360 mm:n esitäytetyt nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä

Viestiketju alueella 'Muropaketin artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 20.12.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
 2. 459

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2000
  Viestejä:
  691
  Nyt tulee kritiikkiä liittyen testikokoonpanon valintaan. Mitenhän olisivat tulokset käyttäytyneet erityisesti suhteessa ilmajäähdytykseen, jos testissä olisi ollut käytössä vaikka LGA2011v3-kantainen prosessori tuon Haswell 4570:n sijaan (eikös se ole i5 eikä i7 BTW)? Tuo testikokoonpano kun ei prosessorin osalta kovin kummoista wattimäärää noilla kelloilla ja volteilla puske pihalle. Lisämuuttujana on heatspreaderin ja coren väliset pilipalitahnat. Toisin kuin aikaisempi versio aiheesta tuo uusi testikokoonpano ei oikein vastaa omaa näkemystäni käyttökohteesta, johon ensimmäisenä olisin ollut järeää AIO-pakettia laittamassa vaan ollaan vielä tiukasti heatpipe-tornicoolerialueella.

  Omassa mielessäni haussa on lähinnä sellainen tilanne, jossa ilmajäähdyttimestä alkaa ylikellotetun prosessorin kanssa loppumaan jäähdytysteho kesken ja sitä yritettäisiin lähteä parantamaan AIO-paketin avulla. Tässä testissä tilanne näyttäisi olevan se, että erot Phanteksin ilmajäähyyn ovat hyvin pieniä tietyllä tuulettimien kierrosluvulla (n. 1200 rpm) kun prosessori käy koko ajan kuumana nimenomaan ytimen ja heatspreaderin välisen puutteellisen lämmönsiirtokyvyn johdosta. AIO-paketin mahdollisesti parempi jäähdytyspotentiaali raskaassa kuormassa ei pääse tässä testissä esille.
   
 3. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
  Ihan aiheellista kritiikkiä. Olisin käyttänyt vanhaa Core i7-950 -pohjaista kokoonpanoa, jos se olisi ollut mahdollista. Tuo Predator 360:n yhteensopimattomuus tuli vastaan vasta asennusvaiheessa ja siitä johtuen seurasi erinäisiä ongelmia dominoefektin lailla useamman eri asian suhteen. Tästä johtuen alunperin marraskuun lopulle kaavaillun jutun julkaisu myöhästyi selvästi. Ilman tiukkaa aikataulua ja edellä mainittuja ongelmia testikokoonpanoksi olisi varmasti järjestetty jokin käyttötarkoitukseen optimaalinen ja vielä enemmän lämpöä tuottava tapaus. Nyt testikokoopanoa jouduttiin vaihtamaan pakolla, eikä sitä päästy suoranaisesti valitsemaan. Tätä kokoonpanoa ei ole tarkoitus käyttää tulevissa cooleriartikkeleissa.

  EDIT: Olin muuten merkinnyt prosessorin mallinumeron jostain syystä väärin. Kokoonpanossa käytettiin siis Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz vakiokellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2015
 4. tyyta

  Rekisteröitynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  5 438
  Peruskäyttäjälle tämänkin testin viesti lienee selvästi se, että kunnon ilmajäähyllä pääsee samaan tulokseen paljon halvemmalla ja yleensä myös hiljaisemmin. Lisäksi kunnon ilmajäähyn kestoikä on moninkertainen AIO valmisvesijäähyihin verrattuna, joiden pumppu hajoaa yleensä parissa vuodessa, eikä sitä pahimmillaan pysty edes uusimaan.

  P.S. Itsellä tosin 2-koneessa (Q9550 CPU) itse kasattu vesijäähy, jossa Swiftech:in MCP655 pumppu ja Zalman Reserator II:n kenno sekä jokin halpa perusblokki, joista kallein osa oli käytettynä 50,00€:lla ostettu pumppu. Zalmanin kenno maksoi muistaakseni 10€ ja blokki taisi olla ilmainen. Lämmöt ovat tavanomaisessa käytössä n. 35 astetta ja systeemi on täysin äänetön, koska pumpun pyörimisnopeus on säädetty minimiin.

  P.S.S. Vaikka pumpulle annetaankin 5 vuoden / 50 000 käyttötunnin takuu, olen jo joutunut vaihtamaan omaani alle 2000h:n käytön jälkeen moottorin käynnistymistä avittavan kondensaattorin, joka tosin maksoi vain pari euroa.
   
 5. Soliiz

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2011
  Viestejä:
  1
  Ilmajäähyissä on kans se etu, et jos puhallin hajoaa, niin heatsink pystyy jäähdyttää hieman myös passiivisena. Niin ja ilmajäähyl emon vrm jäähtyy paremmin (varauksin, riippuu jäähystä).
   
 6. naapurinjorma

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  131
  Itse hommasin aikoinani valmisnestejäähyn pelkästään ulkonäön takia ja ei ole tarvinnut pettyä muutenkaan. Vakiotuuletin mölysi reilusti, mutta sen vaihtamisen jälkeen melu on aivan olematonta. Pumppukaan ei paljoa surise, kun säätää sen nopeuden manuaalisesti tuuletincontrollerista. Äänekkäin osa onkin yksi mekaaninen kiintolevy jota en ole saanut vielä vaihdettua SSD:hen.

  Cooleri on siis Corsair H60 ja tuuletin sillä on
  "Noiseblocker NB-eLoop S-Series B12-PS".
   
 7. dktha

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3 975
  Kyllä tuohon testiin ainoa järkevä testiprosessori olisi ollut Core i7-5930K tai i7-5960X. Lisäksi ei ole purkkaa HS:n ja coren välissä. AVX2 testit rullaamaan niin aletaan katselemaan kellottaessa 5960X:llä nopeasti lähemmäs 100 asteen lukemia vesijäähylläkin :)

  Noh, tietysti jos kyseistä alustaa ei mistään testiin ollut saatavilla, niin pitää mennä niillä mitä on. Itse en aio enää AIOa huonompaan mennä ehkä enää koskaan ellei ole pakko. Ei ole muut valmisvesijäähyt meikäläisellä hajonneet kuin Swiftechin surullisen kuuluisa H220.
   
 8. SinSin

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2012
  Viestejä:
  5 436
  Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

  Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

  4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

  Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.
   
 9. Hannibal_pjv

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2012
  Viestejä:
  1 870
  Tuo on valitettavan totta. Ainut noilla isoilla ilmajäähyillä on hillitön paino, mutta oikeaan jäähdyttämiseen ne ovat parempia. Erillinen vesijäähdytetty voi olla asia erikseen, mutta sellainen on sitten jo työläämpi ja painavampi, joten hyöty alkaa olla taas vähän kyseenalainen.
   
 10. Osrok

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2014
  Viestejä:
  180
  Miten se paino haittaa? Itselläni on ollut isoja ilmajäähdyttimiä siitä lähtien kun myyntiin tulivat eikä ole yksikään emo ole hajonnut painosta.

  Vesijäähdytinjärjestelmä se vasta raskas olikin, ainakin mullla. Haf-x kotelo ja koko katon mittainen kenno.
   
 11. Poistunut keskustelija 0054 Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2005
  Viestejä:
  17 872
  +1

  Jos on emo kunnolla kiinni eikä vain parilla ruuvilla niin en näe ongelmaa ilmajäähyissäkään.
   
 12. dktha

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3 975
  Eikös noissa Noctuoissa ole helpostikin vähintään yhtä paljon jäähdytyspinta-alaa, ainoa ero on tavallaan siinä että usein tuo kenno laitetaan kotelon kattoon joten teoriassa lämpö siirretään oikeaan paikkaan heti kättelyssä, vaikkakin ilmajäähyissäkin se usein tuupataan jo kohti takaseinän ulospuhaltavaa tuuletinta. Toisaalta sitten Noctuan yms. himmelit helposti jäähdyttää myös VRM:n samalla. Vesijäähyllähän usein joutuu tuuletinta alkaa virittämään VRM:lle kun kotelossa ei pahemmin muuten ilma liiku...

  Asennuksen puolesta minusta Noctuan NH-D14 torni on todella ärsyttävä kiinnittää silloin kun emo on jo kotelossa, tuulettimista puhumattakaan.

  Mitähän prosessoria tarkoitat 4.8 - 5 GHz kelloilla? Ei ainakaan enää Intelin 6-ytimisistä puhuta. :D
   
 13. Enrique Carioca Banned

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2001
  Viestejä:
  2 334
  Tuohon Fractal Designin huomioon, jossa blokin liittimet saattavat ahdistaa muistikampoja: Ei ole ongelma, jos asemoi blokin 90 astetta eri asentoon, eli liittimet osoittavat alaspäin, kohti laajennuskorttipaikkoja.

  Pumpun äänekkyyden allekirjoitan kyllä.
   
 14. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
  Juu, ei tietenkään.
   
 15. Corex

  Rekisteröitynyt:
  14.07.2001
  Viestejä:
  3 890
  Vesijäähdytystä on kyllä vuosi vuodelta vaikeampi perustella miltään kantilta. Pitää mennä jo estetiikan/asennusteknisten juttujen äärelle. Samaa tai jopa parempaa jäähdytystehoa tarjoaa laadukas ilmajäähdytin.

  Toista se oli joskus +15 vuotta sitten kun tuli vesijäähdytykseen tutustuttua. Kupariblokki oli sorvattu kaverin toimesta amiksen pajalla, vesisäiliöt tehtiin pleksistä itse ja niin pois päin. Ilmajäähdytyksen puolella tarjonta oli todella surkeaa joten vaihtoehdot oli vähissä jos kelloja halusi.
   
 16. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
  Oikaisuna testikokoonpanoon liittyen: prosessorina siis käytettiin Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz kellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä. Olin jostain syystä merkinnyt numerot artikkeliin väärin. Pahoittelut harhaanjohtavasta mokasta.
   
 17. Smörf

  Rekisteröitynyt:
  20.01.2015
  Viestejä:
  287
  Omassa H100 Corsairissa, oli/on ääni ongelmia enemmän tuon itse pumpun kanssa.

  Elikkä netistä pikkuvinkeillä tuota lähdettiin korjaamaan diodeilla ja omassa tapaukessa 2 diodia, eli n. -1,4 volttia toi toivotun loppuratkaisun pumpun kanssa. Sama -1.4 volttia teki alkuperäisistä tuulettimista jopa yllättävän hiljaiset, ääntä kuuluu enemmän kennon läpi kulkevasta ilmavirrasta ja eroa jäähdytystehossa ei alkuperäiseen käytännössä huomaa. Kivasti ratkesi 2 ongelmaa 100 € jäähyn kanssa euron diodeilla.... :kahvi:
   
 18. nauhanjatke

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2003
  Viestejä:
  493
  Kyllä se painokin ongelma on esimerkiksi tehokkaita kokoonpanoja valmistavilla firmoilla. Jos itse kasataan ja konettta ei roudailla hirveästi niin ei pitäisi ongelmaa olla, mutta valmistajan kannalta suuret volyymit ja koneiden toimitus on melkoinen ongelma. Tässä tapauksessa AIO nestejäähyille kyllä tilausta on, vaikka ne suorituskyvyltään eivät tornijäähyjä voitakkaan.
   
 19. lallijuoppo

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2009
  Viestejä:
  629
  Olisin kyllä kuvitellut vesijäähyn olevan parempi. Ilmeisesti jos haluaa vesijäähyn olevan sekä tehokkaampi että hiljaisempi kuin ilmajäähy, niin täytyy mennä todella järeisiin ja kalliisiin ratkaisuihin.
  Tyyliin kotelon ulkopuolelle sijoitettava neljä kertaa nyt testattuja suurempi jäähdytyskenno ja joku sadan euron pumppu.
   
 20. Numpp4

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2011
  Viestejä:
  138
  Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D
   
 21. samthing

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2014
  Viestejä:
  73
  Turha testi, olisi tarvinnut olla vähintään korkattu K-sarjalainen kunnon kelloilla, että olisi saanut jotain kuvaa jäähdytystehosta. Heatspreaderin vakiotahnoilla tahnan lämmönjohtokyky tulee vastaan jo vähänkään kunnollisemmalla tornicoolerilla.
   
 22. jarfin

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  1 029
  ihan selvää ollut jo kauan,ja jopa muron testi tämän vahvistaa että vesijäähyllä ei 24/7 pelaaja/käyttäjäjä tee mitään,kertakaikkiaan. ei kä muutkaan käyttäjät.

  hmm,silloin kun vesijäähy alkaa otta eroa asteen kaksi sen meteli on huumavaa.
  3 kennoisesta vesijäähystä on paha parantaa ja eteen tulee myös kotelon koko.
  ilmajäähystä ei viimeistä sanaa ole sanottu vielä.

  summarum. vesijäähyn aika on ohi paitsipieni osa ehkä midextreme kellotajille,mutta hekin menevät jo nestemäisiin typpi/ jopa helium sellaisiin.

  ilman jäähy minaisuudet on kiistattomat,ja varsinkin nyky prossujen kanssa hyvä ilmajäähy on hiljainen ja samalla tehokas.
  sekä nykypäivänä, se on nykyaikaa eli ns. vihreät arvot on ilmalla ylivoimaiset.
   
 23. Marti77

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2012
  Viestejä:
  1 863
  Omasta mielestä kunnon vesijäähyn hyöty tulee esin vasta kun sekä prosessori ja näytönohjain(ohjaimet) ovat jäähdytetty eikä ainostaan prosessori mitä nämä valmisjäähyt tekevät.
  Ilmajäähyn ongelma pysyy edelleen ellei näytönohjaimeen asenneta blokki mitä sen seurauksena saadaan hiljainen kone.
  Itsellä on 360mm ja 240mm kennot ja sekä prosessori ja näytönohjain on jäähdytetty vedellä ja pumppu ja tuulettimet 8kpl ohjataan aquaero ohjaimella missä pystytään helposti tekemään säätöja ja lisämään eri laitteita(esim valoja,virtausmittareita,lämpötila antureita,summereita,ym.)
  Silloin saadaan se paras hyöty vesijäähdytyksen kanssa eikä näillä keskeneräisillä virityksillä saada ikinä mitään aikaseksi.
  Hinta tietysti on kova mutta kaikkea ei tarvitse samalla ostaa ja myös komponenttien vaihdolla tulee se vesirumba ja toisen blokin osto aina eteen ja samalla usein takuu ei ole voimassa ellei käytä evga näytönohjaimia.
  Muistakseni maksimi lämpötila on cpu puolella n65 astetta ja näytönohjaimen pyörii samoilla lukemilla mutta silloin käytän ainostaan noctuan 1200rpm tuulettimia.
   
 24. Juha Kokkonen -

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  5 261
  Parantaa voi toki vielä kennon paksuudessa, joka näissä kummassakin testicoolerissa oli vielä varsin maltillinen. Monet käyttävät custom-kierroissa 60 mm paksuja kennoja, joissa pinta-alaa on aika paljon enemmän.
   
 25. Marti77

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2012
  Viestejä:
  1 863
  Kyllä paksumpi kenno auttaa mutta harvassa kotelossa sopii paksu kenno kun tuulettimet vielä pitäisi mahtua.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti