Asuntolaina triidi

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja katajama, 01.11.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Lessu

  Rekisteröitynyt:
  18.11.2001
  Viestejä:
  493
  Voit (ja kannattaa) laittaa ostotarjoukseen ehdoksi hyväksytty lainatarjous.

  Ja jos kohde on tiedossa, kannattaa se pankille kertoa sen hetkisen pyyntihinnan kanssa (joka on kattona lainasummalle sillä hetkellä). Siinähän voi samalla kysellä, että paraneeko ehdot, jos lopullinen kauppahinta on alempi.

  Jos kohde ei ole tiedossa, niin lainatarjouksen ehdot/marginaali joutunee neuvottelemaan uusiksi, koska kohde voi vaikuttaa marginaaliin, vakuuksien määrään jne.

  Muista tinkiä kaikesta ja älä tee hätiköityjä päätöksiä :)
   
 2. Flasher

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2002
  Viestejä:
  313
  Ja sitten kun kohde on tiedossa, niin pankille isännöitsijäntodistus ja joku kohde-esite, sitten ootellaan että näyttävätkö vihreää valoa, ja sitten uskaltaa tarjota?

  Hassua muuten että asunnonostosta löytyy hirveästi oppaita, mutta tällaiset yksityiskohdat uupuu.

  Kiitos avuista.
   
 3. PornReindeer

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2000
  Viestejä:
  5 095
  Itsehän sanoin kun välittäjän kanssa tarjousta rustasin, että meillä on lainatarjous, mutta ei ole vakuuksia vielä hommattu jne. (vanhemmat kyllä luvanneet taata, mutta asialle ei muuten oltu mitään tehty). Välittäjä oli vaan että ne vakuudet saa kyllä hoidettua parissa päivässä ja laittoi vajaan viikon päähän kauppojen teon. No me typeryyksissämme laitettiin nimet alle. No sitten pankkiin yhteyttä ja pankista sanottiin että menee vähintään viikko ja kun sen jälkeen vanhemmilta lypsi tietoa niin selvisi että menisi vielä kauemmin koska nykyistä panttia ei voinut käyttää suoraan.

  Vähän oli stressi päällä kun puolitoista vuorokautta roikkui puhelimessa eri tahojen kanssa, mutta onneksi aloin pankin kanssa puhumaan vaihtoehtoisista tavoista hoitaa tuo niin pankiltahan löytyi maksullinen takaus. Eikä tuo ollut mitenkään erityisen kallis ja voi vaihtaa muuhun takaukseen, toki pantin vaihdostahan pankki veloittaa jotain.

  Mitä tästä opimme: varmista asiat itse äläkä usko sellaisiin "pikkujuttu"-olankohautuksiin.
   
 4. Flasher

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2002
  Viestejä:
  313
  Joo, sudenkuoppia tuntuu löytyvän eikä kukaan ole "puolellasi", kaikilla on ihan muut intressit kuin omasi. :)
   
 5. tjx

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2001
  Viestejä:
  884
  Itselläni pompahti korot muistaakseni loppuvuodesta 2008 sinne about kuuteen prosenttiin koron tarkistuksen yhteydessä.. Korkoja meni enemmän kuin oli se erän suuruus. No tililtä lähti vähän isompi summa, muistaakseni siinä joku ihan marginaalinen osa oli lyhennystä, mutta 99% pelkkää korkoa. Korothan lähti silloin sieltä huipusta laskuun tosi rajusti, eli pankkiin pyyntö vaihtaa viitekorko kuukauden euriboriin, ja jo seuraava erä olikin sitten ihan normaali. Sinällään ihan onnellinen episodi kun ei sen jälkeen ole 1kk euriboriin juurikaan pystynyt lainaa sitomaan :)
  Kyllä se tasaerä on kivempi kuin tasalyhennys, ei tarvi jännittää korkojen noustessa paljonko tililtä lähtee. Tuolloin 2008 olisi tasalyhennyksellä ollut aika kusinen paikka maksaa tuplaa siihen mitä oli alunperin budjetoitu.
   
 6. vipe

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2000
  Viestejä:
  8 045
  Kaupanteko aina omilla ehdoilla/aikatauluilla, ja jos lainaa ei ole tai rahat valmiina taskussa niin tarjous ehdollisena. Välittäjät nyt yrittää painostaa vaikka millä keinoilla että saavat vaan provikkansa nopeasti kohteesta.

  Selvittäkää nyt hyvät ihmiset kaikki asiat mitkä vähänkään mietityttää ennen kuin nimiä pistätte alle. Mihinkään.
   
 7. henkar

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2015
  Viestejä:
  7
  Hyödyllinen ja mielenkiintoinen ketju lueskella tällein kun itellä ei ole vielä juurikaan hajua lainahommista.

  Ajatuksena olisi lähteä kyselemään varmaan ensiviikon aikana että miten nuo pankit suhtautuisivat meikäläisten tilanteeseen, tulisiko lainaa vai ei. Lähinnä ongelmaksi epäilen muodostuvan käsirahan puutteet ja sen että itse olen koeajalla vielä 2kk (toistaiseksi voimassa oleva/ vakituinen sopimus) ja avokki opiskelija. Toki koulutusta on edes ammattikorkean verran ja avokillakin työt jo suoritettujen opintojen puolesta lähihoitajana tai tulevaisuudessa uuden koulutuksen päälisiä sairaanhoitajana ovat melko varmat, mutta mikäpä nykypäivänä niin varmaa oikeasti olisi.

  Tuloja ei siis ole kuin 2500 brutto tällä hetkellä kun avokin opintotukia tms. on turha edes miettiä laskevansa mukaan, meneevät kuitenkin asumiseen (opiskelee toisella paikkakunnalla). Ajattelin kuitenkin lähteä karkeasti kyselemään 100-120t€ lainaa. Asunnot joita ollaan katsottu ovat pääosin 70-80 luvun okt tämän pienen kaupungin taajama-alueella. Hinnat pyörii siinä 80-130t€ välillä. Erityisesti nyt kiinnostaa yksi -79 rakennettu 89 neliöinen 3 huonetta, keittiö, sauna, öljylämmitys, omalla tontilla ja kivasti remppojakin tehtynä, hintakaan ei mielestäni älytön 90t€.

  Voihan se olla että järki vielä voittaa ja pitää hylätä koko suunnitelma. Epävarmaksi homman tekee kun kyseessä muuttotapio paikkakunta ja kun nykyään tosiaan ei ole mikään työpaikka varma, että mitä sitten jos ei esimerkiksi sairaanhoitajan paikkoja löydykkään parin vuoden päästä vaan työmatka olisikin 100km. Toisaalta sitten jos nykyinen asunto menee alta kuten nyt uhkakuvat on, niin onko se sitten järkevää maksaa 600€ vuokraakaan jostain rivari kaksiosta + harrastetalli 150€ vielä päälle, nyt siis sukulaisuuksien kautta omakotitalossa 200€ nimellisellä vuokralla + tietysti kaikki muut kulut + kyseinen harrastetalli 150€.

  Mutta pitää itsekkin tänne pävitellä tarjoustietoja jos ja kun pankkikierroksen aloitamme.
   
 8. Lessu

  Rekisteröitynyt:
  18.11.2001
  Viestejä:
  493
  Onko sulla ASP-tiliä tai oletko miettinyt sellaisen avaamista (olettaen että olet alle 31v ja ensiasunto ostamatta) ?

  En tiedä miten innokkaasti pankit lähtee lainaamaan noilla tuloilla ilman omaa rahaa, mutta eihän siinä mitään häviä, vaikka yrittää.
   
 9. crafin

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  33
  ^^ Et tule saamaan lainaa pankista noilla tuloilla ja vaativat monesti että vakituinen työpaikka. Vakuita pitäisi olla tai ne pitää ostaa. ASP-säästötili auki ja sitten hamassa tulevaisuudessa katsotte uudestaan asunnon ostoa. Toki voit lainaa mennä kyselemään ja hakemuksen laittaminen maksa mitään.
   
 10. henkar

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2015
  Viestejä:
  7
  Ei ole ASP-tiliä. Mitä tuossa äkkiseltään lukaisin niin tuohan estää lainan hakemisen käytännössä 2 vuodeksi jos talletuksia oltava 8:lta vuosineljännekseltä? 2 vuotta vuokralla on kuitenkin aika kallis homma ja samalla jos pitäisi vielä laittaa rahaa syrjään päälle 300€/kk ajatellen että 10% pitäisi olla säästettynä ennen kun lainaa on mahdollista saada. Mutta tässä se tuleekin esille että kokemusta ja tietoa kun ei ole niin sitä luulee että riittää kun todennäköisesti selviää lyhennyksistä ja muista kuluista, osaahan noita muutoksia tulla "vakituisessa" työsuhteessa olevillekkin kuten työttömyystilastot näyttää.

  Velipoika tuo vasta vuosi sitten haki ja sai lainaa 21 vuotiaana ilman mitään moisia tilejä tai käsirahoja tai ymmärtääkseni varoja oli kyllä, mutta niitä ei vaadittu käytettäväksi asunnon ostossa. Toki joku takaaja heillä avokkinsa kanssa oli, mutta tulot ei varmasti juurikaan yli 2800€ brutto yhteensä kun toinen vielä opiskelija. Toki lainasumma oli vain 70t ja asunnon hinta 65t että siinähän tuo tulee jo iso ero.

  Katsotaan nyt mitä pankissa ovat mieltä. Takaajia / muualta lainattua käsirahaa voisi ehkä olla saatavana kun hattukourassa sukulaiskierroksen tekisi, mutta se saa odottaa sinne asti kun pankkien vaatimukset ja itse idea on muhinut vähän kypsemmäksi.
   
 11. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 623
  Googlaa aspi ja täältäkin löytyy se asptriidi ja on se tässäkin triidissä käsitelty 5v sitten kun asiaa ensimmäisten joukossa selvittelin :). Eli saat asp lainan kunhan sulla on 4 erää säästetty. Eli vuosi.

  Olis varmaan muutenkin hyvä niin duunikin on tullut varmemmaksi jne. Jos muuttotappio paikkakunta niin tuskin ne hinnat ainakaan ylöspäin nousee.
   
 12. vipe

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2000
  Viestejä:
  8 045
  En kyllä tuossa tilanteessa lähtisi missään tapauksessa ostamaan, vaan katselisin vuokralla ainakin siihen asti kunnes työtilanne selkiytyy yms. Voihan olla että joudutte vielä työn perässä muuttamaankin niin pikkaisen eroa myydä jotain 70-luvun omakotitaloa pieneltä paikkakunnalta kuin vain ilmoittaa vuokranantajalle että moro muutamme nyt pois. Tämä oma mielipiteeni toki vain. Vielä parempi jos pystyy samalla säästämään hieman pesämunaa tai muuten kartuttamaan varallisuutta, helpottaa melkoisesti lainansaantia tulevaisuudessa.

  Olette ilmeisesti melko nuoriakin vielä joten jäitä hattuun, kehottaisin...
   
 13. henkar

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2015
  Viestejä:
  7
  No on tässä ikää jo itsellä hurjat vuoden päälle neljäsnnesvuosisata. Kiirehän ei sinällään ole, mutta sosiaalinen paine on kova kun saman ikäisillä kavereilla on osalla omistusasuntot jo viidettä vuotta ja tosiaan 5 vuotta nuorempi velikin asunnon jo osti, että onhan se nyt itse vuokralla kituuttaminen egon päälle kova pala :D

  Lähinnä kismittää kun tottunut nyt omakotitalon vapauteen että voi esimerkiksi kuunnella musiikkia kun haluaa, eikä ole seinänaapurissa känniläisiä huutamassa niin kerrostaloon/ rivariin taas muuttaminen on vähän isompi kynnys, puhumattakaan kun joutuisi luopumaan saunasta ja grillistä. Toki ulosmuuttoaika nykyisestä on varmasti kuukausi jos nyt asunto menee kaupaksi, että ei tässä hevosen selässä vielä olla. Koeaikaa 2kk jäljellä minkä jälkeen pitäisi olla jo aika selvää tuleeko työpaikka jatkumaan pidemmän aikaa vai ei. Alettava kuitenkin jotain jo etukäteen miettimään että onko tosiaan sitten siirryttävä maksamaan asumisesta 500-600€ kuukausi vuokria + 150€ harrasteajoneuvon talli vai olisiko tähän joku muu ratkaisu mahdollista saada.
   
 14. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 072
  Tässähän se tulikin. Nyt JÄITÄ HATTUUN ja mieti asioita HYVIN tarkkaan!
   
 15. riikkeli

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2012
  Viestejä:
  24
  Vanha ok-talo muuttotappiopaikkakunnalta ei mielestäni ole fiksua, ennenkö molemmilla osallisilla on vakiduuni pitäjästä. Varsinkin kun tää trendi on nyt sitä, että palvelut lähtee ihmisten perässä pikkuhiljaa isommille paikkakunnille, ennen tai jälkeen kuntaliitoksen.

  Ja ääneen tämän halusin sanoa siksi, koska ite ostin ekan kämpän hiljattain määräaikaisella työsopimuksella, yksin. Ihan vaan koska rupes nakertamaan se vuokran maksaminen. Kyseessä on toki kerrostaloasunto kasvukaupungin keskusta-alueelta, josta pääsen samantien eroon jos sellainen tilanne sattuu tulemaan.... kannattaa siis vielä miettiä!
   
 16. 10900

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2010
  Viestejä:
  725
  Nyt tarvittaisiin hieman neuvoja.

  Kyselin tuossa asuntolainaa ja muutoin asiat sujuivat hyvin, mutta vakuudet eivät riittäneet. Joten lyhyesti onko jokin pankki jossa vakuudet voidaan sopia esim. erillisellä vakuutuksella tai vastaavalla riittämään lainan saamiseksi. Henkilötakaajat eivät ole omalla kohdalla varteenotettava vaihtoehto, joten jollakin muulla tavoin olisi vakuudet saatava hoidettua. Kyseessä ei kuitenkaan ole mistään tolkuttomasta summasta, hieman päälle vuoden bruttotulot olisi lainan määrä.
   
 17. pähk1nä

  Rekisteröitynyt:
  29.05.2011
  Viestejä:
  879
  Nordealta ainakin löytyy OmaTakaus, mutta se luonnollisesti lisää lainan kuluja.
   
 18. 10900

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2010
  Viestejä:
  725
  Kiitoksia, katsotaan miten käy. Ei tuo kulu kohtuuton ole, jos tuolla nordean sivujen esimerkillä laskee.
   
 19. papuwokki

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2005
  Viestejä:
  2 678
  Osuuspankilta saatavilla myös vastaava, nimeltään luottotakaus.
  Kustannus peritään kerran vuodessa, olisiko ollut 0,25% summasta tms.
   
 20. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 491
  Jos sosiaalinen paine ja tiettyjen mukavuuksien katoaminen hetkellisesti on oikeasti syitä miksi haluat ostaa asunnon, niin se jo kertoo että et ole tarpeeksi kypsä ostamaan asuntoa. Ei tullut mieleen että jos kaverit ja veli ostelee asuntoja niin ne tekee just sen virheen mitä pelkäät tekeväsi? Sittenkö on kiva fiilis kun työmatka on 100km ja asunnon arvo 70% siitä millä ostit sen ja samalla siellä on joku iso ongelma minkä korjaamiseen käytät loputkin rahat? Luuletko että silloin on sellanen fiilis että "Hitto onneks ostin, nyt kukaan ei naura mulle ja musiikkiakin voi kuunnella klo 11 yöllä"?

  Nyt venaat sen aikaa että pystyt edes jollain todennäköisyydellä sanomaan mitä seuraavat 5 tai 10 vuotta tuovat tullessaan.
   
 21. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Asunto kannattaa omistaa vain jos siinä on itse asumassa varmasti pitkään tai sen saa työn perässä muuttaessa helposti vuokrattua eteenpäin.

  Itse maksan asumisesta 1200e/kk vuokraa, eikä tulisi mieleenkään ostaa kun vastaava asunto maksaisi 300 000e ja tiedän 100% varmuudella, etten tule nykyisessä asuinpaikassa viettämään pitkään.
   
 22. lgjanne

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  95
  No, jaa. Minusta taas jokainen turhaan maksettu vuokra on liikaa. Asunnon valinnassa kun vähän käytää maalaisjärkeä, eikä osta mitään paskaa ylihinnalla, niin sen saa tarvittaessa myytyä vaikka viikossa. Ei sen "oman" kämpän ole pakko olla mikään koko loppuelämän kestävä unelmakoti. Etenkin nuorena kämppää tulee varmaan vaihdeltua muutaman vuoden välein ja kyllä minä nuokin vuodet mieluummin omaan pussiin maksan kun vuokranantajan.
   
 23. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 623
  Mahtaakohan siitä mitään omaankaan käteen jäädä jos vuosittain vaihtaa, koska varainsiirtovero + mahdollinen välityspalkkio + mahdollinen arvonalenema.
   
 24. PDGBU

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2010
  Viestejä:
  715
  Korkojen nousu taas siirtynee. Jenkit ei todellakaan nosta korkoja tämän vuoden puolella vaan ehkä 2016 jos edes silloinkaan. Euroopassa taas todennäköisesti joudutaan jatkamaan arvopaperiostoja uudella ohjelmalla, josta EKP tulee kertomaan syksyllä jolloin nykyisen ohjelman arvioidaan loppuvan. Eli korot nousevat lähempänä 2020 mikäli talous alkaa vetämään. Asuntovelalliselle hyvä juttu. Veikkaan 12kk euriborin painuvan myös pakkaselle vuoden sisään.
   
 25. Hair

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2002
  Viestejä:
  435
  Suomessa alkaa tulla ns. pää vetävän käteen.
  Asumisen hinnat on lähtenyt täysin lapasesta eikä se tosiaan ole kenellekkään mikään hyvä uutinen.
  Jokainen voisi kuvitella minkälaisen kotitalouskysyntäpiikin se aiheuttaisi jos vaikka jokaisella asuinkunnalla olisi 10-15% enemmän käytettävissä palvelujen ostoon?

  Elämä on valintoja täynnä, itse yksineläjänä sekä muutenkin kulkuriluonteena en ole koskaan omaa hommannut. Aina vuokralla mennyt.
  Se on taas johtanut siihen että asumisen tasosta olen joutunut tinkimään, mahdollisimman halvoissa yksiöissä asustellut.
  Halpa asuminen on taas mahdollistanut rahan säästämisen sekä sen käyttämisen tarvittaessa. Samoin velkaa ei ole tarvinnut ottaa sentin jeniä.

  Tilanne alkaa olla pikkuhiljaa se, että voisin realistisesti alkaa katselemaan pienempiä omakotitaloja tuolta itäsuomesta, käteisellä ostaen.
  Totisesti nämä asuntojen hinnat eivät ole nousujohteessa ihan vähään aikaan... :eek2:
  Eli mitä pidempään odotan sitä halvemmalla saan asunnon sekä rahaa säästöön.
  Paska vaan että siellä näitä töitä ei tahdo olla.

  Tuskaa lisää osakemarkkinoiden täydellinen arvaamattomuus, sijoituksistani voi kadota helposti 30-50%.
  http://www.talouselama.fi/uutiset/e...vosta+pyyhkiytyi+230+miljardia+euroa/a2320359

  Metallisen kullan sekä hopean preemiot ovat karseat yms, yms, yms....

  Valintoja, valintoja....
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti