Eikö se viimeksi suunniteltu raja ollut 5.5% (ja sitä ennen puuhasivat 6.0%)? Ilmeisesti siis meinasit, että halvimmat tehdään prosenteiltaan vähän kevyemmiksi.
Joskus aikoinaan taidettiin juoda enemmän nelosta kuin kolmosta. Miksi sitten kolmonen tuli muotiin, vaikka saatavuus ja hintasuhteetkin olivat III vs. IV olleet samalla tasolla kai parikymmentä vuotta tai lähemmäs ainakin? Itse veikkaan, että siihen vaikutti lähinnä ravintolahinnoittelun uudistaminen, joskus 90-luvun alussa kai, joka totutti ihmiset hinnoittelulla juomaan ravintoloissa kepua, niin sama tuli tavaksi sitten kotioloissakin. Vai olisiko samoihin aikoihin jo kasvanut hintaero III vs. IV kaupoissa/Alkossakin?
Noin muuten "laatuolut" vs. "kalja", tuohan on ihan makuasia. Jos tykkää enemmän suomalaisesta lagerista kuin brittibitteristä tai erilaisista belgeistä tms., niin ei kai se muilta ole pois. Taitavat muutkin kuin spurgut Suomessa juoda enimmäkseen noita perushinnoiteltuja oluita, vai tietääkö joku tarkemmin markkinaosuuksista? Suuret hintaerot vaikuttavat, ja jos joku on "good enough" hintaansa nähden, niin kai se on sitten ihan jees.
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
Tuossa on 2 todennäköistä skenariota. Terveystalebanit varmasti lobanneet panimoja alentamaan pikkuhiljaa kolmosen prosentteja. Toinen on raadollisempi, eli raha. Koska kolmonen käytetään jonnekin 5-8% ja sitten laimennetaan vedellä kauppoihin sopivaksi. Enemmän vettä = enemmän voittoa.
Mitä ihmettä? Nelosen saatavuus on aina ollut surkea. Sehän on aina ollut alkossa ja baarit sitä eivät halua myydä koska ne haluavat myydä monta laimennettua muutaman vahvan sijaan. Hinta-erokin on aina ollut ja on tälläkin hetkellä järkyttävä. Laatikko kolmosta reilu parikymppiä, laatikko nelosta lähes viisikymppiä ja joudut sen hakemaan Alkosta.
Ei se keneltäkään ole pois jos joku tykkää keskenkäyneestä kusesta jota räikeästi lageriksi mainostetaan. Ongelma on siinä, että terveystalebanit laittavat kaiken samaan koriin. Oikeasti laatuoluilla harvempi vetää kännit, noilla tiskivesillä se menee siihen automaattisesti kun siinä ei ole mitään nautintoa. Tämä siis oma empiirinen kokemus.
Oikeasti suurin emävale on noilla EHYT ja muilla terroristeilla, että sanotaan nelosen tulevan kauppoihin niin KAIKKI kassalle kannettava ööli on sitä nelosta. Tämä ei todellakaan pitäisi paikkansa koska se olisi kalliimpaa kuin kolmonen siellä kaupassakin. Tuo 150 lisäkuolemaa pystytään perustelemaan juuri tällä emävalheella. Lisäksi oletus on terroristeilla se, että oluen tai kaljan nauttimismäärä litroina on aina vakio. Eli nyt jos joku ostaa 2 kpl kolmosta, se ostaa jatkossa AINA 2 kpl nelosta...
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
Liirumlaarumit mitä Suomen "terveys" asiantuntijat ja ehytit toitottavat on Eurooppalaisten maiden kiristyvä alkoholipolitiikka. Unohtuu vaan samassa yhteydessä mainita, että kyseisissä kiristyvissä maissa ei ole juuri ollenkaan tai vähintään olematon alkoholipolitiikka ennastaan. Yksikään maa ei ole edes aikomassa kiristää alkoholipolitiikkaansa Suomea vastaavaksi. Sehän nyt on sanomattakin selvää, että persaukinen Suomi joutuu verottamaan joka asiaa ja tietenkin ihmisille tärkeät tai eniten käytetyt tuotteet tuovat parhaiten massia. Mutta ei kulutusta pysty hinnalla perustelemaan. Euroopassa on hyvin menestyviä maita, Suomen alkoholin keskikulutuksella, mutta nollan alkoholiverotuksella joko bissessä/viinissä tai molemmissa.
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
http://yle.fi/uutiset/3-9642583
Mutta kaiken huippuna oli kuitenkin tämä:
Miten keskustalaiset saa tästä asiasta omantunnon kysymyksen? Ei hellanlettas sentään.
Jo on perkele pyhä asia yks helvetin alkoholi noille maajusseille. Sanoissa ängetään syvemmälle Eurooppaan ja teoissa laahataan kaukana Kekkoslovakiassa. Kyllä tällekin lakiuudistuksen kaatumiselle tullaan vielä naureskelmaan. Taasko ihmisten pitää nousta barrikadeille kuten viimeksi keskioluen saamiseksi R-kioskeihin.
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
Jos joku löytää jostain oluen kulutustilastoja vahvuuksittain takavuosilta, niin postatkoot linkit. Ei näköjään ihan pienellä vaivalla löydy googlella, jollen sitten ohittanut vahingossa jotain harvaa käyrää tai taulukkoa.
Ehkä on vähän liioittelua sanoa, että nelosta myytiin enemmän kuin kepua, mutta esim. M.A. Nummiseen liittyviä artikkeleita kaivelemalla löytynee materiaalia, jossa kerrottiin hänen lobanneen keskiolutkulttuuria jo ennen kuin siitä tuli muotia. Voi tietysti olla, että keppana oli käytännön syistä ykkösvalinta maaseudulla, jossa Alkot olivat kaukana.
No tästä löytyy kulutuskäyriä kepusta, väkevistä ja miedoista viineistä - ei kuitenkaan nelosesta - jonnekin 2001 paikkeille asti.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/100725/032vehkasalo.pdf?sequence=1
Eli kepun kulutus lähti 80-luvun lopulla voimakkaaseen nousuun oltuaan 80-luvun ensin n. 32-39 litran välimaastossa, nousten n. vuonna -91 tasolle reilut 70 litraa (muistaakseni nykyään n. 80 litran hujakoilla, mutten tiedä lasketaanko siihen matkustajatuonti), jossa pysyi tasaisesti sinne 2000-luvun alkuun ainakin. Tämä muutaman vuoden nopean kasvun vaihe taisi liittyä eniten lamaan, samanaikaisesti reaalihintaindeksin kuitenkin noustessa samaa vahtia niin kepulla kuin väkevilläkin (miedoissa viineissä hinnat taas laskivat, ja niiden kulutuskin nousi, mutta kulutus pysyi silti varsin vähäisenä vielä tuolloin). Joskus -92 tienoilla viinojen reaalihintaindeksi rupesi laskemaan, ja kepun hinta taas jatkoi nousuaan, kulutus ainakin vuoteen 2001 asti pysyi noilla kuitenkin samalla tasolla, mutta mietojen viinien kulutus nousi.
No tuo ei kuitenkaan kerro siitä nelosen kulutuksesta, mutta jos sen tilastoja ei mistään löydy, niin ehkä oluen kokonaiskulutus, josta tuon voisi vähentää (olettaen ettei sotkeennu matkustajatuonti ja/tai ykkönen samalla)... Voisi kuitenkin olettaa, että kepu korvasi osittain väkevien ja osittain nelosen kulutusta, ja osa vannoutuneista nelosen juojista siirtyi samalla ainakin osittain kepuun.
Ei nyt ihan hetkessä olutgraafejakaan löydy, mutta jos tämä pitää paikkansa, niin ennen tuota kepumyynnin lähes tuplaantumista 80-luvun lopulla oluen kokonaiskulutus oli kasvanut -82 lähtien (ja kun kepun myynti oli samaa tasoa, vähän vain sahaten edestakaisin, niin kasvu näyttäisi siis olleen nelosen myynnin kasvua tuona aikana):
![[IMG]](http://www.laakarilehti.fi/site/assets/files/411662/33823-46003.1620x0.jpg)
Laitetaas vielä verotaulukot (noissa siis vain alkoholiveron osuus - ei Alkon myyntikatteita, ja olenkin ihmetellyt mm. sellaisen perusjuoman kuin tequilan älytöntä hinnoittelua). Joka tapauksessa selvää on, että väkevistä tykkäävä maksaa pitkälti muidenkin alkoholihaitat, ja viininjuojat pääsevät vähän kuin siivellä ryypiskelemään:
![[IMG]](https://image.slidesharecdn.com/alkoholiverotusjaolutvero-170419120846/95/alkoholiverotus-ja-olutvero-2-638.jpg)
Väkevien verotus on siis lähes tulkoon "ihan kuin ennen". Ainakin 2000-luvun alussa. Kiinnostaisi vastaavat verograafit toki varhaisemmiltakin vuosikymmeniltä, niin kauas kuin mahdollista, jos jollain on intoa kaivaa.
Btw, väkevien hintoja näytettiin hilatun viimeksi puolisen vuotta sitten, olikohan joulukuun alussa? Taisi olla vain Alkon katteenparannusta tosin, eikä alkoholiveron nostoa.
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
Huvittavaahan on se, että alkoholiuudistus oli alunperinkin vesitetty kompromissi, sillä eikös Kokoomus ja kumppanit olisi halunneet viinitkin kauppoihin. Sitten päädyttiin tällaiseen kompromissiin, joka ei siis enää sekään kelpaa Kepulle, joka pettää aina.
Samaa paskaahan se on myös apteekki- ja taksiuudistuksen kanssa, pakkoruotsikokeilua unohtamatta, naurettavan pientä näpertelyä nekin kaikki.
Kovasti ollaan tekevinään asioita ja poistamassa byrokratiaa, mutta käytännössä ei tapahdu vittu YHTÄÄN MITÄÄN. Paitsi että sote-uudistus vain lisää byrokratiaa entisestään. Ha.
Viimeksi muokattu: 31.05.2017
^^Vissiin se tuohon tapaan meni. Sitten alkoi keskustaravintoloissa yleistyä 0,4 l tuopit lisävoittojen käärimisen nimissä (paukkujen hintojen noustua vapaan hinnoittelun myötä niin, että yhä useampi rupesi juomaan olutta). Jeh, kori nelosta ja kori kepua, eihän ne ole edes vertailukelpoisiakaan mitenkään (unohdetaan nyt ne makuasiat hetkeksi, ja puhutaan semmoisesta kelpo satsin kumoamisesta päihtymyshakuisesti, rai rai...).
Viimeksi muokattu: 01.06.2017
Ja pari uutista lisää luettuani, enpä nyt ole enää ihan varma, oliko se kepulointi sittenkin myös nelosoluiden ja lestakiljujen vahvuutta koskeva (eli 5.5%:n korotus lestoille "omantunnonkysymykseksi" myös käymisteitse valmistetuilla), kun tuossa aiemmin olin ymmärtäväni että nelonen sekä 5.5% lestakiljut olisivat olleet Kepulle ok, ja vain lonkerot yms. tisleistä tehdyt se lestojen omantunnonjuttu. Joku ehkä tarkentaa, en enää jaksa tarkistaa.
Edit:
Kuitenkin joskus viikko sitten muistaakseni itse päälesta sanoi "Meille tämä limuviina on tässä se ongelma", mikä viittaisi siihen, että nelonen ja lestakilju 5.5%:sena ei olisi Kepulle ongelma. Voihan se kuitenkin olla normaalikepulointia, että yrittivät sitten vääntää muitakin vahvempia juomia ruokakaupoissa uskontokysymykseksi, toivoen että Soinille tärkeintä olisi se nelonen, ja näin saisivat "kompromissina" haluamansa (eli että vain oluiden ja lestakiljujen ruokakauppavahvuus nousee - muttei oikeiden lonkeroiden, breezereiden yms.).
Tämä juoni ei siis kuitenkaan onnistunut Kepulta, mutta eiköhän ne sitä seuraavaksi yritä kuitenkin suoraan tarjota "kompromissina" (ja ollen siis kuitenkin se, mitä Kepu itse asiassa haluaa).
Viimeksi muokattu: 01.06.2017