EU:ssa halutaan kodinkonekusetuksen loppuvan!

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Griffin, 16.11.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 435
  Yksi tv-korjaaja sanoi/kertoili aikanaan, että hänellä väheni/loppui hommat siinä vaiheessa, kun noita litteitä telkkareita alkoi tulla enemmänkin markkinoille. Kun ei kannata korjata ja joskus valmistajat eivät anna edes kytkentäkaavioita uusille laitteille kuin merkkihuollolle. Ja vaikka siellä olisi mennyt se muutaman euron piiri, niin telkkariin joudutaan vaihtamaan se 100-150e piirikortti, niin tuo on vähän niin ja näin alkaa vaihtamaan johonkin 200-300e telkkariin.
   
 2. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Hyvin monelle välttää edelleenkin se 720P televisio. Vielä pari viikkoa sitten ainankin yhdessä paikassa katsottiin digiboxin kautta kuvaruututöllöstä (ja epäilen, että noin 99,99%:n varmuudella katsotaan tänäänkin).

  Jos kestävä kone laukeaa kerran /20 vuotta ja nykyinen mätäpaisetekniikalla tehty kone kerran / 5 vuotta, niin vitutus on tietenkin sama, mutta paljon useammin tapahtuva vain, joka on se merkitsevä asia tässä.

  Kierrätyksessä kylmäaineita ei suhauteta taivaantuuliin, vaan ne otetaan talteen. JOS ko kylmäainetta käytettään vielä nykyisinkin, niin se kierrätetään (putsattuna) huoltolaitteeseen (2029 loppuun asti).

  Ero kylmäaineen määrässä on merkityksetön. Pakastimessa on kylmäainetta todella vähän, esim tuossa kämpän bosch jk/pakastin yhdistelmässä on R600A:ta 56g R22 koneissa ei se määrä ollut mitenkään merkittävästi isompi. Esim autoissa taas kylmäainetta on yleensä yli 500-1000g (R134a) ja ohikulkiessa pisti silmään "iso" kylmäjärjestelmä (kylmähalli) , jossa oli R12 tai r22 (en muista kumpi) ja määrä oli 10 kg

  Jos vanha laite on kunnossa ja on tiedossa, että se tulee kestämään tn vielä vuosikausia, niin ei se peruslaite mitenkään arvoton ole, jos sen haluaa myydä pois.

  Ja nyt on jauhettu nimenomaan siksi jk /pa / pk / apk akselilla, koska viimeiseen 40 vuoteen ei ole tapahtunut merkittäviä, perustavanlaatuisia toiminnallisia uudistuksia.

  Jos esim jostain saisin UUTENA sellaisen "lahtiskan" apk:n 80 luvulta, niin sen valitsisin heti itselle käyttöön. Se pitää ääntä, mutta itseä se ei haittaa. Eikä haittaa suurempi veden / sähkön kulutuskaan. Kokonaisuudessa se ei olisi omassa tapauksessa mitenkään merkitsevää.
   
 3. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Niin, no..
  Nyky tölsyihin ei valmistajalta saa yksittäisiä osia ja pahimmillaan huolto-ohjeessa ei ole edes poweriosan kytkentää. Emot on kasattu siten, että niihin ei piirejä ym järkevin laite investoinnein / vaivoin vaihdeta.

  Varaosia saa kun laite on kaupoissa (valtuutetut huollot) ja yleensä ehkä n 5 vuotta sen jälkeen, riippunee menekistä.

  Emon /ohjelmakortin ym vaihto uuteen voi myös vaatia erikoiskaapelin / tietokoneohjelman, jota ei saa, kun merkkihuollot, kalliilla houltosopimuksella (pitkä penni / vuosi).

  Alle 150e:n laitteisiin ei saa yleensä mitään osia valmistajalta.
   
 4. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 435
  Ja siitä kestävyydestä voisi huomioida esim. VR:n käyttämät DR-sarjan veturit. Parhaimmathan veturit ovat jo yli 50v, mutta silti täysin toimivia laitoksia vielä tänä päivänä. Ja eikä pienestä lumipyrystä moksiskaan siinä missä nää sähköveturit.
   
 5. Tribal_

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  3 511
  Tähän VR hommaan sen verran, että harvemmin ne junat ovat se ongelma siinä pyryssä, vaan ne vaihteet. Ja jos en väärin muista, niin näitä rikkoutumisia ei tilastoida, tai ainakaan vertailukelpoisesti. Joku ilmalassa työskentelevä sanoi, että uudet toimii ihan yhtä hyvin kuin vanhat. Tuokin väite tod näk ihan yhtä pätevä kuin sinunkin, jos ei ole tilastoa :)
   
 6. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Tuon linkin mukaan esim. jääkaappien energiankulutus Yhdysvalloissa on laskenut 90-luvun alusta nykypäiviin n. puoleen, suunnilleen tasolta 2 kWh/d tasolle 1 kWh/d. Tuskinpa säästö Euroopassa on ainakaan tätä suurempi. Ainakin itse mittailin 90-luvun alun jääkaappipakastimelle vajaan 2 kWh/d kulutuksia.

  Vaihtamalla ysärikaapin uuteen voisi siis säästää jonkun 40-50 euroa vuodessa tilanteessa, jossa ei itse tarvitse maksaa lämmitystä. Jos kaapin tuottama lämpöenergia saadaan hyödyksi, todellinen säästö olisi vielä vähäisempi. Uuden kaapin takaisinmaksuaika olisi siis jotain 10 vuoden luokkaa. Jos on epäilystä uuden kaapin kestosta, ei todellakaan kannata vaihtaa toimivaa vanhaa uuteen.

  Näissä "kannattaa vaihtaa vanha uuteen, säästää paljon..." vertailuissa monesti ajatellaan, että uusittava kone olisi joku energiasyöppö 50-60-luvun laite ja unohdetaan se, että viimeistään 90-luvulla kodinkoneiden tekniikka alkoi olla hyvin lähellä sitä mitä se on nykyään. Vaikka säästöt olisivat prosentualisesti isojakin, absoluuttinen säästö on lähes merkityksetön.

  Naulan kantaan. Tosin, ei tässäkään kai mitään hillitöntä kehistystä ole tapahtunut viimeiseen 10-20 vuoteen?
   
 7. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 435
  Ja se olikin loppupointtina, että mahtaako tämän päivän sähköveturi toimia 50v päästä vai ovatko muutamaan kertaan ehtineet uusia kalustoa? Mene ja tiedä. Muutama viikko sitten katselin autolla ohi mennessä, että HSL lähijuna oli hajonnut ja sitä vedettiin sitten diesel-veturilla. Ja vaunuja vielä mukana.

  Tämän vuoksi junat kulkevat Venäjällä aikataulussa – VR on kysynyt neuvoa itärajan takaa  Ennen junat kulkivat talvellakin

   
 8. Joggeman

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
  Viestejä:
  1
  Joo pittää täsä sen verran heittää lusikkaa soppaan kun kodinkoneiden huolto ja myyntialalla työskentelen että pipipään kommentit energian/rahan säästöstä on kyllä aika tarkotus hakusia gigantin ja powerin lobbaus puheita.

  Esim. pesukoneiden nykyäänkin yleisimmät tyhjennyspumput, jotkut moottorit ja kaikki vastukset on suunniteltu isolta osin 90-luvulla ja 2000- luvun aikana niitä on vain heikennetty rakenteellisesti kestämään vähemmän aikaa. Kalliimman pään koneissa saadaan jo oikeasti uutta ja kehittynyttä tekniikkaa, joskaan sekään ei lujuudessa vedä vertoja 90-luvun Mielelle, AEG:lle tai vaikka Boschille. Pipipään suosimat 200€ alkaen koneet on rakennettu suurelta osin vanhemmasta ja halvemmasta tekniikasta joka on suunniteltu hyvin pitkälti jo silloin 90-luvulla. Eli kun ostat halvan ehkä A tai A+ energialuokan koneen niin säästät niin vähän energiaa että jos kone kestää sen 3-5 vuotta niin takkiin tulee.

  Usein viiden sadan euron hintaryhmässä saadaan jo A++ jopa A+++ kodinkoneita joilla säästetään jo taas vähän enemmän sähköä mutta samalla se ostohinta on tuplaantunut ja näin ollen myös säästötarve. Kodinkoneita mainostetaan jatkuvalla syötöllä niiden kehittyneiden ominaisuuksiensa vuoksi mutta käytännössä se uusi tekniikka on aika marginaalista ja vaikkapa niitä pesukoneen toista kymmentä eri ohjelmaa ei käytä juuri kukaan.

  50-60 luvun koneita ei taas puolestaan ole enää juuri kenelläkään. 80-luvun koneita vielä näkee asiakkailla paljon ja niihin nähden nykytekniikka on jo edennyt vähän enemmän, tokikaan valtavia sähkösyöppöjä nekään eivät enää olleet, ainakaan ne sen ajan paremmat koneet.

  Tietokone on hyvä esimerkki laitteesta joka kehittyy paljon nopeammmin. Ja jos tahtoo uusien pelien pyörivän hyvin niin sen joutuu välillä vaihtamaan vaikkei se hajoaisikaan. Mutta jos vanhan käyttöikä olisi keskimääräistä pidempi niin joku vähä varaisempi voisi ostaa sen itselleen netistä tai vaikka kirpparilta ja surfata netissä sekä pelata vanhempia hyviä pelejä. Jos sitten ymmärtää vielä jotain tekniikan päälle niin voi vaikka osa osalta päivittää tekniikan uudemmaksi kun voi luottaa että joku poweri ei saman tien käräytä uutta näyttistä.

  Siitä globaalista maapallon säästämisestäkin sen verran että yhden jääkaapin valmistukseen kuluu paljon enemmän energiaa kuin yhden varaosan. Jos asiakas korjauttaisi esim 15 vuotta vanhaan jääkaappiin termostaatin niin siinä säästää asiakas rahaa ja luontoa. Halvan ja heikon kodinkoneen kohdalla ainoat voittajat on valmistaja ja kauppias.

  Vakuutusyhtiön korvauksiinkin on paha luottaa kun on vähennykset, omavastuut ja usein pilaantuneita ruokiakaan ei korvata. Korjauksesta usein maksavat osan jos kone on vähänkään kalliimpi tai jos varaosan hankinta-aika on liian pitkä niin voivat sitten korvata vähän uuden koneen ostoa varten.

  Ps. Meille huoltoalallakin kelpaa ne työpaikat ja varmaan kestävyyssuunnittelijoillekin kelpaa. Ei ne automaattitehtaat kauheasti työllistä koneiden kasaajia ja se näkyy ihan niissä halvoissa hinnoissa.
   
 9. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  2 116
  Melkein väittäisin, että jos yksinkertainen kodinkone. Esimerkiksi kestävä ppk muutamalla ohjelmalla ja mekaanisella kytkimellä olisi se, mitä ihmiset ostaisivat, sellaista myytäisiin. Voihan jossain kehittyvillä markkinoilla, Intiassa, Kiinassa tms olla tälläisiä, en tiedä. Mutta yleensä myydään sitä, mitä ihmiset ostavat. Yritykset käyttää aika paljon rahaa markkinatutkimuksiin. Tottahan se on, että en itsekään käytä kuin 40c, 60c pesuja, joskus lisähuuhtelulla, hyvin harvoin 30c/90c. Jos saisin halvan, hiljaisen, kestävän koneen näillä ohjelmilla, tokihan sen ostaisin. Mutta marginaaleille myyminen ei ole hyvää bisnestä.
   
 10. j1m2

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 792
  Sanoisin että yritykset käyttävät mainostamiseen älyttömät määrät rahaa että ihmiset saataisiin ostamaan modermin näköinen kone uuteen sisustukseen,nykyään kun ei enää riitä että rätit pitää vaihtaa muutaman kuukauden välein vaan myös keittiö pistetään uusiksi muutaman vuoden välein.
   
 11. Yak

  Rekisteröitynyt:
  21.06.1999
  Viestejä:
  905
  Toisaalta markkinointia ei Suomen kaltaiselle pienelle markkinalle välttämättä kohdennetakaan. Täällä on hyvin vaikea saada mitään kuluja takaisin pienentyneestä energiankäytöstä, mutta esim. Saksassa sähkö maksaa moninkertaisesti. Siellä sanotaanko kuivausrummun vaihto nykyiseen lämpöpumpulliseen voi jo kannattaa järkevässä aikataulussa, täällä se ei maksa ikinä itseään takaisin. Valaistus taas sitten on niitä kohteita, joissa oikeaan säästöön voi päästä täälläkin. Halogenien korvaaminen LEDeillä maksaa itsensä yleensä takaisin vuodessa, tai allekin.

  Luonnollisesti tämä ei päde kaikkiin tavaroihin, koska osassa ei sitä energiaa ole mahdollista säästää. Leivänpaahdin tuottaa lämpöä COPilla 1 joka tapauksessa, ei sitä lämpöpumpulla aleta lämmittämään. Eristystä ei saada niin paljon paremmaksi etteikö hukkalämpö olisi about samaa luokkaa kuitenkin.

  Yleistykset ovat aika ikäviä tässäkin aiheessa.
   
 12. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Kotikäyttöön tehty kondensoiva, lämpöpumpullinen kuivain (kuivausrumpu) ei ole mikään uusi keksintö. Kalleita ne ovat olleet aina, mutta niitä on ollut jo 2000 luvulla varmasti.
   
 13. Yak

  Rekisteröitynyt:
  21.06.1999
  Viestejä:
  905
  Toki, eivät LEDitkään ole keksintönä uusia (lämpöpumppu vielä vähemmän), mutta ne eivät ole levinneet kotikäyttöön. Samahan on tapahtunut lämmityksessäkin, lämpöpumput lähtivät yleistymään vasta n. 15 vuotta sitten. Ne ovat vasta yleistymisen jälkeen alkaneet vaikuttaa kotitalouksien energiankäyttöön.
   
 14. Saatteeksi

  Rekisteröitynyt:
  25.09.2002
  Viestejä:
  412
  Ei ne kodinkoneet 80-luvullakaan olleet ikuisia. Vain kestävät mallit ovat nykyään kertomassa hyvyydestään. Toki varmaankin olivat kestävämpiä kuin nykyään, nykyään kun tosiaan painotetaan vain hintaa ja energian säästöä. Kestävyys on tunnetusti huono.

  Ja Muron ratkaisu ongelmaan on vakuutuspetos. Hienoa ajatuksen juoksua.

  Ihan hyvältä kuulostaa kestävämmät kodinkoneet.
   
 15. novoiperkele

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2001
  Viestejä:
  1 715
  Tämä ei pidä paikkaansa. Testattiin tuota aikanaan ihan itse mittaamalla wanhan ja silloin uuden energiatehokkaan kaapin kanssa.

  Muistaakseni päädyimme noin 4 euron eroon vuosikulutuksessa.
   
 16. SloBo

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2000
  Viestejä:
  1 029
  Ei tuo ole mikään marginaali-ilmiö. Kaikki (ihan oikeasti kaikki), jotka tunnen, haluaisivat nopean isohkon pesukoneen, jossa olisi vain lämpötilan säädin (30-90°C), lisähuuhtelu, käsipesuohjelma ja linkous valintoina. Sen päälle ei tarvita muuta kuin käynnistys- ja avauspainikkeet. Ei mitään digitaalisäätimiä tai näyttöjä, vaikka kyllähän nekin saa kestämään, kun oikein tekee. Itse tykkään käyttää pesutupani koneita, jotka hoitavat parin viikon pyykit n. 45 minuutissa.

  Suomesta puuttuu ulkomailla yleiset kaupalliset pyykinpesupaikat (lähes?) kokonaan, ja jengi jaksaa kitkuttaa tuntitolkulla joka toinen päivä jollain Kiina-ihmeellä. Olisi jopa syytä harkita useamman kotitalouden taloyhtiöiden pyykkitupien tekemistä pakolliseksi. Ajanvaraus onnistuu applikaatiolla helposti, ja mummeleita varten voi jättää keskelle arkipäiviä paperilla varattavia vuoroja.
   
 17. houdin

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2003
  Viestejä:
  264
  Niin mikä sen sen mukavempaa kun aiempi pesijä pessyt ripulisklasarinsa samassa koneessa
   
 18. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 157
  Siellä ne ripulit on viemärissä. Ne liukeaa jo pesuveteen ja sen jälkeeen on aina monia huuhteluvesiä.
   
 19. teppemies

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2005
  Viestejä:
  3 804
  Eikö tällä logiikalla myös lapsiperheen ripulipyykin jälkeen tulisi "pestä" pari tyhjää koneellista ennen isin tai äidin kauluspaidan pesua? En ole moisesta käytännöstä kuullut tuttavaperheissä.
   
 20. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  66
  Tämä pätkä lienee pyörinyt foorumilla aiemminkin, mutta jaetaan nyt kuitenkin uusiksi, kun sopii teemaan:


  Omalta kohdaltani voisin sanoa, ettei tuo menneisyyden ihannointi koneiden kestävyyden kannalta kerro välttämättä koko totuutta, sillä aika kultaa muistot. Eka mikroaaltouuni, jonka ostin (pullolla kaljaa) oli joku ranskalainen laatuvehje 80-luvun alusta. Painoi perkeleesti, eikä jaksanut kypsentää safkoja kunnolla. Jätin sen sitten jälkeeni muuttaessani pois silloisesta solukämpästä ja kämppis ei pistänyt ollenkaan vastaan. Nykyisin on käytössä toinen 80-luvun vehje, mutta jenkkilässä valmistettu ja pelittää aivan mainiosti vaikka ainoat säätönamiskat ovat aika ja teho :)

  Pyykinpesukone taas on melkoisen käsittämätön laitos. En tosiaan itsekään tarvitsisi muuta, kuin ne 40 ja 60 -astetta ohjelmat, mutta tuossa perkeleessä on vaikka mitä ja soittaa jotain turkkilaisten marssia pesun loputtua. Halusin kuitenkin hiukan panostaa tuon hankinnassa, enkä halvinta paskaa halunnut hommata, mutta "laadun" mukana tuli kaikkea tuollaista kikkaretta, jolla suurin osa ei varmaankaan tee yhtään mitään.
   
 21. Resetor

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  2 805
  Itselläni on Siemensin tiskari, avasin siitä etupaneelin joku aika sitten kun lopetti toimintasa. Kylmäjuotoksen sieltä korjailin. Ihmettelin samalla kun etupaneelin kortilla oli kytkinrivistössä yksi nappi lisää, mutta koneen etulevyssä siihen ei ollut laitettu nappia. Manuaalia kun selailin, niin selvisi että kalliimassa mallissa on yksi nappi lisää ja napilla sai jonkun tehostetun alakorin pesun päälle.

  Sitähän piti sitten kokeilla ja hienosti syttyi merkkivalokin tästä "kalliimman mallin ohjelmasta", että nyt se on päällä ja kaippa se sitten toimiikin.

  Eli halvemmassa ja kalliimmassa mallissa ei ollutkaan muuta eroa kuin että se yksi nappi oli jätetty asentamatta, vaikka kaikki elektroniikka ja ominaisuudet löytyy... Niitä ei vain saa päälle.
   
 22. Ihmemies

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2002
  Viestejä:
  1 364
  Mua lähinnä hämää sähköhammasharjojen akku, sitä kun ei voi vaihtaa. Ja luonnollisesti kukaan ei tee verkkovirralla toimivia, henki siinä vielä lähtisi. Muuten mulla ei ole 11 vuoden aikana hajonnut yksikään kodinkone. Ainoo sähköpartakone vaihtui höylään mukavuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi, ja karvatrimmeriksi hommasin saksalaisen verkkovirralla toimivan ammattitrimmerin, maksoi jotain 40€. En usko että se hajoaa "ikinä".

  Vielä ei ole kokemusta tästä huonosta laadusta. No ok tietokoneet on toki eri juttu monimutkaisuutensa vuoksi...
   
 23. bluedrool

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2005
  Viestejä:
  849
  Olen samaa mieltä.

  http://eu.broxo.com/?st=eu

  Tuo toimii "verkkovirralla". Kahvaan tulee tosin tasavirtaa eli ei se henkeäkään vie. Pitkään tehty ja hyvät arvostelut.
   
 24. dolph_

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2015
  Viestejä:
  6
  Jos kolvi pysyy kädessä, niin netin syövereistä saattaa hyvinkin löytyä ohjeet akun vaihtoon. Itse hyödynsin lähipiirin elektroniikkaharrastajaa ja akun vaihto oli kuulemma mennyt hyvinkin kätevästi video-ohjeita seuraten. Vaihtoakun saanti on sitten toinen ongelma, omaani se piti tilata briteistä.
   
 25. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  2 116
  Kuka tuollaisia pyykinpesupaikkoja käyttäisi? Käytännössä suurimmassa osassa taloyhtiöitä on pesulat. Ulkomailla noita näkee, koska ihmisillä ei yksinkertaisesti ole varaa pesukoneisiin/turisteja on paljon jne. Itse taas en taloyhtiössä haluaisi maksaa mistään pesulasta jota en juuri koskaan käytä. Enkä liene ainut...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti