Evoluutio, maailmankatsomus & sivuavat aiheet

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Dissident, 01.10.2007.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656
  Tällaista löysin:
  Kuulostaa ihan pätevältä selitykseltä.

   
 2. Elvis Perseily Jr Banned

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2008
  Viestejä:
  1 837
  juu siis tuo mekanismi on tiedossa. mietin vaan sitä, että apinoilla kun on periaatteessa samantyyppinen keuhkorakenne ja ryhmäytymisen tyyli kuin meillä, tarttuukohan apinoilla haukotus? jos vaikka ryhmän alpha haukottelee niin tekeekö pienempiarvoset perässä?

  entä sitten ristiin ? saisko ihminen tarttumaan haukotusta apinaan :D ?

  joojoo, meen pois, mie mietin taas liikaa :D
   
 3. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656

  Ihan hyvää mietiskelyähän tuo on, pitääpä googletella, on sitä paljon ihmellisempiäkin asioita tutkittu.

  Tällaista tuli vastaan:

  The Social Yawn Mind Hacks
   
 4. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895

  Ei, niistä kehittyi ajan myötä tuommoisia siivekkäitä, joista kenties strutsi muistuttaa eniten kantaemoaan. Ja vain harvalla linnulla on kummoisetkaan älyn lahjat, vain todella harva esimerkiksi käyttää työkaluja tai osaa keskustella ihmisen kanssa. Jos niille tulisi evoluutiopaineita, ts. ihminen alkaisi jalostaa niitä älykkäiksi, niin uskoisin lintujen hyvin nopeasti saavuttavan esimerkiksi koiran älykkyyden, ja parissakymmenessä vuodessa ohittaisivat esimerkiksi simpanssin.
   
 5. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 401
  No, toisaalta vaikka harva lintulaji on erityisen älykäs, älykkäät linnut taas eivät ole mikään harvinaisuus. Varsin tavalliset korpit, varikset jne kuitenkin kuuluvat tämän planeetan älykkäimpin lajeihin...

  tuossa vaikka korppi ja kolme eri työkalua: Sequential tool use by crow - YouTube

  "New experiments by Oxford University scientists reveal that New Caledonian crows can spontaneously use up to three tools in the correct sequence to achieve a goal, something never before observed in non-human animals without explicit training.

  Betty does not attempt to probe for food, but immediately uses the tabletop tool to retrieve a medium-length tool. She then appears to look into the food-tube, without probing, before using the tool to extract the longest tool. Finally, she uses this tool to retrieve the reward from the food-tube. It is noteworthy that she seems to actively dispose of each tool as its role in the sequence is completed, and she also turns the tools around in order to place the cross-piece distal, where it is most effective as a hook-like instrument."
   
 6. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 412
  Jos ihmisapinoiden historiaa miettii, niin luolassa asuvat selvisivät varmasti paremmin elossa, ja luolassa asuessa tarttuvasta haukotusrefleksistä voi jopa olla hyötyä, jos happi alkaa loppumaan onkaloissa... tiedä sitten.
   
 7. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895
  Myös jotkut papukaijat osaavat valmistaa ja käyttää työkaluja. Lisäksi ne osaavat valmistaa ja käyttää lääkkeitä pystyäkseen syömään sellaista ravintoa, joka ilman lääkkeitä olisi tappavan myrkyllistä.

  Ja papukaijat oppivat puhumaan ja tunnistamaan sanoja siten, että vastaavat oikein, vaikkeivät ehkä oikeasti tiedäkään sanojen merkitystä.

  Tosin apinat, kuten simpanssi, gorilla ja ihminen, oppivat esim. viittomakielen, ja pystyvät viittomalla oikeasti keskustelemaan eri lajien välillä.

  Mitkä lajit olisi mahdollista jalostaa niin älykkäiksi, että keskusteleminen ihmisen kanssa onnistuisi? Ainakin koirat, delfiinit, valaat, apinat, linnut, kenties myös jotkin kalat.
   
 8. Derby

  Rekisteröitynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  1 249
  Mahdollisesti uskovaiset voidaan opettaa keskustelemaan ja ajattelemaan järkevästi. Se ei ole yleistä eikä onnistu kaikkien yksilöiden kanssa mutta sitä on aika ajoin ilmennyt.
   
 9. Elvis Perseily Jr Banned

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2008
  Viestejä:
  1 837
  luin jostain kerrattain, että delfiinit osais jopa jauhaa paskaa selän takana :D siis tietoisesti "puhua" ei-paikallaolevasta yksilöstä. voisin kuvitella, että jos niien rakenne esmes räpylöiden suhteen olis vähänkään viistoon nykyisestä, delfiinit olis kyllä yks varteenotettava vaihtoehto :D
   
 10. tankki

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2008
  Viestejä:
  386
  Jep delfiinit ovat älyltään aika kovaa luokkaa, muttan niillä fysiologia ottaa vastaan (esim työkaluken käyttä vähän vaikeahkoa) joten eteenpäin kehittyminen jumittaa
   
 11. Urpo Normaali

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2009
  Viestejä:
  311
  Tämä on kyllä harvinainen havainto. Omakohtaisesti en ole sitä koskaan kokenut vaikka olen observoinut kymmeniä vuosia uskovaisia. Ne pystyvät kyllä joskus jopa yllättävänkin taitavaan työkalujen käyttöön mutta abstrakti ajattelu ja looginen päättely ei suju kovankaan treenamisen jälkeen.

  Uskovaisilla on myös evoluution myötä kehittynyt reaktio jonka vuoksi he automaattisesti sulkevat silmänsä faktoilta - minulle ei ole vielä selvinnyt miksi tämä reaktio on kehittynyt mutta sillä varmaan on jokin eloonjääntiä parantava seuraus heidän elinympäristössään.
   
 12. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895

  Joo, tuo silmien sulkeminen ja jäykistyminen paikalleen juontaa juurensa siltä ajalta, kun oltiin päästäisen kokoisia nirppanokkia ja vilistettiin siellä saniasten seassa. Liskot meitä silloin nokki ruoakseen, ja se, joka osasi parhaiten tekeytyä kuolleeksi ja pysyä paikallaan, ei erottunut liskon silmässä, joka reagoi parhaiten liikkeeseen.

  Edelleenkin päästäinen, opossumi ja uskovainen ovat säilyttäneet tuon atavistisen kyvyn, joka kumpuaa aivojen alimmista limbisistä järjestelmistä.
   
 13. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  (Pientä sekoilua moden toimesta, ei mitään sen kummempaa..)

  En kirjoittanut tätä viestiä:
  Mitä jos lukisit itse omat linkkisi? Tässä tapauksessa otsikosta Common fallacies eteenpäin.

  Tämän kirjoitin:
  Eipä tuossa ole mitään uutta tai mullistavaa: Human ape fused chromosomes paradigm

  Eli lyhyesti suomeksi, mahdollinen kromosomien yhdistyminen olisi voinut tapahtua esim. kun Aatami ja Eeva karkoitettiin eedenistä tai hieman sen jälkeen esim. mahdollisesti vedenpaisumuksen jälkeen. Kromosomien yhdistymisellä ja/tai mutaatioilla saattanee olle myöskin jonkinlaista yhteyttä ihmisen eliniän dramaattiseen lyhenemiseen, mistä raamatussa mainittiin tapahtuneen. Kuitenkin koska kukaan ei tiedä pilkulleen mitä tämänkin DNA-pätkän sisältämä informaatio on, niin kaikki tällainen, myöskin Millerin väitteet, ovat puhdasta spekulointia eivätkä ole todiste evoluutiosta tai luomisesta.

  Lisälukemista jos kiinnostaa:
  Review: Finding Darwin's God by Kenneth Miller
  Genetics Questions and Answers


  Kaikki ihmiset ovat tulleet yhdestä äidistä. Raamattu selvästi sanoo tämän. Miten evoluutio voi sen selittää? Kaikki muut olivat kuolleita?! Kaikki muiden jälkeläiset ovat kuolleet? Erittäin epätodennäköistä, että ainoastaan yhdestä yksilöstä kaikki ihmiset olisivat polveutuneet, jos evoluutiota olisi tapahtunut.

  Mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä pätkä:
  Origins - Eve: Real Evidence with Dr. Robert Carter - YouTube

  --
  Is Unknown Force In Universe Acting On Dark Matter?
  "Only 4% of the universe is made of known material." :eek: Jos näin vähän tiedetään, niin kuinka voidaan sanoa että tiedetään miten kaikki alkoi!?!

  Voi itq sentään ku raamattua ei lueta: Jumala loi pahiksen, mutta pahis ei ollu pahis kun jumala sen loi. pahis muuttui pahikseksi oman ylpeytensä takia ja rupes rettelöimään. Pahis olis voinu olla rettelöimättä, mut iteppähän valitsi kohtalonsa. Lopputulos voipi olla parempi näin, kuin ilman rettelöijää; vähä niinkuin jumala jalostaisi ihmisistä parempia, kuin mitä immeiset muuten olisivat olleet. Jumala sanoo että me ollaan jumalia. Se tarkottaa sitä hetkeä sitten kun me ollaan valmiita. Roskat vaan heitetään pois ensteks.[SIZE=-1][Ps. 82:6][/SIZE]
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2012
 14. Urpo Normaali

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2009
  Viestejä:
  311
  Kaikkitietävänä jumala tietysti tiesi pahiksen luodessaan, että siitä tulee pahis. Jumala loi siis tietoisesti pahuuden. Sama kuin tekisi tietoisesti lapsestaan vammaisen ja kouluttaisi siitä pahan.

  Sen jälkeen kiltti jumala teki kaksi ihmistä jotka hän tietoisesti valitsi tietoisesti tekemänsä pahiksen uhreiksi.

  Kiltti jumala rankaisi omenan syönnistä noita kahta ihmistä ikuisella kidutuksella sekä satoja miljardeja muita syyttömiä ihmisiä.

  Kun nuo ihmiset olivat lisääntyneet riittävästi, kiltti jumala hukutti melkein kaikki.

  Sitten jumala tappoi miljoonia ihmisiä muuten vaan kunnes lähetti osan itsestään lavastettuun kuolemaan voidakseen antaa anteeksi uhreilleen.

  Sen jälkeen jumalasta ei olekaan kuultu mitään tuhansiin vuosiin.
   
 15. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656
  Mitäs jos et linkkailisi jotain mitä en ole sanonut ?
  Vai tuliko altteri sekoilua ?
  Oman vastauksesi linkki nimittäin puhuu raamattua vastaan:

  Nyt taisi tulla narahdus molexille, trolli jäi kiinni kun rupesi sekoilemaan.
   
 16. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656
  No mitä jos lukisit sen oman linkkisi kohdasta common fallacies eteenpäin.
   
 17. SuperEgo

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  8 065

  Pyydän anteeksi, mun moka. Keskittyminen herpaantui, kun pohdiskelin, bannatako jo vai katsoako vielä vähän aikaa. Viestiä ei ilmeisesti kuitenkaan tarvitse palauttaa, kun kerran teit sen jo itse.

  Mitä jos kertoisit, miksi Common fallacies -otsikon alla sanottu ei mielestäsi pidä paikkaansa, vaikka kuitenkin käytät kirjoitusta lähteenä? Trollauksestahan ei kai ainakaan ole kyse?
   
 18. Derby

  Rekisteröitynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  1 249
  Kaikki ovat samasta äidistä, evoluutio ei ole mahdollinen? Miten selität eri ihmisrodut? Tummat vaaleat kiinalaiset? Aboriginaalit? Eskimot?
   
 19. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895

  Eikös Molexi tuossa aiemmin vihjannut jotain, että vaikka olemme samasta äidistä, niin jälkeenpäin on tullut pikkasen apinageenejä mukaan. ;)

  Arvattavaksi jää, ketkä niitä apinageenejä kantaa.:p
   
 20. Eternality

  Rekisteröitynyt:
  29.05.2004
  Viestejä:
  1 074
  Kaikki ihmiset eivät ole polveutuneet yhdestä. Tuon Mitochondrial Even elinaikana ihmisten populaatio oli jo kymmeniä tuhansia, mutta muissa sukulinjoissa on vain ajan kuluessa ollut pelkästään miehiä jolloin tuo mitokondrion periytyminen naiselta naiselle on rikkoutunut. Tämä ei ole mikään ongelma evoluutiolle. Sensijaan se on ongelma esimerkiksi nuoren maan kreationisteille koska Eeva eli n. 200k vuotta sitten.

  Miten se, kuinkapaljon universumin materiasta olemme tällähetkellä havainnoineet liittyy mitenkään siihen kuinkapaljon tiedämme universumin rakenteesta tai synnystä? Ja sinähän se jokatapauksessa olet joka niitä varmuuksia vailla mitään tietoa julistaa. Tiede kyllä korjaa virheensä, mutta entä sinun hihhulikulttisi?

  Ahaa, eli tässä on taas hyvä esimerkki lukuisista jumalan tekemistä virheistä. Loi enkelin jolla oli liikaa ylpeyttä ja nyt ukolla ei riitä edes puhtia suojella voimattomia ihmisiä tätä pahista vastaan.
   
 21. tankki

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2008
  Viestejä:
  386
  Eli Jumala ei ole kaikkivoipa/kaikkitietävä kuten raamattu väittää
   
 22. X800XL

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2007
  Viestejä:
  256
  Hyvä!. :p
   
 23. Lazlo_

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  2 328
  Olisi kannattanut Molexin ottaa esimerkiksi tämä artikkeli:
  Most recent common ancestor - Wikipedia, the free encyclopedia

  Viimeisin yhteinen esi-isä kun ajoitetaan noin 2000-5000 vuoden päähän. Toki tämäkään ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi ollut millään tavalla pullonkaula. Tai että sinussa olisi yhtään tämän esi-isän geeniä.
   
 24. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656
  Neandertal Genome Study Reveals That We Have a Little Caveman in Us: Scientific American
  Sex with Neanderthals Made Us Stronger : Discovery News

  Tämäkin on erittäin vahva näyttö evoluutiosta ja erilaisten ihmisten (kuitenkin keskenään lisääntymiskykyisten vrt. leijona&tiikeri, hevonen&aasi.) risteytymisestä.

  Eli ihmiset jotka aikoinaan lähtivät afrikasta lisääntyivät neandertaalien ja se on vaikuttanut meihin ja meidän kehitykseemme oleellisesti.
   
 25. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Offtopiccia mutta tuo artikkeli on aika puhtaan rasistinen väitteillä, että neanderthaaligeenit ovat oleellisesti parantaneet meidän perimää, kun kaikilla etnisillä ihmisryhmillä ei niitä ole.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti