Eturauhastulehdus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja evoluutio, 27.04.2005.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. heksan Banned

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2013
  Viestejä:
  990
  Nyt tarvitsee sanoa sen verran, että jollakin tämäkin vaiva voi johtua peräsuolen bakteereista/ muista suolen vaivoista tai selästä. Tutkituttakaa itsenne kunnolla. Itsellä oli selkävaivoista pari vuotta samanlaista pasketta. Lonkka ja selkä jumissa ja kasseista ja välilihasta juili oikein kunnolla. Kylmä oikein auttoi asiaan. Hermojumit, jotka laittoivat lihakset jumiin ja, kun lihasjumit lisääntyivät, niin hermojumit oli taas varmat. Oikean noidankehä. Laittakaa ne emännät hieromaan ne nivuset, alaselkä, ja välihat joka mainostauko vaikka leffaa katsellessa. Tehtiin tuota pariviikkoa ja kävin tuolla viime myrskyssä verkkarit päällä ulkoiluttamassa koiraa noin 3 tunnin ajan parina päivänä eikä mitään. Kunnon runtua niihin kipeisiin paikkoihin. Kaikille ei tietenkään auta ja voi tulla pettymyksiä, mutta mitä siinä menettääkään ja muija saa lihasta. Älkääkä istuko siellä koneella koko aikana. Söin ruuatkin seisaaltaan. :P Itsellä on kulumia alaselässä mihkä ne vitun hermot tuonne genitaalipuolelle painottuu. Lääkärit väittää ettei niistä mitään tule. No, eipä just tule. itsellä oli aina koko alakroppa aina jäässä. Magneettikuvat ja röngten käyty. Aina sama laulu, että vain kulumia. Mites, kun meidän suvussa on noita kulumia oikein urakalla ja ollut tuota jalkojen ja muutenkin alapään jäätymistä, niin vatsalihaksia selkälihaksia ja hieronnoilla loppuneet. Jurrissa itsellä vaivat helpottuivat, jos teillä helpottaa, niin lihaspohjastahan se on.
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2016
 2. Spedemasta

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2008
  Viestejä:
  45
  Lihas- ja hermojumi/ärsytystila tämä varmasti 90% osalla on. Vaivaa pääosin istumatyöntekijöitä, koska lihakset oppivat vääriin asentoihin ja yrittävät paikata väärää tilaa esim jännittämällä lonkansisäisiä lihaksia -> onhan kroppa oppiva-elin.

  7 vuotta sitten kärsin alaselkäkivuista, jotka säteilivät lonkkiin. Tutkittiin ja hutkittiin, mutta työterveyslääkärit on yleensä aika pihalla. Magn. kuvissa ei mitään poikkeavaa. Kivuliainta oli kun pakaralihaksen takana olevat piriformislihakset kipeytyivät/tulehtuivat. Josta itse oppineena aloin kunnolla antaa runtua lonkankoukistajille sekä kaikelle etupuolen lihaksistolle ja parin kk jälkeen oireet hävisivät. Ja vastoin ohjeita, en venytellyt takapuolen kipeää lihaksistoa, koska niiden tehtävä on pistää hanttiin etupuolen kireälle lihaksistolle. Normaalisti tänä aikana harrastin myös juoksua ja säbää, vaikka teki kipeää.

  Nyt vastaavaa vaivaa, mutta etupuolella ns. klassiset eturauhastulehdus oireet. 2.5kk lääkärissä ramppaamisen ja lääkekokeilujen jälkeen tajusin itse taas mistä on kyse. Venyttely jäänyt vuosien varrella ja töissä ja kotona tulee istuttua likaa. Lonkankoukistajat lyhentyneet ja vääntää lantiota väärään asentoon. Kroppa yrittää paikata lantionsisäisillä lihaksilla ja tämä puristaa hermoja. Huomasin myös tahdosta riippumatta jännittävän lantionpohjan lihaksistoa (välilihaa ja sulkijalihasta).

  Jos teillä on notkoselkää (anterior pelvic tilt) Venytelkään päivittäin vähintään 3x15min per lonkankoukistaja, (selkä suorana). Lyhyen venytykset ei tehoa! Nämä lihakset on saatava ja opetettava taas normaaliin pituuteen! Tehkää joka päivä pitkiä 1h+ kävelylenkkejä, jossa viette askelee normaalia taaemmas, joka venyttää lonkankoukistajia + jännittäkää pakaralihasta. Välttäkää istumista.

  Tärkein = Treenatkaa syviä vatsalihaksia. Itse treenasin syviä vatsalihaksia jo vuosia, mutta lonkankoukistajat on vain niin paljon väkevämpi lihaksisto, ettei vatsalihasten tuki pelkästään riitä.

  Itsellä alkoholi on ollut oireiden kanssa kaksiteräinen miekka. Jos lihaksiston tuki on huono, niin alkoholin rentouttava vaikutus tehoaa heikkoihin lihaksiin kovemmin kuin kireisiin ja vahvoihin lonkankoukistajiin = tuki pettää ja lantio vääntyy väärään = kipuilu alkaa. 1-2 olutta ei vielä tee tepposia.

  Kaiken kaikkiaan pitkäaikainen prosessi, mutta kärsijät ottakaa itseänne niskasta kiinni ja alkakaa töihin. Netti on pullollaan kuinka syötetään antibiootteja kuukasia tai vuosia ja vaiva vaan jatkuu. Ei näin.
   
 3. Larifari

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2014
  Viestejä:
  5
  Ei ole pitkiin aikaan tullut kirjoitettua tänne. Tosiaan kohta kolme vuotta tuosta aiemmin kertomastani helvetistä on. Ihan normi elämää tässä elellään, mutta oireet ei ole kokonaan häipyneet vieläkään.

  Aika jännä, että tuo Spedemastan viesti on aika pitkälle se lopputulos, johon mä itekin oon tullut. Tosin siinä vaiheessa, kun vaiva iskee, niin en suosittele venyttelyä tai treenausta. Parempi ensin rauhottua ja levätä, että pahimmat oireet häipyy. Osalla häipyy muutamassa viikossa ihan itsestään, vaikkei mitään tekisi. Veikkaan, että näissä tapauksissa on kyse palelluttamisesta tms. ja näin ollen vaiva häipyy automaattisesti ajan kanssa.

  Mutta sitten on nämä 'meikäläiset' joille jää tämä vaiva tavallaan kytemään ja päälle. Silloin ei näytä itsestään hommat paranevan, vaan pitää alkaa itse tehdä asialle jotain. Oon toki tässä jo pari vuotta venytelly enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja tehny lähinnä aerobista. Punttisalille ei näytä olevan mitään asiaa, vaivat pahenee heti. Sama juttu liian pitkän yhtäjaksoisen istumisen kanssa.

  Nyt oon alkanut systemaattisemmin yrittää parantaa lihastasapainoa. Ainakin fyssarin mukaan pakaralihakset on tosi heikot ja vastaavasti etureidet sekä TFL aivan ylikehittyneitä. Myöskin lantiofyssari totesi varsin epämiellyttävällä mittauksella, että en saa rentoutettua lantiopohjan lihaksia lainkaan. Oon lukenut joskus erään tutkimuksen, jossa todettiin, että lantiopohja kompensoi eniten pakaralihasten heikkoutta.

  Nyt oon yrittäny venytellä, foam-rullailla etureisiä, pohkeita, takareisiä, lähentäjiä ja lonkankoukistajia. Sit löysin useampi hyviä eristäviä liikkeitä pakaroille. En ole uskaltanu viellä painoja ottaa käyttöön. Ajattelin, että pitää ensin saada jotenkin pääkopassa aktivoitua pakaroiden käyttö.

  Oikeastaan ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että oman 'treeniohjelman' (pakaratreeni + muiden kuin pakaralihasten venyttely / rollailu) jälkeen kun menee sängylle makaamaan ja rentoutuu, että jotenkin jännästi helpottaa koko lantion alueella. Mielenkiintoista nähdä, olisko tällä pidemmällä aikavälillä enemmänkin vaikutusta. Yhtä lailla olen huomannut, että kunnon juoksu (ei siis hölkkä, vaan esim salibandy/futsal jne) ja pyöräily (lukkopolkimien kanssa, ettei painotu etureiskoille) tekee hyvän olon kroppaan.

  Mistään kahvin juonnin lopettamisesta, akupunktioista, lääkkeistä tai luontaistuotteista en ole havainnut mitään apua. Stressi selvästi pahentaa tilannetta, minkä voisi selittää lihasten jännittämisellä. Rentoutusharjoitukset / rauhallinen jooga puolestaan sit auttaa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2017
 4. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
 5. zeuzeriot

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2016
  Viestejä:
  4
  Viime kesänä taisin itse viimeksi olla täällä aktiivisena, joten päivitetäänpä taas tilannetta.

  Kesäaikana kun tuli päivittäin töiden puolesta liikuttua, niin vaiva oli selkeästi helpompana. Oli toki silloinkin huonoja päiviä, mutta keskimäärin kuitenkin olo oli sellaisella mallilla, että pystyi ainakin välillä ihan normaaliakin elämää elämään.

  Syksyn myötä sitten tuo liikkuminen jäi vähemmälle kun ei ollut ”pakkoa” liikkua. Lantionpohjan sisäistä triggerpistekäsittelyä tuli kyllä aika säännöllisesti tehtyä, joka välillä tuntui helpottavankin oireita. Noita tärkeimpiä spotteja on kuitenkin välillä melko vaikea löytää ja joskus vaiva vain tuntui menevän huonompaan suuntaan.


  Talvi on nyt menny sitten aika passiivisissa merkeissä. Vuoden vaihteen jälkeen yritin taas lisätä liikkumisen määrää käymällä päivittäin tunnin verran lenkkeilemässä. Samalla olen koittanut minimoida tuota lantionpohjan lihasten ärsytystä vähentämällä vähentämällä ejakulointien määrää. Selkeä helpottava vaikutus sillä onkin, kun rajoittaa esim. kahteen kertaan viikossa.

  Viikon verran vointi olikin selkeästi parempi. Ensimmäisiä kertoja pitkiin aikoihin onnistui lenkillä käynti ilman jatkuvaa taustalla olevaa kusihädäntunnetta. Täysin oireeton olo ei tosin ollut, vaan jotain kireyden tunnetta tuolla alhaalla tuntui edelleen.

  Noh, viikon se hauskuus kestikin ja sitten taas otettiin takapakkia ja jumituttiin neljän seinän sisään. Tuo kävely auttaa oireiluun, mutta se myös lisää paikkojen kiristymistä. Varmaan siinä on taustalla jonkinlainen lihaskompensaatio, jossa osa lihaksista ylikuormittuu kun osa ei hoida tehtäväänsä.

  Myös jonkinlainen ärtyvän suolen kaltainen oireilu tuntuu liittyvän näihin lantionpohjan vaivoihin. Näiden keskinäisestä yhteydestä taitaa olla olemassa ihan tutkimustietoakin. Tällä hetkellä tuntuu, että riippumatta siitä mitä syö, alkaa vartin päästä mahassa kova pulputus ja toisinaan turvottelu, mikä provosoi sitten näitä muitakin tuntemuksia. Kokeilin hieman kartoittaa, onko eri ruoka-aineilla erilainen vaikutus, mutta mitään selvää kuviota ei ole löytynyt. Kaikenlaiset pavut sun muut raskaasti sulavammat ruoat olen nyt kokonaan jättänyt väliin ja luopunut myös sokerista (tosin aika vähäistä sen käyttö oli aiemminkin). Tuntuu kyllä, että ainoa keino vähentää noita vatsaoireita, on olla kokonaan syömättä. Noh, luulen että tuo suoliston oikuttelukin vähenee/loppuu siinä vaiheessa, kun saa tuon oireiden taustalla olevan perimmäisen syyn laukeamaan (mikä se sitten lopulta lieneekään).


  Lääkäreistä tässä vaivassa ei ole ollut apua (kuten moni muukin on huomannut), mutta ajattelin nyt lähestyä ongelmaa urologian sijaan fysiatriselta puolelta, koska mielestäni tämä vaiva on enemmän fysiologinen. Jotainhan tuolla lantiossa täytyy olla pielessä, ainakin toiminnallisesti ellei sitten rakenteellisesti. Sama taustatekijä liittyy varmasti noihin selän vaivoihin ja jalkojen kireyksiin. Aiemmin mitään erityisen poikkeavaa ei ole löytynyt, mutta tuosta jalkojen eri pituisuudesta on ollut mainintaa puolesta ja vastaan. Jos nyt edes se selviäisi, että onko niissä aitoa(merkittävää) pituuseroa, joka aiheuttaa lantioon epävakautta vai onko se puhtaasti lihasperäistä.

  Heikoilla pakaralihaksilla ja noilla lantionpohjan kireyksillä on varmasti omallakin kohdallani yhteys. Tuo pakaralihasten huono aktivoituminen tuli jo muutama vuosi sitten esiin iskiasvaivojen yhteydessä. Itselläni takareidet kompensoivat voimakkaasti tuota pakaralihasten toimintaa, mikä on osatekijä siihen, miksi ne ovat kovin kireät.

  Lonkankoukistajat tuntuvat myös yliaktiivisilta, joka on seurausta liiasta istumisesta. Mitenkään ylikireät ne eivät ole, koska lantion asento on kutakuinkin suorassa, mutta tuntuvat aktivoituvan todella helposti. Mm. selin makuulla on monesti hankalaa laittaa polvea rintaan kiinni, koska jännittynyt lonkankoukistaja tuntuu rajoittavan liikettä. Liikkeen saa kuitenkin suoritettua loppuun aktivoimalla pakaralihasta, jolloin lonkankoukistaja rentoutuu .

  Lisäksi tuo tensor fascia latae näyttelee isoa kuviota. Varsinkin vasemmassa jalassa kyseisen lihaksen kireydestä johtuen jalkaterä yrittää kääntyä selkeästi ulospäin. Virheasennon pystyy kyllä esim kävellessä korjaamaan, mutta aiheutuuhan tuosta kaikenlaista ylimääräistä ongelmaa.

  Myöskään syväkyykkyjen tekeminen ei onnistu puhtaasti noiden edellä mainittuja + pohkeiden tavattoman kireyden vuoksi. Tuo kyykkyasentohan olisi hyvä liike lantionpohjan rentouttamista ajatellen. Pitäisi vain saada noita liikelaajuuksia paremmiksi.


  Kropassa tuntuu siis olevan niin paljon kaikenlaista työsarkaa, ettei oikein tiedä mistä kohdasta sitä pitäisi aloittaa. Venyttelyohjeita sun muuta on kotona vino pino, mutta tuntuu, että tulosten saamiseksi tuo lihashuolto pitäisi ottaa ihan täysipäiväiseksi ohjelmaksi. Selkävaivojen tiimoilta olen noita takareisiä venytellyt jo 10 vuotta, mutta joitain tilapäisiä helpotuksia lukuunottamatta ollaan edelleen alkupisteessä. Lyhyillä pumppaavilla venytyksillä, joita nykyään suositellaan, ei tunnu olevan kuin tilapäinen olotilaa helpottava vaikutus. Pitkillä venytyksillä taas hermo alkaa ärtymään, jonka jälkeen tulee taas takapakkia kun pitää viikon kaksi ottaa levon kannalta. Saattaa myös olla, että tuo takareiden venyttely ylipäätään voi olla turhaa, mikäli kireys johtuu kompensaatiosta. Myös lihaksissa oleva triggerpisteet tai jumissa olevat faskiat voivat estää lihaksen venyttelyn.

  Kuvio on melko kompleksinen, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yhteen asiaan keskittyminen voi helpottaa yhtä oiretta, mutta kun perimmäinen syy on selvittämättä, pysyvää ratkaisua ei saada aikaan. Mutta ei kai tässä auta muu kuin koittaa pitää lippua korkealla ja sinnitellä eteenpäin. Tuota pakaralihaksen aktivoimista ja lonkankoukistajalle tehtävää pidempää venytystä voisi kokeilla, koska aiemmin nuo eivät ole omissa harjoitteissani saaneet riittävää huomiota.
   
 6. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Fysiikalta tuo kuulostaa kuvaukselta aikamoisesta ihmisrauniosta. Tilanteen korjaaminen auttaisi varmasti kokonaisvaltaisesti kaikenlaisiin vaivoihin. Etenkin ikääntymisen myötä vaivat korostuvat.
   
 7. Spedemasta

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2008
  Viestejä:
  45
  Kaikkein suurin virhe on jäädä paikoilleen ja lepäämään! Itselle kun 3:n kerran pamahti kova kipu päällä, lähdin heti hikikävelylenkille, niin lenkin aikana hävisi 50% kivuista ja oikeastaan niiden sijainti vaihto paikkaa alavatsalta tuonne lantion sisään. Itse kokeilin aluksi lepoa sen 2kk niin kuin lääkäri määräsi, oli se suurin ja hidastavin teko. Oireet saa pois vain tekemällä lihastreeniä ja rankalla JA jatkuvalla venyttelyllä.

  Aivan oikein myös, jos kroppa ei käytä pakaralihasta niin se alkaa käyttää lantion sisäisiälihaksia kompensoimaan kireitä lonkankoukistajia. Tällä samalla vaivalla on monta nimeä esim Iskiaskipu.

  http://chronicprostatitis.com/cppscms/wp-content/uploads/pudendal.jpg

  Siinä lihakset, jotka on saatava rennoksi. Älkää treenatko lantionpohjan lihaksia, ne on ne väärät mitkä pitää saada rentoutumaan.

  Tässä hyvä venytysopas oikeaoppiselle lonkankoukistajien venytykselle


  Vietän parikin tuntia per päivä yhteensä tässä asennossa (Työnlomassa). Omat koukistajat on vain niiin kireät etteivät helposti veny. Joskus jopa 30min istuminen on jäykistänyt taas koukisjat. Huomasin tämän myös silloin 7 vuotta sitten kun oireita oli.
   
  Viimeksi muokattu: 20.01.2017
 8. Rimmot2001

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2017
  Viestejä:
  1
  Mites Murolaisilla tilanne tänä talvena eturauhasrintamalla? Itse potenut tätä ei-bakteerista versiota kolmen kuukauden verran ja oireet on välillä lievät ja välillä todella rajut. Lihaskipua ja lihas-spasmia yms.
   
 9. Captain Hook

  Rekisteröitynyt:
  23.11.1999
  Viestejä:
  10
  Joulunaikaan 6 päivää laskettelurinteessä Levillä, hieman kiristävissä (vatsan kohdalta :) ) toppahousuissa. Pakkasta oli parhaimmillaan yli 20 astetta. Viimeisen laskupäivän aamuyöstä herätys ummetuksen, kusihädän ja alaselkä/-vatsakipujen tuntemuksiin. sekä pallien jomotus. Tuli vielä käväistyä rinteessä ku vaan arvelin että edellisillan syömiset vaan jotenkin vaivaa suolistoa.. No eipä se sitten tainnut olla oikea diagnoosi.

  Nyt on viikon jatkunut nuo oireet. Päivystyksessä pari kertaa käynyt, viimeksi eilen katetroinnissa ku tuntui ettei kusi tule ja taas otettiin testejä. PSA- arvot normaalit eikä muutenkaan testeissä bakteeritulehdukseen viittaavaa. Eturauhanen lääkärin mielestä hieman turvoksissa, ei kuitenkaan erityisen kivulias, ainoastaan sellainen vittumainen jomotus joka säteilee palleihin.

  Nyt olo kohtalaisen hyvä kun lämminvesipullolla hautonut haaroväliä ja selkää ja buranaa vetänyt kuin leipää. Maanantaina pitäisi tulla viimeiset testitulokset ja urologilta soitto, katotaan sitten uudestaan. Vituttaa kuin pientä oravaa, tarkoitus oli vetää tää kuukausi vähän tiukempaa treeniä salilla ja polulla ennen helmikuun alppireissua jotta pitkissä rinteissä jerkku reisissä riittäisi. Nyt jo arveluttaa pääseekö/uskaltaako lähteä reissuun ensinkään. Pitänee nyt kokeilla noita venyttelyjä ja käydä lämpötyyny/-peitto ostamassa.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2018
 10. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Hommaa joku pönttö minne voit laskea kuumaa vettä ja istua sinne. Tai sitten just lämpötyyny perseen alle.
   
 11. zeuzeriot

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2016
  Viestejä:
  4
  Hieman omia kuulumisia tuon eturauhas/lantionkipuvaivan kanssa. Edellisestä kirjoituksestani on vajaa vuoden verran aikaa. Taannoin taisin avautua melko laajasti sairaushistoriastani. Oireina itselläni siis on normaalia herkemmin tuntuva kusihätä, sekä ajoittaiset neulanpistomaiset tai sähköniskumaiset tuntemukset terskassa, toisinaan epämääräisesti lantion sisässä ja välillä rektaalipuolella. Peniksen tyvessä, välilihassa, on alue, jonka painaminen triggeröi tuota kipua. Lisänä oireissa on myös ärtyneen suolen piirteitä; yleensä ruokailun jälkeen ilmenevää alavatsan turvottelua, pulputusta, ilmavaivoja ja kipuilua (ei kuitenkaan ripulia tai ummetusoireita). Voisi varmaankin sanoa, että kipu- ja tuntoaistimus koko lantion seudulla on korostunut. Tässä on kuitenkin päivittäistä vaihtelua hyvinkin paljon, välillä voi sanoa olevansa oireeton ja täysin terve.


  Omat oireeni jonkin verran lievittyivät viime kesän ja syksyn aikana; välillä paljonkin. Uskon syyn olevan lisääntynyt liikunta, jota tuli kesätöiden ohessa melko paljon tehtyä ja jota olen sen jälkeen jatkanut säännöllisesti ( Kävelyä yleensä väh. 5 km päivässä)

  Olin heinäkuussa hermoratatutkimuksessa, jossa tutkittiin alaselästä lähtevien hermojuurien toimintaa ja niiden mahdollista osuutta omiin oireisiini. Jaloista eikä myöskään ns. ”ratsupaikka-alueelta” löytynyt erityisiä poikkeavuuksia; ainoastaan vanha, lievä hermovauriolöydös, joka aiheuttaa mm. akillesrefleksin puuttumisen ja jotain epämääräisiä lihasnykäyksiä pohkeen alueelle

  Fysiatri oli syksyllä sitä mieltä, ettei selkä ainakaan yksinään aiheuta näitä lantiokipuoireita, mutta voi olla provosoivana tekijänä. Sain lähetteen urologiselle puolelle lisätutkimuksiin, josko sitä kautta löytyisi vielä jotain. Olen jo aiemmin käynyt 2 kertaa yksityisellä, mutta tuolloin ei testailtu mitään, joten hyvä katsoa myös laajemmin noita testejä. Samaan aikaan aloitettiin myös lantionpohjan fysioterapia (kolmas fysioterapeutti), joka tällä kertaa painottui sovelletun rentouden opetteluun. Konkreettisena hoitomuotona oli interferenssi-sähköterapiaa pari kertaa viikossa rektaalisesti.

  Sähköhoito on ainakin tilapäisesti helpottanut oireilua, etenkin pistävää kipuatuikkailua. Onnistun myös rentouttamaan lantionpohjan lihaksiset kuten pitääkin (EMG-anturilla mitattuna), joten se taida itselläni olla se oireita ylläpitää tekijä. Koen myöskin, että rentoutumisen opettelusta on ollut itselleni hyötyä. Eniten kuitenkin katson, että säännöllinen aerobinen liikunta; tai liikkeessä oleminen ylipäätään on ollut eniten apua tuova asia. Oireeni ovat nyt viimeisen vuoden ajan olleet selvästi lievemmät kuin kahtena aiempana vuonna (vaiva alkoi siis kevättalvella 2015). Huomaan kuitenkin, että oireet nostavat aina päätään, kun muutaman päivän on liikaa paikallaan.


  Urologin vastaanotolla kävin nyt helmikuussa. Tätä edelsi melko kattava valikoima erilaisia laboratoriokokeita sekä uroflowmetria ja residuaalin määritys. Verinäytteistä tsekattiin PSA-arvo joka oli suhteellisen alhainen, 0,3 ug/l. Virtsanäytteet (perusseulonta, bakteeriviljely, irtosolut ja klamydia) olivat negatiivisia. Siemennesteestä tehdystä bakteeri/sieniviljelystä ei löytynyt haitallisia mikrobeja. Virtsasuihku oli erinomainen ja rakko tyhjeni kunnolla. Eturauhanen oli tunnustellessa normaali, ei kipua (kusetti vain helvetisti). Lantionpohjan lihaksissa oi muutama kipeä piste, joista olin jo itekin tietoinen. Eturauhasen kaikukuvauksessa ei näkynyt poikkeavuuksia; pieni kalkkikertymä keskellä, mutta se on kuulemma suht yleinen löydös yli kolmikymppisillä, terveilläkin miehillä.

  Urologin mukaan oireilu ei näytä aiheutuvat eturauhasesta vaan mahdollisesti on jokin lihas/hermostoperäinen ärsytystila. Ärtyneen suolen oireet ovat näissä kuuleman hyvin tyypillisiä liitännäisoireita. Meinasi myös, että sopisivat selkävaivojeni oirekuvaan, koska omassa selässäni on vuosien varrella ollut pullistumaa ja pinnettä ja sitä on kertaalleen operoitukin.

  Näiden vaivojen kanssa ollaan nyt vähän ei ”kenenkään maalla”: urologialla sanotaan, ettei ole urologista hoidettavaa ja fysiatrialla sanovat, ettei ole heidän oikein heidänkään osa-alueellaan. Sovittiin kuitenkin vielä, että otetaan kilpirauhas- ja testosteronitestit, varmuuden varalta, niin on sitten hormonijuttukin suljettu pois.


  Hieman pohdintaa.. Olisiko tuo alaselän välilevyrappeuma sittenkin, ainakin välillisesti, ellei suoraan, syynä näihin oireisiin. Suoraa vastaustahan tähän ei ole keltään saanut, koska lääkärit eivät tiedä. Aiheesta löytyy varsin nihkeästi tietoa, mutta voisi olla mahdollista, että ongelmat alimmissa nikamaväleissä aiheuttavat oireita lantionalueella. Selkeää hermojuuripuristusoiretta itselläni ei ole, lähinnä satunnaisia kipuja alaselässä ja vaihtelevasti jaloissa. Kuitenkaan diagnostiset testit eivät viittaa välilevypullistumaan. MRI:tä ei kylläkään selästä ole otettu vuoden 2014 jälkeen, joten tarkkaa tilannetta ei tiedetä. Toisaalta ilman selkeitä iskiasoireita sitä tuskin otetaankaan, koska EMG-tutkimuskin oli suht normaali.

  Alimmainen välilevy on välissä L5-S1, joka itselläni on käytännössä lähes tuhoutunut. Vanhan MRI-kuvan perusteella tuossa välissä saattaa olla edelleen lievä pullistuma, joka sivuaa hermojuurta S1. Tuo selittää kyllä jalassa tuntuvat epämääräiset oireet, muttei juuri muuta. Genitaalialuetta hermottava pudendalishermo lähtee selkärangan sakraalialueelta juurista S2-S4. Tuolla alueella ei ole enää välilevyjä vaan nikamat ovat yhtenä nippuna. Ongelma ei siis aiheudu ainakaan pullistuman aiheuttamasta pinteestä. Luin kuitenkin, että ajan kuluessa ja selkärangan rapeutuessa noihin alimpiin nikamiin voi tulla kulumaa, joka mahdollisesti voisi aiheuttaa ärsytystä myös tuonne S2-S4 -tasoille.

  Olen myös miettinyt, että pitkään jatkunut alaselän kipu on voinut ehkä jollain tavalla herkistänyt tuota hermostoa koko tuolla lantion alueella, ikään kuin sentraalisesti. Kyseessä olisi keskushermostossa tapahtuva muutos, jolloin elimistö alkaa reagoimaan liian voimakkaasti kipuärsykkeisiin ja myös normaalisti kivuton ärsyke aletaan rekisteröidä kipuna. Tätähän esiintyy useiden kroonisten vaivojen yhteydessä.


  Anyway, liikunnalla ja lihashuollolla tästä nyt pitäisi jatkaa eteenpäin. Aerobinen liikunta selkeästi itselläni auttaa sekä selän kipuiluun että noihin lantion oireiloihin. Liika paikallaan olo ja varsinkin istuminen on sitä pahinta myrkkyä. Venyttely tolkullisissa määrin auttaa jonkin verran noihin alaraajojen kireyksiin, mutta ne yleensä palautuvat takaisin viimeistään seuraavana päivänä. Pitkät ja rankat venytykset tuovat enemmän haittaa kuin hyötyä, koska elimistön suojamekanismi alkaa laittamaan vastaan.

  Useamman vuoden tässä on voinut elää noiden oireidensa ehdoilla. Pari edellistä talvea meni gradun parissa ja kesäajat olen tehnyt maastohommia. Nuo työt ovat sujuneet näiden oireiden kanssa ihan ok, koska työ on ollut enimmäkseen leppoisaa kävelyä metsässä ja istumista on ollut vähän.

  Nyt hieman jännittääkin, koska aloitan keväällä uuden työn, joka on vastuullisempaa ja henkisesti vaativampaa. Istumatyötä joutuu tekemään huomattavasti enemmän, joka oli aiemmissa töissäni paljon pienemmässä roolissa. Arveluttaakin, mitä selkä sanoo. Se on ollut taas vaihteeksi viikon verran kipeämpi ja pidempi istuminen on ollut täysin no-go.

  Mutta pakko sitä on kaiketi vain yrittää ja katsoa miten sitä pärjää. Eihän näiden vaivojen kanssa voi vain jäädä kotiakaan olemaan. Lepäämällä tämä ei selvästi ainakaan parane, joskaan ei pillereillä eikä millään poppakonsteillakaan. Aloitin nyt hiihtoharrastuksen vuosien tauon jälkeen ja toistaiseksi on ainakin tuntunut oikein hyvältä. Se nostaa sykettä ja parantaa aerobista kuntoa huomattavasti paremmin kuin pelkkä kävely. Ja on muutenkin kokonaisvaltaisempaa.

  Näillä siis mennään toistaiseksi.
   
 12. Skikuda

  Rekisteröitynyt:
  26.01.2008
  Viestejä:
  3 367
  Seisomakorkeuteen nostettavissa oleva työpiste. Todella hyvä keksintö joka onneksi on yleistymässä vauhdilla.
   
 13. Spedemasta

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2008
  Viestejä:
  45
  [​IMG]

  Pyhä kolminaisuus. Jos yksi näistä lopettaa toiminnan kaksi muuta tekee sen työn. Vuosia jatkuneissa huonoissa istumatavoissa syvät lihakset voivat alkaa menettää otettaan ja toiset alkavat ottaa vastuuta, näissä tapauksissa lantionpohja.

  1. Alkakaa kiinnittämään huomiota ryhtiin ja millä lihaksilla sitä kannatatte. Koskee koko kroppaa kantapäistä takaraivoon. Väärät tavat antavat painetta lantionalueelle joka muodostaa sen lihaksille turhaa työtä.
  2. Normaalin jokapäiväisen liikunnan lisäksi: treenatkaa syviä + kaikkia vatsalihaksia. Joka päivä. Alavatsoja varsinkin. Sanoinko joka päivä.
  3. Hyvä artikkeli, jossa 2x miestä hoidetaan kuntoon. Osaava fysioterapeutti on pop.
  Conclusio: Both patients received a 1-year posttreatment follow-up telephone call. Each patient reported pain-free activity, including the ability to sit for sustained periods and a return to intercourse with no postejaculation pain. Patient 2 reported resolution of urinary symptoms. The NPRS scores were 0 for both patients.
   
 14. winterland

  Rekisteröitynyt:
  12.03.2014
  Viestejä:
  81
  Tässäkin ketjussa mainittu Headache in the pelvis-kirja pitänee hommata omiin vaivoihin, mutta olisiko joku halukas postaamaan joitakin venytyksiä, mitä kirjasta löytyy?

  Itsellä rauhanen jälleen pahasti ärtynyt. Kesä meni hyvin, mutta heti kun elokuun lopussa oli pienikin hetki viileää, oireet tulivat päälle. Mielenkiintoista miten oireet vaihtelevat. Palellutin itseni 2016, jolloin oireili ainoastaan kipuna peräpäässä. Meni ajan kanssa itsestään ohi. Viime talvi täynnä pahoja virtsavaivoja, joihin lääkäri kirjoitti Tamsuminia. Nyt syksyllä virtsavaivojen lisäksi kipuja lantion alueella, joihin tepsii ainoastaan vahvemmat kipulääkkeet.

  Käytössä myös sinkkiä, magnesiumia, C-vitamiinia ja karpalopillereitä, tiedä sitten niiden toimivuudesta. Lisäksi tietysti talvella paljon vaatetta päällä ja lämpöhoitoa kylpyammeen ja jyvätyynyn avulla.

  Uskoisin, että itsellä lisävaivaa asian suhteen aiheuttaa aikoinaan saatu sädehoito suolistosyöpään, mikä ammuttiin eturauhasen/kiveksien kautta, sekä leikkaus, missä jouduttiin poistamaan lantionpohjan lihasta. Kaikki oireilu alkoi kuitenkin tuon palelluttamisen jälkeen.

  Kävin eilen ensi kertaa lantiopohjan fysioterapiassa. Käytiin läpi vain perus hengitysharjoituksia (ikinä tiennytkään että hengittäminenkin on noin vaikeaa, heh), seuraavalla kerralla mennään sitten itse lantion alueelle. Toivottavasti auttaisi, alkaa välillä epätoivo iskemään. Kipu on toki ärsyttävää, mutta eniten itseä ärsyttää vessassa ravaaminen päivin ja öin.

  Mites muiden murojen rauhaset?
   
 15. WalleWalle

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2015
  Viestejä:
  4
  Kävin Alankomaissa F-act Pelvic Pain kliniikalla. Hoito oli kyllä ihan eri tasoa kun mitä olen suomessa saanut. Fetske on miesten lantiopohja expertti ja on Dr. Wise:n(headic in the pelvis) ensimmäinen eurooppalainen oppilas. Hänellä on yli 30 vuotta kokemusta. Hän on vuosien varrella muokannut Dr Wise:n tekniikat koska hän haluaa löytää syyn kipuhin eikä pelkästään hoitaa trigger pisteitä lantiopohjassa. Hän tutkii koko kehoa eikä ainostaan lantiopohjaa. Siellä käy paljon potilaita ympäri maailmaa , hän sanoi että aika vähän on ollu Suomesta. Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta tosi paljon, jopa Intiasta on potilaita.

  Suomessa olen käynnyt läpi paljon testejä huippu urologeilla ja lantiopohja fyssareilla joka on aina hoitanut tämä krooninen eturauhastulehduksena. Mulla oireena on ollut jatkuva kusihädän tunne, kipua ASIS luiden kohdalla ja välilihassa. Talvet on ollut yhtä helvettiä viimeiset 3 vuotta. Olen kärsinyt tästä vaivasta melkein 5 vuotta. On ollu hyviä jaksoja mutta paljon huonoja.

  Fetske huomasi heti kun tutki mun lantionpohja peräaukon kautta että mulla oli lantiopohja tosi kireä ja on vaikeuksia rentouttaa sitä. Esim kudokset eturahausen lähellä oli tosi kipeet. Ennen kuin lantipohja ongelmat alkoivat taistelin vuoden verran rintaranka kivujen kanssa. Se aiheutti sen että mun pallea ei liiku kunnolla joka on suora yhteys lantiopohjaan. Mulla oli myös häntäluu vinossa, ne hoiti sitä myös joka tuotti hyviä tuloksia. Nyt olen saanut paljon uutta info ja diagnoosin. En ole tottakai vielä 100% terve mutta nyt minulla on oikea diganoosi ja on helpompi lähtee hoitamaan omin voimin.
  Paljon tässä vaivassa on myös mieli ja keho häiriö. Ei siis sitä että kivut ja tuntemukset olisivat vaan sun päässä, ne on kyllä ihan sielä mutta jostain ne on tullut. Tässä vaivassa on paljon enemmän kun perus eturauhastulehdus diagnoosi. Jos kiinnosta tietää tästä enemmän niin googlaa "Tension myositis syndrome (TMS)" ja John E. Sarno. Suomessa tämä tunnetaan tosi vähän, en ollu edes kuulut koko asiasta ennen.

  Klinikka on myös tosi lämminhenkinen ja tuntuu että Fetske oikeesti välittää susta ja sun ongelmista. Verratuna siihen kohteluun mitä olen suomen "asiantuntioilta" saanut.

  Hoidon hinta on 1500 euroa(3 päivää). Lennot ja majoitus oli 500euroa. Ensimmäinen päivän hoidot alkaa 13:00 joten suomesta voi ihan hyvin lähtee aamulennolla Amsterdamiin ja sitten junalla Enkhuizen:iin. Se on todella kaunis ja rauhallinen pikku kylä.

  Jos tuntuu että suomesta ei saa apua tähän vaivaan niin suosittelen lämpimästi F-act Pelvic Pain kliniikka.

  https://pelvicpain.nl/pelvic-pain-clinic-f-act-specialised-in-chronic-pain-in-the-abdomen/

  Laita mulle privana viestä tai [email protected] jos haluaa lisää infoa.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2019
  trotor tykkää tästä.
 16. Sietämätön polte

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2019
  Viestejä:
  1
  Täällä yksi tuskissaan oleva myös.
  Oireita alkoi tulla n. 1 vuosi sitten kun oli pientä poltetta virtsaamisen jälkeen ja silloin tällöin runkkailun jälkeen tuli virtsapakkoa ja sai juosta sen 3-4krt kusella lyhen ajan sisään ja ponnistella ihan urakalla että sai jotain ulos.

  Noh ne sitten ilmeisesti rauhoittui joksikin aikaa ja tulivat takaisin 100krt kovempana :/
  Tuntuu että kusettaa lähes koko ajan, sellainen inhottava paine tai kiristävä tunne tuossa rakon seudulla. Välillä tulee tunne kun olisi rakossa ja kiveksissä sekä virtsaputkessa kylmägeeliä ja se tunne menee myös reisiä pitkin varpaisiin. Ja välillä sitten se taas on polttava tunne

  Veri ja virtsa näytteet on tehty niin monta kertaa etten edes muista, niissä ei mitään ihmeellistä. Ei virtsatietulehdusta, ei syöpää, ei sukupuolitautia. UÄ tutkimus tehtiin myös mutta sielläkään ei mitään poikkeavaa.

  Alkoi mennä niin hankalaksi oireet että oli pakko käydä yksityisellä urologilla jos vaikka jotain apua saisi. No hän tuseerasi eturauhasen, normaalipainoinen ja ei aristanut ollenkaan. Sanoi että ilman tarkempia tutkimuksia ei voi varmaksi sanoa mutta epäilee kyseessä olevan eturauhasen lihasten jännitystila ja määräsi triptylin ja xatral cr uskoi että näillä asia saadaan kuntoon EHKÄ.

  No eipä ole juuri näistäkään apua ollut, tiheävirtsaisuuteen on jonkin verran auttanut betmiga 50mg jonka olen puolittanut koska meinas tulla virtsaumpi 50mg annoksella. En tiedä mistä johtuu mutta epäilen xatral cr:ää, huomasin että ulosteen väri on vihreänharmaata ja paskalla saa käydä suht tiheään aamuisin varsinkin 3krt muutaman tunnin sisällä.

  Odottelen lähetettä urologille julkiselle sektorille lisätutkimuksiin mutta epäilen että ei löydy mitään sieltäkään yllättäen.

  Lämpö ei mulla auta yhtään mitään, yöllä herään joka yö klo 4-5 välillä kuselle, enkä saa enää kunnolla unta. Olen myös kärsinyt selkäkivuista teinistä asti eli n. 16vuotta olen tällä hetkellä 32vuotias, jalkalihakset mulla on todella kireät. Työssä hieman tuskaista olla kun olen turvallisuus alalla. Lähinnä pelottaa että kusen housuun joku päivä :/ pomolta ei hirveästi sympatiaa tms ole herunut.

  Syön sinkkiä, magneesiumia, c ja d vitamiinia sekä omega 3 joka päivä. Tänään kokeilin myös soijajauhetta mutta ei ainakaan vielä ilmennyt mitään apua.

  On kyllä niin vittumainen vaiva etten toivois kellekkään! Toivottavasti löytyis joku toimiva apu mahdollisimman pian. Venytyksiä pyrin tekemään päivittäin ja juon paljon vettä.
   
  trotor tykkää tästä.
 17. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 552
  Jos ihan tosissasi haluat apua vaivaasi, jätä liha joksikin aikaa kokonaan pois. Kaikki liha, lähtien jopa kalan lihasta. Ihan vain vinkkinä.

  Lihansyönti eturauhaselle on vähän sama juttu kuin tupakointi keuhkoille.
   
 18. Blackstone

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2002
  Viestejä:
  591
  Tämmöstäkö ne lääkiksessä nykyään opettaa? Eiku joo, luin internetistä niin näinhän se täytyy olla. Persesyöpä taas hoidetaan lopettamalla polttisautoilu ja vihapuhuminen.
   
 19. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 552
  Menes trollaamaan muualle.

  Ei tosiaan ole mikään salaisuus että etenkin punainen ja prosessoitu liha kuormittaa eturauhasta, kuten tekee myös maitotuotteet. Monet ovat löytäneet ongelmiinsa apua ihan vain ruokailutottumusten vaihtamisella terveellisempään.

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/321079.php

  Nykyisinhän tosin on meininki sellainen että porukka syö itsensä sairaaksi ( esim. sydän- ja versuonitaudit, diabetes jne. ) ja sitten vedetään päälle lääkkeitä loppuelämä. Eturauhasongelmat kuuluvat niihin joihin itse voi vaikuttaa ja paljon, kuten monet muutkin sairaudet. Elintavoista on moni asia kiinni.
   
 20. Blackstone

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2002
  Viestejä:
  591
  ”Koska yleisimmän muodon eli muun kuin bakteeriperäisen eturauhastulehduksen aiheuttajat tai syntymekanismi eivät ole tarkalleen tiedossa, ei ennaltaehkäisyksi ole annettavissa yksiselitteisiä ohjeita. Ilmeisesti kuitenkin sukuelinten ja peräsuolen seudun suojaaminen kylmältä on hyödyksi. Aerobinen liikunta voi auttaa pitkäaikaisen eturauhaskipuoireen ehkäisyssä ja hoidossa. Sukupuoliteitse tarttuvan klamydian tai nykyisin harvinaisemman tippurin aiheuttamaa eturauhastulehdusta voi ehkäistä kondomin käytöllä.” Lähde: Terveyskirjasto.fi

  Löytyy ihan Suomen kielellä, ei tarvitse mitään hienoja ulkomaan tutkimuksia, joita kukaan ei jaksa kahlata läpi.Tietty jos muutenkin kolottaa ja vituttaa niin voihan sitä kurjuutensa maksimoida syömällä rehuja yms. paskaa. Punaisesta lihasta on nyt trendikästä hakea syyllistä mihin vain vaivaan, näköjään eturauhasen tulehdukseenkin.
   
 21. WalleWalle

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2015
  Viestejä:
  4
  Moro,

  Jos asut lähellä pääkaupunkiseutua niin käy Marko Korgilan (040 058 5669) luona, mulla on ollu samanlaiset oireet kun sulla ja hän hoitaa noi ihan yhdellä keralla. Ainakin mulla se tihentynyt virtsaamistarve lähtee sen hoidoissa, mikä on ehdottomasti vittumaisin vaiva. Häneltä saa myös paljon hyvää infoa että mitä kannattaa tehdä jotta oireet eivät tulisi takaisin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti