800Mhz 4G LTE kokemuksia ja nopeuksia

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja timitomi, 04.01.2014.

 1. Jeps, kyllä näyttäisi julkinen olevan, kävin juuri liittymän hakemassa. Tuosta pisteet DNA:lle. Muutenkin täällä missä asun niin toimii huomattavasti paremmin mitä saunalahti nykyisin, 94/45m antaa nyt.
   
 2. IcePen

  Rekisteröitynyt:
  02.06.2000
  Viestejä:
  6 567
  Jos peli toimii palvelimenkautta joka ei ole siellä kännykkäverkossa niin silloin nattaus ei välttämättä ole ongelma joten se että pelit toimii Ipv4:n yli ei vielä kerro kaikea.
   
 3. pote79

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2003
  Viestejä:
  118
  Viimeisin mittaus LTE800 verkossa. Päätelaitteena Huawei E5186. Matkaa tukiasemaan 1km+. [​IMG]
   
 4. Onko muuten tullut jotain hyviä uusia 4G modeemeja hiljattain? Vaatimuksena olisi siltaava tila, 1Gbit lan-portti ja luotettava pätkimätön toiminta. Toki voi noita uusia 300mbit+ nopeuksiakin tukea, mutta harvemmin niihin kuitenkaan pääsee joten en pidä välttämättömänä. Eniten nyppii nykyisessä Huawei B593s tuo pingin epätasaisuus (normaalin internet-pingin päälle 1-10ms random ping modeemilta) ja siltauksen puute.
   
 5. kekra

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2010
  Viestejä:
  673
  Ohessa oma mittaukseni kännykällä (Ace 4). Signaali on heikompi kuin sinulla, mutta nopeus parempi. Matkaa tukiasemaan 800m +.


  http://www.speedtest.net/my-result/a/2201300287

  Signaaliarvot.

  http://u.kahvipaketti.com/u/80453032953.png

  Halpa kännykkä näyttää peittoavan reitittimen nopeudessa. Siitä on omiakin kokemuksia.
   
 6. pienari

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2001
  Viestejä:
  1 495
  Toisinaan kyllä niin näyttää olevan.
  Omasta ACE4 puhelimesta ei näy enää taajuudet cellmapperista.
  Millä asetuksilla ne sinulla näkyy?.
   
 7. kekra

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2010
  Viestejä:
  673
  Rootattu Ace 4, cellmapper 5.0.1, service moden kun täppää näytölle, näkyy taajuudet n. 5sek ajan, ja sitten häviää. Ehtii juuri ja juuri ottaa kuvakaappauksen.

  Edit: Api.4.2 päällä näyttää kokoajan noi taajuudet, ilman service modeakin. Enpä ole tuota aiemmin hoksannutkaan, kun en juurikaan tuota api.4.2 modea käytä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2016
 8. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Ei ne kuulukkaan näkyä näytössä kuin 5sec mutta osassa puhelimissa saattaa jäädä näytölle ja se aiheuttaa ongelman kun ei päivity. API 4.2 ei ole tuettu Samsungilla vaikka sitä on korjattu että näyttää tietoja oikein. 4G:ssä saattaa toimia, 2G/3G ei toimi.
   
 9. Trappist

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2014
  Viestejä:
  17
  Kuitenkin DNA:n ja Soneran perustama Yhteisverkko rakentaa Huawein romppeilla koko Itä- ja Pohjois-Suomen. DNA varmaankin tähän saakka käyttänyt Ericcsonia siksi, että kun on ollut asiakas perustamisesta lähtien ja koko infra thety Ericssonin varaan aina GSM-ajoista saakka, on Ericssonin ollut helppo tehdä tarjous vuosi toisensa perään, jossa on edullisempaa vain päivittää olemassaolevaa sen sijaan, että ostetaan hitonmoinen läjä uutta rautaa Nokialta tms. ja integroidaan sitä Ericssonin sekaan hankaloittaen ylläpitoa. Yhteisverkko taas rakennetaan kokonaan alusta uudelleen, jos olen ymmärtänyt oikein, joten kiinalaisten on/oli helppo tehdä halvin tarjous Kiinan valtion antamien nollakorkoisten investointilainojen tuella. Huaweihan on läheisissä kytköksissä Kiinan puolustusvoimiin ja on siten valtion erityisessä suojeluksessa, mistä syystä Anglo-saksisessa maailmassa firman tarjouspyyntöjä on evätty tietoverkkovakoilusyytösten vuoksi.
   
 10. TJ74

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2015
  Viestejä:
  354
  Huaweilla on Lean Carrierieriä vastaava teknologia. Huawei on verkkopuolella tullut Ericssonin ja Nokian takaa lujaa ja ohittanut nämä markkinaosuudessa. Nokialla ja Ericcsonilla on suuria vaikeuksia pysyä perässä. Mitä moni ei tiedä, on se että Huawein verkkopuolen teknologiaroadmapit ovat teknisesti edistyksellisempiä ja kunnianhimoisempia kuin Nokian ja Ericssonin.Tämähän vain kertoo siitä että, yhtiön henkilöstö/rahalliset/tekniset- resurssit ovat niin paljon suuremmat kuin pohjoismaisten kilpailijoiden.
   
  Viimeksi muokattu: 03.10.2016
 11. Trappist

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2014
  Viestejä:
  17
  Huawei on 'ostanut' paljon markkinaosuutta ja liikevaihtoa ottamalla kontolleen 2- ja 3G verkkojen päivityksiä Afrikassa ja Aasiassa. Nokia ja Ericsson ovat näyttäneet luopuneen noista todella matalan katteen tarjouksista suosiolla ja panostaneet enemmän LTE-päivityksiin, joissa vielä ainakin taannoin marginaalit olivat ihan eri luokkaa. Nyt toki LTE-hinnatkin ovat tulleet alas. Teknisesti ei tukiasematuotteilla ole merkittävää eroa tänä päivänä, ymmärtääkseni. Kaikilla firmoilla löytyy vaikka mitä LTE-A+ 'lean carrier' yms. softapäivityksiä päälle, jos vain asiakas ruksii ruutuja tilatessa.

  Nokia on kaiketi ainoana infra-toimittajan jo tuonut markkinoille 5G-tukiaseman. Ostajia ei tosin taida vielä olla. Panostus näyttää eurooppalaisilla olevan muutenkin yhä enemmän palveluliiketoimintaan tällä hetkellä. Jostain kun sitä rahaa pitää nyhtää, kun LTE:tä ei enää asenneta entiseen malliin ja Huawei on polkenut hinnat alas. Mutta ehkä tämä menee off-topic.

  Yhteisverkko taitaa nyt olla täällä Lappeenrannassa aktivoitu -- esim. välillä verkko katosi muutaman päivän ajan ajoittain ja puhelin näytti operaattorina 'DNA Sonera,' mutta nyt on taas 'DNA' -- ja nopeudet ovat parantuneet. Ylöspäin menee nyt täydet 50Mb/s, johon aiemmin ei päästy, mutta alaspäin ei ole tietoa, kun rajoitin hakkaa samassa viidessäkympissä.
   
 12. Mobiiliverkkopuolella on homma muuttunut radikaalisti vuosien varrella ja täytyy muistaa että kokonaisuudessaanhan tuo sisältää joskus hyvinkin laajoja kokoaisuuksia mitä operaatorit ostavat. Eli raudan valmistuksesta painopiste on siirtynyt yhä enemmän ohjelmistoihin ja oheispalveluihin. Jotkut operaattorit hoitavat suurimman osan verkkonsa ylläpidosta ja operoinnista itse kun taas toiset ovat ulkoistaneet koko hoidon laitevalmistajalle ja operointi hoidetaan keskitetysti jostain maasta x jossa sijaitsee laitevalmistajan operointikeskus ja samasta keskuksesta voidaan hoitaa useamman eri asiakkaan verkkoja. Tälläisessä saadaan helposti niin huomattavia synergiaetuja (varsinkin jos tuo keskus sattuu sijaitsemaan jossain halvan työvoiman maassa) että kokonaispaketin voi tarjota huomattavan edulliseen hintaan verrattuna siihen että operaattori kouluttaisi/palkkaisi omaa henkilöstöä tähän tarkoitukseen. Tosin kriisitilanteissa voi sitten miettiä kuinka hyvä tälläinen ratkaisu on huoltovarmuuden kannalta mutta sijoittajille tämä on yleensä toissijainen seikka varsinkin jos sattuvat itse olemaan eri maassa. myöskin raudan omistuksessa voi olla erillaisia järjestelyjä esim vaikka että varsinainen rauta on leasinki periaatteella jolloin laitevalmistaja käytännössä omistaa tukiasemainfran mutta sen käyttöoikeus on operaattorilla. näin verkon korjaus ja päivitys voi olla laitevalmistajan vastuulla ja siitä maksetaan sovittu korvaus ajalta x.

  Kuten aikaisemminkin täällä mainittiin niin tämän lisäksi muo mobiiliverkot on aikamoinen lisenssihelvetti ja käytännössä jokainen tukiasema vaatii nipun erillaisia lisenssejä toimiakseen. Paljolti riippuu siitä mitä operaattori haluaa verkoltaan, osa lisensseistä on selvästi käyttäjälle näkyviä ominaisuuksia kun taas osa on pelkästään ylläpitoa helpottavia ominaisuuksia.
   
 13. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  [​IMG]

  Dna kotinetti B315 reitittimellä. Todella huonot SINR arvot, paranee kun vie ison ikkunan viereen olohuoneeseen. Silloin on noin 8dB. Lähin asema on n. 2,5 km päässä

  Latausnopeus aamulla (n. klo 7.00) oli parhaimmillaan 20mb, (2mt/s). Mutta mitä lähemmäs päivää mennään, latausnopeus laskee, ei väliä mikä SINR arvo on.

  Oon kokeillut eri taajusalueita.

  Mikä neuvoksi?
   
 14. TJ74

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2015
  Viestejä:
  354
  Näyttäisi, että töitä on edessä. Jostakin voi aina aloittaa. Ekaksi voisi operaattorin kuuluvuuskartoista arvioida mikä palvelutason pitäisi olla. Sitten älypuhelimen nettitutka sovelluksen karttapohjasta katsoa mitä nopeuksia muut ovat saaneet alueellasi. Jos edeltävää mittausdataa ei ole, pitää itse suorittaa riittävät mittaukset. Muodostetaan siis käsitys mitä nopeuksia voi edes tavoitella. Sitten onko oma tekniikka kunnossa, laitteet, liittymät, kaapelit, antennit tms. Eikä tämäkään välttämättä riitä. Kaikki ongelmat eivät johdu omista vehkeistä vaan jossain vaiheessa on ymmärrettävä, että esim. loputtomalla antennin säätämisellä ei tilanne parane. Tällöin on alettava selvittää asiaa vastapelurin eli operaattorin puolelta.
   
 15. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Modeemi LILD foliokassiin, ja sinne ikkunalle kokeilemaan. Tuleeko paremmin jostakin suunnasta?
   
 16. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  Katsoin nettitutkasta keskiarvon, 10500 kb/s tienoilla oli.

  Puhelimen 4g yhteys antaa ihan samat arvot. Menin autolla maston viereen ja kiertelin ympäri kylää, antaa näin päiväs aikaan 3-5mb. Mutta kun menin viereiseen ''kylään'', missä on varmasti vähemmän käyttäjiä, josssa myös dna masto, ja siellä kokeili, antoi 30mb.

  Dna:n kuuluvuus kartasta kun katsoo, niin hyvin tulee 4g lte tänne alueelleni.

  Soitin asiakaspalveluun, ja kerroin että aamu klo. 6.30 aikaan latausnopeus oli 20mb. Mutta näin ihmisten aikaan jää sinne alle 2mb.

  Kertoi että kävijämäärä oli 3 kertaistunut siinä ajassa.

  Tiedän, että arvot on huonot, mutta näillä tutkimuksilla mitä olen tehnyt, tuntuu että suurin syy on siinä että käyttäjiä on liikaa siihen nähden, mitä masto antaa myöden. ( Ei ole mitään hajua miten tämä masto ja 4g yhteydet toimii käytännössä)
   
 17. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Oletko kokeillut CellMapperiä? SIeltä näet mistä signaali tulee jos kartoitettu alueellasi. Jos ei oo, lataa sovellus ja tallenna tukiasematiedot siihen. Kun näet kuinka suuren alueen se peittoaa niin voit arvioida helposti miten ruuhkassa se on. Yksi tukiasemasolu 800Mhz maksimi on pääsääntöisesti 75Mbps ja tietää sen että ei sitä monellekkaan jaeta... Ei monta Netflix siihen mene.
   
 18. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  Tuo tukiasemasolu missä itsekin asustelen, peittää n. 4 neliökilometrin alueen, jossa sillä alueella on asuntoja n. 200. (ARVIO) jos ei jopa enemmän.
   
 19. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Siitä voi laskea kuinka monta käyttää juuri DNA:ta, mitä öiseen aikaan tulee? Onko sielä muiden operaattorienkin LTE tukiasemia? Kanattaa vilkaista niitäkin.
   
 20. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  Soneralla ja Elisalla oli samassa mastossa, kummatkaan ei yllä aivan sinne missä asustelen. Toinen peitti vain vastakkaista suuntaa ja toinen peittosi samasta alueesta puolet DNA:n kanssa. Täytyy yöllä/aamuyöstä laittaa nopeustesti käyntiin.

  Mutta jos maalaisjärjellä ajattelee, eihän tuossa ole mitään järkeä että 75mb jaetaan, esim. 20 hengen kesken? :D

  Paljonko 1800mhz antaa nopeutta jaettavaksi?
   
 21. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  Noh kylmästi jakaminen toimii noin... Siksi liittymä on halpa ;) Jaettua kaistaa se on ja siitä sillä mennään. Toimintavarmuus lähes olematon mutta halvalla saa.

  1800Mhz puolella on sitten se 20Mhz eli 150Mbps suurinpiirtein per solu. Lisäksi jos oot liian kaukana tai varsinkin kahden tukiaseman välillä näkyy nopeudessa koska häiritsee toisiaan. Riippuen tokin miten tukiasemaa käytetään. WLAN on hyvä esimerkiksi kotona, kokeile kuinka paljon laitteita saat siirtämään vaikka Youtubea jos ulkolinkki on 100Mbps? Kyllä se siinä näkyy ettei montaa jaksa. Toki LTE tukiasemat vähän tehokkaampia ja kaliimpia mutta samanlaisia ongelmia tulee. Langaton on langaton.
   
 22. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  Ennen ei ole hajua miten nämä yhteydet toimii, mutta kun nyt asiasta ottanut selvää, niin on päässyt asiasta jyvälle.

  Soneralla näytti olevan 1800mhz taajudet, mutta ne juuri peittivät vastakkaiset suunnasta.

  Onneksi tässä on 2kk aikaa purkaa sopimus, jos ei nopeus miellytä. Dna:lta ei taida saada adsl liittymää tänne, mutta soneralta saa 8mb.

  Jos tuota SINR arvoa saisi paremmaksi, esim. lähelle 20dB, auttaisiko se tässä tapauksessa nopeuteen?
   
 23. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  SINR ja RSRQ:ta kannattaa katsoa. RSRQ paremmaksi paranee SINR. Häiriöt pois yhteydestä vaikka foliolla... (Joskus oikeasti toimii). Mutta riippuu paljon sijainnista jne...

  1800Mhz tosiaan vaan yhteensuuntaan? Oletko kokeillut vaan katsonut jonkun muun kartoittamaa? Älä luota ihan täysin CellMapperiin jos ei sun suunnassa kartoitettu vaan kannattaa kokeilla :)
   
 24. JonuR

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2014
  Viestejä:
  21
  Vuorata koko reititin foliolla? Nähtävästi Soneran sivuilla lupaa tänne 'erittäin hyvän' yhteyden, 4G 10-80Mbt/s. Tarvitsee varmaan koittaa soneran 4G jos toimisi paremmin..
   
 25. olkitu

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2014
  Viestejä:
  2 470
  No ehkä ei koko reititintä ellei oo ulkoisia antenneja :) Ei faraday häkissä mikään sitten toimi mutta jos tulee monesta suuntaa toinen suunta yleensä häiriötä täynnä. Kannattaa just kokeilla Soneraa vaikka Prepaidinä, ei siinä paljon häviä jos ei toimikkaan. Paras on kokeilla ja hyvä samalla päivittää CellMapperiin solut jos joku muu kyselee. Tehdään yhdessä paras kuuluvuuskartta!
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti