Dna ja Sonera yhteisverkko

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja timitomi, 23.12.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. TRG-42

  Rekisteröitynyt:
  09.09.2002
  Viestejä:
  2 063
  Ei taida ios sellasia nähdä
   
 2. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Mistähän aspatasolta olet kysynyt? Perusaspa, eikä aina tekninen tukikaan ymmärrä kaikkea kovinkaan hyvin. Tuskin mistään näkevät, onko liityntäverkko tukossa tai jossakin jokin tulppa.

  Varmista myös, että testaat kotimaisille palvelimille, esim. Soneran nopeustestillä.
   
 3. TRG-42

  Rekisteröitynyt:
  09.09.2002
  Viestejä:
  2 063
  Ihan tekninen ja kyllä se osasi katsoa, eivät vaan näe niin tarkkaan koska yhteisverkko. Soneran nopeustesti näyttää 10 megaa.
   
 4. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Jos laitat s-postia yhteisverkon toimarille, saatat saada jopa vastauksen. Tässäkin threadissa on usea häneltä kysellyt asioita hitauksiin liittyen. Syinä on ollut mm. liityntäverkon rajoitteet.
   
 5. kekra

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2010
  Viestejä:
  672
  Kysyin Antti Jokiselta että missä kaikkialla niitä cat9 tukiasemia oikein on, niin hän vastasi että jokseenkin kaikki taajamien tukiasemat ovat cat9 asemia, myöskin täällä Kemissä. Ongelmana on ettei Samsung Galaxy S7 tue Yhteisverkon 1800Mhz (20Mhz) + 1800Mhz (20Mhz) + 800Mhz (20Mhz) taajuusyhdistelmää. Siksi ne näkyvät mapperissakin vain cat6 asemina. Yksikään puhelinmalli ei Antin mukaan tue Yhteisverkon cat9 systeemiä. Vain yksi ainoa reititin löytyy markkinoilta joka tukee..

  Pisteet taas Antille, vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, vieläpä sunnuntaipäivänä, vapaa-ajallaan. Esimerkillistä toimintaa.
   
 6. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Nämä kaikki solut toki saa tallennettua Cellmapperin kartalle ettei se ole ongelmana sinänsä. Solut tallentuu mutta ei CAT9 merkintänä ollenkaan.
   
 7. kekra

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2010
  Viestejä:
  672
  Juu, kävin eilen mappaamassa toistakymmentä cat9 tukaria Kemissä ja ne näkyy tuolla tavoin.

  [​IMG]

  On se kumma etteivät osaa valmistaa puhelinta joka hanskaisi tuon Yhteisverkon systeemin. Taitaa mennä palautukseen tämä S7..
   
 8. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Noh noh... Melkein missään ei käytetä B3 + B3 koska taajuuskaista ei edes riitä. Ei ihmekkään ettei valmisteta. Lisäksi se vaatisi jo modeemilta aika paljon joka pystyisi kaikkeen eikä puhelin hyödy sinänsä B3+B3+B20 tuesta. En tiedä onko teknillistä vai softassa mutta tukea ei taida kyllä tulla. Harmi sinänsä toki ettei Cellmapperiin voi tallentaa juurikaan Yhteisverkon CAT9 ennen kuin tukee mutta voitte aina sinne kirjoittaa että on CAT9 tai noh sen näkee jo solujen määrässä.

  Aloitamme nyt devaamaan uutta sivua ja karttaa sekä uusia rajapintoja. Uusi sivut, uusi ulkoasua. Nopeus ja käytettävyys edelle.
   
 9. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Huaweiltä yritin saada tietää, mitä esim. Honor 6 tukee. Eivät osanneet kertoa, mitään, tuskin edes ymmärsivät. Kuulemma vain operaattorista kiinni, mitä yhdistelmiä laite tukee, eikä esim puhelimen modeemista. No näin ei ole kyllä, kuten tuosta S7 -tapauksesta saimme kuulla. Eli välttäkää myös Huaweitä.

  Jokisen Antti on kyllä mies paikallaan. Jos tätä palstaa sattuu lukemaan, niin kiitokset minultakin!
   
 10. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Ei sitten sanonut että mikä reititin.
   
 11. TJ74

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2015
  Viestejä:
  354
  Kyseessä oleva laite on Netgear Aircard AC810-100EUS.
   
 12. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 434
  Antti voisi päivittää tietojaan. Vai onko yhteisverkossa sellaiset systeemit, etteivät puhelimet osaa toimia siellä?

  http://www.htc.com/fi/smartphones/htc-10/

  HTC 10 tukee ainakin ja nuo on ihan valmistajan omilla suvuilla.

  http://news.samsung.com/us/2016/08/...te7-the-intelligent-smartphone-unpacked-2016/

  Galaxy Note7 tukee myös:

  http://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-s7/#!/spec

  Ja sitten LG:een live chatin mukaan LG G Flex 2 LTE tukee myös 450Mbit/s 4G verkkoja.

  Eli kyllä valmistajat kaikkein parhainten tietävät, mitä puhelin tukee tai mitä ei tue.
   
 13. jessenic

  Rekisteröitynyt:
  07.02.2014
  Viestejä:
  264
  Kävin työn puolesta toisenkin tukarin läheisyydessä ja siellä sama:

  [​IMG]

  LTE CA on todella monimutkainen systeemi (taajuusyhdistelmien kannalta), vaikka puhelin tukisi CA:ta ja taajuuksia erillään, ei välttämättä yhdessä. Täältä löytyy kaikki CA-yhdistelmämahdollisuudet: http://niviuk.free.fr/lte_ca_band.php ja kovinkaan monen puhelimen valmistaja ei edes ilmoita, mitkä yhdistelmät ovat tuettuina. Eli 3A - 3A - 20A -yhdistelmän tuki pitäisi löytyä, mikä taas on maailmalla todella harvinainen yhdistelmä - ellei jopa vain Yhteisverkossa käytössä.

  Ehdottomasti! Ihmettelin Antille kun tuli "vain" 45-55Mbps nopeuksia toimiston katolla olevasta 800Mhz tukarista, Antti oli sitten laittanut miehet mittaamaan tänne keskelle metsää nopeuksia - vähän hävettää kun aiheutin vaivaa ja vikakin todennäköisesti omissa vehkeissä, mittaajat olivat saaneet 100Mbps nopeuksia. Olisinpa tiennyt niin olisin päästänyt sisäänkin mittaamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2016
 14. köisto

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2016
  Viestejä:
  16
  [​IMG]
  Viitaselän saitti oli aina yhteisverkkopäivitykseen saakka saitti, jossa oli mitä todennäköisimmin iänikuinen, GPRS-tasoinen Soneran DE34 käytössä elävänä fossiilina. Yhteisverkon tuomien Huawein kamppeiden myötä nopeus 3000-kertaistui (800 MHz!):
  [​IMG]

  Jatketaan paikan tarkastelua. Vanhoja puhelintolppia pitkin vieressä kulkevan 23-tien varresta on iät ajat saapunut tuollainen musta kaapeli. Onko todella mahdollista, että jo ammoisista GSM-ajoista lähtien paikalle on tullut kuitu? Kaapeli nimittäin näyttää yhtä koskemattomalta kuin aiemminkin, eikä tukiasemakopin alla noussut maasta minkäänlaisia kaapeleita. Linkkipeilejä ei myöskään näkynyt missään.
  [​IMG]

  Yksi muutos on ainakin selvää. Vanhat, peukalonpaksuiset RF-kaapelit ovat hävinneet ja tilalle ilmestynyt kolme GYFJH-kuitua ja kolme 2x10mm2 sähkökaapelia ylös mastoon:
  [​IMG]

  Ja näinhän se oikea tapa onkin. Kaikki vanha paska alas piuhoineen päivineen ja uudet vermeet tilalle.
   
 15. jessenic

  Rekisteröitynyt:
  07.02.2014
  Viestejä:
  264
  Katsos, täällähän näkee tuttuja nimiä Varkauden alueen CellMapper contributoreista . Tuo tukari kuuluu omaan kotiinkin, tai kuului aluksi ennen kun päivittivät lähemmät tukarit Yhteisverkkoon. Kuidulta tuo kovasti vaikuttaisi, enkä pidä sitä yhtään epätodennäköisenä. Työkseni joku vuosi sitten sain erään toisen operaattorin kaapelikarttoja pläräillä ja siellä oli tukiasemille vietyjä kuituja päivättynä 90-luvulle ihan tässä Savon alueella. Moni oli vielä ilmajohtona pitkiäkin matkoja, kun taas uudemmat vedettynä suoraan maahan.
   
 16. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Kaapelin kyljestä sen näkisi, mikä on koodi. Täällä etelässäkin moneen tolppaan, jossa jopa vain 3G 900MHz menee kuitua+ 1-3 radiolinkin peiliä.

  Noi nykyaikaiset tukarithan on juuri noita, että radiot vasta ylhäällä tolpassa. Data menee sinne kuidulla. Varmaan sen tiesitkin. Jännää, miten monissa paikoissa menee sekä kuitua, että ihan ethernet kaapelia ylös mastoon. Lisäksi vielä nuo peukalon paksuiset koksit. Esimerkiksi Soneran tolppa Orimattilan Niinkoskella. Taitaa olla kaikki operaattorit, ehkä myös virve.
  [​IMG]
   
 17. köisto

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2016
  Viestejä:
  16
  Juu, tosiaan radiot ovat siellä yläilmoissa. Hyvä niin, sillä energiaakin säästyy eikä tule turhaa vaimennusta. Eräs asentaja luonnehti vanhoja DE:tä, UltraSiteja sekä 2201, 3206 jne. oikeiksi sähkökiukaiksi, jotka ampuivat kovilla helteiden sattuessa kohdalle. Paljon kului energiaa sekä häviöinä radioissa että koneelliseen jäähdytykseen. Nyt jälkimmäistä hädin tuskin enää tarvitsee.

  Tuo saapuva ilmakaapeli sukeltaa valitettavasti suojakourun sisään muutaman metrin korkeudessa, ja aurinkokin on ikävä kyllä polttanut merkinnät kaapelin pinnalta.

  Useissa tapauksissa VIRVEen antennit ovat maston huipulla lisäjatkeen kyljessä kiinni. Ovat ehkä n.puolta muita lyhyempiä. Liittyykös ethernet-kaapeli radiolinkkeihin vai mihin?
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2016
 18. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 434
  Tietysti sen (-90) ajan tekniikkaa, nykyään tietysti on parempia piirejä ja parempi suunnittelu. Varmaan sen takia noilla ajettiin mukavilla tehoilla, kun siihen kaapeliin hävisi sitä tehoa. Ja noita vanhoja GSM-koppeja on ympäri suomen ties kuinka paljon ja itsekkin käynyt käynyt yhden maston juurella, jossa taitaa vieläkin olla Radiolinjan logo. Ja tuohon mastoon vedettiin vasta muutama vuosi sitten kuitu vaikka tuolla on ollut laitteet jo tyyliin -90 luvulta.

  Ethernet-kaapelia voidaan tietty käyttää radiolinkkien ja laitteiden tiedonsiirtoon tai sitten tietoa siirretään maston laitteisiin ethernet-kytkimeltä. Ilmeisesti radiolinkissä on halvempaa käyttää normi ethernet-kaapelia kuin muuntaa se optiseen kuituun, ei tarvitse tehdä ensin sähköistä muunnosta optiseen ja sitten toisessa päässä takaisin. Eiköhän noissa mastoissa tule suoraan se yksimuotovalokuitu.
   
 19. Joo, huomattava osa tehosta katosi pitkiin RF-kaapeleihin. 900MHz homma oli usein vielä kohtuullistakin tosin sielläkin tyypillisellä 75m RF7/8 kaapelilla vaiemmus oli suurinpiirtein siinä 2,8dB, eli käytännössä melkein puole RF-tehosta hukkui kaapelin vaimennuksiin. Ongelma paheni vain 3G tulon myötä sillä 2100MHz taajuudella samaisella kaapelilla olisi ollut jo vaimennusta jo 4,45dB. Ongelma ei sinäänsä ollut tukiaseman teho vaan se että tuo vaimennus kävi myös toiseen suuntaan ja jo ennestään huomattavasti pienempi matkapuhelimelta tuleva signaali vaimeni vielä matkalla antennilta tukiasemalle. Tätä kompensoitiin usein mastovahvistimilla mutta nuo taas toivat tietenkin omat ongelmansa. Molemmissa tapauksissa on järkevää pitää RF-kaapelin pituus mahdollisimman lyhyenä.

  Varmasti elektroniikka RF-puolella on vuosien saatossa tullut tehokkaammaksikin ja tietenkin kun operaattorilla on tuhansia tukiasemia niin tietysti se pienikin tukiasemakohtainen sähkönkulutuksen muutos vaikuttaa suuressa mittakaavassa.

  Tyypillisesti tuollaisen vanhan "Kaappi" mallin 2G tukiaseman keskikulutus on jotain väliltä 600-700w riippuen sen kalustuksesta. Nykyaikaisen 2G tukiaseman tehonkulutus pyörii jossain 400-500w välillä ja 3G tukarin 600-700w(yksi carrier/3-sektoria). Synergiaetua saadaan jos osa raudasta voidaan jakaa eri tekniikoiden kesken jolloin tehonkulutus on yhteensä hieman vähemmän. LTE tukiasema viekin sitten helposti jotain väliltä 800-2000w riippuen taajuuksista mitä on käytössä. Ja nuo ovat siis 48vdc sähkönkulutukia joten siihen pitää laskea sitten tasasuuntaajan hyötysuhde vielä mukaan joten kyllä siellä sähköä menee jos on täys kattaus ja kaikki operaattorit.
   
 20. köisto

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2016
  Viestejä:
  16
  Tuli käytyä kyykkimässä Varkaudessa Jäppiläntien ja Käpykankaantien Repokankaan pään risteyksen lähettyvillä sijaitsevan BLC Oy:n maston juurella. Yksi koksi näytti syöksyvän ylös mastoon ja se lienee Elisan radiolinkkiin liittyvä, vaikka itse peilissä paloikin vihreä valo. Elisahan on kyhännyt verkkonsa niin, että Käpykankaantien ja viitostien väliseen tukiasemakoppiin tulee kuitu, joka sitten jaetaan mastossa olevien kymmenkunnan linkkipeilin avulla eri puolelle kaupunkia. Toivottavasti kuidun kapasiteetti on enemmän kuin 1 Gbit/s, ettei tule ruuhkaa. Muutoin yhteisverkon tukareihin näyttäisi tulevan koko kaupungin alueella ihan kunnon kuitu eikä mitään linkkiviritelmiä.

  Toinen kohde oli Pajamiehentien masto Eltelin pihassa. Sen huipulla on Elisan antennit, ja ko. firman puolen kaapeliarinaa pitkin mastoon nousi useita paksuja kokseja. Oman arvioni mukaan kyseessä saattaa olla pahimmassa tapauksessa sellainen viritelmä, että 2G ja 3G hoidetaan feedereillä ja 4G sitten kuidulla+RRU:lla. Tässä asiassa toivon olevani väärässä. Peilejä ei mastossa näy.

  Edit: ei Voimatel, vaan Eltel
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2016
 21. jessenic

  Rekisteröitynyt:
  07.02.2014
  Viestejä:
  264
  Voimatel on DNA:n omistama firma, jännä että Elisa siinä mastossa kun vieressä korkeampikin masto Soneralla. Noh saahan sitä tietty vuokrata. Varmaan ollut DNA samassa mastossa ennen Yhteisverkkoa, keskittäneet siihen viereen Eltelin ja sen kävelytien välissä olevaan mastoon, siinä ainakin oli Sonera ennen yhteisverkkoa. Mulla on varmaan CellMapperin wikissä siitä kuva siltä ajalta.

  Siinä Vitostien-Käpykankaantien välisessä mastossa oli ennen myös DNA ja DNA:lla on sinne oma kuitu. Jos en väärin muista niin siitäkin on kuva.

  CellMapperin wikistä löytyy myös siitä BLC:n mastosta kuva ennen Yhteisverkkoa. Tietääkseni BLC:llä on myös omia kuitujaan Käpykankaalla.

  Täältä löytyy kuvat, kännykällä otettu: https://docs.cellmapper.net/mw/index.php/Special:Uploads/Jessenic
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2016
 22. köisto

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2016
  Viestejä:
  16
  Siis nimenomaan tässä korkeammassa kevyen liikenteen väylän viereisessä mastossa on huipulla Elisa ja sitten alempana yhteisverkko Soneran vanhoilla antennipaikoilla. Aiemmin DNA oli entisen Savon Voiman rakennuksen vieressä olevassa pikkumastossa, johon yhteisverkon myötä jäi jäljelle pelkkä joku VHF. Muinoin kompleksia isännöi Primatel, joka taisi olla Soneran yhtiöitä?

  DNA tosiaan purki kamppeensa tuosta vt5-Käpykankaantien mastosta.

  Edit: Voimatel on KPY:n omistuksessa. KPY on samalla DNA:n merkittävimpiä omistajia huomattavalla vaikutusvallalla.
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2016
 23. jessenic

  Rekisteröitynyt:
  07.02.2014
  Viestejä:
  264
  Ahaa joo. Voimatelin pihassa minun käsittääkseni se pikkumasto. Voimatel tekee ymmärtääkseni pääasiassa Savon Voimalle ja DNA:lle hommia verkkosuunnittelusta toteutuksiin. Voimatelin takana on kilpaileva Eltel, jonka tontin rajalla se isompi masto taisi olla.
   
 24. köisto

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2016
  Viestejä:
  16
  Kiitos tarkennuksesta. Ovat niin lähellä toisiaan, että ne sekoittaa helposti.
   
 25. Age of Computers

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2010
  Viestejä:
  1 057
  Tuollainen 2G ja 3G feedillä ja 4G kuidulla tuntuu olevan aika yleistä täällä etelässä, kun ei kaikkia romuja oo uusittu samalla vimmalla, kuin yhteisverkon alueella. Jonkin verran nuo feeditkin vuotavat. Puhelimen kun laittaa kaapeliin kiinni, pomppaa signaaliarvot tappiin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti