Elisa 5G 300M -liittymän virittely

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Semper_Fidelis, 27.06.2021.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Semper_Fidelis

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2015
  Viestejä:
  6
  Elisa 5G 300M -liittymällä erittäin hyvä Download-nopeus, mutta Upload-nopeus enintään tyydyttävä. Miten virittää lähetysnopeudeltaan nopeammaksi?

  Pitkän puoleinen alkustoori, mutta lopuksi kysyn neuvoa viisailta.

  Tulin hankkineeksi Elisan 5G 300M -liittymän, silloin kun se oli edullisin vaihtoehto mobiilireitittimen liittymän ja tabletin mobiilinetin yhteishankinnaksi. Käytin sitä mobiilireitittimessä Elisan 4G LTE -verkossa.

  Elisa onneksi rakensi käyttämäni Kirkkonummen Lindalin tukiasemaan 5G-yhteyden. Olin jo ehtinyt kokeilla Telian 5G-nettiä samaisessa tuliasemassa, kun Telia ehti tuoda sen vähän ennen Elisaa Lindalin tukiasemaan. Telian kokeilu epäonnistui. Yhteys oli liian epävakaa. Osoittautui, että Telian linkkipeilit olivat kannaltani suunnatut mahdollisimman epäedullisesti.

  Niinpä jäin odottamaan Elisan 5G-tuloa samaan mastoon. Olin etukäteen selvittänyt Elisan tuesta, että maston 5G-antennit suunnataan samoihin suuntiin kuin 4G LTE -yhteyden käyttämät linkkipeilit. Ja kokemuksieni mukaan jo Elisan 4G LTE -yhteys pelitti hyvin. Parhaimmillaan latausnopeudet olivat 270 ja 280 Mbps -suuruusluokkaa. Lähetysnopeudet olivat yleensä suuruusluokkaa 43 – 48 Mbps. Yhden ainoan kerran latausnopeus oli tasan 300 Mbps, muutamia kertoja suuruusluokkaa 290 Mbps. 4G LTE -verkon käyttäjämäärien aiheuttama kuorma vaikutti vuorokauden eri aikoina välillä merkittävästikin 4G LTE verkon suorituskykyyn. 5G-verkon mainostettu suurempi epäherkkyys vaihteleviin kokonaiskäyttäjämääriin alkoi kiinnostaa, varsinkin kun Elisan 5G 300M -liittymä oli jo hankittuna.

  Tilasin Saksasta (Amazon.de) Huawei H112-370 5G CPE Pro -reitittimet sen takia, että se sisälsi tuen ja liitinportit ulkoisille antenneille. Asun linnuntietä noin 1250 metrin päässä Lindalin tukiasemasta, ja tarvitsen siksi ulkoiset voimakkaasti suuntaavat ja voimakkaasti vahvistavat antennit (Poynting A-LPDA-0092 MIMO 5G/4G/3G/LTE/GSM/WLAN-antenni, 698-3800 Mhz, 2 x 3-11 dBi). Antennien ja reitittimen välillä on erittäin matalahävikkiset sormen paksuiset kaapelit (10 m). Antenni tuli hankittua jo ennen 5G-aikaa, mutta antenni oli edellä kerrotun antennin edeltäjänä niin sanotusti ”5G Ready”. Antennit ovat olleet toistaiseksi asennettuna päällekkäin; toinen pystysuoraan (vertikaalisesti) ja toinen vaakasuoraan (horisontaalisesti). Olen jälkikäteen hankkinut Poynting XPOL-asennussarjan 2 x LPDA-A0092 antennille, jotta antennit saadaan asennettua +-45-asteen ristipolarisaatioon. Harkitsen muutoksen toteuttamista, mutta toistaiseksi se saa jäädä hankkeen työläyden takia. Lienee myös niin, että polarisaatiosuunnan muutos ei välttämättä toisi parannusta antennin vastaanottoon ja lähetykseen. (Tällä hetkellä SINR-5G -arvo vaihtelee välillä +13 … +17 dB. RSRQ-G5: -10,0, RSRP-5G: -87,0/88,0 dBm ja RSSI-5G: näyttää jostakin syystä jatkuvasti 0,0 dBm. LTE-H-Monitor näyttää täydet palkit 5G-yhteydelle, 4G+ -yhteydelle vain 3 palkkia.)

  Kiitos niille, jotka ovat jaksaneet lukea tilannekuvausta tähän asti. Nyt tulee se varsinainen kysymys.

  Osaatteko suositella, millä saisi parannettua lähetysnopeutta, jonka osalta on toivomisen varaa, kun se on vain suuruusluokkaa vajaa 1/3-osa 4G LTE -yhteyden vastaavasta, eli siis suuruusluokkaa 13 - 17, parhaimmillaan 20 Mbps? Latausnopeus on 5G 300M -liittymäksi erittäin tyydyttävä. Se on suuruusluokkaa 280 – jopa runsaat 360 Mbps.

  Käytössäni on maksullinen versio LTE H-Monitor -ohjelmasta.

  Kun vaihdoin LTE H-Monitor ohjelmalla 4G-yhteyden päätaajuudeksi 2100 MHz (aikaisemman 1800 MHz sijaan), niin keskimääräiset Upload-nopeudet kasvoivat runsaat 55 % lähtötilanteeseen verrattuna. Nyt olen vaihtanut taajuuteen B20 – 800 MHz sen voimakkaamman signaalin takia, vaikka kaistanleveydestä katoaakin puolet.

  Kiitos etukäteen kaikista mahdollisista vihjeistä ja neuvoista yhteyden parantamiseksi edelleen Upload-nopeuden osalta! Download-nopeus on jo enemmän kuin hyvä, suorastaan erinomainen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Mikä on liittymäsi luvattu lähetysnopeus , mikä vaihteluväli ?

  Nuo 300 lähetysnopeudet ilmeisesti huonoja mittauksia.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2021
 3. Semper_Fidelis

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2015
  Viestejä:
  6
  @ampula Kiitos viestistä!

  En ole aivan varma, mutta käsittääkseni Elisa 5G 300M -liittymän arvioitu lähetysnopeus on enintään 50 Mbps ja arvioitu vaihteluväli 3 - 50 Mbps. Eli vaihteluvälinä on melkoinen haarukka.

  Mitähän mahdat tarkoittaa "Nuo 300 lähetysnopeudet ilmeisesti huonoja mittauksia." kommentilla?

  Nopeustesteissä olen käyttänyt Speedtestin pöytäversiota ja Fast.com -verkkosivua. Mittaustulokset ovat olleet niiden kesken yhdenmukaisia.

  Nykyisin liittymän lähetysnopeus 5G-verkossa on suuruusluokkaa 350 ... 360+ Mbps. Eli reilusti "ylinopeutta", vaikka Elisalla on nopeuden leikkuri käytössä.

  Lähetysnopeus on se, jossa haluaisin parannusta. Nopeus on reilusti Elisan nopeusarvion sisällä, mutta 4G LTE Advanced -nopeudet olivat aikanaan aivan eri luokkaa. (43 - 48 Mbps Upload. Joskus jopa 50 Mbps.)
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos liittymäsi nimellisnopeus on 50Mbit/s ja sen saavutat niin ei siinä paljoa ole tehtävissä jos vielä saat piikkiin isompia niin taitaa olla aika kuosissa.

  Taisin sekoilla, et tainnut mainita tuollaista lähetysnopeutta, vaan oma väärin lukeminen.

  Eli nyt kaipailit sitä lähemmäs 50Mbit/s lähetystä.

  4G lähetysnopeuteen rajoittavasti vaikuttaa paikallinen tekniikka ja miten modeemi tukee sitä, mitä tukee ja kuinkaleveä kaista käytössä, se olikin sinulla hyvin hanskassa, ja halutun saavutit.

  Näistä en mitään tiedä, jos alaspäin saat hyviä tuloksia, laadukkaan sinkun, niin maalikkona tulee mieleen että ulospäin on haastetta. Onko antennit ihan optimia ko alueelle. kaksi ilmeisesti käytössä.

  5Gllä yleensä käytetää ulkomodeemia, eikä erillisiä antenneita, mutta jos ulkona ei saa kelvollista sinkkua, niin pakkohan se on.

  Kesällä ehkä voi käydä katolla kokeilemessa modeemin omilla antenneilla.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2021
 5. Semper_Fidelis

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2015
  Viestejä:
  6
  @ampula Kiitos viestistä!

  Ongelmahan on se, etten saavuta läheskään nimellislähetysnopeutta (50 Mbps). Lähes saavutin sen kyllä aikaisemmin siihen aikaan, kun olin 4G LTE-Advanced -yhteydessä kyseiseen samaan tukiasemaan (eri reitittimellä/modeemilla). Mutta 5G-yhteyteen siirryttyäni lähetysnopeudet ovat käytetystä lähetystaajuudesta (1800, 2100 tai 800 MHz) riippuen haarukoissa; alle 10 Mbps, 10 - 12 Mbps tai jopa 13 - 14 Mbps. Tuo kaistanleveydeltään kapein kaista (800 MHz) tuottaa kuitenkin parhaat nopeudet voimakkaimman signaalin ansiosta. Joskus jopa 15 - 16 Mbps.

  Koen kuitenkin Upload-tulokset huonoina, kun 4G LTE-Advanced -yhteyden aikaan saavutin käytännössä aina 43 - 48 (jopa yli) Mbps Upload-nopeudet.

  Siirryttyäni 5G-yhteyteen Upload-nopeudet putosivat noin yhteen kolmasosaan tai yhteen neljäsosaan 4G LTE-Advanced -yhteyden aikaisista nopeuksista.

  En oikeastaan keksi muuta selitystä asialle, kuin että 4G LTE-Advanced -yhteys mahdollisesti käytti kahta eri kaistaa samanaikaisesti myös Upload-nopeuksissa, niin kuin Download-nopeuksissakin.

  Nykyistä reititintä ei saa lukituksi kuin yhdelle Upload-kaistalle, ja se mahdollisesti selittää nykyiset huonommat Upload-nopeudet.

  Yhteyden kokeileminen modeemin omailla antenneilla ei onnistu ulkona, koska modeemilla [Huawei 5G CPE Pro (H112-370)] ei omia ulkoisia antenneja ole, on vain sisäänrakennetut antennit, joista ei ole mihinkään tilanteessani. (Alustuksessa kerroin, että asun 1250 metrin päässä tukiasemasta.)
   
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Edelleen iha mitään mistään tietämättä tarinoin.

  Ok, eli jos aikaisempi oli laadukas hyvä 4G modeemi, niin sillä voi olla osuutensa.
  vajaan 50 uppeja saavutettu yhdellä paluukaistalla, mutta (mutu) ymmärtääkseni on tukiasemi ja modeemeitä missä tuetaan useampia, joka helpottaa.

  5G modeemit eivät välttämättä yllä 4Gssä parhaiden 4G modeemien tasolle, eli rajoilla voi suorituskyky olla huonompi vaikka yhtenevät tekniikat tuettu.

  Oliko vauhdin tiputus ajoittunut modeemin vaihtoon, vai siihen kun tehtiin 5G päivitys. verkkopäivitysten yhteydessä usein päivittyy muutakin kuin vain lisäys.

  Modeemeissa huomioitava että eroja mitä kaikkea taajuusyhdistelmiä tukee minkäkin operaattorin SIMillä, eli voi olla eroja samalla mallilla riippuen minkä profiilit laitteessa (minkä jakelukanavat).

  Jos tulkkaan oikein, niin olet ulkona kokeillut modeemia ja siellä tosiaan niin heikko tilannette ettei omilla toimi.

  Kaapelointi kuullosti laadukkaalta, voi ne tarkistaa tai vaihtaa ristiin, ihan kokeeksi.

  Noilla tuloksilla tuskin maksaa vaivaa lisätä antenni määrää, en tosin tiedä onko laitteessasi tolkulla lisättävissä.

  Ja tsekkaan mitä antennien paperit kertoo tuosta käyttämästäsi 5G alueesta 3,6Ghz taisi sulla olla.
   
  Viimeksi muokattu: 11.07.2021

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti