EU:n ulkopuolinen työvoima

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja tosi_huolestunut, 02.11.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 825
  Kyllähän isoissa Suomessa toimivissa it-firmoissa on ulkomaisia asiantuntijoita aika paljonkin töissä nykyään, eikä heitä tosiaankaan ole palkattu että voidaan mainostaa monikansallista diversiteettiä, vaan tuomaan yritykselle lihavia laskutettavia työtunteja.

  Offtopic:
  It-alalla on aito karjuva työvoimapula. Firma voi mm. maksaa tuhansien eurojen headhunttauspalkkion kenelle tahansa vihjeen antajalle, jos hänen suosittelemansa asiantuntija, esim. SAP-spesialisti, saadaan haastatteluun ja allekirjoittamaan soppari. Kansalaisuuden lisäksi esimerkiksi sukupuoli merkitsee siinä tilanteessa suunnilleen yhtä paljon kuin sukkien väri, ja "lasikatto" on jotain sellaista jonka näkee sisäpihalla kun katsoo ylöspäin. Vink vink, palstan leidit.
   
 2. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Haluan noita täysin oikeita lauseita vielä vähän laajentaa. Maailmassa on karjuva työvoimapula IT-alan hyvistä osaajista. Tämä ei ole mikään Suomen juttu. Ainoa mikä EI estä näiden valumista Suomeen on saatavuusharkinta, joka tällä hetkellä puree ainoastaan pohjois-Savon siivoojiin. En usko että on mitään realistista keinoa saada merkittävästi kansainvälisiä huippuosaajia tänne pohjolan takanurkalle. On siis keskityttävä omien koulutukseen. Joku vain sai kuningas idean leikata juuri suomalaisesta koulutuksesta...
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Globaalisti toimivan yrityksen (keski/ylempään) johtoon saadaan palkalla kyllä viimekädessä houkuteltua alan parhaat osaajat. Joskus jopa tänne täysin toivottamaan korpimaahan, hyvä niin. Mutta pelikoodarien houkuttelu San Fransiscosta. Noh, saa yrittää. Takaan että este ei tule olemaan valtion byrokratia.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 5. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Eli kun firmalla tiedossa juuri haluttu henkilö duuniin ja se olisi vapaanakin, niin sinä sanot "palkkaa joku suomalainen".

  Huomaatko yhden ison ongelman tuossa? Sinä heität vain jossittelua, mutta et voi tarjota konkretiaa eli näyttää sen vapaan suomalaisen joka sopii työtehtävään. Kyllä se firmakin tietää et jossain on olemassa mahdollisesti suomalainen tekijä, mutta mitä hyötyä jos et tiedä kuka ja missä.
   
 6. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kun ei haluta nähdä totuutta. Meillä kävi lähinnä helvetin hyvä munkki, että saatiin suomalainen osaava koodari. Oli vain unelma ja käytännössä varauduttiin et käytetään eka vuosi ulkomaista freelanceria, jonka osaamistaso niin ja näin. Edes ulkomailta (Euroopassa) ei helposti tavoita sopivaa tekijää It-alalla.

  Sivusta huudellen se keli on tärkeä, mutta ammattilainen etsii haasteita ja mahdollisuuksia. Jos Oulun pelialan startup kuulostaa hyvältä ja palkka kunnossa, niin se on seuraavana maanantaina etsitty vuokrakämppä.
   
 7. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Ja tästä tullaan siihen, että jos mun koodari olisi löytynyt vaikkapa Aasiasta, niin ei mulla olisi ollut aikaa odotella kuukausia työn aloittamista.
   
 8. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Tämä pyörii niin ympyrää ettei kukaan enää lue, mutta huiskitaan huvin vuoksi toisiamme. Yritän nyt vielä kerran. Mitä sinä odotat ne kuukaudet sen aasialaisen koodarin kanssa?
   
 9. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  https://migri.fi/tyontekijan-oleskelulupa

  Ja ei, en ihan helpolla mikroyrityksessä lähtisi tuohon ruljanssiin. Lue huviksesi mitä kaikkea tehtävä niin työntekijän, kuin työnantajankin ja sen JÄLKEEN odotella 2-4 kuukautta sähköisen hakemuksen käsittelyä. En usko isommankaan firman helpolla lähtevän tuohon, vaan saatetaan jättää työpaikka luomatta jos ei lähempää löydy tekijää.
   
 10. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tilastoja piti kaivaa.

  Toista tuhatta Kiina+Intia hakemusta 2015, jotka eivät ole olleet asiantuntija/tutkija/erityisasiantuntija alla, vaan ihan työntekijäksi tulossa. Sinä ilmeisesti väität, että kaikki nuo firmat ovat tehneet ihan turhaa työtä hakemuksillaan ja pikkuhauskalla kikkailulla saisivat heti seuraavaksi päiväksi töihin. Arvaa kumpaa uskon.
   
 11. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Sitkeessä on kuin räkä marraskuussa. Vuonna 2016 TE-keskusten käsittelemät työluvat koskivat kappalemäärittäin seuraavia ammatteja

  Puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät 466 Toimisto- ja laitossiivoojat ym. 423 Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät 405 Yhdistetyn maan- ja vihannesviljelyn tai puutarhanhoidon ym. harjoittajat 372 Maanviljelyn avustavat työntekijät 262 Pelto- ja avomaaviljelijät 125 Yrittäjät 124 Rakennusmaalarit ym. 116 Rappaajat 105 Avustavat puutarhatyöntekijät 104 Putkiasentajat 77 Paksulevysepät ja rautarakennetyöntekijät 75 Hitsaajat ja kaasuleikkaajat 73 Yhdistetyn maanviljelyn ja eläintenkasvatuksen harjoittajat 65 Kotiapulaiset ja -siivoojat 64 Metsätalouden avustavat työntekijät 64 Kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat 59 Moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat 57 Lentoemännät, purserit ym. 57 Turkiseläinten ja porojen kasvattajat 55

  IT-Alan työlupia ei TE-keskukset käsitelleet SILLÄ YLI 3000e/kk palkalla lupa tulee automaattisesti.

  Mitä ihmettä te jouduitte odottamaan kuukausia Aasialaisten koodarien kanssa?
   
 12. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Eipäs lähdetä siirtämään tolppia. Minä olen alusta alkaen ollut sitä mieltä että halpatyövoiman osalta Suomessa on saatavuusharkinta. Ja minusta sitä ei pidä poistaa. Ei me tarvita palkkatasonpolkijoita. Joiden elanto tosiasiassa järjestetään veronmaksajien kustantamasta sosiaaliturvasta
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 13. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Itse mokasin kun lähdin itseäni läheltä hakemaan esimerkkejä, myönnetään virhe siinä. SIITÄ HUOLIMATTA tuo on turhaa estämistä, sillä ei suoraan vaikuta positiivisesti mihinkään työllistymiseen. Palkkatason putoamisesta voidaan säädellä lailla ja niin tehdään jo nyt. Et sinä voi tuoda Kiinasta siivoojaa 3€/h palkalla, vaikka se siihen suostuisi.
  Toinen ihan järkevä asia on miettiä työnantajaa (olen itse). Jos minulla on tiedossa, että saan samalta paikkakunnalta "siivoojan" töihin ensi viikolle, niin miksi helvetissä raahaisin Kiinasta kielimuurin takaa jonkun Mop Pi tytön, jolle maksettava sama palkka ja lisäksi autettava asunnon etsimisessä ja arjen perusasioissa? Turha pelko, ei tule tapahtumaan.

  Sen sijaan kysynkin edelleen, että MIKSI valtion pitäisi hankaloittaa minua palkkaamasta se Mop Pi "siivoojaksi" jos ei lähempää löydy.

  *Siivooja tilalle voit vaihtaa ihan kenet vain, joka ei mene tuohon asiantuntijan tai 3k€ yli. Myös IT-alalla on alle 3k duuneja, kysy vaikka murolaisilta.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 14. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  No olisiko sen takia että monikansallinen vuokratyöyritys Megacheapworker inc ei toisi Suomeen 1000kpl Mop Pia. Megacheapworker inc:lle kielimuuri ei ole ongelma kun koko organisaatio (asiakasrajapintaa lukuunottamatta) voidaan toteuttaa kiinaksi.

  Ja vaiheessa kaksi @beatme pienyritys ottaa damagea niillä kielimuurin tältä puolelta valituilla 'ylhintaisilla suomalaisillaan'.
   
 15. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  No jos täällä 1000 työpaikkaa ja heille maksetaan TES:n mukaista palkkaa, niin siitä vain. Ihmetellä vain sopii, miksi ne työpaikat ei ole menneet kuin kuumille kiville työkkärissä.
   
 16. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Kun niissä tarjotaan niin huonoa palkkaa ettei se riitä elämiseen. Ongelma ratkeaa noin kahdella eri keinolla. A,tuodaan maahan ihmisiä joilla alle selviämisrajan oleva palkka kelpaa. B, nostetaan palkkatarjousta.
   
 17. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Ai niin kun yrityksillä on se taikaseinä käytettävissä, josta voi repiä ne nousevat palkkakulut..
   
 18. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  No vaikka siten, että jengi, jolla on työpaikka voi tulla tänne duuniin ilman, että tarvitsee ylipäätänsä asioida TE-toimiston tai migrin kanssa. Tuossakin on aivan päätöntä se, että jos haluaa vaihtaa hommia pitää alottaa hakuprosessi uudestaan.
  Saatavuusharkinta tulee poistaa jo ihan siitä syystä, että nykyisellä työllisyysasteella meillä ei ole varaa elättää niitä Kainuun vanhoja poikia, jotka mielummin kalastavat päivät pitkät kuin lähtevät sinne missä töitä on.

  Eikä muuten ole mitään näyttöä siitä, että saatavuusharkkinnan poisto laskisi palkkoja pitkällä aikavälillä.
   
 19. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Eiköhän Ay-liikkeet pidä edelleenkin omiensa puolia tehokkaammin, kuin yksikään Sipilä konsanaan. Muutenkin tuo palkkakehitys mielenkiintoinen asia. Ymmärtääkseni siivoojien palkkataso noussut ja silti ei täyty kaikki työpaikat.

  Sama kun toisessa ketjussa haikailtiin vanhan kunnon talonmiehen perään. Joo nostalgia hienoa, mutta monikohan talkkarin paikka jäisi täyttämättä jos talonyhtiöt perustaisi sellaisen työpaikan. Sitten valitettaisiin, kun se talkkari on mustaihoinen.
   
 20. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Tärkeä yhteiskunnallinen kysymys on millä työehdolla siivoojan paikka tekee kauppansa. En nimittäin hetkeäkään usko että itse tehtävän luonne karkoittaisi kantikset, perus laitossiivojan tehtävähän on hyvinkin puhdasta sisähommaa.

  TES mukainen minimi tuntipalkka alalla on noin 10e. Jos tarjotaan puolipäiväistä työtä tekisi se bruttoa 800e/kk. Tuosta eläke jne.. maksut on ehkä 10%. Eli nettona 700e. Työssäkäyntikulut (HSL kausilippu) 50e/kk.

  Vuokrakämpän voisi saada 500e/kk. Siitä asumistukea 80%, niin itselle jää maksettavaa 100e. Ja päälle sähköt vakuutukset jne. Sanotaan että asumisen jälkeen käytössä 500e/kk. Yksin asuvalle ruokaan 300e/kk niin jäljelle jää 200e.

  Eli puolipäiväinen yksin asuva siivoojaa nettoaa pakollisten elinkustannusten ja työssäkäyntikulujen päälle 200e/kk. Ei tuo nyt hirvittävän asialliselta sopimukselta kuulosta. Erityisesti jos tunteja on alle 20h/viikko, niin kuvio muuttuu orjatyöksi.

  Ja yhteiskunnan kannalta tässä kuviossa valtio maksaa 400e asumistukea. Verrattuna yrityksen maksamaan 800e palkkaan.

  Minusta jokaisen työtehtävän palkan pitäisi kattaa elinkustannukset siten ettei valtion tukia tarvita.
   
 21. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  No kerro ratkaisu. Jos tarvii aamupäivän ajaksi siivoojaa, niin pitääkö se työpaikka olla perustamatta, koska siitä ei tienaa samaa kuin kokopäiväisenä?
   
 22. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Jos siihen perustettuun työtehtävään ei löydy tekijää on palkkatarjousta nostettava. Sen sijaan että tuotetaan 'kiinalainen". Tämä on se minun tähän ketjun aiheeseen liittyvä pointti tässä.

  Vielä toisesta suunnasta kerittynä : Pelkästään avoin paikka työkkärissä ei vielä kerro että "kantasuomalaiset on niin laiskoja tekemään roskahommia että pakko roudata EU:n ulkopuolista työvoimaa". Kyllä näissä keskusteluissa pitää avata tarjottujen työtehtävien työehdot. Jos halutaan aiheesta käydä uskottavaa yhteiskunnallista debattia.
   
 23. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  No jatka nyt. Paljonko sitä puolipäiväisen duunin palkkaa nostettava? Miten näet, että käy heidän palkalle, jotka tekevät kokopäiväistä?

  Avaa nyt ihan huolella, että miten ratkaiset sen, että työnantajalla olisi tarve 7-11 aikavälille apukäsille, mutta ei kauemmaksi aikaa. Pitääkö hänen jättää kysymättä tähän tekijää, vai maksaa siitä täyden päivän palkka yhdelle Hannu Hanhelle?

  Hyvä lisäduuni esim opiskelijoille tai väliaikainen duuni työttömälle, kunnes löytyy parempaa. Vai onko se parempi yhteiskunnalle, että tuotakaan työtä ei käy tekemässä.
   
 24. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Kävin vielä mol.fi palvelussa katsomassa 'siivooja' hakusanalla avoimet työtehtävät. Kyllä tilanne oli juuri niin surullinen kuin pelkäsinkin. "työtunteja viikossa kertyy yhteensä 15", "Työtä lauantaisin 5-6 tuntia ja sunnuntaisin 3-4 tuntia. Mahdollisuus myös lisätyötunteihin arki-iltoina", "Työsuhde on osa-aikainen sekä määräaikainen 31.5.2019 asti", "B-luokan ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus ovat välttämättömiä", "pystyt lähtemään työvuoroon pikaisellakin aikataululla", "osapäivätyö, 6xvko 3,25h/kerta" jne jne

  Avoimia tehtäviä tulee yhteensä lähemmäs 1000. Mutta tuo on kaukana siitä päätelmästä etteikö kanttista nappaisi siivoaminen. Noista on suurin osa aivan toivottaman surkeita työehdoiltaan.
   
 25. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Tähän on kovin helppo vastata. Kapitalismissa kysyntä ja tarjonta määrää hinnan. Eli tässä tapauksessa työn tarjoaja lähtee nostamaan työehtoja kunnes halukkaita löytyy. Ihan perus kapitalismia.
   
 26. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Jossittelua. Sanot, että palkkaa nostettava. Luuletko, että sitä työpaikkaa olisi silloin tarjolla? Mitä käy jos puolipäiväisenä tienaa saman, mitä täysipäiväisenä.
  Ennen oli ihan normaalia tehdä kahta duunia, mutta nyt vaatimus on, että puolipäiväisellä pitäisi saada sama elintaso kuin täysipäiväisenä?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti