Mainostekstin perusteella on helppo.
Mutta kaiva ne akun speksit, eli miten ladataan, miten kestää tyhjennystä (tarviiko suojan) jne.
Sitten kaive sen oman sovelluskohteen speksit, mikä on todellinen syöttöjännite (vs akun lataus), mikä on varmistettavan laitteen jännite ja virta vaatimukset (toimiiko tuolla akulla, riittääkö jännite ja virta) . Kun akku käytetty tyhjäksi, niin mikä on tilanne kun verkkosähkö kytkeytyy uudestaan.
Tuo neppariakkuparisto tarkoitettu neppariston korvaajaksi, eli pientä virtaa ja jänniteen ei tarvi olla 9v. Voiko laitteesi sillä edes toimia. Lataaminen, ne powerisi todelliset jännitteet vs se mitä tuo todellisuudessa kestää jatkuvassa latauksessa, riittääkö virrat , tarviiko rajoitusta jne.
Onko se kovinkaan tärkeää että se laitteesi toimii, eli tarviiko olla hyvä, vai riittääkö että on turvallinen.
Viimeksi muokattu: 22.11.2018
Mä olen samaa mieltä, ei järkeä. Onhan noita verkkovirtaan kytkettäviä palovarottimia mutta niissäkin on akku tai paristo varmennuksena. Jos tommosta ryhtyisi väsäilemään niin täytyshän siinä olla logiikka joka tarkistaa varmennuspariston kunnon ja hälyyttää tarvittaessa, muuten käy niin, että patteri on kuollut omia aikojaan eikä kukaan huomaa mitään.
Mittäsin huvikseni yhdestä kaapissa olevasta varoittimesta virrankulutuksen. Ottaa jatkuvasti noin 5 uA ja pompaten noin 10 sekunnin välein vähän suuremmaksi. Varoitin ei ole ollut käytössä ja siihen kuuluva 9V patteri oli vuodelta 2004, testasin sillä ja kyllä se vielä 14 vuoden jälkeen oli hengissä.
Viimeksi muokattu: 22.11.2018
No nyt on miehekkään oloinen systeemi! :-)
Menee vaan vähän kalliinpuoleiseksi. Sireeneitäkin pitäisi olla useampi kun kaikki varoittimet on eri tiloissa.
Pitää tsekata Kiinan tilanne.
Viimeksi muokattu: 22.11.2018
Erinomaisen hyviä huomioita.
Niistä tuli mieleen nämä ns. älylaturit. Niissähän on olevinaan fiksut toiminnot: ylikuormitussuojaa, oikosulkusuojaa, elvytystoimintoa, ylläpitolataustoimintoa jne. Älylaturin perään joku pieni moottoripyörän/skootterin akku tms. ja tietty jännitteenpudotus 12 -> 9 V.
Esim. Motonetistä Einhellin älylaturi hintaan 29.90e ja sen perään vaikka Biltemasta kalium/kalsium-tekniikan kaasutiivis moottoripyörän akku sisäänrakennetulla palosuojalla alk. 17.90e. Näiden yhteishinta on sopivasti budjetin rajoissa ja sähkökatko voi huoleti kestää useamman kuukauden... ;-)
Kun ajattelee, että jos jättäisi projektin tekemättä ja ostaisi vaan 3 kpl 9V litiumparistoja, niin äkkiä niihinkin rahaa uppoaa. Joku Energizer Ultimate Lithium maksoi eilen K-Raudassa 12.95e eli kolme noita tekee jo 39 euroa. Jää enää kympin halvemmaksi kuin älylaturi + mp-akku.
Viimeksi muokattu: 23.11.2018