Äänentoiston mittauksia

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Moonwrist, 17.08.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Moonwrist

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2011
  Viestejä:
  343
  Kyllä voi, mutta yleensä ei näy vielä vastemittauksessa, mutta waterfall käppyrällä näkee miten sinne 50 hz kohdille syntyy tai tulee esiin tasainen signaali.
  Kannattaa muistaa, että nykyään sähköverkossa liikutellaan paljon dataa sen sähkön lisäksi. Tässäkin auttaa tuo mittausten toistaminen. Taustakohinaan saadaa 4 mittauksella 6db eroa ja yksittäisiin virheisiin vielä enemmän. Eli jos puhelin piippaa tai sähkömittari lähettää raportin päämajaan, se yleensä ehtii tapahtua yhden mittaussyklin aikana ja loput kolme korjaavat mittausta oikeaan suuntaan.

  Ne oli tuosta kuvasta nopeati poimitut soivat taajuudet, joita korjain on tasottanut suoraan vasteeseen sopivaksi, mutta ne näkyvät yhä tuossa spectograph kuvassa.
  En tiennyt, että softa pitää korjaukset omana tietonaan.

  Tuo RT60 näytää ihan hyvältä. No ehkä tuota 160-320 väliä voisi viellä tutkia, että onko se jokin yksittäinen taajuus, joka tuon nostaa, vai pitäisikö koko tuota väliä hiukan vaimentaa. Se kuitenkin hiukan yli minun ja the Slasherin settien mittauksista ja jotenkin hassua, että se on samoilla tasoilla vielä matalampien taajuuksien suhteen.
  Matalia taajuuksia on vaikeinta tai no ei vaikeinta, mutta tarvitaan jo vähän enemmän vaimentavaa ainetta ja tilaa. Tuohon taajuuskaistaan voisi varmasti helpommin puuttua, jos pystyy selvittämään mistä heijastuksesta tuo aiheutuu ja siitä sitten jatkaen.

  Laiska kun olen, niin en jaksa nousta tästä tietokoneen edestä ja tarkistamaan asiaa kirjoista, pitäisi vielä etsiä oikea kohtakin, mutta muistaakseni esimerkiksi studioiden tarkkaamojen jälkikaiku yritetään saada välille 0,2 pieni huone - 0,4 keskikokoinen huone - 0,6 iso huone. Saattaa olla pidempiäkin aikoja tavoitteena, mutta aina on tavoitteena sen vaimenemisen tasaisuus. Ei saisi olla isoja piikkejä, kuoppia.

  Tämä siis musiikin 2 kanava tuotantoon tarkoitetuissa tarkkaamoissa.
  Sitten kun lähdetään useampaa kanavaa ottamaan mukaan on se tarkoittanut, että se pinta mikä kaksikanava toistossa on voitu jättää "eläväksi" onkin nyt ongelma vasemmalle sivukaiuttimelle.
  Useampi kaiutin. Useampia ensiheijastuspintoja. Useampia vaimentimia. Näin 5.1 tai 7.1 käyttöön tarkoitetun tarkkaamon RT60 arvo on usein vielä pienempi.
  Omassa olohuoneesakin näyttäisi mentävän alle 0,2 sekuntin parissa oktaavissa.

  Taas teoriaa, mutta jollain tavalla merkittävää.
  Jos tähtäisemssä on kuunnella CD-levyjä ja leffoja samoilla telkkarin vierellä olevin kaiuttimin yrität tietenkin saada nuo kuulostamaan mahdollisimman hyviltä.
  Jos tähtäimessä on kuunnella edellisten lisäksi myös elokuva 5.1 setistä vaihtuu myös ne akustiikalta toivottavat asiat. Ja tässä sitten vielä hämmentämään joidenkin suosimat dipoli surround kaiuttimet ja niiden tarvitsema akustinen ympäristö.
   
 2. Powerplay

  Rekisteröitynyt:
  17.11.2013
  Viestejä:
  1 973
  hsalonen, lähestypä muakin yksityisviestillä niinkuin junkassiakin...
   
 3. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 004
  Mittauksia kuulokemodauksista ennen/jälkeen. Lopussa vertailuksi HD 600.

  AKG K 240 DF (dynaaminen)
  Driver transplant + huopakiekko
  [​IMG][​IMG]

  Yamaha HP-50S (planar magnetic)
  Huopaa, villaa, sinitarraa
  [​IMG][​IMG]

  Sennheiser Unipolar 2000 (elektrostaattinen)
  Driver transplant + padinvaihto, puuvillakangasta, vaahtomuovia, jesaria ja pari muuta kikkaa
  [​IMG][​IMG]

  KWH HOK 80 (planar magnetic)
  Driver transplant + paljon puuvillaa, ompelulankaa, EQ
  [​IMG][​IMG]

  HD 600
  [​IMG]
   
 4. Tukkeuma

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2004
  Viestejä:
  1 020
  Olen REW-amatööri ja tein tuossa pari taajuusvastemittausta huoneesta 15-10khz välillä. Ensimmäinen mittaus oli ilman mitään akustiikkaa huoneessa. Seuraava mittaus oli samalla tavalla, mutta niin että huoneessa oli kivivillalevyjä seinillä ja kaiuttimien takana. Miten näitä kahta mittausta kannattaa nyt REW:ssä vierekkäin verrata, jotta näen onko näistä kivivillalevyistä mitään oikeaa hyötyä?
   
 5. Moonwrist

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2011
  Viestejä:
  343
  Olethan löytänyt tuon overlays namikan ylhäältä? Sieltä pääset tutkimaan useampiakin mittauksia yhdessä.
  Vaste tai SPL vertailu ensin.
  Ja ainakin tuosta impulsesta pitäisi näkyä ensiheijastumisien vaimeneminen, mikäli olet saanut ne oikeisiin kohtiin.
  ETC pitäisi pienetä nopeammin, kun huoneessa on enemmän energiaa absoboivaa materiaalia.
  RT60 graafeja vertailemalla näet auttavatko levyt huoneen jälkisointiin kuinka paljon.

  Ja samassa huoneessa tehtyjen mittauksien vertailuun toimivat myös nuo waterfall grafiikat, kun laittaa ekan pohjaksi ja tokan overlayksi ja sitten säätää näiden läpinäkyvyyksiä. Tämä ei onnistu overlays ikkunassa, vaan mittauksen pääikkunasta ja sitten asetuksista valitaan tuo overlay.
   
 6. Moonwrist

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2011
  Viestejä:
  343
  Tuota impulssikäppyrää voi yrittää purkaa taajuuksiksi.
  Kun ääni on thnyt vaikka tuon 5,34 ms pidemmän matkan kuin suoraan menevä signaalii ne myös kulkevat er pituuden ja näin ollen saattavat olla vaihevirheessä mittauspisteessä. Tärkeimpiä ovat mitkä ovat täsmälleen samassa vaiheessa, jotka kasvattavat signaalia ja mitkä vastavaiheessa eli tavallaan vasta puolessa välissä aaltoa ja tuhoavat suoraa signaalia.

  Kun laskee näitä heijastuksien taajuuksia pystyy myös katsomaan vaikuttaako se miten merkittävästi vasteeseen ja päättää minkä heijastuksen akustointiin ensin käy käsiksi.

  Tämä nyt esimerkkinä The Slasherin mittauksesta. Lasketaan siis vain minkä taajuinen aalto tuohon mahtuu ja se puolittamalla saadaan taajuudesta, joka on vastavaiheessa ja siis aiheuttaa vaimentumaa.

  Nopeasti laskin näitä, eli saattaa olla virheitä, mutta ehkä tärkeämpi tässä tämä ajatus siitä, miten tuota mittausdataa voi hyödyntää. Ja tietenkin saa virheistä huomauttaa niin korjataan.

  Eli heijastuksen aikaero
  + mikätaajuuden aalto mahtuu kokonaisuudessa tuohon aikarajaan ollen näin samassa vaiheessa
  -Minkä taajuuden aallosta puolet mahtuu kokonaisuudessa tuon ajan sisään ollen näin vastavaiheessa.
  Ja kun lähdetään korkeammille taajuuksille, niin minkä taajuuden taajuuksia mahtuu kokonaisluvun verran tuolle aikajaksolle ja siitä sitten negatiiviseksi se mikä osuu juuri vastavaiheella kohteeseen.

  Eli heijastuksen viive. Ensimmäinen null kohta ja askelväli seuraaviin peak ja null kohtiin.
  Toinen yritys. Jokohan nämä nyt olisi kohdillaan.
  5,34 ms -93 hz askel 187 hz
  15,48 ms -32 hz askel 64 hz
  17,64 ms - 28 hz askel 56 hz
  29,24 ms - 17 hz askel 34 hz
  47,72 ms - 10 hz askel 21 hz
  onko tässä foorumisoftassa jotain taulukointi ominaisuutta (muutakin kuin code)?

  Jos tuo ovi nyt ratkaisi tuon toisen ongelman, niin tästä ei niin hyötyä ja tuollainen saattaa vaikuttaa myös muihin heijastuksiin. Ääni saattaa hyvinkin heijastua useammasta pinnasta ja varsinkin matalat äänet heikkenevät tässä vähiten.

  Jos The Slasheria neuvoisin, niin yrittäisin selvittää nuo voimakkaat heijastuksen 5,34 ja 15,48 aiheuttavat pinnat, sillä molemmat saattavat olla syyllisiä tuohon vaimentumaan 30 paikkeilla ja tai se on pahempi juurikin sen takia, että kaksi vaintavaa signaalia taistelee originaali signaalia vastaan.
   
  Viimeksi muokattu: 29.08.2014
 7. Tukkeuma

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2004
  Viestejä:
  1 020
  Kiitoksia neuvoista, mutta kyllä tuo aikaerojen laskenta menee kokemattomalla yli hilseen. Minäpä laitan nuo mittaukset tähän näkyville, sitä vartenhan tämä ketju on. Keltaisella siis käyrät ilman akustointia ja vihreällä omatekoisia vuorivillalevyjä huoneessa. Antimode on pois päältä, joten bassot on korostuneet. Mitään vertailupohjaa minulla ei ole, mutta näyttää yleisesti ottaen siltä että parannukset on aika minimaalisia? Kaupan päälle tulee paha vaimentuma 150hz kohdille jota ei tarvita...

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 8. Masza

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2013
  Viestejä:
  364
  ^Ylemmässä kuvassa (eli Overlays-ikkunassa SPL-osassa) on tuollainen kuvio, josta on nuoli ylös, alas sekä vasemmalle ja oikealle. Paina siitä ja aseta taajuusalueeksi vaikka 15 hz - 20000 hz. Sitten paina tuota rattaan kuvaa ja valitse smoothingiksi 1/12. Tekemiesi levyjen vaikutus nimittäin löytynee ylempää taajuusalueella.
   
 9. Moonwrist

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2011
  Viestejä:
  343
  Juu tuo on enemmänkin sitten jos miettii, että mihin seuraavaksi satsata, jos siltä tuntuu. Se, että vasteessa näkyy kuoppa johtuu yleensä jostain heijastuksesta, minkä taas voi yrittää paikantaa tuosta impulssi vasteesta.
  Itse asiassa vertailu ennen ja jälkeen on se tärkein vertailupohja, jos on tarkoituksena parantaa sitä omaa settiään. Voidaan toki verrata näitä minun tai The Slasherin mittauksiin, mutta siitä ei ehkä saa niin paljon irti mitään hyödyllistä.

  Minimalistiset muutokset ovat logaritmisissa mittauksissa aika isoja.
  Esimerkiksi 200-300 hz nuo huiput ovat pienentyneet ja kuopat eivät ole enää niin syviä. Tuo taajuuskaista ei ehkä sano hirveästi, mutta esimerkiksi musiikissa snare, kitaran matalat, basson korkeat ja laulajasta riippuen jotain osuu tuohon. Sitten jos ajattelee miten ihminen kuulee, niin eri soittimien perustaajuudet ovat ne tärkeimmät ja sävyn sitten luovat näiden harmoniset kerrannaiset.
  (ennenkuin kukaan avautuu, niin hyvin karkeasti yleistäen siis ja ajatuksena se, että tärkeämpää olisi saada nämä soittimien perustaajuuksien alue tasaiseksi ja sitten katsoa mitä ongelmia ylempänä on. Tämä ihan yleisohjeena: Jos mahdollista käy ensin matalien taajuuksien kimppuun. Hyvässä lykyssä moni ongelma, joka on kertautunut ylemmille taajuuksille korjautuu samassa prosessissa.)
  Impulssivasteessa näyttäisi isolla skaalalla tapahtuneen parannusta. Nopeat heijastukset ovat heikentyneet.
  ETC kuvasta varmaankin näkyisi tämä vähän selkeämmin.
  Waterfall kuvassa näkyy muutoksia, joista merkittävämpiä nuo matalien nopeampi vaimeneminen. Taisin jo sanoa, että maskaukseen ei liity pelkästään viereisten taajuuksien tasojen ero, mutta myös niiden vaimeneminen tilassa.

  Tuo 150 hz kuoppa on todennäköisesti ollut aikaisemminkin, mutta jokin nyt akustoiduista pinnoista antoi siihen "tasoittavan" heijastuksen ja kun tuo poistui tuli tuo nyt esiin.
  Impulssivasteessa näkyy piikki noin 27 ms kohdin, joka ei ole vaimentunut ollenkaan ensimmäisen ja toisen mittauksen välillä ja jos nyt oikein laskin, niin tuo osuisi 148 hz kohdille.

  Mutta joo...
  Näissä on aina paljon infoa ja sitten pitää miettiä mikä oikeasti häiritsee(se kuva murossa) ja mihin on aikaa(voisi olla terassilla) ja/tai rahaa(yhden akustiikkalevyn hinnalla saa kuitenkin oluen tai kaksi) :kippis:
   
 10. salmon

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2002
  Viestejä:
  1 042
  Tuli tehtyä pitkästä aikaa vähän mittauksia kun liitin subin settiin. Talona on kerrostalobunkkeri ja romppeet aw10-coax + BK XLS 200. Mikkinä umik-1.

  Tässä kuva muutoksesta 1/12 smoothing. Subialuetta on säädetty jonkun verran. Samoin yläbassoaluetta. Tein myös säätöjä 800-2,5k alueelle, vaikka sitä ei suositella. Kuuntelujen perusteella jätin ne kuitenkin päälle. Esim taas 200hz kuoppa ei ole tällä hetkellä korjattuna, koska se jostain syystä sen korjaaminen tuotti aika kamalan kuminan.

  [​IMG]

  Tein myös pari mittausta eri mittauspaikoista hieman aikaisemmin, jossa tuo 200hz kuoppa on korjattu. 1/6 smoothing. Aika reilusti käppyrät muuttuvat kun mittauspiste hieman siirtyy.

  Keltainen kuuntelupaikka
  Sininen 30cm oikealle
  Punainen 30 cm vasemmalle
  Pinkki 30cm taaksepäin

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2014
 11. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
 12. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 781
 13. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Pc löytyy entuudestaan, mutta erillistä äänikorttia ei. Minkälaisen kortin mittaaminen vaatii ?
  Riittääkö sama mikä entry tason kortti vai vaatiiko jotain spesiaali ominaisuuksia ?
   
 14. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 781
  Esivaffistin phantomilla ja budjetti äänäri + kaapelit
   
 15. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Jos jonku tämmösen kalastelis niin pärjäis yhdellä lootalla kahden sijaan ?

  [​IMG]
   
 16. latexii

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  2 781
  Toimis varmaan tuokin.
   
 17. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Laitoin tuollasen M-Audio Fast track pro äänikortin tilauksiin. Kunhan tuo tulee niin pääsee taas kyseleen lisää...
   
 18. buffa

  Rekisteröitynyt:
  25.08.2010
  Viestejä:
  1 879
  Mulla on tuo fast track pro ja toimii pätevästi mittauksissa.
   
 19. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Onkohan muuten aivan luokaton tuo dac tuossa vai ootko käyttäny vaan mittauksessa ?
   
 20. buffa

  Rekisteröitynyt:
  25.08.2010
  Viestejä:
  1 879
  Vain mittaukseen.
   
 21. buffa

  Rekisteröitynyt:
  25.08.2010
  Viestejä:
  1 879
  Tai mittausten ohessa olen tuon dacin kautta musat soittanut, mutta en sen tarkemmin ole kuunnellut. Kaipa se ihan pätevä on.
   
 22. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Pääsi viimein testaamaan tuota hökötystä, no eihän se pelitä tuon mikin kanssa kuin lisävirralla...

  Suositus on 9v 500ma, pitääkö olla kuinka lähelle tuon ?
   
 23. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  En löydä tuota mikkiä mistään asetuksista, onko jollain heittää vinkkiä ?
   
 24. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Tuli sillä usb riittävästi virtaa, ei mitään eroa 9v muuntajaan verrattuna. XLR kaapeli on käytössä.
  Mikin taso on jotenkin erittäin matala, herjaa tuossa rew:ssa.

  Aiheutti hieman ihmetystä, kun äänikortissa ei ole kunnollistsa controlpanelia. Mikkiä ei saa esimerkiks mutelle mistään ?
   
 25. Backman

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  714
  Kaivetaas zombiketju haudasta, kun päätin ruveta lisäämään tuskaa mittaamalla että kuinka huono akustiikka kotiteatterissa on...

  Kun subin vaihe on käännetty ja tasoa tiputettu jonkun verran päästiin tähän. Jos tosta nyt vielä himmaa subbarista tasoa alaspäin, niin ton ensimmäisen kyhmyn vois kai saada taputeltua. Toi ~120Hz piikki tuntui säätyvän etukajarien etäisyyden funktiona takaseinästä yllättävän pienelläkin muutoksella. Mikähän feng shui noihin muihin vaimentumiin vaikuttaa..?

  Tiedä nyt sitten tuleeko tästä yhtään mitään koskaan, mutta insinöörin sydäntä lämmittää kun on mittaustulos =)


  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti