Abloy -avaimen teettäminen..

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kesti-, 10.03.2009.

 1. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Kyllä se muuttaa. Se antaa jotain uskottavuutta väitteellesi.
   
 2. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  853
  Tuskimpa antaa. Kyseinen tyyppi ei toimi, eikä ole koskaan toiminut lukkoalalla. ICT alalla kuitenkin samalla seudulla. Vaikutusvaltaa iLoq:in omistajalla on kyseistä kaveria paljon enemmän (iLoq:n TJ vs. alan rivi-inssi), joten mahdollisesti vaan tekee hallaa kaverille.

  Mutta joo. Kuten jo aiemmin sanoin, usein idea tulee useassa paikassa samoihin aikoihin. Tiedän vain, että kyseinen henkilö kertoi idean hakemuksensa yhteydessä Abloy:lle ja Salpalukolle muutama vuosi ennen, kuin iLoq perustettiin (saattaa kyllä olla eri Mika Pukari kyseessä). Käsittääkseni kuitenkin Pukari hankkiutui eroon Salpalukosta ennen iLoqin perustamista. Yksityiskohdat ideasta oli jätetty kertomatta ja sitä myöten myös toteutukset poikkeaa. Esimerkiksi iLoq:in energian ottaminen avaimen käytöstä ei ollut alkuperäisessä ideassa. Sitähän minä en tiedä, onko esimerkiksi molemmilla ollut sama idea jo ennen tätä. Sekin on toki mahdollista, mutta aikataulu ei aivan täsmää. Toki ideasta on pitkä matka lopputuotteeksi ja ehkäpä juuri siksi kyseinen henkilö ideansa kertoi hakemuksessa, koska hän tiesi, ettei hänellä ole resursseja viedä ideaa tuotteeksi asti. Se mikä itseäni vaan häiritsee on tämän Pukarin tarinat siitä, miten hän idean keksi (pari vuotta sen jälkeen, kun se hänelle oli kerrottu). Voihan se toki olla, että hän kyseisen hakemuksen aikaisemmin luki ja totesi:" minulle ei mikään kesätyöläisen-/opiskelijannulikka tule kertomaan tuotekehitykseen ideoita" unohtaen samalla koko ajatuksen. Kunnes sitten lopulta tuli kuvailemasi tilanne vastaan, jossa siitä olisikin ollut huomattavaa hyötyä ja ajatus on saattanut tulla sieltä alitajunnasta. Mistäpä tuon tietää.

  Offtopicki loppuu osaltani tähän.
   
 3. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Tai sitten Pukari oli miettinyt noita ajatuksia jo pitkään. Se, että joku opiskelijankloppi tuli kertomaan hänelle että "hei tässä mullistava idea" lähinnä vain vahvisti hänen käsitystään siitä, että idea voisi olla toteutettavissa ja että se kantaisi.

  Tuskinpa se Pukarikaan sitä ideaansa 2006 sai ja kerrasta päätti myydä menestyvän firman (Salpalukon) veks ja hypätä tuntemattomaan?

  Pukarihan on voinut pohdiskella noita ideoita jo vaikka vuonna 2000. En ihan tarkkaan muista koska tuo huoltoyhtiöinsidentti tapahtui, mutta muistelisin että vuosituhanteen vaihde.

  Edelleenkin asia on näin ja tulee olemaan näin: Koska kukaan muu ei ole nimellään tullut sanomaan, että oli keksimässä ideaa, niin kyllä tämä tulee 100% Pukarin nimiin menemään. Saattaa mennä vaikka joku tulisikin, riippuu todisteista jne.

  Se on varmaa, ettei historia tule antamaan minkäänlaista krediittiä anonyymille "jokulle". Sellaisia keksijöitä ei historiankirjat tunne. Joten jos rivi-insinöörisi haluaa olla jotain muutakin kuin vain yksi siellä rivissä, niin nimi pitäisi ruveta pikkuhiljaa löytymään. Ei kukaan jaksa hehkutella jotain "jokua" keksijäksi. Järjetöntähän sellainen käytös olisi, kuten olet varmasti itsekkin pikkuhiljaa varmasti huomannut kuin yrität kovasti pushata tuota "jokua" keksijäksi.
   
 4. salmon

  Rekisteröitynyt:
  09.11.2002
  Viestejä:
  1 042
  Eikö ketään mietitytä noiden elektronisten järjestelmien turvallisuus? Kun tuollainen järjestelmä murretaan, siinä ei ole enää kyseessä kymppitonnien projekti. Autojen ajonestoja on ohitettu, pankkeihin murtauduttu, NSA hakkeroitu ja joku uskoo, että iLock ei murru? Vakuutusyhtiön kanta näissä tapauksissa tulisi myös olemaan "emme korvaa mitään" -muotoa, koska mitään murtojälkiäkään ei ole. Abloyn Cliq sisältää mekaanisen osan, joten sitä tämä ei aivan samassa määrin koske.

  Ihmisillä on vuosikymmenten kokemus mekaanisesta lukitsemisesta, joten sen heikkouksista ja riskeistä on jonkinlainen käsitys. Samaa ei voi sanoa näistä uudemmista virityksistä.
   
 5. biker75

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2010
  Viestejä:
  87  Kaikenlaista videota yms tietoa(tai huijausta) netistä ainakin löytyy..
   
 6. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  853
  Joo, näin se varmaan tapahtui. Sovitaan vaikka sitten niin.

  Jep. Kyseinen hakemus oli lähetetty Salpalukko Oy:lle keväällä 1999.

  Ks. yllä. Eli varmaan pohtikin ideaa jo vuonna 2000.

  Pidä tunkkis. Se nyt ei vaikuta yhtään mihinkään, onko se "joku" vai joku tietty. Sillä ei ole mitään merkitystä mihinkään. Jos nimi kerrotaan, ajattelet varmaan sen vaan haluavan osansa 'menestyksestä' ja Pukari on edelleen suuri keksijä (vaikkei mistään mullistavasta ideasta kyse olekaan) ja tämä "joku" saa tyrkyn leiman otsaan. Tämän lopputuloksen varmistaa juurikin tuo oma viimeinen virkkeesi. Kyllähän tämä kyseinen idea on sellainen pieru ideamaailman saharassa, ettei tässä kukaan historiankirjoihin pääse, muuten kuin omassa päässään :D.
   
 7. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Jälkimmäinen video ainakin on täysin dorka ja vain variaatio siitä aiemmin nähdystä iLoq "hackista" jos se nyt mikään hack edes oli.

  Jälkimmäisessä videossa hallussa on aito avain - joka avaa jo lukon, joten mihin sitä manipuloitua avainta muka tarvitaan? Täysin dorkaa spedeilyä kyseinen video eikä turvallisuusriski käytännössä ollenkaan.

  Ensimmäisessä videossa ei myöskään välttämättä ole autenttisesta videosta kyse. Luultavasti kaveri on oppinut, mitenkä avaimesta tehdään elektroninen kopio. No se on sentään edistystä jos niin on onnistuttu toimimaan, koska silloin rikotaan iLoqin kopioimattomuussuoja. Mutta en usko että tuossakaan täysin blankkossa tilanteessa päästään lukosta läpi. Ei kait ne nyt täysin daijuja Oulussa ole jotka tuon on suunnitelleet?

  Ekan videon tekijä on ehkä teknisesti taitava mutta psykologisesti hän on autisti. Tuskin on saanut yhtään kauppaa aikaiseksi? Ei kukaan maksa tuntemattomalle 120000 euroa todentamattomasta ratkaisusta. Vaikka maksaisikin niin silloin kyseessä on mafia enkä ainakaan minä haluaisi olla mafian tappolistalla....

  Hyvä kysymys sinulta. Aika näyttää kuinka iLoq kestää hyökkäyksiä. Eivät ihmiset näitä näytä miettivän.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2016
 8. Applepie

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2008
  Viestejä:
  4 912
  en kyllä itse havainnut ongelmia tuon avaimessa olevan pariston kanssa, hyvin myös kesti mm uimisen kun kertaalleen taskuun unohtui. toki designissä tulee ongelma kun joutuu hieman isompi olemaan, eli en kyllä luotettavuuden kanssa tuossa ongelmaa juurikaan näe.

  Muuten toki ainakin omassa abloyn lukossa oli samanlaisia ongelmia kuin tässä ketjussa puhutuissa iloq:ssa. varsinkin humalassa todella ärsyttävää ja vaikeaa päästä ovesta sisään. Onneksi poistivat tuon sähköisen tunnistuksen täällä käytöstä n vuoden testaamisen jälkeen....

  FYI: Yale kuulu assa abloy konserniin. varsin hieno vehje kyllä tuo doorman mitä tullu pari kertaa hypisteltyä. tiedä sitten miten hyvin toimii oikeassa käytössä suomen olosuhteissa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2016
 9. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Tuttavalla on tuollainen ja väittää toimivan.
   
 10. poppis90

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2009
  Viestejä:
  906
  Hienoa itkeä jostain ideasta. Maailma on ideoita täynnä, vain ne toteuttajat puuttuu. Idea ei ole minkään arvoinen, ellei löydy toteuttajia.

  Jostain syystä toiset on markkinoilla tuotteineen, toiset itkee niiden menetettyjen mahdollisuuksien perään.
   
 11. bluedrool

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2005
  Viestejä:
  849
  Täällä myös tuli syksyllä iLoq taloon. Alkutotuttelun jälkeen ehkä 1/5 kerroista pitää toistaa avaimen työntäminen lukkoon, että toimii. Mitään edellä kuvattua odottelua kokeiluyritysten välillä en ole joutunut tekemään (uudempi versio?). Aina väillä ne entiset Abloytkin meni jumiin, kun avain ei ollut ihan pohjassa ja sitten sai roplata. Kokonaisuutena olen tyytyväinen.

  + avainten helppo kuolettaminen
  + kevyt kulunvalvonta (esim. jos pyöräkellarista häviää yön aikana pyöriä tms.)
  + ei vaihdettavia paristoja
  + suomalainen firma

  - avaamisen vaikeudet (melko harvoin)
  - yhteen lukkoliikkeeseen sitoutumnen
  - riippulukot käsittämättömän kallita (290 euroa?!)
  - kaikki toimenpiteet pitää tehdä paikanpäällä
  - ei voi itse tehdä mitään (ja vaikka voisikin, niin laite maksaa 400 euroa)

  Jos jotain negatiivista tuossa on, niin lukkiutuminen toimittajan monopoliin avainten kopioinnin suhteen. Eli kopiot ja kuoletukset pitää pyytää toimittaneelta lukkoliikkeeltä. Avaimen kopioimiseen ei riitä avaimen hallussapito, vaan pitää olla joku kryptografinen dongle, että iLoqin laite kahdentaa avaimen. Ja vaikka kuoletus periaatteessa helpompaa kuin mekaanisissa lukoissa, niin kuitenkin lukkoliikkeen edustajan pitää tulla paikanpäälle ohjelmoimaan lukko.

  En ole joutunut uusia pyytämään, mutta epäilen että ei tuo halpaa ole. Käsittääkseni myös taloyhtiö maksaa jotain vuosimaksua avaintietokannan ns. ylläpidosta.

  Olisi myös mukava, jos lukkoa voisi säätää esim. kännykän avulla. Kuolettaa itse avaimet ja tehdä uusia. Ei ehkä realistista lukon virrankulutuksen kannalta. Tai sitten pitäisi olla joku virta-adapteri, jolla voisi syöttää virtaa lukkoon, että jaksaisi.
   
  Viimeksi muokattu: 09.05.2016
 12. Anon4340

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2001
  Viestejä:
  488
  Eikö huoltoyhtiöllä ole nykyään laitteet? Meillä ainakin töissä vahtimestarit koodaa iLoq avaimia ja lukkoja tarvittaessa.
   
 13. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Varmasti moniakian mietityttää elekronisten järjestelmien turvallisuus, mutta ainahan tämä on tasapainoilua monen eri asian välillä. Sekin on turvallisuusongelma, että avaimia on helppo monistaa ja vanhojen avaimien "kuolettaminen" voi olla hyvinkin kallista. Ja toisaalta olen ymmärtänyt että osaava kaveri kyllä menee myös monista perinteisistä lukoista läpi isompia jälkiä jättämättä.

  iLoqin mahdollisista ongelmista olisi kiinnostavaa lukea lisää. Alla olevan blogin kommenteissa joku pohtii että voisiko taustalla olla heikko hash algoritmi. Toisaalta toteutuksissa voi tietenkin olla myös erilaisia softabugeja, jotka tuhoavat sinänsä turvallisen ratkaisun ja avaavat jonkun oikotien.
  https://www.schneier.com/blog/archives/2015/10/sha-1_freestart.html
   
 14. Soleck1

  Rekisteröitynyt:
  18.12.2004
  Viestejä:
  240
  Taloyhtiön (kerrostalo) hallitus esittää, että nykyiset Abloyn Profile-lukot korvataan Kaba experT plus + Evolo -lukitusjärjestelmällä. Onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä järjestelmästä? Mitkä mahtavat olla hyvät ja huonot puolet kilpailijoiden järjestelmiin verrattuna?
   
 15. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Jospa teillä ei ole koodattu noita avaimia mitenkään? Ettei vaan olis tyhjä kuoppa avaimessa siinä kohtaa missä eID chippi pitäis olla....tai sitten koodaus on mennyt vituralleen?

  iLoq on vissiin sellainen lukko että aukeaa vaikka sukkapuikolla kunhan vaan "tökkii" tarpeeksi monta kertaa.Katsokaapa tää video.

   
 16. Kibe-_-

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2002
  Viestejä:
  2 116
  Pari kertaa nähnyt ja käyttänyt tuota kabaa, harvinainen se on. Hyvyydestä tai huonoudesta en osaa sanoa.
   
 17. bluedrool

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2005
  Viestejä:
  849
  Eikö tuossa ollut kyse siitä, että lukko aukeaa väärällä avaimella minuutin sisällä manipuloidun oikean käyttämisestä? Vikahan tuokin on, mutta vähän eri kuin se, että lukko aukeaa vaan tökkimällä. Ja valmistaja sanoo korjanneensa vian.

  http://www.iltalehti.fi/asuminen/2012050215522640_an.shtml
   
 18. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Ei ollut. Se oli 2010 esitetty heikkous. Näinhän se valmistaja väittää tehneensä.

  Seuravaksi odottelemmekin että koko olemassaoleva iLoq lukkokanta menee vaihtoon SHA-1 hashin murtamisen vuoksi.
   
 19. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 172
  Onko tuota iLoqin sisäistä toimintalogiikkaa muuten dokumentoitu missään yksityiskohtaisesti, vai hakevatko ns "Security through obscurity" lähestymistä?
   
 20. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Ei ole. Avaimessa on ilmeisesti tunniste tallennettuna tähän chippiin: DS2432 (Dallas Semiconductor)

  Lukkoyksikkö lukee eID:n tuoltachipiltä 1-wire protokollalla. Tunnisteen pituus on 64 bittiä ja algoritminä SHA-1. Muutapa ei taida olla ainakaan julkisesti tiedossa.
   
 21. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 440
  Tuossa edelliseen asuntoon muutaessa hain nimenomaan iLoq-avaimet huoltoyhtiöstä ja palautin sinne. Ne tyhjensi avaimet heti ja sai lapun palautetuista avaimista.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti