Alkoholin myynti kielletään tulevaisuudessa

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja byrokraatti, 08.11.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 383
  kas missäs vaiheessa oot päässy pois mun bannilistalta, no kettutytöllekkin tiedoksi että puhuin lemmikeistä, en avustavista eläimistä. Varsinkin kaupunkialueilla eläimistä on huomattavaa haittaa kaikin puolin myöskin elukoille ittelleen. Akvaariokalat tuntuisivat varsinkin aiheuttavan suunnatonta tuskaa joillekkin, kun koko aika saa lukea fb päivityksistä ettei kultakaloja saa laittaa maljaan. Yksinäisille ihmisille pitäisi ennemmin saada ihmisseuraa, kuin papukaijaa tai kissaa joista seuraa nyt oikeasti ei juurikaan ole. Sanoisin että lemmikkien edut ovat niin vähäiset että pitää ihmetellä miksi niitä ylipäätään saa vielä tällä vuosituhannella pitää. Mutta se siitä offtopicista, täällä piti jutella alkoholilaista ja meidän uudesta arkadiamäen aivopierukoneesta.
   
 2. toimari

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2013
  Viestejä:
  117
  Eri lähteiden mukaan alkoholinsuurkuluttajia olisi suomessa 300 000 - 600 000. Itse en pidä tuota kovinkaan pienenä osana, jotka eivät osaa käyttäytyä. Ministeri on viime lausunnoissaan puhunut myös miljardiluokan kuluista yhteiskunnalle jotka tämä pieni osa ihmisistä aiheuttaa suoraan tai välillisesti. Pitääkö joku muu tätä pienenä ongelmana?
   
 3. jak_pdgm

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  1 638
  Eri lähteiden mukaan noin 95-99% kavereistani on alkoholin suurkuluttajia. En pidä sitä ongelmana.
   
 4. toimari

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2013
  Viestejä:
  117
  Juuri tämän takia asiasta vastaava ministeri joutuu puuttumaan ja ohjaamaan kansalaisia terveempään suuntaan. Ongelma on vakava ja usea ongelman tiedostavakin ei halua tai pysty sille mitään tekemään. Käsi ylös jos haluaa maksella näiden kavereiden suurkulutusta?
   
 5. jak_pdgm

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  1 638
  No mitäs se ministeri pystyy minun tai kaverieni alkoholin kulutukselle tekemään? Itse pystyn kyllä tekemään sille paljonkin, siis omalla kohdallani.
   
 6. toimari

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2013
  Viestejä:
  117
  Ministeri tekee alkoholin kulutuksestasi hankalaa. Saattaapi vaikeuttaa alkoholin hankintaasi siirtämällä keppanat alkoon. Verotuksella nostetaan hintaa. Yhteiskunnalle haitalliseen toimintaan puututaan, mutta ei kuitenkaan fyysisesti estetä käyttöä. Toivotaan, että kansalaisen ohjaus tekisi harrastuksesta niin epämiellyttävän, että hakeudutaan tekemään jotain terveempää. Holhoukseen joudutaan menemään, koska ongelmien hinta on kasvanut liian suureksi. Ketjun otsikosta voit lukea mitä kohti mennään.
   
 7. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 103
  Ongelmien hinta on kasvanut koska ongelmia hoidetaan väärällä tavalla. Veroja korotetaan joka vuosi ja tulee enemmän vain haittoja. Eikö se nyt jumalauta näy että nykyinen alkoholipolitiikka on päin persettä? Ihan samalla tavalla soudetaan vastavisrtaan niinkuin kreikankin kanssa vaikka asiat menee aina vain pahempaan suuntaan.
   
 8. jak_pdgm

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  1 638
  Ei se mitään vaikeuta, koska alko on siellä missä kaupatkin mistä sitä halpaa kaljaa kannattaa hakea ja näin taitaa olla useimmilla muillakin. Tosin onhan se pieni järjestelykysymys pitää aina sen verran olutta varastossa, että sitä on varmasti silloinkin kun alkot on kiinni.
   
 9. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  -------------------
   
 10. RantuRambo

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2012
  Viestejä:
  2 523
  Nuo kaikki edellämainitsemani asiat koskevat jokaista kansalaista korkean verotuksen muodossa.

  Jos alkoholin haitat pystyttäisiin poistamaan tästä maasta, luulenpa että veroprosenttia voitaisiin rukata useita pykäliä alaspäin ja tuo taas ajaisi talousjärjestelmää tehokkaampaan toimintaan.

  Alkoholin haittojen poistaminen näkyisi jokaisen kansalaisen elämässä valtavan positiivisesti. Yksittäisenä esimerkkinä... jos alkoholihaittojen hoitaminen terveydenhoitojärjestelmässä voitaisiin lopettaa, miten resurssit esimerkiksi vanhustenhoidossa lisääntyisivät?
   
 11. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 412
  Onneksi maassamme ei ollut alkoholiongelmia aikoina ennen 07-23 aukioloaikoja ja 24-7 bensiksiä, jotka laitettiinkin kuriin 9-21 sädöksellä...

  Jos olut siirtyy alkoon, niin minä siirryn samalla kokonaan IV oluen juojaksi. Ja jonot varmaan kasvaa hieman alkossa... mutta sepä ei valtion monopoliyritystä haittaa. :)

  On kyllä niin vitun perseestä nämä äitiministerien holhoustalkoot tässä maassa. Vastuut pois idioottikansalaisilta ja junaillaan milloin mitäkin lakia suojelemaan meitä itseltämme. Koska olisi aika antaa ihmisten ottaa vastuu itsestään ja tekemisistään?
   
 12. Endziel

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2013
  Viestejä:
  1 478
  Korkeammat verot vain lisäävät Viron viinarallia, eli tässä tapauksessa korkeammat verot = vähemmän verotuloja. Leijonanosa suomalaisista kykenee käyttämään alkoholia kohtuudella. Ne ketkä eivät kykene, tuskin sitä ylihinnoiteltua keskikuraa muutenkaan kittaa. Tälläinen menettely haittaa vain kohtuukäyttäjiä, ongelmatapaukset saavat kyllä viinaa jatkossakin oli se Alkon monopolin takia tehty kalliiksi & vaikeaksi normaaleille kuluttajille tai ei.

  Ja kieltolaki.
   
 13. sranat

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  2 113
  Itse ajattelin suurimman osan oluesta panna itse ja ehkä harjoitella viinin ja pontikan tekoa. Ruotsin puolelle ja itänaapuriin lähes sama matka, toisessa pitäisi myös käydä monopoli kaupassa ja toiseen pitäisi hommata viisumi:smoke: Kummankin hintataso olisi suomea kummiskin halvempaa.

  Hem - Systembolaget.se Ruotsin alkon sivuilla on myös hinnat väkeville esillä, toisin kuin suomessa:rolleyes:
   
 14. MkH

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2001
  Viestejä:
  3 628
  Holhousta ollaan kokeiltu noin suunnilleen yhdeksän vuosikymmentä tuloksetta. Samaan aikaan muissa elintasoltaan Suomea vastaavissa maissa on liberaalista alkoholipolitiikasta huolimatta ongelmajuominen vähäisempää. Millä logiikalla päästään siihen lopputulokseen, että holhoamisen lisääminen vähentää ongelmia? Toki alkoholin kulutus riippuu muistakin asioista, kuin sen saatavuudesta, eikä pelkkä korrelaatio kerro kaikkea, mutta itse uskon vahvasti siihen, että alkoholin tuominen luksustuotteesta päivittäistuotteeksi vähentäisi ongelmia merkittävästi pitkällä tähtäimellä. En usko, että suomalaisilla on joku geneettinen erityispiirre, minkä perusteella koko kansa joisi itsensä hengiltä, jos alkoholin myynti vapautettaisiin samaan tapaan kuin Keski-Euroopassa.
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2013
 15. jak_pdgm

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  1 638
  Jos, jos, jos..
   
 16. MkH

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2001
  Viestejä:
  3 628
  Suomen julkinen sektori pitää kyllä huolen, että kaikki mitä tulee, menee. Pohjaton kaivo. Tottakai alkoholin haittojen poistaminen mahdollistaisi resurssien uudelleenkohdistamisen, mutta uskon vahvasti siihen, että holhoamisen lisääminen ei ole mikään keino haittojen poistamiseen - seuraukset ovat lähinnä päinvastaiset.
   
 17. Peridermal Jesus

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  2 811
  Millähän tavalla mikään noista asioista parantaisi minun elämänlaatuani?

  Mielummin vapautetaan alasti oleminen julkisilla paikoilla ja töissä. Mun elämä olisi heti 17% onnellisempaa. Koko kesän pallit heiluis vapaana töissä ja vapaalla.
   
 18. piisamirotta

  Rekisteröitynyt:
  07.02.2013
  Viestejä:
  423
  Antaa siis itsesäälissään rypevien juopporetkujen tappaa itsensä kyseisellä substanssilla. Eikös me olla aiemminkin puhuttu näistä sun keinojen tehottomuudesta? Vai trollaatko tahallaan?
  :comp:

  Aiemmin mainitussa Sori Brewingin jutussa olikin lähes kaikki olennainen mainittu hyvin ja perustellusti lähteittäin. Kukkahattutädit ja holhoavat sossutantat tuhoavat tämän maan (Huovinen etunenässä), eivät alkoholistit eikä alkoholi. Ei enempää lisättävää.

  Kommentti suomalaisen juomakulttuurin puolesta | Sori Brewing
  KOMMENTTI SUOMALAISEN JUOMAKULTTUURIN PUOLESTA
  July 23rd, 2013Sori Brewing0

  Asenneilmapiirin muutos alkaa myös ministeristä. Ministeri, toista perässä: alkoholin kuuluu olla ruoka- ja seurustelujuoma, eikä sillä tarvitse vetää itseään sekaisin. Hyvä. Nyt aja tätä politiikkaa edellä esitellyin keinoin.Sen enempää toistamatta Guzenina-Richardson 2.0, Susanna Huovisen (sd), ajatuksia suomalaisen alkoholikulttuurin kehittämisestä, kommentoimme hieman omasta puolestamme. Olemme useamman vuoden ajan tutustuneet eri maiden olutmarkkinoihin sekä juomakulttuuriin oman panimomme vientiä ajatellen. Tämä on tuonut hyvää perspektiiviä siihen, kuinka hakoteillä olemmekaan Suomessa juomakulttuurimme kehittämisen kanssa. Korjausliikkeet eivät lähde hintojen nostosta saati sitten saatavuuden heikentämisestä, itseasiassa päin vastoin. Nämä ovat omiaan viemään ongelman syvemmälle ja tilastojen ulottumattomiin. Ainoa kiitos Huoviselle keskustelunavauksesta, mutta eväät keskusteluun olivat myrkylliset. Esittelemme edellä syitä, miksi ministeri on Suomen kansalle anteeksipyynnön velkaa.
  Suomalainen juomakulttuuri on ollut hyvää vauhtia kehittymässä eurooppalaisempaan suuntaan ja humalahakuinen juominen on vähentynyt. Yökerhot valittavat asiakaskadosta, samaan aikaan kun hyvien olutvalikoimien pubit ovat lisänneet asiakasmääriänsä. Suomalainen juomakulttuuri on sivistymässä, ei rankaista kansaa siitä. Ehkä pienet kehut ja porkkana kehityksen lisäämiseksi olisi paikallaan.

  Miksi keskustelunavaukset silti ovat tämän kaltaisia? Johtunee siitä, että suomalaista alkoholipolitiikkaa ajavat raittiuslobbarit ovat hyviä työssään ja edellä mainitut demaripoliitikot tuntuvat olevan otollisia uhreja. Lobbaaminen suomalaisen juomakulttuurin parantamiseksi on epäsuhtaista ja heikkoa, kun ujot juomakulttuurin kehittämisestä jotain ymmärtävät mumisevat pitkiin partoihinsa ja samaan aikaan taitavat raittiusjärjestöjen siloposkiset markkinoijat tuovat pöytään uskottavilta kuulostavia nollatutkimuksiaan, joilla perustella rajoituksia, veronkorotuksia ja lopulta kielteisiin ulkoisvaikutuksiin johtavia toimenpiteitä.

  Alkoholiin normaalisti suhtautuvat ymmärtävät, että kyseessä on elintarvike, eikä sen ensisijainen tarkoitus saa sivistysvaltioissa olla humalatilan hakeminen. Niin kauan kuin ministerikin hokee sen sopivan vain päihtymiseen, niin kauan kai kansakin näin ajattelee. Asenneilmapiirin muutos alkaa myös ministeristä. Ministeri, toista perässä: alkoholin kuuluu olla ruoka- ja seurustelujuoma, eikä sillä tarvitse vetää itseään sekaisin. Hyvä. Nyt aja tätä politiikkaa edellä esitellyin keinoin.

  Suomessa Euroopan kalleinta viiniä ja olutta

  Verorasitus hinnoissa on sanalla sanoen kestämätön. Huovinen laukoi suoraan valheen siitä, että Suomessa alkoholi on halpaa. Valheilla tai heikkolaatuisella tutkimuksella perustelu alkoholipolitiikkaa tehdessä on yleistä. Tämä toki tehdään siksi, että alkoholia on helppo syyttää ja sitä on vaikea puolustaa.
  Alkoholi kuitenkin nyt vaan on Suomessa Euroopan kalleinta (lähde), peräti 75% kalliimpaa kuin EU:n keskiarvo. Tämä on ikävä kyllä malliesimerkki tilanteesta, jossa peruskuluttajienkin juomahankinnat alkavat tapahtua ulkomailta ja tilanteen voi korjata vain todella rohkealla veropolitiikalla tai kaupan hintoja alentamalla. Jälkimmäinen ei Suomessa tapahdu hetkessä, kun kauppa on oligopoli ja keskitetty K- ja S-ryhmille sekä Alkolle. Ja kyllä, alkoholijuoma kuuluu ruokakoriin, sillä kyseessä ei ole vain päihde, vaan meille normaaleille ihmisille myös normaali elintarvike sekä ruoka- ja seurustelujuoma.

  Verrattakoon verotusta sen verran, että muiden sivistyneiden maiden kuten Belgian tai Saksan verotus on murto-osan suomalaisesta. Suomessa vero on (100% alkoholiksi muutettuna) 5% alc. oluiden kohdalla 29,90€, Saksassa 1,97€ ja Belgiassakin 4,28€. Korkean verotuksenkin maissa ero on huomattava, Tanskassa 8,53€ ja Ruotsissa 19,59€. (lähde). Verorasitus hinnoissa on sanalla sanoen kestämätön. Jotta oluet ja muut miedot korvaisivat väkiviinan kulutuksen, tulisi veroa laskea vähintään EU:n keskiarvoon, joka on alle kolmasosa nykyisestä.

  Viroon karkaavien verotulojen pelastaminen

  Jos parannamme kilpailukykyämme Euroopan tasolla, verotulot ja työpaikat pysyvät Suomessa.Aina kun suomalainen päätyy siihen, että juomat juhliin tai vaikka päivittäiseenkin kulutukseen on edullisempi tilata verkkokaupasta tai hakea Virosta, menettää Suomi verotuloja ja samalla kulutus karkaa tilastojen ulkopuolelle. Joku voi katsoa että kulutus vähentyy kun hintoja nostettiin ja politiikka onnistui, sillä tilastoja voi lukea aina haluamallaan tavalla. Todellisuus kuitenkin on, että Suomi kun on eurooppalainen sivistysvaltio ja rajat ovat ja pysyvä auki, ei EU (onneksi) salli kauppaa hidastavia tulleja, hinnankorotukset ajavat rahan ulkomaille. Näilläkään menetetyillä verotuloilla ei alkoholiongelmia hoideta Suomessa, Virossa sen sijaan kyllä. Ja vaikka Viro nostaisi samalle tasolle (jota se ei koskaan tee), aina on olemassa uusia keinoja, sillä rajat ovat auki. Korkea verotus ajaa verotulot pois Suomesta ja vie ne virolaisen yhteiskunnan kassaan (lähde). Kyseessä on sama ongelma kuin autoverotuksenkin kanssa, joka ajoi Suomen Länsi-Euroopan vanhimpaan autokantaan (lähde). Siinä sitä vihreätä ajattelua. Yksisilmäinen politiikka, jossa suljetaan muut muuttujat pois, unohtaa tosiasian, että rajoituksilla ja veroilla on aina myös negatiiviset ulkoisvaikutukset.
  Ihannetilanteessa tilanne voisi olla päinvastainen. Euroopan tasolla kilpailukykyinen hinnoittelu toisi turismia Suomeen ja nettotappiomaa kääntyisi nettovoittoiseksi. Venäläiset ja norjalaiset meiltä jo jonkin verran erikoistuotteita hakevatkin (lähde). Hyvät valikoimat, hyvä saatavuus ja kilpailukykyiset hinnat toisivat paljon lisää turismia ja näin myös verotuloja. Myös työpaikat ja työllisyys paranee, kuten esitämme esimerkkien kautta pian.

  Alkoholijuomien nauttiminen kun on ihan normaalia vaikka kuka ministeri muuta väittäisikin, eikä sen asema ruokapöydässä tai seurustelujuomana tule tälläkään vuosisadalla loppumaan. Voimme vaikuttaa kuitenkin siihen, mistä se ostetaan. Jos parannamme kilpailukykyämme Euroopan tasolla, verotulot ja työpaikat pysyvät Suomessa. Väitämme, että myynti lisääntyy, mutta haitat sen sijaan eivät samassa suhteessa. Humalahakuisen juomisen ihannointi alkaa hiljalleen olla onneksi ohitse, vaikka sen ihannointikulttuuri vielä on olemassa tietyissä ihmis- ja jopa ammattiryhmissä (lähde). Huomioi sana ihmisryhmissä – ei suinkaan koko Suomen kansassa. Tämän faktan tietäen ministerikin ehkä osaa kohdistaa toimenpiteet kohdistetusti, eikä käyttää vääriä lääkkeitä oireisiin. Väärät lääkkeet voivat kääntä positiivisen kehityksen jopa taantumaksi. Kuten kasvatuksessakin, tässäkään ei tule rangaista hyvästä kehityksestä.

  Suomelle hyvä esimerkki maailmalta

  Yhdysvalloissa osavaltiot purkavat vanhoja lakeja jotka hidastavat pienpanimoiden (craft beer) kehitystä … Pienpanimoiden lisääntyminen on myös elvyttänyt hylättyjä asuinalueita ja tuonut mukanaan asuinalueille muun muassa kahviloita, ravintoloita, gallerioita ja muita uusia työpaikkoja.Olemme nähneet maailmalla loistavaa kehitystä muun juomakulttuurin ja varsinkin panimokulttuurin kehityksessä. Yhdysvalloissa osavaltiot purkavat vanhoja lakeja jotka hidastavat pienpanimoiden (craft beer) kehitystä. Tämä on ohjannut kehityksen siihen, että kulutus on siirtynyt suurpanimoiden massalagereiden kuten Budweiser ja Coors kulutuksesta enemmän lähellä tuotettuihin pienpanimoiden tuotoksiin (lähde). Tämän kerrannaisvaikutukset ovat hämmästyttävät, sillä verotulot ja työllisyys ovat lisääntyneet pienemmilla paikkakunnilla merkittävästi. Pienpanimoiden lisääntyminen on myös elvyttänyt hylättyjä asuinalueita ja tuonut mukanaan asuinalueille muun muassa kahviloita, ravintoloita, gallerioita ja muita uusia työpaikkoja (lähde).
  Tämän kehityksen on mahdollistanut se, että panimotoiminnan kehittymistä hidastavaa lainsäädäntöä ja rajoituksia on purettu isolla kädellä. Lisäksi monet osavaltiot ovat pienentäneet tuntuvasti verorasitusta mikä kohdistuu oluisiin, joka on mahdollistanut sen, että lähiolut ei ole pelkkä kallis ylellisyystuote (lähde, lähde). Kaikki tämä kehitys tulee kyllä ajan mukaan myös Suomeen kun hitaat hämäläiset heräävät ja näkevät ympärilleen, mutta kehitys voi tapahtua nopeamminkin, eikä tarvitsisi aina jäädä katsomaan muiden positiivisia ulkoisvaikutuksia sivusta ja olla mukana liian myöhään. Huomionarvoista tähän on myös se, että kehitys on nimenomaan lähtenyt porkkanasta, ei kepistä.

  Mikä Suomessa jarruttaa kehitystä?

  Suomessa markkinatilanne on hyvin absurdi. Jakelua, pullopanttijärjestelmää ja näiden hinnoittelua hallitsevat isot panimot sekä Alko (lähde). Yli 4,7% panimotuotteiden myynti on Alkon monopoli ja kuten kaikki tiedämme, valikoma on hyvin niukka ja siihen on vaikea päästä. Verrokkina otetaan vaikkapa juomakauppaketju Total Wine and More, jonka valikoimassa on 2500 eri olutta ja 8000 eri viiniä (lähde), kun Suomen Alkon lippulaivamyymälässä oluita on vain noin 200 (lähde) ja keskivertoalkossa valikoima on huomattavasti tätä heikompi. Juomakulttuuri ei oluenkaan osalta kehity, jos vaihtoehtoina ovat vain muutama kallis erikoistuote ja suomalainen massatuotettu lager. Lisäksi Alkon hinnoittelu- ja hankintamalli on hyvin raskas, joka pitää pienet oluet pois hyllystä. Tämänkään vuoksi oluet eivät kuulu Alkon hyllyyn. Lisäksi Alko tuskin koskaan perustaisi myymälöitä, joista löytyy 2000 oluen valikoima, jonka vuoksi vapaa kilpailu auttaisi valikoimien kehittymisen osalta huomattavasti.

  Pienpanimoita koskeva tuotannon sääntely Suomessa on yllättävää kyllä lähestulkoon terveellä pohjalla, vaikka parannettavaakin on paljon. Suurimmat ongelmat pienpanimoiden kehityksen tiellä ovat verotukselliset epäkohdat sekä epäterve kilpailutilanne. Tuontimarkkinoiden lisäksi suurpanimoiden ja kauppojen hallitsema markkina vie valtaa pois kuluttajilta, jolloin kannustimia löytyy enemmän juoda sitä bulkkilageria ja väkiviinaa, kuin siirtyä tuotteisiin, joita nautiskellaan maun vuoksi. Olutharrastajat puolestaan hakevat laatuoluitansa Ruotsin Systembolagetista, sillä ne ovat siellä edullisempia ja valikoima on parempi. Tosiasiahan on, että Suomessa oluen myynti ja alkoholin haitat ovat kuitenkin vahvasti laskussa (lähde) ja perusteet rajoituksille ja veronkorotuksille ovat ontuvat.

  Näin kehitämme juomakulttuuria Suomessa

  Alkoholipitoiset juomat eivät ole menossa mihinkään. Päin vastoin, se maailma kehittyy paremmaksi ja maukkaammaksi koko ajan ja pitäkäämme huoli että Suomi ei jää kehityksessä jälkeenAsiat eivät ole yksinkertaisia, eikä toki ratkaisutkaan. Kaikki ovat yhtäaikaisesti väärässä ja oikeassa, riippuen katsantokannasta. Kaikki argumentit puolesta ja vastaan voidaan tyrmätä jollain. Meidän mielestä kuitenkin on hyvä nähdä kokonaisuus ja ottaa esimerkki muualta, emme me kuitenkaan niin ainutlaatuinen kansa ole. Kepissä ja porkkanassa esiintyvät samat lainalaisuudet kuin muualle maailmaan ja vastaavanlaisia tilanteita on ollut muuallakin. Koska ministerin tarjoaman kepin ulkoisvaikutukset ovat kokonaisuutena enemmän negatiiviset, keskittykäämme porkkanan tarjoamiseen. Sivistyneestä juomakulttuurista tulisi puhua ja siihen tulisi kannustaa. Valikoimissa tulisi olla laatua saatavilla enemmän ja helpommin, jotta aina ei tarvitse hakea lähikaupasta hyllyt vallannutta bulkkilageria kun Alko on kaukana ja ovetkin jo ovat menneet kiinni. Tämä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että keinotekoinen 4,7% alc. raja tulisi poistaa, sillä olutmaailmassakin arvostetuimmat oluet ovat lähes järjestäen vahvempia. Mielellään toki näkisimme kehitystä myös siinä, että viinit löytyisi ruokapöytään sieltä mistä ruokakin. Verokohtelu myötäilemään sitä, että kilpailukyky on eurooppalaisella tasolla hyvä ja eikä verotulot valu ulkomaille hintojen joustamattomuuden myötä.
  Kun alkoholi ei ole myytti ja siitä ei puhuta kuin kokaiinista, siihen suhtautuminen muuttuu. Mitä enemmän alkoholia mystifioi ja mitä enemmän sitä ajatellaan päihteenä, sitä enemmän se sitä on. Toistaen itseämme; ministeri, toista perässä: alkoholin kuuluu olla ruoka- ja seurustelujuoma, eikä sillä tarvitse vetää itseään sekaisin. Alkoholipitoiset juomat eivät ole menossa mihinkään. Päin vastoin, se maailma kehittyy paremmaksi ja maukkaammaksi koko ajan ja pitäkäämme huoli että Suomi ei jää kehityksessä jälkeen. Pienpanimoalaa mukaillen; elämä on liian lyhyt huonon oluen juomiseen.

  Pyry Hurula, Heikki Uotila & Samu Heino
  Sori Brewing

  Kirjoittajat ovat nuoria korkeakoulutettuja perustamassa omaa panimoa Viroon ja ovat tehneet paljon taustatyötä juomakulttuurista. Siitä huolimatta, että he nauttivat lähes päivittäin alkoholia, he eivät ole alkoholiongelmaisia. Tämä artikkeli oli poikkeuksellisesti suomeksi.

  Kyseinen siirtymä olisi aivan kuin lottovoitto Suomen kansantaloudelle ja hyvinvoinnille.
  :kippis: :kippis: :kippis:

  Kannabis ja teinien aivot | Uutiset | Turun seudun kannabisyhdistys

  Kannabis ei sittenkään vahingollista kehittyville aivoille? | Uutiset | Turun seudun kannabisyhdistys
   
 19. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Miten mulla tuli juuri sellainen olo, että elän isossa vankilassa? Tässä maassa eläminen ei juuri enää eroa siitä, istuuko vankilassa vai kotona, kummassakaan ei saa tehdä juuri mitään, ja vaikka saisi, se on niin kallista, ettei siihen ole varaa. Mitä jos kaikki työttömät siirtyisivät harmaan talouden piiriin ja kävisivät tekemään rikoksia, kiertämään veroja, diilaamaan huumeita ja aseita ja vähät välittäisivät laista? Lopputuloshan olisi pahimmillaan samanlainen: asuntona muutaman kymmenen neliön kämppä, josta löytyy kaikki kliiniset perustarpeet, ja safka tulee talon puolesta, lääkäripalvelut pelaavat sen kun tallaa tiskille ja talo järjestää kaikenlaista aktiviteettia.
   
 20. LennuP

  Rekisteröitynyt:
  04.10.2005
  Viestejä:
  23

  Ja pidetään tämäkin ajankohtaisena muistutuksena kaikille jotka eivät jaksa lukea edellistä kommenttia pidemmälle..
   
 21. Mirrocle

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2003
  Viestejä:
  175
  Nämä pointit tästä kyllä oli ihan relevantteja ja summaa aika pitkälle mitä itse ajattelen aiheesta. Toivottavasti nämä ajatukset löytävät myös poliitikkojen ja muiden vaikuttajien seinille fabossa, saisi hyvin perusteltua ajattelun aihetta.

  "tilanteen voi korjata vain todella rohkealla veropolitiikalla tai kaupan hintoja alentamalla. Jälkimmäinen ei Suomessa tapahdu hetkessä, kun kauppa on oligopoli ja keskitetty K- ja S-ryhmille sekä Alkolle."

  "Hyvät valikoimat, hyvä saatavuus ja kilpailukykyiset hinnat toisivat paljon lisää turismia ja näin myös verotuloja. Myös työpaikat ja työllisyys paranee, kuten esitämme esimerkkien kautta pian."

  "Yhdysvalloissa osavaltiot purkavat vanhoja lakeja jotka hidastavat pienpanimoiden (craft beer) kehitystä. Tämä on ohjannut kehityksen siihen, että kulutus on siirtynyt suurpanimoiden massalagereiden kuten Budweiser ja Coors kulutuksesta enemmän lähellä tuotettuihin pienpanimoiden tuotoksiin" ... " Pienpanimoiden lisääntyminen on myös elvyttänyt hylättyjä asuinalueita ja tuonut mukanaan asuinalueille muun muassa kahviloita, ravintoloita, gallerioita ja muita uusia työpaikkoja"


  Kommentti suomalaisen juomakulttuurin puolesta | Sori Brewing
   
 22. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 305
  Turismilla ei ole kyllä aikaisemmin perusteltu alkoholipolitiikan löysentämistä :D

  Mun puolesta alkohlipolitiikkaa voisi löysentää, jos ensimmäisestä saikkupäivästä tehdään palkaton. Tällöin suurjuomareiden krapulapäivät menevat omaan piikkiin. Samaten perjantai- ja lauantai-iltojen / öiden terveyskeskusten päivystysmaksut pitäisi kaksin tai kolminkertaistaa. Vapauden ja vastuiden pitää kulkea käsikädessä, ei niin että vapaasti pistetään muiden pikkiin.
   
 23. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 412
  Näistä olen samaa mieltä.
   
 24. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Yay, kuinkakohan moni ostaa sitten tulevaisuudessa Alkon olutreissulla viiniä ja vähän viinaakin samalla, kun kerran putiikissa ollaan? Veikkaampa, että jos tuo menee läpi niin kirkkaan viinan käyttö nousee, koska sitä on taas helpompi ostaa samalla.
   
 25. BlackWolf

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2008
  Viestejä:
  2 856
  Oletkos miettinyt että jos alkoholi ei olisi hirviö niin nämä maanantai krapulat poistuisi itsestään kun ei tartteis tintata sitä änkyrää. Tämä myös kannustaisi ohjaamaan ongelmaiset hoitoon ja maksattamaan rokulit tekijällä. Jo nyt on olemassa lääkevalmiste kotimaiselta taholta joka vähentää alkoholin aiheuttamaa mielihyvää ja täten tutkitusti vähentää ongelmakäyttöä. Porkkanaa vai keppiä? Edelleen hinta ja saatavuus ei vähennä kuin normaalien kuluttajien käyttöä. Ongelmakäyttö ei sillä lopu jos ei yksilö niin päätä ja hoitoon hakeudu.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti