ASP-säästäminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Phelpsin jänis, 24.05.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. A_SA

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2007
  Viestejä:
  515
  Selvä, varmistan nämä. Kiitän!
   
 2. uai

  Rekisteröitynyt:
  26.03.2015
  Viestejä:
  2
  Niin kannattaa tottakai myös ottaa huomioon se oma tilanne säästämisen ja lainan suhteen. Monen talouden kohdalla ASP-säästämisen tarkoitus on vain raapia se 10% kasaan jonka jälkeen omaan kotiin. Siinä tapauksessahan kyseinen rajoitus ei tuota harmia.

  Jos löytyy kokemuksia pääasiassa sijoitusmielessä tehdyistä ASP-sopimuksista ja lainoista niin saa huudella. Jos tässä on joku isompi miina edessä olisi hyvä ajoissa tietää - joitain epäselviä juttuja vielä on.. Ihannetilannehan olisi omalla kohdalla tosiaan se että maksimitalletukset sisään 4-6 vuotta. Sitten se halpa luukku omiin nimiin ja profit.
   
 3. blazerr1337

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  61
  Avasin puhelimitse Nordealle ASP tilin tuossa maaliskuussa ja sen yhteydessä teimme virkailijan avustuksella 3000e talletuksen, joka on maksimi kalenterivuosineljännekselle. Kysymys kuuluu: voinko tallettaa nyt huhtikuussa uusiksi tuon 3000e?

  Kalenterivuosineljännes: Tammikuu-Maaliskuu, Huhtikuu-Kesäkuu, Heinäkuu-Syyskuu, Lokakuu-Joulukuu?

  ...vai lasketaanko kalenterivuosineljännes siitä lähtien milloin tili on avattu => seuraava kalenterivuosineljännes alkaa siinä tapauksessa kesäkuussa?
  Asiasta ei mainita sopparissa.
   
 4. Lamperi

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  35
  Nyt voit tallettaa taas 3k€. Seuraavan kerran sitten taas heinäkuussa. Ne menee ihan kalenterivuosineljänsittäin. Itsekin avasin ensimmäisen ASP-tilini maaliskuussa ja siinä tehty talletus laskettiin kalenterivuosineljänneksi.
   
 5. Difton

  Rekisteröitynyt:
  13.08.2005
  Viestejä:
  279
  Ihme pelleilyä kyllä eri pankkien välillä tuo ASP-lainan ja lisälainan myöntäminen: OP vaatii, että 10 % asunnon kauppahinnasta pitää olla ASP-tilillä. Nordealle ja S-pankille on samantekevää missä se 10 % on - kunhan se vain löytyy.

  ESIM. Asunnon kauppahinta 200.000 €. ASP:n saldo 15.000€ ja muita säästöjä 5.000€. Nordea ja S-pankki myöntää ASP-lainan, mutta OP ei. OP:n taktiikka on, että otetaan ensin 100 %:n rahoitus asunnon kauppahinnasta (200.000€) ja odotetaan siihen asti, että ASP:lle saadaan kerrytettyä 20.000€. Kun ASP:illä on 10 % kauppahinnasta, nostetaan ASP-laina ja lisälaina, joilla maksetaan alkuperäinen laina pois jne...

  Menivät lainahommat Nordealle..

  edit. Ja tietenkin kaikenmaailman lainaturvat ja panttaukset tuolle ensimmäiselle isolle lainalle.
   
 6. kakkosenporaaja

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2013
  Viestejä:
  7
  S-Pankilla kyllä nykysin ainakin lukee ehdoissaan seuraavaa:

  "Tallettajalla on oikeus milloin tahansa irtisanoa asuntosäästö sopimus. Tallettaja ei voi siirtää
  asuntosäästösopimusta toiselle tallettajalle. Mikäli tallettaja sopii toisen pankin kanssa asuntosäästösopimuksen
  siirtämisestä talletusaikana, vastaanottava pankki ottaa vastatakseen lisäkoron
  maksamisesta koko talletusajalta."

  Näin idioottina vielä, niin tarkottaako tuo sitä, mistä OP:n tapauksessa onkin ollut ketjussa puhetta, eli jos lainaa hakeekin eri puljusta, niin lisäkorkoa on käytännössä turha haaveilla?
   
 7. Flasher

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2002
  Viestejä:
  313
  Mikälaisilla prosenteilla täällä on saatu ASP lainoja? Vai onko sama katsooko niitä tuolta asuntolaina triidistä?
   
 8. Vangelis

  Rekisteröitynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  512
  Varmaan asuntolainatriidistä löytyy noita. Itse reilu 8kk takaisin kun ostin asunnon niin sain 0.95% + 3kk euribor.

  Mutta nyrkkisääntönä on ehdottomasti kilpailitus. Itse marssin muutamaan eri pankin konttoriin ja lopputulos oli että vaihdoin kokonaan pankkia koska toinen pankki tarjosi huomattavasti edullisemman ASP lainan. Kannattaa myös ottaa huomioon että osa pankeista vaativat että lainaan pitää ottaa vakuutus ja myös lainan "avausmaksu" vaihtelee huomattavasti väliltä 0€-1000€.
   
 9. Lessu

  Rekisteröitynyt:
  18.11.2001
  Viestejä:
  493
  Sama täällä. Ensimmäinen (oman pankin tarjous marginaali 1.8% + 12kk euribor + 500e avausmaksu). Myöhemmin kävin uudessa kaupungissa uudessa pankissa, josta 1.05% marginaali + 3kk marginaali + 0e avausmaksu. Ei vakuutuksia. 1.5v sitten
   
 10. Difton

  Rekisteröitynyt:
  13.08.2005
  Viestejä:
  279
  Omalle ASP-lainalle 1,09 % + 6kk euribor + 300 € avausmaksu. Lisälainalle vastaavasti 1,19 % +6kk euribor eikä avausmaksua.
   
 11. Grunt86

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2008
  Viestejä:
  210
  Onko kukaan törmännyt siihen, ettei ASP-lainaa saa kuin tietyn kokoisen tontin omaavalle kiinteistölle?

  Pankilta tuli hiukan hangoittelevan oloista viestiä, kun kyselin tietyn asunnon ostoon liittyvistä asioista:
  "ASP/HAL rajoittaa tontin koon hehtaariin eli jos on suurempi täytyy huomioida kaupassa kaksi hintaa, toinen talolle ja sen alle jäävälle hehtaarille ja toinen muulle tontin osuudelle ja siihenhän ei ASP/HAL käy."

  Laitoin jo kyselyä takaisin, missä ehdoissa kyseinen asia on ilmaistu.
   
 12. valvoline

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2003
  Viestejä:
  1 515
  Kyllä se noin on: http://www.valtiokonttori.fi/download/noname/{971F975F-3A5C-499A-A685-CE6DC6DB1C48}/89201
  ..Sivun kaksi loppupuolella.
   
 13. Kingdom

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  174
  En ehdi lukemaan kaikkia 15 sivua läpi.. Onko joku tutkinut missä pankissa on parhaat ASP tilin lainanehdot ja lainan korko?
   
 14. Vangelis

  Rekisteröitynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  512
  Riippuu hyvin monesta tekijästä kuten koulutuksesta ja elämäntilanteesta. Pankeissa painotetaan eri tavalla tiettyihin piirteihin. Myös saman pankin eri konttoreissa saattaa olla hyvin erilaisia ehtoja.

  Lyhyesti: Käy läpi mahdollisimman moni pankki sekä konttorit ja kysy tarjousta. Oikeaa vastausta ei ole.
   
 15. Kingdom

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  174
  Kävin läpi Vangelisin käskystä mahdollisimman monta konttoria. :)

  Aktiaan varasin ajan ja pyysin erityisesti Asp tilistä tietävää. Nainen luuli kuitenkin, että tulin vain avaamaan tiliä eikä tiennyt ollenkaan vastata kysymyksiini.

  Kysymyksiä mitä kyselin mm.

  -Miten pankki suhtautuu, jos lainan kilpailuttaa 2 vuoden päästä eri pankeissa?
  -Lisäkorko? Maksetaanko lisäkorko, jos lainan ottaa eri pankista?
  -Onko kaikki rahat pakko käyttää asuntoa ostaessa. Itselläni on tarkoitus käyttää vain 10% asunnon hinnasta ja loppurahat mitä tilille jää käytän asunnon remonttiin.
  -Asp tilit on melko samanlaisia jokaisessa pankissa. Miten teidän pankki erottautuu edukseen?

  Kävin Aktiassa, Handelsbankenissa, S-pankissa(tapiola) ja Nordeassa. Osuuspankin jätin tämän ketjun perusteella kokonaan vertailun ulkopuolelle. Aktia oli huonoin. Petyin, kun olin varannut sinne erikseen ajan ja pyytänyt nimenomaan asiantuntevaa henkilöä. Hän ei osannut vastata edes peruskysymyksiin, mutta selvisi ettei he ole halukkaita maksamaan lisäkorkoja jos lainan ottaa eri pankista. Meininki tuntui nihkeältä. S-pankissa Vaasan Prismassa ei osattu neuvoa ollenkaan. Entisessä Tapiolapankissa Vaasan kauppapuistikolla kyllä. He suhtautui ymmärtäväisemmin lainan kilpailuttamiseen ja he maksaa 2-4% per. vuosi korkoa säästölle. Jäi vähän epäselväksi miten 2-4% määräytyy? Handelsbankenissa oli paras asiakaspalvelu. Ei tarvinnut varata aikaa. Perusvirkailija tiesi homman paremmin, kun Aktian erikseen varattu "asiantuntija". He maksaa vain 3% lisäkoron jonka takia en valinnut heitä pankiksi. Muuten olisin harkinnut heitä. Handelsbankenissa kortit maksaa muutaman euron kuukausimaksua, mutta virkailija pyysi katsomaan kokonaisuutta. Kokonaisuus ei aivan riittänyt minulle, koska en ole halukas maksamaan asiakaspalvelusta ylimääräistä. Asiakaspalvelua arvostaville HB on varmasti paras valinta. Heillä on omat henkilökohtaiset pankkihenkilöt kaikille asiakkaille jne. Nordeaan piti varata myös aika. He maksaa parhaan lisäkoron (4% per vuosi). He suhtautui parhaiten lainan kilpailuttamiseen 2 vuoden säästämisen jälkeen. Nykyisin on kuitenkin tullut joku finanssivalvonnan(tms?) sääntely jonka mukaan pankki josta ASPI-laina otetaan olisi velvollinen maksamaan lisäkoron. Onko jollain tietoa tästä?

  Oma valintani parhaasta ASP tilin tarjoajasti kohdistuu varmasti Nordeaan.
  Tietääkö joku mitä tuo tarkoitti, että nykyään pankki josta laina nostetaan on velvollinen maksamaan aspi tilin lisäkorot? Tästä puhuttiin sekä Nordeassa, että Handelsbankenissa jotes tämä ei voi olla aivan humpuukkia.
   
 16. valvoline

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2003
  Viestejä:
  1 515
  Valtiokonttori on uudessa ohjeistuksessaan (uusi tulkinta laista, joka ei ole muuttunut!) todennut että jos laina otetaan toisesta pankista, ei talletuspankin tarvi maksaa lisäkorkoa. (tullut voimaan muistaakseni maalis-huhtikuussa) Käytännössä uuden ohjeistuksen mukaan tili siirretään vastaanottavaan pankkiin entisin ehdoin ja lopetetaan siellä -> lisäkoronmaksuvelvollisuus on lainan myöntävällä pankilla.

  Täysin käsittämätön tulkinta, mutta sitä noudatetaan. Sitä voi miettiä että kuinka halukkaita pankit ovat luotottamaan tälläistä asiakasta jonka asiakassuhde alkaa satojen eurojen tappiolla pankille.
   
 17. maksvelli

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2004
  Viestejä:
  355
  Otin viikko-pari sitten ASP-säästösopimuksen S-Pankista (Lähitapiola). Virkailija väitti, että maksavat koron vaikka ottaisinkin lainan toisesta pankista. Voi olla ettei tiennyt asian muuttunutta laitaa, mutta vaikka kerroin että monet pankit ovat nyttemmin muuttaneet käytäntöä niin väitti että he maksavat koron vaikka ottaisin lainan mistä. Saas nähdä.

  EDIT: 4 % korko.
   
 18. Lessu

  Rekisteröitynyt:
  18.11.2001
  Viestejä:
  493
  Älä nyt pelkästään usko sitä, mitä virkailija sanoo. Ainoastaan allekirjoittamallasi sopimuksella on merkitystä.
   
 19. Kingdom

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  174
  En saanut sopimuksista kopioita. Lisäkorot on toki nähtävissä melkein joka pankin omilla kotisivuilla.

  edit: leksun viesti taisi ollakin vastaus maksavellille. My bad.
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2015
 20. Sipi^

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2003
  Viestejä:
  187
  Toi kuullostaa jo aika pahalta. Kannattaa ASAP soittaa poliisille. Jos pankkivirkailija ei antanut sinne sopimuksia mukaan, niin todennäköisesti tapahtui jotain todella kummallista.
   
 21. Kingdom

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  174
  Hehe. :)

  Tämä oli toki asp tilin kilpailutusvaiheessa.
   
 22. Sprt

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2011
  Viestejä:
  9
  Moikka

  Millaisia lainamääriä olette saaneet Helsingissä? Ollaan vaimoni kanssa suuntaamassa asuntomarkkinoille vuodenvaihteessa ja hänen ASP-tilille kerkee säästyä sen 17k mutta antavatko pankit kovin helposti tuollaista 150-170 000e lainaa?

  Itselläni on vanha asuntolaina joka olisi tarkoitus säilyttää, koska nykyiset marginaalit ovat selkeästi korkeammat kuin omani.
   
 23. Crasso

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  1 919
  Minkä kokoisia farkkuja teille on suositeltu kaupoissa? Riippuu "hieman" varallisuudesta, nettotuloista, työn vakaudesta, asuntokohteesta, omarahoitusosuudesta yms. Toisille luvataan heittämällä sileä milli kun toisille ollaan nihkeitä myöntämään 150k.

  Jos aspilla on 17k niin 170k laina myönnetään kyllä jos ei ole suurempia riskejä. Tämä tapahtuu mahdollisesti asp+lisälaina muodossa (en muista hki asp rajaa).
   
 24. Kingdom

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2011
  Viestejä:
  174
  Helsingin ASP raja on 180 000e.
  Sehän on osittain valtion takaama laina, joten sen saa varmasti jos on vain jonkunlaisia tuloja.
   
 25. blazerr1337

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  61
  Avasin maaliskuussa Nordealle tuon ASP-tilin. Talletin samantien ensimmäiselle kalenterivuosineljännekselle maximin 3000e. Laitoin huhtikuun ja toukokuun aikana yhteensä toiset 3000e. Onko hyötyä tai sallittua edes laittaa kesäkuulle mitään vai onko seuraava talletus mahdollista tehdä vasta heinäkuussa?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti