Bitcoin - p2p digivaluutta, jota ei keskuspankit hallinnoi.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja topsi, 27.03.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Jatka kun aloitit. Netti täynnä juttuja kuinka hemmetin paljon jokainen bitcoin siirto vie energiaa. Energia taas ei tunnetusti ole ilmaista.
   
 2. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 993
  Bittirahan taustalla oleva Prasos Oy hehkutteli viimevuonna kuinka liikevaihto yms. on kasvanut kun saatiin maistaa bitcoin-kuplaa. Olisi kiva tietää miltä näyttää tuloskunto nyt kun homma on hiipunut.

  Kyllä siinä tulee varmaan mieleen pistää tuuttiin propagandaa kuinka just nyt kannattaa olla Bitcoin-maniassa mukana ;)
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
 5. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Oppii uutta, kun jäi lukemaan. Onhan tässä muitakin ongelmia, kun avasi wikipedian:

  "Bitcoin-rahansiirtojen peruuttaminen on mahdotonta. Jos siirtää vahingossa rahaa tutun henkilön osoitteeseen, eikä hän suostu palauttamaan rahoja, siirtoa ei pysty perumaan. Tuntemattomaan osoitteeseen siirtämisessa rahat ovat käytännössä mennyttä, koska osoitteen haltijaa ei pysty tavoittamaan käytännössä mitenkään."

  Kiva homma. Mahtava valuvika :)
   
 6. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 167
  Ehkä tässä ajettiin takaa sitä, että samalla kun block reward puolittuu ja louhijoiden pitää tulla toimeen enenevissä määrin siirtomaksuilla (ts. homma alkaa käymään kannattamattomaksi), niin kokonaisvirrankulutuskin vähenee.
   
 7. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 096
  En kyllä teidä miksi kukaan siirtäisi "vahingossa" rahaa tuntemattomaan osoitteseen, mutta jos niin käy niin eihän osoite välttämättä edes ole kellään käytössä. Eli tuo voiko sen nyt sitten tavoittaa jos niin hirveä munkki käy, että se tuntematon osoite on käytössä, ei ole mitenkään hirveän olennaista.

  En nyt tiedä onko tämä valuvika, tarkoitushan on emuloida käteistä. Jos annat kaverille 500e ja hän ei suostu sitä antamaan takaisin, niin tilannehan on ihan sama. Samoin kuin jos heittelet seteleitä vaikka empire state buildingin katolta tms tavalla "lähettelet tuntemattomille"
   
 8. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  524
  Katsos, täällä on joku joka ymmärtää Bitcoinin toimintaa. ;)

  Täytyy kyllä sanoa että tuntuu järkyttävältä vääntää peistä ihmisten kanssa jotka eivät ymmärrä perusasioita Bitcoinista.. vieläkään. Tässä yksi syy minkä takia keskusteluun turhautuu herkästi.

  Joo Bitcoinin toimintaan tarvitaan louhijoita. Ei, niitä louhijoita ei tarvita noin vitusti mitä niitä on nyt, ei alkuunkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2019
 9. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kyse oli ilmainen vs maksaa. Vaikka energiankulutus olisi jatkossa 1/100, niin se on kaukana ilmaisesta järjestelmästä. Vaikka eihän mikään ole ilmaista, joten sinänsä erikoinen keskustelu..
   
 10. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Meneekö siirto siis läpi, vaikka vastaosoite ei olisi käytössä kenelläkään?

  Silti tuo on huomattavasti heikompi suurta käyttöä ajatellen versus nykyinen pankkijärjestelmä. Ymmärrän toki myös sen, että tietyt ryhmät (lue rikolliset) nauttivat tuollaisesta. Sen sijaan normaali kansa haluaa suojaa, turvaa ja valvontaa. Yhdistää henkilöllisyys kenelle mennyt, mistä mennyt ja niin edelleen.
  Tähän vielä se lisä, että kaikki bitcoinit voi kadottaa jos kone hajoaa fyysisesti ja tämän vuoksi tehtävä varajärjestelmiä useita usb-tikuista alkaen. Pankkitililtä ei eurot katoa, oli taskussa reikä tai palaa kämppä.
   
 11. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  Tätä keskustelua seuranneena tulee tunne, että hyvin harva ymmärtää mitä raha on. Raha ei itsessään ole yhtään mitään. Se on vain kirjanpidollinen väline, jonka avulla pidetään kirjaa kuka on velkaa ja kenelle, ja kuinka paljon. Hyvin yksinkertaista. Raha ei myöskään synny tyhjästä. Monessa typerässä youtube-videossa mm. kerrotaan esimerkki, kuinka pankki lainaa rahaa keskuspankilta ja lainaa sen eteenpäin esim. talon rakennusta varten ja näin syntyy rahaa "out of thin air". No ei todellakaan synny.

  Jokaisella velalla on vastaaja. Tässä tapauksessa pankki on tehnyt asiakkaasta luottoarvion, pyytänyt mahdollisesti vakuuksia ja vasta sitten lainaa keskuspankilta rahaa talon rakentamisen vastikkeeksi. Syntyy rahaa 100 yksikköä, jonka lainaaja antaa eteenpäin arkkitehdille, muurareille, kirvesmiehille jne. Ja koko ajan niin kauan kun laina on maksettu takaisin, talo on vastineena "tyhjästä luodulle" fiat-rahalle. Kun asuntolainaa maksetaan pois, myös rahaa "tuhoutuu" samalla.

  Tämä ei tietenkään estä väärinkäytöksiä, kuten 2008 asuntokupla, tai Weimarin Saksan ja Zimbabwen hyperinflaatiot. Näistä huolimatta en tajua mitä hyötyä ns. kryptovaluutoista olisi. Ne ovat kuin vanhoja kulta- tai hopeakantoja, joissa valuutan arvo ei perustu millään tavalla talouteen, vain ainoastaan rajatun hyödykkeen tuomaan valuutan näennäiseen vakauteen. Joka sekin tuntuu olevan yhtä tyhjän kanssa, jos seuraa viimeisen kymmenen vuoden ajalta vaikkapa dollarin, euron, yanin ja bitcoinin kursseja.
   
  jyzzzy tykkää tästä.
 12. Matso167

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2018
  Viestejä:
  84
  Eli luodaan tyhjästä. Lainataan käyttäjille korkoa vastaan, ja halutaan vaan vakuudet että tää tyhjästä luotu raha voidaan maksaa takasin. Valtioilta tosin tuskin moista takaisunmaksua odotetaan. Jos mitään takaisinmaksua ei odoteta, niin esimerkiks mulle maksettava opintoraha on siis ihka oikeeta tyhjästä luotua rahaa.

  Rahalla on tosiaan yksi tehtävä, toimia vaihdon välineenä. Vaihdon välineen arvo saa perustua pelkästään sen käyttökelpoisuuteen vaihdon välineenä (bitcoin).

  Jos vaikka investointipankeilla oikeesti olis ne rahat millä ne leikkii, niin oiskohan 2008 finanssikriisiä syntynyt? Nykyinen systeemi perustuu semmoseen papereilla puljaamiseen, että eihän sitä rahaa tarvii edes tavallisille ihmisille asti saada, kun rahaa luodaan tyhjästä pelkillä wall street treidaajien sopimuksilla.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019
 13. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  524
  Kyse oli tästä:
  Nämä kaksi lainausta kitetyttää tietämyksen puutteen.
   
 14. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 639
  Täydelliset erikseen ja jos sinulle tullut tuntematon maksu, niin en epäile ettetkö tekisi kaikkesi että voit sen palauttaa. Mutta mitäs sitten jos joku siirtänyt jollekkin ei noin reilulle. (ja ei kaikki reilut ja rehdit välttämättä väärää huomakkaan) . Miten muuten palautus käytännössä onnistuu


  Eli jos ajatuksena että Bitcoin olisi maksuvälinen taskussa, kuin myös verkossa, niin vahinkoja sattuu, en nyt ajatellut näppis/lukuvirheitä, vaan enemmänkin niitä vahinkoja väärille "tileille".
  Se että sinulle tai sinulta ei ole koskaan tapahtunut väärään numeroon/osoitteeseen tehtyä soitto/tullutta puhelu, tai viestiä, niin se ei tarkoita etteikö niitä tapahtuisi muilla ja joillain enemmän, joillain vähemmän. Tähän vielä lisäksi ne missä väärä viesti(määrä)
  Ensinnä varmaan tulee mieleen että perinteisesti on tiedossa se väärä saaja (omissa tiedoissa), johon voi olla yhteydessä, ja jos ei ole oikea niin yleensä on selvitettävissä ja oikaistavissa. (tietekin jos saaja on heti tyhjentänyt ja varotan ym. plaah plaah, mutta silloinkin on mm rangaistus ym juttuja).

  Ja ennenkaikkea ne "väärät siirrot" jotka ei ole itse käyttäjän tekemiä.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019
 15. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Minä vastasin ampulan jälkeen sun heittoon että bitcoinin toiminnassa ei ole pakollisia kuluja.
   
 16. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  " Ei Bitcoinin toiminnassa ole mitään pakollisia kuluja."

  Ei tällaiseen nyt voi olla tuomatta näkemystä energiakustannuksista.
   
 17. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 096
  Tottakai menee, eihän se järjestelmä tiedä mitkä osoitteet on käytössä ja mitkä ei.

  Itse asiassa vastataan nyt tässä itse sitten omaan kysymykseeni "miksi kukaan siirtäisi bitcoineja tuntemattomaan osoitteseen?". No ihan vaikka sen takia että osoitteen luonut on kämmännyt jotain eikä se osoite olekaan oikeasti antajan käytettävissä.

  Itse esim. siirsin itselleni joskus 2000 e edestä bitcoineja osoitteseen johon minulla ei ollutkaan salaista avainta (olin kämmännyt jotain julkisen avaimen luonnissa) eli voisi sanoa että ko. osoite "ei ole kenenkään käytössä".
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019
 18. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 993
  Jep, Bitcoin kyllä vetää myös tuollaista porukkaa puoleensa, näitä hörhöjä on paljon. Koomista kun lukee näitä että vähintä mitä voitaisiin tehdä olisi dollarin ja euron sitominen kultakantaan! :,D

  Mistään ei tajuta vittuakaan mutta kun "keskuspankit painaa paperia" ja "maailma on täynnä velkaa, kaikki on velkaa". Kaikki kriisit tämän "mädän systeemin" syy jne jne.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019
  Scholl tykkää tästä.
 19. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tämähän kuulostaa ihan lapsen tekemältä. Mitä tässä kymmenen vuoden aikana on oikein tehty jos näin alkeellisia asioita ei laiteta kuntoon?
   
 20. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 096
  Kerroppa huviksesi miten järjestelmässä, jossa on tarkoituksella vain käyttäjiä eikä ketään joka voisi määrätä mitä käyttäjät tekevät, olisi mahdollista pakottaa käyttäjiä tekemään jotain?

  Bitcoinin keskeisimpiä ideoita on, että siinä ei ole keskitettyä tahoa, joka voisi määrätä asioista.

  Kuulostaako setelitkin ihan lapsen tekemältä, kun ne voi vaikka polttaa halutessaan eikä näin alkeellista asiaa ole saatu kuntoon monessa sadassa vuodessa?

  Toisaalta Bitcoinia on monessa yhteydessä verrattu kultaan ja tässäkin yhteydessä voi todeta että jos omistat kultaa niin se on ihan omalla vastuullasi pitää siitä huolta. Kukaan ei tule palauttamaan sinulle kultaa jonka lähetät satunnaiselle tyypille tai vaikka pudotat Mariaanien Hautaan.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019
 21. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  524
  No juu, kirjaimellisesti katsottuna Bitcoinissa ON pakollisia kuluja. Mutta jos suhteellisesti katsotaan minkälaiset kulut siinä tällä hetkellä on ja mitä se oikeasti tarvitsisi, niin voi todeta että "Bitcoinin toiminnassa ei ole mitään pakollisia kuluja". Mutta joo, vielä kerran, kyllä siinä on: Louhintalaitteiden käyttämä energia.
   
 22. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  No olenko ensimmäinen, joka nostaa tuon asian esille? Mitä bitcoin "kehittäjät" sitten tekevät jos eivät korjaa käyttäjien huomioita?

  Nuo sun vertaukset melkoisen huonoja. Pankkitili ja pankkisiirto mihin tätä kuuluu verrata.
   
 23. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Niin eli sen sijaan, että maksat pankille 2,95€/kk, niin sun sähkölasku nousee 19,90€/kk, koska jokaisen kuuluu kantaa kortensa kekoon yhteisen hyvän eteen.

  (Numerot täysin kuvitteellisia, mutta suunta varmaan ihan oikea)
   
 24. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  524
  Tää on jotain käsittämätöntä sekoilua mitä en vain kykene ymmärtämään. :confused::rolleyes:
   
  Matso167 tykkää tästä.
 25. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kenen sähkölaskulla ne siirrot sitten kustannetaan jos ei käyttäjien?
   
 26. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 096
  Pankkitili ja pankkisiirto on sellaisia valuutan päälle rakennettuja palveluita, joita voi rakentaa ja on ehkä rakennettukin bitcoinin päälle.

  Lähtökohtaisesti jos haluat palvelun joka toimii kuin pankkitili ja tilisiirto, niin eihän sinulla ole mitään järkeä ottaa käyttöön bitcoinia vaan käyttää pankkitiliä ja tilisiirtoa.

  Jos taas haluaisit siirtää käteistä rahaa tai rahanarvoista hyödykettä (kuten kultaa) paikasta toiseen ilman fyysistä siirtelyä ymmärtäen riskit ja realiteetit, niin silloin bitcoin vastaa paremmin tarpeeseesi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti