Arvostelu: Odotettu Al Pacinon ja Robert De Niron tähdittämä The Irishman on viiden tähden mestariteos

Viestiketju alueella 'Elokuva-artikkelit ja -arvostelut' , aloittaja Muropaketin toimitus, 28.11.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Muropaketin toimitus Ylläpito

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2016
  Viestejä:
  26 799
 2. Haerski_90

  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Viestejä:
  60
  Tämä on leffa, josta jokainen itseään kunnioittava elokuvakriitikko ja -fani haluaa kipeästi tykätä. En kuitenkaan voi yhden katselukerran jälkeen vielä liittyä kuoroon ylistämään tätä minkäänlaisena saavutuksena. Goodfellasin ja Casinon tasolle tämä ei nouse missään tapauksessa ja häviää ehkä jopa suhteellisen turhanpäiväisenä örvellyksenä pitämälleni Wolf of Wallstreetille.

  Elokuva etenee kuin yksi pitkä montaasi, eikä se syvenny juuri mihinkään kunnolla. Ensin Sheeran ajaa rekkaa, yhtäkkiä tämä sitten pöllii kuormasta ja kohta tämä jo ammuskeleekin ihmisiä kadulla kylmäverisesti. Välillä Sheeranin tytär katsoo tätä pöydän yli paheksuvasti, koska pitäähän leffassa joku moraalinen kompassikin olla. Elokuva ei kuitenkaan mene missään kohtaa hahmojensa pään sisälle, vaan esittää pinnallisesti näiden kamalia tekoja. Elokuva täyttää kaikki Scorsesen rikosdraaman avainkohdat, mutta ei osaa muodostaa lähdemateriaalista tällä kertaa koherenttia draaman kaarta.

  Elokuva löytää sielunsa vasta viimeisten 40 minuutin aikana, mutta siihen mennessä se on jo ohittanut niin monta mahdollisuutta tuoda elokuvaan edes jotain samaistuttavuutta, että se ei tekelettä enää pelasta. Elokuvassa on monta hyvää yksittäistä kohtausta ja pointtia, joita syvemmin pohdiskelemalla tässä olisi ollut mestariteoksen ainekset kasassa, mutta elokuvan kesto painaa niitä auttamatta alas ja jättää ne ohikiitäviksi toteamuksiksi. Sekava kokoelma lähes irrallisia kohtauksia vailla punaista lankaa.

  Päällimmäiseksi jäi tunne, että tämä oli eräänlainen Scorsese All-Stars -leffa, joka oli vain tekosyy pistää vanha porukka taas kasaan. Jäin miettimään sitäkin, että jos leffan tekemiseen olisi ollut aitoa intohimoa, niin miksi siihen sitten palkattiin koko kööri 70-vuotiaita papparaisia, jotka on pitänyt nuorentaa digitaalisesti suurimmaksi osaksi ajasta?

  Sattuu sydämeen sanoa tämä, mutta The Irishman ei ole kovin hyvä elokuva. Ehdottomasti annan tälle vielä toisen mahdollisuuden, mutta tällä hetkellä kyllä tuntuu, että rikoselokuvien kirkkaimmat tähdet ovat sokaisseet kriitikot pahemman kerran ja kukaan ei huomaa, että tällä keisarilla ei ole vaatteita.
   
  Viimeksi muokattu: 01.12.2019
 3. Kyoshiro80

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2017
  Viestejä:
  13
  Ensimmäinen tunti leffassa kului ihmetellessä, että eivätkö tosiaan nuoremmat näyttelijät esitä nuorempia versioita hahmoista!? Hienostihan herrat oli nuorennettu ulkoisesti, mutta sisäinen ero on melkoinen juurikin Goodfellas -aikoihin verrattuna. Tietynlainen energia ja uhma puuttui tyystin. Onneksi näyttelijöillä on sen verta tuota karismaa, että ikä ei sitä kaikkea voi ikinä tyynnyttää täysin.

  Silti, taattua Scorceseahan tämä oli: 4/5 tähteä.
   
 4. Haerski_90

  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Viestejä:
  60
  Jäin itsekin miettimään, että aika paljon taisi nuo näyttelijät leikata sitä tunneyhteyttä elokuvan tapahtumiin etenkin siellä nuoruusvuosien aikana. Sitä vain katsoo miettien "katos, De Niro ja Joe Pesci nuorennettuna", mikä vie ainakin minua todella tehokkaasti pois elokuvan maailmasta.

  Jokainen arvostelijakin näyttää ainakin alitajuisesti tiedostavan, että elokuva saavuttaa huippunsa silloin, kun näyttelijät saavat vihdoin näytellä omanikäisiään hahmoja. Mietin vain, miten koko leffa voisi olla samanlaista tykitystä, jos se ei tuntuisi niin muoviselta ja jotenkin seisahtuneelta. Viimeiset 40 minuuttia vanhojen muistelua olisi vielä paljon koskettavampaa, jos elokuvassa olisi seurattu "oikeasti" näiden kasvutarinaa, eikä vain CGI-meikin eri tasoja. Seitsenkymppinen ei tuosta vaan muuntaudu enää nuoreksi, eikä edes keski-ikäiseksi. Ihmettelen suuresti mikä paine Scorsesen on ajanut tähän ratkaisuun?

  Edelleen ennustan, että hypen laannuttua tämä leffa tulee tippumaan arvostuksessa ihan huomattavasti. Klassikoita ei ole koskaan päätetty kriitikoiden kynän kautta, vaan vasta pitkässä juoksussa sen näkee miten tämä elää ihmisten katelutottumuksissa esim. Goodfellasin rinnalla.
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2019 klo 09:57
 5. gg_allin

  Rekisteröitynyt:
  Tiistai
  Viestejä:
  1
  Tein sen virheen, että tuhlasin aikaa ja rahaa katsomalla Irishmanin ns. isolta kankaalta. Homma toimisi varmaan HBO-tyylisenänä minisarjana paremmin leikattuna, mutta lupaukset tyyliin "Scorsesen pääteos" tai edes "Oscar magneetti" ihan ovat ihan skeidaa. Wonderin Steviekin huomaa että Goodfellas on neroutta, mutta Irishman vasurilla tehtyä itseriittoista lällyä. Ehkä Scorsesen hommat alkaa mennä yhtä seniiliksi kuin läntisen kaverinsa Clintin hommelit sitten Gan Torinon.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti