Erikoisoluet / oluen harrastajia?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja fuc, 08.01.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Hmm... Kiitokset suosituksista! Voisihan noita vaikka neljääkin erilaista ottaa pöydälle maisteltaviksi. Mielelläänhän noita itse ensin maistelisi, jotta tietää mitä haluaa muille tarjota. Tuskin silti alan noita ennen vieraiden tuloa maistelemaan. Varmaan olisi edustuskunto kohtalainen neljän "vähän" vahvemman oluen jälkeen.

  Oluita saa edelleen ehdottaa!
   
 2. Endziel

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2013
  Viestejä:
  1 478
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Enskako

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  420
  Purilaisen kanssa valitsisin kyllä ennemminkin tsekkiläistä (tumma ja vaalea) tai saksalaista (Oktoberfest-tuotteet) ja loppuiltaan vaikka tuo Endzielin lista.
   
 5. Jyrchi

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2006
  Viestejä:
  382
  Osa tuosta listasta ei ehkä ihan istu speksiin, kuten esimerkiksi CCCCC, vaikka erittäin hyviä ovatkin. IBU 100 on vähän haastavan puolelle kaartuva, etenkin jos kokemusta ei ole hirveästi taustalla. Sinebrychoffin Porter on kyllä hyvä ehdokas varsinkin tuohon loppuillan naposteluosioon näin syksyn kylmenevinä iltoina.
   
 6. Olav

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  959
 7. Moebbels

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2011
  Viestejä:
  559
  Saimaan Panimon Blonde Ale on miellyttävä ja helppo hamppareille sopiva olut.
   
 8. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 211
  Muflonin Saison de Randonneur oli hämmentävän toimiva maitokauppavahvuiseksi. Saisi saisonia löytyä enemmänkin maitokaupasta kohtuuhintaan, kun nuo saisonit mielestäni sopisivat hyvin saunaolueksikin kepeytensä vuoksi.
   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2015
 9. Ulfandu

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  106
  Ensimmäisenä vaihtoehtona purilaisten kylkiäiseksi olisi Anchorin California Lager tai jos jotain vähän erikoisempaa haluaa niin Sierra Nevadan Pale Ale. Ei välttämättä vahvat IPA:t oikein toimi jos ei niitä ennen ole maistellut.
   
 10. Endziel

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2013
  Viestejä:
  1 478
  Brooklyn Lager ja Anchor Liberty Ale myös toimii, jos ei reippaampi humalointi uppoa.
   
 11. Ulfandu

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  106
  Nämäkin ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Siitä vain maistelemaan! :)
   
 12. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 421
  Vahvasti humaloitu "erikoisolut" on kyllä omiaan tappamaan harrastuksen heti alkuunsa.
   
 13. Olav

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  959
  Kenellä on ja kenellä ei. Itsekään en ensisiemauksella pitänyt katkerista ja vahvasti humaloiduista oluista, mutta eipä tuosta kauaa mennyt, kun humalahammasta alkoi jo kolottaa. Voisi oikeastaan sanoa ennemminkin niin, että tuo aloitti oman olutharrastukseni...

  "Vahvasti humaloitu" -termillä voidaan myös tarkoittaa aika monen tyyppisiä oluita ja vahvoissakin humaloinneissa on eroja (hedelmäinen vs. katkera). Tukeva mallaspohja sen sijaan usein tasoittaa isojakin IBU-määriä.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2015
 14. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 421
  Kyllä varmasti joku voi rakastua ensisiemauksella. Mutta uskoisin ihan puhtaalla perstuntumalla ja pienellä kokemuksella, että varsinkin olueen tottumattomalle ne voivat olla aika jyrkkiä tuttavuuksia. Siksi niitä ei mielestäni kannattaisi välttämättä suositella ensikertalaisille, vaikka joku joskus olisikin saattanut sellaisesta ensimaistamisella pitää. Se humalahammaskin varmasti ihastuu muunkinlaisiin oluisiin.
   
 15. Olav

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  959
  Ei tarvitse rakastua ensisiemauksella, mutta jollei ota ensisiemausta - ei voi rakastua koskaan. Kaipaisin selitystä, että mitä "niillä" tarkoitetaan? Ja mistä sitten pitäisi aloittaa? On vahva yleistys puhua vain vahvasti humaloidusta (erikois)oluesta, kun tuohon voi mahtua kaikkea pilsseistä imperial stouttiin.

  Hedelmäiset Alet on oikeinkin helposti lähestyttäviä ja ainakin oman kaveripiirini vähemmän olutta harrastaneet ovat tällaisia kehuneet. Tietenkin Aleista löytyy myös sitruksisia ja katkeria - kenties vaikeammin lähestyttäviä tapauksia, mutta esimerkiksi yllä mainittuja Brooklyn Lageria ja Anchorin Liberty Alea voi ihan huoletta testata muutkin kuin paatuneimmat hopheadit.

  Ja humalahampaan kolotukseen ei auta kuin humala.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2015
 16. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  IBU-asteikko on myös vain suuntaa antava ja IBUjen laskemiseen on useita kaavoja. Esim. Alkon tapa laskea on suht erikoinen, ne muistaakseni laskee Punk Ipalle 35 IBUa, mikä on rankasti alakanttiin. Myös katkerohumalat jaotellaan karkeasti pehmeitä ja "pistäviä" katkeroita tuottavina joka vaikuttaa makuun vaikka laskennalliset IBUt olisi samat. Aromihumalia sitten löytyy vähän joka lähtöön. Eli toi "vahvasti humalaoitu" voi IMO tarkoittaa vähän mitä vaan, mutta tyypillisesti se tarkoittaa suurta katkeropitoisuutta.
   
 17. Old(F)Art

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2013
  Viestejä:
  261
  Alko ei laske, Alko mittaa ilmoittamansa arvot labrassa.
   
 18. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  Totta, ja labroja on monia. Pointti lähinnä oli että IBU-arvot on hyvin teoreettisia varsinkin kun mietitään oluen makua. Monesti huomaa eroja valmistajan ilmoittamien ja Alkon ilmoittamien IBUjen välillä. Mikä toisaalta onkin täysin ymmärrettävää, valmistuserissä on pakostikin pieniä eroja. Raaka-aineet vaihtelee ja tärkeintä on saada maku mahdollisimman samanlaiseksi IBUista välittämättä. Punk Ipa ja suht alhaiset 35 IBUa on hyvä esimerkki miten vähän ne IBUt voi kertoa itse tuotteesta.
   
 19. Holkeri

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2009
  Viestejä:
  880
  Musta ei mitään harrastajaa ole koskaan tullut, mutta muistan tykänneeni heti ensimmäisestä maistamastani reilummin humaloidusta alesta valtavasti. En muista mikä se oli, mutta seuraavaksi ostin Nögne Ö Ipaa ja pidin siitäkin. Aikaisemmin kaikki olut oli oikeastaan ollut vain kaljaa, eikä mikään satunnainen erikoisempikaan olut ollut säväyttänyt erityisemmin.
   
 20. aperi

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2010
  Viestejä:
  76
  Omituinen kommentti, sillä 35 IBU on tasan sama luku minkä Brewdog ilmoittaa nettisivuillaan. Tuskin se nyt on mitenkään alakanttiin. Sen lisäksi, että kyseinen olut on reseptimuutosten jälkeen nykyään melkoisen vähäkatkeroista aromihumalamehua.
   
 21. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  Jep voi hyvin olla että katkeroita on miedonnettu, ratebeerissä Punk Ipalle ilmoitetaan vielä 45 IBUa mikä on tod. näk. vanhaa tietoa. En ole pitkään aikaan maistanut, kyseessä on (tai ainakin ollut) melko epätasapainoinen olut omasta mielestäni. Mutta eroja löytyy sitten paljonkin jos lähtee vertailemaan Alkon ja valmistajien ilmoittamia arvoja. Esim. Brewdog ilmoittaa Hardcore IPAan 125 IBUa ja Alko 75,7.
   
 22. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Mä en oikein nyt ymmärtänyt, mitä sä ajat tällä takaa. Ibu on ibu eikä siinä ole mitään "teoreettista". Se ei nyt tietenkään ole ainoa asia, minkä oluesta voi maistaa. Ja erityisesti olutta maistaessa pitäisi ymmärtää, mistä kokonaisuus muodostuu.

  Jos olut on keskikatkera (vaikka se 35 IBU/EBU) eikä siinä ole juuri mitään muuta (mallasrunkoa, alkoholia, hedelmämäisyyttä, käymisaromeja, makeutta), niin kyllä se 35 ibua kuivassa ja ohuessa miedossa oluessa tuntuukin yllättäen hyvin katkeralta. Jos se sama katkeromäärä on paksussa, maltaisessa, makeassa ja aromikkaassa barley winessa, niin eipä tuota paljon edes noteeraa.

  Eikä tämä tarkemmin ajateltuna ole mitenkään erikoinen asia. Jos mitään tajuaa tasapainoisuudesta, huomaa kyllä, että siinä kuivassa ja ohuessa oluessa myös 10 % alkoholipitoisuus erottuisi selvästi viinamaisuutena ällötyksenä. Tai jos oluessa ei ole mitään muuta ulottuvuutta, ylenpalttinen makeus tekisi siitä juomakelvottoman. Simppeli juttu. Jos täyteläisen, paksun, paahtuneen ja voimakkaan oluen haluaa saada maistumaan myös katkeralta, pitää niitä katkeroita sitten nostaa vastaavasti 80:een ja yli.

  Mitä tulee Punk IPA:n reseptiin, niin kyllä se minustakin on muuttunut kevyemmin humaloiduksi jo muutama vuosi sitten. Netin keskusteluiden mukaan se on muuttunut jo useampaan kertaan, aina vaan kevyemmäksi.
   
 23. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  Vähän sekavaa tekstiä multa aiemmin, mutta kokeillaan nyt vähän tarkentaa. Kaikkien humalien katkerot ei maistu samalta, ne luokitellaan erilaisia katkeroita tuottavina. Eli täsmälleen samalla tavalla käynyt, saman mallaspohjan omaava olut samoilla IBUilla ja aromihumalilla voi maistua erilaiselta jos niissä käytetään eri katkerohumalia. Eli IBU ei kerro kaikkea edes tilanteessa jossa kaikki muu on identtistä paitsi katkerointiin käytetyt humalat. Tämä on toki melko pieni asia verrattuna siihen, miten paljon vaikutusta vaikkapa tukevammalla mallasrungolla tai aromihumalien muutoksilla on.

  IBUn mittaamisessa ei ole mitään teoreettista, jos se tehdään oikein standardin mukaisten menetelmien mukaan. Arvioisin kuitenkin että suurin osa kaupan pulloihin/tölkkeihin merkityt IBU-arvot ei ole tätä prossessia nähnyt, vaan se on valmistajan tekemä laskelma. Tätä tukisi vaikkapa Alkon ja Brewdogin ilmoittamien lukemien ero. Tai se voi liittyä eräkohtaisiin eroihin, who knows.
   
 24. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Mä nyt yritän taas tulkita, mitä sä haluat tarkoittaa "erilaisilla katkeroilla". Sikäli kun nyt oluenpanosta mitään tiedän, katkeroarvot pyritään tuomaan olueen humalan alfahapoilla. Niitä saa humalasta kuin humalasta, kun keittää tarpeeksi pitkään (60 min riittää yleensä). Pitkään keittämällä aromi haihtuu, mutta alfahappo jää. Ollaanko vielä samaa mieltä?

  Tyypillisesti suuri-ibuiset oluet on helpointa tuottaa suurialfaisilla humalilla, kuten Tomahawk, Nugget ja sen sellaiset modernit katkerohumalat. Mutta nimellisesti saman alfahappomäärän saa uutettua kyllä myös pienialfaisista vanhan mantereen jalohumalista, jos niitä vaan lappaa keittoon moninkertaisen määrän. (Keiton siivilöinti hankaloituu, mutta se on prosessin ongelma.) Siitä vaan aiheutuu sellainen ilmiö, että järjettömästä määrästä pienialfaista humalaa jää keittoon väkisinkin myös ominaista aromia, vaikka sitä keittäisi normaalit 60 min. Eli lopputuloksena: juu, nimellisesti saman alfahappomäärän katkerokeitto maistuu erilaiselta. Mutta ei se kyllä johdu "erilaisista katkeroista", vaan humalan aromista. Beta-happojen merkitys tässä on melko vähäinen.

  Katkeraa ja kuivaavaa makua olueen saa muustakin kuin humalasta: esim. paahdetun maltaan (Vikingin värimallas) runsas käyttö kyllä katkeroittaa suutuntumaa. Maustepelleilyt voinee jättää tämän teoriamallin ulkopuolelle...
   
 25. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  Alfahapot on toki se merkittävin tekijä katkeroissa, mutta yleisen käsityksen mukaan alfahapoissa oleva "co-humulone" prosentti muuttaa katkeroiden luonnetta. Co-humulone-prosenttia ei käsittääkseni huomioida IBUjen mittaamisessa. Tämän takia monesti humalien määrityksissä mainitaan myös minkälainen "bittering character" siinä on. Eli korkean alfahappo prosentin omaava humala (jossa on matala co-humulone %) voi silti antaa "pehmeän" katkeron ja matalamman alfahapon humala voi antaa "pistävämmän" katkeron. Ja koska olen huono selittämään niin tässä byo.comin Steve Parkesin selitys asiasta:

  "Basically, alpha-acids are a class of compounds known as humulones. They consist of a complex hexagonal molecule with several side chains, with ketone and alcohol groups. Examples include humulone, cohumulone, adhumulone, posthumulone, and prehumulone. Each different humulone differs in the make up of the side chain, for instance, humulone has a side chain of isovalerate attached, while cohumulone has isobutyrate as its side chain. These side chains can become detached during extended storage under poor conditions and result in cheesy flavors associated sometimes with old hops. It has become accepted dogma among brewers to think of each of these humulones to have different bitter characteristics. There are some that swear that the bitterness associated with cohumulone is "harsher" than that from humulone. Other studies have shown no difference in sensory impact when each of the different humulones are compared. Nevertheless, the humulone:cohumulone ratio is now quoted in hop analyses and new varieties are being bred with low cohumulone levels in mind. Historically, the most highly prized hop varieties - including noble hops such as Hallertau, Tettnang and Saaz - also happen to be those that have low cohumulone levels."

  Itse nään asian niin että jos eri humalissa luokitellaan katkeroiden karaktääri niin ettei se ole sidoksissa alfahappoihin, niin silloin kyseeesä on erilaiset katkerot joista syntyy makueroja. Mutta edelleen sanoisin että paljon merkittävämpi asia tässä on se, että siihen ei ole mitään tarkkaa määritystä miten panimo x saa IBU lukeman tölkkinsä kylkeen.
   
 26. Ulfandu

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  106
  Ovatko nuo Duvelin 2012-2015 vuosikertaoluet mistään kotoisin vai jäävätkö tavallisen Duvelin jalkoihin?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti