Astiat eivät puhdistu

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja xxxxxxxxxxxxxxx, 16.08.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. xxxxxxxxxxxxxxx

    Rekisteröitynyt:
    20.04.2009
    Viestejä:
    110
    En oikein tiedä, kuuluisiko tämä tänne vai yk:n puolelle. Täältä saattaisi kuitenkin löytyä enemmän kokkausta harrastavia. Voi kuulostaa hiukan uusavuttomalta, mutta tilanne on kärjistynyt viime aikoina, kun nykyisessä asunnossa ei ole astianpesukonetta. Vain parin vuoden ikäinen astiasto on käsin tiskaamisen jälkeen selvästi likaisen tuntuinen ja ennen kaikkea haisee pahalta. Tuo haju on niin paha, että se tunkee ulos astiakaapista ja kattaa lähes koko keittiön.

    Tarkennuksena voin sanoa, että olen suhteellisen siisti ihminen, eikä kämppäni ui paskassa kuten keskiverto opiskelijaluukku, ja sen takia tämä asia häiritseekin. Tiskaan likaiset astiat aina vuorokauden sisällä, yleensä heti ruokailun jälkeen, käytän niin kuumaa vettä kuin kädet kestävät, runsaasti astianpesuainetta ja huuhtelen runsaalla, kuumalla vedellä. Tämän jälkeen pistän astiat tavalliseen ritiläpohjaiseen kuivauskaappiin. Ja sitten alkavat ongelmat, astioiden hiukan kuivuttua alkaa kaapista työntyä vastenmielinen, eltaantunut löyhkä ja astioita tarkemmin tutkiessa niiden pinnassa huomaa rasvaisen ja pinttyneen likakerroksen, joka ei käsin tiskatessa mitenkään katoa. Haisevat myös lähemmin tutkittuna samalta härskiintyneeltä rasvalta. Kahvikuppien tummumista tuon käsin lutraamisen tehottomuuden huomaa parhaiten, koskaan ei ole tuollaisesta tarvinnut kärsiä astianpesukoneen aikana.

    Tuota hajua kuvaa parhaiten mielikuva muutaman päivän ajan seisoneesta homeisesta tiskikasasta, jossa on allas puolillaan rasvaista vettä. (Sillä erolla, etten koskaan tällaisia päästä syntymään). :smoke:

    Onko käsin tiskaaminen todellakin noin likaista ja tehotonta puuhaa, vai teenkö jotain väärin? Onko jotain mahdollisuutta puhdistaa astiastoa tehokkaammin, kun tiskikonetta ei tähän asuntoon saa. Asiaa toki vaikeuttaa se, että harrastan aika paljon ruoanlaittoa, jossa syntyy rasvaisia tiskejä. Onko kenelläkään ehdotuksia tehokkaampaan puhdistukseen, kun tavalliset Fairyt jne. aineet eivät selvästi toimi.

    Jos tuota hajua ei saa lähtemään, pakkaan astiat muuttolaatikkoon ja siirryn käyttämään pelkkiä kertakäyttöastioita, mutta siinäkin on tietysti ongelmansa.

    E: Ja tuo haju EI tule viemäristä, vaan nimenomaan astiakaapista.

    E2: Syynä oli ilmeisesti huonolaatuinen rainbow-merkkinen tiskiaine. Fairyyn vaihtamisen jälkeen haju ja rasvainen kerros katosivat.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2011
  2. Theros

    Rekisteröitynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    251
    Kannattaa kokeilla ottaa ne astia pois kaapista ja katsoa josko pelkkä kaappi haisee?

    Aika oudoltahan tuo tuntuu että astiat noin kärsivät...jos kuitenkin on käytetty hyvää harjaa, ja fairya.

    En muuten itse huuhtele koskaan astioita kuumassa vedessä vaan kylmällä. Tiskasinkin joskus lämpimässä vedessä...en suinkaan kuumassa.

    Huuhteletko juoksenvan veden alla vai jos et niin kokeile sitä.

    Kokeile myöskin että kuivaat astiat huuhtelun jälkeen ennen kaappin laittamista.
     
  3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

    Päivän tarjoukset
    Yhteistyössä
  4. ddude

    Rekisteröitynyt:
    12.10.2007
    Viestejä:
    1 544
    Oon edellisen kirjoittajan kanssa samoilla jäljillä.
    Jos peset lämpimällä vedellä ja käytät hyvää tiskiainetta kyllä lika irtoaa.
    Vanha kazppi voi tosiaan haista kun saa kosteutta, varsinkin jos esim. on ollut joskus vaikka ihan homeessa.
    Se miksi astiat ei puhdistu on sit erikoisempaa, onko astiasto joku halpis missä on pehmeä pinnoite?
    Onko aterimissa sama pinttynyt likapinta?
     
  5. kansaIainen

    Rekisteröitynyt:
    11.05.2003
    Viestejä:
    5 879
    Kuulostaa siltä, että laitat astiat: lasit ja kahvikupit ylösalaisin astiakaappiin. Laitatko? (En tarkoita kuivauskaappia, vaan astiakaappia)

    Astioihin saa ummehtuneen hajun laittamalla ne nurinniskoin astiakaappiin, jolloin ne ovat tiiviisti alustaa vasten eivätkä kuivu, muodostaen siten loistavan pienoisilmaston homeille ja bakteereille.

    Itse tiskan juoksevalla, kuumalla vedellä hanan alla, ja hankalimpiin astioihin käytän pari tippaa Fairyä. Sama Fairypullo kestää useita vuosia, niin vähän sitä tarvitaan.

    Kannattaa tiskata astiat välittömästi ruoanlaiton ja aterioinnin jälkeen, ennenkuin ruoka ehtii kuivua ja pinttyä astioihin.

    Ikean halpis-astiat käy hyvin kukkaruukkujen alusiksi, mutta ruokailuastioiksi niistä ei huokoisen pintansa vuoksi oikein ole.

    Kunnollisen astian tuntee siitä, että sen pinta on kiiltävä, ei mattapintainen.
     
  6. Cipsi

    Rekisteröitynyt:
    08.07.2011
    Viestejä:
    49
    Tuli mieleeni rasvaisista astioista, että onko tiskausjärjestys kunnossa? Käsin tiskatessahan edetään puhtaimmasta likaisimpaan. Ensin lasit ja kahvikupit, sitten lautaset ja aterimet ja viimeisenä padat ja pannut, joissa on paljon likaa ja rasvaakin ruuanlaiton jäljiltä. Tämä siis jos peset astiat samassa vedessä, et juoksevan veden alla. Ja niitä vesiähän voi välissä vaihtaa.
     
  7. Suppola

    Rekisteröitynyt:
    24.09.2007
    Viestejä:
    73
    Tuleeko rasvat jauhelihasta? Mun tarvii käyttää pannuun talouspaperia ennen kun alkaa tiskihommiin paistamisen jälkeen. Muuten tahmainen rasva leviää ja tarttuu harjaankin.
     
  8. janolle

    Rekisteröitynyt:
    29.06.2003
    Viestejä:
    2 277
    Laitatko astiat likoomaan ennen tiskausta? Ripaus pesuainetta ja niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Parikymmentä minuuttia tekee ihmeitä.

    Apuvälineelläkin on vaikutuksensa, sienellä irtoaa rasva paremmin kuin harjalla.
     
  9. Dulia89

    Rekisteröitynyt:
    31.10.2009
    Viestejä:
    472
    "En muuten itse huuhtele koskaan astioita kuumassa vedessä vaan kylmällä. Tiskasinkin joskus lämpimässä vedessä...en suinkaan kuumassa."

    Tuo on yleinen harhaluulo että astiat olisi parempi huuhdella kylmässä vedessä. Eihän siinä ole mitään järkeä. Kuuma tappaa bakteerit ja poistaa paremmin rasvaa, eli sillä huuhdellaankin.
     
  10. qulinaristi

    Rekisteröitynyt:
    11.08.2011
    Viestejä:
    9
    Lähtisin kanssa kaapeista liikkeelle. Ja kylmä vesi jättää aivan hyvän pinnan astioihin. En usko että tuoksu jää kippoihin ellei ole jäänyt jotakin pommia sinne. Etikkaa rättiin ja pyyhkimään. Lähtisin sillä.
     
  11. Theros

    Rekisteröitynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    251
    En ala väittelemään kun makuja on monia...mutta mutta...bakteerit eivät kasva kylmässä vaan lämpimässä...ne kuolevat kiehuvassa vedessä (pääpiirteissään). Että näin. On tullut joskus työkseen näitä asioita tutkittua (siis bakteereja ja viruksia).
     
  12. destiny

    Rekisteröitynyt:
    04.08.2004
    Viestejä:
    65
    Paikallisista ravinteleista löytyy astioiden kirkastusaineita (esim. Suma Dip), jos kaupasta ei semmoisia satu saamaan. Liotat 10 min niin johan kiiltää taas. On sen verta kovia myrkkyjä sitten että kumihanskat käteen aineita käsitellessä ja astioiden huuhtelemisessa.
     
  13. Legge

    Rekisteröitynyt:
    17.01.2004
    Viestejä:
    582
    Tai sitten voi ostaa perus konetiskiainetta ja liotella pienessä määrässä sitä. Töissä putsaillaan reaktioastiat kemikaalisonnasta moisella menetelmällä.
     
  14. Lr_nrahyah

    Rekisteröitynyt:
    27.07.2011
    Viestejä:
    199
    Jos ei mulla astiat lähtis puhtaiksi perus fairyllä ja jynssäyksellä, niin ostaisin uudet astiat. Helpompi keino on kuivata astiat ja jättää vaikka pöydälle, niin tietää ainakin tuleeko haju kaapista vai astioista.
     
  15. kkuula

    Rekisteröitynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    2 972
    Koko ketjua en jaksanut lukea mutta kokeileppa pesuaineeksi vihreää AJAX:ia ja sitten hanskat käteen tiskatessa niin passaa käyttää niin kuumaa vettä mitä hanasta tulee ja huuhtelu juoksevan veden alla.
     
  16. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 771
    On tullut joskus työkseni näitä astiota tiskattua, eikä siinä makuasioista kiistellä, kun henkilöauton hintaisesta tiskikoneesta tulee ulos huuhtelun jälkeen niin kuumia asioita että sormenpäät kyllä karaistuvat. Periaattella esihuuhtelu, pesu ja huuhtelu/kuivaus, eikä niistä mikään kovin viileä ole. Jokaisella vaiheella on oma tarkoituksena ja lämpötilansa. En muista ulkoa mitä tuollainen normimetos pyörittää eri asteissa, joten en lähde sössöttämään enempää.
     
  17. Mingan

    Rekisteröitynyt:
    05.07.2010
    Viestejä:
    359
    Olin huomaavinani että Theroksen pointti oli se, että ei se lämmin hanavesi niitä bakteereja tapa. Kyllähän joku henkilöauton hintainen tiskikone osaa ne kuumottaa 100-asteisiksi, mutta joku 40-50 asteinen vesi ei aja ihan samaa asiaa.
     
  18. Cetearyl

    Rekisteröitynyt:
    24.04.2011
    Viestejä:
    146
    Hanasta taitaa tulla maksimissaan noin 60-asteista vettä? Sen ja emäksisen pesuaineen pitäisi tuottaa ihan hyvä tulos. Hanskat käteen, toim. huom.
     
  19. Gil

    Rekisteröitynyt:
    09.08.2002
    Viestejä:
    45
    Mulla oli lautasissa joskus samanlainen rasvakerros, joka ei lähtenyt fairyllä ja kuumalla vedellä vaikka kuinka hinkkasi. Suosittelen että jätä päiväksi likoamaan veteen, missä on astianpesukoneeseen tarkoitettua pesuainetta (sitä jauhetta yo). Jos ei tuollakaan lähde, niin käytä ensin jotain kylppärin-/kaakelinpesuainetta ja pese sen jälkeen vasta fairyllä.
     
  20. xxxxxxxxxxxxxxx

    Rekisteröitynyt:
    20.04.2009
    Viestejä:
    110
    Kyllä, käytän reilusti juoksevaa vettä, varmasti kuluu moninkertaisesti enemmän vettä kuin keskiverto astianpesukone käyttää ohjelmansa aikana. Tämän vuoksi käsin tiskaaminen tuntuukin aivan järjettömältä, sen lisäksi, että jälki on huonoa, kuluu vettä todella paljon että saa edes jonkunlaisen tuloksen.


    Ei. Iittalan astioita melkein kaikki ja pinnoite siellä paskakerroksen alla näyttää kyllä virheettömältä.

    On.

    Ei, käytän kokonaan ritiläpohjaista kuivauskaappia, eli hengittämään kyllä pääsevät vaikka olisivat ylösalaisin.

    Tämä on kunnossa, vaihdan monesti tiskivedenkin uuteen puolessavälissä hommaa.

    Tuo jauhelihan rasva on varmasti osittain syyllinen, sitä tulee paistettua aika paljon, mutta pannun pesen toki viimeiseksi. Kai siitä kuitenkin rasvaa ainakin tiskiharjaan jää. Astiakaappikin on vanha ja varmasti haisee jonkun verran homeelle, mutta se ei selitä tuota pinttynyttä paskakerrosta astioissa.

    Pitänee kokeilla tuota konetiskiaineessa liottamista ainakin ensiksi, kiitoksia vaan hyvistä neuvoista.
     
  21. bloody hell Banned

    Rekisteröitynyt:
    31.10.1999
    Viestejä:
    3 068
    Mitä tiskiainetta käytät? Kerran tuli ostettua jotain muuta kuin Fairya ja ei enää ikinä sitä, taisi olla Rainbowta tai vastaavaa ja oli ihan uskomatonta kuraa. Ei irrottanut rasvaa kuin ihan vähän. Tipalla Fairya homma hoitui.
     
  22. .ilu.

    Rekisteröitynyt:
    07.10.2001
    Viestejä:
    232
    Joo kannattaisi varmaan vaihtaa tiskiainetta, jos on jotain halpista? Ja missä kunnossa sulla muuten on se tiskiallas? Ettei siinä ole joku 5cm paksuinen rasvakerros?
     
  23. ddude

    Rekisteröitynyt:
    12.10.2007
    Viestejä:
    1 544
    Aterimet voi keittää vedessä ja lisää siihen veteen vähän konetiskijauhetta, lähtee varmasti puhtaaksi.

    Voisiko "pinta" olla rasvan sijaan kalkkia?
    Asutko kunnan alueella jossa vesi tulee esim. porakaivosta?
     
  24. valtsu71

    Rekisteröitynyt:
    22.02.2006
    Viestejä:
    1 031
    Onko liesi kuinka lähellä astiakaappia, ja onko lieden yläpuolella liesituuletinta? Jos on, milloin liesituuletin on viimeksi puhdistettu? Veikkaan, että ruoanlaitosta johtuvat käryt pääsevät sinne astiakaappiin, ja tiskaamisesta aiheutuvan kosteuden vaikutuksesta alkaa myös haju.
     
  25. GirlT

    Rekisteröitynyt:
    18.06.2008
    Viestejä:
    674
    Valtsua komppailisin. Voi olla, että käryt ruoanlaitosta kulkeutuu kaappiin asti. Kuivauskaapin ritilät ja seinät voisi myös pestä. Edit. lisäys: Pieni alkupanostus kunnon astioihin, esim. Arabia, kannattaa koska ne pysyy hyvänä.
     
  26. bloody hell Banned

    Rekisteröitynyt:
    31.10.1999
    Viestejä:
    3 068
    Aloittajalla on käytössä Iittalan astiat :rolleyes: Tuskin on niistä kiinni.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti