3D-tulostimet - rakentelua, kalibrointia ja kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja DaKyy, 25.06.2014.

 1. Athlon4

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2000
  Viestejä:
  9 799
  Tuskin sen kotelon sisällä oleva ilma 80 asteesteesen nousee, nozzle on tietenkin lämpimin osa ja heatbed sen jälkeen mutta ei se lämpö ilmassa niin hyvin siirry tai se koppi ole niin tiivis että lämpö siellä niin korkealle nousisi, luulen minä?

  https://3dprintingindustry.com/news/toxic-abs-pla-fumes-3dsafety-org-inquires-vocs-60796/
  he test also demonstrated that the time necessary for the nanoparticle concentration in the air to go back to standard levels was between 10 and 30 minutes after the extrusion processes stopped.

  Itseänihän ei nuo abs/pla käryt sen kummemmin ole haitanneet, enemmän ärsyttää koneiden meluhaitat. Mutta eiköhän se aktiivihiili/hepa suodattimella onnistu tai yleensäkkin lisätä talon ilmanvaihtoa printtauksen aikana jos siihen on mahdollisuus. Nykyisin omakin kone on vaatekomerossa niin eipä tule mahdollisia katkuja niin paljoa asuintilaan.

  Tärkein kysymys on varmaan se että kuinka paljon on yleensä tarvetta tulostella absia, hyvät pla:t kun tuppaa olemaan kestävämpiäkin kuin abs poislukien se lämmönkesto, toki on muitakin vaihtoehtoja mutta itse en edes ole perehtynyt millaista myrkkyä sitten lähtee nylon, hips etc... muoveista.

  Hyvä atx psu on oikeastaan parempi vaihtoehto kuin yleensä printtereiden mukana tulevat powerit, joutuu vaan vähän enemmän virittelemään johtojen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2017
 2. rgp2.2

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2017
  Viestejä:
  26
  Mites siinä ei päivitetyssä Crealityssä (n300e) se langan syöttö, johtuiko se siitä, että lanka osui öljyiseen z-akseliin ja näin aiheutti luistamista, vai oliko siinä langan syöttömekanismissa ihan valmistusvirhe? Onko näissä Gearbestin 300e Crealityissä edelleen varauduttuva tuohon ongelmaan?

  laittakaahan kuvia Ender 2:n tuotoksista.
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2017
 3. Athlon4

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2000
  Viestejä:
  9 799
  Päivityksistä en tiedä mutta thingiversestä löytyy useita eri "filament guide" palikoita joilla tuosta ongelmasta pääsee eroon.
   
 4. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  391
  Minulla tulostin on vessassa. ABS:stä lähtee sellainen mieto lämpimän moottoriöljun haju. PLA:n pitäisi olla hajutonta, mutta jossain langassa on hieman pistävä haju - ehkä ei niin hyvää PLA:ta ??? .

  Mikäli tulostin ei ole käynnissä 24/7, niin _uskoisin_ päästöjen hukkuvan kohinaan. Tietty aina kun voidaan mitata, voidaan huolestua. (Jos huoneilman taustasäteilyn pitoisuus on 100 (uuden asunnon raja) ja Naapurissa poksahtaa y-voimala nostaen pitoisuuden 101:een, niin jokainen voi miettiä pitääkö kämppä rempata.)

  ABS:n lämpön keston lisäksi pinnan viimeistely on helpompaa, IMHO. Se on varsin pehmeää, joten kevyt hionta saa matan pinnan, tai lisäksi 20-30min asetonihöyrypurkkissa saa kiiltävän pinnan. Samaten ABS kappaleiden yhteenliittäminen asetonilla on helpporasti.
   
 5. Anon4340

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2001
  Viestejä:
  484
  Kun ei ole ollut mahdollisuutta tulostaa kuukauteen, vaikka ei silloinkaan paljoa tullut tulosteltua, niin piti laittaa tulostin tilaukseen. Gearbestillä taitaa kokoajan kiertää noita tarjouskoodeja ja nytkin google antoi jonkin koodin, jolla perus cr-10 eu varastolta pitäisi tulla alta 300€. Tulostimissa tulee kyllä helposti vauhtisokeaksi, kun aina vähän laittamalla lisää saa paremman. Kun halvimmat tulostimet on satasta, niin siitä pääsee hyvin mukaan kierteeseen. No nyt tietää minkä tulostimen puutteita ja ongelmia alkaa selvittää, niin ei tarvitse yrittää kaikkien tulostimien ongelmia selvittää.
   
 6. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 543
  Kaikki spitfiren osat olis kasassa. Hieman liimaamista enää :)

  [​IMG]

  Muutenhan noi olis äkkiä tulostellu, mut ku ei voi tota toosaa yöksi jättää tulostelemaan. Meinaan on toi CR-10 sen verran äänekäs ettei siinä sit kyllä nuku, kokeiltu on, ei vaikka on ovi välissä makkariin. Tilattu on nyt vaimentimet steppereille ja jimmsiltä uudet puhaltimet. Jospa se siitä hiljenee.
   
 7. liimamake85

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  117
  Olettekos millä myrkyillä puhdistellut suuttimia jotta pysyy hyvänä? Aika tiuhaan noita vaihdellut uusiin, mutta vähän turhan tiuhaan saa löydä uutta tulille. Eri materiaaleille on ollut omat suuttimet, mutta siitä huolimatta pari tulostetta ja uutta joutuu laittamaan tilalle jos meinaa saada laadukkaita tulosteita.
   
 8. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  391
  Vaihtelen PLA:n ja ABS:n välillä, enkä ole vielä saanut (0.4mm) suutinta tukkoon. Onko laite kuumana tyhjäkäynnillä, josko lanka palaisi suuttimeen? Minulla on myös langassa superlonin pala, joka pyyhkii mahdolliset roskat langan pinnalta.

  Langan vaihdan 180C lämpöisenä vetämällä entisen pois ja työntämällä uuden, kunnes tulee puhdasta rihmaa.
   
 9. Athlon4

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2000
  Viestejä:
  9 799
  Hyvältä näyttää, pistä kuvia kun saat kasailtua Spitfiren.
  Itse vaihdoin kaikki cr-10 flektit ja pistin ne damperit x & y suunnalle, hiljenee kyllä huomattavasti. Hotendin tuuletin oli noista äänekkäin, siitä kannattaa lähteä liikkeelle, samalla vaivalla lähti keskusyksikön sormisuojat mäkeen, monesti on se este tuulettimen edessä joka aiheuttaa saman verran lisämelua kuin itse tuuletin. Hotend & partcooler hässäkän heivasin samalla mäkeen ja tulostin uuden thingiversestä. Olisihan tuossa vieläkin tuunattavaa että saisi hiljaisemmaksi mutta on jo paljon miellyttävämpi ja oven takana pystyy jo hyvin nukkumaan.
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2017
 10. laasertulostin

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Viestejä:
  286
  Cura 3.1 ei osaa ladata profiileja Cura 3.0, eli ei kannata päivittää jos tykkää tallennella asetuksia. Se lataa asennuksen jälkeen kyllä sen hetkiset asetukset, jotka ehkä voisi tallentaa uudeksi profiiliksi, mutta en viitsi edes alkaa säätämään.

  Cura 3.0 ainoa oikea ongelma on, ettei se jostain syystä tahdo aina suorittaa viipalointia automaattisesti. Ja jos automaattinen viipalointi on valittu asetuksista, niin silloin siinä ei edes ole nappia manuaaliselle viipaloinnille, vaan se pitää hoitaa muuttamalla esim kerrospaksuutta edes takaisin, jolloin se tajuaa päivittää. Jos automaattisen viipaloinnin ottaa pois, sitä nappia pitää sitten painella toistuvasti mikä ei mukavaa sekään.
   
 11. TTopelius

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2013
  Viestejä:
  418
  Mä en ole kans enää pystynyt tuossa 3.1 versiossa muokkaamaan profiilejä :(
   
 12. laasertulostin

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Viestejä:
  286
  Ehdin jo skannata kiintolevyltä poistettuja tiedostoja, kun luulin sen hävittäneen ne kokonaan. Mutta tallessa ne on, pitää vaan asentaa se 3.0 uudestaan niin sillä toimii taas. Tavallinen asennuksen poisto ei tuhoa noita asetustiedostoja, vaan ne jää jonnekin käyttäjän kansioihin piiloon.

  Onneksi Cura pitää vanhat versiot harvinaisen hyvin saatavilla:
  https://ultimaker.com/en/products/cura-software/list
  Muutoshistoriaakin on selitettynä pari vuotta:
  https://ultimaker.com/en/products/cura-software/release-notes
   
 13. liimamake85

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  117
  Saattaapi olla tämä ongelmana. On joskus tosiaan tyhjäkäynnillä ollut pitkän aikaa lämpösenä, kun olen laittanut hiukan liian ajoissa lämpeämään valmiiksi.
   
 14. liimamake85

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  117
  Minulla myös oli ongelmia cura 3.1:n kanssa. Jostain syystä samoilla asetuksilla lankaa kului puolta vähemmän ja tulostuksista tuli aivan sutta. Langan paksuus oli oikea, virtaus 100, kierukointi ei päällä, suuttimen koko myös oikea ja muutenkin asetukset piti olla identtiset. Palasin takaisin 3.0.4 versioon ja pelaa hienosti.

  Linuxissa tuota ei onneksi tarvinnut asentaa sen kummemmin niin helppo käyttää vaikka molempia rinnakkain jos haluaa. Eli ei isompaa harmia ollut tuosta kokeilusta sinällään, mutta outo vaiva kuitenkin.
   
 15. SeMbEr

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  6 318
  Olisko täällä innokasta tulostelijaa joka haluaisi suoraan valmiista tiedostosta (oletettavasti toimiva semmoinen) abs muovista tulostaa pienehkön palaisen tai vaikka muutamankin. Korvausta vastaan toki.
  Yv:llä laittelen lisätietoa ja innokkaat voivat toki yv:llä ottaa yhteyttä :)
   
 16. Athlon4

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2000
  Viestejä:
  9 799
  Voihan tuota teoriassa printtaillakkin, en nyt vielä yv:tä laittanut mutta jos se malli ei ole niin top secret niin voisi sen tähänkin laittaa niin voi arvioida taipuuko oma printteri kuinka hyvin siihen. Pitäisi vielä kokeilla pitkästä aikaa tuota abs printtailua kun tullut 99% viimeaikoina vedettyä pla:lla.
   
 17. SeMbEr

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  6 318
  En ollut varma että onko tämä threadi tarkoitettu laisinkaan kaupallisille kysymyksille niin siksi hieman varovasti asiaa kyselin :) Tässä olisi linkki suoraan kyseiseen osaan josta löytyy myös ladattavat filut. Värillä ei itselleni niin väliä ole musta mieluiten jos sitä on mutta kuten sanoin ei niin merkitystä. https://www.thingiverse.com/thing:2425389

  Muutoin pla jälki varmasti olisi loistavaa, mutta en usko sen kestävän konehuoneen lämpötiloja läheskään niin hyvin kuin abs joten ajattelin varman päälle pelata.
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2017
 18. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  391
  Vähän voi olla haasteellista saada nuo kiinnityskorvakkeet pysymään kiinni alustassa. Ei tuo kappale kuitenkaan niin suuri ole, etteikö voisi saada ihan siistinkin.
   
 19. laasertulostin

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Viestejä:
  286
  Ei kyllä pitäisi olla mikään ongelma tuollainen, suosiolla vaan raft niin onnistunee kerrasta. Näyttää myös sellaiselta, ettei käytännössä haittaa vaikka vähän kulma kaareutuisi.
   
 20. SeMbEr

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  6 318
  Juu ei haittaa kunhan kaasuläppää ja tps anturia vasten tulevat pinnat ovat tasaiset ja taustapuolelle tulevat mutterin kolot on kohtalaiset :)
   
 21. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 543
  Olis tuos kieppi mustaa ABS:ää, voisin kokeilla miten onnistuu.
   
 22. SeMbEr

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  6 318
  Ei ole vielä kukaan vastaillut mitään niin kyllähän tuo passaa, voin tosiaan parikin kipaletta ottaa niin ei tarvitse ihan vain yhden takia postitella. (Itse asun niin kaukana eteläsuomesta että tuskin nouto onnistuu)
  Ilmoittele vain paljonko per osa otat niin tehään "kaupat"
   
 23. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 543
  Laitan ihan just printtaamaan koekappaleen niin nähdään kuinka onnistuu. :) Seinäjoella ite asustelen, mut eipä postitus mikään ongelma ole. Jos noi onnistuu niin eipä niistä montaa euroa tarvi köyhtyä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2017
 24. SeMbEr

  Rekisteröitynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  6 318
  Asia kunnossa, laittele privaa vaikka testauksesi jälkeen :)
   
 25. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 543
  Pari testipalaa tehty. Ei vielä ottanu onnistuakseen, teipissä pysy hyvin kiinni, mut kovalla petilämmöllä teippi alko irtoamaan alustasta ja kappaleen pohjasta tuli kaareva vähä joka suuntaan. Sain petilämmön nyt kyllä ennätyksellisen kovaksi, 101 astetta. Teipin liima ilmeisesti pehmeni niin et ei pitäny yhtään. Kokeilen vielä suoraan lasille tulostusta jos saisin pysymään siinä kiinni. Tää on ihan hyvää harjoittelua mulle, olis hyvä jos tota ABS:ää oppis kunnolla tulostelemaan. On tuos kyllä kieppi mustaa Petg lankaakin, ehkä siitäkin maskusta kelpais jos ei tää ABS ota onnistuakseen..?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti