AY-liikkeen lakkauttaminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja TheThh, 11.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 048
  Tämähän riippuu tietenkin täysin työnantajasta/alasta/paikkakunnasta/tilanteesta. Mitään kategorista tuosta ei voi sanoa. Itselläni kokemusta vain asiantuntija-aloista ja en ole saneluun koskaan törmännyt - päinvastoin. Työntekijät muokkaavat työntekoa juuri sellaiseksi, joka parhaiten sopii heille, yritykselle ja asiakkaille. Oikeastaan työntekijät sanelevat - positiivisesti. Kyse on molemminpuoleisesta luottamuksesta, jonka soisi yleistyvän. Paikallinen sopiminen on ainoa järkevä tapa järkevöittää työn tekemistä - liittotason sanelu johtaa vielä heikompaan lopputulokseen. Varmasti osa työnantajista ei osaa alussa käyttää sitä voimavarana, mutta oppivat kyllä kun tarpeeksi moni nostaa kytkintä ja vaihtaa työpaikkaa - kuten tuossakin esimerkissä. Toki yksityisellä ja julkisella sektorilla on omat eronsa.
   
 2. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Vähän vaikuttaisi, että jotain jäi kertomatta, sillä se VES antaa aika selvät askelmerkit siihen, milloin ruokailu on työnohessa ja milloin se on omaa aikaa. Useimmissa hommissa ruokailu työnohessa on poikkeus ja sitä käytetään kun henkilön työpanos on oltava saatavilla koko ajan. Sairaanhoitajan hommissa voisin kuvitella, että tällaisia olisi päivystyspolin hommat. Ruokailu työnohessa tarkoittaa melkein aina sitä, että henkilö ei voi poistua työpaikaltaan hoitamaan omia hommia, toisin kuin silloin kun se ruokis on omaa aikaa.

  Sitä VESsiä on ollut sorvaamassa pataljoona AY-klovnia työntajapellejen lisäksi, joten kannattanee itkeä ensin omaan liittoon ruokiksistaa ennen kuin alkaa syyttelemään työnantajaa.
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 565
  Jotain on täytynyt jäädä kertomatta, tuossa tosiaan oli keskitytty siihen että ruokatauko on omaa-aikaa, ilmeisesti olisi haluttu että siitä olisi maksettu palkka, vähän niin kuin kesälomista.

  :-)
  Mikäs tuossa muuten oli irtisanomis aika ? 4kk ? , eiku ei tainnut olla syytä, niin rankasti pidempi. :-)
   
 5. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Auttaisi paljon jos karenssit poistettaisiin kokonaan siitä jos jää työttömäksi.
   
 6. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Karenssien poistaminen tulisi aivan törkeä kalliiksi, varsinkin meidän ansiosidonnaissysteemillä ja lisäisi työttömyyspäiviä ja todennäköisesti myös työttömyysjaksoja.
   
 7. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Eli jos annetaan työntekijälle todelllinen vapaus kilpailla työpaikoista niin maksaa liikaa. Lienee parempi tehdä työntekijän asema sitten tarpeeksi vahvaksi. Tuossa ehdotuksessa jopa kun erotetaan ilman kunnon syytä niin saa karenssia.

  Vähintään täytyisi poistaa karenssi jos lähtee pois/potkaistaan koeajalla. Lisäksi jos kyseessä on muut kuin työntekijästä johtuvat painavat syyt.
   
 8. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Millähän tavalla se karenssin poistaminen lisää potentiaalisen työntekijän vapautta kilpailla työpaikoista? Ei karenssin poistaminen vaikuta työn hintaan ainakaan laskevasti tai nosta osaamistasoa.

  Mikä on tarpeeksi vahva? Kannattaisi ehkä ymmärtää sellainen yksinkertainen seikka, että mitä kireämpi irtisanomissuoja, sitä suurempi työllistämisen kynnys. Ja mitä suurempi työllistämisen kynnys, sitä vaikeampi niiden heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien on päästä duuniin tai edes näyttämään osaamistaan.
  Suomessa on henkilöperustainen irtisanominen jo nyt huomattavasti vaikeampaa kuin esim. Tanskassa. Ja siinä on yksi merkittävä syy siihen, miksi meidän työllisyys on niin matala.

  SAK:n twitteristäkö tämän tiedon luit?

  Miksi?
   
 9. Blackstone

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2002
  Viestejä:
  670
  Kyllä irtisanomisen helpottaminen lisää työllisyyttä. Sipilän laskuopin mukaan nimittäin: Otat työntekijän ja annat sille parin päivän päästä kenkää. Otat uuden tilalle ja kas, kaksi ihmistä on työllistynyt. Näin toimii hallituksen tilastotiede.
   
 10. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 565
  Miten karenssi siihen liittyy ?
  Työntentekijällä on kohtuu lyhyet irtisanomisajat, ja ilman syytä (Vai tuleeko niihin jotain pidennyksiä?), eikä hänelleä ole velvollisuus tulla takaisin, vaan voi siirtyä toisen palvelukseen, poislukien erityis tapauksissa sopimukset jotka rajoittaa samanalan kilpailuun, muuten karenssi liittyy "työttömyyskorvauksiin"

  Se on totta että noita samanalan kilpaileviin hommiin sovittu karensseja on joissain paikoissa sovittu ylilaajasti, se ei aina tarkoita että olisivat kovinkaan sitovia.

  Tämä on vähän kinkkinen, en tiedä tuleeko muutoksia, mutta ei koeajalla hommien loppuminen ole tarkoittanut automaatti karenssia . Jos työntekijää ei nappaa hommat, niin silloin karenssis ihan normaalin mukaan, siinä ei kai mitään ihmeellistä?

  Karenssi pituudet ja ne miten noissa koaika tapauksissa ketjutetaan sitten oma lukunsa. Eli ettei pääse syntymään eräänlaista kannustinloukkua.

  Ansiosidonnaisen voisi uudistaa sellaiseksi että enemmän henkilökohtainen , eli jos ei halua tai kykyä omatoimisestä pitää puskuria, niin sitten henkilökohtaisella ansiosidannaismallilla jossa oma kassa minkä kanssa voi pelata, ilman että muut päättää.
   
 11. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Tarkoitin tuossa että silloin työntekijällä olisi mahdollisuus myös sanoa kokonaan ei. Laissa katsotaan perinteisesti että työntekijä ei ole tasaveroisessa neuvotteluasemassa.

  Lisäksi tuo voidaan ulottaa koskemaan vain niitä joissa irtisanomista helpotetaan. Tuskin kovin moni irtisanoutuisi. Puolet noista yrityksistä on lisäksi sanonut palkkaavansa lisäväkeä jos tuo tulee niin jo sillä tulolla katamme menetyksen helposti.
   
 12. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 565
  Työntekijä voi sanoa ei, ja nyky mallissa sillä on lyhyet irtisanomisajat, (jos määräaikainen, niin sitten sen mukaan)

  Ei nyt ihan selvinnyt mitä meinaaat.
  Jos meinaat että jos työntekijä irtisanoutuu ilman syytä, niin työttömyysturvan karenssiajat poistetaan?

  No ajatus sinänsä, en sitten tiedä olisko sillä menestymisen mahdollisuuksia nykymallisessa työttömyys turvassa, vaatisi vähän vähän perusteellisemmat muutokset, jonka sivuseurauksena sitten tuollainen.

  Jos ei muita muutoksia, niin tuo malli pitkälti poistaisi TE keskuksen muutkin karenssit

  Et sanonut, mutta olitko samalla selkeästi pidentämässä irtisanomisaikoja , ja poistamassa yleissitovuutta ?
   
 13. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Tuo siis koskisi vain niitä yrityksiä joissa irtisanomissuojaa ollaan heikentämässä. Pienissä yrityksissä välit voivat tulehtua nopeasti joten karenssiaikojen poisto suojelisi työntekijääkin, tuskin hyvistä työpaikoista lähdetään. Työnpakoilijat ovat motivaatioltaan sitä tasoa että tuskin heitä haluttaisiin pitää täissä muutenkaan. Yleisitovuuden poistaminen torpattiin jo eikä tässä käsitelty irtisanomisaikojen pidentämistä. Se olisi siis vastaehdotus tuolle helpotetulle irtisanomiselle jotta neuvotteluja voitaisiin jatkaa. Toki voidaan yrittää keksiä myös muu myönnytys palkansaajajärjestöille. Pakottaminen ja lakkoilu tekee kaikille vahinkoa, nyky-yhteiskunnassa asiat tulisi kyetä ratkaisemaan sopimalla.

  Yleissitovuuden poisto vaatisi jo mittavia muutoksia enkä näe sitä mahdolliseksi lähitulevaisuudessa. Omalla alallani siitä ei olisi haittaa mutta rakennusala ja jotkut muut alat olisi eri asia.
   
 14. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 565
  Heikennys on hyvin pieni, ja se periaatteessa parantaa työilmapiiriä, eli vähentää omasta syystä irtisanoutumiseen.

  Jos ajattelit irtisanomisaikojen pidentämisä ym, niin en ajatustasi tyrmää, mutta siitä huolimatta voi olla pitkissä puissa koska se TE keskusten karenssit pitkälle poistaisi.

  Virkailijalle voisi joustoa antaa, mutta sellainen tuntuu olevan vaikeaa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2018
 15. Vertigo

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2002
  Viestejä:
  267
  Ehhehee, kylläpäs nokkelan keksit...

  Tosin tuollainen lienisi mahdollista jo nykylainsäädännölläkin, koeaikana ei kai tarvi sen kummempia syitä työsuhteen purkamiseen, kummaltakaan puolelta...
   
 16. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Mietin vaan että jos Suomi haluaa olla oikea demokratia, niin voisiko perustuslaissa kieltää puoluekurin. Tällä hetkellä 200 sijasta eduskunnan päätöksistä vastaa noin 5 henkilö ja muut pakotetaan äänestämään tämän diktatuurin mukaan.

  Hyvä esimerkki on tämä irtisanomisen lakkauttaminen, jota noin 80% kansasta vastustaa. Kuitenkin asiassa myös media on lahjottu olemaan hiljaa. Esimerkiksi he eivät tuo esille, että eduskunta rikkoo kansan tahtoa.

  Lisäksi kun kaikki Häkämiestä myöten vaativat kautta maan lain mittasuhteeseen niin miksei sitten järjestetä asiasta kansanäänestystä? Vähintään se sen arvoinen on, kun kosketaan pyhään irtisanomissuojaan. Senkin oikea paikka olisi perustuslaissa.

  Nyt jos koskaan toivon ay-liikkeltä uskallusta julistaa yleislakko, jos hallitus ei keskiviikkona peräänny. Ja oikein olisi, että Lindström, Sipilä ja muut korvaisivat omasta pussistaan yrittäjille.
  Linströmistä on kyllä kuoriutunut oikea rosvo, vaikka aikaisemmin piti työläisten puolta. Vaikea uskoa, että kukaan tuota työväen kyykyttäjää äänestäisi.
   
 17. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 565
  Miettiskellä kannattaa, tarkoittaisi käytännössä vähemmistöhallitusta, eli ei oikein olisi toimiva.

  Suomessa ehkä tuo ajatusta lähellä oleva systeemi ja siinä on ongelmansa, verrattuna kaksipuoue(enemmistö)syteemit tai järjestelmät missä äänestetään puoluetta. Eikä siis ole pidetty kaikkia henkilöön ja paralmentismiin meneviä uudistuksia välttämättä kaikinpuolin hyvänä.

  Irtisanomisen lakkauttaminen ?
  80% vastustaa ?

  En nyt tiedä mistä kirjoitat.

  Ketjussa on ollut kirjoituksia pienten firmijen irtisanomis pykälien viilaamisesta, jota AY liikkeet vastustaa, laajempaa poliittista ulottovuutta. Entiedä vastustaako AY toimi 80% vai ei.

  Aha, ensin kirjoitat demokratiasta, ja sitten toivot että AY liike jyräisi sen.

  Kirjoitita alussa puoluekurista, jos se kiellettäisiin perustuslaissa, niin se luonollisesti koskisi myös oppositiota.
   
 18. Upp3

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2002
  Viestejä:
  915
  80% on hirveesti enemmän kuin kyselyssä saatu 50%: https://demokraatti.fi/hs-kysely-irtisanomislaista-47-prosenttia-vastustaa-hallituksen-aikeita/ (50% kun otettu huomioon virhemarginaali)
   
 19. Tiktok

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2007
  Viestejä:
  314
 20. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Jännä nähdä, kun työmarkkinat nyt jotenkin toimivat, niin työnantajat inisevät jotain työvoimapulasta. Päin vastan homma toimii niin kuin pitää, kun työnantajat kilpailee työntekijöistä, eikä toisin päin. Tälläisessä tilanteessa liittojakaan ei samalla lailla tarvita. Ja maailma on vaan parempi paikka, ilman noita 1600€/kk puhelinmyyjiä.
   
 21. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Eli arvosi ay-liikkeen silmissä määräytyy sen mukaan kuinka monta vuotta olet maksanut sille jäsenmaksuja.

  Tuollaisen lausunnon jälkeen ei varmaan tarvitse olla huolissaan mistään nuorempien jäsenten ryntäyksestä, ja liittojäsenyytensä vasta aloittaneetkin saattavat alkaa katsella mistä saman "turvan" saisi halvemmalla. Ja Rinne varmaan juoksee karkuun kaikkia tilaisuuksia joissa on riskinä että tämä otetaan puheeksi.
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2018
 22. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 523
  Tämähän on oikein fiksua edunvalvontaa, jos ammattiyhdistysliike suunnittelee laittavansa omalta osaltaan pillit pussiin noin 10v päästä. Omat on hautajaiset :D
   
 23. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 048
  Hienoja uutisia AY-rintamalta:

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005901258.html
   
 24. Tlapio

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  1 592
  Nii eikös tuo ole vaan työnantajille hyvä uutinen että voivat ajaa omia asioita paremmin eli työnantajien valta kasvaa.[​IMG]
   
 25. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Tilanteesta tuskin kuitenkaan voi syyttää työnantajia, vaan ehkä pitäisi miettiä onko omassa toiminnassa jotain parannettavaa, että uusia jäseniä saisi houkuteltua nopeampaa tahtia kuin mitä vanhoja kupsahtelee. Kaikki eivät välttämättä pidä esimerkiksi siitä miten tiukasti SAK ja demarit on yhdessä, tai miten nuorten työllistyminen ei näytä olevan kovin korkella prioriteetilla keskusjärjestöjen asialistalla.
   
  Viimeksi muokattu: 16.11.2018
 26. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 993
  SAK on hävinnyt pelin jo siinä että se on jäänyt sinne jonnekin 70-luvulle. Ellei meno uudistu kohta niin tulevaisuus on juurikin tuossa kehityksessä. Kohta muutamat työpaikan vanhat jäärät kuuluvat enää ammattiyhdistykseen.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti