Alkoholilakia ollaan taas muuttamassa

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja EHYT ry, 13.10.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. ongelmakäyttäjä

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2014
  Viestejä:
  672
  Tuohan ois aivan perseestä. Että pieni ongelmaporukka päättää mihin minä tukirahani (joita varten olen veroja maksanut) saan käyttää. Itse ainakin alkaisin vaikka ostaa viinaa niille, joilla on ruokalipuke, siinä tapauksessa.
   
 2. Mescalineman

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2013
  Viestejä:
  388
  Kannattaisi varmaan keskittyä niihin perimmäisiin ongelmiin jotka saavat ihmiset juomaan liikaa, eikä tehdä jotain purkkapatentti räpellyksiä että pääsee kehuskelemaan kuinka "on edes yritetty tehdä jotain".
   
 3. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  2 116
  Tämä. Saatavuudella ja hinnalla on toki merkitystä. Mutta ei suurin osa ihmisistä vedä sipsiäkään joka päivä, vaikka se on äärimmäisen halpaa. Osa ihmisistä tietenkin omaa huonon selkärangan, mutta kuinka moni näistä jättäisi sipsit syömättä, jos pussi maksaisi 2e sijaan vaikkapa 4e?
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2017
 4. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Tuota minkäslainen puoluekirja meille tarvitaan, noin niin kuin itselle tiedoksi kyselen, koska rekrytointeja teen? Aina mukava kysäistä, kun tulee vastaan joku joka tietää;)

  Olen ollut monessa työpaikkani rekrytoinnissa mukana ja voin sanoa, ettei kertaakaan poliittinen aktiivisuus sinne taikka tänne tai ns. epäaktiivisuus ole ollut tekijänä rekrytoinneissa.
  Tosin täällä Murossa tämä uskomus on ollut esillä ja kuin "tietona" jo muutaman vuoden.
  Tällaisilla hömppäpuheilla on se ongelma, että aina on ryhmässä niitä, jotka ne uskovat ja sitä kautta suhteutuvat toimintaan.

  Edellinen toiminnanjohtajamme kuuluu Alkon hallitukseen (nykyinen ei). Jos katsot tuon hallituksen kokoonpanoa, huomaat sinne valikoituneen aika monen alan osaajia/ymmärtäjiä, kuten noin monimutkaisen tehtävän saaneen yhtiön johtoon kuuluukin.
  https://www.alko.fi/alko-oy/yritys/hallinto-ja-johto/hallitus

  Vaaliraha-asialla viittaat varmaankin viime vuosikymmenen vaalitukisähläyksiin, joissa huomattiin useiden järjestöjen tukeneen kuka mitäkin puoluetta erilaisilla taulu ym. kaupoilla. Yksi EHYTn perustajajärjestöistä oli mukana tuossa sopassa 1000 euron panoksella. Tämä oli tietenkin iso virhe eikä varmasti ole tuon jälkeen toistunut. EHYT ei ole olemassaolonsa aikana jakanut mitään vaalitukea poliitikoille ja mielestäni tuollainen silloin puhuttu "maan tapa" on kadonnut järjestökentältä.

  Mutta mitä tarkoitat puoluekirjan omaavalla rikollisella. Onko mielestäsi puoluekirjan omistava suoraan rikollinen?
  Pitäisikö maata johtaa ilman puolueita vai pitäisikö puolueeseen liittyä vasta eduskuntaan mentäessä vai pitäisikö puolueisiin kuuluvien olla toimimatta järjestötöissä?

  Saatan nyt vähän shokeerata sinua, mutta joskus saatat vaikka lääkärissä tai bussin matkustajana olla jonkin puolueen jäsenen virkatyön kohteena.

  Ilmo/EHYT ry
   
 5. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  1. Olen samaa mieltä, hinta ei vaikuta kaikkiin tietenkään. Kuitenkin osaan ihmisistä vaikuttaa ja se on myös yhteiskunnallisesti ehkä se kaikkein helpoin tapa tehdä jotain.

  2. Sipsit ja alkoholi on addiktiomielessä eri asioita, mutta ei siitä sen enempää.

  3. Tottakai pitää tehdä paljon muutakin kuin tuo ikuinen hinta ja saatavuus. Tämä parivaljakko vain on nyt kovin pinnalla, kun tehdään uutta alkoholilakia. Uskoisin tuon keskustelun hiljentyvän, kun laki joskus valmistuu. Nyt tätä laintekoa on jauhettu jo viisi vuotta ja vienyt huomiota kaikesta muusta.

  4. Yksi iso asia on aika lailla pinnalla olevan nautiskelukulttuurin tukeminen, jossa keskitytään määrän sijasta laatuun

  5. Toinen teema on ihmisten terveydelliseen elämäntapaan liittyvien muutospyrkimysten tukeminen

  6. Sitten on vanhemmuuden tukeminen ja heidän roolinsa osoittaminen suhteessa seuraavaan polveen

  7. Yksi merkittävä toiminta on myös eri ammattihenkilöstöjen mini-interventio yms. toimintojen kouluttaminen

  ja varmasti paljon muutakin, mitä ei tässä saman tien tullut mieleen


  Ilmo/EHYT ry
   
 6. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Tämä on aidosti hankala asia. Ihmiset juovat kovin monista eri syistä ja alkoholihaitoille altistavia asioita on vaikka kuinka paljon.
  Alkoholi on myös addiktiota aiheuttava aine ja kun tarpeeksi juo niin addiktio kehittyy.

  Ja kyllä meidän yhteiskunnassamme löytyy todella monelle eri ns. altistavalle tekijälle paljon toimintaa. Vaikkapa oppimishäiriöt, perheen turvattomuus, minäkuvaongelmat, mielenterveys, elämän kriisit jne. Ei tarpeeksi kuitenkaan ja monessa tilanteessa on vaikea löytää/saada/osata hakea apua.

  Nykyään nuorille on olemassa sekasin chat, jonka kautta on mahdollisuus löytää oikea polku hankalassa tilanteessa.
  https://sekasin247.fi/

  Ilmo/EHYT ry
   
 7. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 366
  1. hyvin harvoin itse asiassa, ihmisillä on kumma taipumus halutessaan löytää sitä alkoholia maksoi se sitten 1 euroa tai 101 euroa, jos hinta tai saatavuus kipuaa yli sietorajan, niin sitä hommataan sitten muualta. Tästä hyvinä esimerkkeinä jatkuva ulkomailta tuonti ja 90 luvun ilmiö eli kotioluet ja viinit, sekä aiemmin korpiroju. Vaikka koitatkin vähätellä näiden merkitystä, niin noilla on takuulla ollut jonkinnäköinen merkitys, ei niitä muuten oltaisi kytätty ja vaadittu pannaan koko aika.

  2. vaihdappa sipsien tilalle karkit. Voinen kertoa että karamellien sokeri saattaa addiktoida vielä kovemmin joitakuita mitä alkoholi ja vaarallisuusaste on myös vähintään samaa luokkaa.

  3. alotettaisiinko tällä? on kuitenkin maailman ilmiö että halpa alkoholi ei ole merkittävä tekijä kokonaiskulutuksessa tai ongelmien määrässä.

  4. tämä olisikin, kun olisi oikeasti järkevä vaihtoehto kävellä lähikauppaan ostamaan se hyvä single maltti kohtuuhintaan verrattuna nykyiseen juuri tiettynä aikana mahdollisuuteen ostaa viikkopalkalla keskinkertaista kuraa.

  5. tähän auttaa ankarat rajoitukset miten?

  6. tai tähän?

  7. tai miksi tämä otetaan edes puheeksi normaalissa puheessa kun puhutaan valinannvapaudesta? kannatat jotain saksalaistyyppistä minipuhdistusta, missä kohteeksi joutuu normaali kohtuukäyttäjä? toki hyvä asia jos oikeasti sellaisia henkilöitä autetaan joilla on se ongelma joko päällä tai selkeästi tulossa. Mutta noihin tapauksiin taas rajoitukset ei juurikaan auta, koska alkoholia saa aina kun sellaista tarvii, jollei kaupasta niin kadulta, huoltikselta muina hyödykkeinä, virosta jne jne.
   
 8. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Kyllähän sinä sitä viinaa voisit ostaa edelleen työttömyyspäivärahoista
   
 9. CurryPaprika

  Rekisteröitynyt:
  30.05.2008
  Viestejä:
  465
  No vaikkapa tuomioistuimella? Monia vapauksia voi menettää, jos toimii niiden suhteen vastuuttomasti. Ajokortti ja aselupa lienevät hyviä esimerkkejä. En oikein ymmärrä mikä tässä on lähtökohtaisesti ongelmallista ihmisoikeuksien kannalta.

  Itsekään en usko, että alkoholin käyttöoikeuden poistaminen tuottaisi hyviä tuloksia käytännössä. Luultavasti tämä vain kasvattaisi alkoholin laittomia markkinoita, jonne juuri ongelmatapaukset kyllä tiensä löytävät. Periaatteen tasolla kysymys on kuitenkin tärkeä nimenomaan ihmisoikeudellisesta näkökulmasta: milloin yksilönvapauksia saa poistaa ja milloin ei? Milloin kansalaisia saa kohdella kuin vankeja ja milloin ei?

  Eikö ole mielestäsi moraalisesti perustellumpaa poistaa alkoholin käyttöoikeus sellaisilta henkilöiltä, joilla on tuomio rattijuopumuksesta tai alkoholin vaikutuksen alaisena tehdystä pahoinpitelystä, kuin poistaa alkoholia miedomman psilosybiinin tai kannabiksen käyttöoikeus ihan kaikilta ihmisiltä, siis sellaisiltakin henkilöiltä, jotka ovat eläneet täysin nuhteetonta elämää?

  Ehythän on virallisesti sillä kannalla, että huumeiden käyttöoikeus on täysin oikeutettua evätä rangaistusten uhalla koko kansalta. Joten miksi juuri alkoholin kohdalla olisi ihmisoikeuksien kannalta sitten ongelmallista evätä käyttöoikeus heiltä, joiden käyttö on vahingollista muille?
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2017
 10. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Näyttäisi tuo SDP:n jäsenkirja olevan aika kovaa valuuttaa varsinkin viime aikoina vaikka onhan sinne teille päässyt KEPUlaisia ja kaadereissa oli ainakin ennen sitä SKDL:n jengiä.

  Hömppäpuheilla? Eli sinä väität, että umpipoliittisten järjestöjen pohjalle perustettu EHYT ry, jossa etenkin demareiden puoluekirja tulee vastaan monta kertaa todennäköisemmin kuin normi työpaikalla, ei missään tapauksessa suosi tiettyjen puolueiden jäseniä? Ihan sattumaa vaan kaikki?
  Kuinkas monta puoluekirjalaista löytyy teidän joukosta?  Unohtui, että Aalto-Matturi (SDP) saikin uuden suojatyöpaikan mielenterveysseurasta, jonka puheenjohtaja Arajärvi (SDP) oikein mehusteli kuinka erinomaisesti tämä SAK:n kasvatti sopii hommaan. Ja miksi ei sopisi saihan, Sari poliittisen suojatyöpaikan myös oikeusministeriöstä, kiitos taas kerran puoluetovereiden. Mutta EHYT ei poliittisia suojatyöpaikkoja jakele vaan tämäkin osaaja sattui vain omaamaan SDP:n puoluekirjan. Joku ilkeä saattaisi kysyä, että millä näytöillä Aalto-Matturi pääsi puuhastelemaan päihdemaailmassa, kun eukko ei omaa työkokemusta, eikä koulutusta aiheesta...


  Niin tippuiko niitä päitä vai ei?

  Ihminen, joka saa viran tai siihen verrattavissa olevan julkisesti rahoitetun työn tai tehtävän puoluekirjan avulla on minun silmissä korruptiorikollinen, aivan kuten ovat ne, jotka tuon homman hänelle järjestävät. Poliittiset virkanimitykset ovat suurin korruption uhka Suomessa, kertoo mm. PolAMK ja Vaasan yliopiston tutkimus.
  Lähtökohtaisesti mitään korkeita virkoja tai niidin rinnastettavia toimia ei tulisi antaa ihmisille, joilla on puoluekirja tai läheiset suhteet johonkin puolueeseen.

  Ja? Kyse on siitä, että epäpäteviä ihmisiä palkataan puoluekirjan turvin. Ymmärrän toki, että korruption käsite on teille hieman häilyvä, puuhastelettehan te julkisilla rahoilla ja useampi, kenties myös sinä, puoluekirjan turvin, vailla mitään vastuuta mistään. Rahat tulee, koska jaosta päättää ne mukavat puoluetoverit ja muut, poliitikot, joilla kaikilla on intressi jakaa fyrkkaa omille puuhastelujärjestöille.
   
 11. IT-alanMies

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2016
  Viestejä:
  27
  Ilmolle suosittelen vahvasti seuraavan lyhyen pätkän katsomista:

  Everything we know about addiction is wrong

  Dr. Gabor Maten materiaali tuubista voi avaa tuota asiaa vielä vähän.
   
 12. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Jahas, Olet siis tehnyt puolen minuutin googlaustutkimuksen työnantajastani ja ehkä jopa lukenut jonkin pseudojournalistisen blogin. Tuo on tietysti yksi tapa rakentaa oma maailmankatsomuksensa ja tuolla tavalla voi päästä vaikka yhdysvaltain presidentiksi.
  Ymmärrät varmaan, että selvästi tarkoituksellisen epäasiallisetja jopa loukkaavat väitteesi eivät anna aihetta vastaukseen.
  Jos haluat oikeasti tutustua toimintaamme ja vaikka jopa kasvokkain kritisoida, niin tule käymään, tämä on ihan oikea kutsu.
  Yhteystietoni löydät nettisivuiltamme.

  Ilmo/EHYT ry
   
 13. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Aika samoin tästä ajattelen. Jos menettää ajolupansa, niin valtaosa ei sitten autoa tuona aikana aja. Alkoholin kanssa asia voisi olla toinen.
  Aiemmin meillä oli viinakorttijärjestelmä, jossa piti ensin saada se kortti ja sitten siihen merkittiin käyttöä. Tätä käytettiin sitten kontrollin välineenä. Teknisesti tällainen olisi näinä päivinä helpompi toteuttaa, kyllähän vaikka S-ketju aika hyvin tietää asiakkaidensa ostokäyttäytymisen. En tiedä onko nykyään missään maassa tuon kaltaista valvontaa alkoholikaupassa.

  Ilmo/EHYT ry
   
 14. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Eiköhän siihen ole syynsä miksi viinakorttia ei ole vuosikymmeniin ollut missään maassa enää käytössä :rolleyes:
   
 15. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Toki voidaan olla siinäkin pisteessä, missä alkoholi on kaikkea muuta tärkeämpää. Kuitenkin hinta on merkittävä tekijä, jos hinta nousee, niin käyttö vähenee. Kuinka pian haetaan korvaavia tuotteita on myöskin yksilöllistä. Samoin se, kuinka kaukaa kukin lähtee halvemmalla tuotteita ostamaan on yksilöllistä.  Kyllä, sokerista on paljon puhuttu ja senkin kohdallayhdeksi , ei tosin ainoaksi, ratkaisuksi on nähty hinta eli kaölliimpana käyttö vähenisi. Ja siis yksi ratkaisu kokonaisratkaisusta.

  Mutta sokeri ei aiheuta vastaavissa määrin hankaluuksia kuin alkoholi. Tämä on aika helppo todeta vaikkapa päivystyksissä, lastensuojelussa tai erilaisissa rikollisuusraporteissa.


  Kyllä hinta on yksi elementti. OECD ja moni muu kansainvälinen iso toimija katsoo, että yhteiskuntien pitäisi käyttää hintaa yhtenä tekijänä' ehkäistessään alkoholihaittoja.


  Näissä kohdissa yritin sanoa, että ei kaikkea tehdä lain voimalla. Kyllä Suomessa moni asia muuttuu ilman lakimuutoksiakin ja näitä kolmea teemaa voi viedä eteenpäin on laki sitten mikä tahansa.

  Nyt ilmaisin itseni jotenkin epäselvästi (taas kerran). Tarkoitin, että alkoholikulttuuriin ja alkoholinkäyttöön vaikutetaan monin tavoin eikä kaikki toimet ole lakisääteisiä. Esimerkiksi mini-interventio on todettu hyväksi menetelmäksi terveydenhuollossa. Vähän samaan tapaan kuin näkötestit ym. tästäkin on hyvä puhua tyyppiset toimet. Onko mielestäsi epäasiallista lääkäriltä kysyä asiakkaan alkoholinkäytöstä terveystarkastuksessa, jos asiakas ei ole ilmeisen alkoholisoituneen oloinen?

  Ilmo/EHYT ry

  edit. jäi aluksi sanomatta mitään tuohon ekaan kohtaan:)
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2017
 16. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Kyllä kyllä. Menetelmä tuntuisi todella oudolta ja ajaisi kortittomat joihinkin laittomiin palveluihin.

  Ilmo/EHYT ry
   
 17. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Tuskin sentään laittomuuksiin, sillä laillisia menetelmiä olisi runsaasti. Kilju ja Lasol on hyvää
   
 18. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Saattoi mennä hieman yli puoli minuuttia ja esim. taustoja varten ihan joutunut lukemaan pari kirjaakin missä käsitellään mm. sosialistista raittiusliikettä ja SKP:n touhuja tällä kentällä, toki SKDL:n kautta.

  Toki tätä vääntöhän ei tarvitsisi käydä, jos EHYT ry olisi tehnyt selvän pesäeron poliittisen raittiusliikkeen toimijoihin, siis siihen porukkaan, joilla saattoi toiminnan takana olla hieman muitakin intressejä kuin viinapirun tappaminen; esim. myyräntyö NL:n hyväksi. Toki sinähän et ilmeisesti edes tunnusta EHYT ry:n taustoja?
  Ja ihan samalla tavalla EHYT ry olisi voinut olla palkkaamatta esim. Aalto-Matturia pomoksi, varsinkin kun hänellä ei ollut mitään osaamista alalta ja hänen taustansa oli täysin poliittinen. Miltä se sinusta näyttää, jos vahvan poliittisen taustan omaava raittiustoimija palkkaa pomokseen vailla mitään alan kokemusta olevan täysin poliittisin perustein jo aikaisemmin useammankin työn saaneen toimijan?
  Miltä se sinusta näyttää, että EHYT ry:n palkkalistoilla on huomattavasti normipopulaatiota enemmän tiettyjen puolueiden jäseniä, ihan jopa johdossa? Tämä kaikki on sattumaa?

  Pl. sinun aktiivinen järjestön taustojen kieltäminen, mitä EHYT ry on tehnyt, jotta se poliittisen raittiusliikkeen haju ei nousisi teidän toimistolta?

  Eipä tietenkään.


  Anteeksi, mutta mitä lisäarvoa tämä toisi, jos kieltäydyt kategorisesti vastaamasta kaikkiin v-mäisiin kysymyksiin? Saanko EHYTin toimistolla listan henkilöistä, joilla on puoluekirja? Saanko vastauksen siihen kysymykseen, että miksi toiminnan tuloksellisuuden mittarinne ovat edelleen täysin huuhaata? Entä perustelut siihen, miksi vaikkapa tapaus Aalto-Matturi oli kaikesta puoluekirjataustasta ja vailla mitään kokemusta alasta, se "paras" vaihtoehto, eikä kyseessä ollut mikään poliittinen suojatyöpaikka? Miksi näihin ja moniin muihin kysymyksiin, ei voi vastata tässä suoraan?
   
 19. ichijiro

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2005
  Viestejä:
  396
 20. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 772
  Hyvä homma. Alkon "vastuullisuus" menee savuna ilmaan ja ihan heidän omasta toimesta. Helpottaa tulevaisuudessa monopolin kuoppaamisessa.

  PS. Koko tämän päivän joutunut päivystämään koneen äärellä, koska EHYT ja kumppanit ovat lobanneet Valviran kanssa säädöksen, että viskimessujen tastingeja ei saa mainostaa. Nyt toimitaan piilossa yleiseltä katseelta suljetussa ryhmässä. Viskimessuja ei edes saa nimetä VISKImessuksi. :facepalm:
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2017
 21. sranat

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  2 104
  Eiku se on sitä vastuullista alkoholin myyntiä ilmon mielestä, lisätä sesonkina alkon aukioloaikaa, että kansalaiset saisi ostaa lonkeroa alkosta, kun itse on omissa laskelmissa todenneet että lonkeron myynti päittäistavarakauppoissa lisäisi kulutusta, toisalta miksi ei alko haluaisi tulla samoille markkinoille :D Toki voi sieltä alkosta jotain tiukempaakin samalla tarttua, kun pääsiäisenä pitäis muutamat lonkerot vaan ostaa. Toisaalta ottaako alko vastuun niistä kaikista kuolonuhreista mitä tulee juhannuksena, kun sitä tiukkaa viinaa pitää hakea alkosta lisää, kun se sattuu nyt oleen auki.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2017
 22. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 211
  Onnistuisiko EHYT jatkossa puhumaan, vaikka 20% alkoholituotteiden hyvistä seurauksista, jotka ovat varmasti varsin merkittäviä? (Eli joka viides viesti olisi jatkossa hyviin puoliin keskittymistä.) Huomattavin hyvien vaikutusten summa kertyy juurikin kohtuukäytöstä. Nyt keskustelu painottuu 99% kielteisten vaikutusten korostamiseen, vaikka objektiivisesti ajatellen hyviä vaikutuksia alkoholituotteiden käytöstä on todella paljon. Yksipuolinen tapa keskustella muistuttaa helposti samaa mitä maahanmuuttokriitikot harrastavat Kulttuurin rikastuminen -ketjussa, jossa hyvät kokemukset maahanmuutosta saatetaan erittäin harvoin mainita sivulauseessa, mutta pääosa tekstistä on maahanmuuton ongelmien käsittelemistä.

  @EHYT ry
   
 23. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 772
 24. Inq

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2001
  Viestejä:
  1 317
  No eipä tullut loppujen lopuksi yllätyksenä että EHYTin pikkujouluissa lauletaan internationaalia. Sieltä aatteestahan tämä "ihmistä on suojeltava itseltään" -ajatusmalli on tuttu.
   
 25. EHYT ry

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  603
  Kemiallisena aineena alkoholi on aivan samaa alkoholia, ostaa sen mistä tahansa. Kukaan ei varmaankaan muuta väitä.
  Kuyllä Alkonkin suuremmat aukioloajat ja tiheämpi verkosto lisää saatavuutta.

  Ilmo/EHYT ry
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti