Amerikkalainen jalkapallo.

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja Alyniekka, 01.06.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Alyniekka

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  2 666
  Onkos murot seurannut kyseistä lajia? Ei taida hirveästi suosiota suomessa saavuttaa. Aika pirun mielenkiintoiselta vain vaikutti kun rupesin tähän lajiin sijoittuvaa peliä pelaamaan! Kunnon aggressiivista touhua.

  Mistähän voisi ihan katsoa jonkun hyvän ottelun tätä kys. lajia? Näyttääkös mitkään kanavat suorina lähetyksinä? Vähän oli vaikea päästä peliin mukaan kun sääntöjä en tiennyt yhtään.

  Ilmeisesti aloituspotku yritetään saada vastustajan päätyyn ja kun siellä napataan koppi niin pitää yrittää taklata kaveri mahdollisimman nopeaa. Tässä lajissako ei saa syöttää muu kuin "quarterback"? Eli yksi syöttö per yritys? Eli käytännössä tässä vain "tapellaan" yrittäen antaa tietä pallon kantajalle joka ei saa pallostaan luopua ollenkaan?

  Voisiko joku selittää tähän säännöt yksinkertaisesti ja vaikkapa linkkiä antaa johonkin peliin? Voisi illalla katsoa.
   
 2. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 072
 3. Dead Kennedy

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2009
  Viestejä:
  139
 4. Hae torrenttina vaikka 2009 Super Bowl -ottelu Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals. Oli muistaakseni kyllä hyvä matsi, tosin eiköhän noi kaikki Super Bowlit sitä ole.

  Auttaa pirusti sääntöjen ymmärtämistä, kun ensin lukee säännöt läpi ainakin suurin piirtein ja sen jälkeen alkaa katsomaan oikeaa matsia. Ja tarkistelee jotain sääntökohtia, jos niikseen tulee.
   
 5. Marce

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2005
  Viestejä:
  177
 6. Tunttis

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2008
  Viestejä:
  311
  NFL alkaa vasta syyskuussa (preseason pelit pikkaisen aikaisemmin).
  Viasatilla oli ainakin viime vuonna oikeudet NFL peleihin, taitaa olla tänäkin vuonna. Vaahteraliigan TV-taltioinneista ei ole mitään käryä mikä televisio ja koska.
  Itse seuraan NFL otteluita GamePassin kautta (suosittelen!) ja sieltä taitaa saada vieläkin ostettua OFFSEASON -passin jolla saa katsoa kaikki viime kauden pelit niin monta kertaa kuin haluaa.
  Nyt kesällähän Vaahteraliiga on käynnissä + divarit joten suosittelen paikallisen joukkueen kotipeleihin katsomaan otteluita.
   
 7. Tyhmä

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2003
  Viestejä:
  2 215
  Kyllähän sitä muutkin syöttää saavat kuin QB ja tätä hyödynnetäänkin usein erilaisissa kikkapeleissä ja epätoivoisissa tilanteissa:

  http://www.nfl.com/videos/nfl-network-total-access/09000d5d8186250d/Top-10-gadget-plays

  Riskinä noissa tilanteissa on tietysti, että homma menee pahasti metsään interceptionin tai fumblen kautta.

  Perusideahan nyt on aika yksinkertainen. Peli alkaa kolikon heitolla, jossa ratkeaa kumpi joukkue aloittaa hyökkäämään ja kumpi puolustamaan ensimmäisellä puoli"ajalla" (kolikonheiton voittaja saa siis valita mitä tekee). Homma menee sitten taas vastaavasti päinvastoin toisella puoli"ajalla".

  Itse peli tapahtumat alkavat kun puolustava joukkue potkaisee pallon hyökkäävälle joukkueelle, jonka palloa palauttava pelaaja voi joko lähteä kuljettamaan palloa eteenpäin ja yrittää saada lisäjaardeja omilleen tai jos näyttää pahalle jäädä paikalleen ja ottaa joukkueelle hyökkäysasemat siitä mihin pallo laskeutuu (joko touchbackin tai faircatchin kautta). Hyökkäävän joukkueen hyökkäysvuoro alkaa sitten niistä asemista, jotka pallonpalauttaja on heille saanut, ellei sitten palauttaja ole joko tiputtanut ja mennettänyt palloa vastustajalle tai tehnyt touchdownia, jolloin hyökkäysvuoro siirtyy puolustavalle joukkueelle.

  Hyökkäävällä joukkueella on käytettävissään 4 yritystä edetä tarvittava 10 jaardin matka, mutta myös pidemmän kuin tuon 10 jaardin matkan saa tietenkin edetä ( itse luulin pienenä, että 10 jaardia on raja myös tässä suhteessa). Käytännössä kuitenkin näistä yrityksistä yleensä vain 3 käytetään etenemiseen ja viimeisellä pallo kenttäasemista riippuen joko potkaistaan lentopotkulla (punt) mahdollisimman syvälle vastustajan alueelle tai sitten yritetään tehdä 3 pisteen arvoinen potkumaali potkaisemalla pallo vastustajan päädyn "haarukkaan". Jos hyökkäävä joukkue onnistuu etenemään tuon 10 jaardin matkan saa se uudet 4 yritystä seuraavaa 10 jaardia varten.

  Onnistunut hyökkäysvuoro (joka ei pysähdy matkalla) päättyy 6 pisteen touchdowniin ja joko 1 pisteen extra point potkuun haarukkaan (yhteensä siis 7 pistettä) tai sitten touchdownin jälkeen yritettävään two point conversioniin= yksi normaali hyökkäysyritys maalin tuntumasta, josta onnistuessaan voi saada 2 pistettä (touchdown ja two point conversion siis yhteensä 8 pistettä). Näistä vaihtoehdoista touchdown ja extrapoint 7 pistettä on yleisempi, koska onnistumisprosentti on tuntuvasti korkeampi. Lisäksi mahdollisuutena on myös tuo jo aiemmin mainittu potkumaali (fieldgoal) josta voi saada potkumaalin onnistuessa 3 pistettä.

  Onnistunutta hyökkäystä seuraa uusi aloituspotku, jossa aiemmin hyökännyt joukkue potkaisee pallon aiemmin puolustaneelle joukkueelle ja näin osat vaihtuvat. Vuorot voivat vaihtua jo mainittujen lento- ja aloituspotkujen lisäksi myös puolustuksen saadessa syötönkatkon (interception) tai hyökkäyksen pelaajaan menettäessä (tiputtaessa, fumblatessa, rähmätessä) pallon puolustuksen pelaajalle. Syötönkatkon ja fumblauksen yhteydessä vuorovaihtuu ilman mitään potkuja ellei sitten pallonsaanut puolustuksen pelaaja onnistu tekemään itse jo touchdownia.

  Puolustuksen peliä seurattaessa legendaarinen suomalaisselostaja Tuomas Heikkinen kehoitti kiinnittämään huomiota siihen kuinka monta miestä puolustuksella on aloituslinjan tuntumassa, ja sanoi tämän olevan merkki puolustuksen aggressiivisuudesta. Itse lisäisin tuohon vielä sen, että kannattaa seurata myös kuinka usein ja nopeasti puolustajat pääsevät sekä ahdistamaan vastustajan QB:ta että kaatamaan QB:n pallon kanssa (sack, säkki). Nimittäin mitä enemmän QB:ta saadaan ahdisteltua sen huonommin heittohyökkäys yleensä etenee ja myös mahdollisuus virheisiin kasvaa. Sackien seuraksena edettävä matka yleensä kasvaa, koska aloituslinja siirretään sille tasolle missä QB säkitettiin (yleensä alkuperäisen aloituslinjan takana). Lisäksi hyökkäysyrityksen pysähtyessä aloituslinjan taakse aloituslinja siirretään sille tasolle, mihin yritys on pysähtynyt ja näin hyökkäysmatka siis pitenee (sama toimii myös päinvastoin hyökkäyksen edetessä, jolloin matka siis lyhenee). Matkaa pidentävät myös hyökkäyksen mahdollisesti saamat rangaistukset ja vastaavasti puolustuksen rangaistukset taas lyhentävät sitä.

  Siinäpä nyt joitain perustietoja. Ja kun noista Maddeneistäkin oli jo tässä ketjussa puhe, niin mielestäni ne ovat erinomainen ja hauska tapa lajin perusteiden opetteluun. Monien asioiden järjellisyys tai järjettömyys hahmottuu myös oikeita pelejä seuratessa paljon paremmin, kun on itse ollut samanlaisessa tilanteessa virtuaalimaailmassa. En toki nyt väitä, että nuo Maddenitkään mitenkään täydellisiä olisivat, ja valitettavasti ainakin itselleni uusimmat Maddenit ovat olleet ainakin franchisensa puolesta pettymyksiä (Madden 2005:sta pelailemme yhä serkkuni kanssa), mutta kyllä niiden kautta ihan mukavasti lajiin kiinni pääsee.

  Itse olen lajiin tähän menessä perehtynyt seuraamalla Super Bowleja vuodesta 2006, katsomalla kausien 2007 ja 2009 pelit Viasatilta, pelaamalla jo mainittua Madden 2005:sta sekä seuraamalla NFL.comia ja ajoittain myös draftcountdown.comia. Valitettavasti aitoa pelikokemusta minulla ei kuitenkaan ainakaan vielä ole.
   
  Viimeksi muokattu: 02.06.2010
 8. evissam

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  55
 9. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  ..............
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2010
 10. Greetie

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2007
  Viestejä:
  3 973
  Vaikka pidänkin Jenkki futista ehkä parhaimpana katsomo urheiluna, ei torrentti sivujen jakelu tällä foorumilla ole sallittua. Varsinkin, jos kyseessä on laitonta tavaraa.

  Eli suosittelen ottamaan pois tai sitten voi banni ropsahtaa.


  Mutta muuten NFL:lää tulee seurattua varsinkin sunnuntaina. Tietysti pudotuspelit ja super bowl yms sitten joka vuosi.
   
 11. hoomax

  Rekisteröitynyt:
  01.10.2000
  Viestejä:
  149
  Perusmurolle kotimaisten lähetysten laatu on varmastikin liian huono, mutta kannattaa muistaa että suomessa tota tehdään aika pitkälti vapaaehtoisvoimin.

  Rapakon takana kausi alkaa olla kuumimmillaan, pelit on yleensä jänniä loppuun asti ja suurin osa (ainakin televisioiduista peleistä) ratkaistaan vasta viime minuuteilla.

  Suomessa pelejä voi kattoa Viasatin sport kanavilta tai Nelonen Sport Prolta. Kunnon muro kattoo tietty pelit netistä, sillon kannattaa googletella luottokortti kädessä hakusanoin "game pass"
   
 12. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  Jaa, se on niin tarkkaa täällä.
   
 13. Marce

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2005
  Viestejä:
  177
  Ilmaisten striimien taso heittelee valitettavan paljon. Parhaina iltoina on ollut valittavana parikin eri matsia tasaisella megan bittivirralla, mutta mm. tänään jouduin "köyhänä" tyytymään 240 kilon pikselimössöön, joka sentään pelitti tasaisesti. Veetlestähän noita Suomessa laillisia (hyvätasoisia) striimejä löytää, mutta NFL on ottanut viime viikkoina tiukemman linjan ja matsit saattavat kadota kesken matsin linkkien alasajon vuoksi.
   
 14. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  Yllättävän tasainen sarja ollut tänä vuonna. Mukava nähdä Coltsien lievä konttaus, ei se Manning ihmeisiin pysty kun ei enää kahveja kerkee vetään hyökkäyksen linjan takana ;)
   
 15. zeke_sc

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  17
 16. zeke_sc

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  17
  Todella hyvä tiivistys monisataisesta sääntökirjasta. Hyvin tehty.

  Piti vaan sanoa, että itse pelaan vielä ESPN NFL2K5 pleke kakkkosella. On pelattavuudeltaan valovuoden edellä mitään maddenia (kova väite ;) ). Tossa pelissä pelaajien päät ei pyöri niskan ympäri, eikä muutenkaan ole niin arcade. Juutuubissa hyviä pätkiä. Ainoa harmi on se, että Madden meni ja osti oikeudet joten tuota peliä ei enää tehdä. Tuo 2005 painos on tuorein. Mutta kannatan ehdottomasti kokeilua, ohjainkonfiguraatio on sen verran erilainen maddeniin verrattuna että ihan helposti aloittaminen ei suju, mutta kun sen oppii niin pelaaminen on helppoa.
   
 17. Millos tulee seuraava jenkkifutiksen finaali ja näyttääkö joku kanava sen suomessa?

  Jenkkifutis on kyl ihan mahtava laji!
   
 18. AntonR

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  73
  Jos Super Bowlia tarkoitat, niin NFL:n sivuiltahan se ajankohta löytyy:

  Sun., Feb. 6, 6:30 p.m. ET

  Super Bowl näkyy Suomessa todennäköisimmin Nelonen Sport Prolla.
   
 19. mackey

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2007
  Viestejä:
  58
  Olen tässä katsellut Nelonen Sport Pron lähetystä Packers-Giantsista, ja aika selväksi on käynyt, kuinka mainostajaystävällinen laji on kyseessä. NSP ei mainoskatkoilla näytä mainoksia, vaan kuvaruutuun pärähtää kanavan välianimaatio jonkinlaisella tausta"musiikilla". Siinä vaiheessa, kun ensimmäistä neljännestä oli kulunut viisi minuuttia ja mainoskatkoilla oli oltu vähintään vartti (tai ainakin siltä se tuntui), toivoi jo tosissaan niitä truck-mainoksia ruutuun.
   
 20. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  Hehe, toi on kyllä ihan totta. Mukavaa vaihtelua jenkkien mainokset tylsiin suomalaisiin mainoksiin ja varsinkin samoihin välianimaatioihin :)
  Kai se on hankittava tänäkin vuonna Playoffsien Game Pass $69.99 vaikka Chargers jäi laulukuoroon :mad:
  Kun ei sitä taida muualta nähdä mainoksineen täällä härmässä :)
   
 21. Shaun

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2005
  Viestejä:
  475
  Kukaanko ei nyt katso kun tulee nelosen sportilta säädylliseen aikaan?
   
 22. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  Ei mikään erikoinen peli, koska toisella ei ole mitään panosta. Tosin toisen on pakko voittaa...
  Pitkästä aikaa katsoin peliä mistä ei ole poistettu mainoskatkoja ja alkaa käymään tutuksi toi animaatio :(
   
 23. zeke_sc

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2010
  Viestejä:
  17
  Mä katoin eilen ja tänään. Toi tänään päivällä tullut GB vs. Pit. peli oli hyvä. Ja siitä oli pätkitty kaikki tauot pois joten pelin seuraaminen oli erittäin mukavaa! Todellakin annan nelosen sport 2:lle (vaimikälielle) littipeukun nfl:n näyttämisestä! En jaksa raahautua ikinä kavereiden luo tai ravintoloihin tuota katsomaan joten se fakta että kotona jefua näkee on mahtavaa!
   
 24. latzka

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  791
  Onko sakilla muuten kokemuksia tuosta NFL:n Gamepassista? Toimii ja laatu ok? Playoffsit kattava passi maksaisi vain 70 USD, mikä ei kuulosta kovin pahalta hinnalta. Näkyykö pelikatkojen aikana mainokset vaiko jotain täytettä?
   
 25. Corona777

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2010
  Viestejä:
  481
  Just ostin ton palvelun. Oli se mulla viime vuonnakin ja olin kyllä tyytyväinen siihen. Parempi kuvanlaatu siinä on kuin mitä nelonen sport kanavalla. Ja näet myös mainokset, ei tarvi tyhjää kattella katkojen aikana :D
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti