vähintäänkin riittävä.

  Moottirpyörän akku painaa saatanasti, "kuin pari kiloa" on oikeastaan aika hemmetin paljon. Tietenki jos tykkäät raahata painavia asioita tai et ylipäätään oo aikeissa kantaa blasterias nii mikäs siinä, käytännössä kuitenki 10 kg on jo paljon mukana kannettavaksi ilman kunnollisia kantohihnoja ja tommosen yhden elementin setin pitäis kyllä olla kiloja eikä kymmentä.

  Materiaaliksi sopii hyvin 4 mm vaneri, elää kyllä vähän, mutta ei sekään tämmösessä käytössä haittaa. Muovilaatikko kuulostaa uhkaavalta, mutta toisaalta valumuovista tehdään PA-kaiuttimiakin, riippuu ihan mitä tahtoo ja mimmonen laatikko on kyseessä.

  Ja loppuun vielä mainos ja ehkä ideoita: AllTheModsista löytyy nämä kaikki kaveripiirin tekeleet ja löytyy kyllä moneen lähtöön, nanosta 8 mm vanerista tehtyyn pomminkestävään kyykkäblasteriin :D Toivottavasti tonne ilmestyy vielä lisää käyttäjiä ja kuvia kunhan saatte projektit käyntiin...
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery
  AllTheMods - Hardware Modding & Tuning Gallery

  Näissä on kokeiltu kaikki lyijyakusta lipoon, 8 mm vanerista lasikuituun, bebek-, amp6 basic, ja vaihtelevat surevahvarit, jne. Vappuna taas spekuloitiin oikeen tunteella että mikä toimi ja mikä ei.

  EDIT:
  Ainii ja Kaino-Vieno: noihin myös verkkovirralla käytettäviin voi tehdä erillisen kytkimen että meneekö vahvistimelle virta akulta vai muuntajalta. Tälleen akkua voi tarvittaessa ladata erillisellä laturilla samalla ku mankka raikaa erillisellä virtalähteellä.

  EDIT2:
  Ja jos joku sattuu Tampereella puuhastelemaan nii apuja lie saatavissa niin elektroniikan kuin muunkin suhteen...
   
  Viimeksi muokattu: 12.05.2011
 18. Forhero Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2006
  Viestejä:
  1 001
  Visaton BG20 on jo matkalla ja Suren 2x25w vahvistin maksettuna. Vanerit sain frendiltä perjantaipulloa vastaan ja muuntaja löytyy himasta. Eli eiköhän kesäkuun alkuvaiheilla saada suoraan seinästä toimiva versio aikaan. Täytyy myöhemmin tilata sitten tuo akku ja laturi sille.

  Ulkonäkö tuskin tulee olemaan hieno, ehkä jotain spraymaalia vain pintaan ja jonkunnäköinen suoja elementille. Laitan kuvia kun kotelo on valmis.

  E. Vahvarikin lähtenyt matkalle.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2011
 19. Nippa_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  697
  Surelta tuli kyllä nopeesti volttimittari omaan blaster projektiin. 9.5 tilasin ja eilen kolahti laatikkoon. Vielä kun vahvistin tulis niin alkaa olla osat kasassa.
   
 20. Tubulaari

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2006
  Viestejä:
  566
  Nonii perkele, tällasta keskustelua mä halusinki. Hienoa nähdä että on muita jotka on kiinnostuneita aiheesta ja syntyy kunnon neuvoja ja keskusteluita. Musiikilla on ihmeellinen meiningin lisäys, maanantaina olin vanhan sony ratukka mankan kanssa stadissa, paskahan toimii d-pattereilla ja soittimen saa fm-lähettimellä, ihanaa leijonat lähti soimaan äänen voimakkuutta särkevät 50db mutta jengi oli messissä! :D
   
 21. Cronicle

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2008
  Viestejä:
  109
  Mistäs päin noita suren amppeja on porukka ostellu kun itsellä olis pikkuhiljaa muut osat listattuna mut vahvari puuttus vielä.
   
 22. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Viimeksi muokattu: 18.05.2011
 23. Kaino-Vieno

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2007
  Viestejä:
  489
  Kiitokset etenkin Jipalle valaisevista kommenteista!

  Löysin kotoa ylimääräiset 3-tie Sony Xplod XS-F6930 -autokaiuttimet, ja ajattelin käyttää niitä projektissani. Herkkyys ainakin olisi Visatonia parempikin 93dB/W, mutta onkos nuo muuten jotenkin huonommat. Impedanssina noissa mainitaan 4ohmia, kun Visatoneissa se olisi 8ohmia. Anteeksi alkeellinen kysymys, mutta mitä vaikutusta tällä impedanssierolla on?

  Noita yllämainittuja kaiuttimia minulla olisi kaksin kappalein, joten pohdin molempien käyttöä blasterissani. Vai olisiko järkevämpää mennä yhdellä? Voisin samalla ostaa Suren 2x100W -vahvistimen.Hintaa tulisi 10 euroa lisää, mutta teho ei ainakaan loppuisi kesken, ja se kävisi myöhemminkin blasteria mahdollisesti päivittäessä. Eihän tuossa mitään huonompaa pikkuveljeensä verrattuna ole? Sillähän on vain mahdollista saavuttaa suurempi tehonkulutus?

  Diazin mainitsema akku näyttää oivalliselta, ainakin hinta-speksi-suhdetta silmälläpitäen. Toivottavasti kyseessä ei hirveän epävakaa pommi ole kuitenkaan. Eri akkuvaihtoehdot kiehtoisivat edelleen - halpuus ja riittävä akkukapasiteetti varmaan pääasiallisina kriteereinä.

  Eihän ghettoblasteriin tarvitse mitään jakosuotimia, taajuuskorjaimia tai muuta vastaavaa rakennella? Kaiutin-vahvistin-akku -kombolla pärjää?
   
 24. Nervous

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2003
  Viestejä:
  2 088
  triplat
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2011
 25. Nervous

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2003
  Viestejä:
  2 088
  triplat
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2011

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti