800Mhz 4G LTE kokemuksia ja nopeuksia

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja timitomi, 04.01.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Saattaa tulla DNAlle vielä kiire loppuvuonna, kun lupasivat 85% peiton tämän vuoden loppuun mennessä.
   
 2. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Limingassa nyt jo soneralla (ja saunalahdella erittäin huonosti toimiva) 800 verkko.
  Kuitenkin vauhdit mielestäni hitaat vrt. desibeliarvot. Huawei 593s modeemina ja täydet 5 tolppaa näyttää, diagnostiikka seuraava:
  RSSI: -51/-53
  RSRP: -73/-79
  RSRQ: -7/-9

  Näillä vauhdit speedtestin mukaan riippumatta kellonajasta DL 20-27mb, UL ~10mb ja pingi ~50. Serverikohtaista vaihtelua toki jonkin verran muttei suuria eroja.
  Antennina mastoputkessa Suuntaava ristipolarisaatioantenni 3G/4G-verkkoihin | 3G-antennit.fi ja matkaa mastoon ~3km, ei maastoesteitä. Suunnattu soneran antamaan suuntaan ja parani paljon vrt. huawein omat läpyskät.

  Aluksi mietin oisko rajote mastoon menevässä kaapelissa mut sonerapartion tässä ketjussa aiemmin kertoman kuitu/radiolinkki-jutun jälkeen vähän totakin epäilen, onko näin?
  Miten tästä etenis, vähän jos sais lisää vauhtia sisäänpäin. Liittymänä AITO 4G MAX ja routterin virkaa hoitaa asuksen n56u, kone/luuri 5ghz wlanilla asuksessa kiinni, dhcp molemmissa päällä.
   
 3. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Saatko Ethernet johdolla kiinni suoraan Huaweihin?
  Voitko vuodattaa. n. suunnilleen sijaintiasi, ja mihin päin antenni sojottaa?
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2014
 4. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Antenni suunnattu soneralta tuesta saatuun suuntaan. Osoite vågentiellä, masto värmintiellä (tarkempaa numeroa eivät antaneet). Suunnattu kaakkoon, säädöt tein luuri kädessä huawein diagnostiikkasivu auki ja nykyinen suuntima anto noi arvot. Kaapelin kytkeminen vähän haastavaa kun modeemi ja reititin autotallissa ja pöytäkone seinän takana mancavessa, ei kehtais porata reikää seinään :D Meinaatko että ns. lähtis lentoon roikalla?
  Ja miksi suoraan modeemiin? Mieluummin käyttäisin jotain oikeaa routteria kuin huaweita, sisäverkossa tarttee vähän enemmän jerkkua välillä.
   
 5. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Joo, se on tapa. Joskus on tullut etsittyä vikaa ja syylteltyä operaattoria, vaikka ongelma oli sillä kertaa WiFin kanava ja naapurin WiFin kanava sattumalta olivat samat. Nopeus jäin jonnekin 1M tietämiin.
  Mitä vähemmän rojua, niin sen parempi.Siis testissä, Kun Huawei lähtee laukkaan, sen jälkeen voi sitten testailla muita virityksiä.
   
 6. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Jokin ei kohtaa, Värmintie on LOUNAASEEN, teitä katsottuna? (Vågentie)

  Edit: Todennäköisesti masto näkyy (ainakin katolta)?
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2014
 7. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Toi antenni vaikuttaa kivalta. Onko hentoinen, kestääkö tuulet ja tuiskut?
  Lopuksi, viritysten jälkeen, ellei heti, laita se X -asentoon. 45/45 asteen kallistus. Ei vaikuttane kauheasti, mutta kuitenkin niin se kuuluu olla. Antaako kiinnitykset myöden, saako käännettyä?

  Oletko tehnyt "kenttä testejä", voiko LOUNAAN suunnassa olla uutta peittoa (Sonera 800). Kartat ei aina pysy ajantasalla
   
 8. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Joo sori lounaaseen se on käännetty, muistin väärin ja jostain kummitteli kaakko takaraivossa.
  Ei taida vakikiinnike taipua niin paljoa, voin käydä testaamassa ja samalla vähän kääntämässä, rsrq (9-12) on jostain syystä noussu päivän aikana. Melkosta myrskyä ollu pari viime päivää täällä suunnalla.
  Tossa tämän hetken arvot:
  1 PLMN: 24491
  2 Service status: Valid service
  3 RSSI (dBm): -51
  4 RSRP (dBm): -78
  5 RSRQ (dB): -12
  6 Roaming: No
  7 Band: LTE800

  ja nyt speedtest ~10/10mb ping 49-51 oulun servuun mitattuna.
  Naapurin wlan ei varmasti sotke tai ole samalla kanavalla, ei kanna sinne asti eikä sieltä langatonta edes löydy, tänään papan kanssa porisin niitä näitä.

  Antenni ei mikään maailman jykevimmän tuntonen ole, mut ei sitä ainakaan käsin saanu kovin helposti väänneltyä kun testasin vähä väännellä, hinta-laatu tuntuu ainakin olevan kohdallaan. Saa nähdä kun ensimmäiset lumet tulee syksyllä et tuleeko kokonaisena vai palasina alas :think:

  EDIT: ei taivu 45/45 kulmaan, ainakaan ilman että pönkää jollain siihen. Nyt ei suuntaamallakaan saa -9 rsrq arvoa alempaa, tuuliolosuhteetkin parhaat mitä viimesinä päivinä ollut.
  Tuli vielä mieleen et onko väliä kumpaan reikään minkäkin roikan huaweissa laittaa?
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2014
 9. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Onko toi Huawei Soneralta?. Näyttää BANDin?
  Solu olisi tärkeä, mutta sen näyttää vain B593u -061 softalla.

  Hei luulen keksineeni ongelman:

  Vaikuuttaa vähän vastaavalla, kuin tämä Karkkis juttu:
  Palsta - Palsta

  RSRQ on myös sinulla skeidaa.

  Arvelisin ongelma olevan, että toi sun antenni "vuotaa" takaa päin.
  Ottaa siis signaalia myös jostakin Tupoksen suunnalta.
  800Mhz alueella kaikkilla operaatoreilla on vain 1 kanava käytössä, joten modeemi saa herkästi signaalia 2 suunnasta (tai vieläkin enemän) Toi 800 kantaa jopa yli 20km. Sain itse hyvää signaalia 15 km päästä, huawein omilla antenneilla.

  1. Voisi kokeilla, että peittää jollakin metalli levyllä antennin takaosan , Alulevy 50x50cm tai maalipurkinkansi (iso). Mikä vaan. Saatko pideltyä sitä samalla, kun katselet kännykällä Huawein menua? RSRQ pitäisi mennä huomattavasti alas.
  Jos auttaa, niin pitää keksiä jokin parempi varjo antennin taakse. Tommoinen peltilevy lähtee. Mutta, kanaverkko , grilliverkko tms. olisi varmaan hyvä, ei ota liikaa tuulta, voisi muotoilla laatikoksi, pokata 5cm reunat,

  2. Tai sitten parempia antenneita, jossa etu/takasuhde on suurempi (2kpl)

  3. Sitten voisi etsiä toisen tukiaseman, Limingan lahden suunnalta,
  Tupos on huono, kun toi Värmintie tulee sitten taakse. Sitten jää Kaakko, sielläkin on tukiasema jossakin Tyrnävän suunnalla. Äkkiä noi kokeilee

  Tämmöisiä ajatuksia. Ilmoittele, miten onnistuu.
  Onnea testeihin!
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2014
 10. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Huawei on soneralta, joskin rahalla ostettu kun töistä kätevästi sai "lainaan".
  Testailin peittää antennin takaosaa, joskaan 25x45 pyöräkoria isompaa en tähän hätään löytänyt, pitää katella kanaverkkoa isompi pala huomenissa. En huomannu arvoissa mitään vaikutusta tolla. Yritin katella ihan päinvastaisistakin suunnista, mut RSSI ja RSRP huononi 15-25db riippuen vähän suunnasta ja RSRQ huiteli 11-14 arvoissa, toki hienosäätöleka oli tässä tapauksessa isohko ja kääntelyt laajoja.
  Kokeilin myös jo vakioläpillä ämpärissä jossa foliot, ei tuostakaan oikein apua ollut.
  Taidan jatkaa huomena testejä ton antennin kanssa.

  Oisko apua laadukkaasta paneelista? Eiks niissä pitäisi etu-takasuhteen olla ihan eri luokkaa? Esim. tämä: Tehokas laajakaistainen 3G/4G-ristipolarisaatioantenni 8-9 dBi | 3G-antennit.fi Vielä ois aikaa palauttaa tuo suunta-antenni...
   
 11. Lagittaja

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2009
  Viestejä:
  7 128
  Katselin uudemman kerran nopeuksia täällä Jalasjärvellä. Elisan 800Mhz verkko siis ja E3276 käytössä omilla antenneillaan. Tikku lähes ikkunassa kiinni ja kun etäisyyttä on jonkin verran niin usbi letkun pituus parisen metriä, USB 3.0 portissa kiinni, osajaakohan tuo puikko tai pystyykö se vetämään tuosta portista enemmän kun jostain lukaisin että E3276 hörppää yli 800mA LTE käytössä? Olevinaansa reitittimessä (4GR) ollessaan kiinni ei sisäänpäin valuisi ihan noin kovaa tahtia..

  [​IMG]

  RSSI >=-51dBm ja silloin tällöin piipahtaa -55dBm.
  Tuon mdma softan ilmoittaman ^LTERSRP ensimmäinen lukema -71 ja -69 välillä yhteyden idlaillessa ja toinen lukema -6.
  Download testissä toinen lukema ensin -7 -10 ja sitten jarruttaa -12. Upload testissä palaa -7.
   
 12. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Toinen mahdollinen ongelma.
  Toi sun antennin Log Periodic -tyyppiä. Tarkoittaa, että koaksiaalinkaapelin-suojasukka on liitetty suoraan antennin runkoon. Antennin johdon vaippa siis "toimii" myös antennina, jos antenniputki EI OLE maadoitettu . Samalla ikään kuin Huawei saa maadoituksen. Tätä kautta Huawein sisällä olevat "signaali suoja pelti osat" saavat maadoituksen, mikä on hyvä asia.
  Siis 16 mm2 kupari antenniputkesta maahan. ONKO SINULLA tämä maadoitus kunnossa? Jos ei, niin antenni ei ehkä toimi halutulla tavalla.

  Voisi testata, niin, että jos kierrät roudari teippiä antenniputken ympärille, että antenni ei saa kosketusta metalliputkeen.

  https://www.google.fi/#newwindow=1&q=antenna+log+periodic

  Paneeli on varmasti hyvä, kun matka on noin lyhyt. Ei ole todennäköisesti niin tarkka maadoituksesta. Toi on moniaalto alue antenni, mutta en usko lounaan suuntaan tulevan 1800Mhz verkkoa, niin ei tule siitä ongelmia. Eli ok

  JOKA tapauksessa MAADOITUS on tärkeä. En ole avannut paneelia pitkään aikaan, en tiedä miten koksi kaapelin sukka on kytketty, Jos on suoraan antennin metallisessa takalevyssä ja levy sitten suoraan pultataan antenniputkeen, tuleeko jotain vastaavia ongelmia.

  Paneelia voisi siis kokeilla myös räystää reunaan tai seinään. Ei tule maadoitus ongelmia.

  Kuten yllä mainitsin, itse tykkäisin, että Huawei saa "maata" koksin kautta. Siitä ei pitäisi olla haittaa, vaan ehkä jopa hyötyä muidenkin häiriöiden varalta.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2014
 13. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Mastoputkea tuskin on maadoitettu, kokeilen seuraavaksi vaikka pitää johdot käsin irti putkesta. Paneeli olis helppo laittaa vaikka räystääseen tai tallin seinään sisäpuolelle, ulkoseinä on just väärään suuntaan.
  Lähin 1800 verkko on kempeleessä, se ei aiheuta ongelmia.
   
 14. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Siis ANTENNI irti mastoputkesta, Teippiä väliin. Koksi-kaapeleiden SUKKA on KYTKETTY antennin metalli runkoon, siellä antennin etu-osassa. Onko suojakuppi, joka lähtee helposti irti?

  OffTopic: Olisi kiva nähdä, miten johdot on juotettu, siis keskijohto ja sukka, saatko kuvan tänne.
   
 15. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
 16. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Juuri niin, sähköisesti irti. Kaapelit ei haittaa, mutta esim liitin ei saa koskettaa
   
 17. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Sitten se metalliverkko taakse.
   
 18. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Eristämällä muutamalla kierroksella sähköteippiä apua oli n. 1db verran, nyt 7-8. Edelleenkään en löytäny isoa alumiini-/metallilevyä tms. millä kokeilla sitä peittämistä, pyöräkorista ei mitään apua vieläkään. Arvo hyppää heti -13 kun ottaa kädellä antennista kiinni :eek:

  1 PLMN: 24491
  2 Service status: Valid service
  3 RSSI (dBm): -53
  4 RSRP (dBm): -78
  5 RSRQ (dB): -7
  6 Roaming: No
  7 Band: LTE800

  [​IMG]

  EDIT: kokeilin myös saunalahden liittymällä, alle -10 ei löytynyt mistään suunnasta, elisan kartan mukaan 1. tähden lte-kuuluvuus.
   
 19. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Meneepä vaikeaksi. UHF ANTENNEISSA on sellainen takasuja.
  Elisa näyttäisi olevan suoraan etelässä ja sitten kaakossa. Myös Tupos on, mutta paikan arviointi vaikeeta kännykän ruudulta. Sinulla on vanha Sauniksen kortti? Pitää olla uutta sarjaa, ei roamaava. Soita saunikselle tukarien sijainti tiedot
   
 20. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Kortti on uusi, mut silti roamaava. Tilasin sen poyntingin x-pol antennin, katotaan miten sillä toimii. Onneksi on 14pv testiaika, tuo suunta-antenni ei näytä ton soneran kanssa toimivan oikein, varmaankin sen palautan. Jos ei ala silläkään toimimaan niin kokeilen uusiksi sen saunalahden uudemmalla ei-roaming kortilla.
  Noilla viimeisillä arvoilla kuitenkin esim. netflix toimii bufferoimatta super-hd laadulla joten sinänsä riittävä, kuitenkin kaivelee se "puuttuva 130mbs" mitä tosta pitäis saada (tiedän, ei tule 800 verkossa onnistumaan).
   
 21. hpguru

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2009
  Viestejä:
  847
  Mobiiliverkossa nuo jopa 150 Mbps -nopeudet ovat aina teoreettisia ja niihin ei päästä juurikaan. Myynti silti käy, koska ihmiset ovat katsoneet liikaa mainoksia. Saman toisto muuttaa mielikuvia. Se tietysti kaivelee, kun makselee 150 Mbps -kaistasta ja saakin vain 20 megaa. Kiinteässä lienee helpompi päästä maksimiin (täällä 100 Mbps kiinteä aina 95 Mbps).

  LTE-verkossa kuitenkin samaan tapaan kuin 3G-verkossa jaetaan alueen kapasiteetti tukiaseman käyttäjien kesken. Mitä enemmän ihmisiä siirtyy LTE-verkkoon, sitä nopeammin nopeudet laskevat jopa pohjalukemiin.

  Ei ole mitään nopeutta, jonka operaattori lupaa. Heidän vaihteluväli LTE-verkolle on 5-80 Mbps ja yhteytesi toimii operaattorin lupauksien mukaisesti. Jos haluat parempaa vastinetta, olet valinnut vääränlaisen internetyhteyden. LTE 800 -kaistalle kannattaa hommata 50 Mbps -nopeus, sillä juuri sen nopeampaan ei verkko pysty. Ei siis kannata maksaa maaseudulla 150 Mbps:stä, kun 800-taajuudella pääsee tuolla teoriassa vain puoleen (75 Mbps).
   
 22. Makis

  Rekisteröitynyt:
  25.06.2009
  Viestejä:
  700
  Ja tuo nopeus vaatii, että signaali on niin hyvä, että yhteys käyttää 64QAM:ia modulaationa. Joskus laskeskelin, että tuossa puhutaan jostain 2-2,5 kilometrin säteestä ihannetilanteessa maston ympärillä. Kelit, maastoesteet ym tietysti vaikuttavat negatiivisesti. Ja muut käyttäjät, koska tuo on solun nopeus.
   
 23. skl^

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2003
  Viestejä:
  1 556
  Sinänsä selviä asioita mulle, hyvä että selvennät muille. Ite myyn kaikkien operaattoreiden liittymiä tälläkin hetkellä eikä tuo yllätyksenä tullut. En maksa liittymästä itse senttiäkään joten tietysti otin nopeimman mitä löytyy. :smoke:

  Kyse tässä on enemmänkin siitä et vauhti ja arvot ei vastaa toisiaan (RSRQ on huono, tiedän mut kai 7-9 ja latauksen aikana 10-12) pitäisi enemmän antaa? Masto jossa olen kiinni sijaitsee ~2.8km päässä ns. syrjässä, kaukana kylän keskustasta, ei siellä päinkään missä sen olisin alunperin olettanut olevan. Tuon alemmassa postauksessa mainitun 2-2.5k säteellä mastosta on maks. 100 taloa, tuskin kaikissa soneran 4G käytössä ja kylä noin muutenkin hyvin DNA-painotteinen, joten kaistaa luulis enemmänkin riittävän kun signaali kunnossa.

  Antaa nyt olla tämmösenä kunnes Poynting saapuu, kokeilen sen suunta-antennin verkkovirityksen vielä jossain vaiheessa kunhan löydän sopivan palasen jahka ehtii ennen palautusoikeuden päättymistä.

  EDIT: _JOS_ tänne oikeankin netin saisi en leikkis näiden liittymien kanssa hetkeäkään, paremmin nämä on toiminu kuin denarin adsl, pl. saunalahden liittymä mut se johtunee roaming-simmistä.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2014
 24. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Ensiksi, hpgurun juttihin voi huoletta suhtautua "huumorilla".
  Hpgurun takki taitaa kääntyä, nopeammin, kuin kellään politikolla. :-)

  Testailin tänään Pälkänneellä, jossa Veccu epäili "maajussien lypsykoneiden" vievän kaiken kaistan. Miellenkiinnosta kävin sen kautta, kun palasin Tampereelta. Minä ja Veccukin saatiin Laitikkalassa Tammikuun alussa 50 / 20 luokan tuloksia. Nyt, kun Elisa teki tukiaseman aivan kylälle, niin nopeudet putosivat radikaalisti. 20M saavuttaminenkin on lähes mahdotonta.

  Tuli todennettua toi CrossTalk (ylikuuluminen) ihan käytännössä. Pälkänteen harjun päällä (Vesitorni), huonoin tulos, kuin missään lähiympäristössä. Vaikka signaalista voimakkuudesta ei jäänyt kiinni
  Miksi? Siksi, että Pälkänteen Harjun päälle kuuluu myös Kangasalan ja Laitikkalan mastoista signaalit, kuten muutaman sadan metrin päästä Pälkänteen omastakin mastosta. Kaikki siis samalla taajuudella. 10Mb saavuttaminen oli hankalaa.
  Kun pääsin alemmaksi, S-marketin pihaan, jos 50M napsui rikki. Mastokin löytyi, on Lastenlinnasta, joen toisella puolen.
  Maston vieressä myös 50/20M tuloksia.

  Tästä CrossTalkista tulee oikeasti iso ongelma. Pitää erityisesti keskittyä antennin suuntiin ja antennin sivu ja takavaimennuksiin. Monessa paikassa tikulla tai akku-mokkulalla on turha haaveilla yli 20Mb latausnopeuksista. Pitää olla hyvin suunnattu antenni.

  Hpgurulle tiedoksi. Kyse ei ole aina "kaistan loppumisesta" . Pälkänne on hyvä esimerkki, kun siellä on 800Mhz verkko nyt loppuunrakennettu. Lisää ei tule, ennenkuin 700Mhz taajuudet vapautuu. Sitten taas löytyy kaistaa ja taajuuksia.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2014
 25. Makis

  Rekisteröitynyt:
  25.06.2009
  Viestejä:
  700
  Miten huonosti tuo verkonsuunnittelu on oikein tehty? Jos crosstalk olisi noin iso ongelma yleisesti, niin eihän 4G-luureja voi kohta käyttää kaupunkien keskustoissa ollenkaan.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti