Avaruus-ketju (keskustelua tähtitieteestä, havainnoista ym.)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Messmaker, 15.02.2013.

 1. Pzaz

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2014
  Viestejä:
  368
  Olettaisin että asia on juurikin näin. Lisäksi aikasemmin mainitsemani magneettikenttä on iso ongelma: aurinkotuuli vie kaasukehän mennessään. Planeetan ytimen sulattaminen tuskin on edes vaihtoehto.
   
 2. jackcox

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2016
  Viestejä:
  839
  Jos sen tietäisi, ei perustutkimusta tarvittaisi. Perustutkimuksen myötä eri aloilla voi paljastua paljon seikkoja joita voitaisiin hyödyntää Mars-matkan yhteydessä, mutta etukäteen niitä ei tietenkään tiedä.

  Ei Newtonkaan tiennyt etukäteen mitä painovoimatutkimus tuo tullessaan.
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 056
  Viimeksi muokattu: 30.08.2016
 5. Messmaker

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2005
  Viestejä:
  1 765
  Kirjoitat tuon tähden nimen googleen, niin löytyy linkki SETI:n palstalle, jossa tuo tyrmätään isolla kädellä:


   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2016
 6. tom_gore

  Rekisteröitynyt:
  03.12.2005
  Viestejä:
  8 099
  Tuomion onneksi kaikki ihmiset eivät ole hänen kaltaisiaan. Muuten todennäköisesti istuttaisiin edelleen puussa viskomassa paskaa saalistajien niskaan.

  Tuomio. Käsitätkö, että sinä et kirjoittaisi tätä viestiä palstalle ilman perustutkimusta, koska esim. radioaaltojen hyödyntäminen olisi jäänyt keksimättä, saati puolijohteet?

  Toivottavasti mies on pelkkä trolli.
   
 7. jackcox

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2016
  Viestejä:
  839
  Pelkästään sähköä taidettiin perustutkia useampia satoja vuosia.
   
 8. The Dominator

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2012
  Viestejä:
  1 593
  Ei löydy, kukaan järkevä sivilisaatio ei ota maapalloon yhteyttä koskaan.
   
 9. kirnukka

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2002
  Viestejä:
  469
  Hauska sinällään toi olettamus, että jokainen pitkälle kehittynyt sivilisaatio käyttäisi radiosignaaleja viestimiseen. Mikä lie tiedonvaihtorumba menossa Linnunradalla, kunhan teknologia sen pystyy havaitsemaan
   
 10. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 940
  Tuolta ihan suomeksi niitä joita signaali kiinnostaa:

  Omituinen signaali eksoplaneetan suunnalta havaittu -tiedetuubi

  Vähän luulen että kehittyneemmät sivilisaatiot (jos niitä nyt edes on, tilastollisesti ei kuitenkaan mitenkään mahdotonta) eivät radiosignaaleita käytä.
   
 11. -SD-

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2002
  Viestejä:
  3 456
 12. Lifeless

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2000
  Viestejä:
  4 708
  Muutaman paivan paasta putoilee uusi landeri Marsin pinnalle. Eli ESA:n ExoMars luotain on jo aloittanut lahestymis rutiininsa ja 19. paiva pitais pudottaa landeri (Schiaparelli) Orbiteri pysyy tietty kiertoradalla tutkimassa kaasukehaa (tai oikeastaan aloittaa tutkimisen vasta 2017, sita ennen toimii lahinna relay linkkina tuolle landerille, samalla kun itse jarruttelee ja hakee omaa rataansa).

  Ei ole mitenkaan mediasexikas projekti (eli ei ole tarkoitus kuvia paljon lahetella maahan), joten ei varmaan kauheasti telkusta tule vastaan, joten kandee seurailla ihan suoraan ESA:n sivuilta yms.
  Viime hetken kuulumiset :
  http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Live_updates_ExoMars_arrival_and_landing

  Jos kaikki menee nappiin niin ensimmaiset datat (ja laskeutumis kuivat) pinnalta saadaan 20. paiva eli ens torstaina.  2020 saman projektin tiimoilta pitais lahtee viela ExoMars Rover tuonne kuljeksimaan.
   
 13. -SD-

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2002
  Viestejä:
  3 456
  Observable Universe contains ten times more galaxies than previously thought | ESA/Hubble
   
 14. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Näinpä, tämä teoriassa (valon nopeus ja universumin ikä huomioiden) havaittavissamamme olevan maailmankaikkeuden galaksien joukkojen ja superjoukkojen lukumäärä on jatkuvasti lisääntynyt uusien havaintoprojektien myötä.

  Mutta se, mikä on koko universumimme galaksien totaalinen lukumäärä on edelleen täysin pimennossa, siis myös ne galaksit jotka sijaitsevat niin kaukana, ettei niistä vielä ole inflaation jälkeen valo meitä tavoittanut. Kuvioon on myös viimeisten noin 6 miljardin vuoden aikana tullut mukaan universumin yhä kiihtyvä laajaneminen, siis se ns. "pimeä energia"

  Jos tämä "pimeän energian" aiheuttama yhä kiihtyvä universumin laajeneminen jatkuu nykyisellään, niin jossakin vaiheessa havaittavissamme oleva universumimme sen kuin kutistuu, koska galaksijoukot "siirtyvät" poispäin universumin laajenemisen myötä nopeammin kuin mitä niistä lähtevä valo meille ehtii rajallisella nopeudellaan saapua! Eli pikku hiljaa pimenee! Tuo laajaneminen ei vaikuta aurinkokuntien eikä galaksien sisällä, siellä gravitaatio on voitolla. Laajeneminen näkyy vasta superjoukoissa ja niiden joukoissa, siis todella suuressa mittakaavassa.

  Asiaa monimutkistaa vielä se, että emme nykyisten teorioiden ja havaintojen pohjalta pysty ratkaisemaan universumimme perustopologiaa, onko se siis äärellinen vaiko ääretön? Tosin havainnot viittaavat hyvin laakeaan universumiin, mikä tarkoittaisi sen äärettömyyttä. Alkuräjähdysteoria ja siihen liittyvä inflaatioteoria eivät siis nmitenkään sulje pois ääretöntä universumia ja jos näin on, galaksejakin lienee ääretön määrä.
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2016
 15. Henkilö X

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2001
  Viestejä:
  590
  Ihan varmuudella sitä universumin muotoa ei vielä tiedetäkään, mutta kyllä siitä sen verran tietoa on, että se on joko tasainen tai lähestulkoon. En ehkä käyttänyt oikeaa termiä. Kuitenkin, että kaarevuutta ei ole mihinkään suuntaan juuri yhtään. Jos potentiaalinen epätarkkuus havainnoissa otetaan huomioon ja arvioidaan missä vaiheessa saattaisi huomata jotai kaarevuutta niin pitäisi matkustaa muistaakseni yli 90miljardia valovuotta (jostain muistan, että joku tämmöinen lukema se olisi). Universumin ikähän on noin 13miljardia vuotta ja sen koko vähän yli 40miljardia valovuotta. Ellen nyt ole ihan väärässä me ei ainakaan nykyisilla laitteilla olla lähellekään siinä pisteessä, että voitaisiin havaita mitään kaarevuutta, jos sitä edes on.

  Minua saa korjata, jos sanoin jotain väärin. :)
   
 16. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Näinhän se on (katso yllä). Eli kaikki havainnot viittaavat toistaiseksi universumin laakeuteen mikä puolestaan viittaisi sen äärettömyyteen. Havaittavan universumin halkaisijaksi (siis sen ikä, valonnopeuden rajallisuus sekä laajeneminen huomioiden) arvioidaan yleensä noin 90 miljardiksi valovuotta.
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2016
 17. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Big bang nimenomaan tarkoittaa, että universumi ei ole ääretön. Jos universumi olisi ääretön, ei laajenemista tapahtuisi.
   
 18. Duke Nukum Banned

  Rekisteröitynyt:
  14.01.2013
  Viestejä:
  572
  Tuolla varmaankin tarkoitettiin sitä, ettei ole "ääriä" eli reunoja.
   
 19. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Se on sama asia. Laajeneminen tarkoittaa, että jossain on piste joka lajenee johonkin. Universumi voi olla ääretön sen sisällä olevalle tarkkailijalle mutta se ei tarkoita, että se olisi ääretön ulkopuoliselle tarkkailijalle.
   
 20. Henkilö X

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2001
  Viestejä:
  590
  Käsittääkseni big bang ei tarkoita sitä, ettei universumi voisi olla ääretön.

  En nyt ole varma käytänkö oikeaa analogiaa, mutta jos universumi olisi ilmapallon pinta ja tämä ilmapallo pullahti jostain ja oli aluksi pieni. Universumi siis saattoi olla hyvin pieni. Nyt puhallat sinne ilmapalloon ilmaa niin se se laajenee, kunten myös sen pinta. Koita nyt valita sen pallon pinnalta jokin kohta ja piirrä siitä tussilla viiva kunnes tulet reunalle. No.. näin ei taida tapahtuakaan, koska menet vain palloa ympäri. Tämä saattoi olla analogia tietyllä tavalla kaareutuvan avaruuden äärettömyydelle, mutta jossain olen mielestäni nähnyt jonkinlaisen selityksen kaikille potentiaalisille muodoille, negatiiviselle kaareutumislle, positiiviselle ja sitten tasaiselle.

  Edit:
  Saattoi olla tällä youtube kanavalla. Vaikkei olisikaan ollut niin ehdottomasti katsomisen arvoisia videoita, jos avaruus ja fysiikka kiinnostaa yhtään.
  https://www.youtube.com/channel/UC7_gcs09iThXybpVgjHZ_7g
   
 21. Duke Nukum Banned

  Rekisteröitynyt:
  14.01.2013
  Viestejä:
  572
  No tuolla nyt ei ole mitään merkitystä. Ei tämän kuplan sisällä olevat sitä pysty mitenkään tarkkailemaan ulkoa. Kyllä universumilla tilavuus on mutta siitä vain etsimään sitä keskipistettä.
   
 22. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Joo tuo on yksi teoria joka selittää universumin äärettömyyden sen sisällä olevalle tarkkailijalle. Mutta samalla logiikalla sen pallon ulkopuolella on jotain jossa se pallo on.
   
 23. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Kyllä sillä on merkitystä kun etsitään ultimaattista tietoa. Se, että universumin sisällä olevalle universumi on ääretön, ei pitäisi rajoittaa ajattelua.
   
 24. Duke Nukum Banned

  Rekisteröitynyt:
  14.01.2013
  Viestejä:
  572
  Onhan noita teorioita. Kirjoita googleen vaikka multiverse ja lue sieltä. Pointti tässä on, että me elämme tämän kuplan sisällä ja täällä on nämä vallitsevat luonnonlait joka paikassa. Muualla, jos sellaista nyt edes on ne voivat olla jotain aivan muuta. Ultimaattista tietoa et tule asiasta mitenkään saamaan, ainoastaan teorioita.
   
 25. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  No kiva, et sinulla on pointit hallussa ja olet päättänut rajoittaa omaa ajatteluasi. Onneksi monet tutkijat eivät ole. Vaikka olisi mahdottomuus (tämäkin epävarmaa onko näin) saada tietoa meidän maailmankaikkeuden ulkopuolisista asioista, ei se silti tarkoita että asiaan tulisi suhtautua kuten ainä suhtaudut. Pitkään elettiin siinä olettamuksessa, että mustista aukoista ei pakene informaatiota mutta sekin on osoittautunut vääräksi olettamukseksi. Jokainen voi tietenkin päättää itse miten paljon haluaa asioita ajatella mutta se ei muuta asioiden todellista olemusta mihinkään. Googlettaminen tähän asiaan liittyen näyttäisi olevan enemmän sinulle tarpeen. Ja sen jälkeen kiivasta ajattelua.
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2016
 26. Vertigo

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2002
  Viestejä:
  267
  Lienee helpompi hahmottaa käsitteillä "Universe" ja "Ovservable universe", eli ensimmäinen tarkoittaa koko universumin absoluuttista kokoa ja jälkimmäinen sitä universumin osaa minkä pystymme maapallolta käsin havainnoimaan...

  Universumin laajenemista voi havainnollistaa ruutupaperiajattelulla; Isossa mittakaavassa voidaan ajatella että galaksi A ja B ovat tavallisella 0.7cm ruutupaperilla 5 ruudun päässä toisistaan, miljardin vuoden päästä galaksit ovat edelleen 5 ruudun päässä toisistaan, mutta ruutujen koko onkin kasvanut 1cm ruuduiksi. Eli galaksit eivät varsinaisesti liiku avaruudessa poispäin toisistaan, vaan avaruus itsessään laajenee, ja laajenee nykytiedon valossa kiihtyvään tahtiin. Valo joka kulkee galaksista toiseen joutuu kuitenkin kulkemaan tämän kasvavan matkan => punasiirtymä...

  [​IMG]

  Joku linkkasi tuon PBS spacetimen youtube kanavan, kannattaa katso noita videoita, mielellään ihan alusta alkaen, aivan helvetin mielenkiintoista settiä....
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti