AY-liikkeen lakkauttaminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja TheThh, 11.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. khufu

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2014
  Viestejä:
  623
  https://www.talouselama.fi/uutiset/te/a5aef8a9-9e5a-3fe1-b54a-3e335e43af15

  Onhan tämä nyt kohtuullisen järjetöntä, että liitto yrittää uhkailla oman jäsenistön ulkopuolista porukkaa pysymään perjantaina poissa töistä. Eikö näillä ole mitään vastuuta, luottamusmiehille voi ilmeisesti postittaa mitä tahansa potaskaa välittämättä asiavirheistä?

  Onneksi omalla työpaikalla keskisuuressa vientiyrityksessä myös liittoon kuuluva aines on sen verran fiksua, että ay-pamppujen uhkailusta huolimatta kukin tekee perjantaina omat päätöksensä. Kotiin voi jäädä ja pitää palkatonta jos siltä tuntuu, mutta enemmistö lattiatason henkilökunnastakin taitaa perjantaina olla töissä. Tosin eipä noista taida liittoonkaan kuulua kuin about puolet.
   
 2. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 048
  Koomista on myös se, että aktiivimalli, jota vastaan tässä AY-liike lakkoilee, on AY-liikkeen ehdottama. STTK tuon aktiivisuusperiaatteen otti esille työryhmässä, joka uudistusta suunnitteli. STTK ei taida nyt olla lakkoilemassa :)
   
 3. damu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2003
  Viestejä:
  998
  Jotenkin hauskaa, että AY-liikkeet ovat osallistumassa työttömien aktiivimallia vastustavaan mielenilmaukseen. Olisin halunnut nähdä vastaavanlaisen mielenilmauksen toissa vuonna Kiky-sopimuksesta, mutta liitot suoraan ottivat persraiskauksena 24h/vuosi ilmaistyötä käytännössä mukisematta. Taas saa muutaman vuoden AY-pamput paukutella henkseleitä kun neuvottelevat niitä mahtavia 0,3% korotuksia ja mainostaa isoon ääneen, että liiton jäsenyys kannattaa. Menee taas vuosia, että saadaan tuo kikyn aiheuttama palkanalennus edes kurottua kiinni. Tällä välillä inflaatio on taas syönyt korotukset.

  Pitäisi saada Ranskan malliin palkkoihin indeksikorjaus automaattisesti vuosittain, ja tämän päälle neuvoteltaisiin mahdolliset palkankorotukset (tai alennukset).
   
 4. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  https://yle.fi/uutiset/3-10050572

  "Satakunnan Liikenteen kuljettajista lähes kaikki ovat kuitenkin ilmoittaneet tulevansa töihin. Suurin osa kuljettajista on ammattiliiton jäseniä."

  Mikä on kun proletariaatti ei nouse sorron yöstä. Veikkaan ei jää ainoaksi tapaukseksi, missä AKT saa näpeilleen.
   
 5. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Olisi kiva tietää missä tapauksissa sinä olet valmis hyväksymään palkan alennukset? Se kävi kyllä ilmi, että kiky ei ole hyväksyttävä.

  Se tietenkin nakertaa jos inflaatio syö korotukset, mutta toisaalta eihän inflaatio voi olla mikään (kestävä)peruste liksan nostamiselle. Liksa voi nousta kestävällä tavalla vain jos tuottavuus nousee.
   
 6. damu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2003
  Viestejä:
  998
  Oli ehkä vähän karrikoidusti kirjoittettu. Ne päätökset palkkojen nostosta tai laskusta pitäisi tehdä paikallisesti sopimalla yritystasolla, ei liittotasolla sanellen että näin pitäisi tehdä. Itse olen tässä suhteessa valmis joustamaan suuntaan jos toiseenkin, esim. suhteutettuna firman tulokseen tai muuhun mittariin. Luonnollisesti oma palkkani on kehittynyt suurilta osin liittojen päätösten ulkopuolella esim. tuottavuuden/ammattitaidon nousulla jne, mutta tuntuu tyhmältä että nämä liittojen asiat (olkoon sitten kiky tai palkan korotukset) on "pakko" toteuttaa, sillä firma on sitoutunut noudattamaan työntekijöihinsä tiettyä työehtosopimusta.

  Työehtosopimukset ovat hyvät raamit työsuhteen pelisäännöistä suuntaan ja toiseen, mutta nämä pakkosanelemiset ovat vähän niin ja näin. Näissä yleiskorotuksissa on myös ongelmallista, että käytännössä ne on suurilta osin annettava kaikille, myös niille työpaikan Ö-ryhmän työntekijöille.
   
 7. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
 8. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 523
  En itsekään lakkoilisi aktiivimallin takia.
   
 9. Proc

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  2 147
  Onneksi oma liitto ei alkanut lakkoilua vaatia. Senaatintorille kyllä yrittävät patistaa, mutta olen töissä :rolleyes:
  Lakot ja mielenilmaukset ovat olleet yleensä jostain hyvinkin painavasta syystä, mutta tässä tapauksessa jokin (politiikka, vasemmisto, sdp) haiskahtaa ja pahasti. Täysin väärillä keinoilla yritetään vaikuttaa hallitukseen.
  Luultavasti olisin itsekin rikkuri huomenna, jos olisivat tällaisista syistä lakkoon pakottaneet.
   
 10. Laskuteline

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2012
  Viestejä:
  1 544
  Tästä päästäänkin siihen, että kenelle valta kuuluu? Parlamentarismissa valta kuuluu kansanedustuslaitokselle, jonka vaaleissa jokainen täysi-ikäinen pääsee äänestämään. Yksi ihminen, yksi ääni. Liittojen suuri valta alkaa muistuttaa korporatismia, jossa valta kuuluu korporaatioille (ammattiliitot lasketaan tässä määritelmässä ns. korporaatioiksi).

  Jäsenet pääsevät siis äänestämään sekä korporaatioiden ja että kansanedustulaitoksen vaaleissa. Näin korporaatioiden (eli liittojen) jäsenillä on suurempi painoarvo yhteisessä päätöksenteossa mikä ei ole oikein niitä kohtaan, jotka eivät jostain syystä kuulu niihin. Lisäksi liittoilla on keskenään erilaiset painoarvot lobbauksen voimakkuudessa, mikä entisestään lisää epätasa-arvoa. Perinteisesti miesvaltaisten vientialojen liitoilla on ollut suurin mahdollisuus vaikuttaa erityisesti demarien ajamiin lakihankkeisiin.

  Edelleen demareilla, AY-liikkeellä ja suuryrityksillä on yhteinen etu ajettavanaan. Miksi? Suuryritykset haluavat pitää mahdollisimman suuren markkinaosuuden tuotteesta tai palvelusta X itsellään. AY-liike taas haluaa, että keskimääräinen työpaikkojen yksikkökoko on mahdollisimman suuri (esimerkiksi teräs ym. tehtaat), koska niissä järjestäytymisaste mahdollisimman korkea. Demarit taas haluavat, että AY-liikkeeseen kuuluu mahdollisimman paljon porukkaa, koska AY-liike antaa vaalitukea demareille. Lisäksi AY-liikkeen verovapaus sopii demareille em. syystä, koska verovähennyskelpoiset jäsenmaksut ja esimerkiksi asunto-omaisuuden tuotot lisäävät mahdollisuutta antaa vaalitukea.

  e:typo
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2018
 11. lobo3

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  452
 12. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Teollisuusliittohan on liekeissä. Tekee varmaan hyvää ay-liikkeen yleiselle kannatukselle, kun jo aiemmin on saatu lukea turpakäräjillä ja liittoon kantelulla uhkailusta jos jätät osallistumatta lakkoon.
   
 13. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Mitkä olisi oikeita keinoja vaikuttaa tässä tilanteessa? Tässähän on yritetty montaa eri keinoa onnistumatta ja vastuuministerikin on jo painunut maan alle. Työministeri taas on sanonut että kolmikannassa ei olla totuttu sanelupolitiikkaan mutta se on vain tämän hallituksen tapa. Kolmikannassa tehdyilla lupauksilla ei ole väliä heille. Lisäksi poliittinen lakko on laillinen keino vaikuttaa, onko jotain vahvempia laillisia keinoja?

  Kansalaisaloite on käynnissä mutta sen käsittely vie aikaa ja hallitus voi sanella senkin käsittelyn. Mielenosoitukset on jo kokeiltu.

  Siinä olen samaa mieltä että tässä on ongelmana että työnantajat joutuvat kärsimään syyttöminä. Toisaalta tässä pyritään vahentämään sellaisen joukon kärsimystä jolla on heikot mahdollisuudet itse puolustautua (työttömät). Kun otetaan huomioon että kyse on vain päivästä ja se että kiky-sopimus antoi yhden päivän työtä lisää ilmaiseksi niin menetys ei ole iso.
   
 14. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Mitä jos jokainen saisi ihan itse päättää miten vaikuttaa, vaikka sellaisessa erikoisessa tilaisuudessa kuin eduskuntavaalit, olet varmaan kuullut niistä? Nythän änkyrät ajavat tehtaita alas, vaikka työvoimasta läheskään kaikki eivät ole aktiivimallia vastaan tai käytetyn mielenosoitustavan puolella, kuten on havaittu esimerkiksi bussikuskien toimesta.
   
 15. lolleropallero

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Viestejä:
  1 148
  Meinaat siis sitä erikoista tilaisuutta, joka seuraa näitä ”Koulutuksesta ei leikata” -poseerauksia?
   
 16. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Jep. Jos oppositio osaisi pelata peliään paremmin, niin miksei hallituspuolueiden töhöily näkyisi seuraavien vaalien äänisaaliissa? Nythän tosin Rinne onnistui romuttamaan demareiden uskottavuuden aktiivimallin vastustajana, kun pari vuotta sitten itse vaati työttömiä pakkotöihin mummoja hoitamaan. Eipä ihme että nyt suuren lakon aattona demareista ei kuulu pihahdustakaan :D
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2018
 17. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Toimisi jos edustajat edes jossain määrin pitäisivät lupauksiaan taikka kansa voisi halutessaan äänestää epäluottamuksesta. Tuo ehdottamasi keino on jopa huonompi kuin kansalaisaloite. Noihin vaaleihin kun on vielä yli vuosi jos et ole sattunut huomaamaan.

  Ammattiliittojen edustajat on valittu samalla tavalla kuin eduskunta. Jos otetaan sinun vaikuttamiskeinosi: Jos kuulut liittoon ja olet epätyytymätön lakkoon niin voit vaikuttaa seuraavissa liiton vaaleissa. Jos taas et kuulu liittoon niin asia on sama kuin ruotsin kansalainen valittaisi suomen päätöksistä.
   
 18. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  "Maksetaan työehtosopimusten mukainen palkka ja tälle ihmiselle tulee velvoite ottaa se työ vastaan. Meillä on paljon tekemätöntä työtä esimerkiksi vanhusten huollossa, on kaupassakäyntiä, ihmisten ulkoiluttamista ja vastaavia asioita. Luodaan uutta työtä, jota kukaan nyt ei tee ja mahdollistetaan tämän porukan työllistyminen ja myös velvoitetaan ottamaan tätä työtä vastaan", Rinne sanoo.
  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...tyottomat-vanhustenhoitoon/4956154#gs.YnWneBo

  On hieman eri asia velvoittaa ottamaan palkallista työtä vastaan kuin velvoittaa hankkimaan olematonta työtä. Miksi tuollainen aktiivimalli ei sitten hallitukselle kelvannut? Ei kukaan olisi ryhtynyt lakkoon tuollaisesta.
   
 19. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  650
 20. Minarkki

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  299
  Kaikki ihmiset eivät sovellu kaikille aloille. Minulla ei esimerkiksi ole luontaista hoivaviettiä tai oikeastaan empatiaa täysin vieraita ihmisiä kohtaan ja soveltuisin paremmin hoitamaan eettisesti kyseenalaisia sotilaallisia hankkeita kuin hoitamaan vanhuksia saatika sitten lapsia. Jos esimerkiksi jonkin sotilaallisen tavoitteen toteuttaminen vaatii siviiliuhreja kollateraalivahinkona tai joku kuolee onnettomuudessa jonka ehkäisy olisi liian kallista, en näe siinä laskennallista ongelmaa. Joku psykologian alalajin ammattilainen varmasti voisi diagnosoida minulle jonkin luonnehäiriön jos suostuisin rehelliseen tutkimukseen, mutta sitä odotellessa käytännössä tällaisia hankkeita ei oikein voida toteuttaa, etenkään jos käytössä ei ole mittavia resursseja. Puolen miljoonan hoitajan palkkaaminen täydellä palkalla olisi nimittäin katastrofaalisen kallista.

  https://yle.fi/uutiset/3-10052892

  Ja hinnan osalta sama pätee toiseen suuntaan tähän. Ei vapaa-ajan lakoista ole mitään hyötyä, koska mitään vahinkoa tai edes sen vaaraa ei synny. Tempaukselle lähinnä naureskeltaisiin. Sitten jos taloudelle aletaan aiheuttaa vaikka sadan miljoonan päivävauhtia vahinkoa (tässäkin tapauksessa vain toteutumatonta voittoa) niin joku voi siitä vinkuakin. Ja yleensä mitä kovemmin siitä vingutaan, sitä paremmin se ajaa tarkoitustaan.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2018
 21. H-K_Blu

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2016
  Viestejä:
  1 080
  Eli raha ratkaisee ja ainoa ihmisen tehtävä on muuttua euroiksi? Ai prkl, pitäisi varmaan käydä sillä psykologilla myös..
   
 22. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Tietenkin jos kuuluu liittoon niin siellä on jonkinlaisia vaikutuskanavia, ja samoin jos liitto sanoo että nyt on lakko ei mennä töihin, niin sitten ei mennä. Mutta tässä tapauksessa Teollisuusliitto kokee oikeudekseen määrätä myös toisiin liittoihin kuuluvien menemisestä, tai sellaisten jotka ei kuulu mihinkään liittoon. Eli liiton toiminta ei jää "pelkäksi valittamiseksi toisen tekemästä päätöksestä", ja tämä on vähän niinkuin se ärsyttävä piirre.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2018
 23. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Ja se palkallinen työ on luonnollisesti normaalin alan työehtosopimusten mukaista palkan ja työaikojen suhteen eikä mikään silmänkääntötemppu, mummojakin löytyy jokaiselle työttömälle hoidettavaksi. Lisäksi jokainen työtön on automaattisesti sopiva ja kykenevä lähihoitajaksi ja oikeat palkatut lähihoitajat vain arvostavat alansa kannibalisointia. Näin sen oltava, kun tulihan ajatus sentään Rinteen suusta eikä hallituksen :rolleyes:
   
 24. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  On muitakin töitä kuin vanhusten hoito, tuo oli vain esimerkki. Eikä nuo korvaisi lähihoitajien töitä, ennemmin hoitoapulaisten ja laitosapulaisten soveltuvin osin. Kuinka paljon meillä on työttömiä jotka eivät kykene mihinkään työtön? Mitä he tekevät työttöminä.

  Hallituksen aktiivimalli on huono, mutta ei sen takia että pakottaa aktiivisuuteen vaan se miten se sen tekee. Taas yksi juosten kustu laki. Esimerkiksi omaa aktiivisuutta ei tueta, vaan sen pitää olla juuri tietynlaista ettei tule sanktioita. Esimerkiksi avoimessa yliopistossa opiskelu on parempaa aktiivisuutta kuin työvoimatoimiston kurssit. Palkkatyön tarjoaminen tuskin olisi keneltäkän pois kunhan huolehtisimme että käytettävissä olevat tulot eivät tippuisi eikä tukien maksuun tulisi katkoksia/myöhästymisiä. Toinen vaihtoehto olisi kouluttaa nuo työttömät aktiivimallin avulla lähihoitajiksi yms.

  Miksi ihmisarvoisen työn tarjoaminen on sellainen mörkö mutta työttömän kurittaminen ei?

  Moni puhuu että nykyään työttöminnä olevista ei ole mihinkään kunnon töihin eikä heitä voi palkata tänä työvoimapulan aikana. Työelämän vaatimukset ovat nykyään sellaiset että kaikista ei töihin ole. Tämän takia esimerkiksi töiden jakaminen ei onnistu (esim. 30 tunnin työviikko). Miksi sitten työttömiä rangaistaan jos he eivät kykene töihin? Voisimmeko kenties tarjota sellaista koulutusta jotta he kykenisivät avoimiin töihin? Jos voimme niin miksi emme tarjoa niitä aktivoimistoimenpiteinä? Jos ajattelemme että tarjoaisimme työttömille töitä joihin ei vaadita koulutusta niin se sitten uhkaa pienipalkkaisten vähän koulutusta saaneiden töitä.
   
 25. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 299
  Kerran puolustat Rinteen ehdotusta, niin mikä siinä olisi ollut parempaa kuin aktiivimallissa joka nyt on niin iso mörkö? Sehän ei olisi tarjonnut edes niitä kursseja vaihtoehdoksi (eikä muutakaan koulutusta jota kaipasit), vaan ainoastaan velvoitteen osallistua jonkun virastotädin osoittamaan hoivatyöhön. Ja kuinka Rinteen mukaan tekemätöntä työtä täydellä palkalla sattuukin löytymään joka kunnasta, toisin kuin aktiivimallissa jossa kurssitkin on kuulemma kiven alla?

  En itsekään pidä aktiivimallin kaikista puolista ja viestissäsi on paljon asiaa, mutta mallia varmasti tullaan vielä säätämään, joten mielestäni joku ay-jäärien ajama yleislakko tässä vaiheessa on täysin ylimitoitettua kun mitään päätöksiä ei ole tehty.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti