Mietitäämpä kolmen eri toteutusvaihtoehdon turvallisuutta.
A) Keskitetty patteri varmennettu syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee keskuksessa.
B) Pelkkä patteri pohjainen syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee keskuksessa.
C) Patterivarmennettu syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee varoittimissa.
Vaihtoehdon A ongelma on se, että ensin patteri kuolee vuosien saatossa ja sen jälkeen virtalähde vikaantuu eikä näistä asioista saada mitään havaintoa ja koko systeemi on toimimaton. Vaihtoehdossa B alkavat varoittimet hälyttää kun paristojännite laskee riittävän alas, se on siis kokonaisuuden kannalta turvallisempi kuin A.
Kumatkaan edelleolevat vaihtoehdot A/B eivät selviä tilanteesta jossa ongelma esiintyy sähkönsyöttökaapeloinissa.
Vaihtoehto C selviää kaikista noista tilanteista mutta onko siinä mitään järkeä? Pattereita on saatavilla joilla varoittimet toimivat kymmenkunta vuotta. Ei se varmennusparisto C vaihtoehdossa juurikaan pitempään kestä joten kaikki puuhastelu on ollut turhaa ja patterin vaihto on joka tapauksessa edessä.
Viimeksi muokattu: 24.11.2018
"Vaihtoehto C selviää kaikista noista tilanteista mutta onko siinä mitään järkeä? Pattereita on saatavilla joilla varoittimet toimivat kymmenkunta vuotta. Ei se varmennusparisto C vaihtoehdossa juurikaan pitempään kestä joten kaikki puuhastelu on ollut turhaa ja patterin vaihto on joka tapauksessa edessä."
Voi ei ... :-(
Ja vielä kun otetaan vaihtoehto D, joka oli se oikea, 240V verkkovirralla toimiva paristo/akkuvarmennettu palovaroitin, niin siinäkin on pariston/akun simahtaessa edessä korviasärkevää piipitystä klo 4:25 aamuyöllä. Tavallinen paristokäyttöinen palovaroitin on siinä mielessä ylivoimainen, että siitä voi ottaa nepparin irti ja jatkaa uniaan. Voi käydä sitten kaupassa ostamassa pariston seuraavana päivänä, kun kaupat on auki. Verkkovirtapalovaroitin huutaa rauhassa aamuun asti.
Tekoälyt ja robotit kyllä tekee tuloaan, mutta tähän ongelmaan ei näköjään kertakaikkiaan ole ratkaisua.
Viimeksi muokattu: 24.11.2018
"Jos oli ihan oikeasti ajatus tuo toteuttaa, niin se nyt varmaan jätät tekemättä, " ...
No niin tässä taitaa käydä. :-(
"... varmaan jotain muuta paristotoimisia, seinäkelloja ym, lämpömittareita jne, ..."
Kylpyhuoneosaston alaslasketun katon takana olevan suljetun tilan tuuletus on päätyseinän takana olevaan tekniseen tilaan. Siltä varalta että höyrynsulussa on vuoto ja kylpyhuoneosaston kosteaa ilmaa pääsee vuotamaan sinne, on kotelon sisään laitettu langaton kosteuslähetin. Vastaanotin on teknisessä tilassa ja siitä näkee, jos ilmankosteus nousee koteloinnin sisällä. Sinänsä hienoa tuo langaton teknologia, kun tiedon saa siirtymään ilman johtoja. Käyttöjännitteelle ei ole vielä keksitty samaa. ;-)
Kosteusanturin lähetin toimii paristoilla, joten vaikka ne kuinka olisi litium-paristoja, niin silti koteloa pitäisi purkaa auki kerran vuosikymmenessä ja rikkoa höyrynsulku, jotta pääsee vaihtamaan paristot. Se olisi varmaan jonkun mielestä kaikkein fiksuin toimenpide.
Juttu on kuitenkin ratkaistu 4.5V muuntajalla teknisessä tilassa, josta on johdotus koteloinnin sisään. Joo tiedän, muuntaja voi simahtaa, hiiri voi nakertaa jodon poikki ja ydinpommi voi vetää teknisen tilan tuusannuuskaksi. Eli ihan onneton ratkaisu sekin siis.
Viimeksi muokattu: 24.11.2018
21,89€ saa 3 patskua ebaysta.
Onhan se kova kohtalo, jos joutuu kymmenen vuoden välein heräämään aamuyöllä patterin loppumiseen. Entäs jos loppuukin keskellä päivää, ja oot just paskaa vääntämässä pöntöllä? Silloin harmittaa joka päivä seuraavat kymmenen vuotta.
Laita ladattava 9v litium ja liimaa kattoon kämmenen kokoinen aurinkopaneeli pitämään akun täytenä. Pärjäiskö noilla sitten seuraavat 200 vuotta?
Viimeksi muokattu: 24.11.2018
Eihän toi nyt käy. Aurinkopaneelin ja akun vällin pitää saada vähintään latauksen valvonta, joka estää akun ylilatauksen, oikosulun ja varmaan vielä jotain muutakin. Sitäpaitsi valvontaelektroniikka vikaantuu ja aiheuttaa tulipalon, mokoma viritys. Ei ollenkaan hyvä ;-)
Viimeksi muokattu: 24.11.2018
Kuten todettu, niin paljonkin on tehtävissä. Voit esimerkiksi hommata noita 10 vuotta kestäviä paristoja ja laittaa kalenterimerkinnän 10 vuoden toistumisvälillä, jolloin käyt vaihtamassa sekä paristot että palovaroittimet uusiin.
Kuten jo todettu, niin olisi aika hyödytöntä käyttää aikaa ja rakentaa johdotukset, kun se ei kuitenkaan vähentäisi yhtään sitä, kuinka usein sinne kattoon tarvitsee kiivetä vaihtamaan.
Onhan siihen keksitty. Esim. betonielementtien sisään laitetaan antureita, joille lukija sekä syöttää käyttöjännitteen että saa mitatun arvon langattomasti. Ihan hyvin täysin langattoman ja pari(sto)vapaan ratkaisun voisi toteuttaa myös sinne höyrysulun taakse.
Viimeksi muokattu: 25.11.2018
No juu, olisihan tuo pätevä ratkaisu seuraavaksi 5 vuodeksi (jos ajatellaan että palovaroittimet on tällä hetkellä 5 vuoden ikäisiä).
Se mitä en vaan edelleenkään ymmärrä, että miksi rakentaa tuollainen viritys kun ne palovaroittimet pitää vaihtaa 10 vuoden välein ja sinä et ole kiinnostuntu sitoutumaan sitä tekemään niin kuka sitten ottaa sinun virityksestä selvää palovaroittimia uusiessa? Muutenkin kun kerran sinne kattoon kiipeää vaihtamaan ne varoittimet, niin laittaa sitten suorilta esim. tuollaiset joissa ei paristoa tarvitse sen useammin vaihtaa: http://kauppa.webhill.fi/product_details.php?p=20962
No joo jos penniä haluaa venyttää niin halpa 6 euron palovaroitin ja siihen halpa 2 euron 9 voltin paristo on toki hankintahinnaltaan edullisempi.
Viimeksi muokattu: 25.11.2018