Alkoholilakia ollaan taas muuttamassa

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja EHYT ry, 13.10.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 454
  Annettaisiin kaikille halukkaille kortti/lupa ostaa alkoholia ihan mistä kaupasta vain ja nämä ongelmatapaukset voisivat jättää kortin ottamatta. Tietenkään tämäkään ei käy EHYT terroristeille koska se pitäisi kieltää kaikilta.
   
 2. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Alkoholilla on tottakai paljon myös hyviä vaikutuksia.
  Kyseessähän on yksinkertainen aine, joka vaikutukset yhteiskuntaan ovat monimutkaisia.
  Tässä ketjussa olen puhunut aika paljon alkoholilaista. Alla nykyisen lain tarkoitus:
  "Tämän lain tarkoituksena on alkoholin kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja."

  Tämä on kyllä totta ja hyvä vertaus .
  Iso asiahan on se miten voisimme pitää hyvät puolet, mutta poistaa huonot
  Antti Maunu korostaa usein alkoholin oleva sosiaalisten suhteiden voiteluaine, ei polttoaine ja pidän tuota vertausta hyvänä.

  http://www.katsomo.fi/#!/jakso/3300...-antti-maunu-ja-suomalaisten-alkoholiongelmat
  Ilmo/EHYT ry
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  2 130
  Ainakaan asiaa ei yhtään auta se, että alkoholista on tehty mörkö jota te, valvira ym. pitävät jatkuvasti pinnalla. Suomalaiset parantaa jatkuvasti juomatapojaan, mutta valtio ei hirveästi edesauta tätä.

  Päihdelinkistä kopioitua:

  Suomella on maailman kalleimmat olut/viiniverotukset. Halvempaa ostaa viinaa, jos tarkastelee juopumista ihan taloudelliselta kannalta. Jos kerran halutaan alkoholin hyviä puolia esiin, mitä jos vaikka tuettaisiin mietojen juomista ja kannustettaisiin ihmisiä parempiin juomatapoihin, sen sijaan, että demonisoidaan joku viinipullo ruuan kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2017
 5. Joulaa

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2015
  Viestejä:
  25
  On tuo alkon viskivalikoima sekä hinta jotain käsittämätöntä, etenkin jos laatua haluaa. Perus viina merkkejä on moninkertainen määrä ja niitä taas saa taskurahalla. Ihmekös tuo sitten ettei fiksu maistelukulttuuri täällä perähikiällä ota tuulta alleen.
   
 6. onnenpekka

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2000
  Viestejä:
  1 548
  Tuli hiljattain käytyä parin päivän reissulla Hollannissa ja mukaan tarttui pullo viskiä.
  Kotona huomasin, että lennot + viski maksoivat ~saman verran, kun samainen pullo Alkosta.

  Eli mennäkö Alkoon hakemaan viski, vai lentää Hollantiin hakemaan viski. Näitä pohdintoja meille tarjoilee Suomen Alko ja EHYT, kiitos.
  Mutta pääasia toki, että kossua saa halvalla.
   
 7. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 383
  taskurahalla jos kamalimmat kurat maksaa 15 euroa? euroopasta parempai saa 8:lla eurolla ja tarjouksista alta 5:n...
   
 8. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 863
  Onhan kaikissa viinoissa Alkossa katteet "kohdillaan". Litra bioetanolia maksaa noin 1,50 euroa verotta. Sen kun laimentaa niin siitä saa 2,5 litraa 40 tilavuusprosenttista vodkaa. Se määrä vodkaa taitaa maksaa Alkossa alkaen 65 euroa.

  Muualla Euroopassa litra arkiviiniä maksaa ruokakaupassa vähän reilun yhden euron. Suomessa taas sama taitaa maksaa alkaen 7 euroa.
   
 9. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 383
  mää tuossa kesämmällä sain 0.7 pullon espanjasta tai sieltäpäin tuotua skottilaista blendedviskiä, jonka hinta oli ollut 2,5-3 euroa ja ilmeisesti ei ollut edes tarjousjuoma. Ei se kovin hyvää ollut mutta toimi kyllä tarkoituksen mukaan. Suomessa vastaava laatu maksaa 20 euroa+, eli joku vie kyllä välistä ja vahvasti.
   
 10. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Ei alkoholi ole mörkö. Se on yksi elementti, joka tuottaa sekä haittoja että hyvinvointia. Tällöin molempia puolia tulee pohtia. Aivan sama on muissakin vastaavissa asioissa.

  Valviran tehtävänä on valvoa lakia aivan samoin kuin vaikka liikennepoliisi valvoo nopeuksia.

  Tässä olen vähän eri mieltä. Pitääkö alkoholia ja sen hinta ajatella juuri juopumisen kannalta. Jos pitää, niin eiköhän huonompi laatu ole aina halvempaa. Ja humaltumisen kannalta on aika lailla samantekevää järjestääkö sen itselleen viinan vai oluen voimin. Toki vahvemmalla alkoholilla saa paljon helpommin itselleen alkoholimyrkytyksen.
  http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/paihteet-ja-terveys/alkoholimyrkytys

  Usein sanotaan juuri näin, että demonisoidaan vaikkapa nyt viinipullo ruoan kanssa, mutta kuka? Olisi hyvä nähdä esimerkki eikä pelkkää tällaista tunnelmatuokiota.


  Ilmo/EHYT ry
   
 11. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Kyllä maistelukulttuuri leviää koko ajan.
  Esimerkiksi tavallinen keskiolut maksaa kolmasosan/neljäsosan paremmasta oluesta, mutta silti laadukkaampien oluiden myynti kasvaa kokoajan.
  Viskeistä ja niiden hinnoista en osaa sanoa mitään, olen sillä tavalla sivistymätön.

  En pidä ihmeellisenä sitä, että laadukkaampi maksaa huonompaa enemmän, eikö sama ole ihan kaikessa. Kakkosdivarin jääkiekkopeleihin saa halvemmalla lippuja kuin liigaan.
  Kysymys on mielestäni arvovalinnasta ja erilaisesta kulttuurista, eli juonko mielummin yhden hyvän kuin kolme huonoa olutta.

  Ilmo/EHYT ry
   
 12. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Ongelma on, että Alko heikolla valikoimallansa tekee kaikkea tuhotakseen maistelukulttuuria. Jos ulkomaisista nettikaupoista tilaamisesta tehdään nykyistä hankalampaa, ei tulevaisuus näytä kovin hyvältä. Alko voisi monopolinsa turvin yrittää saada valikoimansa edes keskinkertaisten kansainvälisten nettikauppojen tasolle, mutta sen sijaan se käyttää EHYT:iä markkinointikanavana hokemassa ikivanhoja ja täysin valheellisia mantroja siitä, että Alkon ansiosta Suomessa olisi muka hyvä valikoima. Varmasti jossain Ilomantsin pitkäripaisessa on maaseutukaupaksi ihan kelvollinen valikoima hyllyllä, mutta nykymittapuussa edes koko Alkon tilausvalikoima ole kovinkaan kehuttava.

  Positiivisena puolena yhä useampi on huomannut asioiden oikean laidan ja osaa nykyään kategorisoida valehtelijoiksi ne, jotk ovat typeriä mantroja monopolin puolustukseksi toistaneet vuosikausia. Ikävä tosin että Suomen suurin päihdetyön järjestö tunnetaan yhä vain yleisemmin valheiden lähteenä. Luulisi työntekijöitäkin hävettävän.
   
 13. DDT

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2002
  Viestejä:
  625
  Tähän on helppo yhtyä. Olen seurannut tätä ketjua pitkän aikaa, samoin tulee hyvin aktiivisesti seurattua julkista keskustelua päihteistä.

  Nuorempana join itseni melkein aina viikonloppuisin reiluun humalaan. Nykyään tulee juotua ainoastaan vähän laadukkaampia oluita, yleensä saunan jälkeen 1, tai isommassa seurassa alle 6 olutta. Minulla ei ole mitään tiukkoja sääntöjä, mutta pyrin välttämään humaltumista, yleensä en humallu näkyvästi. Olen aina vastustanut Suomessa yleistä, alkoholia ihannoivaa kulttuuria, jossa mm. radiouutiset kertovat alkon aukioloajoista ennen juhlapyhiä (sairasta). Tiedostan päihteiden vaarallisuuden, varsinkin ns. addiktiopotentiaalia omaavien henkilöiden osalta. Tämä on myös puheenaihe perheen lasten kanssa silloin, kun päihteet nousevat keskusteluun. Kannatan alkoholilakien löysäämistä, esim. vähintään oluet ja viinit päivittäistavarakauppaan.

  Mistä sitten kiikastaa? No juuri tämä valheellisuus, liioittelu, demonisointi ja ongelmien kieltäminen puhumalla asioista jotka eivät välttämättä olekaan suurimpia ongelmia. Tähän syyllistyy juurikin nämä EHYT RY:t ja muut omaa helppoa olemassaoloaan turvatakseen. Poliitikkojen kristillinen siipi komppaa, samoin tietysti THL ja Alko ym. lisäävät soppaan mausteensa. Koko junttaus on niin ahdasmielistä, vanhanaikaista ja politisoitunutta että pahaa tekee.

  Perustelut kaikuvat onttouttaan. Jaksetaan mm. edelleen jauhaa kuinka saatavuus ja hinta ovat ratkaisevat tekijät, vaikka sataan vuoteen se ei ole toiminut. Osa on yksinkertaisesti vain tyhmiä ja sivistymättömiä, mutta sitten on näitä tahoja, jotka tekevät kaiken tietoisesti omaa etua ajaakseen ja muusta yhteiskunnasta välittämättä.

  En kannata mitään täydellistä päihdevallankumousta, mutta:
  • kaikkien päihteiden käytön rangaistavuus pitäisi poistaa
  • verotus aidosti suosimaan mietoja
  • alkoholi päivittäistavarakauppaan kokonaisuudessaan
  • kotimyynti sinne missä saa anniskellakin
  • matkustajatuonnista ja vapauttamisesta tulevat verotulot ennaltaehkäisyyn (siihen oikeaan, ei EHYT ym.)
  • monopolin purkaminen

  Sitten tärkein: tätä kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Suomesta puuttuu pitkän aikajänteen suunnitelma, noin 20 vuoden periodi, jossa ajassa nykytilanne normalisoidaan vaiheittain sivistyneiden ihmisten nykyaikaista, länsimaista yhteiskuntakäsitystä vastaavaksi.

  edit. Vielä sellainen, että nyt kun kansa on hieman sivistyneempää päihteiden myötä, alkaa nämä jurnuttajat olla hätä kädessä. Nuoremmat suosivat kannabista alkoholin sijaan, juovat vähemmän humalaan. Tämä suuntaus on saavuttanut myös osan vanhemmasta väestä. Alkoholia arvostetaan nautintoaineena ruuan kanssa ja ilman, että olisi pakko vetää perskännejä. Tuodaan ulkomailta ja tilataan netistä, parempi valikoima ja halvempaa. Kaikki tämä siis siitä huolimatta, että nämä kieltolait ovat voimassa ja mitään rakentavaa ei olla tehty yhteiskunnan viralliselta taholta.
   
  Viimeksi muokattu: 03.02.2017
 14. CurryPaprika

  Rekisteröitynyt:
  30.05.2008
  Viestejä:
  465
  Itse olen saanut sellaisen kuvan Ehyt ja kumppanit eivät oikein taida olla kiinnostuneita tällaisista pitkän aikavälin suunnitelmista. Keskittyvät lähes täysin pelkästään siihen keskusteluun, mitä päivän politiikassa käydään, eli käytännössä pelkkään lähitulevaisuuteen.

  Ilmokin välttää päihdepolitiikan laajempaa tarkastelua ja alkoholin vertaamista muihin päihteisiin täällä kuin aihe olisi joku suurikin tabu.

  Tässä mielessä ulkomaiset päihdepolitiikan reformia ajavat järjestöt kuten DPA ja MAPS ovat huomattavasti mielenkiintoisempia keskustelijoita: niillä on pidemmän aikajänteen visio, keskustelevat optimaalisesta päihdepolitiikasta avoimesti eivätkä ole fakkiintuneita pelkkään nykypolitiikan pikkuyksityiskohtien viilaamiseen.
   
 15. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 383
  mitäs mää olin kuulevinani ratiosta tänäaamuna että evira suosittaa että myös väkeviä saisi alkaa mainostamaan, koska alkon väkevien myynti on laskenut hälyttävästi? tämä lienee ilmolle täysin mitätön detalji, mutta taitaa rapauttaa edelleen alkon olemassaolon perusteita...
   
 16. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Kyllähän on täysin selvää että nykyiset säädökset ja Ehyt etunenässä ajavat ihmisiä vaan ostamaan markettikolmosta. Kaiken muun ostamisessa yritetään pitää huoli että se pitää hakea kalliilla hinnalla sieltä erillisestä kaupasta.
   
 17. Joulaa

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2015
  Viestejä:
  25
  Tiesin että "taskuraha" on hieman hassu sanavalinta, kun alkon hinnoista puhutaan. Kumminkin pitkäripaiseen astuessa ja vaikka single maltin hintaa katsoessa tuo 15e etanolista alkaakin tuntua edulliselta.
   
 18. Joulaa

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2015
  Viestejä:
  25
  No jos se laadukkaampi singlemaltti maksaisi sen kurablendin verran, kuten maailmalla, niin eikö se jo lisäisi ihmisten tietoisuutta "paremmasta" kulttuurista? Itsehän olen vastikää tutustunut parempaan tavaraan, kun budjetti on iän myötä sen sallinut. Silti kirpaisee maksaa 50+ euroa, kun tietää mihinkä hintaan ulkomailta saisi.
  Niin ja skottilainen kun on vähintään 40 volttista, niin verotus senkuin kovenee. Puhumattakaan 46 tynnyrivahvuisesta.
   
 19. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Kannattaa kuitenkin pysyä faktoissa. Koska alkoholiverotus perustuu alkoholin määrään, ei se tunnu kalliimmissa juomissa suhteessa kovinkaan paljoa. Taitaa suurin ero tulla siinä, että muualla maailmalla voi joku kalliimpikin tuote olla alennuksessa ja siten normaalia parempi diili. Alkoholiverotus ja hinnat yleenäskin on paljon pienempi ongelma, kuin se että jos tuote ei ole Alkon valikoimassa niin sitä ei sitten ole. Ja vaikka alkon tilausvalikoima ensisilmäykseltä näyttäisikin isolta, totuus paljastuu jos alkaa etsimään juuri tietynlaisia erikoisuuksia ja vähän muutakin kuin Islayn viskejä tai muuta "harrastajien bulkkikamaa".
   
 20. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  En itsekään ymmärrä, miksi Alkon aukioloajat on aina niin tärkeä asia, että ne pitää kertoa uutislähetyksissä. Niinkuin asia olisi oikeasti yksi keskeisimmistä asioista. Samoin en ymmärrä miksi urheilu-uutisten yhteydessä kerrotaan veikkaustuloksia, aivan kuin urheilun seuraamiseen sisäsyntyisesti kuuluisi rahapelaaminen.

  Nyt tuntuukin sitten oudommalta.
  Mikä on valheellista?
  Kerro esimerkki demonisoinnista, vai onko se muisto kouluaikojen päihdevalistuksesta?
  Ongelmien kieltämisestä myös esimerkki.

  Nyt jankkaan, pyydän jo etukäteen anteeksi.
  OECD on Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö. Sen tehtävänä on harmonisoida ja kehittää jäsenmaidensa talouskasvua ja vapaakauppaa sekä lisätä yhteiskunnallista hyvinvointia. Siis talous- ei kukkahattujärjestö.
  OECD teki vuonna 2015 analyysinsä alkoholista ja sen aiheuttamista haitoista.
  Heidän mukaansa alkoholi on erinomainen esimerkki asiasta, jossa valtion sääntelytoimet ovat taloudellisten näkökökulmien kautta perusteltuja.
  Kysymykseen kohdennetaanko nämä toimet ongelmakäyttäjiin vai koko kansaan OECD vastaa että molempia kannattaa käyttää. Ongelmakäyttäjiin kohdennetut toimet ovat tehokkaita, mutta vaativat yhteiskunnalta paljon resursseja. Koko kansaan kohdistuvista keinoista suositellaan hinnan sääntelyä verotuksella sekä saatavuuden ja mainonnan rajoittamista.

  Samoin OECD laskee, että neljä viidesta alkoholinkäyttäjästä hyötyisi viikottaisen alkoholinkäyttömääränsä alentamisesta.

  Meillä Suomessa tuo hinta ja saatavuus on jo aika tuttu sanapari, mutta kansainvälisessä maailmassa kiinnostaa nykypäivänä aika paljon.

  • Suomalaisessa päihdepolitiikassa ehdotuksesi aiheuttaisivat vallankumouksen:)
  Tuo matkustajatuonnista ja vapauttamisesta tulevat verotulot on höpöhöpöä. Jos tuotto kasvaa, johtuu se alkoholin lisääntyneestä kulutuksesta. Tällöin haittojen hoitaminen vie tuon tuoton ja enemmän. Kovin moni silti tiukasti uskoo, että laskemalla veroja alkoholiverokertymämme nousisi. Tätä ei matemaattisesti voida todistaa, mutta ajatus tuntuu niin kivalta, että sitä on hauska uskoa.

  Mikä on tämä normalisointi, mistä puhut? Ei ole olemassa mitään normaalia alkoholikulttuuria, on erilaisia alkoholikulttuureja. Meillä usein puhutaan, että jossakin on jokin "eurooppa", jossa kaikki on normaalia ja hyvin. Ja varmasti monessa maassa alkoholi on paljon halvempaa ja enemmän esillä, kuin meillä. Mutta alkoholi ei ole vastaavalla tavalla normaali aine, kuten vaikkapa leipä. OECD:n mielestä alkoholia pitää katsoa haittojen vähentämisen lähtökohdista, alkoholielinkeinojen intressien kautta.

  Ja kuitenkin Suomalaisessa alkoholikulttuurissa on paljon sellaisia elementtejä, jotka mielestäni voisivat hyvinkin muuttua, kuten vaikkapa nuo Alkon radioilmoitukset, humalan ihannointi jne. Samoin kulttuurimme on monilta osin liikkeessä suvaitsevaisempaan suuntaan. Enää ei ole pöyristyttävää juoda alkoholitonta seurueessa jne.

  Sitten on maita, joista tulevat ovat suomalaiselle R-kioskille mennessään ihmeissään alkoholin, pornon ja rahapelien näyttävästä esillepanosta. Maailmassa on kovin erilaisia kulttuureita.


  Ilmo/EHYT ry
   
 21. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Alkon luonne monopoli sekä virkamiesjohtoisena kauppana on tosiaan se joka tuntuu kalliimmissa juomissa, ei alkoholivero. Jos kaupat saisi myydä niitä perus single malt -viskejä, niin kyllä niiden hinnat putoaisi siitä kuudestakymmenestä eurosta kolmeen-neljäänkymppiin, vaikka verot pysyisi samana.
   
 22. AmerikanKeisari

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  283
  Tuo on kyllä hyvä pointti. ja tuo että muualla sivistyneessä Euroopassa voi olla erikoisalennuksia ihan perus supermarketiessa, mutta ei täällä.
  Ja se että Alko Ylihinnoittelee joitain hyviä viskejä/rommeja, näin esimerkkinä.

  Jos Alkon päätehtävä on olla vastuullinen, niin silloinhan ainoa asia millä on merkitystä on alkoholitilavuus juomissa, vai olenko väärässä?
  Miksi tehdä Kossusta halvempaa verattuna samanlaiseen laaturommiin tai viskiin?

  Eli periaatteessa kaikki 40% juomat tulisi olla samanhinataisia. :D
   
 23. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 770
  Kyllä maistelukulttuuri leviää. Tosin se ei ole EHYT:n saatikka Valviran aikaansaannosta. Ensi viikonloppuna on viskimessut. Oletko paljon nähnyt mainoksia? Tiedätkö mitä tarjontaa tai tastingejä on tarjolla? Mistä ostaa lipun? Yleensä annoskoko tuolla on 1cl ja väki mukavaa. Tarjolla on myös vesipisteitä.

  Suomen valtio tekee kaikkensa, että parempi juomakulttuuri ei vahingossakaan ota tuulta siipiensä alle.
   
 24. Joulaa

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2015
  Viestejä:
  25
  Olisi tosiaan mielenkiintoista jotain tietää tapahtumasta. Osaatko ohjata oikeaan suuntaan? Minkä verran näissä (vai onko täällä muita?) messuissa käy väkeä?
   
 25. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 770
  Pistin YV:ä.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2017
 26. onnenpekka

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2000
  Viestejä:
  1 548
  Soosoo, ettei nyt vaan taas rikottaisi lakia, kun on mainittu viski ja messut, ja vielä yhteen kirjoitettuna. Kyseessähän on siis "Uisge-tapahtuma", ettei vaan alkoholistit tai kukaan muukaan saisi tietää, että myynnissä on pieniä maistelutarkoitukseen soveltuvia alkoholiannoksia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti