Bluetooth kuva ja ääni eivät synkassa

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet ja taulutietokoneet' , aloittaja Ollifin, 29.12.2013.

 1. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  Eli käyttäessäni uusia bt-kuulokkeitani, Logitech UE 9000, ääni ja kuva (esim. Areena) eivät ole synkassa. Tämä tapahtuu bt:llä. Jos laitan kuulokkeet kiinni johdolla, ei vikaa ole.

  Tein sitten hieman testejä, myös vanhemmilla Nokian bluetooth kuulokkeilla.

  Logitech
  iPad 4: ääni ja kuva eivät synkassa
  iPhone 5: ääni ja kuva eivät synkassa
  Lumia 820: ääni ja kuva ovat synkassa

  Nokia
  Kaikilla ääni ja kuva synkassa

  Aloinkin ruveta miettimään, josko vika johtuusi Logitechien uudemmasta bt versiosta. Ne käyttää versiota 4, jota tukevat iPad ja iPhone, kun taas Lumia ei tue kuin 3 versiota. Eli voisko olla, että ääni on parempilaatuisena raskaampi kuljettaa bt:n yli, kun uusin versio on käytössä. Lumiassahan ei tukea ole uudelle versiolle, siispä se käyttänee vanhempaa, jolloin ääni helpompi kuljettaa? Nokian bt kuulokkeet on myös vanha, lieneekö niissä tuki vasta versiolle 2.1 tms.

  Onko kellään ollut vastaavia ongelmia ja/tai ratkaisukeinoja? Olisin erittäin kiitollinen. Vika on pieni, mutta sitäkin ärsyttävämpi!
   
 2. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  804
  On ihan normaalia, että headsettiä käyttäessä BT:n yli tulee viivettä näissä musiikin kuunteluun tarkoitetuissa langattomissa. Eri asia sitten, että kuinka pitkä se viive on.

  Itse ostin myös tuon UE9000:sen mutta vein sen sitten takaisin tuotteeseen pettyneenä. Myyntimies puhui noise cancellingista, mutta niissä on vaan passiivinen sellainen (kuulosuojain), kun odotin myyntipuheiden perusteella aktiivista. Myöskin äänenlaatu romahti surkeaksi, jos käytti mikkiä (tämäkin johtui huonosta BT toiminnallisuudesta ja oli jossain netin FAQ:issa mainittu). Pitääkin siis itsellä hakea peliheadsettiä.

  Ja äänenlaatu BT:n kanssa oli muutenkin reippaasti huonompi, kuin langalla. Itselleni myös matalat äänet kuulosti liian "tunkkaisilta".

  Oli muuten aikasta suuri hintahaarukka tuolla headsetillä (199€ - 458€, logitechin oma verkkokauppa halvin ja verkkokauppa.com kallein). Itse ostin gigantin verkkokaupan tarjouksesta 250€ hintaan, mutta vein takaisin, enkä katsonut enää edes tuon 199€ arvoiseksi. Plussaa kyllä tulee nätistä kuljetuskopasta :D.
   
  Viimeksi muokattu: 30.12.2013
 3. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  No viive oli sellainen, että se häiritsi selvästi esim. Areenaa katsellessa, kun huulet eivät liikkuneet samaan tahtiin. Erityisesti ihmetytti se, että uudet 200 euron kuulokkeet eivät kykene viiveettömään toistoon, kun Nokian halppis kuulokkeet siihen kykenevät. Äänenlaatu olisi ollut itselle ihan riittävä. Ja kotelo oli todella hyvä :D

  Kyllä niissä pitäisi olla se aktiivinen melunpoisto:

  http://www.amazon.co.uk/Logitech-UE-9000-Wireless-Headphones/dp/B00A668MZ8
  "Active noise-cancelling technology"

  Logitech Ultimate BT kuulokkeet UE 9000 (musta) - Markantalo
  "Aktiivinen taustamelun poisto"
   
 4. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  804
  I stand corrected. Tuon aktiivisen vastamelunpoiston vuoksi nuo alunperin laitoinkin. Tulin siihen johtopäätökseen, ettei sitä olisi, kun en huomannut eroa virrat päällä/pois. Eristys vaimensi sen verran paljon, ettei tuo aktiivinen puoli saanut mitään aikaiseksi. Ehkä testitila oli sen verran hiljainen (vaimea hurina ps3:sta ja puheääni)... Aikani myös etsiskelin keinoa laittaa se päälle/pois, mutta ei tainnut virtanappia kummempi olla. Samasta syystä netistä löytyvistä testeistä tuossa ei siis erotettu passiivisen ja aktiivisen vaimennuksen määriä, kuten muissa headseteissä. Logitechin sivuillakaan ei silloin tainnut olla erillistä mainintaa, tai minä sen vaan missasin. Nyt siellä sellanen on, mutta hintatiedot ovat hävinneet :O. Onkohan tähän tulossa päivitetty versio?
   
 5. M_M

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  2 500
  Bluetoothin osalta äänenlaatuun vaikuttaa hyvin paljon se, mitä profiilia (HFP vai A2DP) käyttäen ääntä siirretään. Ja jos käytetään A2DP -profiilia, vaikuttaa edelleen käytetty codec merkittävästi äänenlaatuun.
  Läheskään kaikki laitteet eivät tue AptX:ää, vaan äänen siirrossa käytetään SBC -codecia, jolloin äänenlaatu on luonnollisesti AptX:ää huomattavasti heikompi.

  Seuraavassa arviossa on aika hyvin selvitetty, mitkä tekijät vaikuttavat Logitech UE 9000:n bluetooth -äänentoistoon:
  The Surprisingly Good Logitech UE6000 and UE9000 | InnerFidelity
  Markantalo myy UE9000:ia hintaan 168,30 €, kunhan syöttää ostoskorissa promootiokoodin MOBPROMO5:
  Logitech Ultimate BT kuulokkeet UE 9000 (musta) - Markantalo
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2014
 6. M_M

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  2 500
  Itse ostin Logitech UE9000:t Markantalosta pari viikkoa sitten (hintaan 168,30 €) ja olen ollut varsin tyytyväinen hankintaani. Ostin UE9000:t lähinnä käytettäväksi myöhään illalla/yöllä Panasonicin 55VT50 -television parina silloin, kun en halua häiritä muita TV:n melulla. Äänenlaatu Bluetooth -käytössä osoittautui jopa yllättävän hyväksi ja ilokseni huomasin, että passiivisena ja langallisena käytettyinä UE9000:t tarjoavat myös musiikinkuunteluun varsin hyvälaatuisen vaihtoehdon.

  Itse en ole huomannut Panasonic 55VT50:n kanssa häiritsevää viivettä äänessä, vaan ääni tulee synkassa kuvan kanssa.

  Logitech UE9000 tukee Bluetoothin A2DP profiilin SBC, AAC ja AptX codeceja. iOS ei käsittääkseni tue AptX:ää, joten mitä ilmeisimmin iPad 4:n ja iPhone 5:n kanssa UE9000 käyttää AAC codecia, joka on SBC:tä laadukkaampi:
  https://developer.apple.com/hardwaredrivers/BluetoothDesignGuidelines.pdf
  Kokemuksiesi perusteella vaikuttaakin siltä, että nimenomaan AAC codecin käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia kuvan ja äänen synkassa pysymisen kanssa ainakin iOS -laitteita käytettäessä.

  iOS 6:n aikaan kuvan ja äänen synkka -ongelmista bluetooth-audio laitteita käytettäessä raportoitiin paljon, mutta iOS 7:n myötä moni raportoi synkka -ongelmien korjaantuneen. Toki käytetty codec saattaa vaikuttaa tilanteeseen, joten voihan olla, että huonompilaatuista SBC codecia käyttävät bluetooth kuulokkeet/kaiuttimet alkoivat toimia iOS 7:n myötä paremmin, kun taas AAC codecin kanssa saattaa olla edelleen ongelmia.

  Testailin pikaisesti UE9000:tta iPadin kanssa (iOS 7) ja Netflixistä videota toistaessa ääni tuli aluksi todella pahasti kuvaa jäljessä. Laitoin toiston kuulokkeiden nappia käyttäen hetkeksi pauselle ja äänen synkkaus parani Netflixissä selkeästi. Yle Areenan osalta synkkaus -ongelma oli selkeästi huomattavissa, joskin olin ainakin havaitsevinani eri ohjelmien välillä eroja (esim. Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe tuntui olevan paremmin synkassa kuin jokin TV-sarja). Nopeasti testattuna Elisa Viihde tuntui synkkaavan kuvan ja äänen varsin hyvin, joskin pientä viivettä äänessä oli havaittavissa. Eli pikaisen testailun perusteella ohjelmistokohtaisiakin eroja äänen viiveessä/synkassa näyttäisi olevan ja jopa toistettava sisältö saattaa vaikuttaa äänen viiveeseen.

  Testasin UE9000:tta myös Samsung Galaxy Note II:n kanssa. Note II:n kuva ja ääni olivat sekä Netflixin että Yle Areenan osalta synkassa. Note II tukee AptX:ää.
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2014
 7. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  Kiitos paljon M_M sinulle testauksista ja selvityksistä! Itsellä tuo tulisi tosiaan lähinnä iLaite-käyttöön, ja haluaisin että ääni ja kuva pysyisivät synkassa ohjelmasta riippuen. Eli taitaa joutua palauttamaan nämä vaikka muuten niin hyvät ovatkin :(

  P.S. Testasin kuulokkeita MBA mid-2013, tässä ei synkkaongelmaa ole.
   
 8. valvoline

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2003
  Viestejä:
  1 518
  Palaute mielummin rikkinäiset tuotteet, eli ne iLaitteet jotka ovat ongelmaan syylliset.
   
 9. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  No ei niitäkään voi yksistään syyttää, kun Nokian vanhat bt-kuulokkeet toimii niissä moitteettomasti. :/
   
 10. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  804
  Hyvin selvitetty ja selittää kyllä paljon. Parempi, kuin revikat, joita luin ennen ostoa. Itellä se varsinainen deal breaker oli toimimattomuus PS3:sen kanssa, kun olisivat tulleet leffojen katseluun sen kautta. Sen lisäksi huonompi äänenlaatu BT:n kanssa edellä mainituista syistä ja heikko (ilmeisesti aktiivinen) noise canselling.  Itsellä helpompi palauttaa headsetti, kuin 3 vuotta vanha PS3, vuoden vanha BT USB kikkare ja puhelin (Lumia 820, joka on kyllä jo vaihtunut).
   
 11. M_M

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  2 500
  Testailin vielä parilla laitteella:
  MacBook Pro Late-2011 - ei äänen synkkaongelmaa
  3rd gen iPod Touch (iOS 5) - ei äänen synkkaongelmaa

  MacBookit käyttävät AptX:ää. AptX:n käytön pystyi myös varmistamaan MacBook Pro:ssa Bluetooth Explorer:illa, jonka 'Tools' -> 'Bluetooth Status' -toiminnallisuus raportoi:
  Active Audio Coded: aptX

  Eli näyttäisi siltä, että lähtökohtaisesti parhaan äänenlaadun tarjoava AptX codec toimii ongelmitta sekä Note II:ssa että MacBookeissa.

  Mitä ilmeisimmin iOS -laitteiden latenssi- ja/tai äänenlaatuongelmat (ei tukea AptX codecille) bluetooth-audio -käytössä on tiedostettu oheislaitevalmistajien keskuudessa, koska tarjolla on mm.:
  http://www.amazon.co.uk/KOKKIA-Luxurious-Transmitter-authentication-receivers/dp/B008PWTPYW
  KOKKIA i10s + aptX (Luxurious White) Tiny Bluetooth iPod Transmitter for iPod/iPhone/iPad/iTouch with true Apple authentication, delivers cleaner audio with reduced latency for aptX Bluetooth receivers.
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2014
 12. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  Joo. Mutta kyllä sen pitäisi toimia ilman lisälaitteita. Voisi esim. asetuksissa vaihtaa huonomman profiilin käyttöön, vaikka äänenlaadun kustannuksella.
   
 13. M_M

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  2 500
  Oikeassa olet.

  Apple voisi tuoda iOS:n bluetooth asetuksiin mahdollisuuden valita A2DP:n käyttämä codec saatavilla olevista vaihtoehdoista. Toisaalta kyseinen valinta sotisi Applen filosofiaa vastaan, koska yleensä iOS pyrkii automaattisesti tekemään parhaat mahdolliset valinnat käyttäjän puolesta.

  Mielestäni Applen pitäisi tuoda mahdollisimman pian iOS:ään tuki AptX codecille.

  Toisaalta itse käytän iOS -laitteiden bluetooth -äänentoistoa lähinnä joskus harvoin musiikkia kuunnellessani, jolloin kohtuullisissa rajoissa pysyvä latenssi ei ole ongelma. Ja jos joskus vielä harvemmin katson videota iOS -laitteelta, on laite luonnollisesti edessäni helposti saatavilla, joten voin aivan hyvin napsauttaa kuulokkeiden johdon kiinni laitteeseen, jolloin tuloksena on myös paras mahdollinen äänenlaatu.

  Omassa pääasiallisessa käytössäni, TV:n kaverina UE9000 toimii täydellisesti.

  On kuitenkin selvää, että bluetooth -kuulokkeita tai -headsettiä ostaessa on syytä lukea tarkkaan laitteiden speksit (esim. tuetut profiilit ja codecit) sekä arvioita laitteista, jotta tulee hankittua omia tarpeita vastaava laite, joka myös toimii riittävän hyvin käyttökohteessaan.
   
 14. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 428
  Niin. Käyttötavat ovat vaan niin erilaisia :) Apple voisi muuttaa filosofiaansa niin, että mahdollisimman syvälle asetuksiin laitettaisiin edistynyt käyttäjä -valinta, joka toisi kaikkiin asetuksiin lisää valinnanvaraa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti