Buffalon kovalevyn tiedostojärjestelmä on RAW

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja vezcu2000, 11.10.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. vezcu2000

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2003
  Viestejä:
  265
  Hei!

  Kuka osaisi sanoo, kun kaverini varmuuskopio USB2 -levy on jostain syystä vaihtunut RAW -partitioksi.

  Mitenköhän tuon saisi muutettua esim. NTFS -partitioksi siten, että data ei häviä levyltä.
  Ilmeisesti levyllä on kaikki mahdolliset digikuvat :)
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2019
 2. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  739
  Saatat olla vähän myöhään liikkeellä, sillä se että levy yllättäen on itse muuttunut RAW-muotoiseksi saattaa tarkoittaa että ainakin jotain oleellista dataa on levyltä jo hävinnyt. Levyt ovat kulutustavaraa: pyörivä kiintolevy väistämättä kuluu ja lopulta hajoaa jo pelkän kulumisen vuoksi. Siirrettävä USB-levy saattaa vielä olla pöytäkoneen sisällä olevaa levyä alttiimpi putoamaan lattialle tai kärsimään muuta tärinää ja iskuja päällä ollessaan.

  Ihan ensiksi kannattaa katsoa mitä CrystalDiskInfo tai muu vastaava SMART-tietoja näyttävä softa mahdollisesti kertoo levyn tilasta:
  https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

  Jos se kertoo että levy on heikossa kunnossa, sitten levylle ei ole syytä tehdä mitään ylimääräistä ennen kuin kaikki tärkeä data on pelastettu tai päätetään luopua enemmistä pelastusyrityksistä. Ensimmäinen päätettävä asia on silloin se, onko data niin arvokasta että olisi syytä ottaa yhteys tiedonpelastuksen ammattilaisiin, vai yrittääkö itse.

  Jos päätät käyttää ammattilaisapua, silloin levylle ei kannata tehdä itse yhtään mitään: se saattaisi vain pahentaa tilannetta. Ammattilaisia löytyy pistämällä Googleen sanat "data recovery finland".

  Jos SMART-tietojen mukaan levy on kunnossa, se ei vielä ole täysin varmaa: jotkut levymallit nimittäin valehtelevat SMART-tiedoissaan.

  Jos yrität pelastusoperaatiota itse, kannattaisi hankkia ainakin yksi samankokoinen tai vähän isompi levy johon ensin yritetään kloonata vioittuneen levyn sisältö kaikkineen. Tällöin jos pelastusoperaatiossa menee jotakin pahasti pieleen, voi ainakin yrittää lukea varsinaisen ongelmalevyn vielä kerran uudelleen. Lisäksi olisi hyvä olla erikseen riittävä määrä tallennustilaa johon pelastettuja tiedostoja voi tarvittaessa säilöä.

  Jos Linux-työkalujen käyttö sujuu, monista Linux-jakeluista löytyy "ddrescue" joka on tehty juuri tällaiseen mahdollisesti rikkinäisen levyn 1:1 kloonaukseen. (Joku muu voisi suositella jotain vastaavaa Windows-ohjelmaa joka suoriutuu osittain viallisen levyn kloonauksesta?)

  Kloonauksen jälkeen voi sitten alkaa kokeilla erilaisia pelastustyökaluja kloonilevyn kanssa. Sitä alkuperäistä heikossa kunnossa olevaa levyä ei kloonauksen jälkeen sitten pyöritetä yhtään enempää kuin on pakko.

  Jos näyttää siltä että levyn osiotaulu on hävinnyt, TestDisk saattaa pystyä korjaamaan sen hyvinkin sukkelaan: https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk (löytyy Windowsille, Macille, Linuxille sekä erinäisille muille käyttöjärjestelmille).

  Jos myös levyosion sisäinen metadata on hukassa, saattaa olla tarpeen pelastaa tiedostoja etsimällä esim. kuvatiedostojen rakenteita levyltä. Saman valmistajan PhotoRec osaa tämän homman: https://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
   
 3. Desgorr

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2010
  Viestejä:
  3 146
  Kuten telcoM kertoikin niin ensin sector by sector klooni levystä talteen. Ja sen jälkeen vielä lisäyksenä jos levyn saa näkymään asemakirjaimena, niin chkdsk luultavasti korjaa ongelman. Muuten testaisin testdiskiä kuten telcoM ehdotti.

  Tässä vielä hyvät ohjeet testdiskin käyttöön: https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

  Ja älä kirjoita levylle mitään ennen kuin näet tiedostot testdiskillä.

  Ja muuten sitten vaan tiedostojen kopiointi uudelleen varmuuskopiolevylle jos tuo nyt sisältää oikeasti vain varmuuskopioita.
   
 4. vezcu2000

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2003
  Viestejä:
  265
  Kiitos kommenteista.
  Mac löytyy kotoa, joten varmaan voisin sillä kokeilla vastaavaa rescueta.
  Klooni oli tarkoitus tehdä tuosta ensiksi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti