4K-näytöt

Viestiketju alueella 'Rauta' , aloittaja jjx, 24.11.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. General Lee

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  2 926
  Hometheatergeeksillä on useampi video hyvää juttua HDR:stä jos kiinnostaa syventyä asiaan:


  Tosiaan HDR-telkkuja on montaa laatua. Tällä hetkellä valtaosa myynnissä olevista LCD-malleista yltää korkeintaan 1000 nitsin kirkkauteen tarvittavilta osin, mutta näissä on heikohko mustan syvyys, ja taustavaloratkaisun laadulla on aika paljon merkitystä. Dynaamisen FALD-taustavalaistuksen ledimäärät kasvaa kalliimmissa malleissa, ja niissä pitäisi sitten olla vähemmän valovuotoa. Käytännössä kuitenkin vain OLED pystyy pikselitasolla erittelemään pikimustan ja vitivalkoisen luomatta ympärille jonkinlaista taustavalohehkua. Valitettavasti OLED vuorostaan ei vaikuta vielä taipuvan 1000 nitsin kirkkausluokkaan, joten käytössä on kaksi eri standardia LCD ja OLED-paneeleille.

  En pitäisi turhaa kiirettä HDR:n suhteen vielä kun tekniikka on jokseenkin lapsenkengissä, ja halvimmat mallit joita valmistajat päivittelevät "HDR-tuetuiksi" eivät ehkä anna kovin hyvää kuvaa tekniikan potentiaalista. Olisi se kuitenkin kiva, että PC-puolellekin saataisiin HDR-tuettuja malleja edes hintakategorian yläpäähän, kun tällä hetkellä niitä ei taida olla vielä ainuttakaan. Peleihin alkaa vissiin tulla tukea tämän syksyn myötä ainakin konsolipuolella.
   
 2. salamoi

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2016
  Viestejä:
  20
  Jostain syystä HDR Premiumista ei meinaa löytyä kunnollista määritelmää mistään. Paras mihin olen törmännyt on tämä (sivun vasemmassa laidassa olevat infoboksit):
  http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-the-best-4k-screens-for-hdr-gaming

  Mutta tässäkin näyttää menneen LCD:n ja OLED:in minimikirkkaudet väärin(päin). Tuossa artikkelissa kuitenkin kerrotaan vähän HDR:n hyötyjä, joten kannattaa vilkaista.

  HDR on siitä ongelmallinen, että sitä ei oikeastaan voi demota ilman oikeaa HDR näyttöä. Ei siis voi tehdä videota tai kuvakaappausta, joka esitetään normaalilla näytöllä. HDR on vähän samanlainen juttu kuin virtuaalitodellisuus siinä mielessä, että sekin pitää nähdä (tai kokea) ennen kuin sen idea ja potentiaali avautuu. Kuvia kyllä löytyy, missä tekniikoita yritetään verrata, mutta näidenkin katselussa pitäisi muistaa, että oikeasti se kuva näyttää vielä paremmalta kunnon vehkeillä. Hiukan sama asia, kuin yrittää näyttää TN näytöllä, miksi IPS on parempi.

  Itse olen nähnyt LG:n OLED HDR telkkarin demo materiaalia verkkokauppa.comissa ja olihan se vaikuttavaa. Toki myymäläoloissa mikään telkkari ei ole parhaimmillaan.

  Jostain artikkelista muistan myös lukeneeni, että OLED:n paremmuus tulee esiin etenkin SDR materiaalilla, koska se pystyy esittämään mustat mustina. Sen sijaan HDR käytössä LCD saattaa olla jopa parempi (vaikuttavampi), koska siinä on suurempi huippukirkkaus. Varmasti riippuu myös katselupaikasta, mikä on paras; valoisassa olohuoneessa LCD on varmaan parempi, mutta pimennetyssä leffahuoneessa voisin olettaa OLED:n voittavan.
   
 3. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Nyt on viikonlopun verran katseltu 4K kuvaa OSX:ssä 24" Samsung U24E850R näytöltä ja varsin mainiolta näyttää desktop-käytössä.

  Samsungissa on kaikki IPS:n normaalit ongelmat ja hyvät puolet, eli kohtuudella IPS-glow:ta ja nurkat hohtaa pimeässä mustalla ruudulla. Värit ovat kutakuinkin kohdallaan ja saturaatiot ainakin silmämääräisesti ovat "hyvät". Itse en katso lainkaan leffoja ruudulta ja jos pelaan, niin pelaan tyyliin CIV V tai jotain vastaavia. Doom 3:sta ei tule pelattua ikinä, joten itseäni haittaa aika vähän. Tiesin jo ostaessani huonot puolet, mutta järkevän hintaisia vaihtoehtoja ei oikein ole, joten tämä oli tietoinen kompromissi niillä vaihtoehdoilla mitä markkinoilla on suhteessa omiin haluihin ja maksuvalmiuteen.

  Kun ainoa mielestäni kelvollinen vaihtoehto tuntuisi olevan 5K iMacin osto, joten aika huonosti on asiat markkinoilla, kun pitää kokonainen tietokone ostaa, jotta saa siedettävän näytön. Pitää siis selvitä paskalla, kunnes irtonäyttöjen valmistajat

  Muutenkin käytän Philipsin älylamppuja huoneen iltavalaisuun, niin täysin pimeässä ei tule katseltua ja kun valkoinen seinä kohtuudella valaistussa huoneessa heijastaa näytön takana aina valoa, niin tuo taustavalon lievä epätasaisuus katoaa melkolailla täysin mustalla. Ja toki kirkkaalla kuvalla se ei näy muutenkaan.

  PWM taustavaloa en pysty itse huomaamaan kun käytän tätä n. 50% kirkkaudella (200nits maksimikirkkaus). Yritin iPhonen 240FPS kameralla saada sen välkettä kuvattua, mutta en onnistunut.

  Saan toivottavasti kalibraattorin ensi viikolla lainaan työkaverilta.

  OSX:n skalaus on kyllä mainio. 1920x1080-mode, eli 200% skaalaus on todella terävää ja olen tyytyväinen, että tuli valittua 24", eikä isompi 28" versio. Muut skaalausmahikset ovat 2304x1296, 2560x1440 ja 3008x1692. Näistä kaikki olisivat sinänsä käytettäviä, mutta näytön DPI on vaan yksinkertaisesti liian matala, jotta teksti näyttäisi skaalauksen jälkeen niin veitsenterävältä, että itse tykkäisin noita käyttää. Tarjolla on myös huononäköisille 1504x846 mode. 28" ruudulla haluaisi varmasti käyttää jotain noista isommista moodeista ja tekstin terävyys kärsisi.

  Muita huomioita: Jalusta on aika syvä ja näyttö on selkäesti lähempänä naamani kun oletin. Tämä kompensoi varsin tehokkaasti kokoeron edelliseen 27" ruutuun verrattuna. Jalustan tukevuus ja säädettävyys ovat varsin pätevät. Aivan pöydän tasoon näyttöä ei saa laskettua, vaan säätövara on n. 10-20cm välillä pöytätasosta näytön kehyksen alareunaan.

  USB:
  USB3 hubi tuntuu myös toimivan: Sandisk Extreme 64GB saavutti 6GB tiedoston siirtotestissa ~260MB/s lukunopeuden, joten suurempia valittamisia ei ole.

  Näytön asetuksista pystyy kääntämään "super charging" moden päälle kahdelle sivussa olevalle portille. Benchmarkkasin tuotakin kun kerran muro olen, mutta en kyllä löytänyt mitään mielenkiintoista, enkä keksi mitä tuo asetus tekee.

  Nexus 5, Android 6.0.1 käyttiksellä ja "Ampere" softalla kertoo, että ~45% lataustilassa oleva nexus latautui n. 300mAh virralla ja USB max Current näytti olevan 500mAh. Eli mikään pikalaturi tämä ei kyllä tunnu olevan.

  Kun asetin toisen sivuporteista Super Charging modeen ja toisen jätin normaaliin tilaan, en huomannu eroa latauskäytöksellä niiden välillä näyttö päällä tai pois.
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2016
 4. anttix

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  141
  Mahtaako nykyään olla simppeli juttu ajaa vaikka 3440×1440 kuvaa 4k näytön keskelle 1:1 pikselitiheydellä? Tietty korkean virkistystaajuuden 40" näyttöjä saa vielä odottaa, mutta noin muuten tuntuisi järkevämmältä (ainakin näin sekakäyttäjänä, ei hc pelaajana) kuin ostaa ultawide, ja sama vääntö näyttiksessä riittäisi kuin sille ultrawidelle.
   
 5. All-Bran

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2008
  Viestejä:
  586
  NVIDIAn näyttiksillä ei ole ainakaan mitään ongelmaa. Syöttää NVIDIA Control Panelissa custom resoluution ja laittaa skaalausasetukseksi "No scaling". Ja skaalaus aina näytönohjaimella. Omalle 4k näytölleni saan noin 103 cm nurkasta nurkkaan kokoisen 3440x1440 kuvan. Joka sivulla on leveät mustat palkit, mutta kuva on terävä.
   
 6. General Lee

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  2 926
  Näytöstä riippuen onnistuu varmaan 1:1 sitäkin kautta.

  Itse olen välillä kokeillut 3840x1600 resolla pelailua, se onnistuu ilman skaalauskikkailuja, mutta vie toki vähän enemmän tehoja. Voihan sitä pystyresoa pistää vielä pienemmäksi jos huvittaa. Itse en vaan ole nähnyt järkeväksi puuhaksi 40" näytölläkään, täysi 16:9 tuntuu vaan paremmalta elämykseltä.
   
 7. maarek

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2002
  Viestejä:
  1 691
  HDR+ ? Mikä tuo on? Siis eihän tuo mikään speksi ole? Joku valmistajien oma juttu tyyliin "natural motion ziljoona biljoona + +"?
   
 8. Nukiuchi

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  180
  Juurikin se. Yleensä se ilmeisesti tarkoittaa, että telkku jossain määrin ymmärtää sitä HDR-metadataa, mutta ei osaa näyttää sitä oikeasti HDR:nä. Tai sitten se yrittää näyttää mitä tahansa kuvaa "HDR"nä, mene ja tiedä.
   
 9. Spedelinko

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2015
  Viestejä:
  17
  Osaako kukaan kertoa miksi Xbox one s ei suostu löytämään 4k resoluutiota Philips bdm4065uc-näytöllä? Yritin tuossa illalla yhdistää mukana tulleella hdmi-piuhalla kumpaankin hdmi-porttiin, mutta ainostaan 1080p on maksimi. Tietsikka on dp 1.2:ssa kiinni..
   
 10. HarriK

  Rekisteröitynyt:
  07.08.2001
  Viestejä:
  29
  Xbox laittaa luultavasti kuvaa ulos 4k ja 60Hz, mutta monitorin HDMI:t ei ole 2.0 joten tukevat vain 30Hz. 4k ja 60Hz on tuettu ainoastaan displayporttien kautta.
   
 11. ^¼Ïb|öVy禺Êëá:sü«g»

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2016
  Viestejä:
  220
  Lisättäköön vielä että xboxin ja näytön väliin tarvitsee aktiivisen HDMI->DP adapterin jos haluaa liittää boxin näytön DP liittimeen. Pelkkä HDMI-DP kaapeli ei käy.
   
 12. Spedelinko

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2015
  Viestejä:
  17
  Ai, perkele.. Minä kun muistelin, että tuossa näytössä oli hdmi 2.0. Onko laittaa kellään linkkiä tuollaiseen aktiiviseen adapteriin?
   
 13. malagon

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2006
  Viestejä:
  800
  Tämä kiinnostaisi itseäkin. PS4 pro tuloillaan ja ainoastaan 4k monitori missä ei ole hdmi2.0:aa. VK.com:ista löytyy https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...-Displayport-1-2-HDMI-2-0-adapteri-aktiivinen , mutta se on saanut hieman ristiriitaisia arvosteluja.
   
 14. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Jos Ps4PRo:sta haluat kaiken mahdollisen irti, myös HDR pelit / HDR-videot, niin adapteri ei riitä. DisplayPort 1.2 ei tue HDR-speksien mukaisia siirtoja.

  Eli tarvitse näytön, jossa HDMI 2.0a sisääntulo ja HDR tuki. PC/monitorinäyttöjä ei vielä sellaisia ole. Televisioita (aika pitkällä näyttölägillä) taas on.
   
 15. malagon

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2006
  Viestejä:
  800
  Juu tiedän. Ihan vaan testimielessä olisi ollut hauska verrata sitä ns. 4k kuvaa normaaliin full hd kuvaan. Kyllä se pelaaminen tapahtuu ison telkkarin ääressä, oli se sitten tämänhetkinen FullHD tai sitten tulevaisuudessa 4k.
   
  Viimeksi muokattu: 08.10.2016
 16. baabo

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2007
  Viestejä:
  597
  Pakko tässä kehua Dell UP2715K 5K näyttöä. Olen käyttänyt näyttöä 4 kuukauden ajan ja kuvanlaatu on edelleen uskomaton. 5K resoluutio on täydellinen 27" näytölle 2.0 skaalauksella. Skaalausta tukemattomat ohjelmat näyttävät yllättävän hyviltä. Windowsilla muilla kuin kokonaisluku-skaalauksilla ohjelmat näyttävät usein sumeilta skaalauksen jälkeen ja skaalaus toimii vaihtelevasti.
  Huonona puolena on kahden DisplayPort kaapelin vaatimus. Käytännössä näyttöä voi siis käyttää täydellä resoluutiolla vain pöytäkoneilla. Jos näytöstä tulee seuraava malli, niin siinä on varmasti tuki yhden DP 1.3/1.4 kaapelin käyttöön.
  Näytöstä on tällä hetkellä varmaan jonkinlainen poistomyynti käynnissä, kun näytön hinta oli vuoden alussa halvimmillaan 1500€ paikkeilla ja nyt hinta on noin 900€.
   
 17. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  BenQ SW320 tulossa. Ilmeisesti ensimmäinen 4K/UHD HDR-näyttö, joka ei maksa montaa tonnia (vs. Sonyn ammattivideonäytöt).

  [​IMG]
  - 4K tai UHD resoluutio
  - 99% AdobeRGB. 100% Rec.709
  - 14-bit sisäinen prosessointi
  - Delta-E ≤ 2
  - ilmeisesti sisäänrakennettu HDR-tuki
  - Valovoimasta, taustavalon kontrollista ja vastaavista ei vielä tietoa
  - Saatavuus: tammikuu 2017 (CES?)
  - Hinta: ?

  Eli hiljalleen näitä HDR-näyttöjä alkaa valua myös lähemmäs kuluttajamallistoa, vaikka tämä onkin vielä ammattinäyttö ja hinta lienee sen mukainen. Eli Q1/2017 lienee hetki, jolloin voi alkaa saada HDR:ää tukevia 4K näyttöjä, ilman että täytyy ostaa 4K televisio.
   
 18. eskimoe

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2008
  Viestejä:
  1 559
  Tulipa tilattua Acerin XB321HK monitori verkkikseltä. Onhan tämä oikein bueno näyttö mutta harmillisesti on kyllä vähän liikaa glowta/valovuotoa joten pistän palautukseen ensi viikolla. Mutta varmaan kokeiltava vielä onnea toisen yksilön kohdalla. :)
   
 19. The SW320 was already on display at the recent Photokina.
  Impressive display!
  They demonstrated the HDR mode with a clip of 'Life of Pi', gorgeous blacks and highlights, depth.
  Price they told me was 1399€.


  https://www.dpreview.com/news/6758360083/benq-announces-32-inch-4k-high-dynamic-range-monitor

  Tuo kommentoija on näemmä Saksasta, joten ehkä sitten luokkaa reilu 1500 euroa suomessa, mikäli tyyppi puhui totta?
   
 20. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Juuri luin TFT-Centralin vanhemman 4K/HDR-paneelipäivityksen. LG-paneelituotanto tuo ammatitasoisen 27" 4K/HDR paneelin tuotantoon toukokuussa 2017. Kuluttajakäytön 8bit+FRC paneeli tulee tuotantoon helmikuussa 2017. Vaikuttaa siltä, että parempilaatuisia 4K/HDR-näyttöjä saadaan sittenkin odottaa vielä pidempään, ellei nyt Samsung tai joku muu paneelituottaja repäise yllätystä.
   
 21. Cumbo

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2010
  Viestejä:
  1 506
 22. cips

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2011
  Viestejä:
  191
  Jos ei ole varaa 32" näyttöön (jota voi käyttää 100% skaalauksella normaalinäköinen normaalietäisyydeltä (40-50 cm)), varmaan tuolla pärjää. Mutta joutunee suurentamaan skaalausta.
   
 23. Cumbo

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2010
  Viestejä:
  1 506
  32" saattaa olla vähän isohko omalle pöydälle. Tällä hetkellä tässä on 27" 1440p. Lisäksi 28" -> 32" hinta tuplaantuu..
   
 24. Later

  Rekisteröitynyt:
  01.03.2005
  Viestejä:
  65
  28" mallit ovat kaikki TN-paneelilla, joten niitä ei kannata hankkia kuvankäsittelyyn. Siihen tarkoitukseen 24" ja 27" IPS-paneeliset tarjoavat parempaa vastinetta rahalle. Tosin pikaisella vilkaisulla verkkokaupan hinnat olivat sellaisella tasolla, että huh. Amazonilla on black friday / cyber monday -alennusmyynnit menossa, en tiedä onko 4k-näyttöjä näkynyt tarjouksissa mutta jossain vaiheessa luultavasti.
   
 25. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Philipsiltä tullut alle tontun 60Hz 4K VA-näyttö 32-tuuman koossa (ei HDR, ei >60Hz päivitystä):

  Philips Brilliance P-line 328P6VJEB
  http://www.philips.fi/c-p/328P6VJEB_00/brilliance-4k-lcd-naeyttoe-ja-ultracolor
  [​IMG]
  - 31.5-tuumainen 3840x2160 @60Hz, VA LCD, 3000:1 staattinen kontrasti, 300 cd/m2 maksimikirkkaus
  - väriavaruus n. 95% NTSC, 10-bittinen (en tiedä onko natiivi)
  - HDMI 2.0 MHL, DisplayPort, DVI, VGA, 4x USB 3.0
  - W-LED taustavalo

  Ei vielä arvioita, eikä mitenkään kriittiseen käyttöön, mutta ei ihan suolaisen hintainen (970€ nyt Suomessa).
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti