Digitaalinen radio Suomessa (DAB, DAB+, jne...)

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja golemus, 04.11.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. golemus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  362
  digiTV:n suhteen Suomessa ollaan kai ihan hyvässä vauhdissa mutta minkä ihmeen takia täällä ei oikeastaan edelleenkään ole digitaalisia radioita tai radiolähetyksiä?

  - alkuperäinen digiradio (DAB) on jo 90-luvun puolivälistä, mutta tässä teknologiassa on joitakin ongelmia niin ei olekaan niin ihme että se ei oo kovin paljoa yleistynyt

  - DAB+ jossa nämä ongelmat on korjattu niin sekin on julkaistu jo vuonna 2007 eli yli 10 vuotta sitten

  - Norjassa lopetetaan FM radiolähetykset kokonaan lähitulevaisuudessa (ainakin valtakunnan tasolla) ja siirrytään DAB+ radioon. Miksi Suomessa ei siis ole mitään edes suunnitteilla?  Mihin sitten nykyaikana edes tämmöistä digitaalista radiota tarvitaan kun valtaosa sisällöstä streamataan internetistä? Tässä mun käsitykset asioista (saa korjata jos olen väärässä):

  - digitaalinen kanava vie vähemmän kaistanleveyttä (mm. tehokkaan pakkauksen takia) ja lähetystehoa kuin FM-kanava. Toisin sanoen samalle kaistanleveydelle saadaan enemmän radiokanavia mahtumaan ja lähetyskulut per kanava on pienemmät kuin FM-kanavien kohdalla --> lisää sisältötarjontaa ihmisille. Jossain maassa tietyllä alueella kanavien määrä oli noussut 6:sta 21:een digiradioon siirryttäessä.

  - streamaaminen ei tule ikinä täysin korvaaman radiolähetyksiä koska: 1. internetin luotettavuus on huomattavasti pienempi kuin radion, on huomattavasti harvinaisempaa että radio lakkaa toimimasta kuin että internet lakkaa toimimasta. 2. streemaaminen vaatii käytännössä joko WLAN yhteyden tai SIM-kortin. Aina ei näitä ole tarjolla ja jos tarvii edes muutaman datayhteys sim-kortin nii kustannukset ovat aika kovat. 3. autoradiot ja herätyskello radiot eivät yleisesti ottaen osaa kuunnella internet radiokanavia (voi olla poikkeuksia ja jos on nii laittakaa ihmeessä tämän topikin jatkeeksi). 4. poikkeustilanteissa (onnettomuudet, sota, jne...) radio on paras tapa tiedottaa näistä.

  - digiradio mahdollistaa paremman äänenlaadun kuin FM-radio. Tämä ei ole automaattista ja riippuu siitä kuinka paljon kaistaa kanavalle annetaan. Jopa äänenlaadun huonontuminen on mahdollista jos kaistanleveyttä annetaan liian vähän.  Ylellä oli koeluontoisesti DAB lähetyksiä joskus mutta ne lopetettiin kesken ilmeisesti pienen kysynnän takia. DAB+ lähetyksiä ei kai? vielä ole ollut.
   
 2. Windowsilainen

  Rekisteröitynyt:
  08.09.2012
  Viestejä:
  317
  Eipä se äänenlaatu hirveästi parane. Samaa ylikompressoitua musiikkia kuten ennenkin mutta nyt vain digitaalisena alusta loppuun..
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti