Eettisen läppärin valmistus

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Annah, 06.09.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Annah

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Viestejä:
  1
  Yritän selvittää onko mahdollista rakentaa eettistä läppäriä. Sellaista, jonka tekemisessä ei olisi rikottu ihmisoikeuksia tai pilattu ympäristöä. Tuntuu tällä hetkellä vähän mahdottomalta tehtävältä, sillä monia osia ei saa juuri muualta kuin Kiinasta tai muutamilta suuryrityksiltä, metallit taas tulee ties mistä.

  Onko kellään tietoa siitä, mitä läppärin osia voisi valmistaa eettisesti tai vaikka itse täällä Suomessa? Lisäksi mä en ole tekniikkaihminen taustaltani, joten kaipaisin apua läppärin tekniikan avaamisessa. Eli ihan siinä, mitä osia/komponentteja läppäri pitää sisällään ja mistä ne osat taas on tehty.

  Tän projektin taustalla on siis Eettisen kaupan puolesta ry järjestö ja tehdään tästä koko jutusta myös dokumentti. Käydään Kiinassa ja Kongossa asti tutkimassa läppärin tuotantoketjua. Jos kiinnostaa olla avuksi, niin tähän alle voi keskustella tai lähettää mulle suoraan viestiä! Kiitos :)
   
 2. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 097
  Minäkin haluan Kiinaan.
   
 3. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  No ei ole.

  Kiinassa luokkaa 70% sähköstä tuotetaan kivihiilellä -> saastuttaa.
  Kaikki kaivokset saastuttavat ympäristöä mm. raskasmetalleilla -> saastuttaa.
  Entä akut ? Sähköautonkin ympäristövaikutukset ovat jopa pahemmat kuin pieniruokaisten perinteisten, koska akkujen tuotanto saastuttaa erityisen paljon. No, ei niitä aurinkopaneeleitakaan saastuttamatta tehdä.
  Ja läppärin puolijohteiden tuotanto se vasta saastuttaakin.
  jne.jne.jne.

  Saastuttamattoman läppärin teko on siis sula mahdottomuus, ja se selviää ihan vaikka netistä, ilman Kiinan vierailuakin, joka (, jos et ajatellut lähteä polkupyörällä,) saastuttaa.

  Tai tutustu aiheeseen kirjastossa, niin ei tarvitse käyttää sähköä, jonka tuotanto saastuttaa.

  Suosittelen piikiven etsimistä ja pientä työkalun työstöä, yhdistettynä kaatuneeseen puuhun, niin saat kätevästi tehtyä vaikkapa helmitaulun uusiutuvista materiaaleista. Nettiyhteyttä korvaamaan sitten etsit sopivan kiven jossa runsaasti kiillettä, niin voit aina auringon paistaessa morsetella naapurille.
   
 4. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 097
  Niiin, elektroniikka tehdään mahdollisimman halvalla koska suurin osa asiakkaista ostaa omalla rahallaan eli mahdollisimman halvalla. Ja persaukisetkin haluavat kännykän. Ehdotan eettisen kännykän etsimistä. Kännyköissä nykyään on isoin kilpailu ja tarjonta. Vaihtoehtojakin siis löytyy. Kiina on kylläkin iso maa ja tehtaitakin löytyy, että älkää matkustako omilla rahoillanne.

  Elektroniikan valmistus on erilaista kuin vaikka sillan teko, jota Suomessa tuetaan.
  Jos avaa yleensä minkä hyvänsä elektroniikkalaitteen, huomaa että sieltä löytyy monenlaista osaa. Jokainen vaatii useita valmistusvaiheita ja kukin omat raaka-aineensa. Eli tarkistettavaa riittää. Ihan erilaista kuin sillan teko. Siltaan pitää vain ottaa hiekkaa ja vettä naapurin pihalta ja alkaa valaa.
  Sairaalaelektroniikka ja avaruustekniikka jäljittävät käytetyt komponentit. En uskalla ajatella mitä tuollaisen aloittaminen maksaa jossain hikitehtaassa. Eli katsokaa sairaala, sotilas tai avaruuskäyttöön tarkoitettuja laitteita. Google?

  Jos saa ehdottaa, niin katsokaa työntekijöiden palkat. Jos pahimmat hikitehtaat nostavat palkkojaan, niin siitä hyötyy sekä paikalliset, että länsimaat, kun epäterve kilpailu vähenee. Nykyään nuo pahimmat hikitehtaat taitavat olla Afrikassa.

  Sitten pitää kuiskata kun tätä ei saa huomata: Entisissä hikitehdasmaissa, Taiwan, Etelä Korea jne, elintaso on noussut. Kiinassakin on alueita joissa on korkeampi elintaso kuin Suomessa. Eli kapitalismi/markkinatalous toimi, vertaa Venezuela.

  Terveisin
  LM
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2018
 5. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 097
  Kännyköitä valmistavat isot tehtaat, en ole seurannut niin tarkkaan mitkä. Ja sitten pienemmät. Ebay, Banggood ainakin niitä myyvät. Dealextremessä varmaan myös mutta en ole huomannut. Ja monta muuta.
  Elektroniikan komponentteja on monenlaisia ja valmistajia kullekin useita. Kiinassa varmaan lukemattomia lisää. Eli on hankalaa luetella niitä. Kyllä Suomessa ja joka puolella voidaan valmistaa mitä hyvänsä, mutta kun kaikki tehtaan alutkin on lopetettu, niin tyhjästä aloittaminen tulisi hillittömän kalliiksi.

  Politiikkaa: Ei Suomalainen tai yleensä länsimainen työntekijä jolla on palkka, oikeudet ja AY-liike ole voinut kilpailla hikitehtaan työntekijän kanssa, jolla ei ole mitään noista.

  Elektroniikka ei tosiaan ole sillan tekoa jonkun ratapihan yli. Vakavasti puhuen, ei siltakaan ihan simppeli ole.
   
 6. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No riippuu tietysi reunaehdoista. Eli paljonko saa maksaa? Tarviiko olla kuinka tehokas ja mitä muita ominaisuuksia tarvitaan? Riittääkö eettisyyteen pelkästään nuo kaksi asiaa ja miten ympäristön pilaaminen ajatellaan.

  Sinänsä aika epäeettistä tuollainen turha matkustelu.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2018
 7. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 097
  Jos joku kustantaa Kiinan matkan, niin kerron mistä löytää ekolokisen läppärin.
  Vast: Googlella
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2018
 8. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 469
  Osta käytetty läppäri ja jätä Kiinan ja Kongon matka väliin, ekologisempaa.
   
 9. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Epäilemättä veronmaksajat kustantavat näidenkin vihervasurien Kiinan ja Kongon lomailut.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti