Erikoisoluet / oluen harrastajia?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja fuc, 08.01.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. pallokorva

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2003
  Viestejä:
  109
  noni eipä tullu kovin tarkkaan alkon sivuja katottua :D
   
 2. 3vissam

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2013
  Viestejä:
  94
  Tuli viikonloppuna samanlainen tapaus nautiskeltua kotioloissa, ja olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Tosin ensimmäinen viskiolut ikinä, mikä on tullut maistettua. Ei siis ole vielä tietoa paremmasta :D Mukavan öljyinen ja liukas suutuntuma, ja juuri sopiva määrä viskinmakua seassa. Tosin ehkä noissa viimesissä siemauksissa alkoi jo viski maistumaan pikkasen liikaa. Katellaan sitten seuraavaksi, että miltä noi bourbontynnyrissä asuneet olennot maistuvat :kippis:
   
 3. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
 4. Endziel

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2013
  Viestejä:
  1 478
  Voisimme esim.:
  - suosia pienpanimoita mm. sallimalla ulosmyynnin.
  - muuttaa alkoholiverotusta siten että THL:n suosima II-olut olisi käytännössä verotonta ja vastaavasti kossu kallistuisi kunnolla. Käytännössä tämä tarkoittaisi vain nykyisen asteikon tiukentamista.
  - alentaa alkoliveroa ravintoloille ja helpottaa anniskelulupien saantia. Nostaa veroa vähittäismyyntiin.

  Eli miedompien juomien verotuksen keventämistä ja vahvempien tiukentamista? näin jonkintasoisena viskiharrastajana ei sitten muuta kuin entistä enemmän Virosta/muualta ulkomailta niitä laadukkaampia vahvempia juomia. :kahvi:
   
 5. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Näin harrastajan näkökulmasta sanoisin, että senkun vittu ruuvaatte veroasteikon vaikka miten tiukalle, kunhan vapautatte vähittäismyynnin niin, että muutkin kuin Alko saavat myydä kuluttajille olutta ja muita mietoja juomia. Ei tarttisi tilailla koko ajan ulkomailta niitä mielenkiintoisimpia juomia.
   
 6. juhza

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  864
  Tämä. Mutta onhan tuo alkoholipolitiikka ja -verotus aivan naurettavaa muutenkin Suomessa. Alkoholi tuntuu olevan se kaiken pahan alku ja juuri.

  Hajanaisina ajatuksina aiheesta voisi heittää, että kyllä se ongelmakäyttäjä sen viinansa jostain aina löytää, juopa sitten Lasolia tai keittelee itse. Peruskäyttäjiä ja eri juomien harrastajiahan tuolla verotuksella ja Alkon monopolilla eniten kustaan silmään. Väitteet siitä, että perheväkivalta ja muut sosiaaliset ongelmat johtuisivat suurimmaksi osaksi alkoholista, ovat mielestäni aika ontuvia. Alkoholi varmasti tuo ne esiin, mutta ongelmat ovat syvemmällä. Ja kun se perheensiä Pertti haluaa juoda sitä Sisuviinaa, niin en usko että tuo yhtään onnellisuutta perheeseen se, että verotusta kiristetään ja hintoja nostetaan. Tällöin vain isompi osa perheen rahoista (ja onnellisuuden mahdollisuuksista suurilta osin) menee siihen alkoholiin, mikä varmasti aiheuttaa riitaa ja juuri tuota perheväkivaltaakin.

  Nojoo, antaa ehkä tässä ketjussa tämän olla. Tuossa nyt vain mitä lyhyesti sain aiheesta puristettua, enemmänkin asiaa olisi ja melko kärjistettyähän tuo oma tekstini on myös. Osin sinisilmäistäkin, mutta omasta mielestä sinne oikeampaan suuntaan kallellaan.

  ----

  Eilen oli maistelussa Emelisse Red IPA. Ei huonoa sanottavaa, mutta vähän sekalainen paletti ehkä. Ei tyylinsä parhaita edustajia omaan makuun, maltaisuus puski hieman liikaa IPAlle ominaisen humaloinnin päälle. Tuoksu oli todella hyvä, vaniljaa, sitrusta, mansikkaa. Tänään ehkä jotain muuta.
   
 7. Juha_W

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2008
  Viestejä:
  320
  Täysin samaa mieltä.

  Itse sitä mieltä, että alkaa oikeesti kohta kipuraja olemaan siinä paikkeilla, että viitsiikö ihan kaikkea enää Alkostakaan raahata mukaan, jos pikkupullo suomalaista pienpanimo-olutta maksaa 6€. Saa olla aika perkeleen hyvää olutta jo tolla rahalla. Kyllä siinä rupee miettimään jo halvempia vaihtoehtoja korvikkeeksi. Esim. nuo tulevat pienpanimo oluet, jotka tulevat helmikuun alussa, niin tuskin tulee yhtä enempää ostettua, niin jäätävissä hinnoissa suurin osa niistä on. Jos olisi edes kolmas osan halvempia, niin varmasti jotain ostaisi useammankin kappaleen. Toki nuo nyt ovat vain kertaeriä, mutta onhan tuolla noita vakiovalikoimankin tuotteina joitakin melko hinnakkaita.
   
 8. juhza

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  864
  Hintoihin vaikuttaa juurikin se, että pienpanimoiden on vaikea saada oluitaan myyntiin muualle kuin Alkoihin. Ravintolat ovat sitten se toinen vaihtoehto. Toki maitokauppoihin niitä oluita saa, mutta valitettavaa on että harva noista alle 4,7% tuotoksista säväyttää oikeasti.

  Tuon typerän rajan saisi oikeasti lempata jonnekin syvimpään helvettiin, samalla myös viinit ruokakauppoihin. Liköörit, kirkkaat ja muut voisivat sitten olla siellä Alkon omassa monopolissa, olisi riittävän hyvä ratkaisu ainakin itselle.

  Mutta unelmiahan nämä vaan on, valitettavasti.
   
 9. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Ei tartte olla pelkkää unelmaa. 1980-luvulla oli ihan utopiaa se, että saataisiin "keskiolut R-kioskeihin", kuten tuon ajan humoristit ihan puoliläpällä kampanjoivat. Vaan mitenkäs kävikään, alkoi tuulla sopivasta suunnasta ja ilmapiiri muuttui ajatukselle suopeaksi. Ja nyt se on toteutunut.
   
 10. juhza

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  864
  Totta, mutta hyvin kaukaiselta tuo ajatus tuntuu, kun otetaan huomioon nykyisen hallituksen linja. En usko että Alkon monopolia ollaan poistamassa.
   
 11. visnen

  Rekisteröitynyt:
  24.12.2008
  Viestejä:
  256
  Oli muuten jonkin aikaa sitten melkoinen yllätys kun join Keisari Darkin hanaversiota, makua oli rutkasti enemmän ja oluen runko täyteläisempi kuin kaupan Darkissa, jota en enää osta laihan maun takia. Muitakin vastaavia kokemuksia löytyy, mm. Året Runtista, kun vertaa saman oluen kapakka- ja alkoversiota ruokakaupan vastaavaan. Aika monta ihmistä olen tavannut joiden mielestä, että mitä enemmän prosentteja juomassa, sitä enemmän humalaan ja sitä enemmän haittoja tulee, ihan kuin noita vahvoja oluita juotaisiin sitten määrällisesti yhtä paljon kuin miedompia :rolleyes:.

  Periaatteesta, valikoiman laajuuden ja etenkin rahansäästön takia olen tilannut lähestulkoon kaikki alkoholipitoiset juomat ulkomailta, parhaimmillaan sain noin kolme kertaa halvemmalla mm. Pilsner Urquellia, Schneider Weissen Tap -oluita (ainoastaan yhtä laatua Alkossa), kotiovelle kannettuna postikuluineen kuin mitä se maksaisi marketissa :think:. No, saihan vuodenvaihteessa Saksan Lidlistä Grafenwalder Pilsiä noin kuusi kertaa halvemmalla kuin Suomesta :smoke:.
   
 12. Appulandia

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2008
  Viestejä:
  1 204
  Mistä kyseisiä oluita saa noin halvalla? :O
   
 13. visnen

  Rekisteröitynyt:
  24.12.2008
  Viestejä:
  256
  Gourmondosta ostin Tappeja neljää eri laatua 0,89-1,49 € per pullo 4.1.2014. Olivat silloin tarjouksessa, mutta eivätpä ne nytkään älyttömästi maksa.
  Pilsner Urquellia ostin aikoinaan Lebensmittelistä ja Edekasta, kun postit olivat järkevän hintaiset ja toimittivat vielä Suomeen.
   
 14. olkikuukkeli

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2009
  Viestejä:
  1 170
  Ihan samoja ajatuksia ollaan joidenkin opiskelijakavereiden kanssa pyöritelty. Tällainen 2-5:n laatuoluen viikkokuluttajan kukkaro kärsii kyllä melkoisesti siitä, että kossua ja keskaria litroja kittaaville tehtäisiin harrastuksensa vaikeaksi. Jotain progressiivisempaa ratkaisua tässä odottaisi. Tuskin esim. pienpanimotuotteet oikeasti hirveästi alkoholisteja kiinnostavat, mutta tätä työllistäjää/verotuksen kohdetta sitten rangaistaan näillä säädöksillä. Jopa Ruotsin malli on minun mielestäni parempi.
   
 15. vanttu

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2013
  Viestejä:
  103
  Tuli tänään ostettu Tripel Karamiel monien suosituksesta ja sitten tutumpi Fuller's Indian Pale alle, joka on herkkua!
   
 16. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  No Vesa on varmaan niin pierussa vielä, että pääsen ihan ensimmäisenä kommentoimaan tämän kevättalven Real Ale Festivalin satoa. Laajentuneessa pubissa on hienot olosuhteet Espoon korvessa ottaa vastaan tämänkaltaista mainiota tapahtumaa, ja tälläkin kertaa Tomppa on onnistunut puitteissa mainiosti.

  Monesta suusta kuulin, että listan Big Chief olisi tarjonnan parhaimmistoa ja miedoista jutuista sitrusmainen Trinity ihan huippu. Paskanmarjat, molemmat voin mieluusti jättää pöljäbongareiden saaliiksi. Chieffi on niin vastenmielisen yltiöhedelmäinen, että mieluummin kaataisin lasiin tölkillisen purkkihedelmiä. About samalta se maistui. Trinityssä - joka muuten loppui kesken ekalta päivältä, jotta perjantaillekin jäisi jotakin - oli hallitsevana piirteenä greippi ja vain greippi eikä mikään muu. Niin miedolle oluelle aika tylsä juttu keskittyä tasan yhteen happamaan hedelmään. Voi jehna. Kyllähän minä jenkkihumalasta pidän, mutta rajansa kaikella.

  Bracia ja Freddy Walker jäi maistamatta, kun Trinityn tavoin ne pantiin kiinni ennen kuin olin päässyt niin vahvoihin maisteluihin. Ehkäpä pitää poiketa huomenna uudestaan.

  Joo, oli siellä hyvääkin tarjolla. Beadecas Well on savuporttereiden harvassa joukossa helmi, Black Perle on hirmuinen piristyspilleri aromikkaissa miedoissa stouteissa ja Redemptionin hupsuoluissa Fellowship sentään jaksoi ilahduttaa kahvisuudellaan ja paahtuneisuudellaan. Muutenkin Redemptionin yleisöhitit minua tympivät ja vähemmän kehutut minua ilahduttivat. Ehken ole espoolainen pöljäbongari-hipsteriperse.
   
 17. juhza

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  864
  http://www.ceestashop.fi/tuote/olutlasisetti-tasting-kit-spiegelau-beer-(4-lasia)/4991695/

  Tulipa hankittua tuo Spiegelaun Tasting Kit, vaikka laseja olikin ihan sopivasti entuudestaan. Pienempi tulppaani, kunnon vehnislasi ja varsinkin tuo IPA-lasi kiinnostivat. Ja täytyy sanoa että rakastuin samantien tuohon IPA-lasiin. Todella mukava kädessä, omaan silmään tosi kivan näköinen ja varmaan noiden syiden myötä myös CCCCC maistui paremmalta kuin tuopista tai tulppaanista.

  Brewdogin Unleash the Yeast -sarjaa tuli koitettua päivällä kauppareissun yhteydessä. Kokeiluun pääsi Belgian Trappist. Trappistina todella surkea esitys, mutta Brewdogin ominaismaun ja trappistin sekoituksena oikein kiva ja raikas. Ei mitenkään erityisen hyvä, mutta mielenkiintoinen tekele. Hanasta tuli moinen soossi nautittua.

  Huomenna hakemaan nuo Hiisin uutuudet testiin :kippis:
   
 18. paskalokki

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2009
  Viestejä:
  7 962
  Jatketaan keskustelua laseista.

  Osa omistaa varantoja kun tilailee ulkomailta ja valkkailee kylmään sitä ja tätä, niin millä perustein valikoitte? Oletetaan, että varastoa on lähes kaikilla ns. normilaaduille, IPA:a, portteria, lageria, vehnää jne. Vai otatteko summamutikassa jotain, jotain tiettyä olutta vai eri tyylejä "tasaisesti"? Tai kun ostatte kaupasta suoraan illaksi, eri tyylejä vai miten?

  Plus kun on eri laatuja pitkin iltaa niin kaadatte jokaisen siihen ns. omaan lasiin? Tulppaaniin tai korkeaan vehnälasiin vai juotteko kaiken samasta huuhdellen välillä vaan? Tietty tiskikoneen omistajat tuskin välittävät jos tiskiä tulee, ei ole meillä vaan. Tai no on eukko eli on joo käytännössä.

  Lasissa nyt 66, piti napata matkaan kun kaupassa kävin. Westmallea ehkä illemmalla ja pari sakuvehnää, bulkkipuolella muuten. Vehnää on nyt korit täynnä, IPA:t loppu ja parit savut mitä pitää säästellä vapuksi ja juhannukseksi. Pitää ensi kuun budjetti katsoa ja jos pistäis tilauksen vetämään muuta kuin vehnää.
   
 19. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Joo, mulla on vissiin 12 venhälasin astiasto yläkaapissa pölyttymässä, kun en käytännössä juo venhää himassa. Puolen litran ipat tulee juotua HBF:n tuopista ja pienemmät HBF:n jalallisesta maljasta. Kaikki vähänkin jännempi tulee juotua sitten näistä:
  Viininmaistelulasi, kristalli-F5709 Chez Marius verkkokauppa (fi)

  Oikeasti ihan järjettömän toimiva maistelulasi yleiskäyttöön ja hinta on halpa. Kaiken viininikin juon noista.
   
 20. juhza

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  864
  En nyt tiedä voiko omalla kohdallani varastoista puhua, mutta vähiten niissä IPAa yleensä löytyy. Ihan sen takia, että nuo vahvat aromihumalat tuppaavat laimentumaan jos niitä pitemmän aikaa säilyttelee.

  En muutenkaan mitään varastoja pitele noista, ostaa sitten kun tarvitsee niin ei tule juotua ihan jatkuvasti myöskään. Kypsennettävät sitten oma juttunsa täysin. Jos on tilausta tehnyt jostain, niin luonnollisesti silloin on varastoa jonkin verran. Joitain oluita tulee myös hamstrattua kyllä.

  Mutta mitään "tasaista" varastoa eri tyylilajien, tai muutenkaan, ei tule kyllä pidettyä.

  Jos illaksi ostelee sen muutaman, niin sama se on mitä sorttia ovat. Lasi tulee valittua vähän sen mukaan mikä tuntuu kivalta millekin, kovimmassa käytössä Alkon Etiketti-tulppaani, Spiegelaun pienempi tulppaani ja perus tuoppi. Varmaan tuosta Spiegelaun IPA-lasista tulee jatkossa myös ns. kovan käytön lasi. Vehnikset sitten tietysti aina omasta lasistaan, suuremmin ei niitä tule kulutettua.
   
 21. 3vissam

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2013
  Viestejä:
  94
  Kuvahan kertoo tunnetusti enemmän kuin tuhat sanaa:
  [​IMG]

  Joten tässä tätä omaa kokoelmaa. Toki myös punkkulasia tulee käytettyä esim. imperial stouttejen kanssa.
   
 22. NoCigar

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2008
  Viestejä:
  323
  Miten tuosta Kwak-lasista juodaan oikeaoppisesti? :) viimeinen hörppy tulee juoda ryminällä?
   
 23. 3vissam

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2013
  Viestejä:
  94
  Tuo puuhökötys on vaan teline. Eli lasi irroitetaan juodessa telineestä, ja juodaan ihan normaalisti.
   
 24. NoCigar

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2008
  Viestejä:
  323
  :think: Joo.. tarkoitin kuitenkin lasin muotoilua. Tuonnehan syntyy helposti alipainetta, mietin vaan jos sillä oli joku funktio oikeasti.
   
 25. Jack Horny

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2003
  Viestejä:
  2 028
  Joo. No mitä sä juot tosta Kwak-lasista? En oo viime aikoina nähnyt Kwakkia vähittäismyynnissä Suomessa...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti