3D-tulostimet - rakentelua, kalibrointia ja kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja DaKyy, 25.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  558
  Katsohan vielä nuo polut. "utility/u8g" ei ole "U8g", yms...
   
 2. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  Diili? (Anycube) Ultrabase 310x310mm tulostuslaseja on Alin Euroopan varastolla myynnissä 25,-
  https://www.aliexpress.com/item/ANY...?spm=a2g0s.13010108.99999999.8.58df321eR2TD2v
  Alustan pitäisi olla pieni ihme, kaikki tulostusmateriaalit tarttuvat ilman kikkailuja ja jäähdyttyään sen kuin nostaa pois. (Sähkökatkon sattuessa tulostuksen jatkaminen ei onnistu, koska alusta on irroittanut kappaleen jäähtyessään)

  Pienempi 220x220 mm Kiinasta 17,-
  https://www.aliexpress.com/item/Any...000&pvid=dba038df-afed-4b89-ab4d-16d481fb94eb
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2018
 3. mk1978

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2015
  Viestejä:
  20
  Kiitokset vinkistä, pistetty tilaukseen!
   
 4. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  Ultrabase 310x310mm tulostusalusta on ollut muutaman päivän käytössä.
  Laitoin sen X5S:ään, joten tulostusalasta pitää tinkiä hieman. Tein nurkkiin L-pidikkeet 10x4 mm, jolloin ei tarvitse klipsuja ja tason voi nostaa helposti jäähtymään. (X5S:n oman tulostuspinnoitteen kiinnitin mukana tulleeseen lasikuitulevyyn, joten suurten kappaleiden tulostaminen pitää hoitaa sillä)

  Ihan asiallisella vaikuttaa. On äärimmäisen suora, yksittäiset viivat piirtyvät todella tasaisesti ja 1. kerroksen saa säädettyä juuri mieleisekseen.
  Yksi kappale irtosi, mutta alkoholilla puhdistettuani on toiminut odotetusti. Paperista jäi tasoon nukkaa, joten pitää puhdistaa kankaalla.

  Mitään jälkiä edellisistä kappaleista ei ole jäänyt tasoon, joten voisi kuvitella olevan pitkäikäinen. Kunhan ei raavi sitä, pinta on ymmärtääkseni aika herkkä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.08.2018
 5. bj40

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  461
  saako tuota ultrabasea leikattua ? jossei osu oikean kokoista palasta.. ja tuleeko se lämmitysalustan päälle kuten lasi nyt?
  tulostimena wanhao duplicator 4x
   
 6. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Eksrouvakokelas otti ja yllätti hommaamalla synttärilahjaksi tuon Clas Ohlsonin Flashforge Finder tulostimen, ja ite yllätin itteni onnistumalla tulosteiden suunnittelussa ja tulostamisessa melkolailla kertalaakista. Mutta yksi ongelma vaivaa. Kun aina nämä kappaleet vaan käpristyvät jostain kulmasta tulostuksen aikana.

  Koitin sitten tuolla liimalla mikä laitteen mukana tuli, ja tulostuksen aikana/lopussa näyttikin että problem solved mutta palaset irroiteltuani sanoisin että tulos on jopa kierompi kuin suoraan tulostusalustalle tehtäessä. Koska säätöjä on vaikka kuin paljon ja testikappaleen tulostaminen ottaa aina sen puoli tuntia, niin olisin melko kiinnostunut ohjeista oikeaan suuntaan. Epäilemättä aihetta on käsiteltykin, mutta kello on justiinsa 23 ja töihinkin pitäisi aamulla lähteä niin ei pysty koko 59 sivua käymään läpi :-/

  Mutta on tämä vaan hieno laji, kuinka monta askarteluongelmaa olisikin vuosien aikana ratkaistu tällä jos olisi ollut pelit ja vehkeet. Ja jos noi kalikat eivät menisin aina vähän pipariksi :-/

  http://wonk.sytes.net/ext/permanent/kiero1.jpg
  http://wonk.sytes.net/ext/permanent/kiero2.jpg
   
 7. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  PLA:n ei pitäisi juurikaan vääntyillä - et kai yritä tulostaa tuolla ABS:ää?

  Käpristyminen johtuu tulostusaineen lämpölaajenemisesta - tai tässä tapauksessa -kutistumisesta. PLA:lla se on lähes mitätöntä, mutta ABS:llä 3% jolloin kerroksen jäähtyessä vetää alempia irti.

  Tuollainen kuution muotoinen laite on helppo eristää, laittamalla seinät, jolloin kappaleen lämpötila pysyy tasaisena. ABS kylläkin käytännössä vaatii lämmitettävän tulostustason.

  Kappaleen alustassa kiinnipysymistä auttaa:
  Skirt: kehä kappaleen ympärillä, lämmittää hieman alustaa ja varmistaa tulostusaineen tasaisen kulun alusta alkaen. Samalla näkee, että alusta on suorassa
  Brim: sama kuin yllä mutta, kehä (kannattaa laittaa muutama) tulee kappaleeseen kiinni, jolloin tehostaa alustassa pysymistä. Lopputuotteesta se pitää veistää pois.
  Raft: Kappaleen alle tulostetaan hieman suurempi alusta, joka joustaa hieman ja takaa suoruuden. Mikäli kappaleessa on vähän tartuntapinta-alaa, auttaa

  Alustan tulee olla rasvaton (esim. mikäli on sormeillut sitä), joten se pitää puhdistaa esim. isopropyylialkoholilla, tai sinolilla tms. ja vedellä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2018
 8. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
 9. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  Diilin tapainen: Clasulla on viikonlopun ajan jäsentarjous kaikesta -25%. Flashforgen filament on minulla tehnyt ihan OK jälkeä, tosin rulla on vain 3/4kg, joten norm.hinta on aika kova.

  Ps. Tilasin tuon SBase-paketin. Vaikka sivu näyttää aina yhtä jäljellä, niin myytyjen määrä vain kasvaa. Tuli jo ilmoitus, että toimitus on lähtenyt tulemaan.
   
 10. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  MKS:n vähäinen (olematon?) kontribuutio Smoothieboard-yhteisölle on johtanut siihen että, foorumeilla ko. lankkuun on aika turha kysellä apuja. Tässä on hyvä tietopaketti: https://www.instructables.com/member/dintid/

  Open Sourcen ideahan on että, kaikki tuunaukset julkaistaan yhteisön hyödyksi ja tästä Smoothieboard-yhteisö on vetänyt herneen nenään. En kuitenkaan ole varma onko loppukäyttäjät oikea kohde hiillostaa ns. viralliset smootieboardit maksavat moninkertaisesti ja OS:n yksi tarkoitus on saada kulut alas.

  Creality esim. lisäsi Marliniin Power Recoveryn, muttei julkaissut sitä. Yhteisö nosti asiasta metakan ja sai firman ruotuun :cool: Nyt toiminto on 1.1.9 versiossa mukana :) Ei kuitenkaan dissattu printterin omistajia. Vahvuus kuitenkin on käyttäjämäärässä, joten smooth-asenne olisi syytä pitää tässäkin (IMHO).
   
 11. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
 12. RomanWesley

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2014
  Viestejä:
  296
  Hyvät tietäjät, nyt ois aika hommata ensimmäinen 3D -tulostin kotio ja löysin aliexpresin ihmeellisestä maailmasta ANYCUBIC Chiron -tulostimen (linkki)
  Nyt joku fiksumpi vois sanoa, että onko rahalle vastinetta vai löytyisikö joku vastaavan hintainen tai halvempi joka on parempi tai yhtä hyvä kuin edellä mainittu ANYCUBIC Chiron tulostin.

  Budjetti on siis: 500€
  Helppo säädettävyys (mitä vähemmän säätämistä sen parempi) ja käyttöystävällisyys on plussaa.
   
 13. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  JuuTuubista katsoin yhden pätkän laitteesta. Säätämäistä kaverilla oli ihan riittäväsi osin kuljetusvaurion, mutta myös muista syistä. Nämä halpispritterit ovat yksilöitä, kannattaisi aina purkaa ja koota huolella uudestaan - ei sitten tarvitisi ihmetellä omituisia ongelmia.

  Vaikuttavaa tuossa on 1000W poweri ja emolevykin vaikutti asialliselle. Lisäkin tuossa on avoin käyttis (pohjautuu Marlin 1.1.0:aan), jolloin mikäli intoa riittää, saa päivitettyä uusia toiminnallisuuksia. 1.9.0:ssa mm. langan vaihtoon ja tulostuslaatuun vaikuttavia parannuksia.

  Tulostusalusta on myös hyvä.

  Autolevel on aika lego, mutta eipä sitä muutenkaan pitäisi tarvita, joten oikeastaan hyvä ratkaisu.

  Pedissä on pyöriä varmaan liikaakin. Kannattanee kokeilla paraneeko laatu, mikäli puolellaan on vain 3 (2+1) pyörää
  Alusta kannattaa ehdottomasti eristää.

  Myös iso SD-kortti on '+'.

  Sanottiin, että olisi all metal hotend, mutta tois'aalta max 260C, joka viittaisi teflon-sisäputkeen.

  Saksasta alle 450,- ei vaikuta pahalle, jos nyt sitten tarvitset noin suuren laitteen.
  Sehän vie pöydällä 0.6x1m tilan.
  Suuri liikkuva peti, rajoittaa nopeutta ja pitkä jänneväli yleistä vakautta.
   
 14. RomanWesley

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2014
  Viestejä:
  296

  Hah, taisit katsoa saman pätkän! mitä jos mahdollisen tulosteen koosta vähän joustaisi ja ei katsoisi sokeesti sen tuomia mahdollisuuksia? Osaatko / osaako joku suositella jotain toista tulostinta samaan rahaan? Ja kiitos asiallisesta vastauksesta :)

  Mites jos verrataan esimerkiksi Prusa i3 MK3 kit (linkki) -tulostimeen? mitä eroavaisuuksia ja onko rahalle enemmän vastinetta?
   
  Viimeksi muokattu: 26.10.2018
 15. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
  >Helppo säädettävyys (mitä vähemmän säätämistä sen parempi) ja käyttöystävällisyys on plussaa.

  Mikäli nämä ovat pääkriteerisi, niin silloin varmaan kannattaa maksaa tuon verran enemmän. Prusa on RepRap tulostimien mersu, kun taas kiinan ihmeet ovat suzukeja.

  Prusassa on tarkoin valitut komponentit, joten laatuvaihtelut ovat pienempiä. Siinä on myös toimintoja, joita ei muista löydy, ainakaan yhtä viimeisteltynä ja tod.näk. on myös pitkäikäisempi.

  Jos taas ajatellaan Prusan kokoluokkaa, niin Ender3 ja A10 ovat 1/4 hintaisia, mutta laatu on lienee Chiron luokkaa.

  Kaikilla noilla saa (lähes) yhtä hyvää jälkeä. Kiinan ihmeet vaatinevat myös (enemmän tai vähemmän) mekaanista tuunaamista, mutta kaikki vaativat slicerin tuunaamista tulostuskappalekohtaisesti, kun haetaan sitä viimeistä laatua. Prusan omia lankoja käytettäessä jää slicerin säätämisestä jokunen mutka pois, mutta mitään paina nappia ja lähde kahville laitteita 3D-tulostimet eivät tänä päivänä vielä ole.
   
 16. Ernold

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2009
  Viestejä:
  619
  Olen nyt touhunnut Wanhao D9 tulostimen kanssa maaliskuusta 2018 alkaen ja siitä pari huomiota 1. tulostinta hommaaville.

  1. Halpistulostimet ovat harrastekäyttöön ja vaativat aina säätämistä ja korjailuakin. Mikäli haussa on kone mallia 'paketista pöydälle ja tulostamaan vain rullan/rullien väriä ja laatua vaihtaen', hinnat ovat luokkaa 4000 € - 200 000€. Ei edes Prusa MK3 ole vielä säätövapaa tuotantokone, Prusan tehtailla niitä pyörii useampi sata 24/7, mutta siellä on myös niille koneille palkatut asiantuntevat ylläpitäjät.

  2. Harrastus on ihan kiva, mutta menee hetki ennenkuin tajuaa tulostimen kuitenkin vaativan useiden eri asetusten säätämistä ja huolellisia valmisteluja ennen jokaisen tulostuksen aloittamista, senkin jälkeen joutuu kuuntelemaan varsin äänekästä laitetta useita tunteja tai jopa päiviä ja koko tulostuksen ajan on riski työn epäonnistumisesta valmisteluista huolimatta jonkin osan hajoamisen, ulkoisten olosuhteiden tai väärien säätöjen takia. Toisinaan tuntuu kuin tulostin eläisi aivan omaa elämäänsä ja tulostaminen epäonnistuu toistuvasti ilman näkyvää syytä.

  3. Muovikin maksaa. Tulostimen hinta on paljon tulostavalle jopa sivuseikka kun 1kg:n rullia kuluu vinhaa vauhtia joka viikko. Viisi kilon rullaa hupeneekin aika äkkiä ja rullan hinnat halvimmillaan n 20€ kpl postikuluineen, joten satanen tai pari menee tarvikkeisiin kuukausittain helposti.

  4. Se meteli. Olen käynyt kalliitakin tulostimia muutamissa näyttelyissä ja aina niistä meteliä lähtee. Yksiöön ei moista kannata hommata jollei ole tottunut nukkumaan pölynimuri päällä muutoinkin.

  5. Koneen sijoitus. Tulostin vaatii vedottoman huonelämpötilan tai enemmän toimiakseen kunnolla ja varminta on vielä värkätä jonkinlainen kotelo sen ympärille. Suomen ilmastossa tulostinta ei voi sijoittaa parvkkeelle, mutta ei oikein asuintilaankaan koska ABS ja vastaavilla muoveilla tulostaessa sula muovi erittää kaikenlaista haisevaa ja ei varmaankaan kovin terveellistä kaasua. Lisäksi täytyy olla tilaa tulosteiden jälkikäsittelyyn, koska niitä pitää hioa, maalata ja liimailla osia yhteen jotta lopputulos olisi halutun kaltainen. Tulosteet vaativat usein myös tukiosia tuostuakseen oikein ja niiden repiminen tongeilla ja etuhampailla irti valmiin muovimöhkäleen sisältä vaatii myös sitä vapaata työtilaa.

  6. Miksi hankkia 3D tulostin ylipäätään? Yhden idean tai parin varaosan takia ei kannata, pitää olla halua oppia uutta ja pitää myös opetella käyttämään 3d työkaluja joilla voi toteuttaa omia ideoita, joko aivan uusia tuotteita tai parannuksia johonkin jo olemassa olevaan tuotteeseen. Kaikkein palkitsevinta on minulle ollut aivan jokapäiväisten esineiden ideointi, osien suunnittelu Fusion 3D:llä ja sen jälkeen tulostus ja tarvittessa kokoonpano valmiiksi käyttöesineeksi joka myös miellyttää silmää. Pelkkä valmiiden mallien kopiointi ei ainakaan minua kovin kauaa kiinnostanut, pyyhekoukkuja saa kaupasta helpommalla ja halvemmalla.
   
 17. Gona88

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Viestejä:
  9
  Millähän nimellä sattuisi esim. Ebaystä löytymään niitä ptfe putken liittimiä, sellaista mallia jossa putki pääsee menemään läpi (millanen on e3d v6 yläpäässä). Niitä normaaleja minkä läpi putki ei mene löytyy kyllä jokapaikasta
   
 18. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 470
  paras alle 450€ laite?
   
 19. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Alle 450 eurolla sana "paras" on paras unohtaa. Juuri toimivan voi saada, oikeasti hyvää ei millään.

  Omasta kokemuksesta ensimmäinen laite jolla voi keskittyä printtaamiseen eikä rakentamiseen ja säätöön on Prusa, joko Mk2 tai Mk3. Mk3 rakennussarja jotain 750 euroa ja rahan arvoinen.
   
 20. TTopelius

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2013
  Viestejä:
  429
  Purin tuossa vanhasta serveristä tuulettimia Enderiin. Tuulettimissa on johdot väriltään musta, punainen, sininen ja keltainen. Millä väriyhdistelmällä saan myös tuon puhaltimen nopeussäädön toimimaan. Enderissä tuulettimelle tulee siis vain kaksi johtoa.
   
 21. Ernold

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2009
  Viestejä:
  619
  En omista Enderiä, mutta kyllä siinäkin tuulettimen (siis sen tuulettimen joka puhaltaa muovisuuttimeen) nopeudensäätö taphatuu controlleri kortilla eli kytket keltaisen(+) ja mustan (-). Ko.johtimet ovat 12v jännitteelle. Toinen tuuletin, joka jäähdyttää tulostinpään lämpösulkua, pyöriikin aina vakionopeudella.
   
 22. Juustonaksuh

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  568
  Mikä on tämän hetken hintalaatusuhteeltaan paras mahdollisimman "out of the box" - tulostin ja vielä mahdollisimman opiskelijaystävälliseen hintaan? Kovin kauan olen ollut kiinnostunut aiheesta mutta en ole saanut aikaiseksi tilata mitään kun kokemuksia on tullut luettua joka laitteesta niin monenlaisia. Harrastuneisuutta löytyy säätöön ym. ja tähän budjettiin täytyykin varmaan löytyä, mutta mikä tulostin antaa parhaiten vastinetta rahalle?

  E: esim tämä ollut kiikarissa https://www.banggood.com/Creality-3...=1497&[email protected]&cur_warehouse=UK
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2019
 23. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  403
 24. TTopelius

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2013
  Viestejä:
  429
 25. Juustonaksuh

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  568
  Laitoinpa Aliexpressiltä tulemaan Ender 3 Pro:n, Puolan varastolta loppuhinnaksi tuli noin 194€. :) Filamenttia voisi tilata nyt samaan syssyyn myös niin ei testaillessa pääse loppumaan!
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti