Excel Data import tekstitiedostosta

Viestiketju alueella 'Ohjelmat, käyttöjärjestelmät ja ajurit' , aloittaja Jokeri100, 07.07.2018.

 1. Jokeri100

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2018
  Viestejä:
  1
  Moikka,

  Olen uusi foorumilla, joten tämä voi olla täysin väärässä paikassa. Katsotaan.. :)

  Eli ongelma on Text Filen syöttö exceliin siten, että excel osaa jäsennellä tiedot oikein..

  Minulla on seuraavanlainen sisältö tekstitiedostossa. (tiedot muutettu :D)
  Ja ongelma on siinä, että nämä kaikki tiedot ovat peräkkäin "samalla rivillä", eli tarvisi saada jotenkin eriteltyä nämä eri sarakkeisiin allekkain.. eli taulukoitua..
  näitä kyseisiä tietokenttiä voi olla tuhansia yhdellä sivulla, ja sen vuoksi täytyy oppia käyttämään tätä järkevästi :)

  Kyseessä on siis kiinteistötunnuksia ( aina samassa muodossa), tilan nimi voi olla mikä vaan, "tila" tai "tontti", ja omistaja osoitteineen.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  291-404-2-104 NIMI Tila Freds, Martti Henrik
  291-403-5-212 NIMI Tila Metsähallitus 0116726-7
  291-402-5-219 NIMI Tila Suomen valtio
  291-406-5-265 NIMI Tila Kytölä, Heikki Yrjö Juhani Arkiomaankatu 202 15230 kuopio
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Valtava kiitos avusta, jos joku tämän minulle selvittää :)
   
 2. skoskine

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2016
  Viestejä:
  74
  Kokeile avata se word padilla ja jos se rivittyy, niin tallenna nimellä.
   
 3. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  644
  Onko NIMI siis aina yksi sana, vai voiko siinä olla useampia? Jos NIMI voi olla useampiosainen, voisi kannattaa kysyä sieltä mistä tiedostot on saatu olisiko niitä mahdollista saada jossain muodossa jossa kenttäerottimena olisi jokin muu kuin pelkkä välilyönti. Se tekisi Exceliin siirron helpommaksi.

  (Minulla on käytössä englanninkielinen Excel, joten en valitettavasti osaa sanoa toimintojen tarkkoja nimiä suomeksi. Mutta ehkä tästä on silti apua...)

  Jos nyt ymmärsin oikein, niin Excel avustaa tuossa ihan automaattisesti jos lähdet avaamaan tuota tekstitiedostoa Excelin normaalilla tiedoston avaustoiminnolla. Sen pitäisi pölläyttää esiin Text Import Wizard.

  Aluksi kerrotaan onko data erottimilla (kuten pilkuilla tai tabulaattoreilla, tai tässä tapauksessa välilyönneillä) eroteltua (Delimited) vai onko jokainen sarake vakiolevyinen (Fixed Width). Tässä vakiolevyinen on väärä vaihtoehto eli valitaan Delimited. Samalla kerrotaan rivinnumero josta data alkaa, sekä se onko tiedostossa otsikkoriviä vai ei.
  Kun Text Import Wizardin ensimmäinen vaihe on näin täytetty, valitaan Next.

  Seuraavassa vaiheessa kerrotaan mitä erottimia käytetään. Tässä tapauksessa valitaan välilyönti (Space) ja ehkä myös pilkku (ruksitaan Other-vaihtoehto ja lisätään kenttään pilkku). Dialogin alalaidassa näkyy esikatselu joka kertoo miten sarakkeet olisivat nyt tehdyillä valinnoilla muodostumassa. Näillä valinnoilla pitäisi ainakin rekisterinumero, NIMI-kenttä ja Tila-kenttä päätyä suoraan omiksi sarakkeikseen. Ongelmaksi voi tulla että rivin loppupäähän tulee liikaa sarakkeita, mutta se on kenties siedettävissä, tai sitten niitä jatkokäsitellään lopuksi. Valitaan Next.

  Kolmannessa vaiheessa voisi laittaa eri sarakkeille muotoiluja, jos tiedetään esim. että johonkin kenttään tulee pelkästään numeroita. Tässä tapauksessa se ei ehkä ole tarpeen. Valitaan Finish.

  Näillä eväillä pitäisi ainakin kolme ensimmäistä saraketta loksahtaa suurin piirtein kohdalleen: rekisterinumero A-sarakkeeseen, NIMI B-sarakkeeseen ja Tila/Tontti C:hen.

  Jos NIMI-kentässä oli pieni joukko kaksi-tai useampiosaisia nimiä, ne korjataan tässä välissä. Jos niitä on paljon, tähän voisi tehdä makron, mutta jos moniosaisia nimiä on vain muutama, saattaa olla nopeinta käydä ne läpi käsin.

  Jos kaikki C-sarakkeen jälkeinen teksti halutaan yhdeksi sarakkeeksi (se on nyt hajonnut välilyöntien kohdalta), luodaan Tila-sarakkeen oikealle puolelle uusi tyhjä sarake (napsautetaan sarakekoordinaattirivin D-kirjainta jolloin koko sarake tulee valituksi, sitten hiiren oikean näppäimen takaa Insert lisää uuden sarakkeen), katsotaan montako saraketta aineiston pisimmällä rivillä on käytössä, ja kirjoitetaan näin syntyneeseen tyhjään D1-sarakkeeseen kaava:

  Koodi:
  =CONCATENATE(E1;" ";F1;" ";G1;" ";H1;" ";I1;" ";J1;" ";K1;" ";L1)
  
  Eli sulkujen sisällä on E1-solusta lähtien saman rivin solun koordinaatti, puolipiste, välilyönti lainausmerkkien sisällä, puolipiste, seuraavan solun koordinaatti, puolipiste... jne niin että kaava kattaa oikeanpuolimmaiseen aineistossa käytössä olevaan sarakkeeseen (tässä esimerkissä L:ään) asti. Kun kaava on valmis, D1-solussa pitäisi näkyä E1, F1 jne... solujen sisältö yhdistettynä.

  Sitten valitaan D1-solu ja tartutaan hiirellä solukursorin oikeassa alakulmassa olevaan neliöön, ja vedetään sitä alas aineiston viimeisen rivin D-sarakkeeseen asti. Näin Excel monistaa kaavan jokaiselle riville päivittäen automaattisesti kaavassa mainitut rivinnumerot samalla.

  Lopuksi voi valita sarakkeet E...L joissa on nyt palasteltu versio D-sarakkeen sisällöstä, merkitä ne Data -> Group toiminnolla yhdeksi ryhmäksi ja sen jälkeen taittaa koko ryhmän piiloon napsauttamalla sarakekoordinaattipalkin yläpuolelle ilmestyvää miinusmerkkiä. Toinen vaihtoehto on valita sarakkeet A..D, ja valita Page Layout -> Print Area, jolloin sarakkeet E:stä eteenpäin jätetään tulostettavan alueen ulkopuolelle.
   
 4. Numppe

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2010
  Viestejä:
  184
  Hei

  Homma on hieman hankala, koska ihmisen nimi ja osoite voi olla kuinka pitkä vain, niin mistä katkaista on hankala kertoa macrolle tai kaavalle.

  Vaikkapa tuo Kytölä, Heikki Yrjö Juhani Arkiomaankatu 202 15230 kuopio on hankala katkaista oikeasta kohtaa, sillä missä kohtaa loppuu ihminen nimi ? Tällainen alustus vain homman vaikeuteen.


  Itse copy-pastesin tuon tekstisi notepadiin ja avasin sen excelillä ja toin tiedot yhteen soluun.
  Tein semmoisen muutoksen vielä että vaihdoin Tilan kohdalle Tila, Tontti ja Kartano, joten kaava toimii millä vain tilan nimellä.


  [​IMG]
  https://aijaa.com/NFAfKn

  Tällä tavoin saa suht nopeasti kolmeen eri sarakkeeseen, mutta nimi & osoite jää yhteen vieläkin. Sitä sitten vain viisaammat parantamaan.

  Toivottavasti auttoi vähän.
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2018

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti