Akkuvarmistus 9V muuntajalle

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja JSoft, 21.11.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Tällainen ajatus pälkähti mieleen:

  Jos kytkee 9 voltin dc-verkkomuuntajan ulostuloon rinnalle vaikka valmiiksiladatun Varta Ready2Use NiMH-akun (200mA 9V), niin siinäkö on maailman yksinkertaisin 9V-verkkovirtajännitelähde akkuvarmistuksella?

  Kun toi muuntaja on sähköpistorasiassa, niin sen perään kytketty kuorma ei syö virtaa akusta vaan syöttövirta tulee muuntajalta. Tämä siksi kun muuntajan toisiojännite on isompi kuin mitä akulla. Akun mAh-kapasiteetti ei siis kulu niin kauan kun muuntaja antaa tehoa.

  Jos verkkovirtaan tulee sähkökatkos, niin silloin muuntajan toisiojännite menee nollaan, mutta 9V akku jatkaa jännitteen/virran syöttöä. Akkuvarmistus toimii niin pitkään, kun akussa riittää virtaa tai kunnes sähkökatkos loppuu ja muuntaja alkaa taas syöttää.

  Sähkökatkon jälkeen akku alkaa taas latautua muuntajan syöttämästä virrasta. Ja latautuminen loppuu automaattisesti siinä vaiheessa kun akku ei enää ota virtaa vastaan.

  Ei tarvita mitään hienoja kytkentöjä, vaan toimii kuin junan vessa?

  Nyt saa raadella idean palasiksi! Varmaan löytyy tsiljoona juttua, minkä takia homma ei toimi... Sana on vapaa!
   
 2. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  Kyllä se toimii kuin junan vessa mutta akun käyttöikä jää lyhyeksi, monimutkaisempaa latausalgoritmia tarvitaan jotta akku pysyy käyttökunnossa pitempään.

  Kerro mieluummin mitä yrität tällä "varavoimalla" ylläpitää, virrankulutus, maksimi katkon kesto etc. niin voit saada toimivampia ehdotuksia.
   
 3. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 895
  Mainostekstin perusteella on helppo.
  Mutta kaiva ne akun speksit, eli miten ladataan, miten kestää tyhjennystä (tarviiko suojan) jne.
  Sitten kaive sen oman sovelluskohteen speksit, mikä on todellinen syöttöjännite (vs akun lataus), mikä on varmistettavan laitteen jännite ja virta vaatimukset (toimiiko tuolla akulla, riittääkö jännite ja virta) . Kun akku käytetty tyhjäksi, niin mikä on tilanne kun verkkosähkö kytkeytyy uudestaan.

  Tuo neppariakkuparisto tarkoitettu neppariston korvaajaksi, eli pientä virtaa ja jänniteen ei tarvi olla 9v. Voiko laitteesi sillä edes toimia. Lataaminen, ne powerisi todelliset jännitteet vs se mitä tuo todellisuudessa kestää jatkuvassa latauksessa, riittääkö virrat , tarviiko rajoitusta jne.

  Onko se kovinkaan tärkeää että se laitteesi toimii, eli tarviiko olla hyvä, vai riittääkö että on turvallinen.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2018
 4. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Kuormaksi tuolle systeemille tulisi 3 kpl palovaroittimia, joissa nytkin on 9V-neppariparistot.

  Rakennus sijaitsee Tampereen keskusta-alueella, joten sähkökatkot ei ole samanlailla arkipäivää kuin mitä jossain haja-asutusalueilla.
   
 5. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Tuon projektin voi unohtaa suoraan, miksi tehdä yksinkertaisesta toimivasta monimutkaista epävarmaa. Ei oo iso vaiva vaihtaa patskut parin vuoden välein.
   
 6. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  Mä olen samaa mieltä, ei järkeä. Onhan noita verkkovirtaan kytkettäviä palovarottimia mutta niissäkin on akku tai paristo varmennuksena. Jos tommosta ryhtyisi väsäilemään niin täytyshän siinä olla logiikka joka tarkistaa varmennuspariston kunnon ja hälyyttää tarvittaessa, muuten käy niin, että patteri on kuollut omia aikojaan eikä kukaan huomaa mitään.

  Mittäsin huvikseni yhdestä kaapissa olevasta varoittimesta virrankulutuksen. Ottaa jatkuvasti noin 5 uA ja pompaten noin 10 sekunnin välein vähän suuremmaksi. Varoitin ei ole ollut käytössä ja siihen kuuluva 9V patteri oli vuodelta 2004, testasin sillä ja kyllä se vielä 14 vuoden jälkeen oli hengissä.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2018
 7. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  "miksi tehdä yksinkertaisesta toimivasta monimutkaista epävarmaa"

  No, jos vaikka siksi kun on hauskaa kehitellä kaikenlaista?

  Toisekseen, jos tuosta kerran tulee liian monimutkaista, niin sen voi välttää sullä että jättää vain akun pois. Jo on simppeli systeemi.

  Alunperin ajattelin että laittaa varmistukseksi 9V pariston. Arvelin että ei se varmaan isommin syötä tehoa niin kauan kuin muuntaja pitää jännitteen ylhäällä. Ja kun muuntaja häviää pelistä, niin sitten paristo alkaa antaa tehoa varoittimille. Kai yhdestä paristosta riittää potkua useammallekin varoittimelle sen aikaa, että sähköt tulee takaisin.
   
 8. kkh

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2015
  Viestejä:
  552
  On simppeli ja turvallinen. Verkkolaite kun poksahtaa niin mitään havaintoa siitä ei tule ja varoittimet on toimimattomia.
   
 9. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  "Onhan noita verkkovirtaan kytkettäviä palovarottimia mutta niissäkin on akku tai paristo varmennuksena."

  Niin on. Nuo varoittimet on sellaisessa paikassa että sinne on 240V-sähkön vetäminen jokseenkin kallista. Ja eikös ainakin yksittäiset verkkovirtaan kytkettävät varoittimet tee ihan sen saman kuin paristokäyttöisetkin? Eli alkavat huutaa yleensä keskellä yötä, kun paristo haluaa vaihtoon. Ei siinä tilanteessa paljon verkkovirta auta, kun nukuttua ei saa piipityksen takia vaikka toki verkkovirta takaakin varoittimen toiminnan. Ja jos ei kotona satu olemaan sopivaa paristoa, niin ei kun autolla lähimpään 24h auki olevaan ABC-myymälään tai vastaavaan...
   
 10. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Hyvä pointti.

  Eli sittenkin pitää olla se 9V-paristo, joka pitää muuntajan poksahtamisen jälkeen jännitteen yllä ja sen hiipuessa alkaa sitten hälyttimet piipitellä, jolloin vika huomataan.
   
 11. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Etkö tosiaan keksi mitään järkevämpää tekemistä? Metritolkulla piuhojen vetämistä kattoon ja seiniin tuollaisen takia pidän ihan hullun hommana.
   
 12. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  No joo, piuhaa pitää kyllä tosiaan vetää jonkun verran. Vintillä pääsee talon pituussuunnassa tekemään pitemmät siirtymät näppärästi. Läpivientejä ei tule seiniin kuin kolmeen kohtaan ja nekin on puuseiniä, joten helppo homma.

  Yksi apurikin on ilmoittautunut talkoisiin eli itse ei tarvii tehdä kaikkea. Rentoa pientä asennushommaa mukavia jutellen. Eli työ sinänsä ei oo ongelma, kunhan lopputulos vain saataisiin asialliseksi.
   
 13. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 196
  Laita joku akkuvarmennettu palovaroitinkeskus ja kattoon pelkkiä ilmaisimia ja erillinen sireeni. Ei tarvitse pattereita. Vaikka tuollainen: https://www.finnparttia.fi/ICAS-PK

  Kiinasta saa varmaan halvemmalla.
   
 14. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Vaikka paristot on olleet olevinaan parempia, niin mun mielestä niiden kestoikä on ollut aika onneton. Asiaan varmasti vaikuttaa se että palovaroittimien sijainti on viileässä tilassa. Varsinkin talvisaikaan matala lämpötila laskee pariston jännitettä arvattavin seurauksin.
   
 15. markku69

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  1 196
  Litium-paristo on ylivoimainen pakkasenkestävyydessä, ja kestää muutenkin palovaroittimessa jopa 10 vuotta, eli koko varoittimen iän.
   
 16. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  No nyt on miehekkään oloinen systeemi! :-)
  Menee vaan vähän kalliinpuoleiseksi. Sireeneitäkin pitäisi olla useampi kun kaikki varoittimet on eri tiloissa.

  Pitää tsekata Kiinan tilanne.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2018
 17. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Erinomaisen hyvä huomio.

  Siitä tuli mieleen että jos edelleenkin tekisi johdotukset ja asentaisi yhden pikku kaapin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Kaappia ei tarvitsisikaan enää asentaa verkkojännitteen äärelle vaan voisi sijoittaa vapaammin.

  Nyt kaappiin ei tulisikaan muuntajaa vaan litium-akkuja. Sen sijaan että itse varoittimen neppariliittimeen tulisi 9V-litium-paristo (joita siis tarvittais yhtä momta kuin varoittimia) voisi homman hoitaa laapissa vaikka C- tai D-koon paristoilla.

  Jos useampaa varoitinta ajaisi yhdellä 9V-litium-paristolla, niin kestoikä putoaa tietysti. Vaan jo pelkästään 6 kpl AA-kokoisia litium-paristoja antaa enemmän kapasiteettia kuin yksi 9V neppariversio. Ja kun mennään C-kokoisiiin ero vain kasvaa.

  Kaappiasennuksessa on sekin etu, että kaappi voi olla ergonomisesti sopivalla korkeudella, kun taas varoittimet on aina katossa eli niiden kanssa tarvitaan jo pientä kiipeilyä.
   
 18. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 089
  Osa Upseista toimii noin, eli akku syöttää virtaa laitteelle. Laturin täytyy jaksaa syöttää laitetta ja ladata. Laturi ei myöskään saa purkaa akkua, jos laturilta häipyy verkko jännite.
  Joskus pistetään virtalähteeseen ja akkuun diodit sopivasti. Kun diodit on kytketty oikein, ei virrat kulje väärään suuntaan.
   
 19. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Erinomaisen hyviä huomioita.

  Niistä tuli mieleen nämä ns. älylaturit. Niissähän on olevinaan fiksut toiminnot: ylikuormitussuojaa, oikosulkusuojaa, elvytystoimintoa, ylläpitolataustoimintoa jne. Älylaturin perään joku pieni moottoripyörän/skootterin akku tms. ja tietty jännitteenpudotus 12 -> 9 V.

  Esim. Motonetistä Einhellin älylaturi hintaan 29.90e ja sen perään vaikka Biltemasta kalium/kalsium-tekniikan kaasutiivis moottoripyörän akku sisäänrakennetulla palosuojalla alk. 17.90e. Näiden yhteishinta on sopivasti budjetin rajoissa ja sähkökatko voi huoleti kestää useamman kuukauden... ;-)

  Kun ajattelee, että jos jättäisi projektin tekemättä ja ostaisi vaan 3 kpl 9V litiumparistoja, niin äkkiä niihinkin rahaa uppoaa. Joku Energizer Ultimate Lithium maksoi eilen K-Raudassa 12.95e eli kolme noita tekee jo 39 euroa. Jää enää kympin halvemmaksi kuin älylaturi + mp-akku.
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2018
 20. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 089
  Saahan sitä itse rakentaa. Jos miettii rahaa niin nykyään kaikki pitäisi tilata Kiinasta. Silti minä ainakin teen jotain itse. Tosin saan välillä siitä vähän rahaakin.
   
 21. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
 22. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Vallan mainio löydös! Kiitos vaivannäöstä.

  Ainoa ongelma tässä on se, että nyt jää mukava projekti tekemättä. :-(

  Saiskohan Ebayn kautta tilattua sanaristikoita, jotka on valmiiksi täytettyjä? Tai sudoku-tehtäviä, jotka on jo ratkaistu... :-)

  Ei millään pahalla, arvostan kyllä panostasi. Tässä vaan jää tekemisen ilo kokonaan pois. Näinhän se tietty nykyään menee. Asiat ratkaistaan rahalla ja shoppailemalla.

  Käsityöharrastajat, vanhojen autojen rassaajat ja muut vastaavat ei ole vielä hommaa hoksanneet... ;-)
   
 23. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Vakuutusyhtiön tarkastajalle saattaa sitten pukata "tonnin seteli" -ilmettä, jos varoittimista löytyy omia virityksiä.
   
 24. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Jos K-Raudan hinta Energizer Lithium 9V -paristolle on 12.90e, niin kolme sellaista maksaa sieltä silloin 38.70e.

  Tuo edellä ollut Ebay-löydös maksaa 4.99e / kpl ja päälle postikulut. Kokeilin mitä maksaisi 3 paristoa postikuluineen Suomeen. Hinnaksi tulisi yhteensä 26.67 euroa. Säästöä 12.02e eli tavallaan yhden pariston saa ilmaiseksi.

  Ebay.de on paikka, josta olen usein katsellut kaikenlaista kivaa. Jotain on joskus tullut tilailtuakin. Suurin ongelma on postikuluissa, jotka on usein aika suolaisia. Jotkut myyjät ei edes myy Suomeen. Grrrr...
   
 25. JSoft

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  22
  Kyllä. Lopputuloksen pitää olla kaikinpuolin asiallinen.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti