Akkuvarmistus 9V muuntajalle

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja JSoft, 21.11.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  Mietitäämpä kolmen eri toteutusvaihtoehdon turvallisuutta.

  A) Keskitetty patteri varmennettu syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee keskuksessa.
  B) Pelkkä patteri pohjainen syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee keskuksessa.
  C) Patterivarmennettu syöttö palovaroittimille. Patteri sijaitsee varoittimissa.

  Vaihtoehdon A ongelma on se, että ensin patteri kuolee vuosien saatossa ja sen jälkeen virtalähde vikaantuu eikä näistä asioista saada mitään havaintoa ja koko systeemi on toimimaton. Vaihtoehdossa B alkavat varoittimet hälyttää kun paristojännite laskee riittävän alas, se on siis kokonaisuuden kannalta turvallisempi kuin A.

  Kumatkaan edelleolevat vaihtoehdot A/B eivät selviä tilanteesta jossa ongelma esiintyy sähkönsyöttökaapeloinissa.

  Vaihtoehto C selviää kaikista noista tilanteista mutta onko siinä mitään järkeä? Pattereita on saatavilla joilla varoittimet toimivat kymmenkunta vuotta. Ei se varmennusparisto C vaihtoehdossa juurikaan pitempään kestä joten kaikki puuhastelu on ollut turhaa ja patterin vaihto on joka tapauksessa edessä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
 2. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 896
  1. onko tarkoitus tehdä, vain vain kehitellä, tai kehityttää muilla, no silloin ei ehkä hirveästi vaaraa terveydelle

  2. Jos oli ihan oikeasti ajatus tuo toteuttaa, niin se nyt varmaan jätät tekemättä, mutta kaipaa jotain muuta puuhastelua ja johdon vetoa. Palohälyttimet voi ketjuttaa(vai mikä sopivampi nimi), eli johdottaa niin että kaikki hälyttää, siis niiden omien ohjeiden mukaan.

  Jos rakastuit paristo/akku ideaasi, niin sinulla varmaan jotain muuta paristotoimisia, seinäkelloja ym, lämpömittareita jne, niin ne voit johdottaa ja tehdä verkkovirta pohjaisia, jos ne kärähtää niin toivottavasti palohälyttimet toimii, kun ei niihin kosketa.


  Jos piuhaanvetoa haluat, niin tee tai laajanne lähiverkko yleiskaapelointia.
   
 3. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  "Vaihtoehto C selviää kaikista noista tilanteista mutta onko siinä mitään järkeä? Pattereita on saatavilla joilla varoittimet toimivat kymmenkunta vuotta. Ei se varmennusparisto C vaihtoehdossa juurikaan pitempään kestä joten kaikki puuhastelu on ollut turhaa ja patterin vaihto on joka tapauksessa edessä."

  Voi ei ... :-(

  Ja vielä kun otetaan vaihtoehto D, joka oli se oikea, 240V verkkovirralla toimiva paristo/akkuvarmennettu palovaroitin, niin siinäkin on pariston/akun simahtaessa edessä korviasärkevää piipitystä klo 4:25 aamuyöllä. Tavallinen paristokäyttöinen palovaroitin on siinä mielessä ylivoimainen, että siitä voi ottaa nepparin irti ja jatkaa uniaan. Voi käydä sitten kaupassa ostamassa pariston seuraavana päivänä, kun kaupat on auki. Verkkovirtapalovaroitin huutaa rauhassa aamuun asti.

  Tekoälyt ja robotit kyllä tekee tuloaan, mutta tähän ongelmaan ei näköjään kertakaikkiaan ole ratkaisua.
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
 4. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  "Jos oli ihan oikeasti ajatus tuo toteuttaa, niin se nyt varmaan jätät tekemättä, " ...

  No niin tässä taitaa käydä. :-(


  "... varmaan jotain muuta paristotoimisia, seinäkelloja ym, lämpömittareita jne, ..."

  Kylpyhuoneosaston alaslasketun katon takana olevan suljetun tilan tuuletus on päätyseinän takana olevaan tekniseen tilaan. Siltä varalta että höyrynsulussa on vuoto ja kylpyhuoneosaston kosteaa ilmaa pääsee vuotamaan sinne, on kotelon sisään laitettu langaton kosteuslähetin. Vastaanotin on teknisessä tilassa ja siitä näkee, jos ilmankosteus nousee koteloinnin sisällä. Sinänsä hienoa tuo langaton teknologia, kun tiedon saa siirtymään ilman johtoja. Käyttöjännitteelle ei ole vielä keksitty samaa. ;-)

  Kosteusanturin lähetin toimii paristoilla, joten vaikka ne kuinka olisi litium-paristoja, niin silti koteloa pitäisi purkaa auki kerran vuosikymmenessä ja rikkoa höyrynsulku, jotta pääsee vaihtamaan paristot. Se olisi varmaan jonkun mielestä kaikkein fiksuin toimenpide.

  Juttu on kuitenkin ratkaistu 4.5V muuntajalla teknisessä tilassa, josta on johdotus koteloinnin sisään. Joo tiedän, muuntaja voi simahtaa, hiiri voi nakertaa jodon poikki ja ydinpommi voi vetää teknisen tilan tuusannuuskaksi. Eli ihan onneton ratkaisu sekin siis.
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
 5. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  21,89€ saa 3 patskua ebaysta.

  Onhan se kova kohtalo, jos joutuu kymmenen vuoden välein heräämään aamuyöllä patterin loppumiseen. Entäs jos loppuukin keskellä päivää, ja oot just paskaa vääntämässä pöntöllä? Silloin harmittaa joka päivä seuraavat kymmenen vuotta.

  Laita ladattava 9v litium ja liimaa kattoon kämmenen kokoinen aurinkopaneeli pitämään akun täytenä. Pärjäiskö noilla sitten seuraavat 200 vuotta?
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
 6. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  Ihan varmasti siihen löytyy ratkaisu. Kysymys on lähinnä järjestelmän valvonnan kustannuksista. Seurataan verrkkolaitteen, akun/patterin sekä antureiden toimintaa ja triplataan (äänestys vikatilanteista) tämä seuranta niin ollaan jo aika turvallisella tasolla.
   
 7. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Eihän toi nyt käy. Aurinkopaneelin ja akun vällin pitää saada vähintään latauksen valvonta, joka estää akun ylilatauksen, oikosulun ja varmaan vielä jotain muutakin. Sitäpaitsi valvontaelektroniikka vikaantuu ja aiheuttaa tulipalon, mokoma viritys. Ei ollenkaan hyvä ;-)
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2018
 8. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Ok. Jos jättää verkkolaitteen välistä pois ja pitäytyy litium-paristossa, niin jäljelle jää enää patterin ja antureiden toiminnan toiminnan tarkkailu. Siis tasan se tilanne, mikä on nytkin. Eli että kukaan ei tarkkaile yhtikäs mitään.

  Viimeksi kun katsoin, niin joku oli repinyt (jonain yönä) patterin irti ja jättänyt homman siihen. Ei ollut hankkinut uutta patteria eikä laittanut paikalleen. Eli nollataso kun triplataan, niin nollatasolla on seuranta sen jälkeenkin.

  Olisin ollut valmis kantamaan oman korteni kekoon, mutta eihän asialle ole mitään tehtävissä.


  Ei, kyseiset palovaroittimet eivät ole omassa kodissani.
   
 9. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Kuten todettu, niin paljonkin on tehtävissä. Voit esimerkiksi hommata noita 10 vuotta kestäviä paristoja ja laittaa kalenterimerkinnän 10 vuoden toistumisvälillä, jolloin käyt vaihtamassa sekä paristot että palovaroittimet uusiin.

  Kuten jo todettu, niin olisi aika hyödytöntä käyttää aikaa ja rakentaa johdotukset, kun se ei kuitenkaan vähentäisi yhtään sitä, kuinka usein sinne kattoon tarvitsee kiivetä vaihtamaan.

  Onhan siihen keksitty. Esim. betonielementtien sisään laitetaan antureita, joille lukija sekä syöttää käyttöjännitteen että saa mitatun arvon langattomasti. Ihan hyvin täysin langattoman ja pari(sto)vapaan ratkaisun voisi toteuttaa myös sinne höyrysulun taakse.
   
  Viimeksi muokattu: 25.11.2018
 10. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Ei ole mitään intressiä sitoa kalenterimerkinnällä itseäni johonkin tulevaan jo 10v etukäteen.

  Tilanne on vähän sama kuin että voisin nyt hyvin antaa kerjäläiselle sämpylän syötäväksi, mutta se kuitenkaan tarkoita sitä, että sitoutuisin takaamaan hänelle elannon jatkossakin.

  Omassa kotonani voin vaihtaa paristot ihan helposti, mutta että rupeaisin tekemään sitä muille, niin se on eri juttu.
   
 11. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No kenen vastuulla nyt sitten niiden palovaroittimien uusinta 10 vuoden välein onkaan, voi laittaa kalenterimerkinnän itselleen. Samalla vaihtuu paristotkin kun koko varoittimen vaihtaa.
   
 12. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  432
  Paloilmoitinjärjestelmiähän koskee aikamoinen nippu määräyksiä ja omatekoiset viritelmät järjestelmissä ovat kiellettyjä ihan ymmärrettävistä syistä.
  Yksinkertaisin ja halvin ratkaisu keskitettyyn tehonsyöttöön ja valvontaan isommissa kohteissa olisi siirtyä käyttämään jotain valmista palokeskusta (vaikka schneider FX NET) ja osoitteellisia ilmaisimia jotka kaapeloitaisiin pienjännitekaapelilla silmukkaan. Asennuksen voi hoitaa kuka vaan kunhan saa hyväksytyn paloilmoitinliikkeen testaamaan sen ja vetämään nimet pöytäkirjoihin niin kelpaa vakuutusyhtiöllekin.
  Kolmesta patterikäyttöisestä ilmaisimesta puhuttaessa voidaan miettiä että onko tällainen järkevää?

  Vähän valoja päälle AP:llakin, kai ymmärrät että mikäli teet tuollaisen patteriviritelmän niin olet juridisesti vastuussa mikäli rakennus palaa ja joku loukkaantuu/kuolee.
  Tuomarille on ihan turha jeesustella että "tarkoitim vaam hyvää ja ärsyttää kum 10v väleim piippaa".
   
 13. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Juuh, normaali ihminen paskan idean saatuaan tajuaa pikaisesti hylätä sen eikä runno väkisin läpi jotain järjetöntä.

  Ensin sua harmittaa herätä yöllä patterin loppumiseen ja sitten ne varoittimet ei ookkaan sun kämpässä.

  Koko projekti tiivistettynä: VMP
   
 14. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Juu, ei meikäläistä ärsytä piippailut vähääkään. Asun ihan toisella paikkakunnalla, joten siinä suhteessa ei mitään ongelmaa.


  Piippailut on ilmeisesti tapahtuneet enemmänkin yhden vuoden sisään kuin kymmenen. Ei sinänsä mikään ihme, jos kyseessä on joku halpa 9V Pirkka-paristo ja jos kaikkiin palovaroittimiin on vaihdettu paristot eri aikaan. Jos pariston keskimääräinen kestoikä on noissa olosuhteissa vaikka 12kk ja niitä on kolme kappaletta, niin keskimäärin 4kk välein aina pitäisi vaihtaa uusi jonnekin ...

  Kun vielä lisäksi piippailun alkaessa patteri vaan otetaan pois eikä hommata uutta tilalle, niin toimivuus on todella hienolla tasolla. Siinä saa sitten joku muu selittää vahingon sattuessa tuomarille kootut selitykset. En tiedä, että onko juttu kiinni rahasta, laiskuudesta, tyhmyydestä vai mistä.

  Jos siihen ei raaski tai jaksa ostaa parin euron Pirkka-paristoa, niin tuskinpa tulee 10-13 euron litium-Energizeriäkään hankittua. Vaikka niitä saisikin ulkomaisista nettikaupoista puoleen hintaan.


  Taidan suunnata parantamaan maailmaa sellaisissa asioissa, jotka on edes jollain lailla mahdollisuuksien rajoissa. Tekemistä riittää. ;-)
   
 15. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Ei raaski ostaa litiumparistoa, mutta kuitenkin jaksaa vetää johdotuksia ja muuntajia? Joku ei nyt ihan täsmää...
   
 16. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Noilla ajatuksenlukijan taidoilla kannattaa jättää omien johtopäätösten teko vähän vähemmälle.


  En kyllä ole sanonut että minua harmittaa herätä, vaan että yleisesti jotakuta voi harmittaa. Mun omassa kämpässä ei ole mitään ongelmaa palovaroitinten kanssa, koska se ei ole ihan niin iso, että niitä tarvitsisi olla kolmea (1 kpl per alkava 60m2), mutta aika läheltä liippaa. ;-)

  Meillä varoittimet on lisäksi normaalissa huoneenlämmössä (ja katonrajassa niillä on lämpimämmät oltavat kuin isäntäväellä), joten paristojen kestoikä on riittävän pitkä ihan pelkillä alkaliparistoillakin. Meillä ei myöskään revittäisi palovaroittimesta paristoa irti ja jätettäisi viikkotolkulla lojumaan. Oma itsesuojeluvaistoni ei antaisi rauhaa eikä vaimokaan olisi asiasta huomauttelematta. No, kaikilla ei ole itsesuojeluvaisto tai elämänhallinta ihan parhaalla mahdollisella tasolla. Meitä on moneen lähtöön.
   
 17. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Jos olisi löytynyt joku ratkaisu, millä olisin voinut auttaa asukkaita pitempiaikaisesti, niin olisin voinut tehdä sen ihan mielelläni. Voin niille ekat litium-paristot piffata, mutta en kyllä rupea elinikäisesti talonmieheksi. Ei ole mitään takeita, että asunko edes täällä 10 vuoden päästä.

  Ja vielä sellainen juttu, että esim. kaapelia ja kaapelinpidikkeitä mulla on itselläni omasta takaa, eli niihin ei olisi tarvinnut laittaa pennin latia. Samoin laitekotelo jne. Samoin mulla on vapaa-aikaa vaikka kuinka, joten voin hyvin tehdä jonkin homman eikä se ole mitenkään pois omasta lompakosta tai hyvinvoinnista. Ja olihan siihen vielä talkooapulainenkin tiedossa.


  Esim., jos naapurin mummon pihatie olisi satanut lunta umpeen, niin voisin sen hyvin kolata puhtaaksi naapuriapuna hetkeäkään miettimättä. Mutta jos mun pitäisi maksaa siitä hyvästä 50 euroa jollekin kiinteistöpalvelufirmalle, niin miettisin kyllä kahteen kertaan. Puhumattakaan että mun pitäisi ottaa siitä kalenteriin vielä merkintöjä tuleville ajoille. Rajansa kaikella.
   
 18. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No juu, olisihan tuo pätevä ratkaisu seuraavaksi 5 vuodeksi (jos ajatellaan että palovaroittimet on tällä hetkellä 5 vuoden ikäisiä).

  Se mitä en vaan edelleenkään ymmärrä, että miksi rakentaa tuollainen viritys kun ne palovaroittimet pitää vaihtaa 10 vuoden välein ja sinä et ole kiinnostuntu sitoutumaan sitä tekemään niin kuka sitten ottaa sinun virityksestä selvää palovaroittimia uusiessa? Muutenkin kun kerran sinne kattoon kiipeää vaihtamaan ne varoittimet, niin laittaa sitten suorilta esim. tuollaiset joissa ei paristoa tarvitse sen useammin vaihtaa: http://kauppa.webhill.fi/product_details.php?p=20962

  No joo jos penniä haluaa venyttää niin halpa 6 euron palovaroitin ja siihen halpa 2 euron 9 voltin paristo on toki hankintahinnaltaan edullisempi.
   
  Viimeksi muokattu: 25.11.2018
 19. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Alunperin ajattelin, että jännitteensyöttökaapelissa olisi neppariliitin, johon palovaroittimen samanlainen paristoneppariosa painetaan kiinni. Tarviiko siinä tietää mitään takana olevasta jännitelähteestä? Ei sitä nepparia pysty laittamaan väärinpäin kiinni vahingossakaan. Kytkemisessä ei tarvita edes työkaluja. Palovaroittimen vaihdossa tietty tarvii.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti