Olin kuvitellut sua hieman vanhemmaksi tai sitten sua ei ole koskaan aiemmin kiinnostanut tämä asia ja heräsit vasta nyt, kun väitin sinun olevan väärässä. Joka kerta kun on vaalit, niin alkaa pyöriä seuraavat sanat: Ääniharava, vaalipiiri, äänikynnys, vertailuluku ja niin edelleen. Luulen sinun tietävän nämä, kunhan nyt jostain syystä aloit väittelemään.
Kyllähän pientenkin puolueiden asemaa voisi parantaa jos luodaan jokin oma järjestelmä ja muokataan suhteellista vaalitapaa eri suuntaan. Sen sijaan siitä luopuminen eli siirtyminen toiseen vaihtoehtoon tarkoittaisi suoraan sitä ettei täällä menisi läpi pienistä puolueista kukaan, eikä varsinkaan pienemmät edustajat.
----> Nykyinen vaalitapa on hyvä pienpuolueille ja pienemmille "ei niin tunnetuille" ehdokkaille. Miinuksia varmasti on, mutta aika vähän tästä on kitinää ollut. Jokainen on oppinut tätä peliä pelaamaan viimeisen sadan vuoden aikana ja tietää miten sitä omaa ehdokaslistaa kannattaa rakentaa. Myös ehdokkaat osaavat miettiä missä vaalipiirissä ja minkä puolueen kautta voisi maksimoida läpipääsyn. Perusjuttuja.
"Vaalipiirit ja vertailulukuun perustuva järjestelmä tarkoittaa siis sitä, että ehdokkaan oma äänimäärä ei pelkästään ratkaise sitä, meneekö ehdokas läpi vai ei.
Esimerkiksi Vasemmistoliiton
Veronika Honkasalo ei mennyt Helsingin vaalipiiristä läpi, vaikka sai 5371 ääntä. Hänen vertailulukunsa oli 11805,333. Sen sijaan Vasemmistoliiton
Matti Semi valittiin Savo-Karjalan vaalipiiristä, vaikka hän sai ”vain” 2139 ääntä. Hänen vertailulukunsa oli 12748. Semi tuli ehdokkaista valituksi kaikkein pienimmällä äänimäärällä."
https://www.is.fi/vaalit2015/art-2000000913029.html
Mutta kyllä sinä nämä tiesit, et vain nyt jostain syystä halunnut lopettaa tätä tähän.