Bitcoin - p2p digivaluutta, jota ei keskuspankit hallinnoi.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja topsi, 27.03.2011.

 1. Jakuza

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2005
  Viestejä:
  168
  Ensin sun tarvitsee tehdä töitä ansaitaksesi bitcoineja. Tulet vaikka haravoimaan pihaani niin voin maksaa siitä palkkaa. Palkan vastaanottamista varten lataat google playsta bitcoin lompakon jossa säilytät bitcoineja. Sitten kun rahat riittävät Galaxy S8 puhelimeen niin teet bitcoin sovelluksella siirron jollekkin joka myy sinulle puhelimen.
   
 2. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  103
  Moi, sinä selkeästi et ole ihan se laatikon terävin veitsi, joten en edes jaksa vastata älyttömään kommenttiisi.
   
 3. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  527
  Kuten Jakuza sinulle ja esimerkkinä kertoi niin rahajärjestelmä toimii erittäin hyvin monellakin kryptolla. Itsekin viittasin tekniseen toteutukseen. Se toimii erittäinkin hyvin. Ja mikä parasta, se on turvallinen ja täysin automatisoitu. Ei tarvita raskaita järjestelmiä ja kolmansia osapuolia hommaa pyörittämään. Asia mihin sä haluat tarttua on kuinka moni tätä rahajärjestelmää käyttää? Ei kovinkaan moni, vielä. Tää onkin se asia miksi toiset sijottaa krpytoihin ja toiset kiukuttelee. Kyse on potentiaalista. Sun ei pitäs yrittää epätoivosesti laskea sormillas voinko mä ostaa maitoa kaupasta. Sun pitäs ymmärtää se tekninen puoli ja potentiaali. Asiat on kryptojen elinkaaren aikana koko ajan kiihtyvällä vauhdilla mennyt suuntaan missä niitä voisi käyttää monessakin paikassa. Kyllä se aikansa kestää että riittävän moni sun hyväksyttävällä mittarilla ottaa tuon jo toimivan rahajärjestelmän käyttöön. Sillä välin jos niitä kryptoja on pakko käyttää voit hommata vaikka VISAn joka kuluttaa suoraan kryptoja sun lompakosta kun ostat sitä maitoa kaupasta.
   
 4. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  527
  Nyt kun näyttää olevan epäselvää taas niin painotan ja suosittelen seuraavan kaltaista lähestymistapaa:

  Pitäs keskittyä ymmärtämään blockchain teknologia. Miten se toimii, miksi se on turvallinen ja miten se on automatisoitu (vs perinteinen järjestelmä). Pitäs osata unohtaa alkuun sen istuttaminen nykyjärjestelmän sisään. Se ei ole ajankohtainen asia, eikä varmana mene kovinkaan yksinkertaisesti plug and play idealla. Kun tuon teknologisen puolen oikeati ymmärtää voi alkaa pohtimaan sitä potentiaalia omana järjestelmänään. Mitä hyötyjä ja vapauksia se tuo mukanaan. Sen jälkeen voi alkaa pohtia sitä migraatiota nykyjärjestelmään tai miten nuo kaksi järjestelmää voisivat elää rinnakkain. Rinnakais elon aikana asiat kehittyy ja luonnollisesti varat siirtyy niissä asioissa sinne missä ne toimii parhaiten.

  Tuntuu että perspektiivi talousguruilla tähän hommaan on ihan vääränlainen ja ymmärrys teknologiaa kohtaan vajavainen. Ja ei, mulla ei ole kykyä istuttaa tuota tietoa ja ymmärrystä parilla foorumiviestillä ihmisten päähän. Siihen on hyvä syy miksi porukka kehottaa tutustumaan aiheeseen tarkemmin ehdotellen kirjoja, videoita ja artikkeleita. Ethän sä taloustiedettäkään opi muutamasta foorumiviestistä, kyllä sut ohjataan koulun penkille tai vähintäänkin alan kirjallisuuden pariin.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2019
 5. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  Eihän sen teknologian ymmärtämisessä ole mitään ongelmaa. Lohkoketju sinänsä ja sen automatisointi ei ole mitään uutta, itselläkin on ollut jo yli 20 vuotta sitten automatisoitu lohkoketju käytössä.

  Se mikä Bitcoinissa on oikeasti uutta on "proof of work". Eli siis lohkoketjun kasvattaminen siten että sitä voi jatkaa kuka tahansa joka tekee seuraavan lohkon muodostamiseksi (laskenta)työtä. Eli nykyvaikeustasoilla investoi sopivaan rautaan ja polttaa sähköä.

  Se hyöty mikä tällä saavutetaan on, että järjestelmä voi toimia ilman että keneenkään toimijaan voi luottaa.

  Bitcoin-teknologian soveltaminen sellaisissa ympäristöissä joissa on "luotettuja toimijoita", on jokseenkin koomista. Toki lohkoketjua ilman vastuun hajautusta voi käyttää missä vaan mutta se ei oikeastaan liity bitcoiniin mitenkään muuten kuin että bitcoin nosti hypeä ja on helpompi myydä teknologiahanke jos siihen liittyy "lohkoketju" kuin ilman.

  Bitcoinin arvonnousun kannalta olisi paljon tärkeämpää ymmärtää psykologiaa kuin teknologiaa. Suurin osa Bitcoinin arvonnoususta johtuu siitä, että ihmiset jotka eivät ymmärrä tekniikkaa uskovat, että se voi olla kova juttu johonkin ja erityisesti että sen arvo saattaa nousta. Pelkästään tekniikan "syvällisesti ymmärtävien" rahoilla arvo tuskin olisi vielä puhkonut dollariakaan.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2019
  aeinola tykkää tästä.
 6. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  527
  Eikös tuo proof of work ole oleellinen osa Bitcoinin lohkoketjun teknologiaa joka tulee tässä myös ymmärtää?

  Joksenekin samaa mieltä. Ja tää on monelle kompastuskivi. Yritetään istuttaa Bitcoinia sellaisenaan nykyiseen rahajärjestelmään ja todetaan ettei toimi. Bitcoin on oma arvojärjestelmänsä.

  Tämä on tavallaan ongelma joka luo samankaltaisen tilanteen kuin dotcom kupla 20 vuotta sitten. Kaikki on helvetin cool kun se on internetissä ja heti sata kertaa arvokkaampaa.. ei.

  Kyllä, jos halutaan pelkästään arvonnousun syitä spekuloida niin kelkassa on hyvin paljon hypeä ja kuplautumista. Tämä näyttää toistuvan aalloissa. Ja tämä tulee toistumaan kunnes Bitcoin on saavuttanut massat ymmärrettävässä muodossa.

  Tekniikan ymmärtäminen on askel siihen missä voi ITSE tehdä johtopäätöksen mihin se potentiaali riittää. Silloin voi alkaa laskemaan 1+1 mihin asiat on menossa, vai onko menossa minnekään? Tätä mä olen peräänkuuluttanut.
   
 7. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  103
  Tiivistettynä: Bitcoinin käyttö valuuttana on tällä hetkellä hankalaa ja epäkäytännöllistä. Tulevaisuudessa lohkotekniikalla voi kuitenkin olla käyttötarkoituksia, joita vielä ei tunneta. Miten Bitcoinien ostaminen edistää näitä vielä tuntemattomia käyttötarkoituksia?
   
 8. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  527
  Miksi Bitcoinien ostamisen tarvisi edistää näitä? Tai ehkä mediahuomio lisää vettä myllyyn kaiken tän kehityksen ja adaptaation suhteen? Jos palattais 2010-2011 tasolle niin aika harvaa kiinnostas kehittää mitään mikä on vain muutaman nörtin kokeilu? Mutta ei konkreettisesti Bitcoinien ostaminen varsinaisesti edistä kehitystä, paitsi ehkä jos niitä paljon käytetään, siirrellään ja testataan?
   
 9. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  Joo no tosiaan olisin voinut kirjoittaa että Bitcoinin teknologian ymmärtäminen kokonaisuutena ei ole mitenkään vaikeaa. Lohkoketju yleisesti ei edellytä PoW käyttöä (paitsi tietysti jos ymmärretään lohkoketju bitcoin-protokollan synonyymiksi tai "lohkoketju-teknologia" kattamaan bitcoinin teknogian kokonaisuutena).
   
 10. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  527
  Niin, onhan tässä keskustelu rönsyillyt kryptojen, bitcoinin ja blockhainin välillä aika mielivaltasesti. Sinänsä ehkä hyvä tehdä jossain määrin pesäero.
   
 11. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  853
  Miksi bitcoin on noussut 150 prosenttia? Volatiliteettia suurempi ongelma käyttäjälle on verotus – ”Jos bitcoineilla maksaa kahvikupin, se luokitellaan bitcoinien myynniksi”

  Kuinka tätä voi ikinä korjata? Haluatte verokohtelun kuten osakkeet, mutta käytettävyys kuin valuutalla?
   
 12. Jakuza

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2005
  Viestejä:
  168
  Voi korjata todella helposti esimerkiksi poistamalla bitcoinin verotuksen. Esimerkiksi Australiassa alle 10k ostot verovapaita. Vielä parempi olisi poistaa kaikki pääomatuloverotus niin osakkeista kuin muistakin asseteista niin kuin vaikka Sveitsissä.
   
  asentaja tykkää tästä.
 13. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 976
  Palkkatulojen verotuksenkin voisi poistaa. Motivoisi työntekoon ihan eri tavalla. Jos samalla poistaisi arvonlisäveron, niin hinnatkin halpenisivat.
   
 14. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  En tiedä ketkä "te" haluaa verokohtelun kuten osakkeilla... Mutta eikö tämä olisi yksinkertaista korjata verottamalla kuten muitakin valuuttoja. Jos treidaa esim. eur-usd, niin kyllähän niistäkin kurssivoitoista joutuu maksamaan sen 30-32%. En ole silti kuullut että kukaan olisi valittanut että "jos ostan kahvikupin dollareilla, verotetaan se dollareiden myyntinä"
   
 15. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  853
  No johtuisiko siitä, että sitä ei veroteta? Nyt vähän yritystä keskusteluun.

  Te= Bitcoin omistajat, jotka halusivat et verotuskohtelu muutettava.
   
 16. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  Huvittavaa... Jos sitä yritystä tosiaan olisi, niin ehdotukseni olisi varmasti ymmärtänyt ilmankin, että tarvitsee jokaista yksityiskohtaa vääntää rautalangasta...

  Mutta siis: Kysyttiin "kuinka tätä voi ikinä korjata" ja korjaaminenhan tarkoittaa yleensä että tehdään muutoksia johonkin. Ehdotin siis että ongelmaa voisi korjata lainsäädännöllä esim. rinnastamalla bitcoin muihin valuuttoihin. Tällä ei olisi verokertymän suhteen mitään käytännön merkitystä, koska se toisi ainoastaan Bitcoinin mukaan samaan yhteenlaskettuun vuotuiseen 500 veropavaaseen euroon.

  Jos taas pointtisi oli että korjaantumisen esteenä on, että poliittista tahtoa ei ole, niin sittenhän se ei tosiaan tule korjautumaan.

  Sinänsähän sama ongelma on tosiaan "oikeidenkin" valuuttojen osalta 500 euron vuotuisen kurssivoiton jälkeen.
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2019
 17. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Hyvä esimerkki.
  Eli se haravointi työn teettäminen tulee sinulle kalliimmaksi vs jos maksaisit euroilla.

  Mutta jos palataan siihen "digitaaliseen kultaan", mikä on viimevoikkoina nostettu esille missä bitcoin olisi kilpailukykyinen.
  Kulta sanaa käytetään varmaan sen takia että se luo mielikuvan jostain arvokkaasta, ikuisesta, arvon säilyttävästä.
  Arvon säilyvyyttä perustellaa mm sillä että bitcoineja syntyy vähän lisää ja jossain vaiheessa niiden määrä vähenee (nyky spekseillä), tosin määrä ei sinänsä takaa arvoa, vaan arvo on siitä riippuvainen että joku on niitä valmis vaihtamaan johonkin todelliseeen millä arvoa, sillä itse bitcoinin arvo on vähän hakusessa. Pitkässä juoksussa bitcoinin turvallisuus on riski, jos ei ole menetelmiä mitkä taksiin sen luettavuuden esim arvon romahtaessa suhteessa ylläpidon kustannuksiin.

  Osa ketjun kirjoittajista on leimaa bitcoiniin varauksella suhtautuvat sellaisiksi jotka eivät usko lainkaan yleisesti kryptovaihdannan välineisiin (mukaanlukien valuutat) leimaavat sellaiset jopa teknologia vastaiseksi.

  Mutta eikä bitcoinin suurimpia riskejä ole mahdollinen toimiva kryptovaluutta jossa ratkottu bitcoinin ongelmat, ja eikä se ole juuri sellainen uhko joka voisi "yhdessä yössä" romahduttaa bitcoin kiinnostuksen ja sen myötä sen arvon. Joidenkin ylläpitämät maksuvaline unelmat on ihan sen varassa ettei markkinoille tule jotain oikeasti toimivaa, jos jokin uskottava keskupankkivaluutta tulee markkinoille, niin hyvin toteutettuna sellaisella voi olla hyvätkin markkinanäkymät.

  Vahvasti anonyymille vaihdannan välineelle on myös kysyntää, siinä tarvitsijat ovat valmiita maksamaan riskistä. Jos anonyymiyden lisäksi käyttäjä kaipaa pitkää "säilyvyyttä" niin riski on isompi ja voisi kuvitella että hajautus on konsti pienentää riskiä, tapauksesta riippuen voivat olla valmiita ottamaan myös riskiä anonyymiyden osalta. Anonyymiyttä haluavat murtaa tahot joille voi olla huomattavia rerusseja, joka taasen voi johtaa isoja kaloja keränneiden systeemien romahtamiseen.
   
 18. Jakuza

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2005
  Viestejä:
  168
  Ei suinkaan. En omista euroja lähes ollenkaan, eivätkä ne täällä edes käy maksuna mihinkään kun asun euroalueen ulkopuolella. Pitäisi siis ensin siirtää jotain muuta assettia, esimerkiksi bitcoinia tai US dollaria välittäjälle, sitten maksaa komissioita, sitten avata ulkomaanvaluuttatili euroissa joka maksaa, josta sitten eurot siirrettäisiin työntekijälle. Mun mielestä aika hankala vaihtoehto siihen nähden että klikkaan puhelimesta lompakkosovelluksen auki ja lähetän rahat parilla klikkauksella eteenpäin mihin päin maailmaa tahansa.
   
 19. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  Tuo nyt oli mielestäni vähän sekavasti sanottu, mutta määrään liittyen (nyky spekseillä):

  - Louhinnasta lisää tulevien määrä vähenee keskimäärin 16% vuodessa, kunnes noin 2140 lakkaa kokonaan.
  - Määrä ei varsinaisesti vähene koskaan, mutta koska bitcoineja voi hukata (avaimet tuhoutuvat), niin todellisuudessa käytettävissä oleva määrä vähenee.

  Mielestäni teknologiavastainenkin on parempi kuin sellainen joka ajattelee "tämä on uutta teknologiaa, joten tämän on pakko olla hyvää." Varsinkin jos vielä tuollainen teknologiahypettäjä ei oikeasti ymmärrä sitä teknologiaa.
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2019
  ampula tykkää tästä.
 20. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Ok, erikoistapaus. Oletin, mutta en tiedä missä maassa/alueella asutte nimimerkki Schollin kanssa.

  Mutta jos kuvitellaan että asutte euroalueella, niin bitcoinin kanssa nimenomaan joudut maksamaan enemmän.

  Mutta se ei pointti mikä kesksupankkivaluutta, jos sinulla on bitcoineja ja ehdottomasti haluat niillä maksaa palkan, niin uskon että nimi merkki Scholl haluaa siihen riittävän riskilisän, eli joudut maksamaan enemmän(* kuin euroissa. Jos nimimerkki Scholl haluaa sen tietyn puhelimen ja haluaa sen välttämmät testimielessä maksaa Bitcoineilla, niin vastaavasti kalliimpaa(* kuin esim euroilla.

  Eurojen tilalle voi vaihtaa jonkin muun keskuspankkivaluutana, jos nyt satutte olemaan jossain Venezuelassa, tai sellaisessa maassa missä paikalliseen valuuttaan ei ole luottoa, niin jos eurot ei käy, niin vahva vaihtoehto on US dollarit, jos sinulla vain bitcoineja, niin joka maksat itse vaihdon, tai se hinnoitellaan+ riski maksamaasi bitcoin määräiseen hintaan.

  No arvaan että nyt oletkin jossain sellaisessa luolassa missä kaikki muu puuttuu paitsi nurmikko, netti ja bitcoin, niin ja se bitcoineja hyväksyvä Samsung kauppakkin on.

  (* Tässä oletettu että ko hetkellä bitcoinilla on joku käypä arvo kummankin mielestä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2019
 21. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  853
  Siis kumpi nyt on kätevää? Aivan, normaalin pankkitilin käyttö ja klikkailu mobiilisovelluksella. Eurotililtä sujuu hyvin työntekijämaksut ulkomaille ja valitsee vain missä valuutassa haluaa maksusuorituksen tapahtuvan ja mitkä kulut maksaa kukakin osapuoli siirrosta. Tätähän tarkoitit, nykyaikaiset pankkijärjestelmät ovat varsin sujuvia ja näppäriä.
   
 22. Jakuza

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2005
  Viestejä:
  168
  En nyt ihan ymmärtänyt mitä yrität sanoa toisessa lauseessasi, mutta jos kykenee nettipankkia käyttämään puhelimella, niin kykenee aivan taatusti myös käyttämään bitcoin lompakkoa koska se on paljon helpompaa. Jos taas nettipankin käyttö ei onnistu niin varmaan kannattaa jatkaa sitten pankkivirkailijan kanssa asiointia ihan suosiolla. Ja kyllähän se nyt on 100% fakta että kalliit kansainväliset pankkisiirrot missä kestää päiväkausia hoituu todella paljon kätevämmin bitcoissa kuin perinteisellä pankkisiirrolla, siitäkin huolimatta että bitcoinin tarkoitus ei ole kilpailla nykyisten maksunvälityspalveluiden kanssa.
   
 23. akir0

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2000
  Viestejä:
  1 172
  Pakko olla eri mieltä, Bitcoin walletit edelleen on aika hankalia käyttää, ihan siitä lähtien että se pitäisi itse varmuuskopioida ja säilyttää, pitää huoli siitä, että rahat on eri walleteissa tai jonkun sortin cold storage kyljessä. Tai sitten luottaa johonkin verkossa pyörivään lompakkoon ja uskoa, että sitä ei korkata tai se ei vain katoa.
   
 24. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Missä maassa se sun nurtsi nyt pitäisi leikata, kuullostaa siltä että sinne saapuminen on tässä nyt se isoin ja kallein haaste (jos vielä haluat lennotkin maksaa suoraan bitcoineilla), seuraava haaste on sitten päästä sieltä sellaiseen maahan mistä saa sitä Samsungia ja voi sen vielä ostaa bitcoineilla.

  Jos nyt jokatapauksessa palataan keikan jälkeen Suomeen , niin nurmikon leikkaajalle olisi varmaan parasta että vaihdat ne bitcoinit käypään valuttaan ja maksat leikkaajalle. jos niin riski maa että eurot ryöstetään välittömästi, niin sitten maksat ne eurot sähköisesti, oletetaan että nyt jotain länsimaista palvelua pääset käyttään.

  Mutta jos tuo on ylivoimaisia, ja bitcoinilla haluat maksaa, niin keskiverto nurmikonleikkaaja haluaa sitten enemmän niitä bitcoineja.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2019
 25. Jakuza

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2005
  Viestejä:
  168
  Yhä useammista uusista puhelimista alkaa jo nykypäivänä löytymään hw-wallet tuki (eli siis puhelin sisältää sisäänrakennetun chipin joka mahdollistaa cold-storage säilytyksen). Normaalin hot-walletin käyttäminen taas onnistuu millä tahansa puhelimella todella helposti ja vaatii vain seedin kirjoittamisen ylös talteen. Toki jos homma tuntuu liian vaikealta niin säilytystä tarjoavia kolmansia osapuolia (vrt. pankit) löytyy kyllä pilvin pimein.

  En tiedä keskiverto nurmikonleikkaajan preferenssejä, mutta ainakin bitcoin maksuja vastaanottavat yritykset antavat yleensä alennusta bitcoinilla maksettaessa, koska maksunvälitysfirma ei vedä välistä tähtitieteellisiä summia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti