Alkoholilakia ollaan taas muuttamassa

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja EHYT ry, 13.10.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 212
  Eipä niissä olekaan ja voidaan laskea mukaan käymisteitsevalmistetut muutkin juomat kuten makulonkerot että juomasekoitteet (kuten Le Coqin Mojito yms). Kaikki eivät vihaa näitä ja halua pakosti saada viinalonkeroa. Nuorisohan meni "sekaisin" kultalonkerosta 2000-luvulla ja ei siihen mitään viina/ginpohjaa tarvittu.

  Weihenstephanerin HefeWeisse oli 20 senttiä edullisempaa Citymarketissa mitä Alkossa seinän takana. Saisipa tätä laajemmin niin olisin tyytyväinen uudistukseen.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2018
 2. AIF Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2003
  Viestejä:
  6 585
  Itse toivon kovasti, että tämän muutoksen seurauksena vahvojen stouttien valikoima alkossa kasvaisi, kun hyllytilaa vapautuisi näistä miedommista oluista.
   
 3. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 091
  Ei muuten ollut tuo panimoiden ulosmyyntioikeuden haku ihan niin yksinkertaista kun kysyin paikalliselta panimolta :D

  "Laki sellaisen sallii, mutta vielä tarvitaan viranomaiselta lupa moiseen hullutukseen. Viranomaiset ovat hieman pyörällä päästään tästä kaikesta muutoksesta, joten ehkäpä kuukauden päästä saadaan myöntyvä päätös asialle. Voipi olla, että tulemme asiasta mainitsemaan täällä FB:ssakin jollain pienimuotoisella tavalla. Monissa muissa asioissa, jopa siis Suomessakin, riittää, että ilmoitetaan toiminnasta. Viranomainen tutkii ja tarkastaa sitten, jos on tarvetta. Mutta ei tämän alkoholimörön kanssa. Mutta pientähän tämä on, jos kuukauteen jää odotusaika. Valmistuluvan kanssa piti odotella 4 kuukautta silloin aikanaan."

   
 4. Jim Beam

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2009
  Viestejä:
  474
  Ilmeisesti taustalla on vanhanaikainen ajatus siitä, että alkoholia käytetään ainoastaan perseiden vetämiseen. Käymisteitse valmistettuihin juomiin jää hiivainen sivumaku, joka toimii osalle ihmisistä luonnollisena antabuksena ja saattaa hidastaa humalahakuista juomista etenkin nuorilla niiden herkemmän makuaistin takia. Tislatusta alkoholista valmistetuissa "limuviinoissa" ei makuhaittoja ole, jolloin niitä kaataa kurkusta alas vikkelämpää jos tarkoitus on vetää lärvit.
   
 5. Kala-Kalle

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2016
  Viestejä:
  1 625
  Tämä "uudistus" kyllä menee paljon melua tyhjästä-kategoriaan monilta osin. Varsinkin kun yritetty rinnastaa tätä johonkin 60-luvun lopun aikoihin, kun keskari saapui maitokauppoihin. Oli ehkä pikkaisen eri asia, kun bisseä yhtäkkiä sai jokapaikasta Alkon vittumaisen tiskijonottamisen sijaan. Nyt ei ole likimainkaan sama tilanne, kun kaljaa ja muuta päänsekoittajaa on saanut jo pitkään kaupassa ja hieman vahvempi litku ei mitään suuri ja varsinkaan ikäviä mullistuksia saa aikaan, vaikka kuinka yritetään asiasta vääntää. Pientä tilastoheittoa voi tulla, mutta eiköhän sekin tasaannu tai ole jo tasaantunut, kun mutu-tuntumalla ja jopa tilastoja katsoen juomatavatkin ovat menneet pikkuhiljaa 'parempaan' suuntaan.
   
 6. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  60
  Pitikin kaivaa esiin tämä videopätkä vuodelta -80:


  Tuokin tosin oli aikanaan huumorimielessä tehty kampanja ja Pahkasikakin oli mukana. Kesti tietty EU:hun liittymiseen asti, että kaljaa sai myydä jopa kioskeissa. Sitä en tiedä johtuiko nimenomaan EU:sta vai oltiinko alkoholilakia muutenkin uudistamassa silloin.

  Mitenkähän näille tämänhetkisillekin kaljakeskusteluille naureskellaan 38 vuoden päästä? Jos otetaan pessimistinen näkökanta, niin ei olla opittu mitään ja silloin tappelu ja uhriutuminen revitään siitä, kun joku kehtaa ehdottaa max. 6,3% -alkoholijuomia maitokauppoihin :)
   
 7. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  EU-jäsenyyden alussa vuoden 1995 tienoilla kaljaa sai myydä kioskeilla ja huoltoasemilla 24/7. Muistaakseni oli joku sääntö ettei taajamassa kuitenkaan. Tämän vuoksi sitä ajettiin siihen aikaan öisin olut-ostoksille 10 kilometrin päähän kaupungista huoltoasemalle josta sitä sai 24/7/365.

  En tiedä mikä kukkahattuilu siihen tuli sitten että myynti rajoitettiin iltaisin loppumaan klo 21 joka paikassa.
   
 8. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Nää on näitä pohjoismaiden paremminvointivaltiota. Tehty sitä varten että voi vaan kaikessa rauhassa istua rennosti alas, ottaa kuppia ja naureskella sirkukselle. Valtio maksaa. :D
   
 9. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Joo, hinnat ovat turhan hapokkaita. Se, että myydään, ei riitä. Voidaan puhua kieltolaista jos hinta on liian korkea. Tai siis jonkinlaisesta, tuo ulkomailta halvalla tai maksat sikana, kieltolaista. Tupakassa alkaa olla tämä tilanne jo. Ja siihenhän mennään alkoholinkin osalta jos joka vuosi laitetaan se reilut 10% veroa lisää hintaan.
   
 10. amazim

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2006
  Viestejä:
  409
  90-luvun alkupuolella jo ennen EU-jäsenyyttä säädettiin laki, että haja-asutusalueilla sai pitää vähittäiskauppaa auki vaikka ympäri vuorokauden (suurin osa tätä vapautta yöaikaan hyödyntävistä myymälöistä oli huoltoasemien yhteydessä). Tämä oli merkittävää, koska taajamissa oli voimassa siihen aikaan tiukka liikeaikalaki. Tämä aukiololaki vaati kaupan sulkemista klo 21, ja kun alkoholijuomien myynnistä ei ollut erikseen säädetty jäi porsaanpykälä 24/7 kaljan maaseutukauppaan. Siispä janoinen kansa ajoi kaupungista maaseudulle yöllä olutta hakemaan. Tämä porsaanpykälä tukittiin myöhemmin säätämällä erikseen alkoholin myyntiajoista.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2018
 11. Berzza

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2013
  Viestejä:
  737
  Ehkä kahdenkymmenen vuoden päästä väännetään muutama vuosi, uskalletaanko nostaa rajaa 5,8%, joka oli aiempi IVA / IVB raja.

  Ja oikeasti pitäisi lopettaa kokonaan kolmos-/nelosoluesta puhuminen. On vaan olutta.

  Jospa nyt saataisiin vähän laadukkaampia suomalaisia siidereitäkin myyntiin.
   
 12. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 446
  Oltaisiin nostettu samantien 7,5%. Turhaan jäi kunnon lonkero pois kaupoista.
   
 13. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 369
  8 volttisia oikein hyviä oluita on myös, vieläkin oma mielipide että se raja saisi kulkea siellä mihin voidaan suht luonnollisesti käyttää juomia ja suurinpiirtein sama sitten viinasekoituksille.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2018
 14. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Aina kun käy miettimään että mikä raja olisi sopiva niin tulee sellainen kaltevan pinnan turhautuminen että minkä helvetin takia pitää olla ylipäätään mitään rajoja. Kaikki prosenttirajat ovat keinotekoisia koska niillä pyritään tavoitteisiin jotka ovat mielikuvitusta, tekopyhiä tai ideologisia.

  Muistan käyneeni tätä samaa keskustelua asepolitiikasta, jossa sentään kaukaa haettuna on perusteltua luokitella eri aseet eri kategorioihin ja tunnustaa se tosiasia että itselataava kevytkaliiperinen kivääri on kertalaukeavaa haulikkoa tehokkaampi, mutta alkoholissa tätäkään perustetta ei vahvuuden suhteen ole.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2018
 15. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  On se p******, että änkyrä-Suomessa kansalaiset eivät voi tehdä _mitään_ niin kuin viranomaiset tahtoisivat: :)

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...ssa-sisaministerion-aikomusten-kanssa/6722300
  Prosenttirajan noston on arvioitu lisäävän merkittävästi väkivalta- ja järjestyshäiriöitä ja sisäministeriössä on aloitettu valmistelu poliisien määrän lisäämiseksi, mutta ainakaan viime viikonloppuna poliisilla ei ollut tavallista enempää tehtäviä.
  ...
  – Kisahallin putkalla vietti yönsä alkoholiin liittyen vain 11 henkilöä! Tyypillisin lukema on viikonloppuyön osalta noin 20–40 henkilöä, poliisi twiittasi.

  Edes kovaa pakkasta ei voi syyttää tällaisesta lepsuilusta. Elleivät kansalaiset pian ryhdistäydy, tässähän tulee pian viinit maitokauppaan - eikä liene tarpeen selostaa, mitä siitä seuraisi:hammer: :think:
   
 16. TeppoSe

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  2
  Jep on kyllä koomista miten kovan hälyn ovat monet puolueet ja virkamiehet onnistuneet saamaan näistä pienistä muutoksista, vaikka tämäkin lakimuutos oli kokonaisuutena lähinnä sekava kompromissi.
   
 17. Minarkki

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  299
  Sanoisinpa että alkoholilain vapauttaminen vähentäisi rähinää. Tähän mennessä ainakaan omien kokemusten perusteella alkoholin saatavuus ei ole ollut iästä riippumatta millään aikakaudella ongelma. Teinit soittelevat tutuilleen joilta löytyy aina pullo tai pari sopivaa korvausta vastaan ja vanhempi porukka hakee virosta, tekee itse tai hommaa hyvissä ajoin kunnon varaston - ja sehän tulee sitten helposti juotua. Minusta suomalaiseen alkoholikulttuuriin on aina kuulunut outo häpeily, kyräily ja kaatokännäys ja muu mystifiointi, kun se on jumalauta vaan alkoholia.
   
 18. abneri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  187
  Pelättiinköhän tässä limuviinojen toimimista "Porttihuumeena?"

  Eli kun teinarit vetää ( Vanhempien rahoilla) makoisilla Margaritoilla ja Mohitoilla hupun himmeeksi pienestä pitäen niin sittenhän ne on rappiolla koko sukupolvi!

  Pullot ovat sekä pieniä että kalliita joten massia menee ihan hirveesti verrattuna saman kännin vetämiseen halvimmalla Rainbow/Pirkka-kaljalla.

  Nehän alkaa kaikki rikollisiksi että saavat rahaa juomasekoituksiinsa! Kauheaa mekastusta ja ilkivaltaa,pakokauhua ja anarkiaa kautta yli koko maan!

  Meilläkin alkoholin kulutus on kieltämättä moninkertaistunut nyt alkuvuoden aikana.Kauppareissuilla tulee ostetuksi pari Margaritaa emännän kanssa saunan jälkeen lipitettäväksi.Ja hyvää o !
  Ei sitä aikaisemmin tullut kaljaa ostetuksi..
   
 19. Minarkki

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  299
  Kaikenlainen vapaus on aina rappioittanut ihmisiä sitten Viktoriaanisen ajan. 60-luvulla pelättiin rokkia ja farkkuja, 90-luvulla tietokoneita ja sotapelejä ja nyt limuviinoja ja vihapuhetta ja mitä lie. Kontrollifriikeillä on vankka pelko että jotakin kamalaa tulee tapahtumaan jos ihmisiä ei yritetä näennäisesti ohjailla ja kontrolloida.
   
 20. Berzza

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2013
  Viestejä:
  737
  Ei oikeasti paljonkaan muutu suntaan tai toiseen ihmisten käyttäytyminen alkoholin suhteen. Se on niin älyttömän kallista, että edelleen ne, jotka haluavat tulla humalaan, ostavat sitä, missä on eniten potkua halvimmalla hinnalla. Enemmän ja enemmän siirtyy latviaan viinanhaku niillä, jotka ovat aiemmin tallinnasta hakeneet lastinsa. Muuten sama meininki, kuin ennenkin.

  Ehkä saattaa kaupoissa olla nyt ulkomaalaisia oluita, joita ei ole jatkettu vedellä, mutta hinta tulee olemaan aivan älytön, joten saavat jäädä nekin kauppoihin.

  Teinit pyytävät kaveriaan hakemaan sitä Rainbow-/Pirkkaolutta tai siideriä, koska suurimmalla osalla teinejä ei ole pistää 20 euroa muutamaan breezeriin, joista ei edes tule, kuin paha mieli.
   
 21. abneri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2017
  Viestejä:
  187
  Berzza tuossa puhuu ihan asiaa.

  Luulen että huomattavan suuri osa meistä kuluttajista käyttäytyy ,yllätys yllätys,sivistyneesti tässäkin asiassa.
  Kivahan se on joskus kokeilla näitä erilaisia juomasekoituksia,tuskin ne turmion tielle ajavat.

  Muutenkin minusta tuntuu että varsinkin nuorison juomatavat ovat "parantuneet" huomattavasti sitten 80-luvun jolloin itse niitä ekoja kännejä haki.
  Ja nimenomaan kännejä,eihän muunlainen juominen tullut silloin kysymykseenkään!
  Keppanaa ja kossua,ja paljon,se muodosti 99% juomisista tuolloin,ainakin meillä työläiskakaroilla.

  Tyhjiä ja rikottuja pulloja oli sitten lähiön kulmat täynnä,ja siihen muu tupakki-grilliruokasotku päälle niin ei ihme että vanhempi väki aiheesta motkotti.

  Nyt jos lauantai-aamuna tassuttelee kylillä niin eipä siellä juuri vastaavaa sotkua näe. Ja se on hyvä se!
   
 22. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Ei pidä ikinä unohtaa, miltä poliittisen kentän laidalta kumpuaa aina jyrkin vastustus "liialliselle" vapaudelle:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Raid_over_Moscow
  On 20 February 1985 the leftist newspaper Tiedonantaja published an article which criticized the review and called a ban on all similar "anti-USSR" games.[17] Parliament member Ensio Laine (SKDL) left a parliamentary question for the Finnish government on the next day.
  ...
  On 7 March 1985, an unofficial petition was received from the USSR, asking for a ban on various books, articles and other media, including Raid Over Moscow, which were supposed to purport a distorted view on the Soviet Union.

  Kun katsoo vasemmisto-opposition käyttäytymistä alkoholilakiäänestyksessä, niin eipä voi todeta maailman muuttuneen mihinkään sitten 80-luvun.
   
 23. entti

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2011
  Viestejä:
  80
  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801132200666069_u0.shtml

  On kyllä taas uskomatonta puppua. Liikaa muistellaan jotain 1969 vuoden tapahtumia. Nykyään on ihan eri ajat ja kansa raitistunut noista ajoista.

  No kuitenkin laki on ollut nyt parisen viikkoa voimassa. Kaupassa olen huomannut, että moni ostaa yhä keksikolutta,koska se on halvempaa. Lisäksi verotus on noussut ja muutenkin kaupat ovat vaan nostaneet kolmosekin hintaa. nelosolut ja lonkero on hyvin lähellä alkon hintoja. 12 pack GIN lonkeroa maksaa melkein 30€, Ei todellakaan houkuta ostamaan tollainen hinnoittelu. Tokmannilta bongasin halvimmman, Silloin ostin pari tölkkiä. Ihan vaan siksi, koska niitä voi myös ostaa kaupasta ja s-kuapasta bongasin jonkun jaloviinalonkun ostoin silloinkin yhden pullon.

  Toki aika alkuvaiheesa ollaan ja kauppojen valikoimat vahvimmista juomista ovat vielä aika suppeat ja myyvät yhä pääasiassa vanhan lain juomia, mutta en usko valikoimen paranutuessakaan kulutuksen hirveästi lisäänytyvän. Se mikä voi taas lisääntyä on viinaralli. Etenkin kolmosoluen ja siidereiden hinnan nosto ja nelosouleiden ja lonkeroiden 5,5% myyminen lähellä alkon hintoja rallia kyllä jatkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 24. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 769
  Juurikin näin. Tänään Helsingin rautatieaseman ”Karhu-baarissa” tuli oikein seurattua asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Jokainen ostaja osti yllätys yllätys Karhu III vahvemman sijaan vaikka kolmonen oli kalliimpaa! Iso kolmonen 6,60€ ja A 5,90€. Miksi näin THL?
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 25. Berzza

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2013
  Viestejä:
  737
  Veikkaisin kyllä A:n olevan 0,4l ja kolmosen 0,5l noilla hinnoilla.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti