AY-liikkeen lakkauttaminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja TheThh, 11.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Laskuteline

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2012
  Viestejä:
  1 544
  Nimenomaan.
   
 2. Rontto

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2004
  Viestejä:
  1 740
  Miksi tätä ei voi koskaan sanoa suoraan että kiukuttaa maksaa edes sitä pientä tessin palkkaa ja olisi kova halu palkata liittoon kuulumattomia viiden euron tuntipalkkaa ilman mitään lisiä?
   
 3. moksis

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2004
  Viestejä:
  258
  Saahan sitä haluta muttei sitä kenenkään ole pakko ottaa.
   
 4. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  Olisi parempi jos vielä tämän paikallisen sopimisen sijasta oikeasti tehtäisiin jotain päätöksiä mitkä olisi ihan helppo toteuttaa jo nyt. Vaikka helpompi irtisanominen ja helpompi palkkaaminen sillä turvalla että valtio maksaa työttömyysturvaa ilman helvetinmoista paperisotaa. Esim. vaikka työttömyysturvan säilyminen ensimmäisten 6kk ajan jos työllistyt pitkäaikaisen työttömyyden jälkeen mutta työnantaja voi myös monottaa sut helpommin pihalle, tässäkin tilanteessa tietty työttömyysturva säilyy.

  Noh, nyt joku sanoo että kun liitot ja työntekijät on niin änkyröitä että mikään ei kelpaa. Silloin kannattaa muistella miten "neuvottelut" meni. Sanottiin että nyt luovutte näistä eduista tai me tehdään se pakolla muuttamalla lakia. Mitähän toinen osapuoli tekee tässä tilanteessa? No ei suostu mihinkään koska uhkailu on aika surkea tapa alkaa "neuvottelemaan". Jos vaikka viime neuvotteluissa olisi esitetty jotain myönnytyksiä työnantajapuolelta niin liittojen suhtautuminen olisi voinut olla vähän parempi.

  Muistaakseni viimeksi neuvoteltiin siitä että työntekijöiden olisi pitänyt luopua vaikka mistä ilman että työnantajille asetettiin mitään velvotteita tai heikennyksiä. Sitten kun tajuttiin että jaa eihän ihmiset nielekään tätä ihan tuosta vaan, niin tää apina pääministeri lähti YLElle pitämään jotain monologia vaikka olisi vaan pitänyt palata neuvottelupöytään järkevimmin argumentein.
   
 5. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Miksei voi sanoa suoraan, että haluat puuttua ihmisten perustuslaillisiin vapauksiin sopia omasta palkastaan ja pitää ihmisiä työttömänä, vain jotta saisit ahneena pari pennosta lisää tilillesi tehdessäsi kaikesta kilpailusta laitonta?
   
 6. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Minusta voitaisiin helpottaa irtisanomista ja palkkaamista tilanteessa missä firmassa ei tarvita enään jotain tiettyä henkilö, mutta jostain muulata hänelle löytyy vastaavaa työtä. Tässä tapauksessa on kaikkien etu että, työntekijä vaihtaisi tonne toiseen paikkaan, jossa häntä tarvitaan. Taas jos työntekijä jäisi pitkäaikaistyöttömäksi ei irtisanomista pitäisi helpottaa.

  Mitä oikein selität? Palkoistahan sovitaan paikallisesti ja jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa itse niihin. Työehtosopimuksessa on vain asetettu säälilliset rajat rajoittamaan riistoa. Muualla tätä vastaa minimipalkka.
   
 7. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  Tosin tässäkin tietenkin voi asiaa pohtia vähän niinku keskiväliltä. Annetaan vapaus paikalliseen neuvotteluun, mutta ainakin mun mielestä asiaan on pakko asettaa jotkut raamit koska työnantajan mahdollisuus kykkyttää työnantajaa on aika iso. Varsinkin jos on oikeistolainen hallitus niin palkkoja leikatessa ja ehtoja huonontaessa sanotaan vaan että "No et sä mitään tukia saa jos työpaikka ei miellytä". Käsittääkseni ammattiliitot perustettiin juuri tämän takia.

  En ole siis paikallista sopimista vastaan, ihan ekana vaan tulee mieleen että ei siitä varmaankaan seuraa oikein muuta kuin pienemmät palkat työntekijöille vaikka työnantajat mitä tahansa lupailisi. Sanon kuitenkin tähän loppuun että varmasti on olemassa toimiva ratkaisu.
   
 8. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  No siis myös tuossa tilanteessa, mutta pidän omaa ehdotustani ihan fiksuna. Tanskassahan valtiolta saa helposti fyrkkaa mutta myös yritysten irtisanomisoikeus on parempi. Jos oikeasti yritys ja työntekijä voisivat kokeilla että toimiiko homma, ilman että käydään vitunmoista paperisotaa niin olisihan se kaikille parempi.

  Nyt tuntuu että työttömät joutuvat kieli keskellä suuta tekemään laskelmia että kannattaako tehdä 10 tuntia töitä kuukaudessa ja yritykset karsastaa palkkaamista koska se aiheuttaa taas hankaluuksia jos tuotanto laskee vaikka vuoden päästä.
   
 9. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Se, että palkka pienenee ei ole mikään syy puuttua toisten ihmisten perusoikeuksiin. Ymmärrän kyllä, jos työolot ja palkat menevät todella huonoiksi, niin sitten on pakko ehkä ottaa rankemmat keinot käteen ja puuttua vapauksiin. Mutta se on aina radikaali ratkaisu.

  Riistoa on nimenomaan se että haluat viedä ihmisiltä vapauden ja estää heitä tekemästä töitä alle jonkun epädemokraattisen eturyhmäporukan päättämän "säällisen palkkarajan".

  Ihmisten vapauksiin pitää puuttua vain todella hyvillä syillä. Ja näyttää siltä, että se hyvä syy on tässä tapauksessa "halutaan lisää liksaa". Ei kelpaa minulle.
   
 10. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  Eikai yritystoiminnan säännöstelyssä mitään lainvastaista ole? Yrityksien toimintahan on aivan saatanan tarkasti valvottua ja rajoitettua, palkkaus ja työolot on vain yksi säännöstelyn kohde.

  Tai no, voidaanhan lakiin merkitä että erikseen jokaisen työntekijän kohdalla voidaan tehdä sopimus joka ei noudata yleissitovuutta jos kumpikin osapuoli niin haluaa. Eli jokainen voi sanoa että ok alennetaan palkkaa. Vai onko tämä jo mahdollista?
   
 11. Maxxi

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2001
  Viestejä:
  300
  Ei ole mahdollista.

  Lakiin vaan määritys minipalkasta ja lisistä ja sit paikallisesti jokainen yritys neuvottelee siitä eteenpäin.

  Paljon on työntekijöitä jotka eivät liitoista välitä ja paljon työyhteisöjä joilla varmasti ois asiat paremmin jos voisivat keskenään sopia asioista.

  Eli yleissitovuus vittuun niin alkaa hommat mennä paremmin.
   
 12. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  Tämmöinen ratkaisu olisi hyvä. Tätä voisi helpottaa vielä sillä että otettaisiin esim. turhia arkivapaita pois ja annettaisiin lomapäivinä, kuten kirjoitin aikaisemmin. Silloin olisi kummallekin osapuolelle hyvä ratkaisu ilman että joudutaan leikkaamaan oikeastaan mistään. Toisena sitten tuo työttömyysturvan helpompi saaminen ja siihen päälle yrityksen kattavampi irtisanomisoikeus. Saataisiin oikeaa joustoa kummallekin puolelle.
   
 13. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Ammattiliitot pitäisi laajentaa kaikkiin maailman maihin ja pikku hiljaa kiriä palkkaerot umpeen ja kieltää maan palkkatasoa halvemmalla työn teettäminen. Maailmassa on ihan tarpeeksi varallisuutta, mutta tähän asti se on jakautunut suurin piirtein niin, että muutama prosentti omistaa n. kaiken ja loput sitten riipivät kasaan mitä saavat.
   
 14. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Yleissitovuus ei tietenkään ole lainvastaista, mutta perustuslainvastaista se on. Suomessa ei tunnetusti paljon perustuslaista piitata. Käsittääkseni perustuslaillinen ongelma on että yksityinen mafiajärjestö päättää sopimukset muiden puolesta. Varmaan menisi vielä ihan perustuslain mukaan jos nämä minimipalkat sun muut olisi demokraattisesti sovittu eduskunnassa.

  Ratkaisu jota eniten itse toivoisin olisi että saataisiin perustuslakituomioistuin Suomeen, jolloin tällaiset lait, monen muun lain ohella, voitaisiin viedä sinne ja purkaa.

  Toivottavasti myös maksujen verovähennysoikeus saadaan purettua. Ei ole oikein että yksi poliittinen järjestö nauttii tällaista etua. Jos itse heitän vaikka Effille rahaa niin en minä niistä mitään verovähennyksiä saa.
   
 15. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  No nostetaan se minimipalkka sitten vaikka 15 euroon tunti, vähän niin kuin jossain Jenkkien osavaltioissa dollareissa? :D
   
 16. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Minimipalkkoja vastaan olen toki myös, koska ne vähentävät ihmisten vapautta samalla lailla, mutta ne on parempi vaihtoehto, koska ovat demokraattisesti päätetty.

  Mielestäni, kuten aikaisemmin sanoin, jos minipalkat halutaan säätää eduskunnassa, niin asialle pitää olla hyvä syy. "Saahaan sitten lisää liksaa" ei tällainen ole. Jos palkat pyörisivät jossain pohjamudissa ja ihmisillä olisi vaikeuksia elää niillä, niin alkaisi olla jo aihetta puuttua tällä tavalla asiaan, mutta nyt ollaan kaukana siiitä tilanteesta.
   
 17. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  En kyllä löydä perustuslaista mitään pykälää mikä ottaa tähän kantaa. Menee varmaankin sopimusoikeuden puolelle. Toinen mikä tässä varmaan on otettu huomioon on se että se ei heikennä yksityisen työntekijän asemaa suoraan palkan alennuksilla tai työolojen huonontumisella vaan yleissitovuudella käytännössä reguloidaan yritystoimintaa.

  Olen kuitenkin sitä mieltä että työntekijällä tulisi olla oikeus neuvotella erikseen omista eduistaan, mutta tietenkin vaan silloin kun kummatkin osapuolet on valmiita neuvottelemaan. Oon kuitenkin myös aika varma että tällä hetkellä yksittäisten työntekijöiden palkkaneuvottelut alle TESsin on mahdollisia. Työntekijä voi esim. kieltäytyä palkasta, mikään pakkohan sitä ei ole ottaa vastaan jos haluaa neuvotella omalla kohdallaan.
   
 18. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Ei se tietenkään työssäkäyvän asemaa heikennä. Työssäolevien etua vartenhan se on luotu. Ideahan on että työssäkäyvät järjestävät asiat niin että työttömät eivät voi tulla pienemmällä palkalla kilpailemaan heidän tehtävistään, koska se on laitonta.
  Kyllä uskon että pamppua tulisi työnantajalle jos tessiä pienemmällä jossakin työskentelisin, kun joku asiasta viranomaisille kielisi.
   
 19. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  Pitäisi kyllä kysyä joltain lakia enemmän tuntevalta että rikkooko perustuslakia. Jos näin pähkäilemällä miettii niin en usko että rikotaan, kuitenkin perustuslaissa puhutaan vaan yhdistymisvapaudesta ja tarkennukset on sitten erikseen kirjattuna.

  Sen verran monimutkainen juttu että en uskalla ottaa ihan hirveästi kantaa. Kuitenkin ammattiliittojen synty jo kielii niiden tarpeesta ja sen takia mun mielestä turha lähteä puhumaan heti äärimmäisistä ratkaisuista joissa aletaan tekemään todennäköisesti suoriin palkanalennuksiin johtavia toimenpiteitä, vaan pyrittäisiin nyt vaikka aluksi siihen että neuvottelupöydässä saataisiin edes yksi rakenteellinen uudistus tehtyä sen sijaan että pelleillään joillain minuuteilla.
   
 20. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Totta kai saa yhdistyä, mutta kamaan ei nyt yksityinen yhdistys voi keskenään päättää jotain yleispäteviä sopimuksia, jotka koskee yhdistykseen kuulumattomiakin. Itse voisin mennä vaikka sunnuntaina jonnekkin töihin 150% palkalla, mutta minua sitoo jonkun täysin epädemokraattisen yksityisen tahon säätämä sopimus. Suomessa ei mikään maailman paras perustuslaki ole, mutta ei se nyt niin huono ole, että se tällaisen sallisi.

  Ammattiliitot voivat ihan hyvin olla olemassa ilman että niille olisi valtaa päättää jäseniin kuulumattomien sopimuksia. Kun on tarpeeksi jäseniä, niin on siinä silti neuvotteluvaltaa. Myöskään mikään entinen tarve (ammattiliittojen synty) , ei kerro mitään nykyisestä tarpeesta. Myöskään yleissitovuutta ei ollut pitkään aikaan ammattiliittojen synnyn jälkeen ja hyvin silti onnistuivat tehtävässään.
   
 21. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 500
  No mulla ei ekana tule mieleen että yleissitovuuden purkaminen johtaisi siihen että työntekijöillä olisi parempi kilpailuasema työpaikoista jos voisivat neuvotella itselleen pienemmät palkat. Ekana tulee mieleen että työnantajat leikkaavat palkkoja ja lisiä samoin tein ja sanovat että jos ei kiinnosta tulla töihin niin kyllä joku työkkäristä tänne pakotetaan. Sitten jos siinä vaiheessa tajutaan että ei hitto tässähän olis pitäny kuulua liittoon tai järjestäytyä niin työnantajalla on aika kova neuvotteluasema kun käytännössä päättää ihmisten työpaikoista.

  Sitten tietenkin on kerrannaisvaikutuksia. Enkä usko että paikallisen sopimisen etuja on edes hirveästi kyetty laskemaan järkevästi paperille niin että joku puolueeton taho allekirjoittaisi ne.

  Jos löytyisi yrityksiä jotka olisivat valmiita tekemään vaikka ehdotelman että jos meille tulisi paikallinen sopiminen niin me tehtäisiin näin ja näin, ja saataisiin mukaan sekä työnantajat ja työntekijät niin varmasti ammattiliitot kuuntelisivat. Olisi hyvä testata muutoksen käytännön näkökulmaa ilman että pahimmillaan heitetään iso osa työntekijöistä tilanteeseen jossa joutuvat aivan paskaan neuvotteluasemaan.
   
 22. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Mä annan sulle tämmösen mietintätehtävän.

  Ajatellaan että alalla on minimipalkka 2000€. Tälläisen henkilön kokonaiskustannukset oisivat työnantajalle 3000 €/kk. Henkilön tuotto työnantajalla olisi 5000€/kk.

  Sitten joku tulee alalle ja suostuu tekemään samaa työtä samalla panoksella 1200€/kk.

  Oletetaan että laki sallisi tämän.

  Mitkä olisivat seuraukset eri kanteilta? Vihjeenä vielä että, ota mukaan myös muut osapuolet kuin tämä työntekijä ja työnantaja.
   
 23. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  no tässä on meidän ajattelun ero. itse pidän vapautta niin tärkeänä että mikään huonompi neuvotteluasema ei ole mikään syy tällaiseen sortoon, että joku etujärjestö päättää esimerksi minun oikeudestani työskennellä kaveri firmassa sunnuntaina meille sopivalla palkalla.

  tämä vastauksena tatuksen viestiin. en vastaile nyt kännyllä enempääkoska menee hermo tähän laitteiseen
   
 24. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 570
  Ajatella voi, kannattaa myös ajatella vähän muitakin vaihtoehtoja.

  Jos mietitään tuon, jos ala on sopinut minimipalkan, jos se on kilpailukykyinen sillä oikeasti kannattaa palkata kilpailulla markkinoilla niin se työllistää. Osa voi pyytää parempaa palkkaa ja se kannattaa maksaa.

  Jos minimipalkka on keskimäärin kipupisteessä, kannattaa, jos tuottava tekiä, ei kannata jos ei ole tuottava, niin silloin se on työllistämisen este. Ja jos irtisanomissuoja, niin riskimarginaali pitää olla riittävän iso.

  Jos minimipalkka johtaa niin isoihin kustannuksiin ettei kannata palkata, niin ei työllistä ja lopputkin irtisanotaan.


  Aloilla joissa ei kilpailua minipalkka toimii, kustannukset voi siirtää eteenpäin, mutta kysyntä vähenee ja ei työllistä.

  Jos Suomessa nyt purettaisiin yleissitovuus, niin se ei tarkoita että palkat putoaisi vapaasti, ei edes aloilla missä työvoimatarjontaa rutkasti, sillä tarjonta vaihtelee hinnan mukaan.

  Jos tuo olisi kirjamellinen, niin osa jäisi pysyvästi vaille töitä.
   
 25. Rontto

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2004
  Viestejä:
  1 740
  Voit helposti kiertää tessin palkkarajat perustamalla toiminimen, käyttämällä ukkoa tai vastaavia, yrittäjänä voit laskuttaa vaikka euron/tunti eikä mikään liitto puutu asiaan mitenkään.
  Tai sitten voit sopia työnantajan että olet osa-aikainen työntekijä mutta teetkin täyttä viikkoa ja tuntisi merkitään vain kahdelta päivältä. Jos työnantaja ei tähän suostu aina voit irtisanoutua ja mennä töihin jollekin jika ymmärtää ettet ole rahalle perso.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti