3D-tulostimet - rakentelua, kalibrointia ja kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja DaKyy, 25.06.2014.

 1. Laur+i

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Viestejä:
  7
  Tilasin PEI kalvon täältä:
  https://www.3dprima.com/accessories/bed-adhesive/primafil-pei-sheet-304x304mm-0-8mm/a-22275/

  Toimii siinä mielessä tosi hyvin, että tulosteet jäävät tosiaan kiinni tohon ilman mitään liimoja yms säätämistä. Mutta haittapuolena on, että ne jäävät liian tiukkaan kiinni, muutama tuloste on hajonnut irrottaessa.
   
 2. InsaneFinn

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  3 142
  https://flex3drive.com/printbite/ Tässä on oma suosittelu tulostusalustaksi. Ideahan tässä on se, että kun heatbedin lämmittää, niin tulostus tarttuu tiukasti tuohon kiinni ja jäähtyessään se sitten irtoaa. Ja hyvin on ainakin omassa käytössä pelittänyt ja pysyy hyvin kiinni ja tuloste on irronnut noin 35-40 asteessa, jolloin ei tarvii käyttää minkään laista voimaa tulosteen irrottamiseen. Semmoinen huomio, mitä en itse ymmärtänyt tilatessa tehdä, että jos valikoimasta ei löydy omalle pedille sopivaa kokoa, niin ottaa siitä isomman koon ja pistää Order notesiin oman pedin koon, niin he leikkaavat Printbiten sopivan kokoiseksi.
   
 3. _Akseli

  Rekisteröitynyt:
  26.05.2009
  Viestejä:
  59
  Mielenkiintoinen materiaali. Millä (bedin) lämpötilalla tulostat?
   
 4. InsaneFinn

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  3 142
  70 asteessa olen käytelly PLA:ta tulostellessa, tosin mulla onkin bedin päällä myös lasi, jonka päälle olen sitten ympännyt Printbiten.
   
 5. topakko

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2008
  Viestejä:
  5
 6. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
  Firmiksen puolesta ei pitäisi tulla ongelmia
  https://www.aliexpress.com/store/pr...ontrol-Reprap-Mendel/2214028_32679760382.html
  Tulostuspää on varmaan ihan OK. Monien mielestä kierrettävä säädin on suuntanäppäimiä kätevämpi.
  Runko tuossa on lienee heikoin esitys. X-suunnassa rakenne on hontelo, tosin Bowden-tyyppinen langan syöttö auttaa hieman asiaa.
  X-suunnan hihnapyörä näyttäisi normi 20 hampaiselle, mutta Y:n ainakin kääntöpyörä on ihmeellisen suuri, jolloin Y-tarkkuus olisi huonompi. Myös X-suunnan hihan ei kulje suoraan, jolloin liike ei pysy lineaarisena - voihan tietty olla demokappaleen kasausvirhekin.

  Hyvää tulostuslaatua haettaessa rungon mekaaninen tukevuus, suoruus ja symmetrisyys ovat avainasemassa. Mikäli laite on kuosissa, ei esim. Autolevelillä pitäisi juurikaan olla käyttöä.
   
 7. isoheppi

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  79
  ekaa hankkimassa. minkälainen toi wellemanin sarja on ?
  https://www.elfadistrelec.fi/fi/3d-...rice_afd=520&gclid=CJ6GvO6CiNQCFZWUGAodlywJvA
  mikä paskaa ja mikä ei. Eli tässä opetellaan taas pitkästä aikaa yleensäkkin 3d mallinnusta ja herätellään muistoja.
  saako tohon vehkeeseen sitä vedessä liukenevaa tukilankaa ?
  toisen tulostuspään näyttäs ainakin saavan mikä sitä käytettäessä on kai vaatimus yleensäkkin ?
  eikös se liukeneva tuki lanka ole ihan ehdoton vaatimus jos haluis tulostaa jotain esineitä mittä on toistensa sisällä oleviä osia kun kerran ilmaan ei oikein voi tulostaa.

  mitä suosittelisistte lukemaan/katsomaan kun rupee oleen 3d mallinnus siinä mallissa että olis joku kappale minkä haluis tulostaa. siis jotta saa sen siihen malliin että sen voi sitten vaan tulostaa.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2017
 8. topakko

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2008
  Viestejä:
  5
  Kiitos d2mac hyvistä kommentteista, osaatko suositella ensimmäistä tulostinta ostavalle kohtuuhintaista laitetta, toimitus mielellään eu:n sisältä. Rakentaminen ei tuota ongelmaa, mutta mikä rakennussarja olisi hyvä, tuottaa harmaita hiuksia.
   
 9. liimamake85

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  80
  Moikka!
  Mitäs asetusta pitää muuttaa, kun ainakin curalla, kun asettelee kappaleen levylle (levyn koko asetuksista on 20cm x 20cm, joka on oikein tälle minun tulostimelle), mutta jos laitan osan keskelle alustaa niin todellisuudessa ei ole keskellä vaan huomattavasti vasemmalla ja edessä? Nyt kun oli osa vasemmassa alakulmassa (curan mukaan) niin alkoi tulostaa levyn ulkopuolelle. Voipi tulla ongelmia jos joskus tulostaa jotain isompaa. Jotain kalibrointia jostain ehkä?
  Noin muuten tulostin tekee nyt erittäin hyvää jälkeä ja tulostusten reikiin auttoi, kun laittoi syötön 113% ja langan esisyöttöä takaisin vedon yhteydessä 0,5mm.
   
 10. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
  Kun en tiedä paremmasta, olen tyytyväinen CTC 3i Pro 2016. Katsele kirjoituksiani tuolla sivun 23/25 tienoilla, pari M10 mutteria kannattaa lisätä ja liimata puuosat.

  Nykyversiossa 2017 näyttäisi olevan sama emo, kuin ehdokkaassasi. Ebaystä kotiinkannettuna alle 160,- alta viikon.
  Ihan hyvin tuntuu menevän myös 100mm/s nopeudella, mutta todellisuudessahan tulostuaika ei puolitu, koska jyrkemmät suunnanmuutokset ajetaan pyyntiä hitaammin.

  Tietty Z-kierretangot voisivat olla koneistettua, muttei alkuperäisetkään aiheuta kiemurtelua. Tosin toisen oikaisin lasin päällä.

  2016:n firmiksen päivittäminen vaati hieman ylimääräistä puuhaa, koska emolle ei oltu ohjelmoitu bootloaderia. Tästä 2017:n emosta ei ole tietoa.

  Nämä Prusa sukuisissa ei ole kovin paljoa, joka voi mennä pieleen, kunhan runko ei elä ja on 90-asteen kulmasa. X, Y, Z ja lanka mitataan 100mm mukaan ja säädetään tarvittaessa firmiksestä, tai vaikka slicerissä.
   
 11. Mkko-PuolipistePoistettu

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2001
  Viestejä:
  58
  CoreXY-printterin rakentelu on tullut siihen vaiheeseen, että olen saanut ensimmäiset liikkeet aikaiseksi. XY-taso toimii, mutta Z aiheuttaa ongelmia, eli peti on liian raskas NEMA 17 moottorille. Onko kellään tietoa saako isomman 8 piuhaisen moottorin kytkettyä bi-polar parallel -tyyliin kahteen eri driveriin? Rautana on Duet Wifi, joka tukee 2.4 A moottoreita (5 driveria ja tarvitsen niistä vain 4 kpl; X, Y, Z ja ekstruuderi, eli yksi jää käyttämättä) ja nyt olen katsellut seuraavanlaista möhkälettä, joka tarvitsisi virtaa kahden driverin edestä: http://eu.omc-stepperonline.com/nem...otor-283nm400-ozin-40a-23hs334008d-p-274.html
   
 12. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
 13. Gona88

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Viestejä:
  8
  Nyt on Prusan kopio ruvennut ilmoittamaan abs muovia tulostettaessa virheilmoitusta thermal runaway. Mitähän tämä kyseinen virheilmoitus selkosuomella tarkoittaa? Kuukkelin kautta löysin jotain tekstiä, mutta tällä kielitaidolla en osaa korjata kyseistä virhettä.
  Kyseessä on siis E-Villen myömä prusa i3 tulostin marlin käyttiksellä.
   
 14. InsaneFinn

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  3 142
  Tulostatko ekaa kertaa ABS muovia tai yritätkö muuten ekaa kertaa jotain korkeaa lämpötilaa suuttimella tai lämpöalustalla? Käsittääkseni tuo ilmoitus on jotain siihen suuntaan, että lämpöjä ei saa niin korkealle. Näin se oli myös omassa tulostimessa. Tosin myös virtalähde voi olla semmoinen, joka voi omalta osaltaan jarruttaa menoa, jos lämpöjä yrittää nostaa korkealle ja virtalähde ei pysty syöttämään tarpeeksi virtaa (ampeerit). Tämmöisen diagnoosin itse siis heittäisin, mutta ei 100% varma. Mutta kuitenkaan viallisesta tulostimesta ei välttämättä ole kyse, vaan yksinkertaisesti siitä, että lämpöjä ei saa niin ylös, mitä yrität laittaa.
   
 15. Gona88

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Viestejä:
  8
  Ensimmästä kertaa periaatteessa tulostan ABS muovia. Pari kerrosta tulostetta onnistuu, mut sitten tulee kyseinen virheilmotus. Virtalähteenä tietokoneen 700w virtalähde ja eikös tollasen pitäs riittää ihan hyvin, ku alkuperäinen oli 300w. Viimesimmällä yrityksellä lämmöt 220 astetta ja alusta 100 astetta, mut silläkin tuli toi ilmotus.
   
 16. Pekka Piippo

  Rekisteröitynyt:
  20.09.1999
  Viestejä:
  339
  No tuossahan voi olla muukin kuin virtalähde ongelmana; ohjainkortin fetti huono, PID-säädöt persiellään, tehoton lämpövastus tai liikaa jäähytystä jolloin hotend ei pysy tarpeeksi lämpimänä. Ittellä oli RAMPS:n hotendin fetin jalka murtumassa ja aiheutti satunnaisia ongelmia, kunnes katkosi kokonaan. Prusa MK2:ssa vissiin ollut jotain thermal runaway ongelmaa myös, jossain ruuvasivat virtalähdettä kovemmille jännitteille joka korjasi ongelman, lieneekö tuo tehty jo valmiiksi nykysiin versioihin.
   
 17. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
  Ei kai tulostusalueenpuhallin käynnisty, joka pudottaisi lämmöt?

  Varmista myös, että pään lämmitysvastus ja anturi ovat tukevasti kiinni myös kuumana
   
 18. Gona88

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Viestejä:
  8
  PLA tulostukset on onnistunu jokakerta ilman virheilmotusta.. Nyt vahvin epäily on että puhallin jäähdyttäkin ilmavirran takia myös tulostuspään ja lämmöt ei jaksa pysyä tarpeeksi kuumana. Millä tuo tulostuspään anturi on yleensä kiinni, ku joissain oon nähny jotain vaaleeta tahnaa (onko se vaa piitahnaa)
   
 19. RomanWesley

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2014
  Viestejä:
  249
  Olen tossa ihmetellyt kun tuppasi olemaan aika säätäminen tulostin alustan kanssa. Säädän bedin tasoon mittaamalla joka kulmasta, mutta sitten kun tulostuksen aloitti niin ei jäänyt kiinni alustaan. Sittenhän mä vasta hokasin, että toi alumiini bed sen verran vääntyy lämmöstä ja/tai kiinalainen kun on, ei se ole ihan suora.

  Ensiapuna säädin jälleen alustan suoraan mittaamalla joka kulmasta, mutta sitten vielä hienosäädin z-stopin keskellä tulostinalustaa että sain hyvän etäisyyden nozzlen ja bedin väliin. Johan pomppas ja nyt on taas tulostellu omaan tasoon nähden kohtuu hyviä palasia. Ei vaan voi isoja paloja tulostella.

  Nyt tilasin borosilikaattilasin tohon alustan päälle. Kysymys kuuluu, pitääkö se vaan laittaa suoraan tohon alumiinibedin päälle ja esim. säätää bedin lämmöt korkeammalle vai pitäiskö käyttää jotain lämmönsiirtoa edistävää materiaalia siinä välissä?

  Saas nähdä minkälaisen säätämisen tässä vielä joutuu tekemään kun nyt on laatikossa jo odottelemassa E3D v6 (kiinakopio) ja 3dTouch (kiinasta myös). Pari kuukautta ne on laatikossa ollut kun on vähän jännittäny lähtee tulostinta purkaan jos meneekin kaikki sitten päin seiniä..
   
 20. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
  Kyllä sen lasin voi laittaa suoraan tasolle, tarvitaessa jokunen aste lämpöä lisää - ei se tod.näk. alkuaankaan ole ollut kovin tarkka.

  Säädä taso lämpimänä ja odota hieman lämmön tasaantumista.(Sitä lämmitetään alapinnalta, joten tasosta tulee kovera)
   
 21. d2mac

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2009
  Viestejä:
  304
  Piitahnaa on. Päässä on kaksi tappia,joihin menee johdot. Ne pitäisi olla hyvin kiinni, jotta lämpöjohtuu kunnolla. Epäilisin lämmityselementin olevan huonosti kiinni, mikäli lämmöt ei riitä. ABS:n kanssa ei käytetä puhallista.
   
 22. LassiVV

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2001
  Viestejä:
  2 143
  Onkos kukaan käyttänyt induktiivisilla antureilla noita buildtakeja? mietin vaan onko liian paksuja materiaalia ettei tuo induktiivinen anturi enää pelaa siitä läpi. Nytkään jää kun joku 1.5mm väliä heat pediin kun tunnistaa 4mm alumiinin. Kiinnostais huoltovapaa alusta mihin materiaalit kiinnittyisi hyvin, nykyisin hiottu kapton teippi pääasiassa käytössä esim ASA:lla toimii ok, mutta pla ja petg ei niinkään hyvin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2017
 23. JackOAT

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2017
  Viestejä:
  52
  Täällä taas aloittelija huutelee ja kyselee. Pitkään olen 3D-tulostinta himoinnut. Sanokaas että uskallanko oikeasti pistää tämän aiemmin linkatun Prusan kloonin tilaukseen? Eli tämä: http://www.ebay.co.uk/itm/2017-Verb...prap-Prusa-i3-DIY-3D-Drucker-LCD/332153218081

  Tekeekö tuolla raspberryille uudet kotelot, traktorin läpivientimuoviholkit, patruunanpidikkeet, peitelevyt klipsuineen, johtojen ruuvattavat tai klipsattavat pidikkeet ja muut mieleenjuolahtavat asiat?

  Vai pitäiskö sittenkin vielä säästää? Olen kyllä tinkkeröijä ja rakentelen mielelläni kun on aikaa ja en haluaisi alkuunsa sijoittaa mahtisummia. Toisaalta jos varmin veto on jokin kalliimpi, niin sopii ehdottaa. Suunnittelun ajattelin tehdä ihan windowsilla, mutta josko vaikka raspi kolmosesta sitten tulostaisi, tai jotain sen kaltaista..

  Suurin puutteeni lienee se, että en ole juurikaan pelaillut CAD-softien kanssa.
   
 24. JackOAT

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2017
  Viestejä:
  52
  Hiljaiseloa täällä :) En ole vielä tilannut, mutta kyllä mä varmaan kohta tilaan. Vinkkejä, suosituksia ja ehdotuksia mielellään näkisin/kuulisin ennen hankintaa.
   
 25. Pekka Piippo

  Rekisteröitynyt:
  20.09.1999
  Viestejä:
  339
  Itse en ole noihin halpoihin Prusa klooneihin koskenut, mutta sen kuvan saanut että ne ei ole plugnplay-kamppeita vaan on joko ongelmia kasauksessa ja/tai laatua haluava joutuu käyttämään aikaa laiteen paranteluun. Eli kannattanee varautua siihen että säätämistä tulee (kuinka paljon, jää nähtäväksi), mutta toimivan ja jopa laadukkaan kamppeen saa aikaiseksi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti