Basic HiFi - Käsitteet ja FAQ

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Clavickle, 28.12.2004.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Clavickle

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2001
  Viestejä:
  1 475
  Miksi ihmeessä tällainen thread?

  Koska yleisesti ottaen ihmiset kyselevät monesti samoja asioita, ihmettelevät samoja asioita sekä siksi, ettei joka kerta tarvitsisi aivan kaikkea selittää aivan alusta asti. Toivottavasti tästä on jollekin apua.


  Aloitetaan kerronta luontevasti termistöllä.

  - THD: Total Harmonic Disortion eli harmoninen kokonaissärö. Tarkoittaa sitä, kuinka monta prosenttia vahvistimen vahvistamasta signaalista muuttuu säröksi. Mitä pienempi arvo, sen parempi. Hifi-laitteissa särö on yleensä 0,07% tai vähemmän.
  - Desibeli: Äänenvoimakkuuden yksikkö joka suurenee/pienenee logaritmisesti. Karkeasti voidaan sanoa, että tehon kaksinkertaistuminen tuo 3dB lisää.
  - Ekvalisaattori: Laite, jolla voidaan korostaa/vaimentaa tiettyjä taajuuksia
  - RMS: Root Mean Square eli tehollinen arvo. Arvo kertoo, kuinka paljon vahvistin jaksaa antaa todellista tehoa
  - PMPO: Peak Music Power eli piikkiteho. Teho, jonka vahvistin pystyy maksimissaan syöttämään tietyissä tilanteissa. Ts. hattiwatti tai markkinointiwatti, jolla ei varsinaisesti tee mitään.
  - Herkkyys: Kaiuttimen herkkyys kertoo sen, kuinka kovaa ne soivat 1m päästä 1W teholla.
  - Hellasärö: kotoa löytyvä, yleensä kauniimpaa sukupuolta edustava henkilö jonka suunnasta kuuluu särisevää ääntä uutta laitteistoa tai akustointia suunnitellessa.
  - Bi-Wire: suomennettuna tuplajohdotus. Monissa kaiuttimissa ja vahvistimissa on kahdet liitännät, jolloin voidaan käyttää tuplajohdotusta. Menetelmän tarkoitus on parantaa äänenlaatua. Jos ei käytetä tuplajohdotusta, tulee esim. kaiuttimen liitäntöjen välissä pitää metalliliuskaa, jotta sekä ylä- että alaäänet kuuluisivat normaalisti.
  - Bi-Amp: kaiuttimen diskantti- ja bassokanavalle omat erilliset vahvistimensa. Systeemi vaatii siis jokaista kaiutinta kohden kaksi vahvistinta (jotka toki voivat olla saman kuoren sisällä).


  Teho

  Yleensä ensimmäinen asia, johon (varsinkin nuori) kuluttaja kiinnittää katseensa on vahvistimen antama teho. Markkinointimiehet ovat myös havainneet tämän ja lähteneet venyttämään totuutta. Jos 200e stereopaketin kyljessä lukee 2x300W on syytä ruveta epäilemään.

  40W on kotikäytössä suurimmalle osalle täysin riittävä teho. Ihan oikeasti, ei sitä tarvitse sen enempää. Paperilla tuo luku näyttää vaan niin naurettavan pieneltä, että eihän sitä voi ostaa. 60W on jo vähintäänkin riittävästi vaikka luku tuntuu edelleen säälittävältä. 100W on sellainen teho, mitä enää harva vahvistin ""järkevässä"" hintaluokassa puhtaasti antaa, varsinkin jos kyse on monikanavaisesta vahvistimesta. Tästä voinee päätellä sen, että 2x300W ei kenties ole aivan todellinen lukema.

  Mihin tehoa sitten tarvitaan? Erittäin hyvä kysymys. Itse en tarvitse ja uskon, että suurin osa ei tarvitse. Oma vahvistin (Rotel 1062) antaa 60W tehoa, mutta silti kuunteluvoimakkuus - edes hetkelliset piikit musiikissa, eivät vaadi lähellekään tuota lukemaa. ""Normaalilla"" kuunteluvoimakkuudella tehoa ei tarvita yleensä kuin noin reilu puoli wattia.

  Miten se sitten on mahdollista? Erillisissä kaiuttimissa on ilmoitettu herkkyys arvo, joka sijoittuu yleensä 85-93dB:n väliin. Se tarkoittaa sitä, että yhdellä watilla metrin päästä mitattuna kaiutin antaa siniaaltoa tuolla volyymilla ulos. 90dB on niin kova ääni, että se vaurioittaa kuuloa.


  Akustiikka

  Vaikka laitteisto olisi miten hieno ja kallis, mutta akustiikka on pielessä lopputulos ei ole miellyttävä. Hyvä akustiikka on kaiken toiminnan perusta. Tietenkin voidaan kysyä, onko akusstointiin järkeä uhrata monta kertaa suurempaa summaa kuin tietokoneen kaiuttimiin. Ei ole, mutta jos tarkoitus on rakentaa hivenen laadukkaampi järjestelmä vaikkapa elokuvakäyttöön, akustiikkaan on syytä kiinnittää huomiota.

  Tämä ei vaadi välttämättä muita toimenpiteitä kuin muutaman suuremman tyynyn hankkimista lattialle ja esimerkiksi ryijyä seinälle. Nämä vaimentavat jo kaikuja tehokkaasti. Tietenkin jos lähdetään rakentamaan viimeisen päälle olevaa systeemiä, homma hankaloituu. ""Peruskäyttöön"" kerrostalossa kirjahylly ja ryijy hoitavat paikkansa hienosti.


  x.1 sarjat

  Valmistajat ovat lähteneet markkinoille mukaan laitteilla, jotka tuottavat joko stereo- tai surround-äänen matalia taajuuksia toistavan subwooferin kera. Tästä siis lyhenne 7.1, 5.1 tai 2.1. Hinta on yleensä vain murto-osa siitä, mitä vastaavat erillislaitteet maksavat. Kuulostaa erittäin hyvältä, eikö? Mutta kuten lähes aina tällaisissa tilanteissa, varotuskellojen on syytä soida. Vaikka valmistajat liimaavat kylkeen 100W+THX-sertificated yms. tarroja, ne ovat siinä vain siksi, että ne joidenkin mielestä näyttävät hyvältä. Merkinnöille ei kannata antaa mitään todellista arvoa.

  Kaiuttimet joiden kotelo on yleensä muovia, eivät ensinnäkään kestä todellista 100W tehoa. Toisekseen THX merkintä on pelkästään tarra kyljessä. Valitettava totuus on, että näiden laitteiden sekä äänellinen että rakenteellinen laatu on yleensä todella kaukana siitä, mihin tavallinen erillislaitteista kasattu järjestelmä pystyy - myös ilman tarroja.

  Toki voidaan sanoa, että kaksi kaiutinta stereoiden jatkona ei luo illuusiota lentokoneen ylilennosta. Totta, mutta ei siihen pysty halpa 5.1 tietokonejärjestelmäkään. Suhisevat pöntöt ja puhkuva subwoofer ei saa aikaan minkäänlaista illuusiota. Toki x.1 järjestelmä voi olla parempi kuin esimerkiksi television omat kaiuttimet tai mummon mankka, mutta pääsääntöisesti äänenlaatu on surkea. On olemassa ihan oikeastikin hyvin soivia järjestelmiä, mutta hinta kohoaa yleensä jo huomattavan paljon korkeammalle.


  Stereo- ja surroundjärjestelmät

  ""Oikeat"" stereot maksavat kohtuullisen paljon eikä kaikilla ole niihin näin ollen varaa - varsinkaan, jos pitäisi saada useampi kanava. Jos kukkaro kuitenkin kestää ja päättää sijoittaa tällaisiin laitteisiin, ei yleensä tarvitse katua. Äänenlaatu on pääsääntöisesti hyvä eikä kaikissa olosuhteissa subwoofer ole läheskään pakollinen. Valinnanvaraa laitteissa on enemmän kuin teinillä on finnejä eikä kaikkia vaihtoehtoja kerkeä mitenkään käymään läpi. Valintaa ei myöskään helpota se, että vaikka huolella valittu laitteisto kuulostaa esittelyhuoneessa hyvältä, se ei kuulosta välttämättä läheskään samalta kotona. Mikä ihme siis avuksi?

  Monet turvautuvat kysymään neuvoa muilta mikä on hyvä. Valitettavasti ihmisellä on taipumus kehua omiaan eikä puolueettoman mielipiteen saaminen ole itsestäänselvyys. Internetissä, kuten esimerkiksi muropaketissa on havaittavissa, ohjeet alkavat usein kiertää kehää. Tiettyyn hintaluokkaan suositellaan aina samoja laitteita eikä muita vaihtoehtoja hetken kuluttua enää osata edes ajatella. Tämän vuoksi eräs tärkeimmistä kriteereistä valintaa tehdessä on lähteä itse kiertämään valikoimaa läpi. Hifiliikkeet saattavat tuntua kalliilta vaihtoehdoilta, mutta eivät ole sitä jos muistaa pitää näppinsä kurissa. Henkilökunta myy laitteita työkseen, joten yleensä he myös tietävät mistä puhuvat ja mitä myyvät. Tämän vuoksi rohkeasti kyselemään.

  Äänenlaatukin on sen verran mystinen asia, että ainoa oikea tapa saada itselle hyvä laitteisto on - kuinkas muuten, kuin kuunnella itse. Kavereilta saa toki hyviä vihjeitä, mutta oma korva on ja sen pitää olla viimekädessä päättävä elin.


  Johdotus

  Moni on sitä mieltä, että johdoilla ei ole mitään merkitystä äänen. Toiset sanovat, että sillä on erittäin huomattava vaikutus. Onko kyse siis pelkästään hifistien luomasta illuusiosta vai onko asialla jotain totuusperää? Tähän on mahdollista antaa vain yksi vastaus: kuuntele itse. Itse huomaan johdotuksissa eroja. Toinen välijohto kuulostaa paremmalta kuin toinen. Tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että kaikkien johtojen välillä on huomattavissa selvä ero, sillä näin ei läheskään aina ole. Laitteiden mukana tuleva välijohto on toimiva, mutta muutaman kympin sijoituksella ääntä pystyy parantamaan selvästi. Jos epäilet asiaa, pyydä mukaan jokin välijohto koekuunteluun ja pyydä kaveriasi vaihtelemaan tavallista ""lapamatoa"" sekä kalliimpaa johtoa keskenään. Jos huomaat eron, pidä parempi, jos et niin miksi haaskata rahoja.


  Uutta vai käytettyä

  Käytettynä saa yleensä uudenveroista tavaraa edukkaasti, sillä oikein käytettynä kaiuttimet tai vahvistin ei juuri kulu. Hyvien laitteiden käyttöikä on yleensä lähempänä kahtakymmentä vuotta. Jos budjetti on tiukilla mutta uutta tekee mieli, käytetty saattaa olla hyvä vaihtoehto. Vaikka laitteet yleensä ovat täysin kunnossa, huijareita mahtuu aina mukaan. Tämän vuoksi käytetty laite kannattaa aina koekuunnella ennen ostopäätöksen tekemistä.

  Uusi laite on periaatteessa riskitön sijoitus, sillä käytännössä kaikki valmistajat antavat tuotteilleen takuun. Vaikka takuu olisikin mennyt umpeen, laitteen virhetakuu on yleensä voimassa vielä jonkin aikaa. Tämä tosin vaatii hivenen suurempaa sananvääntöä, mutta lain mukaan täysin hyväksyttävää.


  Hyväksi havaittuja erillislaitteita

  Yhtä ainoaa totuutta on mahdoton etsiä. Toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja kolmas Amphionista. Joku laitteisto sopii jollekin ja johonkin tilaan, mutta toinen inhoaa sitä. Mistä sitten lähteä liikkeelle? Vaikka listasta voisi tehdä loputtoman pitkän, lle on listattu muutama yleispätevä suositus, joista koekuuntelu on hyvä aloittaa.


  Kaiuttimet:
  - Chorus Compact 662
  - Dynaudio Audience 42
  - B&W DM601s3, CM1
  - Amphion Helium2, Argon2
  - Magnat Quantum 503


  Subwooferit:
  - BK XLS200
  - B&W ASW 675


  Vahvistimet (stereo)
  - Rotel RA-01, RA-02, 1062
  - NAD C320BEE
  - Harman Kardon HK 3480


  Vahvistimet (surround)
  - Yamaha RX-V750
  - Harman Kardon AVR 230 AV
  - Sony STR-DB790


  DVD
  - Harman Kardon DVD 22
  - Pioneer DV-470


  EDIT: typoja

  [Edited by: Clavickle on 28.12.2004 22:48]

  [Edited by: Clavickle on 29.12.2004 11:29]

  [Edited by: CP-Geek on 17.1.2005 9:51 Lisäsin hiukan boldeja noihin väliotsikoihin, tekstiin ei ole koskettu, on jo loistavaa.]

  [Edited by: Clavickle on 11.6.2006 19:37][signature]-Elämä on vain kohtalon ivaa
  -kipu on tunne kun heikkous poistuu ruumiista[/signature]
   
 2. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Paljon kiitoksia, itse olen ollut aivan liian laiska kirjoittaakseni vastaavaa.

  Perushalpakaiutinlistaan voisi lisätä oman perus suosikkini EPOS ELS3:n, n. 300?/pari.

  Vahvistimista taasen Sony 790QS- jo niin halpa(340 kotiin kannettuna kitupiikki.net) että kevyempää laitetta on mielestäni aivan turha hankkia. Vastaava suunnilleen kun tuo Yamahan 7xx.

  Välikaapeleilla&kaiutinkaapeleilla ei ole niin suurta merkitystä perusseteissä kuin annetaan alan lehdissä&palstoilla ymmärtää- ABX sokkotesteissä edes ammattikuuntelijat eivät erota johtoja toisistaan, harvemmin vahvistimiakaan. Erojaa on, mutta ne ovat siis häviävän pieniä. Budjettiluokassa kannattaa pysyä hyvissä perusletkuissa.

  Digitaalisessa siirrossa taasen eroja ei ole lainkaan, eli signaali joko kuuluu, tai se rätisee. Mitään maagista bassojen hukkumista tms. ei digitaalisiirroissa voi tapahtua.

  Desibeleistä käytännössä ja karkeasti : noin kymmenen desibeliä vastaa kuuloaistimuksena voimakkuuden kaksinkertaistumista. Mikäli kuulijan kokema voimakkuustaso halutaan kaksinkertaistaa, on äänen teho kymmenkertaistettava.

  [Edited by: Jahas on 28.12.2004 23:05]

  [Edited by: Jahas on 28.12.2004 23:06][signature]Do we all learn defeat - from the whores with bad feet[/signature]
   
 3. dimoon

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2000
  Viestejä:
  11
  Vahvistimiin voisi lisätä Creekkiä, Cambridge Audiota ja Marantzia, kaiuttimiin Tannoyta näin aluksi. Erittäin loistava viesti silti. Voisipa melkein laittaa announcementiksi ylös.

  Termistöön taajuusvasteen, jakotaajuuden ja impedanssin voisi myös selittää. Tuosta resistanssista oikeastaan voisi selittää vähän tarkemminkin, sen verta usein kyselty: ""Mul on 4ohmin kaiuttimet kelpaax ne toho vahvistimee jos lukee 8-16ohm!1""[signature]僕は僕のことが知りたい ふくすいぼんにかえらず[/signature]
   
 4. Goodguy

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2003
  Viestejä:
  177
  Kaiuttimen sijotus on tärkeää. Useimmat kaiuttimet toimii parhaiten etäällä seinistä ja vähän matkan päästä kuunneltuna. Voisiko jopa pitää nyrkkisääntönä, että mitä isompi kaiutin, niin sitä enemmin se tarvii etäisyyttä seiniin ja kuuntelijaan?

  Resistanssi ja impedanssi on syytä erottaa. :)
   
 5. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Voisi lisätä että ISO FAQ löytyy http://www.hut.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/


  Muokataapa tätä hieman kun ihan FAQ- arvoon tämä nousi;

  Eli, kys. linkistä löytyy hyvin maanläheisesti selvitettynä mm. kaapeleiden, cd- soitinten, vahvistinten jne. tekniikkaa, ääneen vaikuttavia tekijöitä ja niin edelleen. Erittäin suositeltava lukupaketti kaikille Hifistä ja Audiosta kiinnostuneille.

  [Edited by: Jahas on 18.1.2005 10:30][signature]Do we all learn defeat - from the whores with bad feet[/signature]
   
 6. Hellxraiser

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2002
  Viestejä:
  639
  Oikein hieno ! Nyt kun saisi tuon vielä stickyksi.

  Heitänpä tähän tällaisen:

  Subbari:

  Audio Pro sub focus
  Chorus XLS
  SVS:n mallisto (tilattava jenkeistä ~550 - 2500e ?)

  Edittiä:

  hinta/laatusuhteeltaan oivia subbareita ovat todistetusti myös:
  BK XLS200
  BK Monolith (itselleni tällainen eksyi kotiin eikä ole tarvinnut katua vaihtoa sub focus --> monolith)

  Piuhaksi bilteman perus 2.5m2 piuhaa.

  Kaiuttimista kannattanee muistaa myös:

  Magnat Quantum 503
  Edullinen hyvälaatuinen peruskaiutin yleiskäyttöön. Hyväksi havaittu.

  Ps. Dynaudio Audience, ei evidence ;)

  [Edited by: Hellxraiser on 29.12.2004 0:49]

  [Edited by: Hellxraiser on 25.11.2005 20:30][signature]-yet with strange eons even death may die-
  Pää, on ja sekaisin...[/signature]
   
 7. JaniP

  Rekisteröitynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  276
  Pientä pilkunnus... RMS ja PMPO näkyvät myös kaiuttimissa, ei pelkästään vahvistimissa. Ja Herkkyys voidaan mitata monella tavalla, eikös joissain tapauksissa käytetä yhtä volttia? Tästä johtuen arvot eivät ole aina ihan vertailukelpoisia.[signature]Musta kuolo meitä kaikkia päähän koppaa. -Aleksis Kivi [/signature]
   
 8. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Eri asia, kaiuttimissa ilmoitetaan mm. tehon kesto. 100w kajarit eivät soi välttämättä sen lujempaa kuin 70w kajarit. Herkkyys ilmoitetaan aina kuten clavike asian ilmaisi. Jos se on johonkin muuhun muotoon laitettu, niin se on harvinaisen epästandardinmukaista.

  Tietysti sitten aktiivikaiuttimet- joissa siis on sisäänrakennettu vahvisti, ovat merkinnöiltään asia erikseen. Niissä siis ilmoitetaan yleensä teho ja herkkyys.

  [Edited by: Jahas on 29.12.2004 1:19][signature]Do we all learn defeat - from the whores with bad feet[/signature]
   
 9. Goodguy

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2003
  Viestejä:
  177
  Tuolla sfnet-faq:ssa herkkyys on selitetty. Joskus herkkyys ilmotetaan siis 2,83 voltin jännitetasolle (joka siis tekee 8 ohmin kuormalla P= 2,83^2 / 8 =1 W).

  Edit: Pidetääs tämä treadi on-topiccina... :)

  [Edited by: Goodguy on 29.12.2004 2:21]
   
 10. Whisky

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2001
  Viestejä:
  380
  -Samalla rahalla, mitä menee surround-järjestelmiin, saa yleensä astetta laadukkaamman 2-kanavajärjestelmän, joka on musiikin kuunteluun ainoa oikea vaihtoehto.

  -Toisaalta samalla rahalla taasen, joka menee kajareihin, saa yleensä myös astetta paremmat kuulokkeet...

  -Kukaan ei käske ostamaan laitteita uusina; hifi-laitteet kuluvat käytössä suhteellisen vähän, ja niinpä käytettyjen laitteiden hankkiminen voi olla hyvinkin varteenotettava vaihtoehto - tuloksena laadukkaammat laitteet edullisemmin

  -Putkilaitteiden tuottama ääni miellyttää monia (mm. minua ;) - etenkin stereokuuntelussa putkivahvistimet ovat varteenotettava vaihtoehto vielä nykyäänkin. Putkia on hyvin saatavilla, hintakin on yleisimpien putkityyppien (pääteputkista esim. KT88, EL34, EL84..) tapauksissa siedettävä.

  -Putkisoundiin pääsee jo esivahvistimella, mutta mikäänhän ei voita sitä, kun koko signaalitie on putkilla, silloin puhutaan ns. aidosta asiasta ;)

  -Vintage-hifi voi yllättää laadullaan. Vanha, laadukas, hyvin rakennettu vahvistin voi olla erittäin kova pala vielä nykyisille tasokkaammillekin laitteille. Esimerkkejä löytyy mm. Marantz (Model #8, Model #9), Dynaco (ST-70, Mark III [ modifioituina luokkaa high-end ] ), Audio Research, Harman Kardon (Citation II..)...

  -Vanhat transistorilaitteet (60-70 -luku) on enimmäkseen soopaa. Häviävät lähes joka suhteessa nykyaikaisille vastineilleen, siinä missä vanhat laadukkaat putkilaitteet pitää pilkkanaan vielä monia nykyvekottimiakin.. ;)

  -Mitä järeämmät ja laadukkaammat muuntajat, sitä parempaa ääntä putkilaitteet tuottavat

  -Ennen vanhaan tekniikka tehtiin kestämään
  (Itselläni on käytössä 40-50 vuotta vanhat vahvistimet, still going strong..)

  -Vanhat putkilaitteet ovat tekniikasta jonkin verran tajuaville hyvinkin yksinkertaisia ja palkitsevia tweakkauskohteita - tumpuloille tappavia, kirjaimellisesti. Erityisesti vanhat laitteet voivat vaatia modifikaatioita sähköturvallisuuteen liittyen - maadoitusasiat, uudet virtakytkimet yms.

  -Single-ended -laitteet vaativat parikseen herkät ja kalliit kajarit. Vuorovaihekytkentään (push-pull) perustuvat laitteet jaksavat ajaa normaaleitakin kajareita hyvin.

  -Termit 300B, 845, Single-ended triode, DHT ja OTL tulevat käymään kalliiksi..

  -Vanhat putket kuulostaa yleensä jonkin verran paremmilta kuin uudet. (Telefunken, Mullard, Philips vs. Sovtek, Golden Dragon yms.)

  -Eksoottisilla putkilla käyvän vahvistimen kanssa tulee ongelmia kun on putkien vaihdon aika, vaikkakin yleisimpiä putkia on hyvin saatavilla. KR Audion Kronzilla lienee tästä hyvä esimerkki. Tosin, perushifin ulkopuolella ja reippaasti.

  -Estetiikka on omalla tasollaan. Krominkiiltoinen laite, jossa on punaisena hehkuva putkirivistö, ei taatusti jätä ketään kylmäksi.

  -Vinyylilevyt on yhä voimissaan

  -Putkisoundia voi simuloida jossain määrin, esimerkkinä Winampin plugin Izotope Ozone

  -Jos haluat helpon, tutun ja turvallisen ratkaisun, osta mustasta pörssistä yamaha kolmen vuoden takuulla alennusmyynnistä. Just semmonen mikä on myös kolmella kaverillas. Mutta jos haluat saada rahalle vastinetta astetta erikoisempien ja hienompien laitteiden muodossa, ja seikkailunhalua riittää, anna putkitekniikalle pikkusormi ja menetä koko käsi. Kun kerran kuulet äänen, joka on peräisin kromia kiiltelevistä, punahehkuisista laitteista, ei paluuta enää ole. Koskaan.

  -Whisky-

  Glass audio never dies.

  edit:

  Postaukseen löytyy varmasti sanottavaa monilta, mutta puidaan putki vs. SS jossain muualla jos siihen tarvetta ilmenee, tämä ei ole oikea paikka vääntää aiheesta.

  [Edited by: Whisky on 29.12.2004 4:57]
   
 11. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Heitän kiusallanikin; kun tuolla nurkassa jököttävällä Voxilla ja putkietuasteella vedetään saundi narulle, niin IMHO, siinä on jo tarpeeksi putkea.

  Itse putkien maailma on sitten monipuolinen ja loppumaton suo, tiettyjä suosikkejahan löytyy- osa säröytyy enemmän, osa tuottaa saundia puhtaammin pidemmällä, toisista saa irti enemmän ääntä jne. Mainitut EL84:t ovat jo melkoisia säristimiä, ja yleisemmin kitaravahvistinkäytössä. [signature]Do we all learn defeat - from the whores with bad feet[/signature]
   
 12. Whisky

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2001
  Viestejä:
  380
  Arvasin ettet voi vastustaa kiusausta, osasin vastaustasi odottaa erään aiemman threadin perusteella - en vaan arvannut että näin nopeasti.. ;)

  Putkien maailma on joo oma mielenkiintoinen lukunsa, ja ajattelin siitä pienen palan kaiken uhallakin tuoda tänne, jos vaikka joku kiinnostuisi.

  EL84 on tosiaan hyvin pienitehoinen putki, ""The Marshall Sound"" -EL34:n ""pikkuveli"" ja harvemmin Hifi-laitteissa tavattu, yleisyyden vuoksi sen tuossa mainitsinkin.

  -Whisky-
   
 13. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Ja ehdottomasti syvällisen harrastustoiminnan arvoista puuhastelua, jos kiinnostusta alaan riittää. Minä keskityn vaihtelemaan tuon Vox:n putkia, ja Uraltone:n styrkka on rakenteilla.

  Lievästi offtopicciin kallellaan, mutta jospa tästä thredistä saisi aineiston FAQ:n tekemiseen. [signature]Do we all learn defeat - from the whores with bad feet[/signature]
   
 14. JaniP

  Rekisteröitynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  276
  Yritin sanoa, että kaiuttimista ilmoitetaan jatkuva ja hetkellinen tehonkesto. Ilmaisin asian vähän epäselvästi.

  Eli esim. 4 ohmin kuormalla 2W.[signature]Musta kuolo meitä kaikkia päähän koppaa. -Aleksis Kivi [/signature]
   
 15. SiB77

  Rekisteröitynyt:
  22.09.1999
  Viestejä:
  5 813
  Allekirjoitan; MX-1 M Cherry:t on littunäytön molemmilla puolilla ja tykkään kyllä.[signature]Näin laitetaan siqu kuntoon.
  [Edited by: SiB77 on 29.4.2006 02:32] Mikäs tässä..
  [Edited by: SiB77 on 29.4.2006 02:34] Ja typoja on..[/signature]
   
 16. Clavickle

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2001
  Viestejä:
  1 475
  kiitän ja kumarran saamastani positiivisesta huomiosta :)

  tarkoitus on päivitellä listaa kunhan kerkiän. stay tuned [signature]-Elämä on vain kohtalon ivaa
  -kipu on tunne kun heikkous poistuu ruumiista[/signature]
   
 17. dash_

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2004
  Viestejä:
  3
  uppista
   
 18. OldBeard

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2004
  Viestejä:
  207
  sticky now![signature]Asus A8V Deluxe, A64 3700+ SD, Gainward Bliss 7800GS AGP 512MB GS[/signature]
   
 19. juggiz

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2003
  Viestejä:
  5
  Desibeleistä vielä, että 10dB on tasan 10-kertainen äänen vahvistuminen tai vaimentuminen vertailuarvoon nähden. kumpaa sitten mitataan. Desibelit on suhteellinen asteikko eli siinä verrataan aina jotain lukuja tai arvoja toisiinsa. Kun taas esimerkiksi dBm on standardisoitu merkintä ja tarkoittaa, että vertailu arvona on 1mW- tehoa. Desibelit lasketaan myös erilailla kun puhutaan jännitteistä tai tehoista. Virroista ei puhuta desibeli -asteikolla.

  Laskuja: 3dB tarkoittaa tehon: 10^(3/10)=1.9952623 kertaistumista
  10dB tarkoittaa tehon: 10^(10/10)=10 kertaistumista

  24mW on dBm:nä : 10*log(24)= 13.8021 dBm


  THD tosin tarkoitaa kokonaissäröä. tämä ei olekkaan niin yksinkertainen käsite. kokonaissärö muodostuu kahdesta erilaisesta säröstä. Kerrannaissäröstä(Harmooninen särö) ja Intermodulaatiosäröstä(IMD)(mitä lie suomeksi). Kerrannaissärö muodostuu vahvistettavan taajuuden kerrannaisista. Esim. jos vahvistetaan 100Hz -taajuutta, niin kerrannaissäröä muodostuu taajuuksille 200Hz, 300Hz, 400Hz, 500Hz jne.. Näistä vahvimmat ovat parittomat kerrannaiset, ja niistä 3. ja 5. kerrannainen.
  Intermodulaatiosärö on eri taajuuksien summa ja erotus tuloksen seurauksena syntynyttä uutta haitallista taajutta, joka saattaa sekoittua johonki toiseen vahvistettavaan signaaliin ja vääristää sitä. keskenäismodulaatiosärö voi syntyä vaikka komponenteista kolmas harmooninen kerrannainen - toinen harmooninen kerrannainen.
  IMD nimenomaan oli se jota 60-70 -lukujen trankkuvehkeissä oli paljon ja suurin tämän aiheuttaja on takaisinkytkentä. takaisinkytkentä kyllä pienentää kokonaissäröä, mutta lisää IMD:tä. IMD:n osuus THD:stä on yleensä hyvin pieni 1%, Mutta on se merkitsevämpi osa säröstä. IMD:n osuudessa nimenomaan putkivahvistimet hakkaavat trankkuvehkeet. IMD:n muuten keksi tai siis löysi ja toi esille sen merkityksen niin suomalainen Tapio M Köykkä.

   
 20. Clavickle

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2001
  Viestejä:
  1 475
  kiitoksia tarkennuksista juggiz[signature]-Elämä on vain kohtalon ivaa
  -kipu on tunne kun heikkous poistuu ruumiista[/signature]
   
 21. merck

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2001
  Viestejä:
  54
  .[signature]""What you got back home, little sister, to play your fuzzy warbles on? I bet you got, say, pitiful, portable picnic players. Come with uncle and hear all proper! Hear angels' trumpets and devils' trombones. You are invited!""
  [/signature]
   
 22. ridgeforrester

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2004
  Viestejä:
  215
  Splendid m8s! ;)[signature]HT: harman/kardon AVR3000 & DVD21, Panasonic TX-28PS1, Infinity Alpha50, Alpha20, AlphaCenter and one Infinity SW-12 powered subwoofer.[/signature]
   
 23. CP-Geek

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2002
  Viestejä:
  1 110
 24. Hellxraiser

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2002
  Viestejä:
  639
  Uskomatonta !

  Modet on saanu tänne ensimmäisen varsinaisesti asiaan liittyvän stickyn. Great ![signature]-yet with strange eons even death may die-
  Pää, on ja sekaisin...[/signature]
   
 25. breez

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  461
  Jos ajatellaan, että jopa ruvelle kompressoidussa musiikissa on dynamiikkaa jäljellä 9-10dB, niin 0,5W keskimääräisellä tehoilla piikit vaativat ~5W. 20dB dynamiikan musiikkia kuunnellessa piikkeihin tarvitaan jo 50W.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti