4670K, 4690K, 4770K & 4790K (Haswell)-kellotusketju

Viestiketju alueella 'Prosessorit, emolevyt ja muistit' , aloittaja escalibur, 02.06.2013.

 1. TurboJ

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2012
  Viestejä:
  236
  Ei minun 24/7 käyttö ole sitä, että taustalla pyörii koko ajan Prime95 small FFT. Haen sellaista vakautta, että järjestelmä ei kaadu / sovellukset temppuile ylikellotuksen takia missään olosuhteissa. Ja siihen käyttöön vaan kaipaisin luotettavaa testiä. En näe järkeväksi ajaa paljon suuremmalla jännitteellä kuin oikeasti olisi tarvis vain jotta joku Prime95 menisi läpi, varsinkin kun tuolloin tarvitsisi varmastikin jo custom loop vesijäähyä..

  edit: IBT löytyy näköjään versio 2.54 joka on vuodelta 2012. Löytyykö uudempaa versiota, vai tuotako olette käyttäneet?
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 2. tommyy

  Rekisteröitynyt:
  09.09.2013
  Viestejä:
  871
  Intel extreme tuning utility ihan hyvä vakauden testaukseen. Minimissään 12h olisi hyvä ajaa.
  Lämmöt suunilleen samaa luokkaa kuin pelatessa.

  Muuten kyllä samoilla linjoilla että kyllä kellotuksen pitäisi myös ibt:n kestää.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 3. lehtv

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2008
  Viestejä:
  10 584
  Jos koneen käyttö on pelikäyttöä, niin millä perusteella vakauden määrittäminen pelikäyttöä varten on vääristynyttä? Maalaisjärki sanoo että sehän on nimenomaan asianmukaista eikä vääristynyttä, ja puolestaan vääristynyttä on hakea jotain myyttistä 100% 24/7 vakautta vaikka koneen käyttö rajoittu pelaamiseen eikä mihinkään erityisen prosessori-intensiiviseen ja maksimaalista vakautta vaativaan työskentelyyn.
   
 4. lehtv

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2008
  Viestejä:
  10 584
  Nää on aina jossain määrin makuasioita. Oma toleranssi lämpötiloilla rasitustesteissä on melko korkea kun lämpötila normaalissa käytössä on kuitenkin alhaisempi. Riippuu vähän mitä koneella tehdään, esim. jos on joku videon renderöintikone tai muu työjuhta niin toleranssi on alhaisempi, jos taas pelikone niin toleranssi on korkeampi. Pelikoneen rasitustestaukseen sanosin että Haswellilla IBT:ssä max 85C kuumimmalla ytimellä, max. 80C Prime95 27.x:llä, max. 70-75C x264 testillä.

  Kyllähän muutkin kuin IBT ovat luotettavia riittävän pitkään ajettuina. OCN foorumilla suositaan tietääkseni x264 testiä yön yli ajettuna, ainakin sitä "virallisesti" suositellaan Skylake-kellotusketjussa.

  Tuo v 2.54 on se jota olen itse käyttänyt. Mutta on täysin OK käyttää jotain muuta testiä jos IBT tuottaa liian korkeat lämmöt, IBT kuitenkin aiheuttaa prosessorille enemmän kuormaa kuin tulet koskaan näkemään varsinaisessa käytössä. Jokainen kuitenkin määrittää itse oman kokoonpanonsa vaatimukset, ja jos koneen ei omasta mielestä tarvitse käydä vakaana ja viileänä IBT:ssä niin sitten ei tarvitse.

  Toki on aina hyvä hankkia mahdollisimman hyvin tietoa siitä, mitkä riskit ovat jos tyytyy vähempiin standardeihin - tässä tapauksessa oma käsitys on, ettei IBT:tä tarvitse läpäistä jos prosessori normaalissa rasituksessa kuitenkin käy viileänä ja vakaana. IBT on hyödyllinen nopea testityökalu kellotuksille jotka eivät käy kuumana. Syitä tähän voi olla monia, esim. halutaan säästää emolevyn virransyötön komponentteja liialta rasitukselta, tai tyydytään kevyempään kellotukseen koska ei jakseta viilata BIOS-asetuksia viimeisen päälle tai halutaan vain maksimoida kellotuksen suorituskyky per watti ja pyörittää tuulettimia hiljaisella RPM:llä. Lisäksi IBT on hyödyllinen alustavan vakauden testaamisessa vaikka kävisikin hyvin kuumana, esim 10 minuuttia IBT:tä kertoo kannattaako aloittaa pidempää Prime95, x264, Realbench jne. ajoa ollenkaan.
   
 5. TurboJ

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2012
  Viestejä:
  236
  Kiitokset lehtv:lle - siinä oli paljon asiaa. Noilla pääsenkin jo hyvin testaamaan.

  Mitä sanotaan adaptive voltagesta? Olen nyt tehnyt kokeiluja pelkästään manual voltagella, mutta olisi houkuttelevaa hyödyntää myös nuo virransäästötoiminnot. Se, että määrittää ainoastaan "turbojänniteen" adaptive-toiminnolla tuo peliin kuitenkin yhden muuttujan lisää kirjaimellisesti, eli jännitteen vaihtelut.

  Miten testata vakautta jos käyttää adaptive voltagea? Useimmat synteettiset testithän tällöin ohittavat BIOSiin asetetun maksimin ja lisäävät "itse" jännitettä yli rajan ja silloinhan lämmöt karkaavat. Monessa oppaassa suositellaan vaan testaamaan jännitteen raja-arvot manuaalivolteilla ja sitten vaihtamaan adaptiveen kun testaus on tehty. Mutta käsittääkseni näin ei ole takeita, että systeemi olisi yhtä vakaa kun jännite kuitenkin muuttuu käytössä. Ja lisäksi jotkin normaalit sovellukset voivat myöskin ohittaa tuon adaptive voltagen asetetun rajan. Onko viisainta vain unohtaa adaptiivisuus kokonaan..?
   
 6. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Ah, jälleen klassikkosettiä täällä. IBT ja Prime nyt vaan nostaa niitä lämpöjä, koska ne hyödyntää AVX(2)-käskyjä. Jos ei halua testata sitä että kone selviää AVX-rasituksesta, niin mikäs siinä. Mutta sillon kannattaa olla kanssa varma siitä ettei omat käytössä olevat softat sitä käytä, nyt tai tulevaisuudessa, koska samalla tavalla ne lämmöt sitten nousee sillon kun vahingossa isket jotain raskaampaa AVX-kamaa rullaamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 7. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Testaat manuaalijännitteellä että mitkä voltit kone vaatii ollakseen vakaa. Sen jälkeen muutat adaptivelle ja laitat sen manuaalilla löydetyn jännitteen maksimijännitteeksi. Adaptive todennäköisesti ylittää sen asetuksen jollain voltinosilla, eli periaatteessa voi laittaa hitusen sen allekin.

  Kun tuo jännite vaihtelee rasituksen mukaan, se tosiaan voi aiheuttaa sen, ettei kone ole vakaalla jännitealueella koko aikaa. Tuota varten emolevyillä on load line calibration (LLC), mikä kompensoi jännitedroppeja, pitäen koneen vakaana vaikka jännitettä säädelläänkin edestakaisin lennosta. LLC-tason haku on oma taiteenlajinsa, itse oon yleensä kattonut että paljonko jännite droppaa rasituksen alkaessa hetkellisesti, ja säätänyt hattuvakiolla LLC:tä ylöspäin, kunnes jännitegraafista jää se droppi tapahtumatta.
   
 8. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Missä olen sanonut että pelikäyttöä varten vakaat kellot olisi vääristyneet?
  Lainaamasi lause kumoaa väitteesi, väitän juuri päinvastoin.
  Ultimaattiset pelivakaat AVX(2) käskyjä hyödyntävät raiskaustestit ovat hieman eri asia kuin pelivakaat kellot.

  Viittasin viestilläni ainoastaan siihen että tuollaista paskea mentiin pasteamaan "totuutena";

  "Prime95 ei näköjään vieläkään toimi Haswellin kanssa, vaan on ihan samat lämpöongelmat kuin vielä 3 vuotta sitten oli. IBT:sta sanotaan samaa... Siis, näitä ei maailmalla suositella Haswellin kanssa käytettäväksi koska tuottavat epärealistisen suuren lämpökuorman nimenomaan näillä prosessoreilla".
   
 9. lehtv

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2008
  Viestejä:
  10 584
  Jahas, sitten kommunikoit edellisen viestisi aika epäselvästi. Näin sanoit: "Joo kyllä on nyt vääristynyt käsite sulla koko hommasta. Eli et hae 100% 24/7 vakaata vaan esim. vaan pelikäyttöön vakaata?" En ymmärrä miten on väärin tulkita tuo näin: on vääristynyt käsitys hommasta jos hakee vain pelikäyttöön vakaata kellotusta. Niinhän tuossa sanotaan.

  Mutta olkoon, näköjään "luin väärin" :think:
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 10. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Miten noi 2 lausettani muka liittyvät yhteen?
  Joo kyllä on nyt vääristynyt käsite sulla koko hommasta. <-- Koska puhui paskea Primen toiminnasta.

  Eli et hae 100% 24/7 vakaata vaan esim. vaan pelikäyttöön vakaata? <-- Puhui paskaa koska ajatteli että "Jos mun kone on pelivakaa niin sit tollaset Prime testit täytyy otta ihan kusetusta kun ne kuitenkin kaatuu, täytyy olla ohjelmistossa joku virhe.


  Todellisuudessa vaan Prime95 on raskaampi kuin pelivakaa kone, eikä kyse ole mistään viasta, vaan todellisuudesta että ohjelmistot voivat OIKEASTI syödä enemmän tehoa ja vaatia jänöä kuin PELIT.

   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 11. lehtv

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2008
  Viestejä:
  10 584
  Ne liittyvät yhteen koska ne ovat samassa postauksessa peräjälkeen.
  Eli luet ensin yhden lauseen, sitten toisen.

  Huomaatko miten toiseen lauseen alussa oleva sana "eli" yhdistää sen ensimmäiseen lauseeseen? "Eli" on rinnastuskonjuktio joka "yhdistää kahta samanmerkityksistä ilmausta" (kielikello). Toki "eli" voi tarkoittaa muutakin, esimerkiksi em. linkissä mainittu "täytesana" jolla otetaan vauhtia uuteen lauseeseen. Mutta näet varmaan nyt miksi tulkistin viestisi "väärin".

  :kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2017
 12. Zen0m

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2008
  Viestejä:
  399
  Mitäs tässä kannattaisi tehdä seuraavaksi, sigun kone rasituksessa prossun lämmöt käyneet muutamaan otteeseen 86-88c, aika normaalit pelilämmöt 80-82c. Tuulettimet säädetty täysille, prossujäähynä Noctuan joku isohko siili yhdellä tuulettimella. Oli aikansa huippu, ostettu 2010 tienoilla.

  Mietin juuri saanko lämmöt kuriin esim H110:llä, vai onko ilmajäähdytteinen vielä tuossa hintaluokassa parempi? Vedelle haluja ois, malli tai edes jäähdytysmuoto ei oo lyöty lukkoon, joten kaikkea saa ehdotella. Sanotaan budjetiksi tiukka 150e.
   
 13. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Ite ottaisin coolerin irti, putsaisin pölyt ja laittaisin uudet lämpötahnat väliin. En nyt mobiilissa nää sitä sigua, mutta korkkaus on hyvä vaihtoehto jos lämmönsiirtymistä haluaa parantaa. Noctuan vanhemmatkin isot tornicoolerit on kyllä täysin riittäviä Haswelleille, ja peittoavat kyllä helposti käytännössä kaikki AIO-vesijäähyt ainakin hiljaisuudessa.
   
 14. Zen0m

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2008
  Viestejä:
  399
  Kiitos tästä, lähden kokeilemaan ensin tätä ja katsotaan mihkä päädytään. Eikö jossain 80 asteen tienoilla mene raja, jottei prosessori tykkää kyttyrää pitkällä tähtäimellä? Ongelma on uudehko, reilu viikon ollu kellot koneessa. Olihan se pakko hieman piristellä uuden näyttiksen kaveriksi :) Tarpeesta en tiedä joten palauttaminen vakio kelloille voisi myös tuoda toivotun tuloksen.

  ps. sigu:- i5-4670K @4.4 - Gigabyte Z87X-D3H - 16GB G.Skill RipjawsX - GTX 1060 dual 6GB - Kingston 240GB SSD - Silverstone 650W MOD - Define R4 -
   
 15. Shokata

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2007
  Viestejä:
  917
  Vedätkö voltit auto asennossa vai ootko hakenu pienimmät vakaat voltit noille kelloille? Mulla 4790k 4.7ghz @ 1.3v ja kyllähän toi lämpenee. Vakiona emo antoi 1.38v muistaakseni....
   
 16. TurboJ

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2012
  Viestejä:
  236
  Nyt asenne kuntoon, kiitos. Prime95:n toimivuus Haswellin kanssa on YLEISEN mielipiteen mukaan vähintään kyseenalaista. Eri kansainvälisillä ylikellotusfoorumeilla on asiasta erittäin paljon keskustelua. Ja jos vastaisuudessa kommentoit jotenkin minun kirjoituksiani, niin ole hyvä ja tee viittauksesi oikein äläkä laita sanoja suuhuni.

  Jos on pakko tulla vääntämään kättä käsitteiden kirjaimellisesta merkityksestä sen sijaan että haluaisi rakentavasti osallistua itse keskusteluun, miksi ylipäänsä vastaa koko topiciin? 24/7 vakaus ja pelivakaus ovat eri asioita. Mutta 24/7 vakaus käsitteenä ei tarkoita minkään spesifin testin läpäisyä joillain tietyillä asetuksilla, vaan sitä että kone on sille aiotussa käytössä vakaa 24/7. Enkä edes sanonut, että ko. käyttö rajoittuisi nimenomaan peleihin.

  ----------------------------------------------------

  Takaisin asialliseen keskusteluun:

  Maksimilämmöissä on todella suuria eroja eri testien välillä.
  4770k @4.3 GHz ja 1.16V core voltagella max. lämmöt (True Spirit 120 @ 1200-1300 max rpm)....

  Aida64 73C (CPU+FPU+cache+RAM)
  Aida64 53C (vain CPU)
  RealBench 74C
  IBT 84C (very high)
  Prime95 95C (blend, uusin versio)

  Toistaiseksi kuitenkin ainoa testi millä olen saanut vakautta horjutettua on ollut Prime - kaikki muut testit ovat menneet läpi joka kerta. Primellä vaan karkaa lämmöt jopa vakiojännitteellä yli 90. Ei voi olla kovin terveellistä. Mutta huomionarvoista on myös, että IBT käy paljon vähemmän kuumana kuin Prime. Kuitenkin IBT:kin ymmärtääkseni käyttää AVX:ää - onko sitten AVX2 (uudempi Prime95) yksistään niin raskas, että kuumentaa prosessorin throttlelle ilman muuta syytä? Muistan kun testasin 3v sitten silloisella Prime95:llä 4770k:ta vakiocoolerilla. Vaikka oli kaikki kellot ja voltit vakiot, niin throttlelle meni ja nopeasti.

  Bottom line: toki on tiedossa Haswellin vakiocoolerin heikko suorituskyky, mutta voivatko tosielämän AVX2-prosessit todella olla niin raskaita että täysin vakiokuntoinen 4770k vetäisi säännönmukaisesti throttle -lämmöillä jossain oikeassa sovelluksessa? Eli onko noilla Prime95:n lukemilla OIKEASTI mitään relevanssia todellisten sovellusten lämmöille?
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2017
 17. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Ei se "käyttää AVX:ää" ole mitenkään binäärimuuttuja. Eri softat voi käyttää eri verran niitä käskyjä. Sun käyttämäsi "todelliset sovellukset" on eri kuin jollain toisella, ja heti jos esim. tekee mitään laskentaa koneellaan, nousee todennäköisyys törmätä reilusti AVX(2)-käskyjä käyttäviin softiin aika roimasti.

  Se on ihan OK olla testaamatta Primellä, mutta siinä Primessä itsessään ei ole mitään vikaa, vaan se toimii juuri niin kuin sen kuuluukin. Jos päättää olla testaamatta Primellä, niin on aina se (käyttäjästä ja hänen käyttämistään softista riippuva) riski että joku AVX-raskas softa sitten tulevaisuudessa tulee konetta kaatamaan. Ja sitten ihmetellään kun "varmasti vakaaksi testattu kone" yhtäkkiä kaatuileekin.

  TL;DR: Kyllä. Primen lämmöllä voi olla erittäinkin merkittävää relevanssia "todellisten sovellusten" kohdalla.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2017
 18. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Miksi trollaat :facepalm:
   
 19. TurboJ

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2012
  Viestejä:
  236
  Älä kirjoita mitään julkisella foorumilla jos et osaa peruskäytöstapoja.
   
 20. Murokeitin Banned

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2016
  Viestejä:
  154
  Lopeta trollaaminen :think:

  Primellä vaan höyrystät prossua, se on paras tapa testata vakaat kellot ;)
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2017
 21. Zen0m

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2008
  Viestejä:
  399

  Auto asennossa joo. En vielä alkanu korkkaamaan, mut huomenna jimmyyn hakee uus tuuletin noctuan kylkeen ja tahnat vaihtoon jos sais siitä apuja, vaikutti aikamoisen riskialttiilta toi korkkaus. Koitan myös säätää nuo voltit kohdilleen samaan syssyyn.

  Vanheneeko tahnat? 2013 kasattu kone ja silloin on tuubi tahnaa ostettu, meniskö vielä?
   
 22. TurboJ

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2012
  Viestejä:
  236
  Jos tahna ei ole kuivaa, kokkareista eikä siinä ole "öljyisyyttä" eli ainesosat näkyvästi eroamassa toisistaan niin pitäisi olla ok. Esim. Arctic antaa tahnoilleen 8 vuoden säilyvyystakuun.

  Itsellä tosin oli Arcticin MX-2 tuubin sisältö jo heikentynyt vähän kolmessa vuodessa. Ongelma on ettei kukaan tiedä miten kauan mikäkin tuubi on seissyt kaupan varastossa ennenkuin sen itse ostat...
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2017
 23. Shokata

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2007
  Viestejä:
  917
  Eiköhän se tahna ole ihan jees. Koita nyt vaikka bioksesta heittää vcore 1.2v ja katso onko toi 4.4ghz vakaa, veikkaan että emo antaa auto asennossa mitä vaan väliltä 1.3-1.4v ja samalla lämmöt piikkaa kivasti. Mulla kraken x60 280mm radi tolla prossulla ja kuumana käy korkkaamatta. Korkkausväline tosin tulossa jolla pitäisi ongelma ratketa.

  Edit. näyttishäröt korjattu vaihteeks win 10 resetillä.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2017
 24. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 077
  Ei tosiaan oo ihmekkään jos on korkeet lämmöt jos jännitteet on Auto-asetuksella. Kannattaa ihan ekana alottaa niitten jännitteiden säädöstä, sillä suurinkaan jäähy ei saa prossua pysymään viileänä kun voltit on Autolla ja kerrointa nostetaan kohtuu reippaasti.
   
 25. Zen0m

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2008
  Viestejä:
  399
  Laitoin voltit 1.2, ei edes päässyt winukkaan asti. 1.25 pääsin jopa jo peliin, mutta zippasi heti. 1.27 on puolentunnin pelailun jälkeen vakaa ja lämmötkin 75c maks. Haeskelen tuota huomenna lisää, mikä olisi se alin mutta vakaa volttimäärä. Mut tuokin tiputti lämpöjä kivasti. Kiitos vinkeistä!

  ps. auto asetuksella vcore 1.345V
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti