G.fast - 1Gbit/s kupariverkossa (VDSL2:n seuraaja?)

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Scrimp, 19.05.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Scrimp

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2001
  Viestejä:
  997
  Tämä G.fast on minulle uusi juttu vaikka onkin näköjään ollut olemassa (testeissä) jo jonkun aikaa.

  Distance Performance target
  <100 m, FTTB 500-1000 Mbit/s
  100 m 500 Mbit/s
  200 m 200 Mbit/s
  250 m 150 Mbit/s

  https://en.wikipedia.org/wiki/G.fast

  Alcatel-Lucentin (Nokian) sivuilta löytyy lisää tietoa ja nopeuskäppyrä (spoilerin takana).
  [​IMG]

  Lähde: Tivi (19.5.2016)

  Soneran keskustelupalstalta löytyvän väitteen (19.1.2015) mukaan Sonera on testannut tekniikkaa Helsingissä.

  Onko kellään tuoreempaa tietoa G.fastin mahdollisesta käyttöönotosta, tuotteistamisesta, aikatauluista, ongelmista tms. operaattoreiden osalta?
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2016
 2. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Olisi kiva tietää, minlälaisia nopeuksia saadaankin esim. 2km tai 3km päähän.
   
 3. Scrimp

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2001
  Viestejä:
  997
  G.fast on vain lyhyille etäisyyksille tarkoitettu eli siinä mielessä ADSL jäänee käyttöön pidemmille matkoille.

   
 4. Pulshu

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2000
  Viestejä:
  2 241
  Eikös tää nyt oo sama kun vectoring vai onko tässä joku ero vielä senkin kanssa.

  Eikun jaa joo tuolla wikissä olikin et täähän on vielä eri siihen verrattuna.
  https://en.wikipedia.org/wiki/G.fast

  Mut joo ei operaattoreilla hirveesti oikein oo mielenkiintoa enää panostaa noihin kupariyhteyksiin muuta kun ehkä yritystuotteissa. Kuluttajatuotteissa katteet on niin olemattomat ettei oo oikein kannattavaa.
   
 5. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Jos tuota kaupitellaan tyyliin 150e/kk kuluttajalle, eipä se kauheesti menesty.

  Tyyliin yksikin isompi vikakeikka, siinä meni suunnilleen asiakkaan vuoden tuotot operaattorille.
   
 6. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Luulen että DNA:n 1G laittaa vähän painetta muidenkin suuntaan yhteyksien nopeuttamisen saralla.
   
 7. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  Ei taatusti ole. Mutta jos markkinatilanne 'pakottaa', niin sitten on mentävä massan mukana. Voisin kuvitella että tuota näkisi mm. paikoissa joissa on tällä hetkellä VDSL2 käytössä. Tai esim FTTB tai FTTC ratkaisut. Eli se viimeinen pätkä muuna kuin katti kolmosena puuttuu esim. talon kellarista huoneistoon. Noi kaapelointien uusimiset on kuitenkin sellaisia juttuja, että ne on vähän nihkeitä ajaa taloyhtiössä läpi, elleivät sitten mene jonkun isomman jutun verukkeella. Niistä kun ei välitä kuin muutama autistinen ultra nörtti. ;) Eli tarkoittanee sitä että päästään selvästi korkeampiin nopeuksiin CAT3 paukkulankaparilla, silloin kun muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa.

  Nimimerkillä, on kokemusta siitä, että operaattoreita ei kiinnosta yhteishyvä tai tekniikan uusimiseen tähtäävät investoinnit luonnollisesti, ellei siihen ole taloudellista insentiiviä. Asun talossa jossa on sekä kaksi paria yksimuotokuitua, että kaksi paria katti 6a piuhaa asuuntoon asti. Mutta... Sonera puskee uskollisesti VDSL2:lla CAT3 naruissa. Että näin. Asiasta on keskusteltu useammankin kerran, asiakaspalvelukin on sitä ihmetellyt. Mutta investoinneista vastaavat sanoo suoraan, että asialle ei kannata tehdä mitään, kun se maksaa rahaa ja vanhatkin romut toimii kerran. Eikä valokutuitu tai eetteri tuo käytännössä mitään muuta parannusta kuin laskee RTT:tä about 5 ms. Joten, sou what?

  Edit jatkot vielä tuosta kustannusprofiilista: Yritysliittymiin kun vertailee, niin kuluttajaliittymät on suorastaan ilmaisia. Hinnat pomppaa helposti monikymmenkertaiseksi, samoilla nopeuksilla.
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2016
 8. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Kyllä sekin on nähty, että vaikka taloyhtiöön on tehty putkiremppaa, ei ole siltikään vedetty ethernettiä/kuitua. Liian hintavana pidetty.

  Ei se uusi kytkin ilmesty sinne ennenkuin taloyhtiö ilmoittaa operaattorille tekniikan muutoksen. Sellainen ero ainakin noissa taloyhtiökohteissa on, että jos sisäverkko on väh. cat5:sella, Sonera tarjoaa sen 100/100Mbit/s netin ja tätähän ei VDSL2:sella saa ainakaan Soneran kautta. Jos nuo laitteet ovat operaattorin omistuksessa, sen tekniikan muutos pitäisi onnistua todennäköisesti "ilmaiseksi" taloyhtiöön.
   
 9. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  Ouch. Kyllä täälläkin oli jotain jupinaa asiasta, mutta ajettiin läpi se hallituksessa ja sillä selvä. Kun kerran mokkula toimii, niin miksi investoida legacy tekniikkaan. Se on hyvä kysymys kyllä jos ihan perusperus käyttöä vaan on.

  Taisin jo sanoa että olen keskustellut heidän kanssa asiasta useamman kerran myös taloyhtiön pj:n roolissa tässä vuosien saatossa. Kun vastaus on ei, niin se on ei. Mutta tsäänssit kuulemma olisi jos useampi asukas tilaisi gigasen tänne. Sitten olisi se markkinaehtoinen insentiivi jota tuossa aikaisemmin peräänkuulutettiin.
   
 10. Melbac

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2001
  Viestejä:
  10 340
  Toi taitaa riippua ihan siitä taloyhiön hallituksesta ja siitä että mitä siellä pari henkilöä pitää kalliina.Täällä noi piti dna:n vaatimia kaapelitv maksuja liian kalliina jonka takia sonera eli ei 1Gb tänne niin kauan kun tuolla istuu noi tyypit hallituksessa.Ilmeisesti toi dna:n kaapelitv olisi maksanut jotain 5-10€/kk per kämppä eli mistään oikeasti suurista summista ei puhuta?.

  /offtopic
  Arvatkaa alkaako vähän ärsyttää toi että taloyhtiö meni vaihtamaan soneraan parin euron takia.Jos taloyhtiö vielä palaa dna:n niin uudelleen liittymisen kustannukset on melko varmasti korkeammat kuin "säästöt" mitä tosta tuli...
  https://www.dna.fi/dna-oy/lehdistotiedotteet?relativeUrl=lehdistotiedotteet&id=853
  DNA teki kiinteän laajakaistaverkon nopeusennätyksen
  9.5.2016

  Ennätysnopeus 3,055 Gbit/s saavutettiin normaalissa tuotantoverkossa live-oloissa ensimmäisenä Euroopassa. Ennätysnopeus saavutettiin uusimmalla Docsis 3.1 -verkkoteknologialla.

  DNA toteutti 3,055 Gbit/s -nopeusennätyksen DNA Valokuitu Plus -verkon julkistamistilaisuudessa maanantaina 9.5.2016. DNA Valokuitu Plus -verkko mahdollistaa jo tänä vuonna gigan laajakaistanopeudet ilman muutoksia taloyhtiön sisäverkossa yli puolelle miljoonalle kotitaloudelle.

  ”DNA Valokuitu Plus on ensimmäinen askel, jolla huippunopeudet saadaan satojen tuhansien suomalaisten ulottuville vaivattomasti. DNA Valokuitu Plus hyödyntää kaapeliverkossa Docsis 3.0 -teknologiaa. Nopeusennätys toteutettiin seuraavan kehitysvaiheen Docsis 3.1 -teknologialla. Nopeusennätyksessä nyt nähty usean gigan yhteys jopa kymmeneen gigaan asti tulee DNA:n kaikkien kaapelitalouksien saataville jo muutaman vuoden sisällä”, kertoo DNA:n tuotekehitysosaston päällikkö Ville Partanen.

  Yksikään muu operaattori Euroopassa ei ole yltänyt 3,055 Gbit/s -nopeuteen live-oloissa eli normaalissa asiakaskäytössä olevassa laajakaistaverkossa. Laboratorio-oloissa nopeusennätysten toteuttaminen on huomattavasti helpompaa.

  ”Olemme ylpeitä nopeusennätyksestä ja siitä, että tuomme jo tänä vuonna lukuisiin suomalaisiin kotitalouksiin gigan huippunopeudet. Lähitulevaisuudessa nähdään entistä suurempia mullistuksia, kun tänään esittelemämme useiden gigojen kaltaiset yhteydet edesauttavat laadukkaiden internetpalveluiden ja esineiden internetin voittokulkua”, sanoo Partanen.

  Nopeusennätyksen demonstrointiin osallistuivat verkkoteknologiayhtiö Casa Systems ja modeemivalmistaja Sagemcom. Uuden Docsis 3.1 -teknologian käyttö edellyttää sitä, että sekä verkko että käytössä oleva modeemi tukevat kyseistä teknologiaa.

  /edit
  Hauskasti dna tarjoaa jo 1Gb nopeuksia ja nopeampia on tulossa kun samaan aikaan esim elisa vasta suunnittelee noiden g.fast yhteyksien tarjoamista rajoitetusti joillekkin sen asiakkaille ja sonera ei ilmeisesti ole edes kokeillut tota.. :D
   
  Viimeksi muokattu: 01.06.2016
 11. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Taloyhtiö tekee kaikkensa, että maksut pienenee heiltä. Eihän sen 2euron säästö tunnu isolta, mutta pistetäänkin vaikka 1000 asuntoa yhteensä vuokrayhtiössä. Tuosta tulee jonkinlaiset säästöt loppupeleissä ja vaikka 3v sopimuksella säästävät ihan kivasti. Luulisi, että operaattorit möisivät "ilmaiseksi" kuidun tai ensimmäisen vuoden kk-maksut ilmaiseksi taloyhtiöille.

  Eikä tuo Docsis 3.1 tule yleistymään ainakaan hetkeen kuluttajaverkossa ja ne 10Gbit/s nopeuteen mahdollistavat verkkokortit maksavat ihan mukavasti tällä hetkellä. Katsotaan asiaa uudestaan 10v päästä ja ei suurinosa kuluttajista tarvitse tuollaisia nopeuksia. Vanhempien talojen antenniverkossa ei ehkä nähdä tuollaisia nopeuksia, mahdollisesti joudutaan uusimaan ja operaattorin on pakko tuoda valokuitu lähemmäs taloyhtiöitä.
   
 12. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 859
  Kaapeliverkkoa voisi verrata vaikka ikivanhaan token ring verkkoon https://fi.wikipedia.org/wiki/Token_Ring
  Kyse on jaetusta kapasiteetista. Sen takia on tärkeää saada dataa riittävästi sinne runkokaapeliin, jotta on mistä jakaa.
  Olisikos niin, että nykyinen 3Gb ja tuleva 10Gb on siis runkokaapelissa maksimi. Ja asiakkaalle tarjotaan sitten siitä max 1G nopeuksia. Modeemeissa on siten vain 1G portti.
  Vaikka DNA puhuu uudesta valokuitu verkosta, mahtaako olla edes joka korttelilla omaa kuitua. Aiemminhan oli vain 1 liityntäpiste valokuituun per kaupungin osa. (puhelinkeskus)
  Joku joka tietää, voisi kertoa lisää
   
 13. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  DNA pienensi kaapeliverkon ns. solukokoa aika reippaasti, tämä pitäisi tietty näkyä parempia nopeutena asiakkaille. Ja varsinkin jos taloon on tuotu se valokuitu
  ja siitä jaetaan kaapelitelevisiopalvelut, nopeudet pitäisi olla hyvät kaikilla.
   
 14. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  Hauskasti tuntuu nuijalta että puhutaan valokuidusta jos siinä on Docsis tai g.fast roskaa... Molemmat noista mm. lisäävät interleavingin ja FEC:in takia latenssia. Eikös valokuitu ole ihan valokuitu, mitä sitä soossaamaan asiaan jotain horror kludge tekniikoita. Valokuidulla kun päästään "riittävään" vauhtiin, sehän on pääasiassa kiinni siitä, mitä sen kuidun päähän laitetaan. Varsinkin näissä kuiduissa jotka on aika lyhyitä, eikä näissä ole toistimia jotka rajoittaisi päätelaitteiden päivittämisiä. Nopeasti en mitään faktaa löytänyt, mutta ihan mutuna voisin sanoa että 100 Gigabittiä ei pitäisi olla ongelma jatkossa kun on sopivat laitteet.

  10 Giganen eetteri kuidun yli on ihan standardi kamaa nykyjään. Joskin halvempaa on käyttää 10 Gigastaa kuparilla jos etäisyydet ja kaapeloinnin laatu (CAT 6a) sen sallii. - Tietysti onhan sitä ennenkin ajettu roska kaapeleilla "ylinopeutta", mutta sitten luotettavuus kärsii ja voi olla esim verkkokorteista kiinni syntyykö linkkiä ollenkaan vai ei.

  Edit, jatkot: Kaivelin vähän ja tämän on vuodelta 2014 - 255 terabits per second down a single strand of glass fiber. Joskin tuossa voi olla että on (ja todennäköisesti onkin) jotain muita reunaehtoja olemassa. Mutta antaa kuvaa siitä millaisiin vauhteihin voisi olla mahdollisuuden. Ei se valokuitu itsessään ihan pian jarruksi tule.
   
  Viimeksi muokattu: 04.06.2016
 15. LeDD

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2013
  Viestejä:
  346
  Wikipediasta löyty jotain 100Gb ethertnetistä: https://en.wikipedia.org/wiki/100_Gigabit_Ethernet
   
 16. john^^

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2003
  Viestejä:
  331
  Onko tästä mitään uutta kenelläkään? Luin jostain, että Elisa olisi testannut näitä?
   
 17. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Tästä ei löydy kielmättä oikeastaan mitään tietoa ja parhaiten se toimii taloyhtiön sisällä
   
 18. john^^

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2003
  Viestejä:
  331
  No näin juuri.. kun tuo nykyinen VDSL2:nen alkaa olla jo vähän vanhentunut... ja tietysti aina halutaan nopeampaa. Taloyhtiö mielessä tätä kyselin juuri.
   
 19. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 416
  Tai eihän se VDSL2:nen ole sillei vanhentunut, kunhan hommaa VDSL2 35b DSLAMin. Päästään sinne 300/100Mbit/s tai sitten sellainen, jossa on 30a profiililla. Päästään 200/100Mbit/s.
  Ja operaattoreista tuntien, ne rajoittaa sen VDSL2:sen 100/10Mbit/s ja omilla laitteilla ja yritysliittymällä pääsee todennäköisesti voitte säätää kaikille sen nopeimman liittymän käyttöön.

  http://actelis.com/technology-2/copper-broadband-technologies/g-shdsl-vdsl2/

  [​IMG]

  Aika mielenkiintoista, että VDSL2:sellakin päästään kahdella parilla noinkin hyviin nopeuksiin.
   
 20. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  Hyvä ajoitus. Tässä justiin kyselin sisäverkkokaapeloinnin päivittämisestä ja hinta oli useampia tuhansia euroja. Tulin aika nopeasti tulokseen, että niin kauan kun ei ole pakko, ei kannata sisäverkkoa uusia. Toisaalta, jos on ihan oikea tarve, niin eihän nyt muutama tonni niin iso kulu ole.

  Joiltain valmistajiltahan saa laitteita suoraan paritettavana siltana.Eli muodostavat vaan sillan, silloinhan asiasta ei välttämättä tarvitse operaattorin kanssa säätää, kun tekee vaan point to point linkin tuolla tekniikalla,vaikka talojakamosta. mm. Telewelliltä löytyy tällaisia VDSL2 vermeitä.

  Juuri tuohon vaihtoehtoon olenkin päätymässä sen takia, että viimeisen 100 metrin kustannukset oli mielestäni varsin kohtuuttomat. Tosin meinasin VDSL2 laitteita, kun ovat nykyjään halpoja ja nopeus riittäisi.

  Tuo Zyxel XMG5101-S10A toimii suorana linkkinä. Eli sillä saa G.fastin toteutettua tarpeen vaatiessa, ilman operaattorin tukea tms.

  Tuossa ei myöskään mainttu, voiko useampia pareja hyödyntää rinnakkain jne. Koska joissain tietyissä tilanteissa sekin onnistuisi. Käsittääkseni nopeus on parempi jos toteutetaan kaksi tai neli parinen yhteys. Vrt, että käytettäisiin useampaa 1 parista linkkiä rinnan. Mutta voi olla että tuollaisien laitteiden saatavuus on huonompi, jolloin on sitten vaan järkevintä toteuttaa vaikka useampi 1 parinen linkki rinnakkain. Tässäkin tapauksessa olisi mahdollisuus käyttää neljää CAT3 paria yhteyden toteuttamiseen.

  Just menossa juttelu kahden operaattorin kanssa em. yhteydestä. Noihan on aina vaan järjestely kysymyksiä. Lopuksi jää harkittavaksi kustannukset vs hyöty.

  Nopeita nettiyhteyksiä on aina saanut, kun vähän kaivaa kuvetta. Mutta tietysti jos katuja kaivetaan / koko rakennuksen kaapelointia uusitaan, niin sehän maksaa melkoisesti. Mutta joskus sekin on tehtävä.

  Vali vali moodi päälle - Jännään nähdä miten pitkään näillä CAT3 yhteyksillä kituutellaan menemään. Tässäkin talossa jossa asun, on tehty tosi fiksusti. Internet-yhteydet on toteutettu CAT3 / VDSL2 yhteytenä, vaikka asuntoihin tulee kaksi paria yksimuotokuitua / asunto. Mutta näin ihmisille myydään sitä kuuluisaa "valokuitua". Eh.
   
  Viimeksi muokattu: 10.01.2018
 21. john^^

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2003
  Viestejä:
  331
  Sami, CAT-3 mennään niin pitkälle kunnes tulee putki / sähköremppa, jossain taloyhtiössä se voi tarkoittaa 10-25 vuotta esim. 90 luvun alussa rakennetuissa taloissa... :/

  Näihin mielestäni operaattorin tulisi panostaa seuraavan teknologian kehittämiseen, jos esim. ei ole saatavilla DNA:n kaapelia ( eurodocsis 3.0 tai 3.1 ) jolla saadaan 350-1000 mb/s kaapelin kautta (siis koksun kautta..)

  Voisitko Sami pitää meidät ajantasalla siitä, että mikä on lopputulema joko tehokkaimmissa VDSL2 ( yli 100 mb ) taikka G.FAST yhteyksissä jos puuhaat taloyhtiön kanssa? Tämä on mielenkiintoinen hanke!
   
 22. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  En muuten ole koskaan tarkistanut asiaa, mutta voipi olla että noi eurodocsis vermeetkään ei pelaa vanhoilla kaapeleilla, vaan nekin vaatisivat kaapeloinnin uusimista. Koksuakin kun on varsin eritasoista tarjolla. Jos joku on tästä paremmin perillä niin saa infota. (Toimiiko esim. gigan eurodocsis miten hyvin ketju 600 lakuilla?) - Tämä oli yksi syy, miksen halunnut käyttöön noita eurodocsis vermeitä, jos muitakin vaihtoehtoja kuten Cat 6 ja yksimuotokuitu on kerran tarjolla.

  Luojankiitos mun ei tarvitse enää tässä taloyhtiössä toivottavasti puuhata CAT-3 romujen kanssa muutamaa kuukautta pidempään. Mutta voi olla, että eräissä toisissa tiloissa päädytään VDSL2 / G.FAST ratkaisuun, koska viimeisen 100 metrin kaapelointikustannuksista oleva tarjous oli aika härski.

  Mutta eiköhän tuo selviä. Lisäksi on vielä yksi toinen taloyhtiö, jossa on myös kauheat CAT-3 piuhat, joiden verkkoratkaisujen parissa olen puuhannut. Niillä oli ensin käytössä ADSL päivittivät joku aika sitten ADSL2:n. Ja jos vaan taloon saadaan parempi yhteys ennen putkiremppaa, niin varmaan VDSL2 / g.fast tulisi sielläkin kyseeseen.

  Aika sama ongelmakuvio tuo monelle on. Tosin monin paikoin edes taloon ei saa kunnollisia yhteyksiä, ainakaan järkevään hintaan. Että silloin tuo viimeisen saadan metrin ongelma jää sitä kautta pois.
   
 23. Sami Lehtinen

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2012
  Viestejä:
  711
  Tuossa Elisa foorumilta justiin luin, että Elisa on kovasti tuomassa G.fast yhteyksiä ja testejä on tehty tänävuonna. Ehtii ehkä myyntiin vuodenvaihteen jälkeen noi ratkaisut. - Onhan se hyvä että saadaan buustia nettiyhteyksiin.

  Toisaalta, kiinteidenyhteyksien järjestelyvaiva on aika merkittävä. Ymmärrän hyvin, että ne käyttäjät jotka pärjää 4G ja tulevilla hypeteityillä 5G yhteyksillä, niin eivät kiinteiden yhteyksien säätämisen riesaa kaipaa yhtään.
   
 24. Johtaja_Jurmu

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  1 544
  Melkoista tekohengittämistä. Kuitu kotiin ja viimeisin wifi/gee versio kuidun päähän, se on tulevaisuuden suuntaus.
  Ei tarvitse olla jatkuvasti säätämässä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2018
 25. dap

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2009
  Viestejä:
  48
  Hienoa! tosin tuntuu että osalla ei oikein riitä ymmärrys miksi tälläistä edes tuodaan markkinoille.

  Se on ihan totta että ei tarvisi olla jatkuvasti säätämässä jos hankkisi kuidun. Nykytiedon varjossa riittäisi vuosikymmeniksi. Eiköhän se käytänössä menisi niin että jos G.fastia ollaan tarjoamassa johonkin kohteeseen (esim. kerrostaloon), käytänössä se tarkottaisi sitä että kuitu olisi jo taloyhtiön tiloissa. Kun taloyhtiöön tehdään jotain sopivaa remonttia, se kaapelointi hoituu samalla kivasti mutta erikseen sen vetäminen saattaa olla melkoisen kallista ja saattaa jäädä asentamatta. Ja ihan turha syyttää taas pelkästään mummoja etteivät halua moderneja yhteyksiä, kyllä sen muutkin osaa.

  Täysin mutuilua, mutta eiköhän tuota lähinnä käytettäisiin taloyhtiölaajakaistoissa, taitaa olla sen verran hintavia laitteita ja pieni etäisyys että tuskin ne niitä rupeaa muuten juurikaan asentelemaan. Asiaa pohtien lisää. Jokseenkin tuntuu vähän hölmöltä niin kauan kun liittymien nopeudet ovat 10/10 tai 100/10 VDSL2:aa korvata G.fastilla. Tosin mitenhän se vektorointi sitten käytänössä, taitaa olla niin että kaikki tilaajajohdot pitää olla samassa DSLAM:ssa? Näemmä niissä G.Fast DSLAM:eissa on myös VDSL2 että varmaan sitä kautta voisi myös ajaa rinnalla vanhemilla päätelaitteilla jos ei halua uutta ostaa ja riittää joku markan nopeusluokka mutta ilmeisesti vanha DSLAM:t on pakko korvata uudella eikä voi jättää rinnalle.

  Itselläkin on kerrostalohuoneisto (jossa on vuokralainen) johon on saatavilla Elisan korttelikuitu (VDSL2, eli DSLAM jossain hyvin lähellä, ei käsittääkseni taloyhtiön tiloissa), ihan turha kuvitella että siellä kitisijöiden kesken saisi yhtään mitää kaapeliremonttia aikaiseksi. Taloyhtiöbitin sinne voisi saada jos jaksaisi olla aktiivinen mutta eipä ole kiinnostanut käydä siellä yhtiökokouksissa ulinaa kuuntelemassa kaikesta mahdollisesta. Naapuritaloyhtiössä on Elisan taloyhtiölaajakaista ja epäilemättä sen kohtuu vaivattomasti ja edullisesti saisi tuohonkin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti