Asunnon vuokraaminen (vuokraisännän roolissa)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja kiivi3, 07.11.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. kiivi3

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2006
  Viestejä:
  375
  En löytänyt sopivaa ketjua asiasta.
  Monissa ketjuissa asiasta puhutaan, mutta voisi olla paikallaan, että löytyisi tietoa/juttua yhdestä paikasta.

  Ketjun tarkoituksena olisi antaa tietoa, vaihtaa mielipiteitä jne vuokraukseen/vuokraajiin/vuokra-asuntoihin liittyvissä asioissa.

  Itse en edes vielä keltanokka, ja ensimmäinen vuokralainen vasta aloittamassa, ja vaikka monesta paikasta löytyykin tietoa, niin voisin kuvitella että täältä löytyy myös omat mielipiteet ja neuvot kysymyksiä herättäneisiin asioihin.

  Ensimmäiseksi vuokrasopimus, joka varmaan yksi tärkeimmistä, siinä voi varmasti ryssiä monella tapaa.
  Olen etsinyt kattavaa vuokrasopimusta, jossa olisi kaikki oleellinen yhdessä "paketissa", sellaista ei ole tullut vastaan ja noista valmiista pohjista ei suoraan ole tullut hyvää vaihtoehtoa vastaan.
  jostain puuttuu vuokran tarkastukseen liittyvät perusteeet, toisessa ei mainita mitään lemmikeistä (kieltoa) tai vuokralaisen pakollisesta kotivakuutuksesta jne. Myös irtisanominen kannattaa mainita järkevästi vuokrasopimuksessa, ettei tule tehtyä mitään turhia virheitä, jotka voi kostautua kun vuokralainen on vaihtumassa (esim. poismuuttopäivä)

  Onko asia todella näin ja pitääkö nuo sitten määrittää itse liitteeseen.

  Löytyykö joltain kattavaa sopimuspohjaa jo valmiiksi, linkkiä kehiin jos löytyy?

  Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ja listata vuokrasopimukseen yllämainittujen lisäksi?
  Toisessa ketjussa oli mm. asunnon katselmus kerran vuodessa
  Mitä ehtoa vuokrakorotuksessa kannattaa käyttää (onko mielipiteitä puolesta/vastaan, yleispätevää ohjetta)?


  Tässä vielä linkkejä muille "alaa" aloittaville, joista löytyy yleistä tietoa.

  asunnon vuokrauksen käsikirja
  http://www.asunnonvuokraus.com/vuokraajalle/tietopaketti
   
 2. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Laki asunnon vuokraamisesta asettaa aika tiukat raamit vuokraehdoille. Ihme, jos joku vuosikatselmus on edes laillinen. Monet vuokranantajat käyttävät esim. vesimittareiden lukua porsaanreikänä käydä katselemassa asuntojen kuntoa, vaikka vuokralainen voisi hyvin itsekin ilmoittaa mittarilukemat.

  Vuokranantajana kannattaa asennoitua siihen, että asunto kuluu asumisesta ja asuntonsa asumisoikeuden luovuttaminen on aina vuokranantajan riski.
   
  Viimeksi muokattu: 07.11.2016
 3. Ruttunaama

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2013
  Viestejä:
  168
  Mikäli pitkäaikaisen vuokralaisen haluaa niin vuokraa ei kannata korottaa korottamisen ilosta (en nyt tiedä mitä laki sanoo). Omissa sopimuksissa on ollut että asunnon kustannusten noustessa voidaan vuokraa tarkistaa vuosittain x%, kuitenkin niin että maksimi korotus on x€. Jotkut vuokranantajat ovat korottaneet vuokria vuosittain vedoten mihin milloinkin, toiset ovat pitäneet vuokratason pitkään samana kun asunnon kulut eivät ole nousseet.

  Luottotietojen tarkistus tietenkin kannattaa sisällyttää prosessiin, mutta en tiedä tarviiko sitä sopimuksessa mainita. Edellisessä vuokrasopimuksessa oli myös kuvia asunnosta liitteenä, jotta turvattiin sekä vuokranantajan että vuokralaisen selusta siinä tapauksessa mikäli tulee jotain erimielisyyttä oliko joku vika asunnossa jo ennen uuden vuokralaisen sopimuksen alkamista.
   
 4. teho75

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2011
  Viestejä:
  560
  Olen toiminut vuokranantajana jo usean vuoden ajan.
  Kirjakaupasta saa valmiita vuokrasopimuslomakkeita ja niitä olen käyttänyt.
  Olen tehnyt myös molemmille osapuolille annettavan erillisen liitteen vuokrasopimuksen lisäksi jossa mainitaan laatimani ehdot.
  Lista sisältää tiedot lainattavista huonekaluista, vaadittavat vakuutukset, vesimaksut, tupakoinnista, autopaikkamaksut.
  Liitteessä on myös yhdessä vuokralaisen kanssa todettu huoneiston kunto vuokra-ajan alussa ja kirjattu ylös mahdolliset vauriot.
  Olen käyttänyt vuokrankorotusperusteena yhtiövastikkeen nousua. Sehän on jokaisen vuokranantajan oma asia paljonko haluaa vuokraa vuosittain nostaa. Elinkustannusindeksiä jotkut käyttää, ehkäpä jopa useimmat.
  Vuokrasopimukseen kannattaa kirjoittaa että vakuuden pitää olla tilillä ennen avainten luovutusta. Ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta luottotietojen tarkistus että ei ole merkintöjä.
  Kotivakuutus jossa on vastuuvakuutus kannattaa vaatia vuokralaiselta. Vuokranmaksupäivän olen antanut vuokralaisen päättää.
  Olen vaatinut yhden kuukauden vuokraa vakuutena mutta tarkemmin ajateltuna kaksi olisi parempi ja turvallisempi.
   
 5. Tatuks

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  3 491
  Varmaan kuitenkin se oleellisin juttu on katsoa minkälaisia ehdokkaita siellä käy. Just kävin katsomassa itelleni vuokrakämppää ja kun kuitenkin suht uudehkolla autolla siihen tulin kauluspaita ja neule päällä niin eipä kaveri edes viitsinyt luottotietoja kysellä :D

  Jos tulee joku pitkätukka paskaisessa hupparissa niin kannattanee vaikka niellä parin kuukauden tyhjilläänolo ja vastikkeiden maksut kuin ottaa jotain potentiaalista mistään välittämätöntä juoppoa siihen.
   
 6. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 056
  Tuo nyt on kyllä pahimman luokan virhe luottaa ulkonäköön noin paljon, että jättää luottotiedot katsomatta.
   
 7. paalikone

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2016
  Viestejä:
  20
  Kannattaa myös tinkiä vuokrasta, jos alueella on vuokralaisen markkinat. Näin vuokralaiselle vinkkinä. Ei ne ole mitään apteekin hintoja enää nykyaikana, joista ei voisi neuvotella.
   
 8. cman

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  1 567
  Mites tää niinku käytännössä menee. Esim. vuokralainen esittää ottaneensa vakuutuksen ennen avaimia luovutettaessa. Entäs tämän jälkeen? Mikä estää vuokralaista peruuttamasta vakuutusta saman tie kun vuokranantaja on todennut sen olemassa olon. Tarkistellaanko vakuutuksen olemassa oloa määräajoin vain miten toi nyt sitten käytännössä menee?
   
 9. iirai-kiip?r:n 2nd cumming

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  253
  Hieman offtopicina ja mielenkiinnosta, hyväksytkö sen jos vuokravakuuden laittaa vuokravakuustilille vai vaaditko vuokravakuuden omalle tilillesi?
   
 10. onkimato

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2016
  Viestejä:
  815
  Tämä viesti ei nyt tule vuokranantajan näkökulmasta, mutta minulla on tuttuja joilla useitakin vuokra-asuntoja. Jos ei haeta mitään jättisuuria tuottoja tai viimeisiäkin pennejä omalle tilille niin ainakin kaksi tuttuani ottanut vuokralaisen ihan vaan "puskaradion" kautta. Työkaverien lapsille, tutun tutuille jne. Siinä voi joutua vähän hinnasta ja ehdoista tinkimään, mutta vastapalveluksena saa kunnon vuokralaisen (toki tässäkin riskin mahdollisuudet, mutta pienemmät mitä umpimähkään vuokralaista etsiessä). Ja jos yhteispeli vuokraisännän ja vuokralaisen välillä sujuu ja hinta on ok niin todennäköisesti saa myös pitkäaikaisen vuokralaisen. Yksi kaveri jolla kolme asuntoa vuokralla etsiskeli yhteen kämppään netin kautta vuokralaista ja siinä on nyt vaihtunut asukas pariinkin kertaan, samaan aikaan kun noissa kahdessa muussa asunut alusta saakka tämän tuttuja. Mutta jos tavoitteena on suurin tuotto niin silloin vaihtuvuutta saattaa esiintyä.
   
 11. teho75

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2011
  Viestejä:
  560
  Sehän riippuu miten vuokranantaja haluaa todentaa vakuutuksen voimassaolon. Jotkut saattaa vaatia dokumentin vakuutuksen ottamisesta mutta itse olen luottanut vuokralaisen sanaan. Eihän nuo kotivakuutukset hirveän kalliita vuokrakämppään ole.
   
  Viimeksi muokattu: 07.11.2016
 12. teho75

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2011
  Viestejä:
  560
  Tähän mennessä kaikki vuokralaiset ovat mukisematta maksaneet omalle tililleni vakuuden. Tämän tilin perustin vain vakuutta varten. Nyt olen sukulaiselleni vuokrannut asunnon ja vakuutta en ottanut häneltä. Toki olisin hyväksynyt vuokravakuustilin perustamisen jos aiemmat vuokralaiset olisi tätä halunneet. Silloin kun vielä korkotaso oli korkeampi niin vakuuden palautuksen yhteydessä maksoin kertyneet korot vuokralaiselle.
   
 13. Dexxman

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  381
  Eihän siitä villapaidasta toki haittaa ole, mutta en ainakaan itse kysele luottotietoja jos joku käy katsomassa kämppää.

  Luottotietoja katsotaan jos intressit kohtaa. Siis kun aletaan miettimään vuokrasopimusta.

  Itse karsastan jos joku tulee uudella autolla ja näyttää vähänkään tienaavalta. Lyhytaikainen vuokralainen kyseessä. Lainaraha on halpaa ja vähänkään fiksu ei jää vuokralle roikkumaaan (ainakaan kovin pitkään).

  Joku opiskelija joka tulee fiksujen vanhempien kanssa on se ihan ykkösvaihtoehto. Tosin näissäkin monesti ne vanhemmat ostaa lapselleen asunnon opiskelun ajaksi.

  Muutenkin tuo vuokraushomma on sieltä syvältä ja poikittain. Jos mahdollista niin kannattaa katella jotakin muuta sijoitusmuotoa...
   
 14. Nutcrackerr Banned

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2014
  Viestejä:
  187
  Fiksuinta on pakottaa vuokralainen perustamaan firma, jolle vuokraat asunnon. Vuokralaisen firma voi sitten jälleenvuokrata asuntosi itse vuokralaiselle. Firman pystyy potkimaan nopeasti kämpästä pois, mikäli perseilyä esiintyy. Se on sitten vuokralaisen omistaman firman ja vuokralaisen itsensä välinen ongelma, että miten he (siis käytännössä vuokralainen keskenään) hoitaa juridiset velvoitteet. Vuokralaisen omistama firmahan tuossa joutuu kuseen, ja kun se on käytännössä sama kuin se vuokralainen, niin shakki ja matti!
   
 15. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos sen voi pakottaa, niin eiköhän sen ilman firmaakin saa pysymään kurissa.

  Vapailla markkinoilla tuollaiseen suostuminen voi olla vähän vaikeampaa ja jos joku suostuu niin kellot soi että miksi.
   
 16. kiivi3

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2006
  Viestejä:
  375
  Jonkun verran herättänyt keskustelua, hyvä niin.
  Samaa mieltä Ruttunaaman kanssa, että ei ole järkeä lähteä pumppaamaan sitä suurinta hintaa, vaan pyrkiä löytämään hyvä/pitkäaikainen vuokralainen.
  Omalla kohdalla vuokralainen on jo olemassa, ja koska kyseessä kaveri, niin otan tietoisen riskin mm. takuuvuokran kanssa ja vuokranhinta on katsottu sellaseksi, joka tyydyttää molempia.

  Vuokrankorotuksesta lähinnä kyselin, että jos/kun tulee tarve sitä ehkä joskus nostaa, niin että menee pykälien mukaan. Lueskelin juttua, että jos ei ole mainittu perusteita sopimuksessa, niin vuokrannostaminen ei olekaan ihan vaan ilmoitusluontoinen asia.

  Tuosta katselmuksesta ei sen enempää tietoa, tuli vaan se vastaan toisessa ketjussa.

  Teho75:lta tulikin hyvää infoa asiaan, kiitos siitä.
  Vakuutuksen irtisanomistahan ei vuokrainsäntä voi oikeastaan vahtia (ellei vaadi jotain vahvistusta siitä vuosittain, joka kuulostaa omaan korvaan ehkä vähän liioitellulta.. ), jos vuokralainen sen päättää irtisanoa. Tuo vastuuvakuutus oli uusi ja hyvä tarkennus kumminkin asiaan.

  Omasta mielestä asunnon läpikäyminen ja puutteiden/vikojen/kunnon tarkastus on hyvä tehdä sisäänmuuttaessa ja valokuvin ja sama sitten kun kun vuokralainen on lähdössä, niin lopputarkastus tehdä vaikka yhdessä, jos mahdollista (vai onkohan tämä liian ruusuinen ajatus, jolla ei ole todllisuuden kanssa mitään tekemistä)

  Irtisanominen kannatti muotoilla kaiketi niin, että kämppä on tyhjä sitten kuun lopussa (tähän löytyi jostain tarkempaakin tietoa), ettei tule mitään ylläreitä muuttopäivän osalta, kuten tuli jostain luettua, että seuraavapäivä olisi vielä lain tms mukaan varattuna muuttopäiväksi ja seuraavavuokralainen jos olisikin jo tulossa, niin siinä on sitten vuokraisäntä sössinyt..

  Onko suoraa tietoa, voiko edelleenvuokraamisen kieltää lain mukaan? Ideana, että varsinainen vuokralainen lähteekin muualle ja koska hyvä asunto ja halpa vuokra jne niin vuokraakin sen kokonaan eteenpäin.. ja pitää sitä samalla itselleen periaatteessa "varattuna"
  Alivuokralaista ei voi kieltää ja sehän on ihan ok.
   
 17. teho75

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2011
  Viestejä:
  560
  Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta kertoo että vuokralainen saa työn yms pätevän syyn takia luovuttaa väliaikaisesti huoneiston toisen hallintaan.
  Asunnon jälleenvuokraamisen voi kieltää.
  Suosittelen lukemaan lakipykälät alla olevasta linkistä.

  http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481

  Parin vuokralaiseni kanssa teimme lopputarkastuksen muuttopäivänä jossa katsottiin että asunto on kunnossa ja kaikki lainattu irtaimisto on tallella.
  Samalla katsottiin vesimittari lukemat. Tietty tehtiin dokumentti molemmille osapuolille lopputarkastuksesta.

  Muuttopäivän määräämisestä lienee sanotaan lakitekstissä. Siihen en ole omissa sopimuksissa tehnyt muutoksia.
   
 18. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Mitä vittua sä höliset. Vuokrantantaja saa koska vain mennä asuntoonsa sillä edellytyksellä, että vuokralainen kertoo ajan milloin asuntoon voi tulla.

  Kuulostat juurikin tuollaiselta unelmavuokralaiselta joka vitut välittää toisten omaisuudesta.
   
 19. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Ööh.
  22 §
  Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon

  Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon.

  Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana.
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#a481-1995

  Vuokranantajan oikeus päästä asuntoon
  Vuokranantajalla ei ole oikeutta päästä asuntoon
  vuokra-aikana, jos siihen ei ole erityistä syytä.
  Vuokralaisen täytyy päästää vuokranantaja asuntoon,
  jos asuntoa pitää korjata tai jos asunnon huoltoa täytyy valvoa.
  Vuokranantajan täytyy kuitenkin sopia
  vuokralaisen kanssa siitä, milloin asuntoon voi tulla.
  Jos vuokralainen ei päästä vuokranantajaa asuntoon,
  vuokranantaja voi pyytää apua poliisilta.
  Jos vuokranantaja haluaa myydä tai vuokrata asunnon,
  hänellä on oikeus näyttää asuntoa.
  Siitäkin täytyy sopia etukäteen vuokralaisen kanssa.
  https://www.kuluttajaliitto.fi/wp-content/uploads/2016/01/Vuokraopas_-_selko.pdf

  Ei sinne voi millä tahansa verukkeella pyytää pääsyä. Itsellä ei ole ikinä ollut mitään vuosikatsauksia ja suurimman osan elämääni olen vuokralla asunut.

  Suotta menet henkilökohtaisuuksiin. :kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2016
 20. kiivi3

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2006
  Viestejä:
  375
  Muuttopäivästä yritin selittää tuossa irtisanomisasiassa.. liekö tämä kaikille selvä asia vai ei, mutta itse näkisin, että kannattaa määrittää sopimukseen,että muuuttopäivä on tuo vuorasopimuksen päättymispäivä.
  https://www.vuokraturva.fi/tietopankit/hyva-vuokratapa-teksti/muuttopaiva


  Ja kiitos Teho75 linkistä, pitää tutustua siihen.
   
 21. JayCool

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2005
  Viestejä:
  258
  Yks mitä voin suositella niin, tupakoinnin kieltäminen asunnossa ihan vuokrasopparille merkiten. Yllättävän paljon tupakoidaan ikkunoista yms.
  Myös pintaremontin kieltäminen voi olla paikallaan.. Tai ainakin laittaa, että pitää sopia... oli nimittäin yksi vuokralainen maalannu muutamia seiniä ja välioven violetiksi.
   
 22. kiivi3

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2006
  Viestejä:
  375
  Joo, tupakointi oli kaiketi itsestään selvyys, että pitää kieltää ja mainita, tuli ehkä jätettyä se siksi pois "muistilistalta"
  Onko kokemuksia lemmikkieläimistä, kieltääkö suoraan kokonaan vai maininta "erikseen sovittava". Saako jälkimmäisestä turhaa kyselyä/vääntöä/työtä?

  luulin/oletin, että vuokralainen ei saisi tehdä ilman ilmoituksia pintaremontteja, mutta hyvä että asia tuli puheeksi, nin pitää selvittää ja lisätä tuo kohta myös.

  Tietenkään tarkoitus ei ole olla mulkku natsi erinäisten kieltojen jne kanssa vaan vähän suojata omaa omaisuuttaan ja päättää mitä asunnolle tehdään.
   
 23. teho75

  Rekisteröitynyt:
  28.03.2011
  Viestejä:
  560
  Tupakoinnin kielsin minäkin sisällä, parvekkeella annoin kyllä polttaa kun itsekkin siellä poltin aikoinaan.
  Yhden vuokralaisen annoin ottaa satunnaisesti tyttöystävänsä koiran asuntoon. Asunto oli vuokrattuna kalustettuna. Muuta haittaa ei ollut kuin yksi matto meni roskikseen vuokrauksen jälkeen kun oli täynnä koiran karvoja. Nykyään olen kieltänyt lemmikit asunnossa koska siellä on hyvä parkettilattia joka saattaa kärsiä koiran kynsistä. Eri asia on jos olisi muovimatto. Kissat saattaa tehdä pahaa jälkeä tapetille ja koiranpennut järsiä huonekaluja ja pitää meteliä.
  Ehkä pääsääntönä on että jos on huonokuntoinen kämppä niin silloin voisi sallia lemmikit mutta uudenveroisessa ei.
   
 24. Ashrakki

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2002
  Viestejä:
  2 744
  Tilanteeni on se että minut on irtisanottu asunnosta 6kk irtisanomisajalla josta 4kk kulunut. Jos muutan esim 14.2. pois niin tarvitseeko maksaa vuokra vain asutuista päivistä vai koko kuukaudelta? Irtisanomisaikaa minulla ei vissiin tietenkään ole kun kerta on jo irtisanottu?
   
 25. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Varmaan parempikin ketju vuokra-asumisesta tuota kysymystä varten löytyisi, mutta vastaus on että ihan normaali irtisanomisaika sinua koskee, jos haluat aiemmin lähteä. Voit toki kysyä saatko hyvitystä jos vapautat kämpän aiemmin, koska joskus se on vuokranantajallekin etu. Mikään pakko sellaiseen ei ole suostua.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti