AMD Zen- uutisia ja spekulaatiota

Viestiketju alueella 'Tietotekniikkauutisia maailmalta' , aloittaja hkultala, 03.10.2015.

 1. sChoOlmAStEr

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  3 425
  W7:n asennus toppasi EHCI puutteen takia jo n3x00 Braswell alustoilla usb näppikseen ja tikkuun. Sata väyläisellä dvd asemalla ja ps2 näppiksellä seiskan saa asennettua.
   
 2. Lagittaja

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2009
  Viestejä:
  7 128
  Sitä että EHCI puuttuu. Suosittelen tutustumaan aiheeseen.
  Siksi koska EHCI puuttuu.
  Villi veikkaus: PS/2 Simulator simuloi PS/2 laitteita...mahdollistaen USB hiiren ja näppäimistön käytön yllä mainitussa skenaariossa.
  Windows 8 ja uudemmat sisältävät natiivin tuen USB 3.0:lle = ajurit löytyy asennusmedialta > ei ongelmaa.

  http://wccftech.com/intel-skylake-remove-support-usb-based-windows-7-installation-platform-specs/
  EHCI tarkoittaa Enhanced Host Controller Interface > à la USB 2.0. Aiemmat piirisarjat sisälsivät EHCI:n / EHCI Hand off tjsp moodin jolla tuo asennus sitten onnistui, uudemmista ei löydy.
  xHCI tarkoittaa Extensible Host Controller Interface > á la USB 3.x. Skylake piirisarja sisältää vain xHCI:n eikä suurimmasta osasta emolevyjä löydy toista USB (2.0) ohjainta piirisarjan oman lisäksi.
  Jos sinulla on Skylake tietokone ja yrität asentaa Windows 7:aa USB tikulta, jymähtää asennus siihen vaiheeseen kun asennus yrittää ladata tiedostoja tikulta.
  Miten asennus voisi ladata xHCI:n kautta tietoja jos asennuksesta löytyy tuki vain EHCI:lle? Ei mitenkään.

  No okei, käytetään DVD asemaa USB tikun sijaan. Asennus pystyy lataamaan tiedostot.
  Mitenkäs sitten klikkailet USB hiirellä Install, next, format jne tai kirjoitat USB näppäimistöllä osion koon tai product keyn jne jos asennuksesta ei löydy xHCI ajureita ja kyseinen näppäimistö ja hiiri on xHCI:n takana? Et mitenkään.

  Vaihtoehdot on:
  SATA DVD + PS/2 näppis ja hiiri = Ei ongelmaa. Jos emolevystä löytyy vain yksi PS/2 portti niin siinäpä sitten vaihtelet näppistä hiiren tilalle ja vice versa tilanteen mukaan.
  SATA DVD + USB näppis ja hiiri = Ongelma, asennusmediasta ei xHCI:tä löydy eli näppis ja hiiri ei toimi. Toivottavasti emolevystäsi löytyy PS/2 Simulator. Muuten no go.
  USB tikku + USB näppis ja hiiri = Ongelma, asennusmediasta ei xHCI:tä löydy eli asennus ei voi edes ladata tiedostoja. Joudut manuaalisesti lisäämään tarvittavat ajurit asennusmediaan. Tämän jälkeen tämä vaihtoehto toimii.

  Edit: DVD asema tietenkin pitää olla SATA väyläinen kuten schoolmaster sanoikin, ulkoinen USB asema ei tietenkään toimi.
   
 3. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Ei onnistu tällähetkellä myynissä olevilla tai tähänpäivään mennessä myydyillä emoilla joten Zenin ostaessa menee se emokin hyvin suurella todennäköisyydelllä uusiksi tai jos on emo johon Zen käy se emo on ostettu tämän päivän jälkeen joten siinä on hyvinsuurella todennäköisyydellä käytössä Win10.

  Semmoinen tuli mieleen että MS teki Win7 käyttikselle jälkijunaissa kunnon tuen Bulldoser kaltaisille AMD ytimille kuikahan innokas MS on tekemään Win7:aan tuo kahdelle täysin erilaiselle AMD ydin konfikuraatiolle, epäilen että sitä intoa ei löydy eli jos Win7:aan laitaa Zen prossan käyttis saattaa käyttää sitä niin kuin se perustuisi Bulldoser moduuleihin eli päinhonkia.
   
 4. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  En ole kokeillut mutta pitäisi ehkä toimia

  SATA DVD + USB 2.0 kortti jos PCI väylä löytyy (niitä ei taida olla PCIE väyläisinä juurikaan tarjolla) + USB näppäs ja hiiri kiinni niissä USB 2.0 kortin liitimissä.
   
 5. dragon age

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2014
  Viestejä:
  805
 6. Lagittaja

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2009
  Viestejä:
  7 128
  No joo, toki tuo nyt toimii mutta se menee samaan kategoriaan kuin
  Tuskimpa kovin monesta koneesta löytyy sitä erillistä USB ohjainta piirisarjan oman lisäksi.
  Ja jos päätavoitteena on sen Wintoosa seiskan asentaminen Skylake koneeseen eikä koneesta löydy PS/2 porttia niin eikö se ole se ja sama lisätä ne ajurit siihen asennusmediaan... Samalla heittää sen Servicing Stack Update + Convenience Rollup kombon sinne mukaan niin väittäisin viimeiseksi Win7 mediaksi mitä ikinä tulee tarvitsemaan. (ellei sitten jatkossa halua lisäillä tietoturva rolluppeja)
   
 7. farry

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2012
  Viestejä:
  1 017
  Tuo multicore tulos on kyllä omituinen. Joko käytössä on ollut 1/4 ytimistä, tai sitten jokin muu asia on päin vittua. Kyllä 64 ytimellä pitäis saada paljon korkeampi MT tulos, kerta ST on jo 1141. Tosin ei olisi eka kerta, kun AMD onnistuu jotenkin tuotteensa tuuhiomaan. :think:
   
 8. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  8 284
  Ilman L3-kakkua monella säikeellä tilanne on monessa testissä totaalisen muistikaistarajoitteinen.

  "Päin vittua" on on ainostaan se, että joku on mennyt benchmarkkaamaan keskeneräistä prototyyppipiiriä, jossa L3-kakku on pois päältä. Lopullisessa piirissä L3-kakku tulee olemaan päällä.

  Näistä lukuista ei pidä päätellä yhtään mitään oikean "toimivan" piirin skaalautuvuudesta.


  Samoin minkään päättely mistään testin "yleisarvosanasta" menee heti pieleen jos sen perusteella yritetään analysoida jotain. Pitää katsoa niitä yksittäsiä osatestejä, ja niistä näkee esim. tällaista:


  Esim:

  AES 13.7 GB/s
  Memory Copy 13.6 GB/s.

  AES-testi joutuu kuitenkin lukemaan inputtinsa muistista ja tallentamaan inputtinsa muistiin, eli tuo itse AES-kryptaus on tuossa tilanteessa käytännössä ilmaista, kun datan luku sisään + kryptaus + datan kirjoitus ulos on ihan yhtä nopeaa kuin pelkkä datan luku sisään+ kirjoitus ulos.

  (ja selitys sille, miksi AES on jopa nopeampi kuin pelkkä kopiointi on joko
  1) pyöristysvirheet/satunnaisefektit
  2) Tuossa salauksen yhteydessä data myös pakataan, jolloin tarvii kirjoittaa hiukan vähemmän)


  Eikä tuossa taida olla 64 ydintä vaan 32 ydintä * SMT2 ?
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2016
 9. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Itsekkin funtsin tuota kun se 64 ydintä olisi mahdollista vain jos käytössä on emo jossa on kaksi prossukantaa ja kummatkin kannat käytössä eli sillä testaajalla olisi käytettävissään kaksi Zen ES prossua.

  Emossa käytetty nimi kyllä oli sen kaltainen että voisikin olla kyseessä tupla prossu emo, mutta kuinkatodennäköistä on että tässävaiheessa olisi tuplaprossu emoja liikkeellä taholla joka on valmis pukkaamaan testejä julkiseen jakoon.

  Miten muuten tuo muisti testi onko se miten suhteessa AMD:n aikaisempii prossuihin (kun nehän ei vältämättä ole juhlineet tehokkaalla muistinkäytöllä), eihän siitä tietenkään voi paljoa lukea mutta jos se olis selvästi parempi (ottaen huomioon muistieron) olisi se jonkinlainen positiivinen indikaattori siitä että silläkin saralla olisi tapahtunut kehitystä.
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2016
 10. farry

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2012
  Viestejä:
  1 017
  L3 päällä tai poissa olosta ei ole varmaa tietoa ollenkaan, kun tuossa testiohjelmassa se raportoi vissiin kaikille prossuille 0KB L3:sta.

  Ainakin tuossa linkissä sanotaan että "2 processors, 64 cores", niin ainakin sen perusteella ihan 2*32 ydintä, eikä pelkkä 32c/64t. Tosin jos L3 raportoidaan mahdollisesti väärin, niin miksei myös tuokin voisi olla jotain muuta?

  Kaikessa muussa olet varmasti täysin oikeassa, kun itse pelkällä maallikko pohjalta arvauksia heittelen. :kahvi:
   
 11. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  8 284
  Softalle SMT-ydin näkyy kahtena ytimenä. (Kaikki softat jotka ilmoittaa "oikein" SMT:tä tukevien prossujen ydinmäärän sisältävät lisäkoodia sen SMTn tunnistamiseen(ja tunnistaa sen todennäköisesti vain intelin prossuilla) ja kahdella jakolaskun siinä ydinmäärän raportoinnissa kun SMT-prossu tunnistettu.)

  ja se, että välimuisteista sanoi että 32x jotain eikä 64x jotain viittaisi 32 ytimeen.
   
 12. Rames

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2004
  Viestejä:
  416
  Siispä jos on tuplaprossuemo jossa 2kpl 16/32 eli näin ollen yhteensä 64? :think:
   
 13. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
 14. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Siis tuossa on kyseessä emolevypiirisarjan High end versio ne halvemmat versiotha tulee/on myyntiin paljon aikaisemmin joten ei Zeniä piirisarjan puute viivytä.

  Tuon High End version myyntiin tulo vain ajoitetaan samaan aikaan Zenin kanssa koska silloin Zen näyttää paremmalta (paremmat liitännät ym) ja koska ei sitä HE versiota näiden low/mid end prossujen kanssa tarvi.
   
 15. lapsus linguae

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  1 633
  AMD se kulkee voitosta voittoon. Sekä näytönohjain- että prosessoripuolella odotellaan rauhassa seuraavaa vuotta, vaikka ainoa jossain määrin kilpailukykyinen tuote markkinoilla on Polaris-sarja, jota sitäkään ei saada kunnon volyymillä kauppoihin.
   
 16. valvoline

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2003
  Viestejä:
  1 515
  Se että polariksia ei ole kauppojen varastoissa pölyttymässä kertoo vain sen että kaikki myydään mitä saadaan tehtyä, ei sitä onko määrä riittävä tai riittämätön AMD:n näkökulmasta.
   
 17. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Mitä muuta se voisi tehdä, kuin odotaa että ne uudet saadaan valmiiksi ja kauppoihin.
   
 18. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Sitäpä juuri. Mutta on ihme jos tälle vuodelle vielä eksyy prossut. Ei olisi eka kerta kun hieman venyy.
   
 19. AION

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2004
  Viestejä:
  864
 20. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Toi VM:n muistin kryptaus, niin eitteivät muut VM:t tai matalalta tasolta siihen pääse käsiksi on oikeasti hyvä fiitsu samoin kuten ko. VM:n fyysisen muistin kryptaus. Toimii hyvin caseissa joissa esim. hyökkääjä pääsee infra-tasolle kiinni ja sieltä käpistelee ajossa olevia VM:iä. Olisi tosin mukava tietää miten tuossa on hoidettu avaintenhallinta. Intelin SGX taas ratkaisee hieman eri ongelman, eli kyseessä on mm. aplikaation muistialueen suojaus, siinäkin tapauksessa, että hyökkääjällä on koko masiina hallussa. Esim. pankin SWIFT-aplikaatio, jolla sattuu olemaan oikeat API-avaimet ja session keyt vain muistissa. Eli Zenin SEV ei ko. tapausta ratkaise, jos hyökkääjällä on ko. VM jo hallussa. Tosin jäi auki tukeeko SGX virtualisointia, voi olla että ei.
   
 21. salmon

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2002
  Viestejä:
  1 042
  Mainittiin pariinkin kertaan, että ei tukisi. AMD:n SME/SEV ei peruskäyttäjää taida paljoa hetkauttaa mutta tuohon cloud virtualisoitikryptaukseen vaikutti todella hyvältä ominaisuudelta. Ainakin tuossa tekstissä vaahtosivat ettei tietoihin pääse serverien ylläpitäjäkään käsiksi, vaikka haluaisi.
   
 22. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Tuossa artikkelissa on sen verran paljon virheitä, etten siihen luota. Intel SGX -dokumentaatiossa on mainittu myös hypervisorit, joten tuki löytyy. Pikaisella googlauksella ainakaan VMWare ei tuota tue, selityksenä puuttuva tuki secure bootille.
   
 23. Rames

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2004
  Viestejä:
  416
  Onko mitään uutta taivaan alla?
   
 24. ilkkahy

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2002
  Viestejä:
  688
  Anandtechin foorumille on tullut taas huhuja Zenin kellotaajuuksiin liittyen:

  "The first one is an 8-core design with AMD's HT implementation and it's got a 3150 MHz base clock, it's all-core turbo is 3300 MHz and the max turbo for 1 core is 3600 Mhz. Yes, here are some improvements regarding the previous 8-core SKU under the same TDP envelope.

  The second SKU is a 4-core one with AMD's HT. It's got a 65W TDP and the base clock is still 2900 MHz. All-core turbo is 3100 MHz, max turbo is 3400 MHz."

  https://forums.anandtech.com/threads/new-zen-microarchitecture-details.2465645/page-132
   
 25. SatanTwister

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2011
  Viestejä:
  1 754
  Suurin kysymysmerkki tuossa tulee olemaan hinta. Sanoisin että jos haswell/broadwell IPC ja 3200 base clock 8c/16t, emolevy hyvillä ominaisuuksilla ja tuon saa jollain 500-600e niin mahdollisuuksia on ainakin desktopilla.
   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti