Alphacoolilta LED-valaistusrenkaita vesisäiliöihin

Viestiketju alueella 'Tietotekniikka- ja mobiiliuutiset sekä artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 28.05.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
 2. Marti77

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2012
  Viestejä:
  1 863
  Idea on ihan hyvä kun usein koteloissa on aika pimeää jos haluaa tarkastaa vesitason.
  Ainakin ihan järkevä jos omistaa vesijäähyn ja ikkunallisen kotelon ja vielä jos liittää sen aquaero säätimeen niin voi ohjata valoa.
   
 3. Kepe Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  346
  Tulipa muuten mieleen, että pitääköhän tuollanen UV-valo järjestelmässä kiertävän veden puhtaana pöpöistä sun muista? Kun eikös yksi vesijäähyjen ongelma ole se että järjestelmässä voi alkaa kasvaa levää tai jotain muuta vastaavaa? Niissä nesteissähän kyllä on tökötit valmiina jotka sellasta estää, mutta kuitenkin. Ehkä UV-valon kanssa voisi käyttää normaalia tislattua vettä ;o

  Tarttis tosin vissiin tietyllä aallonpituudella olevaa UV-valoa. Pöh.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet_germicidal_irradiation
   
 4. ukenukem Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2015
  Viestejä:
  457
  UV-valo saattaa jopa päinvastoin nopeuttaa levien ja muiden epäpuhtauksein kasvua sinne nestekiertoon.
   
 5. Kepe Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  346
  No voi piru. Onkohan kukaan keksinyt alkaa myymään tuollasia pöpöjä tappavia UV-valoja vesijäähdytyskäyttöön ;o Tuskin sellaset sentään nopeuttaa levien sun muiden kasvua, kun ne nimenomaan tappaa kaikkee.
   
 6. ukenukem Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2015
  Viestejä:
  457
  No ainakin saa olla aika vahva UV valonlähde että rupeaa pöpöjä tappamaan. UV ledeissä ei taatusti riitä potku sellaiseen vaikka olisikin oikeaa aallonpituutta. Varmaan parempi olisi kysyä asiaa sellaiselta joka enemmän perehtynyt aiheeseen.
   
 7. Kepe Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  346
  Ah, googlailinpa vähän lisää. Veden sterilisaatioon sopivia ledejä on kyllä olemassa, ja ne on tosi matalatehoisiakin. Se on se aallonpituus joka tuhoaa pöpöt sun muut levien solut, ei itse se valon teho. Mutta se valo on myös ihmiselle vaarallista ja näkö menee jos sellasta tuijottelee pidemmän aikaa, ja ihosyöpäkin tulee mukavasti. Akvaarioihin on olemassa UV-valolla toimivia veden sterilisaatiovehkeitä, joissa vesi virtaa laitteen läpi, jonka sisällä kyseisenlainen valonlähde on piilotettuna niin ettei valo vuoda ulos. Eli ei siitä mitään koristevaloa tosiaan sais, mutta noin niinkuin muuten se kyllä toimis vesijäähyjärjestelmänkin puhtaanapitoon.
   
 8. Moradin

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2012
  Viestejä:
  136
  Kokemuksella: tislattua vettä ei kannata käyttää, tankissa oli nimittäin sekä sellanen puhtaastahopeaste tehty kierukka että 2 hopeista tulppaa ja silti prossu blokissa alkoi kasvamaan sammalta (levää)
  + siinä on vielä se että tislattu vesi johtaa sähköä paljon paremmin kuin valmiit vesijäähynesteet
   
 9. Ismo69

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2012
  Viestejä:
  1 768
  Niin siis tislattu vesihän ei johda sähköä ollenkaan, jos vedestä on tislattu ionit pois.
   
 10. y0ok

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2013
  Viestejä:
  187
  Heh, nyt 7 vuotta vesijäähyä käyttäneenä ei ole tarvinnut vesiä juuri vaihtaa ikinä, kun olen käyttänyt pelkästään kupariblokkeja ja norprene-letkuja. Kunnon tislattua vettä tai akkuvettä en ole kokeillut, vaan köyhänä ratkaisuna olen ihan kraanavettä käyttänyt keitettynä ja vetänyt kahvisuodattimen läpi. En tiedä auttaako se keittäminen siihen oikeasti, mutta näin olen nyt pari kertaa tehnyt. Vedet joutuu yleensä vaihtamaan omassa tapauksessa kun on koneessa osat vaihtunut (esim. näyttis). Korroosiota oli ihan vesijäähytysharrastuksen alkuaikoina kun oli käytössä läpinäkyvät letkut, nikkelöityjä blokkeja ja kun tuli juuri käytettyä noita valmiita nesteitä.

  Aikaisemmin tuli samaa looppia tarkasteltua vuoden välein että keräntyykö sinne nykyiseen ratkaisuun mikään, mutta kun sieltä ei ikinä löytynyt mitään, niin tahti on hidastunut. Nykyiset nesteet on pyörineet siellä jo toista vuotta eikä vieläkään säiliöön tai blokkien ympärille keräänny pienenpääkään höttöä - pitänee kuitenkin pian vaihdattaa vesi ihan varmistuksen vuoksi. Vaikka on mustat "laboratorioletkut" niin blokit on läpinäkyvällä levyllä + kuparia, niin näkee sitä kautta onko korroosiota yms. :)
   
 11. Marti77

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2012
  Viestejä:
  1 863
  Yleisesti kannattaa käyttää ihan vesijäähy käyttöön sopivaa nestettä.
  Kirkas on paras kun tietyt värilliset aineet voi tukkia tiheitä blokkeja.
  Kustannus on kuitenkin pieni jos kerran on varaa blokkeihin niin n9€/L neste ei kyllä kannata säästää.
  Uv versio valosta ei varman ole riittävän tehokas kasvuston poistamiseen mutta jos käyttä uv reagoivaa nestettä se on tietysti sopiva versio.
   
 12. Moradin

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2012
  Viestejä:
  136
  Katoppa sinne blokin sisälle, siellä se levä kasvaa, siellä kun on sekä lämmintä että kiva kasvualusta sille
   
 13. Louke

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2008
  Viestejä:
  149
  Itsellä pyörinyt jo 4v putkeen autoihin tarkoitettu jäähdytysneste. Ovat sen verran myrkkyjä, että ei levät ja muutkaan eliöt ala kasvamaan. Saa valmiina seoksena paikallisesta liikkestä alta 2€/L ja löytyy vielä muutamaa ei väriäkin :D Suosittelen.
   
 14. pinkeliviinica

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2003
  Viestejä:
  2 630
  taas on sen verran paksua tuubaa ja virheellistä tietoa että pakko kommentoida virheet ja väärät uskomukset poies.
  uv-c valoja on ollut jo iät ja ajat mutta ledit ovat vasta tulossa (niitä on kyllä jo mutta maksavat maltaita)
  akvaarioon tarkoitettuja uv-c ratkaisuja voi käyttää vesijäähdytysjärjestelmässäkin jos se on todella altis saamaan kasvustoa (avonainen kierto tms)

  kyllä juuri näin. uv-c valon aallonpituus (265nm) on se mikä tappaa mikrobit.
  tehon määrällä taas saadaan sitä "tunkeumaa" eli jos on matalatehoinen uv-c niin se ei läpäise (siis toisinsanoen tapa) kuin pintapuolisesti vedessä kun taas suurempitehoisempi tappaa mikrobit vaikka vettä olisi useita senttejä. tämän teho/tunkeuma suhteen takia uv-c valo on tietysti tehokkaimmillaan letkussa kuin säiliössä.
  uv-c valo läpäisee myös huonosti muoveja joten uv-c lamppu pitäisi olla säiliössä sisällä, ei ulkopuolella jos säiliön kuori on paksu.

  tislattuvesi on nimenomaan se paras vesi jota kannattaa käyttää jossa ei varmasti kasva mikään. (no itseasiassa paras vesi olisi ultrapuhdasvesi mutta sitä ei juuri mistään saa ja se menettää puhtauttaan jo avaamattomassa pullossakin kun pullosta liukenee pullon valmistus aineita ko veteen)
  mutta jos kasvustoa tulee niin se johtuu huonosti putsatuista letkuista, kennoista ja blokeista joihin on jo valmiiksi jäänyt levää tms kasvustoa.
  letkusto, kennot ja blokit pitäisi huuhdella kiehuvalla vedellä yli 20min ajan jotta niistä kuolisi kaikki bakteerit.

  keittäminen nimenomaan auttaa. vettä pitäisi keittää yli 20min jotta se olisi varmasti mikrobi vapaa. tämän jälkeen se kelpaa sellaisenaan käyttöön.

  uv reagoiva jäähdytysneste ei tapa millään tavalla mikrobeja vaan saattaa olla jopa hyvää ravintoa mikrobeille joten en suosittele.
  myös kaikki värilliset valmislitkut voivat olla mikrobeille suurta herkkua joten edelleen parasta olisi se pelkkä tislattuvesi ilman mitään biocidejä tms.

  saattaa tulla myös korroosiota sillä auton jäähdytysnesteet ovat sen verran eri kohteeseen tarkoitettuja että tarkkana saa olla.
  tuota voisi lantrata jopa niin että 1 osaa jäähdytysnestettä /10 osaa vettä kun pakkasen kestoakaan ei tarvitse kierrossa olla. toisaalta autossa jäähdytysneste on aika paljon kuumempaa joten se tappaa jo luontaisesti enemmän mikrobeja kuin tietokoneen jäähdytysveden kierto jonka lämpö pitää veden mikrobeille suotuisana 20-40asteen lämpötilassa.
  tietokoneen kiertovesi pitäisi saada kerran viikossa yli 80asteen lämpötilan jotta sillä olisi myös mikrobeja ehkäisevää vaikutusta.

  sitten muita vinkkejä
  hopea coil ei tapa bakteereita kierrosta sen enempää kuin kupari coil:kaan. toisaalta ei niistä haittaakaan ole (paitsi jos liukenevat veteen)
  läpinäkyvät letkut ja värillinen neste on huono yhdistelmä. mieluummin väritön neste esim tislattuvesi ja värilliset putket.
  kupari blokit ja kennot ovat parempia kuin nikkelöidyt (bakteerikasvuston takia).

  putket, kennot ja blokitkin kannattaa keittää jotta niissä olevat mikrobit kuolevat. (huom ! muoviosien kanssa saa olla tarkkana etteivät sula tms ja mahdolliset o-renkaat kannattaa ottaa pois keittämisen ajaksi sillä jos ne eivät ole aitoa nbr kumia niin eivät kestä keittämistä!)
  pumppu onkin hankalampi tapaus kun sitä ei oikein voi keittää tms joten sille riittää huuhtelu 50-60asteisella vedellä.

  biocidet tms mitä markkinoilla on niin ovat umpisurkeita. usein teho rajoittuu vain levä -tyyppisiin bakteereihin ja muut mikrobit saavat vilistää rauhassa.
  jos jotakin on pakko käyttää niin paras biocide olisi BIM MC 4949. (2,2-dibromi-2- syanoasetamidi. BIM Finland Oy.)

  voit käyttää kraanavettä kierrossa kunhan se vain on keitettyä yli 20min ajan. sitä ei tarvitse suodattaa millään tavalla mutta jos haluat hiekanjyvät yms pois vedestä niin keitetyn veden kyllä voi suodattaa esim kaksinkertaisen kahvisuodattimen läpi..
   
  Viimeksi muokattu: 30.05.2016
 15. y0ok

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2013
  Viestejä:
  187
  En tiedä luitko viestiäni nyt kokonaan, mutta juuri sanoin että blokit ovat läpinäkyvillä akryylilevyillä, josta näkee läpi sen kierron, niin niihin ei juuri ole kerääntynyt mitään. Alkuaikoina kun käytin niitä ostettuja nesteitä + nikkelöityjä blokkeja niin sinnehän se paska kasaantui, niin jotain kokemusta on jo mihin katsoa. :)


  Jeps, näin olen asian suunnilleen pähkäillyt noiden blokkien ja letkujen kanssa. On hyvä kuulla näistä lisäksi ihan asiallisia vinkkejä. En ikinä ole ajastanut sitä veden keiton aikaa, mutta olen päästänyt sen kattilassa reilusti yli kiehumispisteen joksikin ajaksi, ja sen jälkeen antanut kattilan jäähtyä rauhassa esim. pöydällä kannen ollessa kiinni ennen kiertoon laittamista, johon voi mennä helposti yli tunti.
   
 16. EramaanKettu

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2009
  Viestejä:
  9 163
  On kyllä ihan uskomatonta mistä näitä "asiantuntioita" löytyi taas pähkäilemään näitäkin juttuja. Onneksi
  pinkeliviinica jaksoikin noi paskapuheet oikasta. Kuparibokki ja kupari itsessään on jo myrkky osalle mikrobeista ja oksidoituminen (hidas sellainen) on se ainot huono puoli. Mikäli nikkeli looppi olisi mahdollista toteuttaa 100% nikkelilooppina ja voisi olla varma, ettei nikkeli korkkaa, voisi tuo teoriassa olla parempi kun oksidoituva kupari, mutta muuten ei.

  Kupariblokit, mielummin acetal kansilla, primoflexit letkuina ja mahollisimman puhdas vesi (tislattu/apteekin/ionipuhdistettu tms) saa täältäkin peukut, korkeintaan biocideä sekaan.
   
 17. Louke

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2008
  Viestejä:
  149
  En suosittele lantraamaan. Ihan hyvää sellaisenaan. Eikä aiheuta hallaa järjestelmälle. Samoja materiaaleja auton kierrossa hyvin pitkälti on, kun muron vesijäähdytyksessäkin, metalleja ja muoveja. Eihän voida olettaa, että kaikki autot olisivat aina ajossa, vaan ne voivat seisoa vaikka vuoden nesteet sisällä lämpösessä tallissa, eikä siellä saa mitkään kennot korrosoitua, syöpyä tai levääntyä umpeen sillon. Kyllä noissa on juuri oikeat seokset estämään kyseiset tapahtumat. Ei auton jäähdytysneste tarvitse korkeaa lämpöä pitämään mikrobit poissa vaan eiköhän se ole tuo korkea alkoholi pitoisuus joka sen hoitaa. Valmis jäähdytysneste on esimerkiksi minun tapauksessa vihreää (motonet valmis jäähjdytysneste) Monoetyleeniglykoli (alkoholi) + vesi + korroosioinhibiittori seosta pitämään korroosion yms haitat poissa.


  Reilusti yli 4v on nyt pyörinyt kyseinen neste vaihtamatta sisässä, muutaman kerran availlut, kun esimerkiksi näytönohjain vaihtunut ja mitään korroosioon tai levään viittaavaa ei toidellakaan havaittavissa. Pumpun kanssa kannattaa vaan olla tietoinen, että soveltuuko se alkoholien yms kemikaalien pumppaukseen (lähinnä tiivisteet). Letkut minulla on perus PVC ja blocit kupari/alumiini


  Lantrausta valmiille nesteelle en suosittele. Se on suunniteltu sellaisenaan käytettäväksi. Lantrattuna lisäaineistukset ja alkoholipitoisuus voivat laskea niin alhaiseksi, että ongelmia alkaa syntymään.

  Kotikonstein vesijäähdytyksen puhdistaminen ja ylläpitäminen pelkällä vedellä täysyin mikrobi vapaana on vaan mahdotonta. Tietenkin määrät voi saada niin pieneksi, että haitat ovat pienet. Tislatusta vedestä saatava hyöty menee jo osittain täytössä hukkaan, kun taitaa huone ilmassa olla jo sen verran mikrobeja jotka "likaavat veden". Voidaan tietenkin päästä niin vähäiseen mikrobi määrään vesessä, että ongelmia ei synny heti, mutta ennemmin suosittelisin alkoholi pohjaista jäähdytysnestettä, kun se sattuu olemaan vaan aika huono kasvualusta mikrobeille ja sitä saa halvalla valmiina.  PS. Ja nimenomaan korroosin takia autoihmisetkin suosittelee kesällä (esim kesäautoissa) käyttämään jäähdytysnestettä veden siaan, koska niissä on korrosiota estäviä ainesosia.
   
 18. pinkeliviinica

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2003
  Viestejä:
  2 630
  paitsi että autossa ei yleensä ole kuin silikoni/pvc letkua ja alumiinia kennot ja lohkot.
  tietokone jäähdytyksessä taas on nikkelöityä kuparia tai pelkkää kuparia sekä kovia muovilaatuja. siis täysin erilaiset materiaalit.

  ei tarvitsekkaan mutta se auttaa kun vesi on kokoajan liki kiehumispisteessä.

  väärin. on olemassa mikrobeja jotka pystyvät elämään esim käsidesissä. lämpö tappaa paremmin kuin mitkään aineet. (kansainvälisesti käytetään tuhoamislämpönä sairaaloissa yms yli 121 astetta sillä vain jotkin harvat syvänmeren bakteerit voivat elää tästä korkeammissa lämpötiloissa siksi pelkkä veden keittäminenkin 20min ajan riittää kotitalouksissa)

  varmasti tuo toimiikin jos vesi on ollut puhdasta ja blokit yms puhtaita niin olisi toiminut sen 4 vuotta pelkällä kraanavedelläkin.

  juu... suunniteltu AUTO käyttöön :)

  väärin.
  jos vain keität kennot , blokit , säiliöt ja letkut niin ne ovat silloin 100% puhtaita kaikista mikrobeista. ja jos käytät tislattua vettä niin se pieni pitoisuus mikä täyttövaiheessa tulee ilmasta ei haittaa koska tislatussa vedessä ei ole mikrobeille mitään ravinteita joten ne kuolevat pois. tätä kuollutta biomassaa voi jäädä johonkin blokin katveeseen mutta se ei ole elävää eikä lisäänny :)

  jos kierrossa on taas jotakin väriaineita,glykoleita mitä lie ainesosia niin siinä on aina mahdolliset ravinteet mikrobeille jotta ne pääsevät myllästämään. tislattu vesi ei sisällä mitään muuta kuin vettä niin siinä on paha mikrobien lisääntyä.

  mutta tätä offtopikkia lienee turha jatkaa led valaistusrengas topikissa sillä murossa on erillinen vesijäähy yms topikkikin olemassa :)
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2016
 19. Louke

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2008
  Viestejä:
  149
  Empä usko, että kannattaa tulla kertomaan komekuksiani toiseen topickiin, jos tälläisen vastaanoton saa ;D Tosi asiallista tuollainen vääräksi haukkumin, jos ei osaa koko asia pointia sisäistää. Itse en viitsi edes samalle linjalle lähteä on tuo sinun tekstisi niin ristiriitaista.

  Joo ja kyllä tiedän mitä materiiaaleja siellä on, mutta yritin pitää asian pelkistettynä. Mikrobeista jauhaminen on varmaan tässä ihan turhaa, kun ei niistä eroon päästä lopullisesti. Jos väität, että et löydä 4v päästä tislatulla vedellä olleesta järjestelmästäsi yhtään mikrobia ja todista tämän labra olosuhteissa mittauttamalla 4v päästä niin tarjoan pullakahvit :) Levää yms tukoksia aiheuttavat kasvustot halutaan vain pitää poissa. Minun sanavalinta, että "alkoholi pitäisi mikrobit poissa" on joo huono ja väärin. Mutta varmaan tyhmempikin tajusi pointin, että se tarjoaa niille huonon kasvualustan vaikka ne siellä pyörisivätkin.

  Omalla kohdalla ei ainakaan kaluston keittäminen ja tislattu vesi toiminut pitkään, jo puolenvuoden kuluttua oli havaittavissa levää. Tosin järjeselmässäni on säiliöstä ilmayhde paineen tasaamiseksi, jotakautta voi päästä epäpuhtauksia ajansaatossa, joten en uskokkaan että tulisi pidemmän päälle toimimaan.

  Varmasti toimii tämä tislattu vesi ja keittäminen jossakin suljetussa järjestelmässä hyvin. Oma alkuperäinen ponttini oli kertoa vaan kokemukseni ja suositukseni. Jos saan toimivan nesteen 2€/L mikä ei vaadi järjestelmäni purkamista osiin ja pesemistä + keittämistä (päivän työ) vaan voin kaataa sen suoraan järjestelmään niin ei tarvitse kahtakertaa miettiä mitä käytän :) Miksi teksin toisin, jos voin päästä halvemmalla ja helpommalla? Ja olen todennut, että ei aiheuta haittaa järjestelmälle?

  PEACE

  PS: pinkeliviinica kun kerta olet noin kirjan oppinut, niin tunnet varmaan alkoholin hyvätpuolet bakteereja vastaan myös. Harvemmin vahnassa viinapullossakaan (vaikka maustettu viinas) mitään kasvustoa on havaittavissa vaika seolisi pyörinyt kaapissa 50 vuotta ja siitä olisi silloin tällöin otettu lasillinen.
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti