Asmo Charger

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja JwL, 18.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. JwL

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2003
  Viestejä:
  117
  Mitäs mieltä olette tästä uutisiin päätyneestä laturista?

  Laturi toimii Android-, iPhone- ja Windows-puhelimien kanssa. Laturi käynnistyy puhelimesta laturiin tulevalla sähköllä ja sammuu puhelimen irroittamisen jälkeen, joten kaikki Micro-USB-liittimellä varustetut laitteet eivät saa laturia käyntiin.

  Tuleeko tästä menestystarina?

  ASMO-laturi: Oululainen älykäs kännykkälaturi.
  https://www.kickstarter.com/projects/encompass/asmo-charger-the-worlds-first-truly-intelligent-ch
   
 2. poppis90

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2009
  Viestejä:
  906
  Voi vain kysyä millä ihmeen ideologialla tästäkin saa ensinnäkin ongelman, ja toisekseen, minkään näköistä kannattavaa liiketoimintaa?

  Laturin hukkaenergian kustannus on kymmenen senttiä kuukaudessa. Kenellä ei olisi varaa tähän? Ketä kiinnostaa ostaa laturi, jonka takaisinmaksuaika on tyyliin 10 vuotta?

  Yhtä nerokas idea on lähteä kauppaamaan lumikolia saharaan.
   
 3. Tukemon

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2008
  Viestejä:
  787
  Ihmettelen samaa. Elektor-lehdessä oli jo vuosia sitten rakennusohje laturille, joka kytki itsensä pois verkosta jos ei ollut puhelimeen kytkettynä.
   
 4. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Itse otan aina laturin pois seinästä kun en sitä käytä.. ei ole suuri vaiva :smoke:
   
 5. hrnr

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2009
  Viestejä:
  136
  Itse pidän laturia 24/7 seinässä vaan, koska opiskelijalla on niin paljo enemmän massia!


  edit. Ketä oikeasti kiinnostaa 50 sentin säästö vuodessa?
  edit2. Jos laturi maksaa 10e, niin se maksaa tuolla arvioinnilla ittensä takas 20 vuodessa. Hymm..
  edit3. ei tainnu tulla uutta Nokiaa tästä
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2014
 6. Ixus

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2002
  Viestejä:
  486
  Voisitko kertoa mihin tämä perustuu? Toisaalla tätä vähän pohdittiin ja jäi epäselväksi. Ihan mielenkiinnosta siis.

  Ja tuota Asmoahan markkinoidaan myös tulipalon varjolla, koska laturi on turvallisempi jos ei oo jatkuvasti "kytkettynä".

  Edit:
  "Borrowing a little electricity from your phone’s battery, the ASMO will connect to the electric grid and charge your device. "
  Eli puhelimesta otettavaan sähköön perustuu. Onko tosiaan näin, että puhelimen microusb:stä on saatavalla energiaa aina? Myös silloin, kun akku on "tyhjä" ja puhelin ei käynnisty?
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2014
 7. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  li-ion akkujahan ei koskaan tyhjikisi edes lasketa, puhelin sammuu automaattisesti vaikka akussa vielä riittäisi hyvinkin virtaa esim juurikin laturin päällekytkemiseksi. Kait sinne laturin suuntaan noissa sitten jotain virtatietoa kulkee.
  Onkohan noissa asmoissa oikeasti ihan mekaaninen rele? Sehän olisi ainut oikea ratkaisu mikäli kaikki elektroniikka halutaan verkosta erottaa silloin kun laturi ei ole käytössä = mainospuheet pitäisi paikkaansa.
  Veikkaan mutulla että kyseessä on lopultakin puolijohdekytkin.
  Tämän laturin päällekytkemisen voisi toteuttaa vaikka kapasitiivisella/resistiivisellä haistelulla joten laturin saisi päälle vaikka puhelimessa ei olisi akkua lainkaan.
  Laturissa olisi siis tällöin kokoajan pieni aktiivinen elektroniikka päällä mutta lepovirta jäisi käytännössä olemattomaksi. milliwattiluokkaa jos sitäkään. Ohjauselektroniikka saisi tarvittavan sähkön vaikka palamattoman 22Mohm vastuksen kautta.

  Eli loppupeleissä olisi hyvin yksinkertaisesti toteutettavissa laturi (tai joku muu hakkuri) jonka idleteho olisi älyttömän pieni. Joskus olen ihmetellytkin miksei hakkureita suunnitella näin, vaan monen laitteen standby -ottotehokin on useampia watteja (hakkurin vakio ohjauselektroniikka on kokoajan päällä tai erillinen kokonainen standby hakkuri).

  Mitä taas tulipaloriskiin tulee, rele olisi tietty sellainen varman päälle systeemi mutta edellä mainitsemani toteutus ei lienee sen enempää tulipaloaltis. Toisaalta ukonilmalla mikä tahansa voi syttyä palamaan ylijännitteen/läpilyönnin vuoksi. Ei siinä auta releet edes. Kotelomateriaali tietty voisi olla palamatonta.

  Kiinnostaisi hiukan noiden syttymissyyt, liekö alkulähteenä muuntajan eristeiden pettäminen tai mahdollisesti verkkosuotoelko? Vai joku suunnitteluvirhe sitten.. Aika harvinaislaatuisia taitaa laturipalot olla ellei kyseessä ole jokin älyttömän typerästi suunniteltu kiinankuralaturi.
  Itselläni on käyttöpuhelimessa vielä nokian vanha kunnon pakkamuuntajalaturi :D

  Vois joskus huvikseen yrittää polttaa jonkun vanhemman laturin esim järjestämällä laturin sisälle sopivan "oikosulun" tms.. uskoisin kyllä että merkkilaturit on tehty jo luonnostaan paloturvallisiksi. Ei siihen asmoa tarvita.
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2014
 8. heyrst

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2001
  Viestejä:
  5 641
  Päällä oleva rele tuppaa olemaan aika energiarohmu ja hukata toimiessaan hyödyn joka saadaan laitteen ja releen ollessa pois päältä eli se kyllä kannattaa heti korvata puolijohteilla.

  Itse jaksa tuollaisista kulutuksista välittää. Ja jotenkin tuntuisi pöljältä edes miettiä kun tulee eniten käytettyä langatonta latausta jonka hyötysuhteet on mitä on. Sit sekin seikka että tullut useita noita usb-latureita korvattua isommalla usb-virtalähteellä joka ruokkii kaikkia kerralla.

  Ja homman järkevyyden voi silläkin kyseenalaistaa että lämmityskautena toi hukkaenergia ei mene täysin hukkaan vaan on lämmitystarpeesta pois. Eli monimutkaisempi ja kalliimpi laturi ei koskaan kuoleta isompaa hankintakuluaan pois vaikka säästäisi sen vähän sähköä. Lämpimissä maissa isossa mittakaavassa toi toki jo merkitsee, mutta ei oikein täällä Suomen olosuhteissa. Melko varma olen siitä että lämpimissäkin maissa se raha jonka panostaisi tuohon sähköä säästävään laturiin olisi kannattavamminkin sijoitettavissa johonkin muuhun energiaa säästävään toimeen. Saatikka monellako ilmaisella töpselin nyppimistä pienemmällä toimella arjessa säästää merkittävämmin. Eli priorisoi asioita sen mukaan mikä merkitsee ja mikä yhtä tyhjän kanssa ajan hukkaa. Ja pahimmillaan rahan hukkaa ostaen vain parempaa mieltä muka tekien jotain ympäristön hyväksi.

  Hieman asiaan liittyen oli just juttua kauko-ohjattavista pistorasioista ja telkkarin stanby-tilasta. Vanhan tottumuksen mukaan henkilö yritti säästää sähköä kauko-ohjattavalla pistorasialla joka söikin enemmän sähköä kun hänen uusi televisio stanby-tilassa.

  Lisäksi jäi sekin mainitsematta noista laturien seinästä nyppijoistä, että mitenkä noi pistorasiatkaan tykkää edes taas jatkuvasta nyppimisestä. Joissain jopa 90-luvun pistorasiat saattaa olla helkkarin löysiä, kuten sellainen pistorasia jossa säännöllisesti imuria käytetty. 70-80 -luvun rasiat useammin jo täysin löysiä saattaen olla ettei muuntajallinen edes pysy niissä enää. Mutta ne nyt tahtoo olla muutenkin kunnostusta kaipaavassa iässä. Viimeks just maksoi pelkkä pistorasia 44€ + työt kun oli kulunut 20 vuodessa liian löysäksi. Päivittäin kytkemällä tuo 20 vuotta olisi noin 7300 pistorasiaan kytkemistä. Tuona 20 vuoden aikana se töpselin nyppiminen olisi 10€ säästö kaikenkaikkaan sähkössä. Eli säästöä ei synny jos rasia kuluu nopeammin vaihtotarpeeseen tuon takia.
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2014
 9. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Lisäksi mietityttää näissä "tarvikelatureissa" niiden valmistuksen vaatima kokonaisenergia. En millään jaksa uskoa että tällaisen laturin valmistukseen kulutettua energiaa/ympäristökuormitusta saadaan kovin pian takaisin (lisättynä tähän vielä se alkuperäinen, kaappiin pölyttymään jäävä originaali laturi)? Ei nyt pysty kyllä tarkalleen hahmottaa paljon sen laturin valmistus kaikkinensa ja kokonaisuudessaan wattitunteja vaatii. Eli materiaalien valmistuksesta lähtien kotiovelle saakka. Joku hölmö saattaa vielä autolla käydä kipaisemassa laturin paikallisesta marketista vartavasten ja polttoainettahan siinä kuluu helposti jo litroja :D
  Tavallinen puhelimen laturi varmaan kuluttaa 0.5W - 1W ollessaan standby tilassa, eli vuodessa max. 365Wh. Oletettu laturin käyttöaika ehkä 5-10 vuotta maksimissaan jolloin päästäisiin jopa 3650Wh:iin, toki tästä pitäisi vähentää varsinainen latausteho pois. Mikä lie kännykän keskimääräinen tehonkulutus sitten onkaan.

  No oli miten oli, en näe ko. konseptia loppupeleissä kovinkaan järkevänä kokonaisuutta ajatellen.
  Ei ole ilmeisesti ihan loppuun asti ajateltu.. ollaan olevinaan niin neropattia pellepelotonta mutta lopulta homma osoittautuu flopiksi.
  Mielipiteeni toki perustuu pitkälti siis mutuiluun. En ole koskaan suorittanut mittauksia noiden tehonkulutuksista jne, mutta perus järjellä ajatellen.. Ei pahalla mutta imo:
  [​IMG]

  Puhelimen mukana toimitetuilla latureilla mennään täällä päässä jatkossakin.
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2014
 10. j1m2

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 792
  Järkeä on jos saadaan myytyä idea kännykkävalmistajille,tehdään kaikki laturit tuolla tekniikalla.Maailman mittakaavassa rupeaa jo säästöäkin syntymään.
   
 11. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Joo tämä olisi ainut järkevä tapa toteuttaa koko homma jotta päästäisiin kokonaan eroon niistä "tuhlaajalatureista".
  Mielestäni kyllä ylipäätään hakkurit ym virtalähteet voisi suunnitella siten että standby tila kuluttaisi murto-osan siitä tehosta mitä tavanomaisesti kuluttaavat. Ehkä sillä sitten jotain merkitystä voisi laajassa mittakaavassa jopa olla.. tai sitten ei.
   
 12. DeNiWar

  Rekisteröitynyt:
  09.02.2001
  Viestejä:
  5 389
  Jos releellä toteutetaan siten että rele kytkee sähköverkon kun kännykkä kytketään piuhaan, olettaen että sieltä kännykästä tulee sitä virtaa joka ohjaa kytkentää (johon tuon asmonkin oletetaan perustuvan), niin rele ei rohmua milliWattiakaan energiaa silloin kun sille ei syötetä ohjausta ja on lepotilassaan.

  Ja aivan varmasti on mahdollista tehdä rele jota saa ohjattua muutamalla voltilla.
   
 13. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Pointti varmaan olikin siinä että se tavanomainen rele jokatapauksessa kuluttaa virtaa (käämin resistiiviset häviöt) ollessaan kytkettynä, eli lataustilanteessa. Jos releen korvaisi vaikka fetillä tms, olisi tehohäviö paljon pienempi. Ja kytkentä luotettavampikin.
   
 14. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 745
  Laturissa on painike, jolla sen saapi päälle, mikäli puhelimessa ei ole virtaskaa.
   
 15. DeNiWar

  Rekisteröitynyt:
  09.02.2001
  Viestejä:
  5 389
  ilman asmoa on helpohko raksata vastaava
  Electronics and Projects: AUTO TURN-OFF BATTERY CHARGER

  ja koska asmossa väitetään virrankulutuksen olevan "absolutely zero" niin se ei perustu ainakaan mihinkään mikä tarvitsisi pientäkään ylläpitohakkuria käynnistykseensä.

  https://www.kickstarter.com/projects/encompass/asmo-charger-the-worlds-first-truly-intelligent-ch
  Ja kuten asmon sivulta selviää niin kyseessä on "the automatic relay circuitry."
  ja rototyypin sisuskaluja on tuossa: https://s3.amazonaws.com/ksr/assets...6f3138295045333e7045c55b_large.JPG?1402840244

  http://www.asmocharger.com/tarina/


  edt: ja kestäisikö puolijohteet 230V AC verkkojänön katkaisua ? ja kuinka luotettava ja varma sellainen on ensimmäisenä komponenttina, ettei se pääse vikaantumaan ja polttamaan ympäristöä ?
  koska ollakseen "absolutely zero" niin sen on katkaistava 230V AC linja, ennen muuntajia ja hakkuripiirejä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.06.2014
 16. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 064
  "Tavallinen puhelimen laturi varmaan kuluttaa 0.5W - 1W ollessaan standby tilassa, eli vuodessa max. 365Wh." Ööö, eikö tuosta tule vuodessa 24h*365D*1Wh.
  Muutenhan tämä kaikki on totta. Toisaalta kovasti hypettämällä hetken aikaa saa mitä vaan kaupaksi. iDiootteja kun on niin paljon. Ja EU:lle se menee jatkossakin täydestä, kun idiootti on nero EU:n päätöksiin verrattuna.
   
 17. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Noh, aivopieru minulta. Totta tosiaan 24x356x1Wh. Täytyypä huvikseen mittailla muutaman erilaisen laturin standby ottoteho.

  Onkohan noita laturipaloja tapahtunut miten paljon kuormittamattomina vrt. kuormitettuihin..

  Puolijohde"releen" voi toteuttaa ilman mitään ylläpitohakkureita. Käynnistykseen vaadittava teho on häviävän pieni verrattuna esim tavanomaiseen releeseen.
  Tietty mekaaninen rele kestää ylijännitepiikit jotain fettiä paremmin.

  Samapa tuo olisi sitten asentaa laturiin vaikka manuaalinen päävirtakytkin, ei tarvii repiä seinästä irti tuon tuosta mikäli laturin päälläolo syystä tai toisesta huolestuttaa.

  Tämä yllä mainittu myös ihan riittävän pätevä:
  http://circuitdiagrampack.blogspot.fi/2012/12/auto-turn-off-battery-charger.html

  Ja btw, puolijohteet kestää vaikka tuhansien volttien katkaisuja. Kyllä noita transistoreita/fettejä/triakkeja ym on valmistettu ihan kilovolttiluokkiin asti.

  Niinhän se laturin päätetransistorikin pätkii sitä tasasuunnattua/suodatettua verkkojännitettä joka on luokkaa 300V.
   
 18. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 064
  On myös 2 asentoisia lukkiutuvia releitä. Eli pulssi joko päästä tai vetää releen. Muuten se ei vie virtaa.

  Eri asia sitten on, paljonko katetta jostain euron laturista saa. Ja kuinka kauan kestää kuolettaa kehityskulut. Tarvitaan taas EU:ta auttamaan turhaa tekniikkaa.
   
 19. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Ja tiedä sitten miten tuollainen pienoiskokoinen rele kestää pidemmässä käytössä käämin ja kosketuspintojen kohdalla (nykyajan trendihän on jotta sen laturin pitää mahtua pistokkeen kokoiseen tilaan). Luultavasti änkeevät tuohon kuitenkin sen halvimman kiinalaisen releen aikapommiksi jotta saadaan edes jotain katetta myydystä tuotteesta - eli laitteen hinta niin alas että sille löytyy markkinoita.
   
 20. JeSuS

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2001
  Viestejä:
  318
  Ei noiden modernien kännykkälaturien pitäisi viedä tyhjäkäynnillä lähellekkään 1w tehoja. Hatusta ravistelisin, että 250mW voisi olla typillinen vamppyyri imu.

  Lisäksi Nokialla on jo pitkään ollut noita vähäisen tyhjäkäyntivirran latureita ja nykyään kaikki taitaa olla luokassa <30mW tyhjäkäynnillä. Tyyliin Nokia USB-yleispikalaturi AC-60 - Nokia - Suomi

  Sanoisin, että se on aikas paskan hailee viekö laturi tyhjäkäynnillä luokkaa 30mW vai 0w. Mutta onhan tuossa vielä potentiaalia säästää rahaa luokkaa 0,03e/vuosi/laturi, takaisinmaksuaika meinaa vaan kasvaa hieman pitkäksi :)
   
 21. heyrst

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2001
  Viestejä:
  5 641
  Tuohon rele juttuun että esim. 5V omronin rele vie 30mA vetäneenä. Jolloin se kuluttaa 150mW. Joku 2600mAh akun lataus veis tuollaisella 1500mA laturilla jotain 2h paikkeilla kun hyötysuhteet otetaan huomioon. Jolloin releen kuluttama energia olisi 300mWh. Tämä tarkoittaisi että pelkästään siihen 2h latauksen aikana releen kuluttama energian kompensointiin vaaditaan seuraavat 10h sammuksissa oloa. Tällöin kerran vuorokaudessa ladatessa jää enää 12h jonka aikana säästetään 360mAh energiaa jos tyhjäkäynti on 30mW. Tästä tulisi 131Wh vuodessa.

  Mitä jos ens kerralla vaikka sen kahvikeittimen sammuttaisi pari minuuttia aikaisemmin sen sijasta että näkee ihan älytöntä vaivaa turhasta.
   
 22. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 745
  Ei siellä taatusti mitään relettä ole, toivottavasti. Puolijohteilla onnistuu helpoiten ja luotettavimmin.

  Nuo nykylaturit vie luokkaa 100-150mW tehoa, kun mitään ei ole kytkettynä, joten kauheana ongelmana en lepotehonkulutusta pidä nykylaitteilla. Jotkut laitteet, kuten tuo vanha Topfileldin tallentava digiboksi, haukkaavat vissiin melkoisen reippaasti jatkuvasti virtaa lämpötilasta päätellen. No, pienentää lämmityslaskua :) Huvitti siinä Asmolaturin videolla, että tavislaturi syö 8kWh vuodessa, jolla voi jättää valot päälle kuukaudeksi. Ainakin meillä kaikki valot veisi yli 1500kWh kuussa, taisi tarkoittaa yhtä ESL:a.

  Joku voisi hommata Asmon ja tutkia rakenteen ja mittailla hyötysuhteen jne. Löytyykö vapaaehtoisia?
   
  Viimeksi muokattu: 21.06.2014
 23. tonskulus

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  2 869
  Jep, ja mitä tulipaloriskeihin tulee, se on ihan laitteen muusta suunnittelusta kiinni. Ei siihen relettä tarvita. Kunnolla tehty laite ei syty sen enempää kuin releellä erotettukaan.
  Ja mitä salamaniskun aiheuttamiin ylijännitteisiin tulee, ei se rele siellä paljoa suojaa laturille anna. kilovoltilla varmasti hyppii jo releen kontaktien yli ja laturi on mennyttä kalua. Jokunen salaman vaurioittama laturi tms kampe tullut tutkittua läpi, joissakin on palanut pelkkä sulakevastus (leimahtamatonta tyyppiä) ja toisissa taas täystuho eli läpilyönti on ollut niin raju että siellä on koko piirilevy mustana.
  Sitten on niitä tapauksia joissa läpilyönti on tapahtunut piirikortilla verkkojännitteen napojen (L/N) välillä (välimatka voi olla 10mm luokkaa) ja ainoaksi viaksi laturin toimimattomuudelle todettu pelkkä poikki palanut folio!
  Näin oli käynyt esim meidän jääkaapille viimekesänä. Kaapista kuului mojova paukahdus salaman iskettyä lähistölle ja kaappi tietty pimeni. Siinä oli elektroninen termostaatti ja siellähän se tuho oli käynyt. Yksi folio oli piirilevyltä palanut poikki n.2cm matkalta, juottelin siihen tilalle uuden johtimen ja vika korjaantui sillä.

  Palamattomat materiaalit ovat siis ainoa keino minimoida tulipaloriski ja olettaisin nykylaturien sellaisia olevan.
   
  Viimeksi muokattu: 21.06.2014
 24. heyrst

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2001
  Viestejä:
  5 641
  Juu en tarkoittanutkaan että rele olis vaan siitä aikasemmasta kun kaikki ei oikein hiffattu miksi sillä rele ajatuksella kannattaa heittää vesilintua ja hoitaa puolijohteilla.

  Asmon tapauksessa tietenkin kaikki esimerkit pitää liioitella ja verrata vielä pakkamuuntajiin että saadaan näyttämään järkevältä homma.
   
 25. luukkonen Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2005
  Viestejä:
  5 506
  Jos toimii langattoman laturin kanssa niin sit vois ihan huvikseen ostaa.

  Veikkaan että ei tartte ostaa. ;)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti