EU:n ulkopuolinen työvoima

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja tosi_huolestunut, 02.11.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Yksi puheenaihe on työntekijäpula. Ja siitä johtuva pakottava tarve saada 'asiantuntijoita' EU:n ulkopuolelta. Kerätään tähän vähän faktoja.

  i) EU:n sisältä työvoima saa liikkua jo täysin vapaasti Suomeen. EU:ssa on noin 500 miljoonaa asukasta
  ii) EU:n ulkopuolelta saa asiantuntijat (koulutetut ihmiset) tulla käytännössä päivän varoitusajalla Suomeen töihin jo nyt

  Ainoa ryhmä jolla on nykyään esteitä ovat EU:n ulkopuoliset kouluttamattomat henkilöt. Onko meillä aidosti huutava pula heidän työpanoksestaan?

  Mitä tulee koulutettuihin on selvää miksi heitä ei Suomeen saavu. Täällä on maailman surkein ilmasto. Pimeää. Korkein verotus. Huonoimmat palkat. Suomi on tosiasiallinen onnela keskiverto suomalaiselle, mutta helvetti kansainväliselle superosaajalle joka hamuaa miljonääriksi. Eikä tätä muuksi laeilla muuta.

  EU:n ulkopuolisen kouluttamattoman työläisen anti taas meidän työmarkkinalla kait on halpa hinta. Niin halpa että se ei elämiseen riitä ja täydentyy valtion sosiaalituilla.
   
 2. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  EU/ETA ulkopuolisen pitää hakea oleskelulupa ja sen käsittelyaika 2-4 kuukautta. Sitä hakiessa pitää olla allekirjoitettu työsopimus.


  "Nykyinen työvoimapula ja tulevaisuuden väestönkehitys vaativat toimenpiteitä työvoiman saatavuuden kasvattamiseksi. Väestöennusteen mukaan 25–64-vuotiaiden määrä vähenee 50 000 henkilöllä vuosina 2018–2030. Samalla muut ikäluokat kasvavat 265 000 henkilöllä. Suomi tarvitsee aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa, jonka tavoitteena on lisätä työperusteista maahanmuuttoa ja houkutella Suomeen ulkomaalaisia työntekijöitä. Taloudellinen menestymisemme tulevaisuudessa riippuu siitä, pystymmekö rekrytoimaan korkeaa osaamista myös ulkomailta. Ulkomaalaisiin työntekijöihin liittyvää lupabyrokratiaa on karsittava niin, että yritykset voivat joustavasti palkata tarvitsemiaan työntekijöitä EU-maiden lisäksi myös muista maista. "

  Kannattaa lukaista --->
  https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2017/11/tyoperusteinen-maahanmuuttolinjaukset.pdf
   
 3. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  Kirjoitat propagandaa. EU:N ulkopuolinen ASIANTUNTIJA ei tarvitse tänä päivänäkään MITÄÄN oledkelulupaa. 1min google haulla saat kyllä selville. Esim https://demokraatti.fi/demareiden-j...yovoiman-tarveharkintaa-ei-ole-syyta-poistaa/

  Suomi rajoittaa tällä hetkellä EU:N ulkopuolista halpatyövoimaa, ja hyvä niin.
   
 4. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tarvitaan muutakin kuin aivan kovinta huippua ja kyllä päättäjät tuon tietävät, että esimerkiksi yliopistojen post doc- tutkijoiden vaihto toimii sujuvasti ilman tuollaista vaivannäköä.
  Sen sijaan kysynkin sinulta, että miten esimerikiksi IT-ala. Ohjelmoijat, insinöörit, tuotanto. Onko mielestäsi järkeä, että byrokratia jarruttaa kotimaisten yritysten kasvua? "Supercell" haluaa jenkeistä kaverin, joka työskennellyt aiemmin kilpailevassa yrityksessä, mutta ei ole "asiantuntija", niin mielestäsi on ok ettei Supercell onnistu kasvamaan. Ei se vain toimi nopeassa yritysmaailmassa, että odotellaan pahimmillaan kaksi kvartaalia ja lyhyimmilläänkin yhden kvartaalin verran.
   
 5. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Joitain vuosia sitten seurasin sivusta muutaman ei-EU asiantuntijan rekryprosessia. Ei siinä mitään älyttömiä sinänsä vaadittu ja ainakin kavereilta, joilla oli korkeakoulututkinto ja aiempaa työkokemusta, riitti suunnilleen että työnantaja vakuutti että vastaavaa osaamista ei muilta löydy, mutta byrokratian määrä oli kyllä ihan riittävä eikä missään muotoa niin yksinkertainen kuin ketjun aloittaja antaa ymmärtää. Asiaa auttoi, että aivan sattumalta pienehkössä firmassa työskenteli henkilö, jolla oli aiempaa taustaa jollain työvoimaviranomaisella työskentelystä. Olisi ilman sellaista voinut jäädä rekryt tekemättä. Jos en ihan väärin muista, nämä saivat kyllä aloittaa työnteon jo kun itse työlupa-anomus jätettiin sisään, joten sen käsittelyaika ei sinänsä haitannut.

  Mutta selvähän se on, että jatkossa on yhä enemmän tarvetta joillain aloilla myös tavallisista duunareista kun hommat eivät suomalaisille kelpaa. EU:ssa olisi toki porukkaa, mutta sama työvoimapula vaivaa lämpimämpiäkin EU-maita, joten tänne saatetaan joutua haalimaan jostain muualtakin.
   
 6. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  Eikös tuota IT-alan porukkaa ja insinöörejä ole aika paljon työttöminä? Herää kysymys onko järkeä tunkea koulutukseen josta valmistuu työttömäksi, jos kerran työpaikat annetaan ulkomailta tuleville? Ongelma lienee kuitenkin se ettei niiltä alueilta joilla työpaikkoja on ole kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja (kun ne ovat vuokrattu Venäjältä, Virosta, Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleille "aivotuonneille), ei niinkään se etteikö kainuulaista työtöntä kiinnostaisi tulla Helsinkiin duuniin, jos siitä palkasta jäisi muutakin kuin vuokra käteen. Maassa jossa on n 300 000 työtöntä ei ole työvoimapula, vaan väärin allokoitu kaupunkien vuokra-asuntojen jako.
   
  Viimeksi muokattu: 04.11.2018
 7. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 940
  Tähänkin mennessä Suomeen on tullut se määrä huippuasiantuntijoita sekä muita huippuosaajia se määrä mikä on tullutkin. Se vain ei ole riittävää.

  Syntyvyys maassa on laskenut suorastaan sietämättömälle tasolle, Suomessa kuolee huomattavasti enemmän porukkaa kuin syntyy. Sen sijaan että hedelmällisyysluku olisi toivotut 2,1 ( jolloin väestö pysyisi samana ) on se todellisuudessa laskenut 1,49:ään. Tämä on totaalinen katastrofi. Asiantuntijat ja muut huiput eivät vain muuta Suomeen sitä tahtia millä olisi kansantaloudellisesti vaikutusta, tarpeeksi monta vuotta kun eläkeläisten määrä vain kasvaa edessä on täysin ennen näkemättömät ongelmat. Työpanos ei siis ole ainoa asia jota maahan tulijoilta odotetaan ja toivotaan.
   
 8. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 976
  Tässä on se perusongelma, josta työnantajiakaan ei oikein kovasti voi moittia. Kilpailu on kovaa ja tulosta pitää tehdä. Siksi työhön kelpaavat vain parhaat, joita on 20% valmistuneista. Keskivertoa huonompiakin on puolet. Työttömiä Suomessa todellakin riittää, mutta kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa työmarkkinoilla.
   
 9. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Ja jos firma tuntee kaverin tai vaikkapa linkedinista löytää potentiaalisen, niin näiden vastustajien vastausko on "Euroopassa varmasti yhtä sopiva työntekijä, mutta en tiedä kuka"

  Sitten pitäisi etsiä se tuntematon osaaja saksasta, vaikka naaman edessä olisi tiedossa joku kauempaa tuleva..
   
 10. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
 11. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Meinaat et esim pelinkehittäjä San Franciscosta menee tuon alle jos haluaa tulla supercellille töihin?
   
 12. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Jos sillä on tutkinto tai meriittejä alalla niin menee. Kyllä tuossa aika pitkälle katsotaan, että jos oikeaa bisnestä tekevä firma haluaa ulkomaisen osaajan palkata, työlupa kyllä järjestyy. Ja vähänkään isommissa tai muuten vain paljon ulkomaalaisia rekryavillä on kyllä osaaminenkin hoitaa siihen kuuluva byrokratia. Siinä on vielä se 3000e/kk jolla jo kohtalaisen hyvin torpataan väärinkäytösmahdollisuudet. Minun mielestäni voisi vieläkin enemmän luottaa yritysten arvostelukykyyn ja karsia byrokratiaa, mutta ei tuo asiantuntijoiden asema pahin ongelma ole.
   
 13. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Keinotekoiset esteet ilman ymmärrystä on vain perseestä. Kuten yritysmaailma sanonut, niin valvonta pitäisi olla jälkivalvontaa. Se olisi ensinnäkin halvempaa, mutta myös järkevämpää. Sääntely joo paikallaan, mutta ei lomakkeita ja hakemuksia kuukausien jonoon virkamiehille. Turhaa resurssien tuhlausta käsitellä hakemuksia, joista varmaan 95% leimataan automaatilla.
   
 14. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  No sittenhän koulutusta on liikaa ja se on liian huonotasoista jos osaajia ei riitä ja töiden saanti on siitä kiinni työttömille insinööreille, IT-alan ihmisille, kadunlakaisijoille ym. vaan osaavia ammattilaisia pitäisi palkata jostain mörön perseestä joiden keskimääräinen älykkyysosamäärä on suomalaista alhaisempi. Aletaan kilpailemaan halpa työvoimalla ja palataan takaisin kehitysmaaksi, ympyrä sulkeutuu.

  Ihan tosin en osta tuota että työnantaja osaisi katsoa kristallipallosta lyhyen rekryprosessin aikana esim. vastavalmistuneesta, ketkä ovat parhaat ja kenestä tulee huippuammattilainen, varsinkin kun osa menee suhteilla ja palkataan joku vesipää koska se on jonkun tuttu/kaveri/sukulainen.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 15. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  Mitäpä luulet, mikä on noiden huippuammattilaisten pelinkehittäjien osuus tänne tulevasta massasta EU-alueen ulkopuolelta? Mitäpä luulet, kattaako noiden työntekijöiden tuotto yhteiskunnalle sen suuren massan aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle?
   
 16. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  "vaan osaavia ammattilaisia pitäisi palkata jostain mörön perseestä joiden keskimääräinen älykkyysosamäärä on suomalaista alhaisempi."

  Onneksi ei paista ennakkoluulo tai tietämättömyys tästä. Tuolta rajojen ulkopuolelta nyt vain löytää paremmin osaajia ja mieti kaksi kertaa miksi. Valinnanvaraa riittää ja ne oikeasti vielä osaa tehdä töitä, eikä vain kitistä ja lakkoilla.
  Äo ei tee kenestäkään osaajaa.
   
 17. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Älä sekoita tähän ketjuun turvapaikanhakijoita tai yleistä maahanmuuttoa. Sitä varten on oma ketju tai parikin.
   
 18. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  Moderaattori puuttunee asiaa. Minä tarkoitinkin ihan yleisesti sitä "työperäistä" muuttoa EU-alueen ulkopuolelta. Vastaa sinä nyt kysymykseeni.
   
 19. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tässä keskustellaan siitä kun on ensin työpaikka ja halutaan tulla siihen. Ei siitä, että tullaan etsimään tänne töitä, tuheroa tai tukia.

  Joten ei, en vastaa kysymykseesi, koska olet viemässä keskustelua väärille raiteille.
   
 20. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  ÄO kertoo hyvinkin ihmisen älykkyydestä ja kyvykkyydestä:kahvi:. Asiantuntija tehtävissä vaaditaan hyvinkin älykkyyttä. Väitätkö sinä nyt, että Somaliasta olisi saapumassa sellaisia huippuosaajia Suomeen joita Suomessa ei ole ennestään?

  Miksi ihmeessä se huippuosaaja tulisi pimeään Suomeen kun Kaliforniasta saa kenties parempaa palkkaa? Jos nyt niputetaan keskimääräiset osaajat, niin kyllä suomalainen koulutusjärjestelmä sentään niin vahva on että se biittaa aika monen maan.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 21. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  Yksinkertainen kysymys: Minkälainen osuus EU-alueen ulkopuolelta tulevista on sellaisia huippuosaajia, joita ei Suomesta löydy? Kattavatko näiden tuotot massan aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle?
   
 22. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kuten sanoin, et taida ymmärtää koko ketjun aihetta. Kyse ei ole somaleista, jotka tulee etsimään tänne työtä.
  Jos suomalainen firma haluaa palkata somalin +3k palkalla koodaamaan pelejä, niin sinun mielestä se on väärin?
   
 23. juujuunaas

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2018
  Viestejä:
  448
  Eikö Somalia ole EU-alueen ulkopuolella? Jos siihen koodaamiseen löytyy suomalainen, niin se on mielestäni väärin ja kansantaloudellisesti ihan vitun hölmöä pitää sitä suomalaista koodaria kortistossa nostelemassa etuuksia.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2018
 24. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 960
  Ei ole, tai no yksittäistapauksia aina on.
  Mitä kuluja tarkoitat ? Byrokratiasta on kustannuksia, mutta siitä peritään myös maksuja. Toisaalta osaamis pitäisi myös tuodan välillisiä hyötyjä jne.
  Jos verot maksetaan suomeen, niin eiköhän ne keskimäärin riitä vähän muidenkin kustannuksiin.

  Sulla nyt jokin teoreettinen pohdinta, jolla ei sinänsä asiaa rakentavaa yhteyttä.
   
 25. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  1 444
  ?

  Pelinkehittäjä San Franciscossa saa kotonaan vuosipalkkaa 150 000 dollaria, säät on hyvät, alan työyhteisö siellä maailman hienoin, harrastemahdollisuuksia piisaa, verot ei tapa. Kysymykset @beatme

  MILLÄ SE SIELTÄ TÄNNE SAADAAN?

  MIKSI SE EI MENE NYKYISTEN SÄÄDÖSTEN ALLE? Eikö sillä ole USA passia vai onko sillä tartuntatauti? Palkkaa pitää ainakin lyödä kouraan 12 500e/kk että edes teoriassa saadaan tänne.

  MIKSI SUPERCELL MAKSAISI 12 500e/kk kun suomalaiset koodarit maksaa 3450e/kk?

  Joku sanoi että jälkivalvonta olisi parempi. SE ON JO JÄLKIVALVONTAA. Työt saa aloittaa samana päivänä kun paperit jättäää sisään.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti